Vesti – 24.12.2018.

Hočevar poželeo da 2019. bude godina mira

U Beogradskoj nadbiskupiji je organizovan prijem povodom Božića i Nove godine na kome je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poželeo da 2019. godina bude godina mira, razumevanja, pravde i saradnje. Prijemu su prisustvovali predstavnici drugih verskih zajednica u Srbiji, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora. Hočevar je obraćajući se prisutnima istakao da je “Sveti otac papa Franja uputio svim osobama odgovornim za stanje u svetu poruku da je dobra politika ona koja je u službi mira”. “Spokojno možemo da vam obećamo da ćemo sve svoje misli, poruke, molitve i celokupnu delatnost posvetiti pitanju mira”, dodao je Hočevar. Srpskoj pravoslavnoj crkvi Hočevar poželeo je bogatstvo i inspirativno slavlje 800 godina od sticanja autokefalnosti. Hočevar je čestitao prisutnima novogodišnje i božićne praznike i poželeo svima “da budu u stanju da otkriju kakav zapravo prijem nama priređuje samo božićno nebo”.

Ministarstvo “prelomilo”: Ocenjivanje drugog stranog jezika opisno

Drugi strani jezik u petom razredu osnovne škole na kraju prvog polugodišta ocenjivaće se opisno, jer Skupština Srbije nije stigla da usvoji izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojima je predviđeno vraćanje brojčane ocene. To praktično znači da nijedan učenik u Srbiji na kraju prvog polugodišta neće imati zaključenu jedinicu. Umesto brojčanih ocena nastavnici će koristiti trostepenu skalu ističe se, dobar i zadovoljava, kako je zakonom predviđeno ocenjivanje iz izbornih programa. Takav status ima drugi strani jezik, zajedno sa građanski vaspitanjem i verskom nastavom.

Izvođenje opisne zaključne ocene iz drugog stranog jezika važiće na teritoriji cele države, a ne samo Vojvodine, gde se sutra završava prvo polugodište. U Ministarstvu prosvete potvrđeno je našem listu da je dopis upućen direktorima svih osnovnih škola, što znači da će opisnu ocenu izvoditi i nastavnici iz ostatka Srbije, za koje se drugo polugodište završava 31. januara.

U dopisu koji je poslat školama navodi se da je Ministarstvo pokrenulo postupak za izmene ZOSOV-a koje predviđaju brojčano ocenjivanje drugog stranog jezika u osnovnoj školi i da je taj predlog podržao skupštinski Odbor za obrazovanje, ali da zakonske izmene nisu bile na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta, zbog velikog broja zakona i drugih propisa.

Podsetimo, Ministarstvo je još u septembru najavilo da će zakon biti promenjen i nastavnicima sugerisalo da zbog toga vode dvostruku evidenciju – i opisnu i brojčanu. U školama je ovaj dopis svako tumačio kako je hteo. Neki su sve vreme u dnevnik upisivali brojčane ocene i time kršili zakon, drugi su brojčane ocene upisivali u pedagoške sveske, a na tromesečju su u dnevnik unosili opisne. U nekim vojvođanskim školama su čak i zaključili brojčane ocene i sada se pitaju šta da rade, jer je dopis iz Ministarstva stigao tri dana pred kraj polugodišta.Još veća zabuna je nastala zbog toga što su brojčane ocene od jedan do pet nastavnici morali da pretvore u trostepenu skalu – ističe se, dobar i zadovoljava, a nisu znali po kojim kriterijumima to da urade. Glavna dilema je kako napraviti razliku između trojki i četvorki ili četvorki i petica, ali i zašto bi đaci koji su zaslužili jedinicu bili u istom rangu sa onima koji imaju dvojke i dobili opisnu ocenu zadovoljava.

Savez ekonomista nagradio studente za izuzetnost

Savez ekonomista Srbije dodelio je 18. decembra  dve povelje za izuzetnost i plakete za pet najboljih studenata ekonomskih fakulteta, a predsednik SES Aleksandar Vlahović poručio je da je ovo način da se studentima pokaže da neko prati i ceni njihov rad. Kako kaže, ovakvo priznanje studenti će sigurno znati da cene, a može im biti i poruka da vredi ostati u Srbiji koja ne može da računa da dugoročno održivi razvoj bez njih. SES radi na popularizaciji ekonomske struke i nauke, navodi on, ali i na uvođenju etike u ekonomsko odlučivanje. Dve povelje za izuzetnost dodeljene su u oblasti nauke i u oblasti menadžmenta i poslovne ekonomije, a dobitnici su profesor Kosta Josifidis sa Ekonomskog fakulteta iz Subotice i predsednica Izvršnog odbora Banka Intesa Draginja Đurić. Josifidis je rekao da ovakva priznanja znače mnogo, naročito jer dolaze od strane kolega koji prate, podržavaju, ali i kritikuju rad. Nagrada je i obaveza, smatra on, i poručuje mladima da nastave da rade i uče jer je nauka “otvoreni sistem”. Kako kaže, njihovo vreme dolazi i oni treba da u vremenu koje dolazi grade svoj put poštujući prošlost i postignuća onih koji su uticali na razvoj nauke pre njih. Đurić je navela da je svaka nagrada i velika obaveza i motivacija i poručili studentima da ostanu svoji i da kao mladi koji uče i trude se ne treba da brinu o pronalasku posla, jer će ga sigurno biti. Jedan od nagrađenih studenata, student četvrte godine Fakulteta za ekonomiju,finansije i administraciju Univerziteta Metropoliten Željko Jović kaže da su priznanja značajna, naročito jer u današnje vreme kada je fokus na IT i tehnologiji vraćaju značaj ekonomskoj nauci. On je poručio svojim kolegama da ostanu u Srbiji i zajedno se potrude da stvore bolje ekonomsko i privredno okruženje za buduće generacije.

BASF Start-up Science proglasio najbolje mlade naučnike Srbije

Rešenje za inovativnu foliju od biopolimera najbolja je ideja mladih naučnika i istraživača u Srbiji prema mišljenju stručnog žirija BASF Start-up Science konkursa koji čine univerzitetski profesori i predstavnici poslovne javnosti. Dalji razvoj ideje Ive Barbulović, Aleksandre Mitrić i Nemanje Stojanovića sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, biće stipendiran sa pola miliona dinara odlučeno je na javnoj odbrani održanoj u beogradskom StartIT centru, navodi se u saopštenju. Drugo mesto i 250.000 dinara na konkursu, koji je organizovala nemačka hemijska kompanija BASF pod pokroviteljstvom Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Srbiji, osvojilo je rešenje za zaštitu bilja, koje je osmislila Lea Vlajnić sa Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Stipendija od 125.000 dinara i treće mesto pripali su Aleksandri Miletić sa Tehnološkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.Njena ideja se odnosi na načine za smanjenje otpada od hrane. „Studenti smo osnovnih i master studija na beogradskom TMF-u. Rešenje koje smo razvili su biopolimerne folije koje bi trebalo da služe kao novi vid ambalaže za proizvode za svakodnevnu upotrebu. Na ovaj konkurs smo se prijavili sasvim slučajno i zaista nismo očekivali ovakav rezultat, ali je pobeda nešto što će nas dosta motivisati ne samo na razvoju ovog projekta, već u čitavoj naučnoj karijeri. Ovakvi događaji su dosta bitni za nas istraživače, jer možemo da popularizujemo svoje ideje, pronađemo podršku i sredstva za finansiranje, ali i ostvarimo važne kontakte se ljudima koji bi prepoznaju naš rad. Najbitnije od svega je što se upoznajemo sa putem koji je važno proći kako bi neki projekat bio realizovan”, objasnio je Nemanja Stojanović član pobedničkog tima BASF Start-up Science konkursa.

Među prijavljenim rešenjima najviše je bilo naučno-istraživačkih radova doktoranata. Studenti sa teritorije čitave Srbije, između ostalog, analizirali su pitanje otpadnih voda, bavili su se načinima za bezbedno sakupljanje farmaceutskog otpada, ali i mogućnostima za razgradnju papira i proizvodnju novih tipova ekoloških materijala. Simon Franko, izvršni direktor kompanije BASF u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i jedan od članova stručnog žirija napomenuo je da je u takvoj konkurenciji bilo teško odabrati pobedničko rešenje: „Pristigle ideje pokazale su nam da mladi naučnici i inovatori u Srbiji prate aktuelna pitanja koja se tiču održive budućnosti. To je veoma važno imajući u vidu da će, usled ubrzanog razvoja gradova i potrebe za kvalitetnim svakodnevnim životom, ova tema dodatno dobiti na značaju. Prikazavši odlično poznavanje teorije i predstavljajući rešenja primenjiva u praksi, mladi naučnici i inovatori, potvrdili su potencijal pojedinaca, ali i dobar rad univerziteta i fakulteta u Srbiji. Zbog toga mi je veliko zadovoljstvo što ćemo nagraditi najbolje ideje i omogućiti njihov dalji razvoj.ˮ

Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije, podržao je BASF Start-up Science konkurs kao primer dobre saradnje državnog i privatnog sektora u pružanju podrške mladim naučnicima, istraživačima i inovatorima: „Projekat kompanije BASF potpuno je u skladu sa strateškim prioritetom Vlade Republike Srbije, a to je obezbeđivanje adekvatnih uslova mladim naučnicima da svoje znanje sa naših fakulteta, koji su najbolji u regionu Balkana, stave u službu privrednog napretka i društvenog blagostanja kroz svoje inovativne preduzetničke projekte, navodi se u saopštenju.

BASF Start-up Science konkurs organizovala je najveća nemačka hemijska kompanija BASF pod pokroviteljstvom Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Republici Srbiji. Konkurs je trajao tri i po meseca, a svi studenti prirodnih nauka u Republici Srbiji imali su priliku da prijave projekte koji rešavaju neki od problema održivog razvoja. Ukupan novčani fond za bespovratno finansiranje naučno-istraživačkih projekata iznosio je 875.000 dinara.

Najbolji na bilbordima: Tim OŠ „Sveti Sava”

Tim Osnovne škole „Sveti Sava” iz Rumenke protekle školske godine osvojio je prvo mesto za multimedijalnu prezentaciju u projektu „Energija je svuda oko nas”. Scenario i kratak film na temu značaja reciklaže za očuvanje životne sredine autorski je rad šestoro đaka te škole: Marije Paunjelović, Mine Nađ, Strahinje Ćurčića, Strahinje Ravića, Stefana Vrakelјe i Nikole Lončara. – Nismo imali baš mnogo vremena za film jer smo se za takmičenje pripemali u jeku kontrolnih i odgovaranja – kaže Strahinja Ćurčić. – Scenario smo smislili za nekoliko sati, a film je snimlјen za pet-šest sati. No, pošto smo imali malo vremena, i tih pet-šest sati smo morali da rasporedimo na nekoliko dana. Drago nam je što je baš naš film dobio najvišu nagradu.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavlјen je i ove godine. Na 42 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavlјeni su novi bilbordi. Na njima je predstavlјeno više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor projekta i ove godine je Erste banka. U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” predstavlјa laureate projekta „Učim + Znam = Vredim”, uz njihove kratke izjave.

Najuspešnije škole na sportskim takmičenjima u Novom Sadu (III)
ETF „Mihajlo Pupin”: I bez devojaka ostvarili odličan uspeh

Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin” našla se u „zlatnoj sredini” kada je reč o školskim takmičenjima. Učenici su postigli sjajan rezultat s obzirom na to da se radi o obrazovnoj ustanovi koju pre­težno pohađaju de­čaci, pa su samim tim „desetkovani” u ženskim konkurencijama. Profesor fi­zičkog vaspitanja Dragan Vukmirović rekao je da je izuzetno zadovolјan uspehom koji su njegovi učenici postigli. – Iako imamo mali broj učenica, prošle godine su se takmičile u odbojci i fudbalu, što je izuzetna uspeh za „mušku” školu – ponosno je istakao Vukmirović. – Što se tiče dečaka, odlične re­zul­tate smo postigli u odbojci, rukometu, u atletici smo imali tri izuzetna takmičara koji su se nadmetali u skoku uvis i udalј kao i u bacanju kugle, ali smo podbacili u plivanju. Profesor Vukmirović očekuje da će i naredne godine uspeti da ponove rezultat. Kako su računarski smerovi sve popularniji među devojčicama, naš sagovornik se nada da će u narednim godinama i ETŠ „Mihajlo Pupin” imati takmičarke u još više sportova.

Humanitarni praznični bazar u Gimnaziji “Isidora Sekulić”

Humanitarna akcija “Praznični Isidorin bazar” organizovana je  ove godine 21. decembra na prvom spratu Gimnazije “Isidora Sekulić”, Vladike Platona 2. Izložbu, koja se sastojala iz prodaje ukrasa i aranžmana, čajanke uz kolače, organizovanja dobrotvorne zabavne večeri i donacije po odelјenjima priredili su profesorka biologije dr Jovanka Terzić sa učenicima. Sav prihod namenjen je u humanitarne svrhe, kao podrška onima kojima je pomoć najpotrebnija. Koordinatorka humanitarnih akcija u Školi, pedagog i prof. Jelena Gruba, između ostalog istakla je neprocenjivu vaspitnu vrednost ove akcije i humanost svih onih koji u njoj učestvuju.

Novosadske škole, vrtići i druge ustanove dobijaju 200 jelki s busenom

Gradsko zelenilo podeliće školama, vrtićima i drugim ustanovama u Novom Sadu 200 jelki s busenom. U pitanju je projekat “Produžimo život jelkama” koji finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine.  Jelke će uoči božićnih i novogodišnjih praznika dobiti osnovne škole, vrtići “Radosnog detinjstva”, Dečija bolnica, Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, SOS Dečije selo u Sremskoj Kamenici, Klinički centar Vojvodine, Gerontološki centar, Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Crveni krst, Svratište za decu i mlade i druge ustanove u Novom Sadu.  Radi se o jelkama sa busenom koje će posle praznika biti vraćene u zemlju u dvorišta ustanova kojima će biti podeljene. 

Podsetimo da je Zelenilo počelo prodaju jelki s busenom na četiri lokacije u Novom Sadu. Jelke s busenom prodaju se na Trgu slobode u okviru manifestacije “Winter fest”, u Limanskom parku, na platou ispred Spensa i kod crkve na Novom naselju. Prodaja jelki u Limanskom parku, kod Spensa i na Novom naselju počela je u subotu, 15. decembra. Na Limanu će jelke moći da se kupe od 7 do 15 časova, dok će prodajna mesta na Novom naselju i kod Spensa raditi od 9 do 17 časova. Cena jelki visine do 1,2 metra je 1.600 dinara, za one do 1,7 metara potrebno je izdvojiti 1.800 dinara, dok jelke koje su više od dva metra koštaju 2.000 dinara. “Jelke sa busenom ne bi trebalo da se drže u blizini izvora toplote, prilikom kićenja treba voditi računa da se ošteti vrh drveta, jelku je potrebno svakodnevno orošavati, a zalivati dva do tri puta nedeljno vodom koja je prethodno odstojala nekoliko sati na sobnoj temperaturi”, poručuju u “Zelenilu”. U “Zelenilu” pozivaju građane da im se obrate ukoliko žele da jelke posade na javnu površinu, bez obzira na to da li su sadnicu kupili na njihovim prodajnim mestima ili na nekom drugom mestu. Građani se “Zelenilu” mogu obratiti pozivom na broj: 021-21-00-266.

Prijem u SANU za srednjoškolce osvajače medalja

Učenicima koji su na međunarodnim takmičenjima osvojili neku od medalja priređen je 21. decembra  prijem u Akademiji nauka i umetnosti, dodeljeni vaučeri u vrednosti od 15.000 dinara i monografija Mihaila Petrovića Alasa. U ovoj godini 41 učenik istakao se znanjem na takmičenjima u Rumuniji, Rusiji, Portugaliji, Japanu, Kazahstanu, Bugarskoj, Italiji, Slovačkoj i na Tajlandu. Vaučer i monografiju uručio im je predsednik SANU prof. Vladimir Kostić koji je rekao da SANU svake godine poziva mlade talente da im se zahvali za uspeh koji su postigli i da je poklon koji su dobili simboličan, ali je od srca i izraz poštovanja za ono što su uradili.

“Ne zaboravite babe, dede, tetke, roditelje, profesore koji su vam krčili put i na neki način vas gurali iza leđa i koji su ne manje srećni od vas zbog postignutog uspeha”, rekao je Kostić. Podsetio je srednjoškolce da je Frojd definisao da je “srećna ličnost ona koja je sposobna da voli i radi” i poželeo srednjoškolcima baš to “da vole i da rade”. Savetovao im je da budu otvoreni za svaku vrstu izazova, posebno za kulturne izazove i da budu ponosni na svoj identitet, jer nemaju čega da se stide. “Probajte da upoznajete druge kulture, učite strane jezike. To će samo obogaćivati vaš identitet “, rekao je on. Dodaje da nema nameru da mladima patetično poručuje “ostanite ovde”, iako bi to želeo, ali im je savetovao da ne veruju ni onima koji ih ubeđuju da života ovde nema i da je život negde drugde – “Deco, nije tako”. “Voleo bih da uporedo gajite samosvest i skromnost pod senkom neophodne pristojnosti. Pristojnost to je iskorenjena navika nije slabost, za nju je potrebno mnogo više energije i intelektualnog napora od onog koji traži psovački habitus koji vas okružuje”, naveo je on.

Najviše nagrada na međunarodnim takmičenjima osvojili su učenici Matematičke gimnazije iz Beograda, a među osvajačima međunarodnim medalja su i učenici gimnazija “J. J. Zmaj” i “Isidora Sekulić” iz Novog Sada, “Svetozar Marković” iz Niša, “Vuk Karadžić” iz Loznice, Prve, Treće, Četvrte, Pete, Šeste i Osme gimnazije iz Beograda, Užičke gimnazije, Tehničke škole Mladenovac, Medicinske škole “7. april” u Novom Sadu.

ETŠ Mihajlo Pupin: “Sa druge strane ekrana”

Kada profesor da vetar u leđa i podršku, ne postoji ono što đak ne može da uradi. To najbolje znaju učenici elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”, koji su uz pomoć svoje mentorke, profesorke ekonomske grupe predmeta, Tamare Stepanović, osmislili prvi preduzetnički podvig: film pod nazivom “Sa druge strane ekrana” koji su sami režirali, snimili i montirali. Kao maturanti smera elektrotehničar multimedija Eletkrotehničke škole “Mihajlo Pupin”, Stefan i Luka jedva su dočekali da snime svoj prvi film “Sa druge strane ekrana”. U filmu su predstavili mladog preduzetnika Radovana Laćarka, osnivača “IT magazina” i njegov put od jednog srednjoškolca sa idejom kog prepreke ne zaustavljaju, do preduzetnika sa vizijom.

Glavni junak filma, Radovan isto je pohađao Elektrotehničku školu “Mihajlo Pupin”, gde je razvijao ideju o svom “IT magazinu” koji je osmislio sa ciljem širenja znanja o informacionim tehnologijama, društvenim mrežama, digitalnoj kulturi i omladinskom preduzetništvu. Kako kaže, važno je da mladi još u srednjoj školi nauče da razmišljaju preduzetnički. Kada hrabrost nadvlada strah i kada se dobijena šansa iskoristi na najbolji način, tada nastaje rezultat. I tako se postaje dobar preduzetnik. https://www.youtube.com/watch?v=fe7a0ul2kcI

Bicikli za pančevačke đake

Za odlične rezultate na takmičenjima u poznavanju saobraćajnih propisa pančevački đaci od grada na poklon su dobili bicikle. “Šta znaš o saobraćaju?” je takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju osnovnih saobraćajnih propisa i pravila. Pančevački đaci već godinama nižu uspehe. Ove godine sedam učenika koji su ostvarili najbolje rezultate dobilo je od grada na poklon bicikl. “Ja već tri godine idem na to takmičenje ali sam tek ove uspela nešto više da uradim, i stvarno mi znači ova nagrada ,ponosna sam na sebe”, kaže Nina Pavlović “Zahvalan sam na poklonu, ja već četiri godine se takmičim i učestvovao sam i na republičkim takmičenjima”, dodaje Vuk Golubović “Veoma je bitno da deca sve više znaju o saobraćaju,jer to će nam trebati u životu . Poklon mi se sviđa i koristiću ga”, kaže Veljko Potkonjak. Imajući u vidu to da su deca najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju, značaj ovakvih edukacija je izuzetno važan. Komitet za saobraćaj Pančeva organizovanjem različitih događaja i akcija tokom godine pokušava da podigne nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, posebno dece. “Grad Pančevo sprovodi i druge akcije koje su vrlo bitne pogotovo početkom školske godine. Trudićemo se i dalje da i finansijski i na svaki drugi način propratimo te akcije proprate, da deca budu nagrađena i obučenija za učestvovanje u saobraćaju”, ističe Milenko Čučković, član gradskog veća za stambeno-komunalnu oblast i saobraćaj. Mali znak pažnje ali I motivacija da se što više mladih uključi, i od malena steknu znanja kako se bezbedno ali i odgovorno ponašati u saobraćaju. https://www.youtube.com/watch?v=aqJnEkNk0zU

Mali Novosađanin dobio lako aktivna kolica

Udruženje “Čepom do osmeha” uručilo je 20. decembra 27. pomagalo i to dečaku Lazaru Marijanoviću iz Novog Sada. Lazaru, dečaku koji boluje od cerebralne paralize dodeljena su lako aktivna kolica za samostalnu upotrebu koja će mu olakšati svakodnevno funkcionisanje.  Pored Lazareve porodice, drugara iz razreda, učiteljice i volontera, uručenju su prisustvovali igrači Odbojkaškog kluba Vojvodine, koji su Lazaru i njegovim drugarima podelili novogodišnje paketiće.  Paketiće za decu su obezbedili prijatelji akcije AD “Podunavlje”. Udruženje “Čepom do osmeha” pomaže deci sa smetnjama u razvoju sakupljajući plastične čepove, čime ujedno i štiti životnu sredinu. https://www.youtube.com/watch?v=Y-BaehhsESw

Deci u Svratištu potrebna pomoć

Novi Sad je jedini grad u pokrajini, koji ima Svratište za decu koja žive ili rade na ulici. Proveravali smo – da li se broj korisnika povećao tokom zime i kako građani mogu da pomognu. https://www.youtube.com/watch?v=UFsAGFUYtlU

Studenti u akciji: “100 odsto takse, 200 odsto život”

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici  su u sredu 19. decembra,  protiv trgovinske blokade za robu iz centralne Srbije,  protestovali organizovanjem humanitarne akcije u porodilištu mitrovačkog Kliničko-bolničkog centra. U okviru akcije pod nazivom “100 odsto taksi, 200 odsto život” studenti su svojim najmlađim sugrađanima podelili 18 paketića koje su sami kupili. “Ove poklon-paketiće namenili smo tek rođenim bebama i njihovim majkama koje predstavljaju stub opstanka na ovim prostorima”, rekao je student Prirodno-matematičkog fakulteta Aleksandar Arsenijević. Prema njegovim rečima, nerazumne mere Prištine najteže pogađaju najmlađe i najstarije žitelje Kosova i Metohije, i zato je današnja akcija posvećena upravo bebama.

Studentkinja Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Danijela Vićentijević kazala je da je ovo mala, ali iskrena pomoć. “Pokloni se sastoje od dve kupke, pampers pelena i vlažnih maramica koje smo sami, od svojih džeparaca kupili za ove mališane”, rekla je Vićentijević i najavila još humanitarnih akcija u narednom periodu.

Načelnica Ginekološko-akušerskog odeljenja mitrovačke bolnice Milijana Milenković je, zahvalivši studentima na nesebičnoj pomoći, novinarima izjavila da je ove godine, do današnjeg datuma, u toj zdravstvenoj ustanovi rođeno više od 520 beba, što je na nivou višegodišnjeg proseka. ‘Poslednjih nedelja imamo problema sa antibioticima, ali činimo sve i snalazimo se kako posao i pacijenti ne bi trpeli”, rekla je doktorka Milenković.

Vremeplov:  Rođen  Ljuba Davidović

Na današnji dan 24. decembra 1863. godine rođen je srpski političar Ljuba Davidović, osnivač i svojevrsni simbol Demokratske stranke. Bio je jedan od prvaka Radikalne partije, da bi se kasnije sa grupom istomišljenika izdvojio. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i bio dobrovoljac u Srpsko-bugarskom ratu 1885. a 1901. osnovao je s Jašom Prodanovićem Samostalnu radikalnu stranku, za čijeg predsednika je izabran 1912. Prvi put ministar prosvete postao je 1904. na tom položaju bio je i od 1914. do 1917. u vladi Nikole Pašića i treći put 1918. Jedan je od tvoraca Krfske deklaracije. Posle stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1919. postao je predsednik novostvorene Demokratske stranke, iste godine predsednik vlade, a drugi put je vladu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca predvodio 1924.

Vremeplov: Rođen Džul

Engleski fizičar Džejms Preskot Džul, poznat po zakonu o toploti koji razvija struja u provodniku i po eksperimentalnom određivanju mehaničkog ekvivalenta toplote rođen je na  današnji dan 24. decembra 1818. Njemu u čast međunarodna merna jedinica za energiju, rad i količinu toplote nazvana je “džul” (J). Termodinamički proces pretvaranja toplotne energije u mehaničku, na osnovu kojeg rade turbomlazni avioni, nazvan je “Džulov ciklus”.

Vremeplov: Mahmud II ograničio vlast srpskog knjaza

Na današnji dan 24. decembra 1838. godine  osam godina pošto je hatišerifom priznao Srbiji unutrašnju samoupravu, turski sultan Mahmud II je uz podršku Rusije privremeno ograničio vlast srpskog knjaza Miloša Obrenovića.

Vremeplov: Umro Vasko da Gama

Portugalski moreplovac Vasko da Gama, koji je 1498. pronašao pomorski put u Indiju ploveći oko Afrike, zahvaljujući čemu su detaljnije upoznati obrisi afričkog kopna, a Indijski okean uvršćen u mape umro je na današnji dan 24. decembra 1524.godine  To je doprinelo razvoju trgovine zapada Evrope sa Azijom i jačanju moći Portugala. Prilikom drugog putovanja u Indiju 1502. godine uspostavio je portugalsku kolonijalnu vlast, a tokom trećeg umro je u Indiji.

Vremeplov: Rođen Lojola

Na današnji dan 24. decembra 1491. rođen je španski sveštenik Injasio de Lojola, osnivač “Družbe Isusove” (jezuiti) 1534. Nakon što ga je Inkvizicija oslobodila od optužbi da je jeretik, dobio je 1540. od pape Pavla III potvrdu novog rimokatoličkog reda i izabran za prvog starešinu.

U mladosti je živeo aktivnim i raspusnim životom, bio je profesionalni vojnik i živeo je stilom života kakav ta profesija najčešće podrazumeva. Kao španski oficir ranjen je u borbi, posle čega je preduzeo hodočašće u Palestinu i započeo studije teologije u Barseloni i na pariskoj Sorboni, gde je postao magistar teologije. Za “generala” (starešinu) jezuitskog reda izabran je 1541. i taj položaj zauzimao je do smrti. Izradio je ustav jezuitskog reda i priručnik pod nazivom “Duhovne vežbe za vladavinu nad samim sobom”. Izgradio je monaški red, kao i čitav duhovni sistem koji je imao veliku ulogu u istoriji.

Vremeplov: Umro Đorđe Stanojević

Đorđe Stanojević, srpski fizičar, profesor na Velikoj školi, rektor Beogradskog univerziteta, najzaslužniji za ranu elektrifikaciju Srbije umro je na  današnji dan 24. decembra 1921. Diplomirao je na Velikoj školi u Beogradu 1881. Zaslužan je za izgradnju prvih hidroelektrana u Srbiji: Užice na Đetinji, Vučje na Vučjanci, Niš na Nišavi, Veliko Gradište na Peku, Vlasotince na Vlasini, Ivanjica na Moravici i Zaječar na Timoku. Konstruisao je i Beogradsku termocentralu. Zaslužan je i za prvo demonstriranje radija u Beogradu 1908. kao i za električno osvetljenje Beograda.

Vremeplov: Rođen Stojan Aralica

Na  današnji dan 24. decembra 1883. godine rođen je srpski slikar Stojan Aralica, član Srpske akademije nauka i umetnosti, majstor sa izrazitim osećanjem za boju. Posle studija u Minhenu, Rimu i Parizu, proputovao je Španiju, severnu Afriku i Italiju i dugo je živeo u Parizu, a od 1948. u Beogradu. Najčešće je slikao predele i mrtvu prirodu, u početku pod uticajem minhenske škole i pariske škole Andre Lota, da bi potom izgradio stil na iskustvima postimpresionizma, stvarajući slike koje odlikuje naglašeno osećanje za boju i prozračna atmosfera. U poslednjoj fazi približio se lirskoj apstrakciji.

Žurke za osnovce po noćnim klubovima: Toči se i alkohol

Pojedine osnovne škole dobile su ponude za organizaciju đačke proslave Nove godine u kojima se osnovcima nudi čak i pivo, ako to odobri Savet roditelja. Alkohol, noćni klubovi sa kavezima za go-go igračice i striptiz šipkama, sa zvučnika muzika u kojoj se poziva na opijanje i ludovanje… Sve to je tipično za noćni provod odraslih, ali sada se takve novogodišnje žurke nude čak i osnovcima. U ponudi agencija koje se bave organizovanjem proslava poslatim u pojedine škole nudi se novogodišnja žurka za osnovce u noćnim klubovima. Pored sokova i hrane, te muzike, u ponudi je i točeno pivo. Sve to je u suprotnosti sa Zakonom o osnovama obrazovanja i vaspitanja, kojim je predviđeno da se “proslave školskih i državnih praznika, početka i kraja školske godine i završetka osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja za učenike organizuju u školi ili u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave u ustanovama kulture”.

Kako “Blic” saznaje, škole su zatrpane ponudama za organizaciju novogodišnjih žurki, u kojima postoji niz nepravilnosti, a većina nema nikakvog dodira sa edukativnim sadržajima primerenim uzrastu učenika. Najšokantnije je otkriće da se đacima, od kojih najstariji imaju tek 14 godina, na takvim proslavama toči i alkohol. – Osnovci ne žele nikakve animatore, niti dodele nagrada na proslavi. Oni žele provod kao i odrasli i kakav gledaju po društvenim mrežama i na televiziji. Pored zakupa prostorija kluba od 19 do 23 časa, kompletnog osoblja, di-džeja, fotografa, u cenu je uračunata i neograničena konzumacija bezalkoholnog pića, po jedno točeno pivo (ukoliko savet roditelja odobri) i jedan sendvič – kažu za “Blic” u jednom beogradskom noćnom klubu u kom se održavaju novogodišnje proslave za osnovce.

Agencije uglavnom imaju ugovore sa školama za organizaciju ovakvih događaja, ali umesto da se oni, kako zakon nalaže, održavaju u prostorijama škole ili u ustanovama kulture, učenici odlaze u potpuno neprimerene noćne klubove. Roditelji za četiri sata provoda moraju da izdvoje oko 1.200 dinara, a prihod od proslave dostiže i milion dinara, u zavisnosti od veličine kluba i toga koliko učenika može da primi. – Deca ne vide novogodišnji provod u školskoj sali ili nekom kulturnom centru. Naš klub prima 800 dece, veoma je udarno sada sa proslavama i skoro svako veče zauzeto. Sve najveće škole preko nas proslavljaju novogodišnje veče, kao što su OŠ “Laza Kostić” sa Novog Beograda, OŠ “Kosta Abrašević” iz Resnika, OŠ “Stari grad” i mnoge druge. Organizatore uglavnom častimo od zarade – objašnjavaju iz jedne od agencija.

Roditelji ovo vide kao nepedagoški potez, ali i još jednu priliku da se zaradi na đacima, i to u dosluhu sa prosvetnim radnicima, jer oni po svakom učeniku koji se prijavi dobijaju 300 dinara. – Izričito sam protiv ovakvih proslava. Ti klubovi nisu primereni za odrasle, a ne za osnovce, ali šta ja tu mogu, pogotovo kada mi ćerka kaže da ide ceo razred – kaže roditelj Milan Pavlović. U angecijama kažu da “đaci žele provod kakav vide na društvenim mrežama i televiziji” Odluke gde će i preko koje agencije biti organizovana proslava, osim škole donosi i Savet roditelja. – U takvim i svim drugim odlukama veliku ulogu ima Savet roditelja, koji ne sme da postoji samo formalno. Deca su ogledalo nas i mi im serviramo sadržaj koji oni konzumiraju. Roditelj je tu pre svih da vodi računa o svemu, o odabiru kluba, meniju i da na proslavi nema alkohola – kaže Gordana Plemić, direktor udruženja “Roditelj”.

Jedno pivo – dozvola za alkohol

Psiholog i porodični terapeut dr Ljiljana Filipović objašnjava da alkohol nikako ne bi smeo da bude u ponudi dečjih proslava, i da sam koncept takvih slavlja treba da bude u skladu sa ograničenjima koja odrede roditelji, a ne u skladu sa prohtevima dece. – Alkohol nikako ne bi smeo da se dozvoli maloletnicima. Šta znači to jedno pivo? To je automatska dozvola za alkohol i time se stvara sloboda i mogućnost konzumiranja alkohola generalno. To što deca žele je nebitno, važno je šta roditelji kažu, jer su oni ti koji postavljaju granice. Roditelji treba da imaju lični stav, nezavisan od drugih roditelja i dece – izričita je dr Ljiljana Filipović.

Proslave uvek uz saglasnost roditelja

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda, gde je najviše ovakvih proslava, kažu da je njihov stav u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete, da je najbolje ovakve proslave organizovati u okviru škole. “Školske proslave se uvek moraju organizovati uz saglasnost roditelja, a sadržaji moraju biti primereni uzrastu dece uz maksimalnu bezbednost”, kažu iz Sekretarijata.

Petoro poginulo: Voz prepolovio autobus pun srednjoškolaca

Pet osoba je poginulo u petak 21. decembra, a više od 26 povređeno u sudaru voza i autobusa na obeleženom pružnom prelazu, ali bez rampe, u Donjem Međurovu kod Niša, javio je RTS. Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović potvrdio da je na licu mesta poginulo dvoje odraslih i dete. Još dve osobe preminule su u Kliničkom centru u Nišu. Autobus, koji je prevozio decu u srednju školu, od siline udarca se prepolovio. Svi povređeni bili su u autobusu, a niko od 10 putnika iz voza nije povređen. Direktor Urgentnog centra KC Niš Miodrag Lazić rekao je da su za 15 minuta primili 30 povređenih, od kojih su 10 do 12 životno ugroženi. Među teško povređenima je i desetoro dece, dodao je. “Reč je o izuzetno teškim povredama, politraumama. U toku je pet izuzetno teških operacija s neizvesnim ishodom. U pitanju su pacijenti s teškim povredama”, rekao je Lazić.

About the Author

admin