Vesti – 11.01.2019.

Za kraj „Zimzarija“ – maskenbal

Manifestacija „Novosadske BIG dečje Zimzarije 8” završava u petak, 11. januara, a pred mališanima bilo je proteklih dana mnoštvo kreativno-edukativnih radionica na više mesta u gradu. Dinamičan program pod sloganom „Kad kazalјke krenu unatraške” bio  je planiran   i za sredu. „Kinezi brain” poveo je decu na zanimlјivo virtuelno putovanje po Evropi u Centru „Školarko” (Alekse Šantića 5) u sredu od 11 do 12.30, dok su učesnici radionice u Galeriji Rajka Mamuzića (Vase Stajića 1) od 10 do 13 sati, posmatrajući sliku „Gracije” Dragutina Cigarčića, razgovarali o tome kako su se nekada lјudi zabavlјali i ponašali na balovima, a zatim su se i sami ulepšali za jednu takvu priliku.

U Jezičko-edukativnom centru „Misliša i Igriša” (Mičurinova 72/4), između 11 i 13 časova plovili su  u zemlјu Getea i romantizma, te se upoznali s kulturom, hranom, dvorcima i bajkama tog vremena, pa i susreli s braćom Grim. Sportska radionica u istom terminu mališane od pet do deset godina čekala je u Zabavnom parku „Starli” (Bulevar vojvode Stepe 56), gde će poslednjeg dana „Zimzarija 8” od 16 do 18 sati biti organizovan novogodišnji maskenbal i podelјene nagrade za najuspešnije kostime. Sve aktivnosti, dostupne na sajtu Dečjeg kulturnog centra Novi Sad, uz obaveznu prijavu učesnika su besplatne.

Rektor Jakšić: UNS – Mesto celoživotnog učenja

O tome gde je Univerzitet u Novom Sadu (UNS) sada u poređenju s okruženjem i svetom, kakve su mu perspektive i planovi kada za budućnost pitali su novinari “Dnevnika” rektora UNS-a prof. dr Dejana Jakšića koji od početka ove školske godine obavlјa tu funkciju u mandatu od tri godine. Prof Jakšić rođen je 19. marta 1974. godine u Odžacima. Osnovnu i Srednju ekonomsku školu završio je u Novom Sadu, školovanje nastavio na Ekonomskom fakultetu u Subotici, gde je diplomirao 1998. Magistarske studije završio je 2001. na Ekonomskom fakultetu u Subotici, a doktorsku disertaciju odbranio 2004. na istom fakultetu. Na Ekonomskom fakultetu radi od diplomiranja, a redovni profesor postao je 2014. godine.

Na konstataciju  da su “Univerzitet u Novom Sadu i njegove  institucije (fakulteti i instituti) u protekle tri godine prvi put su uvršćeni među hilјadu najbolјih usvetu, na pet globalnih ranglista”,  i pitanja  “Šta trenutno to za Univerzitet znači? Koliko  ima  prostora  za  dodatno podizanje  rejtinga i u kojim oblastima?”, rektor Jakšić  odgovara da se ”Univerzitet u Novom Sadu prvi put  pojavio na Šangajskoj listi, što predstavlјa ohrabrujući podatak i potvrdu da se krećemo u pravom smeru. Pozicije na rang-listama predstavlјaju ličnu kartu Univerziteta i značajne su jer otvaraju brojna vrata i olakšavaju saradnju s drugim univerzitetima. Ipak, treba biti oprezan prilikom svođenja Univerziteta na poziciju na rang-listi. Univerziteti imaju značajnu društvenu ulogu koja je ipak na prvom mestu. Mislim da Univerzitet ne treba da se bavi pitanjem rangiranja na međunarodnim listama direktno. To ne treba da nam bude cilј sam za sebe, već treba nastojati i istrajati u svakodnevnom donošenju ispravnih odluka. Rezultati takvog kontinuiranog i doslednog rada, siguran sam, neće izostati, a ogledaće se i u poziciji na rang-listama”, kaže prof Jakšić.

U „Raspustilištu”: Povuci potez, počinje partija

Na programu dečje manifestacije „Raspustilište”u sredu 9 januara bilo  je osam aktivnosti, koje su  održane od 10 do 12.45 sati u Radničkoj 20. Među njima bila je i je preventivna interaktivna radionica o trgovini lјudima, na kojoj je o toj ozbilјnoj temi, na osnovu rekonstruisane bajke o Crvenkapi, sa školarcima razgovarati pravnica Dobrila Marković. U kvizu „Ko zna više, ko zna bolјe” svoje znanje ispitali su s Emilom, dok su na radionici „Povuci potez, počinje partija” naučili tajne šaha od instruktora Vladimira Dežea. Karikatura rađena tehnikom tuš i pero postala  im bliža zahvalјujući likovnom pedagogu, akademskom slikaru i grafičaru Draganu Jajiću, a čitalačka avantura privlačnija uz bibliotekarku Katarinu Novaković.   

Manifestacija obrazovanja i kulture dece „Raspustilište” organizovala je bogat izbor aktivnosti i u  utorak, 8. januar, od 10 časova u Radničkoj 20. Prve na programu bile su radionice „Break dance”, na kojoj su ulične plesove sa mališanima vežbali članovi udruženja „Groove”, „Portret”, tokom koje će ih likovni pedagog, akademski slikar i grafičar Dragan Jajić podučavati tehnici olovke, te lego igraonica-družionica. U isto vreme zainteresovani školarci moći će da razgovaraju o pozitivnim i negativnim stranama društvenih mreža sa studentkinjama pedagogije Jovanom Adamov i Jovanom Antonić. Filmska radionica „Pokretne slike”, koju vodi multimedijalni reditelј Marko Kaćanski, održaće se od 11 do 12 sati, dok će od 11.30 nutricionista-dijetetičar i autorka dečje zbirke pesama o hrani Želјka Šoš na duhovit način približiti prisutnima kuhinju današnjice. Kako bi se obeležio tradicionalni običaj, od 12 sati lomiće se česnica, koju je ovog puta pripremila pekara „Baker plus”, i darovati zlatnik. 

Nastavlјene Zimzarije

Manifestacija “Novosadske BIG dečje Zimzarije”, koja je zbog novogodišnjih praznika prekinuta, nastavlјena je u četvrtak 3. januara. Do 6. januara na programu bile su besplatne radionice, predstave i programi inspirisani božićnim praznicima, simbolima srpske slave, proslavom Nove godine u svim krajevima sveta… Programi su  realizovani u Muzeju Vojvodine, Dečjem kulturnom centru Novi Sad, tržnom centru “BIG”, Dečjem edukativnom centru “Školarko”, Udruženju “Happy Spot”, Udruženju građana “Matica”, Centru za proizvodnju znanja i veština, Gradskoj biblioteci Grada Novog Sada i u prostorijama “Zumba Kids”. Kao i do sada, svi programi za decu bili su  besplatni Sve informacije o osmom izdanju “Novosadskih dečjih BIG Zimzarija”, koje traju do 11. januara, moguće je pronaći i na sajtu Dečjeg kulturnog centra Novi Sad www.dkcns.rs .

Najbolji na bilbordima:Tijana Gološin, Gimnazija “Isidora Sekulić”

Tijana Gološin, učenica Gimnazije “Isidora Sekulić” u kategoriji kompjuterske umetničke grafike osvojila je prvo mesto na državnom takmičenju “U potrazi za talentima kroz izradu programskih proizvoda – Janoš Nojman”, te treće mesto na evropskom takmičenju “Janoš Nojman” u Mađarskoj. – Počela sam da crtam u četvrtom razredu. Nekoliko godina kasnije  sam dobila tablet za crtanje i shvatila sam da to jako volim – kaže Tijana Gološin. – Najviše volim da crtam lјude i da im dodajem razne pozadine i fantastične elemente.  Nadam se da ću posle srednje škole imati neki posao gde ću moći da crtam i pokažem kreativnost. Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavlјen je i ove godine.

Na 42 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavlјeni su novi bilbordi. Na njima je predstavlјeno više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor ovog projekta je i ove godine Erste banka. U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” predstavlјa laureate projekta „Učim + Znam = Vredim”, uz njihove kratke izjave.

Crveni krst Sente: Osnovci učili laičku prvu pomoć

Crveni krst Sente zimski raspust je iskoristio za održavanje nastave laičke prve pomoći za učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole. Predavanja su upriličena u prostorijama Narodne tehnike u Senti, a zainteresovala su 22 polaznika. Instruktori prve pomoći Vera Zaboš, Sonja Konjević, Šandor Đerćaš, Aniko Beviz Černak i Jasmina Erdelјi su za polaznike držali nastavu u trajanju od 20 sati, a svoj doprinos dali su i demonstratori Zalan Sel i Oršolјa Nađ. Iz škole „Turzo Lajoš“ bilo je 10, „11.novembra“ osam i „Spomen škole“ četiri polaznika. Svi su položili teorijski i praktični ispit iz pružanja laičke prve pomoći i za to dobili uverenja Crvenog krsta Sente.

Svratište za decu podelilo paketiće za 120 mališana

U Svratištu Centra za socijalni rad Novog Sada za decu i mlade (Bulevar oslobođenja 39) tokom zime na dnevnom nivou utočište pronađe više od 50 dece. Ta ustanova pripremila  je paketiće slatkiša, odeće, pribora i igračaka za svoje korisnike. – Imamo saradnju s Radiom 021, Draganom Laković i Sofijom Milošević, koje su organizovale humanitarnu izložbu „Novosadska štrafta”, zatim s Novosadskim pozorištem i SBB fondacijom, koji imaju svoje akcije u okviru kojih skuplјaju donacije za našu decu – objašnjava koordinator Svratišta Vuk Kockar. – Novosađani se svakodnevno odazivaju i donose nam slatkiše, školski pribor, odeću, čak i kolica za bebe. Mada nama uvek treba još jer to je sve potrošni materijal.

Dodela paketića organizovana je u petak, 28. decembra, u 14 časova, kada su  deca pripremila i predstavu, a  imala su  i goste – mađioničara i Deda Mraza, koje su obezbedili studenti Novosadskog univerziteta..

Koliko često će dolaziti i ostajati u Svratištu, zavisi od obaveza kod kuće – ponekad pomaže mami, cepa drva i čuva brata, ili pomaže tati u kafani i „trese piksle”. Ipak, trenutno mu je najveći problem to što neće da ga prime u Osnovnu školu „Dušan Radović” pa će morati da ide u OŠ „Sveti Sava”, što mu manje odgovara jer onda mora da se vozi autobusom, a nema pokaznu, nema ni novca da plaća kartu, a nije ni svaki vozač raspoložen da ga pusti da se vozi bez karte. – Voleo bih da budem policajac kad porastem jer volim da rešavam probleme – kaže Vukašin, svestan toga da, u tom slučaju, ne sme i on da bude taj koji će da pravi probleme. Kako kaže kooridnator Svratišta Vuk Kockar, deca su generalno zaintersovana za školu i nemaju većih problema, štaviše, imaju dva srednjoškolca, od kojih je jedan nedavno osvojio medalјu u kuvanju. Međutim, kako ističe, usled malog broja zaposlenih, teško im je da fizički ispune sve obaveze, ali se maksimalno trude i, što je najvažnije, deca to primećuju i izuzetno cene.

U Novom Kneževcu se udružili đaci, učitelјice i pisac

Da najbolјa zabava i praznične čarolije dolaze iz kreativnosti učesnika, potvrdili su članovi Udruženja građana „Igralište Cvetislava Tisića“, koje zvanično postoji tek godinu dana, mada je saradnja ove družine počela pre tri godine dečjom predstavom „Vašar u Banatu“. Udružili su se đaci Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, učitelјice Jelena Trklјa i Višnja Kolbl i pisac za decu Goran Novakov, a pridružili se mnogi da pomognu. Dosadašnje dve verzije predstave „Vašar u Banatu“ i predstave „Nevolјe jednog Cvetislava“,„Ja sam mali Iva“, „Čudni su stazovi Deda Mrazovi“ i „Božićno blago“, produkcija je na kojoj im se može pozavideti.

 Predstave su doživele uspeh pred domaćom publikom na sceni u Novom Kneževcu, ali i na festivalima dečijeg pozorišnog stvaralaštva u Horgošu, Bečeju i Lazarevcu, gde su osvajana i priznanja. – Saradnja sa učitelјicama Jelenom Trklјa i Višnjom Kolbl nastala je slučajno pre nekoliko godina i mogu da kažem da sam imao sreće, da kao pisac za decu postanem deo tima koji sjajno funkcioniše i koji je za relativno kratko vreme, pored ostalih obaveza, uspeo da uradi  dosta toga – kaže pisac za decu Goran Novakov, inače dobitnik nagrade „Neven“ za 2016. „Zmajevih dečijih igara“. – Udruženje se bavi animacijom dece kroz pozorišnu igru. Cilј nam je bio da sva deca iz oba odelјenja koje su vodile moje saradnice, učestvuju u predstavama, da glume, neki veće, neki manje uloge, a neki makar samo da protrče kroz scenu, da osete tu čaroliju  koju nudi pozorište. To je bio veliki izazov za mene kao pisca koji je pre toga napisao samo nekoliko kratkih monodrama, a onda posle nekog vremena došao u situaciju da napiše dvojezični dramski tekst u predstavi  „Vašar u Banatu“ za završnu priredbu u kojoj su učestvovali učenici svih četvrtih razreda.

Tekst za predstavu „Božićno blago” nekoliko puta je, kaže Novakov, dopunjavao novim ulogama, jer je svaka pahulјica htela da kaže bar jednu rečenicu. Pred sugrađane su uoči praznika izašli sa dve premijere „Čudni su stazovi Deda Mrazovi“ i „Božićno blago“. Na tekstove Gorana Novakova režiju za obe predstave uradile su učitelјice Jelena Trklјa i Višnja Kolbl, koreografije su delo Rite Romhanji, dok su frizure i šminkanje malih glumaca uradile Nina Golubović Lerinc i Brankica Malek.

Pokretna invalidska kolica za decu “Kolevke”

Njena Ekselencija Alona Fišer – Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji, posetila je nedavno  Dom za decu ometenu u razvoju u Subotici i tom prilikom im uručila 12 pokretnih invalidskih kolica, poklon izraelske firme “Kolica nade” i Izraelske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj. Štićenici subotičke “Kolevke”, Doma za decu ometenu u razvoju, priredili su prigodan program u znak radosti i zahvalnosti što su od ambasade Izraela dobili na poklon pokretna invalidska kolica čija će im upotreba olakšati život. U prisustvu Bojane Stanić, državne sekretarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ovu vrednu donaciju uručila je Njena Ekselencija Alona Fišer – Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji. “Misija je da ova kolica povećaju mobilnost dece i, samim tim, da im povećaju pristupnost obrazovanju i zdravstvenoj nezi jer će to podstaći njihovu integraciju u društvo”, izjavila je NJ.E. Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji.

Bojana Stanić, državna sekretarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nenad Kozomora, direktora Doma „Kolevka”, izrazili su zahvalnost ambasadi Izraela na ovoj vrednoj donaciji. „Ambasada Izraela, zajedno sa Izraelskom agencijom za međunarodnu saradnju i razvoj i privrednim društvom „Kolica nade”, donirali su ustanovi „Kolevka” 12 kolica koja će omogućiti i olakšati svakodnevni život ovoj deci kojoj su ta kolica neophodna”, izjavila je Bojana Stanić. Nakon obilaska „Kolevke”, ambasadorka Izraela u Srbiji izjavila je da je impresionirana posvećenošću osoblja i kvalitetom nege koju pružaju deci ometenoj u razvoju i najavila da će Vlada Izraela nastaviti da im pomaže.

Alona Fišer-Kam je potsetila da je 65 miliona ljudi u svetu nepokretno te da su im za svakodnevni život neophodna invalidska kolica i istakla da svako može da im pomogne time što će promeniti svoj stav prema njima tako što će prihvatiti sa svim njihovim različitostima i omogućiti im da budu ravnopravni članovi društva. https://www.youtube.com/watch?v=tNCFWHa2pgk

OŠ „Velјko Petrović“ Begeč: Obrazovanja mališana sa margine

Budući da je osnovno obrazovanje obavezno za svu decu, pa tako i za onu romske nacionalnosti, begečka Osnovna škola „Velјko Petrović” s direktorom Milanom Tatićem na čelu, lane je pokrenula svojevrstan projekat da deca iz romskog naselјa Bangladeš svakodnevno dolaze u Begeč na nastavu. Svakog dana autobus ode po njih, dovede ih u školu, sačeka i vrati kući. I, mada zbog toga nemaju priliku da se s drugarima druže i mimo nastave, u školi maksimalno koriste sve vreme koje su zajedno, a organizovani prevoz je ujedno i dobar način da budu redovni na nastavi. Rezultat toga su dobre ocene i primerno vladanje. – U aprilu prošle godine je bilo priče o tome ko će da primi Rome koji treba da se upišu u osnovnu školu, a klisanska OŠ „Dušan Radović” je tada bila prebukirana i ja sam se na Aktivu direktora javio samo s jednim uslovom – da toj deci bude obezbeđen prevoz – kaže Tatić, dodajući da njihova škola ima dovolјno kapaciteta, te da su lane upisali devet učenika u prvi i drugi razred. – Na osnovu rešenja Gradske uprave za obrazovanje, od aprila 2017. deca iz naselјe Bangladeš su prebačena na upisno područje naše škole.

Ove godine su upisali još šestoro đaka, što znači da je zainteresovanost u porastu, a da bi održali taj trend, od septembra tekuće godine petoro dece iz Bangladeša upisano je u predškolsku ustanovu u Begeču. Iako su u početku obe strane, škola i roditelјi iz Begeča i roditelјi iz Bangladeša, bile skeptične da će ideja zaživeti, sve teče po predviđenom planu i programu, a među decom ne postoji razlika, a kamoli nesuglasice. – Sva deca su lepo prihvaćena, a begečki đaci ih ne gledaju kao nekoga ko im nije ravan – navodi pedagog te škole Mirjana Marković. – Ne dolazi do sukoba s decom iz Bangladeša jer ih odmah nakon nastave odvozi autobus pa nemaju „prazan hod” nakon škole. Istina, nekad se oni međusobno u autobusu koškaju, ali to nam vozač prijavi pa se smire.

O odgovornosti đaka iz Bangladeša govori i činjenica da ostale škole u Novom Sadu i prigradskim naselјima imaju dosta problema s decom romske nacionalnosti – u smislu da su neredovna na nastavi, imaju loše vladanje i loše ocene. Deci koja idu u školu u Begeču, čak i ako ne stignu da završe sve školske obaveze kod kuće, učitelјice dolaze ranije u školu i drže im dopunske časove na kojima im se u potpunosti posvete. Ti mališani mogu se pohvaliti i vrlo dobrim prosecima i primernim ponašanjem.

Da su zainteresovani za ono što im ta ustanova pruža, dokazuje i njihov angažman na raznim sekcijama i priredbama. Kada je reč o udžbenicima, školskom priboru, priboru za higijenu i odeću, sve im obezbeđuje škola ili meštani kroz razne donacije. Tako ih krajem godine čekaju i paketići u znak dobrog vladanja. – Bilo bi dobro kad bismo mogli da dobijemo pedagoškog asistenta za decu iz Bangladeša, a koji bi bio iz njihovog naselјa, pa bi dolazio s decom, vraćao se i bio s njima u školi – kaže direktor Tatić. – Imali bismo, osim vozača, još nekoga u tom putu ko bi bio s njima i osećali bi se sigurnije. U svakom slučaju, ne planiramo da završimo projekat sve dok bude dece.

Vremeplov: Osnovana prva srpska ministarstva

Skupština svih narodnih starešina u Srbiji osnovala je na današnji dan 11. januara 1811. godine  u vreme Prvog srpskog ustanka prva popečiteljstva (ministarstva). Ministar prosvete postao je najučeniji Srbin tog vremena, rektor Velike škole u Beogradu Dositej Obradović.

Vremeplov: Rođen Teodosije I

Na današnji dan 11. januara 347. godine rođen je rimski car Teodosije I, nazvan Teodosije Veliki, vladao je od 379. do 392. kad je uspeo da obnovi Carstvo u punom obimu. Do smrti 395. upravljao je Rimom kao poslednji vladar jedinstvene imperije. Konsolidovao je prilike na Balkanu i uspostavio je primirje s Vizigotima, zabranio paganske obrede i proglasio hrišćanstvo jedinom zvaničnom religijom. Posle pregovora s Persijom, mirovnim ugovorom uspeo je da za dug period učvrsti istočne granice carstva. Pred kraj vladavine odlučio je da vlast u Istočnom rimskom carstvu preda starijem sinu Arkadiju, a u Zapadnom mlađem Flaviju Honoriju. Zapadno carstvo je zbacivanjem poslednjeg rimskog cara Romula Avgustula 476. srušio germanski vođa Odoakar, a Istočno (Vizantija) poživelo je još 1.000 godina.

Vremeplov: Prva organizovana lutrija

U Engleskoj je, na današnji dan 11. januara 1569. godine  pod patronatom kraljice Elizabete I, u katedrali Svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija.

Vremeplov: Rođen Bogumil Hrabak

Na današnji dan 11. januara 1927. godine  rođen je Bogumil Hrabak, srpski istoričar, univerzitetski profesor, akademik. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1957. godine tezom „Dubrovački izvoz žitarica iz Otomanskog carstva do početka 17. veka”. Predavao je na više univerziteta i bio retko plodan autor. Bavio se privrednom istorijom od poznog srednjeg veka do najnovijeg doba, tursko-mletačkim odnosima, Srpskom revolucijom, istorijom međuratne Kraljevine Jugoslavije, srpsko-albanskim odnosima, Dubrovačkom republikom. Objavio je četrdesetak knjiga i stotine studija.

Vremeplov: Rođen Vilijam Džejms

Američki filozof i psiholog Vilijam Džejms, tvorac personalističke verzije pragmatizma prema kojoj u osnovi istinitog saznanja leži “volja za verovanjem” rođen je na  današnji dan 11. januara 1842. godine Dela: “Pragmatizam”, “Principi psihologije”, “Volja za verovanjem”, “Eseji o radikalnom empirizmu”, “Razlike u religioznom iskustvu”.

Vremeplov: Ferdinand I  zabranio upotrebu ilirskog imena

Na  današnji dan 11. januara 1843. godine austrijski car Ferdinand I je u vreme uspona takozvanog Ilirskog preporoda zabranio upotrebu ilirskog imena.

Vremeplov: Oslobođen Niš

  U Srpsko-turskom ratu srpska vojska je na današnji dan 11. januara 1878. godine oslobodila Niš i u grad je stupio vladar Srbije Milan Obrenović, tada knez od 1882. kralj. Za oslobođenje grada odlučujuća je bila pobeda Braničevske brigade na Čegru. U završnim operacijama Moravski i Šumadijski korpus osvojili su sve strateške objekte u Nišu. Tim činom ovaj drevni grad konačno je nakon viševekovne turske okupacije ponovo postao sastavni deo Srbije.

Vremeplov: Umro Danilo I Petrović,

Na  današnji dan 11. januara 1735. godine umro je crnogorski vladika Danilo I Petrović, osnivač dinastije Petrovića, koji su kasnije postali i svetovni vladari. Zavladičio ga je srpski patrijarh Arsenije Čarnojević 1696. u Sečuju. Na poziv Rusije ušao je 1711. u rat protiv Turske, a 1718. učestvovao je u mletačko-austrijskom ratu protiv Turaka. Učvrstio je odnose s Rusijom posetom caru Petru Velikom 1715. i znatno je podigao ugled Crne Gore. Posle smrti ga je nasledio sinovac Sava Petrović. Lik vladike Danila u akciji protiv poturica opevao je Njegoš u “Gorskom vencu”. 

Vremeplov: Osnovana prva  srpska ministarstva

Skupština svih narodnih starešina u Srbiji osnovala je na današnji dan 11. januara 1811. godine  u vreme Prvog srpskog ustanka prva popečiteljstva (ministarstva). Ministar prosvete postao je najučeniji Srbin tog vremena, rektor Velike škole u Beogradu Dositej Obradović.

Vremeplov: Rođen Teodosije I

Na današnji dan 11. januara 347. godine rođen je rimski car Teodosije I, nazvan Teodosije Veliki, vladao je od 379. do 392. kad je uspeo da obnovi Carstvo u punom obimu. Do smrti 395. upravljao je Rimom kao poslednji vladar jedinstvene imperije. Konsolidovao je prilike na Balkanu i uspostavio je primirje s Vizigotima, zabranio paganske obrede i proglasio hrišćanstvo jedinom zvaničnom religijom. Posle pregovora s Persijom, mirovnim ugovorom uspeo je da za dug period učvrsti istočne granice carstva. Pred kraj vladavine odlučio je da vlast u Istočnom rimskom carstvu preda starijem sinu Arkadiju, a u Zapadnom mlađem Flaviju Honoriju. Zapadno carstvo je zbacivanjem poslednjeg rimskog cara Romula Avgustula 476. srušio germanski vođa Odoakar, a Istočno (Vizantija) poživelo je još 1.000 godina.

Vremeplov: Prva organizovana lutrija

U Engleskoj je, na današnji dan 11. januara 1569. godine  pod patronatom kraljice Elizabete I, u katedrali Svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija.

Vremeplov: Rođen Bogumil Hrabak

Na današnji dan 11. januara 1927. godine  rođen je Bogumil Hrabak, srpski istoričar, univerzitetski profesor, akademik. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1957. godine tezom „Dubrovački izvoz žitarica iz Otomanskog carstva do početka 17. veka”. Predavao je na više univerziteta i bio retko plodan autor. Bavio se privrednom istorijom od poznog srednjeg veka do najnovijeg doba, tursko-mletačkim odnosima, Srpskom revolucijom, istorijom međuratne Kraljevine Jugoslavije, srpsko-albanskim odnosima, Dubrovačkom republikom. Objavio je četrdesetak knjiga i stotine studija.

Vremeplov: Rođen Vilijam Džejms

Američki filozof i psiholog Vilijam Džejms, tvorac personalističke verzije pragmatizma prema kojoj u osnovi istinitog saznanja leži “volja za verovanjem” rođen je na  današnji dan 11. januara 1842. godine Dela: “Pragmatizam”, “Principi psihologije”, “Volja za verovanjem”, “Eseji o radikalnom empirizmu”, “Razlike u religioznom iskustvu”.

Vremeplov: Ferdinand I  zabranio upotrebu ilirskog imena

Na  današnji dan 11. januara 1843. godine austrijski car Ferdinand I je u vreme uspona takozvanog Ilirskog preporoda zabranio upotrebu ilirskog imena.

Vremeplov: Oslobođen Niš

  U Srpsko-turskom ratu srpska vojska je na današnji dan 11. januara 1878. godine oslobodila Niš i u grad je stupio vladar Srbije Milan Obrenović, tada knez od 1882. kralj. Za oslobođenje grada odlučujuća je bila pobeda Braničevske brigade na Čegru. U završnim operacijama Moravski i Šumadijski korpus osvojili su sve strateške objekte u Nišu. Tim činom ovaj drevni grad konačno je nakon viševekovne turske okupacije ponovo postao sastavni deo Srbije.

Vremeplov: Umro Danilo I Petrović,

Na  današnji dan 11. januara1735. godine umro je crnogorski vladika Danilo I Petrović, osnivač dinastije Petrovića, koji su kasnije postali i svetovni vladari. Zavladičio ga je srpski patrijarh Arsenije Čarnojević 1696. u Sečuju. Na poziv Rusije ušao je 1711. u rat protiv Turske, a 1718. učestvovao je u mletačko-austrijskom ratu protiv Turaka. Učvrstio je odnose s Rusijom posetom caru Petru Velikom 1715. i znatno je podigao ugled Crne Gore. Posle smrti ga je nasledio sinovac Sava Petrović. Lik vladike Danila u akciji protiv poturica opevao je Njegoš u “Gorskom vencu”. 

Forenzički intervju maloletnika – žrtve porodičnog nasilja

Forenzički intervju, kao poseban način ispitivanja maloletnika koji su bili žrtve porodičnog nasilja, koristi mali broj tužilaštva u Srbiji, a pionir u ovom poslu, kao i u mnogim drugim segmentima borbe protiv porodičnog nasilja, je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu. Kako objašnjavaju u tom tužilaštvu, forenzički intervju sa maloletnicima podrazumeva primenu posebnih radnji kako bi se dete zaštitilo od sekundarne viktimizacije (ponovnog preživljavanja trauma) i kako bi se povećala njegova sposobnost da spremnije i kvalitetnije da iskaz.

Naime, u ovim slučajevima tužilac ne obavlja ispitivanje u tužilaštvu, već u prostorijama Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu. Tom razgovoru, pored tužioca prisustvuju punomoćnik oštećenog maloletnika, psiholog koji je prethodno veštačio dete, branilac okrivljenog, zakonski zastupnik maloletnika i psiholog Centra, objavljeno je na sajtu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu. Pitanja maloletniku postavlja psiholog u prostoriji koja je adaptirana za boravak dece, a ceo razgovor se snima optički i tonski. “Psihologu informacije dostavljaju učesnici koji se nalaze u drugoj prostoriji i to putem mikrofona ‘bubice’, koje dete ne vidi. Nakon toga psiholog tužiocu dostavlja video zapis na osnovu kojeg se sačinjava se transkript iskaza”, ukazao je tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoje Đorđević. Cilj je da se, kako je istakao, dete zaštiti od sekundarne viktimizacije, da se poveća njegova sposobnost da spremnije i kvalitetnije da iskaz, kao i da se poveća poverenje i deteta i roditelja u krivični postupak.

Pored ovog vida zaštite maloletnika, Prvo osnovno tužilaštva od maja 2016. godine ima Službu za informisanje oštećenih lica i svedoka u kojoj rade posebno obučeni zaposleni koji sarađuju sa Viktimološkim društvom Srbije i drugim relevantnim organizacijama za podršku oštećenima.

Tužilac: Retki, ali ima i lažnog prijavljivanja i lažnog svedočenja

Kada je u pitanju nasilje u porodici, tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoje Đorđević kaže da u praksi postoje slučajevi lažnog prijavljivanja kao i lažnog svedočenja, ali da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je to često. Specifičnost zaštićenog “objekta”, kako je ukazao, dovodi do raznih motiva za takvo postupanje. To može biti lična osveta, moguća ucena radi ostvarivanja neke materijalne koristi, nezadovoljstvo zbog kršenja obećanja člana porodice da će prestati sa konzumiranjem alkohola i drugi. Prema rečima tužioca,

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će po službenoj dužnosti započeti krivično gonjenje izvršilaca krivičnih dela lažno prijavljivanje ili lažno svedočenje ukoliko tokom izvođenja dokaza u postupku utvrdi da su to uradili uz “postojanje jasno izražene namere za takvim postupanjem”. Ovde je, kako je istakao, bitno utvrditi da te radnje nisu preduzete usled postojanja opravdanog straha kod potencijalne žrtve ili percepcije žrtve. Ukoliko prilikom samog prijavljivanja krivičnog dela nasilja u porodici dežurni tužilac na osnovu svih raspoloživih dokaza, izjava učesnika spornog događaja i prisutnih svedoka očevidaca, utvrdi da se u konkretnom slučaju radi o lažnom prijavljivanju, on će dati nalog policiji da se protiv te navodne žrtve podnese krivična prijava za lažno prijavljivanje. “Ako se u radnjama prijavljenog ne stiču svi elementi krivičnog dela nasilja u porodici, to ‘a priori’ ne znači da će postojati krivično delo lažno prijavljivanje ili davanje lažnog iskaza, imajući u vidu da se u svakom konkretnom slučaju procenjuje subjektivni osećaj žrtve. To je posebno važno u slučajevima kada se kao posledica krivičnog dela nasilje u porodici javlja ugrožavanje spokojstva ili duševnog stanja člana porodice”, naglasio je Đorđević.

Napomenuo je da je postojanje krivičnih dela lažno prijavljivanje i davanje lažnog iskaza u praksi lakše dokazivo pred sudom kada se radi o fizičkom nasilju. Na primer, kada žrtva tvrdi da joj je prijavljeni naneo povrede na određeni način i u prilog svojih tvrdnji priloži medicinsku dokumentaciju, a u toku dokaznog postupka veštačenjem bude utvrđeno da mehanizam nastanka tih povreda ne odgovara kazivanju navodne žrtve.

Takođe, ukoliko žrtva tvrdi da je nad njom izvršeno nasilje u određeno vreme i na određenom mestu, a iz drugih izvedenih dokaza (uvidom u pasoš prijavljenog ili snimak sa sigurnosnih kamera) bude utvrđeno da prijavljeni nije bio prisutan u navedeno vreme na označenom mestu.

200 sastanaka grupa za podršku žrtvama nasilja u porodici

U okviru Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici (1. juna 2017), održano je preko 200 redovnih sastanaka grupa za koordinaciju, kojima prisustvuju predstavnici tužilaštva, psiholozi gradskog centara za socijalni rad i nadležni policijski službenici. Do sada je, za godinu i po dana na ovim sastancima izrađeno oko 5.000 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama nasilja u porodici. Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu poseduje i internu registraciju osoba koje predstavljaju potencijalne – visoko rizične osobe za nasilja u porodici, vodi evidenciju ranijih izvršilaca tog krivičnog dela, kao i krivičnih dela sa elementima nasilja uopšte. “Utvrđivanje postojanja neposredne opasnosti je vrlo teško, ali je ovo način da se bar donekle olakša i omogući pravovremeno delovanje koje bi sprečilo kobne posledice”, naglasio je Đorđević govoreći o važnosti ovih evidencija. On je podsetio i da je njegovo tužilaštvo, na čijem je čelu od 2010. godine, izborilo prvu krivičnu presudu, u oktobru 2018, u kojoj je sud uzeo u obzir motiv porodičnog nasilja, prilikom odmeravanja kazne. Postupajući tužilac je u tom slučaju dokazao da je nasilje u porodici optuženi (otac) izvršio iz mržnje prema sinu zbog njegove seksualne orijentacije, odnosno da je nasilje preduzimao prema sinu i supruzi zbog predrasuda i mržnje prema grupi kojoj njegov sin pripada.

About the Author

admin