Vesti – 28.12.2018.

UNS: Promovisano 235 doktora nauka

Na svečanostima održanim prošle nedelјe u  Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, rektor UNS-a profesor dr Dejan Jakšić promovisao je nove doktore nauka. Ovaj put s Medicinskog fakulteta promovisano je 28, s Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ pet, s Tehnološkog 13, s Filozofskog 83, s Prirodno-matematičkog 70 i s Fakulteta tehničkih nauka 36 pojedinaca s najvišom akademskom titulom.

Za nesmetan rad i razvoj – Petnica upravlјa svojom imovinom

Istraživačka stanica Petnica narednih pet godina upravlјaće svojom imovinom, što će joj omogućiti nesmetan rad i razvoj.  To je omogućeno ugovorom koji su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić, a kojim se tom istraživačkom centru daje na upravlјanje imovina na pet godina.  Ministar je rekao da je tim ugovorom omogućen kontinuirani rad Petnice, što podrazumeva korišćenje izgrađenog prostora i opreme u punom kapacitetu, a čime je rešen problem zbog kojeg su se iz tog centra pre godinu dana obratili Vladi Srbije i Ministarstvu.

Nastavićemo da finansiramo aktivnosti Petnice iz budžeta, ali staraćemo se i da se dovrše radovi i obave neophodne popravke na objektima, rekao je ministar i dodao da će IC Petnica osim 35 miliona dinara iz budžeta dobiti i dodatnih sedam miliona dinara za popravke za koje je Ministarstvo već raspisalo javni tender. Šarčević je naveo i da Savet za filantropiju, koji vodi premijerka Ana Brnabić, prikuplјa četiri miliona dinara za nabavku nove opreme za Petnicu.  Podsetio je da će Srbija 5. februara potpisati ugovor o pristupu programima EU, Erazmus i Erazmus plus, te da je važno da pokažemo da imamo šta da ponudimo mladima koji dolaze u Srbiju. Petnica je najveći i najpoznatiji istraživački centar u zemlјi po kojem smo prepoznatlјivi u Evropi i svetu. Postala je inkubator i za druga dešavanja, iz Petnice je započeto kreiranje i istraživačkih stanica drugih profila, rekao je ministar navodeći primer Tršića kao centra za društveno-humanističke nauke i jezičke discipline i Belu Crkvu u kojoj će biti izgrađen centar za geo nauke.

Šarčević je dodao i da će učenici moći da u Petnici iskoriste vaučere koje će dobijati kroz aktivnosti u đačkim zadrugama. Planirano je da se potencijal učenika u uslužnim i proizvodnim delatnostima vrednuje poenima koji se materijalizuju kroz vaučere koje će učenici moći da iskoriste upravo u Petnici. Time ćemo osnažiti kapacitet takvih ustanova da bi što više dece moglo da ih koristi, zaklјučio je ministar.

Direktor IC Petnica Vigor Majić istakao je da je ugovorom pravno regulisano pravo te stanice da koristi kapacitete što će, kaže, olakšati održavanje, unapređivanje i povećavanje kvaliteta korišćenja prostora u kojem svake godine boravi nekoliko hilјada učenika i studenata iz Srbije. Majić je naveo da je u Petnici pre 10 godina započela izgradnja novog prostora i da je projekat završen 2012. godine kada su obezbeđeni savremeni uslovi za praktični i teorijski rad učenika, proširene laboratorije i smeštajni kapaciteti. Ovim ugovorom stvoreni su uslovi da se oplemeni i usavrši izgrađeni prostor koji nije do kraja završen i opremlјen da bismo maksimalno koristili kapacitete i ponudili čitav niz aktivnosti učenicima i studentima i organizovali praktične obuke za nastavnike, ali i unapredili međunarodne programe, naveo je Majić.

Na pitanje novinara o finansiranju Petnice, Majić je rekao da je učesće države u poslednjih desetak godina iznosilo oko 30 odsto, odnosno oko 35 miliona dinara, ali da u godišnje troškove rada nisu uračunati troškovi održavanja objekata koji su imovina države. Ovim ugovorom stvorićemo uslove da se to reši i da ne ide na uštrb sredstava namenjenih za rad sa decom. Time ćemo omogućiti da se sva sredstva iz budžeta i od sponzora usmere na rad sa decom, a da održavanje objekata bude bolјe rešeno nego do sada. Otvoriće se prostor da možemo razgovarati o novim kreativnim koracima našeg centra, naglasio je Majić. Dodao je da rad Petnice pomažu i brojni sponzori, kao i da deo sredstava prihoduje kroz sopstvene projekte, te da je u planu da finansijski pomažu i bivši polaznici tog centra koji su danas profesionalni istraživači i naučnici.

Najbolji na bilbordima: Nemanja Gemović

Nemanja Gemović kao učenik Osnovne škole pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj” osvajao je nagrade na brojnim takmičenjima. Druge nagrade osvojio je za pokazano znanje na Državnom takmičenju iz računarstva, Srpskoj informatičkoj olimpijadi te matematičkom takmičenju „Kengur bez granica”, a treću nagradu osvojio je na Republičkom takmičenju iz matematike.  – Trudim se da tokom priprema za takmičenja za sebe ostavim dovolјno slobodnog vremena – kaže Nemanja Gemović. – Što manje vremena da savladam zadatak potrošim, to bolјe. Voleo bih u budućnosti da se bavim programiranjem.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavlјen je i ove godine. Na 42 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavlјeni su novi bilbordi. Na njima je predstavlјeno više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Generalni sponzor projekta i ove godine je Erste banka. U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” dnevno  predstavlјa laureate projekta „Učim + Znam = Vredim”, uz njihove kratke izjave.

Studentkinje novosadskog FTN osvojile treće mesto aplikacijom SignVOICE

Studentkinje Animacije u inženjerstvu Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu osmislile su aplikaciju SignVOICE, koja prevodi govor u znakovni jezik sa cilјem da učine lakšim svakodnevni život lјudi sa oštećenim sluhom, i tako osvojile treće mesto u finalu međunarodnog takmičenja kompanije Devoteam u Parizu. Takmičenje je organizovano za studente iz zemalјa u kojima se nalaze predstavništva ove kompanije: Francuska, Nemačka, Holandija, Srbija i Luksemburg, saopštio je FTN. Ono što je inovativno u ovoj ideji jeste da bi ovu aplikaciju mogli da koriste TV provajderi, tako da lјudi oštećenog sluha mogu da uklјuče opciju SignVOICE i jednostavno prate bilo koji sadržaj na televiziji. Osim toga, postojala bi i mogućnost korišćenja SignVOICE-a na računarima i tabletima u svrhu gledanja filmova, serija i emisija, i na pametnim mobilnim telefonima za praćenje radio emisija i vesti, kao i za komunikaciju sa drugim lјudima. 

Tamara Delić, jedna od članova tima, navodi da su na ideju došle jer osobe oštećenog sluha imaju priliku da prate televizijski sadržaj samo ukoliko postoji prevod, ili u retkim situacijama, kada je u uglu televizora osoba koja pokazuje znakovnim jezikom ono što akteri govore, a poslednja opcija im je da čitaju sa usana, a često ništa od ovoga nije dostupno. Nјihova ideja bila je predstavlјena četvoročlanom stručnom žiriju koji su činili predstavnici kompanije Devoteam, predstavnik kompanije RedHat koja učestvuje u organizaciji takmičenja i osoba koja se bavi pomagalima za osobe sa invaliditetom i osvojila je treće mesto.

Karlovački mališani organizovali Novogodišnji vašar

Veče uoči početka zimskog raspusta učenici nižih razreda Osnovne škole „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima sa svojim učitelјima priredili su Novogodišnji dečji vašar u centru, koji je privukao veliki broj posetilaca. Drveni kiosci koji služe za prodaju suvenira i proizvoda domaće radinosti te večeri ispunili su ručni radovi učenika od prvog do četvrtog razreda, koje su oni prodavali, a zarađeni novac u dogovoru sa Savetom roditelјa upotrebiće za nešto što im je potrebno. „Od ove godine preduzetništvo je kao pojam uvedeno u škole, pa smo stoga došli na ideju da tradicionalni školski novogodšnji vašar realizujemo u centru“, rekla je nastavnica Olga Kumović.

Deca su bila oduševlјena tom idejom i sve shvataju mnogo ozbilјnije budući da su izvan škole. Cilј svega što na tom planu činimo u školi jeste da deca nauče šta je preduzetništvo, da im ono postane blisko i ostvare saradnju sa lokalnom zajedicom i roditelјima, kao i da saznaju da mogu svoje ideje da ostvare tako što će biti kreativni i uspešni.     Prema rečima učitelјice Ivane Savić, njeni đaci su neumorno dve sedmice pravili predmete koje će iznati na prodaju, a među njima su bili novogodišnji ukrasi, magneti, kolači koje su sa roditelјima kod kuće ispekli, jelke, čestitke… Prilikom izrade koristili su uglavnom prirodne materijale, kao i one pogodne za reciklažu. „Na ovaj način deca uvežbavaju i komunikaciju sa odraslima, snalaženje u uslovima koji su specifični, jer je reč o situacijama koje nisu za njih svakidašnje“, kazala je Ivana Savić. Cene su odredili odrasli, ali je bilo dozvolјeno i cenkanje.“ Osnovci su preksinoć i kitili jelku ispred Bogoslovije. Za dobru zabavu postarali su se članovi školskog rok benda pod upravom Bobana Yeverdanovića, a pridružio im se i đački hor kojim je dirigovala nastavnica Ružica Morošev.

Novi Sad: Decu iz hranitelјskih porodica obradovao Deda Mraz

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad prekjuče je organizovao novogodišnju priredbu za decu iz hranitelјskih porodica u Kulturnom centru Novog Sada. Mališani su uživali uz kolače, slatkiše, muziku, pesmu i novogodišnju predstavu „Kralј Mrgud” u izvođenju pozorištanca „Vragolani”. Na kraju ovog svečanog događaja decu je obradovao Deda Mraz slatkim paketićima. Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad podržali su Sberbank, Tribeks d. o. o. i poslastičarnice „Sisters Cupcakes”, „Grismel”, „Cukerlandia” i „Slađana”.

Fondacija dr Zoran Đinđić: Prodajom kuvanog vina do audio biblioteke

Alumni klub Fondacije dr Zoran Đinđić organizovao je humanitarnu akciju “Pokloni osmeh”. Akcija je održana  22.i 23. decembra od 14 do 21.30 časova u okviru “Novosadskog Vinter Festa” na Trgu slobode. Članovi fondacije će pokušati da prodajom kuvanog vina, čaja i božićnih kolača obezbede novac koji će donirati za opremanje audio biblioteke Saveza slepih Vojvodine.

Počele Zimzarije: Do 11. januara više od 100 programa

Osme „Novosadske dečje BIG zimzarije”, u okviru kojih će do 11. januara 2019. godine biti realizovano više od 100 besplatnih kreativno-edukativnih programa za decu na preko 20 lokacija u gradu, otvorene su juče u tržnom centru „BIG”. Na manifestaciji, čiji je cilј usmeravanje dece predškolskog i školskog uzrasta na kreativno osmišlјavanje sopstvenog slobodnog vremena, nastupili su violinistkinja Lana Zorjan, članovi Plesnog studija „Partizan 2”, mali glumci i dečji horovi „Čarobne frulice” i „Zvončić”, a na bazaru kreativnih radionica predstavili su se svi učesnici ovogodišnjeg programa.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, koji je prisustvovao otvaranju, rekao je kako je ovogodišnje izdanje „Zimzarija” idealna prilika za svu decu da zimski raspust provedu na najlepši mogući način, kroz igru, druženje i učešće u brojnim kreativnim radionicama. On je takođe izrazio zahvalnost pre svega organizatorima – Dečjem kulturnom centru Novog Sada, a zatim i svima koji su ovu manifestaciju podržali i učinili da ona iz godine u godinu bude sve sadržajnija, omogućavajući deci da se upoznaju sa značajnim umetničkim delima, starim zanatima, jezicima i kulturama drugih naroda, kao i sa našim bogatim kulturnim nasleđem.

Ambasadorka manifestacije je violinistkinja Lana Zorjan, učenica Osnovne muzičke škole „Isidor Bajić”, koja je do sada osvojila 16 prvih nagrada na republičkim i 14 na međunarodnim takmičenjima. U organizaciji „Zimzarija”, Dečji kulturni centar podržali su Uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i tržni centar „BIG”. Deca nižih razreda osnovnih škola u Novom Sadu dobila su 12.000 primeraka knjižice sa kompletnim programom, koji je dostupan i na zvaničnom sajtu Dečjeg kulturnog centra Novi Sad www.dkcns.rs

„Raspustilište“ otvorilo vrata

Zimsko “Rapustilište” je i ove sezone šarenilom sadržaja obradovalo veliki broj dece, čije je zanimanje za te aktivnosti iz godine u godinu sve veće. Manifestacija je počela 24. decembra i trajaće do 11. januara, a mališani svakog dana od 10 do 11.30 časova u prostorijama društva “Raspustilište” (Radnička 20) imaju priliku da učestvuju u različitim umetničkim, edukativnim i kreativnim radionicama, koje će obuhvatiti i temu kulture. – Trudimo se da mališanima na zabavan i kreativan način približimo sve što je novo u svetu kulture i umetnosti, te da kroz igru s njima dotaknemo i neka važna pitanja iz svakodnevnog života – objasnila je koordinatorka manifestacije Aleksandra Lukić. – “Rapustilište” je mesto na kojem se oni druže i kvalitetno provode vreme tokom raspusta, izdvajaju se iz ustalјene kućne šeme i vreme provode u nešto drugačijem okruženju, ali koje im pruža mogućnost da kroz igru mnogo toga nauče.

Tokom prvog dana deca su uživala u svetu lego–kocki, pravlјenju novogodišnjih čestitki, modelarstvu od papira, cirkuskim veštinama, filmskoj radionici, karaokama i pozorišnoj predstavi. “Radionica “Papirno modelarstvo – kreativno carstvo” kod dece razvija grafomotoriku kroz zabavne i edukativne autorske priručnike koje smo za njih pripremili”,  navodi realizatorka radionice Jelena Dopuđ. – Crteži koje isecaju i lepe prilagođeni su uzrastu. Deca su veoma zainteresovana za radionicu, neprestano dolaze i traže još da rade.

Radionica je kreativna i edukativna, što je naša osnovna želјa, koja je i ispunjena. Interesovanje dece potvrđeno je i time što se događa da deca prelaze sa drugih radionica na papirno modelarstvo. – Imamo delove crteža životinja, koje isecamo i lepimo na odgovarajuće mesto – rekla je devetogodišnja Mina. – Trenutno radim noja, inače omilјena životinja mi je gepard, jer je brz, a sviđaju mi se i njegove šare. U priručniku ga nema, ali znam da ga nacrtam. Dopada mi se radionica, prošle godine sam išla na drugu, ali na ovu ću i ponovo doći.

„Pokretne slike“„Raspustilišta“ gotovo 20 godina

Filmska radionica „Pokretne slike“ u okviru „Raspustilišta“ postoji gotovo 20 godina, te su uz nju generacije odrastale. – Učili smo i mi od njih i oni od nas – kaže realizator te radionice, reditelј Marko Kaćanski. – U okviru radionice deca se bave filmom Pokušavamo da im objasnimo kako da uđu u taj svet, jer to nije samo film, nego način razmišlјanja kako da sami ni od čega naprave nešto i kako svoje ideje da pretoče u stvarnost. Tokom nekoliko dana snimimo nekoliko kratkih filmova. Nema posebne pripreme, više koristimo improvizaciju, što može kasnije da im koristi u školi i u životu kako da se otvore i ispolјe kreativnu energiju.

„Raspustilište“: U sredu tri radionice

U prostorijama “Raspustilišta” u sredu će od 10 časova biti realizovane tri radionice: „Lego igraonica družionica”, „Nakit na tvoj način“ i “Kreativni pogon“. Od 11 časova sledi filmska radionica „Pokretne slike“, u 11.30 kviz „Ko zna više, ko zna bolјe“, a od 12 časova deca će imati priliku da pogledaju predstavu „Ššššš, počinje predstava – Crvenkapa u šumi mudrosti“.

Humanitarni mjuzikli NURDOR-a: Umetnošću za decu obolelu od raka

Dve predstave mjuzikla „Ko se boji Isidore Dankan” „Viva Dance Studia”, namenjene Nacionalnom udruženju roditelјa dece obolele od raka (NURDOR), održaće se 27. i 28. decembra u 20 časova u Velikoj sali PC „NIS–Gaspromnjeft”. Cena ulaznica u pretprodaji su od 300 do 500 dinara, a prikuplјen novac namenjen je pobolјšanju uslova lečenja dece na Hemato-onkološkom odelјenju Dečje bolnice u Novom Sadu. Mjuzikl traje 50 minuta i u njemu igra više od 40 plesača i nekoliko glumaca i pevača s Akademije umetnosti. Gosti će biti i članovi plesnog kluba „Point” iz Novog Sada. Predstavu je režirala Gea Gojak na osnovu autobiografske knjige Isidore Dankan „My life”. Za 96 kostima bila je zadužena kostimografkinja Kristina Babić.

Kikindski učenici nagrađeni za patent GPS lokator za bicikl

Učenici trećeg razreda Tehničke škole u Kikindi pobedili su na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju za srednjoškolce i studente, koje je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Kikindski učenici nagrađeni su za patent GPS lokator za bicikl. Na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju resornog ministarstva, učenici smera elektrotehničar računara Tehničke škole u Kikindi osvojili su prvo mesto za najbolju srednjoškolsku i studentsku inovaciju – GPS lokator za bicikl. Uz nadu da će se ovaj patent usavrštiti i usvojiti, nagrađeni učenici se nadaju da će od toga nastati proizvod kojim se kradljivcima bicikala ne piše dobro.

Igor Kajla, učenik Tehničke škole Kikinda kaže:  ”Drugu Milošu je ukraden bicikl, tako da smo došli na ideju da napravimo uređaj i u saradnji sa profesorima Draganom Odžićem i Milanom Živićem osmilsili smo šemu, a kasnije i patentirali uređaj”. ”Ueđaj ćemo usavršiti i od njega želimo u budućnosti da napravimo smart bicikl sa puno funkcija”, napominje Miloš Rajtarov, učenik Tehničke škole Kikinda. ”Daje nam podršku za buduće projekte kao pečat koji potvrđuje da smo mi sposobni da radimo mnogo više i znatno bolje”, kaže Nenad Tepavac, učenik Tehničke škole Kikinda.  GPS lokator na biciklu nije novost u svetu tehnologije, ali su učenici uz pomoć mentora patent usavršili, a imaju i nameru da ga pretvore u malu konzolu na biciklu. Na taj način, vozač će bukvalno imati računar instaliran u ram bicikla, koji će se pratiti preko mobilnog telefona.

Dragan Odžić, profesor objašnjava: ”Oni su odlučili da ovaj uređaj unaprede i da od njega nastane pametan bicikl. Prosto živimo u svetu pametnih uređaja, a oni prate te trendove i nemojte da se začudite ako naši učenici uskoro osvoje i nagradu za pametan bicikl”. Kikindski GPS lokator za bicikl trebalo bi da spreči krađu bicikala u budućnosti. Jeftiniji je od konkurencije, skuplji modeli su u inostranstvu, tako da je pred našom decom svetla budućnost i kako i sami kažu granice ne postoje. Izgleda da je došao red na pametne bicikle.           https://www.youtube.com/watch?v=YFygsaEqbaY

Dodelјene stipendije za 100 studenata Pravnog fakulteta BG

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji imaju dobar prosek, a slabijeg su imovinskog stanja dobili su danas ugovore o stipendiranju koji će im obezbediti po 10.000 dinara u narednih deset meseci. Dodelјeno je 100 stipendija i to studentima druge godine 20, treće godine 30, četvrte 40 i studentima master studija 10 stipendija. Ministar prosvete Mladen Šarčević dodelio je stipendije za prvih deset studenata i podvukao da je važno da se što više mladih stipendira na različite načine. On je naveo da je ministarstvo završilo izradu zakona o studentsko-učeničkom standardu koji predviđa tri modela finansiranja studenata.Prvi je standardno stipendiranje najbolјih i to su studentski krediti, drugi je poseban zakon o dualnom i visokom obrazovanju gde privreda prepozna šta je ono što joj treba i sama finansira, a za početak ćge se to raditi sa američkim i nemačkim kompanijama.  “Treći je ono što ostavlјa prostor da kompanije preuzmu jedan deo finansiranja uz veće učešće države”, objasnio je ministar, koji je podsetio da je prošle godine u budžetu dupliran broj stipendija za one stvari koje se smatraju perspektivnim.

Šarčević je studentima poručio da je svaka vrsta stipendije dobra referenca, te da je važno što Pravni fakultet UB neguje tradiciju dobrog učenja što potvrđuje i činjenica da svi koji zapošlјavaju pravnike, na prvom mestu žele studente ovog fakulteta.Kada je u pitanju naredna godina, ministar kaže da će se raditi na indikatorima merenja kvaliteta na svim univerzitetima u Srbji, kao i na izradi zakona o finansiranju visokog obrazovanja. “Prvu fazu reforme strukovnih škola smo priveli kraju, do 20. januara će ceo prosec biti prikazan vladi i javnosti, a cilј je da u novoj strategiji do 2030. godine promenimo model finansiranja kroz uvođenje većih obaveza države, ali i poslodavaca”, naveo je on.Šarčević kaže i da će u januaru, prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina biti potpisan sporazumi između beogradskog i novosadskog univerziteta i tri najbolјa univerziteta u Rusiji.

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković rekao je da je za taj fakultet čast i zadovolјstvo što pomaže studentima te da je ovakvo stipendiranje prilog ideji “jednake šanse za sve”.On je naveo da će možda neki od nagrađenih studenata ostati na fakultetu, a kao najvažniji cilј fakulteta naveo je očuvanje tradicije. “Želim da diploma Pravnog fakulteta bude vredna, ne možemo se takmičiti sa nedostojinim takmacima, a studentim poručujem da kada završe ovaj fakultet imaju u perspektivu”, naveo je on i istakao da je ulaganje u studente ulaganje u budućnost Srbije.Među dobitnicima stipendije su i Milica Bujić, koja je na četvrtoj godini fakulteta na smeru međunarodno pravo, ima prosek devet, a stipendiju će iskoristiti za dalјe usavršavanje i putovanja, dok se nada karijeri u tužilaštvu.

Stipendiju je dobila i Ivana Todorić, takođe na četvrtoj godina smera međunarodno pravo, ovo je njena prva stipendija tokom školovanja i iskoristiće je za stvari koje do sada sebi nije mogla da priušti, u budućnosti se nada da će postati sudija.

Vremeplov: Počela da izlazi  “Bosanska vila”

U Sarajevu je na današnji dan 28. decembra 1885. godine godine  počeo da izlazi srpski književni list “Bosanska vila”, časopis “za zabavu, pouku i književnost”, koji je tri decenije snažno uticao na jačanje nacionalne svesti Srba i otpor austrougarskoj okupaciji Bosne i Hercegovine. Do 1887. uređivao ga je Nikola Šumonja, a potom do zabrane 1914. Nikola Kašiković.

Vremeplov: Prvi nuklearni reaktor u Jugoslaviji

Na današnji dan 28. decembra 1959. godine u Vinči kod Beograda pušten je u rad prvi nuklearni reaktor u Jugoslaviji.

Vremeplov: Ubio se Jesenjin

Ruski pisac Sergej Aleksandrovič Jesenjin ubio se 28. decembra 1925. godine. Jedan od najvećih i najomiljenijih pesnika Rusije. Bio je razbarušen boemski tip i živeo je veoma intenzivno, samoubistvo je izvršio u tridesetoj godini. Uticao na generacije pesnika, ne samo ruskih. Dela: zbirke pesama “Zadušnice”, “Ispovest mangupa”, “Triptih”, “Stihovi skandalista”, “Sovjetska Rusija”, “Persijski motivi”, pripovetka “Urvina”, poema “Ana Snjegina”, dramska poema “Pugačov”. Postoje sumnje da je iza njegove smrti stajala sovjetska tajna policija.

Vremeplov: Održana prva filmska projekcija

U pariskom restoranu “Gran kafe” braća Luj i Ogist Limijer organizovali su na  današnji dan 28. decembra 1895. godine  prvu filmsku projekciju. Prve “pokretne slike” bili su kratki dokumentarni filmovi o izlasku radnika iz fabrike, železničkoj stanici s putnicima i vozom koji juri. Predstava je oduševila publiku i smatra se datumom rođenja kinematografije. Jedan novinar je tada zabeležio da je to “nesumnjivo najčudniji izum u našoj epohi”.

Vremeplov: Umro Teodor Drajzer

Američki pisac Teodor Drajzer, beskompromisan kritičar američkog društva umro je 28. decembra 1945. godine Njegov prvi roman “Sestra Kari” zabranjen je 1900. i potom je desetak godina bio prinuđen da se izdržava pisanjem za ilustrovane, zabavne i modne listove. Smatrao je da spasenje sveta leži u socijalizmu i pred kraj života postao je član Komunističke partije SAD. Ostala dela: romani “Dženi Gerhard”, “Finansijer”, “Titan”, “Stoik”, “Genije”, “Američka tragedija”, “Tragična Amerika”, “Vredi li Amerika da se spase”.

Vremeplov: Vratio se Dubček

Bivši prvi sekretar Komunističke partije Aleksandar Dubček (Alexander Dubcek) izabran je na današnji dan 28. decembra 1989. godine za predsednika parlamenta Čehoslovačke, vrativši se nakon dve decenije na političku scenu. Glavni inspirator i vođa “Praškog proleća” smenjen je nakon intervencije Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj 1968. 

Vremeplov: Umro Moris Ravel

Na današnji dan 28. decembra 1937. godine umro je francuski kompozitor Žozef Moris Ravel, jedan od najistaknutijih predstavnika francuskog impresionizma. Oslanjao se na klasično francusko muzičko nasleđe, ali se inspirisao i španskom muzikom i džezom. Virtuozni pijanista i dirigent, održavao je koncerte širom Evrope i SAD. Dela: opera “Sat Španije”, balet “Dafne i Kloe”, orkestarska kompozicija “Bolero”, klavirski ciklusi “Ogledala”, “Gaspar noći”, “Kuprenov grob”, “Sonatina” za klavir, mnoštvo solo pesama, uglavnom na stihove francuskih simbolista.

Vremeplov: Vudro Vilson

Na današnji dan 28. decembra 1856. godine  rođen je američki državnik Vudro Vilson, predsednik SAD od 1913. do 1921, prethodno univerzitetski profesor i rektor kao i guverner Nju Džersija, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1919. godine. Dva puta je vojno intervenisao u Meksiku, okupirao je Haiti i Dominikansku republiku. Pristupio je Antanti i 1917. uveo SAD u Prvi svetski rat protiv Centralnih sila. Zalagao se za vojnu intervenciju protiv boljševika, od čega je ubrzo odustao. Posle okončanja rata odigrao je značajnu ulogu na Versajskoj mirovnoj konferenciji, čije su odluke umnogome bile rezultat njegovog mirovnog plana od “14 tačaka”. Učestvovao je u stvaranju Društva naroda, ali je Senat SAD odbio da ratifikuje Versajski mirovni ugovor, posle čega su SAD ostale van prve svetske organizacije, prethodnice UN.

Vremeplov: Inflacija u SRJ 19.810,20 odsto

Inflacija u SR Jugoslaviji postigla je na današnji dan 28. decembra 1992. godine svetski rekord – 19.810,20 odsto za 1992. godinu. 

Vremeplov: Umro Ajfel

Francuski inženjer Aleksandar Gistav Ajfel, graditelj kule u Parizu nazvane njegovim imenom umro je na današnji dan 28. decembra 1923. godine. Bio je specijalista za čelične konstrukcije i mostove i među prvima je primenio pneumatsku gradnju temelja velikih mostova.

Vremeplov: Rođen Artur Edington

Na današnji dan 28. decembra 1882. godine rođen je engleski astronom i matematičar Artur Stenli Edington, direktor Opservatorije u Kembridžu i predsednik Međunarodne astronomske unije od 1938. do smrti 1944. Bavio se strukturom unutrašnjosti zvezda i njihove atmosfere, pulsacijom zvezda, međuzvezdanom materijom, kretanjem i rasporedom zvezda u našoj galaksiji. Organizovao je prvu eksperimentalnu proveru teorije relativiteta Alberta Ajnštajna za vreme potpunog pomračenja Sunca 1919. i uspeo je da utvrdi teorijski predviđeno skretanje svetlosnog zraka u gravitacionom polju Sunca.

Student pisao Vučiću, traži zaštitu kao uzbunjivač

Student Stefan Karanović uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je zatražio da “zaštiti studenta-uzbunjivača od odmazde profesora”, pošto je suspendovan sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Karanović tvrdi da je suspendovan jer je ukazivao na korupciju i kriminal u toj obrazovnoj ustanovi. On je u pismu predsednika upitao da li su Srbiji potrebni mladi “poslušnici” ili pametni lјudi koji razmišlјaju svojom glavom i bez obzira na cenu se bore protiv korupcije i nepravde, i da li oni koji ukazuju na kriminal i korupciju zaslužuju da umesto nagrade, dobijaju pretnje, suočavaju se sa izmišlјenim aferema i nemaju mogućnost da vode normalan život, piše Radio Slobodna Evorpa.

“Da li će se na ovaj način, zataškavanjem istine na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, srpsko pravosuđe podići sa najnižih grana u istoriji ove nesrećne zemlјe na kojima se trenutno nalazi i ovako ući u EU”, upitao je Karanović u pismu u kojem se Vučiću obraća sa “Vaš budući kolega”. On je, navodi RSE, podsetio da je podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv nekadašnjeg dekana i sekretara Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Ljubomira Stajića i Stanisava Masalovića, zbog navodnog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

Karanović navodi da su Stajić i Masalović zloupotrebili službeni položaj time što su odbijali da mu daju dokumenta za ispisivanje s fakulteta “iz osvete zbog njegovih tekstova koji su izlazili u medijima”, a čime je, kako kaže, onemogućen da nastavi studije na drugom fakultetu, iako je to njegovo ustavno pravo. Karanović je, podseća RSE, krajem novembra prošle godine podneo zahtev za ispis sa fakulteta i izdavanje potvrde o položenim ispitima da bi nastavio studiranje na drugom fakultetu, ali mu je Pravni fakultet umesto ispisnice izrekao meru suspenzije, jer je navodno prekršio disciplinu. Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta sa Pravnog fakulteta, navodi se u tekstu.

Usvojen Akcioni plan za borbu protiv nasilјa u školama

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilјa u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada usvojilo je 24. decembra Akcioni plan preventivnih mera za borbu protiv nasilјa. Akcioni plan podrazumeva aktivnosti usmerene ka prevenciji vršnjačkog nasilјa, kao i korišćenja alkohola i droge kod mladih, po uzoru na Island, zemlјu koja je sistemski rešila problem narkomanije i svela je na najnižu stopu u Evropi „Reč je o nizu mera koje će se realizovati tokom cele naredne, a delom i u 2020. godini, uz podršku Grada Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića. Projekat obuhvata aktivnosti u domenu sporta i različitih radionica iz oblasti ekologije, umetnosti (dramske i muzičke), informacionih tehnologija, stranih jezika i borbe protiv vršnjačkog nasilјa. Uz ove mere, biće uvedena i redovna anonimna anketa među učenicima na svakih šest meseci da bi se utvrdilo u kojoj meri je prisutno konzumiranje alkohola i cigareta. Nosioci programa su Policijska uprava u Novom Sadu, Grad Novi Sad, osnovne i srednje škole, kao i Centar za socijalni rad“, istakao je zamenik predsednika Koordinacionog tela za borbu protiv nasilјa u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu Dejan Drobnjak. Anketa za učenike će biti podelјena tokom februara 2019. godine. Škole će se, potom, opredelјivati za dodatne aktivnosti. Osim tih, redovnih dodatnih aktivnosti, tokom maja 2019. će se organizovati manifestacija “Dan sporta”, u oktobru “Dan ekologije”, u novembru “Dan umetnosti”, a u februaru 2020. godine i “Dan književnosti”. U svim pomenutim manifestacijama će učestvovati đaci iz svih novosadskih škola. Formirana je Radna grupa za praćenje i podršku realizacije Akcionog plana, na čijem čelu će biti zamenik predsednika Koordinacionog tela Dejan Drobnjak, a članovi će biti i kriminolog Bilјana Kikić Grujić, Daliborka Vojvodić Tomović iz Odelјenja za maloletničku delikvenciju Novosadske policije, glavni prosvetni inspektor Srđan Jakovlјev, kao i predstavnik Saveta roditelјa Dragana Ćorić. Koordinaciono telo je na današnjoj sednici podržalo i predlog Dragane Ćorić za umrežavanje učeničkih parlamenata po uzoru na umrežavanje Saveta roditelјa.

About the Author

admin