Vesti – 26/27.01.2019.

Sv. Sava Srpski – najznačajnija ličnost svog vremena

U nedelju je Savindan, školska, ali i slava mnogih porodica i institucija. Najboljim učenicima, nastavnicima i prosvetnim institucijama biće dodeljene i Svetosavske nagrade. Iako decenijama  obeležavamo ovaj praznik, o pravoj zaoštavštini Svetog Save, njegovom doprinosu u razvoju vere i obrazovanja čini se da i dalje malo znamo. Diplomata, prosvetitelj, osnivač autokefalne srpske crkve, zakonodavac, književnik, hodočasnik, svetac, neiscrpno blago koje se isto toliko vekovima neiscrpno istražuje.

Princ Rastko Nemanjić bio je najkreativnije dete u istoriji srpskog naroda. Želeo je da promeni i osmisli istoriju na jedan drugačiji način i uspeo je u tome.  “Zbog njega je svetorodna loza Nemanjića. On je poručio svima nama – bez sukoba, bez mržnje, samo ljubavlju možemo sve pobediti. On je zavoleo Hrista na pravi način, a ko voli Hrista ne može da mrzi druge ljude. To je bilo njegovo opredeljenje i on je Jevanđeljski evropejac”, kaže protojerej Ljubomir Stojanović.

Da je najznačajnija ličnost svog vremena saglasni su ne samo naši istoričari, čiju neiscrpnu zaostavštinu vekovima istražuju. To potvrđuje i dr Radivoj Radić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. “Bio je kratko vreme upravnik oblasti, prvi pravi pisac svoje epohe, veliki diplomata, stručnjak za kanononsko pravo, zakonodavstvo, bio je poštovan u vreme turkokratije iako su Turci spalili njegove mnošti, a poštovali su ga i muslimani. U Jugoistočnoj Evropi samo je Aleksandar Makedonski imao veći uticaj”, rekao je prof. Radić. Ono o čemu se u razumevanju Savinog dela spori jeste da li je ikada izgovorio da smo istok zapadu i zapad istoku. “Dvededesetih godina prošlog veka, pojavila se ta navodno Savina izreka da su Srbi istok na zapadu i zapad na istoku, a da poštuju iznad sebe samo nebeski Jerusalim, a na zemlji nikoga. Nijedan hrišćanin pogotovo ne kakav je bio Sveti Sava nikada ne bi rekao da smo sudbinom preodređeni. Sudbina to je kod pagana, hrišćanima je bog gospodar naših života”, kaže Radić.

U Srbiji deca i najmlađeg školskog uzrasta već dosta znaju o Svetom Savi. Danas  đaci osnovnih i srednjih škola širom Srbije obeležavaju Savindan kao školsku slavu i to je prilika da se nešto o svetom Savi i nauči. Veliki broj škola u Srbiji nosi njegovo ime, a Hram Svetog Save u Beogradu najveći je pravoslavni hram na Balkanu. Kroz lik Svetog Save, otkriveno nam je lice božje, kaže protojerej Stojanović, a ideje svetosavlja su vodilja ka životu u ljubavi i slozi.

Školarcima, njihovim roditeljima i nastavnicima, kao i svim posetiocima našeg sajta koji slave Savindan srećnu Slavu želi redakcija NSPRV vesti!

Školska slava među „prečanima“ od 1734. godine, u matici od 1823.

Prvi pisani trag o školskoj proslavi Svetog Save datira iz 1734. godine i nalazi se u Austrijskoj narodnoj biblioteci u Beču. To je udžbenik za treći i četvrti razred Srpsko-latinske škole u Sremskim Karlovcima. Istoričari su zabeležili i da je zemunski protojerej Jefta Ivanović još 1. novembra 1812. uveo pravila o školskoj proslavi na dan svetog Save, kada je  Ustavom o ustanovljenju  Srpskog crkveno-školskog fonda naglašeno da se Savindan u srpskim školama u Zemunu ima uvek i na isti način proslavljati i obeležavati: spominjanjem svih priložnika, živih i mrtvih, kratkom besedom u kojoj će jedan učenik izreći zahvalnost svim „fundatorima“, a u korist „nauke i prosveštenija“.

Knez Miloš je 1823. godine doneo naredbu da se Dan svetog Save slavi kao školska slava, a knez Mihajlo Obrenović je to ozakonio Ukazom Praviteljstvujuščeg sovjeta Knjaževstva Srbskog 1840. godine.

Posle Drugog svetskog rata Sveti Sava se u školama proslavljao, ali sve tiše i tiše, da bi sećanje na njega vlast ubrzo proterala iz škola. Međutim, pre nešto više od dve decenije ponovo je ušao u škole. Prvih godina bio je to dan sećanja na njegovu državničku i prosvetiteljsku ulogu u mladoj srednjovekovnoj srpskoj državi, a od 2003. godine Savindan se proslavlja kao školska slava, te u proslavi u školi važno mesto zauzimaju sveštenik i crkveni obred s kumom i slavskim kolačem.

Mirović na Svetosavskoj akademiji u Budimpešti

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović prisustvovaće u subotu  kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića Svetosavskoj akademiji u Budimpešti u Tekelijanumu u 16 časova. Dan Svetog Save u Budimpešti organizuje Samouprava Srba u Mađarskoj u saradnji sa Kulturnim centrom Srba. Praznovanje dana Svetog Save u srpskim krugovima u Budimpešti ima tradiciju dužu od jednog ipo veka. Na Svetosavskoj akademiji biće dodeljene Svetosavska nagrada i Povelja Save Tekelije za istaknuti rad na očuvanju kulturne baštine Srba u Mađarskoj.

Šarčević i Ružić sa predškolcima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarali su u petak  sa predstavnicima tri reprezentativna sindikata zaposlenih u predškolskom obrazovanju i vaspitanju o poboljšanju njihovog materijalnog položaja. Ministar prosvete istakao je da je važno da se pronađe pravedno i održivo rešenje za zaposlene u predškolskom obrazovanju i vaspitanju, kao i da je ovaj sastanak prvi korak ka tome. On je ukazao na značaj predškolskog obrazovanja na dalji tok obrazovanja. Kvalitet  obrazovanja se upravo meri tim ranim početkom školovanja dece. Osim toga, pitanje obuhvata dece u predškolskom uzrastu je politika države i civilizacijska  obaveza, kazao je Šarčević i dodao da je novi koncept predškolskog programa „Godine uzleta“ koji treba da počne da se sukcesivno primenjuje od 1. septembra ocenjen kao jedan od najboljih u Evropi.

Predstavnici sindikata se, između ostalog, zalažu da se predškolsko obrazovanje i vaspitanje finansira iz republičkog budžeta jer sve lokalne samouprave nemaju jednaka materijalna sredstva zbog čega se, kako navode, nalaze u lošijem položaju u odnosu na kolege iz osnovnog obrazovanja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da bi rešenje moglo biti da se kroz dodatne tranše ukloni nesrazmera u lokalnim samouprava gde postoji nedostatak sredstava i da se namenski uplate sredstva za potrebe predškolskih ustanova.

Sastanku je prisustvovala i pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Vesna Nedeljković i v.d pomoćnika ministra finansija Darko Komnenić.

Šarčević na Svetskom forumu obrazovanja u Londonu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević učestovao je ove nedelјe na Svetskom forumu obrazovanja u Londonu, na kojem je glavna tema bila kako klјučne tehnološke, društvene i ekonomske snage mogu da stanu na put ili pomognu da se unaprede obrazovni programi. Šarčević je na forumu u Velikoj Britaniji, na kojem su od 21. do 23. januara učestvovala 1.263 delegata iz 95 zemalјa, razgovarao i o povezivanju nastavnog plana i programa sa potrebama privrede. Razmatrali smo i strategije, politike i implementaciju celoživotnog učenja i njegovog potencijalnog uticaja na društvo, kao i o uticaju tehnologija na obrazovanje, rekao je Šarčević.

Na marginama foruma, čiji je cilј bio pobolјšanje saradnje u domenu obrazovanja, nauke i tehnologije i razmena iskustva sa kolegama iz drugih zemalјa, ministar Šarčević se sastao i sa predstavnicima ministarstva prosvete Gruzije. U dogovoru sa Evropskom komisijom Srbija će da pomogne Gruziji da unapredi svoj obrazovni sistem. Mi ćemo im biti mentor i to je veliko prznanje i kompliment za našu zemlјu, zaklјučio je Šarčević.

Predsednik SANU: Srbija podeljeno društvo

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je da je Srbija danas po mnogim linijama podeljeno društvo, da živi u paralelnim svetovima, koji se ne dodiruju, ne poznaju i, što je najgore, ne komuniciraju. I dalje se bojim da ćemo se na kraju neke od predstojećih utakmica istorije, umorni, prevareni, zavarani i dezorijentisani međusobno dohvatiti, sa surovošću koja nam u prethodnim obračunima nije bila strana, upozorio je Kostić u autorskom tekstu u nedeljniku NIN. On je ukazao da je, delom zahvaljujući i podelama, Srbija postala nepokretno društvo, bez mnogo ideja u pogledu budućnosti, ali sa mnogo agresivnosti između pojedinaca i različitih društvenih grupa – “Papenov lonac, bez ventila”. “Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija – oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, soroševci, špijuni, klerofašisti, prodane duše, komunjare, ljotićevci i – smislite nešto i vi, ja više ne mogu”, naveo je Kostić.

On je istakao da ga je strah da se, “ako se ventil društvene komunikacije i razmene brzo ne uspostavi”, spirala netrpeljivosti i agresije ne posuvrati u “neku formu našeg međusobnog obračuna”. “Tabloidizacija medija u zemlji kojoj dugo nedostaju raspleti pomaže ukupnoj atmosferi suprostavljenosti, kreiranjem grotesknih tvrdnji, poluistina i laži, besprizornih osuda sa crtanjem meta na leđima pojedinaca, prljavština za jednokratnu upotrebu”, ukazao je Kostić. Prema njegovom mišljenju, problem srpskih podela i omraza može rešavati samo odgovorna javnost u stabilnom društvu. “Samo što ja neuko i ograničeno pod stabilnošću podrazumevam prevashodno stabilnost demokratskih institucija društva, koje su u stanju da prihvate neslaganje, pa i potpuno suprotno mišljenje. Da bismo konačno postali društvo u pokretu”, zaključio je Kostić.

Svečana ceremonija otvaranja Omladinske prestonice Evrope na RTV1

Radio-televizija Vojvodine uživo će prenositi svečanu ceremoniju otvaranja Omladinske prestonice Evrope, u subotu, 26. januara, od 18 časova na RTV1. U pitanju je multimedijalni spektakl, u okviru kojeg učestvuju dečiji horovi, glumci itd. Program ceremonije trajaće nešto više od sat vremena, a kreiranje programa je povereno rediteljki Sonji Petrović. “U toku stvaranja programa za Ceremoniju otvaranja trudili smo se da spojimo energiju mladih i Novi Sad. Stoga će se u programu naći razne kako muzičke numere poznatih Novosađana tako i poezija afirmisanih pesnika iz našeg grada koje će izvesti mladi umetnici u modernom fazonu. Naizgled formalnu ceremoniju pretvorili smo u audiovizuelni spektakl koji svedoči o tome zašto je baš Novi Sad poneo ovu prestižnu titulu”, objašnjava rediteljka Sonja Petrović.

Događaju će prisustvovati politički vrh Srbije, Pokrajine i Grada, omladinski delegati iz cele Evrope i brojni evropski zvaničnici. “U 2019. godinu ušli smo mlađi uz 365 dana za nove prilike i mogućnosti. Ovo će biti godina u kojoj se mladalačka energija, kreativnost i inovacije sjajnije vide kroz kulturni, politički, ekonomski, društveni život Novog Sada i brojne omladinske programe”, poručuju iz OPENS-a.

Vlada Vojvodine: S najmlađima o očuvanju prirodnih resursa

Završna manifestacija projekta “Energija svuda oko nas“ i svečana dodela diploma i nagrada najbolјim vojvođanskim osnovnim i srednjim školama održana je 23. januara u holu zgrade Pokrajinske vlade. Prvu nagradu osvojile su Osnovna škola „Dr Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina i Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin“ iz Kule. Nagrade i diplome dobilo je više od 60 đaka i njihovih nastavnika/mentora u kategorijama: Multimdijalna prezentacija, Literarni rad, Likovni rad i Modeli i makete. Projekat „Energija svuda oko nas“ realizuje se svake godine, od školske 2009/2010, pod pokrovitelјstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Cilј projekta je da mladi aktivno učestvuju u sticanju znanja koji se tiču racionalnog korišćenja energije, obnovlјivih izvora energije, ekologije i upravlјanja otpadom. – Sve zavisi od nas. Možemo da imamo na hilјade projekta, ali ako se svi ne složimo da ih razvijamo i održavamo, onda ništa od svega toga. A ako svi poštujemo zakon, red i disciplinovani smo, mogli bismo daleko da stignemo, kao sve ostale države u Evropskoj uniji – kaže učenik Tehničke škole „23. maj“ Vasilije Džakula koji je sa drugaricom Katarinom Kuzmanović nagrađen na konkursu. – Dobili smo prvu nagradu za naš likovni rad. Radili smo projekat za obnovlјive izvore energije i to smo nas dvoje predstavili na jednom crtežu – kaže Džakula.

Organizator projekta „Energija je svuda oko nas“ i predsednik Centra za razvoj primene, nauke, tehnologije i informatike iz Novog Sada kaže da 10 godina postojanja ovog projekta moguće uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i sponzora kao što su Fakultet za ekonomiju i inženjerski menayment (FIMEK) i građevinske firme „Simprolit“. – Od ove godine je s nama i Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, te smo svi zajedno uspeli da organizijemo ovako veliku manifestaciju sa brojnim priznanjima i nagradama. Dve najbolјe škole dobile su po jedan računar koji donira firma „Simprolit“ iz Beograda, dok ostali nagrađeni učenici i nastavnici dobijaju diplome i poklone – kaže Popov. – Sredstva s kojima raspolažemo su skromna i upotreblјenau da nagradimo najbolјe. Imali smo tri teme: Obnovlјivi i alternativni izvori energije, Energetska efikasnost i Ekologija, upravanje otpadom i energija. Ovim projektom nasatojimo da damo makar skroman doprinos rešavanju planetarnog problema s kojim je zasigurno potrebno upoznati decu zbog njihove budućnosti. Bez obrazovanja i mlade populacije ne možemo menjati svet.

Učitelјica i jedan od nagrađenih mentora iz OŠ „Dr Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina Gordana Lazić kaže da su u školi ove godine imali više akcija na temu sličnu ovoj. – Bavili smo se pitanjem kojim se alternativnim izvorima energije možemo koristiti, a u okviru jedne zrenjaninske televizije snimali smo i čas Čuvara prirode, gde smo imali radionicu o tome koliko je reciklaža bitna – kaže Gordana Lazić. Po njenim rečima u celoj priči učenja ona se trudi da podstakne dečiju maštu na sve te teme, pa i one o obnovlјivim izvorima energije, što je deci zabavno.

Kovačević: Ogromne mogućnosti Vojvodine

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine/zajednice Milan Kovačević, istakao je da je danas od presudne važnosti kako štedeti energiju i kako doći do alternativniih izvora energije koje, pogotovo u Vojvodini, ima svuda oko nas. – Važno je da o tome gradimo svest i kod učenika u nižim razredima, ali i kod naših starijih građana jer energija je jedna od najvažnijih stvari za sve nas. Vojvodina u tom smislu inetersantna zbog ogromnih mogućnosti kojih ima u bio otpadu, kao i u korišćenju geotermalnog potencijala.

Takmičenje “Fimek nagrađuje znanje”

Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment (Fimek) u Novom Sadu  održano je 10. jubilarno takmičenje „Fimek nagrađuje znanje“, koje za maturante iz Vojvodine tradicionalno organizuje ovaj fakultet. U ovogodišnjem ciklusu takmičenja učestvovaće 42 škole iz 23 grada Vojvodine, a učesnike i one koji se pokažu kao najbolјi očekuje niz nagrada, među kojima je pobedničko putovanje, po izboru, u neki od prestoničkih gradova u Evropi, kao i stipendiranje školovanja na Fimeku ili na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, po izboru maturanata.

„Mišolovka”: U pripremi komad o Pavlu Belјanskom

U Teataru mladih „Mišolovka” trenutno pripremaju predstavu „Pavle Belјanski”, koja je deo projekta „Muzej mladih” gde su partneri s istoimenom spomen-zbirkom, u okviru konkursa „Publika u fokusu” Fondacije „Novi Sad 2021”, i očekuju da do kraja juna bude gotova. – Nakon kustoskih predavanja i prikuplјanja građe o tom poznatom diplomati, pravniku, pasioniranom sakuplјaču i lјubitelјu umetničkih dela, oživeli smo likove sa slika i autore, improvizujući u raznim prostorijama galerije, te tako stvarajući klјučne scene za retrospektivni prikaz njegovog života i borbe da sačuva svoju zaostavštinu za vreme Drugog svetskog rata. Zanimlјivo je to što će publika koja dođe na našu predstavu dobiti ulogu publike pred kojom je on, nekada davno, otvorio zbirku – najavio je osnivač „Mišolovke” Ibro Sakić.

Vremeplov: Veliki štrajk       

Na današnji dan 26. januara 1997. godine nastavljena je obustava rada u školama u desetak vojvođanskih gradova. Veliki štrajk počeo je sa početkom nastave u II polugodištu 15. januara te 1997. godine kada je 28 somborskih škola obustavilo rad. Na taj način somborci su potpalili fitilj nezadovoljstva svih srpskih prosvetara koje je eksplodiralo početkom 2. polugodišta u vidu najvećeg i nezabeleženog štrajka u istoriji srpske prosvete.

Zbog pritisaka i u Somboru  štrajk je načet, “ispala” je škola OŠ “Petar Kočić” Riđica, a iz zaposleni  Tekstilno-kožarske škole bi da pređu na nastavu sa minimumom procesa rada. U Apatinu lokalna vlast “kupuje” prosvetare – dobijaju prvi deo januarske plate, kredit od 1.200 dinara, 700 dinara regresa i 300 dinara za paketiće (poređenja radi prosečna plata bila je te godine u novembru 741,00 dinar, a u decembru (koji je inače “mesec sa najdebljim kovertama” – zbog bonusa i drugih nagrada,  843,00 dinara, prim HZMK).

Vremeplov: Karlovački mir

Na današnji dan 26. januara 1699. godine potpisan je Karlovački mir, kojim je nakon 16 godina vojevanja okončan Veliki bečki rat (1683-1699). Mirom koji su u Sremskim Karlovcima sa Osmanskim carstvom sklopile Austrija, Rusija, Poljska i Venecija, Turci su izgubili Ugarsku, Slavoniju, Liku i Baniju, zadržavši severno od Save i Dunava samo Banat i deo Srema do Mitrovice. Venecija je dobila delove Dalmacije (zaleđe) Boku Kotorsku do Risna i Moreju (Peloponez).

Vremeplov: Rođen Kirilo Savić

  Kirilo Savić, šef katedre za železnice i puteve Tehničkog fakulteta u Beogradu, projektant, graditelj, naučnik rođen je na  današnji dan 26. januara 1870  godine. Odlučujuće je uticao na sistem razvoja železničke mreže Srbije (i Jugoslavije) u međuratnom periodu. Tehnički fakultet završio je u Beogradu 1892. a potom se usavršavao u Berlinu i širom Rusije. Kao rezervni oficir, inženjeriski kapetan, učestvovao je u balkanskim ratovima 1912/1913. Njegovo ogromno iskustvo građevinskog stručnjaka bilo je veoma dragoceno srpskoj vojsci tokom I svetskog rata. Formirao je školu koja je postala rasadnik vrsnih inženjera, njegovi udžbenici i danas, 50 godina od izdavanja važe kao neprevaziđeni, što je prava retkost u tehničkim naukama. Kao gest priznanja ovom velikanu srpske nauke Železnički institut promenio je svoje ime 1969. u Naučno-istraživački Institut “Kirilo Savić”.

Vremeplov: Umro Nikolaus Oto

Na  današnji dan 26. januara 1891. godine umro je nemački inženjer Nikolaus August Oto, koji je 1861. napravio prvi benzinski motor, a 1876. izumeo je četvorotaktni motor sa unutrašnjim sagorevanjem, poznat kao “Oto motor”.

Vremeplov: Rođen general Makartur

Američki general Daglas Makartur rođen je na  današnji dan 26.. januara 1880.  godine. U Drugom svetskom ratu bio je komandant američkih trupa na Dalekom istoku i u ime SAD u septembru 1945. bio je sapotpisnik kapitulacije Japana. Potom je postavljen za komandanta savezničkih snaga u toj zemlji a na početku rata u Koreji komandovao je snagama UN, ali je smenjen u aprilu 1951. zbog namere da rat prenese na teritoriju Kine.

Vremeplov: Umro Edvard Džener

Na  današnji dan 26. januara 1823 godine umro je engleski lekar Edvard Džener, pronalazač vakcine protiv boginja. Uočio je da ljudi zaraženi kravljim boginjama ne dobijaju velike boginje ni u vreme epidemija i posle dve decenije rada 1796. razvio je vakcinu, koja je ubrzo u celom svetu prihvaćena kao pouzdana zaštita od smrtonosnih boginja.

Vremeplov: Umro Sveti Sava

Na današnji dan 27. januara  1236. godine umro je Sveti Sava, prvi arhiepiskop Srpske crkve. Zaštitnik srpske države i najpoštovaniji srpski svetitelj. Svetovno ime bilo mu je Rastko. Najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, otišao je veoma mlad oko 1192. u Svetu Goru gde se zamonašio u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon. Nakon očeve smrti 1200. s bratom, kraljem Stefanom Prvovenčanim (od 1217.) usmeravao je državni brod Srbije. U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora I Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla I Haritopula izdejstvovao autokefalnost (samostalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju, za čije je središte odredio manastir Žiču. Napisao je manastirske tipike (monaški ustavi) – Karejski, Hilandarski i Studenički. Prevodio je sa grčkog i posrbio važne pravno-teološke tekstove kao što su “Zakonopravilo” (Krmčija od krma-upravljanje) – što je prevod Justinijanove “Šeste novele”. Taj važan pravni spomenik koji određuje odnose Crkve i države putem takozvane simfonije, tek sa srpskog je preveden na jezike drugih pravoslavnih naroda.

Bio je neobično vešt i u državno-diplomatskim poslovima – 1208. u manastiru Studenica nad očevim telom, koje je preneo sa Svete Gore, izmirio je braću Vukana i Stefana i tako je zaustavio građanski rat u Srbiji. Njegove mošti su iz tadašnje bugarske prestonice Trnovo, gde je umro na povratku iz Jerusalima u Srbiju, prenete i sahranjene u manastiru Mileševa 6. maja 1237. Kult Svetog Save veoma je snažan kod svih pravoslavnih naroda. Njegove mošti zbog ogromnog poštovanja koje su uživale, ne samo kod pravoslavnih Srba, spalio je Sinan Paša 1594. na Vračaru, tada pored Beograda. Na tom mestu nalazi se današnji velelepni hram posvećen Svetom Savi. U delu “Život Gospodina Nemanje” (Sveti Simeon) prikazao je život svoga oca, između ostalog i kako je zajedno s njim, u junu 1198. od vizantijskog cara Aleksija III Anđela izdejstvovao dozvolu da na Svetoj Gori podigne srpski manastir. Hilandar je ubrzo postao centar srpskog duhovnog i intelektualnog stvaralaštva, unekoliko on je to i danas.

Vremeplov: Veliki štrajk

Na današnji dan 27. januara 1997. godine nastavljena je obustava rada u školama u desetak vojvođanskih gradova. Bio je to 13. dan potpune obustave nastave u somborskim školama, odnosno 11. radni dan, bez đaka i profesora u somborskim kućama znanja.

Nažalost desila se i prva izdaja „državnog“ sindikata (Samostalnog sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi, danas SOS-a, prim. HZMK) na pokrajinskom nivou. Naime Gradski odbor „državnog“ sindikata, iako i sam donosi odluku o štrajku, počevši od 28.01.1997. godine, ipak 27.01.1997. putem emisije „Vojvođanska hronika“ TV Novi Sad obaveštava decu da će škole raditi, mada se zna da je jedan deo škola već u štrajku.

Bio je to pokušaj da se ova proslava iskoristi kao opstrukcija štrajka i povratak štrajkača u školske klupe. Sindikat to nije prihvatio, već je organizovao proslavu u crkvi, a onda opet nastavio sa štrajkom. Iz Ministarstva prosvete stiglo je više uputstava za „obeležavanje ovog značajnog datuma“. Međutim, u dopisu ministra prosvete koji je potpisao pomoćnik ministra Vojislav Braunović, a datirano 15.01.97. godine, sugerisano je da se „veća pažnja treba posvetiti zaslugama Rastka Nemanjića za razvoj Srpske države, prosvete i kulture“, a manje duhovnoj ulozi Svetog Save. Na sreću, u međuvremenu se sve to promenilo.

Vremeplov: Umro Petar Dobrović

Srpski slikar Petar Dobrović, majstor kolorita i jasnog ekspresivnog crteža umro je na današnji dan 27. januara 1942. Njegove slike svedoče o snažnom temperamentu i impulsivnoj strukturi ličnosti. Slikarstvo je studirao u Budimpešti, a u rodnom Pečuju učestvovao je 1918. u vojnoj pobuni, posle koje je uhapšen, ali je pobegao iz zatvora. Mađarske vlasti su ga u odsustvu osudile na smrt. Bio je predsednik Baranjske srpsko-mađarske republike 1921. Potom je živeo u Parizu, a zatim u Beogradu gde je bio profesor na Akademiji likovnih umetnosti.

Vremeplov: Sovjeti  oslobodili Aušvic

Na današnji dan 27. januara 1945 godine sovjetske jedinice su na juriš i uz znatne gubitke oslobodile Aušvic, najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu. U logoru je ostalo oko 7.000 zatočenika koje Nemci u žurbi nisu stigli da pobiju. U gasnim komorama Aušvica ubijeno je, uključujući decu i žene, najmanje milion i po ljudi, ogromnom većinom Jevreja. U logoru je ubijeno više od 25.000 građana Jugoslavije.

Vremeplov: Javno prezentovana televizija

Engleski pronalazač Džon Logi Berd u Londonu je na današnji dan 27. januara 1926. godine  prvi put javno demonstrirao televiziju.

Vremeplov: Umro Verdi

Na  današnji dan 27. januara 1901. godine umro je italijanski kompozitor Đuzepe Verdi, uz Riharda Vagnera najistaknutiji romantičarski operski stvaralac 19. veka. Prve opere stvarao je u duhu ideja nacionalnog pokreta (rizorđimento) dok su kasnija dela vrhunac italijanskog romantizma. Dela: opere “Nabuko”, “Travijata”, “Trubadur”, “Rigoleto”, “Bal pod maskama”, “Moć sudbine”, “Don Karlos”, “Aida”, “Otelo”, “Falstaf”.

Vremeplov: Knez Mihajlo ukinuo Društvo srbske slovesnosti

  Knez Mihajlo Obrenović ukinuo je na današnji dan 27. januara 1864. godine Društvo srbske slovesnosti (preteču današnje SANU), zbog primanja u članstvo Garibaldija, Černiševskog i Hercena.

Jutjuberi: Zbog njih deca vrište i padaju u nesvest

Popularni jutjuber Bogdan Ilić, poznatiji kao Baka Prase pre nekoliko dana u Novom Sadu je napravio opštu pometnju te je zbog toga morao pod pratnjom intervnentne policije da napusti grad. Na njegov unapred najavljen nastup došlo je neočekivano mnogo dece koja Baku Praseta prate na Jutjub kanalu na kom on redovno obaveštava sve o igricama koje igra. Uglavnom se uključe uživo na svoj kanal, gde ga u jednom trenutku prati čak i po 5.000 fanova. Bogdan Ilić trenutno ima 1.048.929 pratilaca na svom kanalu koji nosi naziv Baka Prase. Ponosan je što ga deca prpoznaju na ulici i vrište za njim. On u svoje uživo prenose često uključuje i svoje drugove, a ne libi se da opsuje, priča žargonski i podriguje čak i u uživo prenosima, čemu se deca uglavnom smeju. Osim oduševljenja koje dobijaju kao poznati i slavni zbog svojih klipova, jutjuberi veoma dobro i zarađuju na svojim milionskim pregledima. Njihova mesečna zarada ide i do nekoliko hiljada evra. Osim Bake Praseta trenutno su među najpopularnijim jutjuberima i Milan Inić – Yasserstain, Stefan Vuksanović poznatiji kao Muđa, Stuberi, Anđela i Nađa, Bogdan Lalović, Jana Dačović, Aleksandar Cile Leštarić, Marija Žeželj i Lea Stanković, a evo čime su “zaludeli” naše klince.

Šta je izazvalo gužvu u tržnom centru

Nedavno se u jednom novosadskom tržnom centru, tokom gostovanja jutjubera stvorila velika gužva, polomljeno je više izloga, a deca su padala u nesvest. Povodom tog incidenta, istraživali smo: zbog čega je taj moderan fenomen toliko popularan među mladima i kako to objašnjavaju stručnjaci? https://www.youtube.com/watch?v=x6_f2_DQFK8

Vratili u školu nastavnika kome sude za napastvovanje učenice

Nekoliko desetina meštana i roditelja učenika isturenog odeljenja OŠ “Ibrahim Bakić” u Suvom Dolu kod Tutina protestovalo je zbog odluke inspektora rada da se nastavniku te škole R. M. (60) omogući povratak na posao, iako se protiv njega vodi postupak za seksualno uznemiravanje učenice. Nastavnik srpskog jezika u tom selu uhapšen je u junu prošle godine po prijavi učenice da ju je seksualno napastvovao u zbornici. Protiv njega je podneta krivična prijava za nedozvoljenu polnu radnju, a postupak je i dalje u toku pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru. Iako postupak i dalje nije okončan, inspektor rada je doneo rešenje kojim je poništio odluku direktora škole Hivza Vušljanina o prestanku radnog odnosa R. M. i naložio da se on vrati na posao do pravosnažnosti presude.

Direktor: Opasnost da nastava bude obustavljena

Direktor OŠ “Ibrahim Bakić” Hivzo Vušljanin kaže da on mora da postupa po zakonu i da je na rešenje inspektora rada uložio žalbu nadležnom ministru, ali da preti opasnost da nastava bude obustavljena. – Rešenje o otkazu R. M. sam doneo nakon disciplinskog postupka, ali je ono stavljeno van snage pre mesec dana. Uložio sam žalbu, ali ona ne odlaže njegov povratak na posao. Roditelji su uznemireni, najavili su da neće slati decu u školu i ukoliko se to desi nastava će biti prekinuta – kaže Vušljanin. U suđenju protiv R. M. su već održana tri glavna pretresa pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru, a sledeći je zakazan za 31. januar.

Roditelji ogorčeni

– Kakva je to logika? Zar ne treba da se sačeka pravosnažna odluka pa onda da se vrati na posao, ako bude oslobođen? Šta ako je kriv? Ko će da snosi odgovornost ako napadne još neku devojčicu dok se suđenje ne završi – priča jedan ogorčeni otac. Drugi najavljuju da, ukoliko se R. M. vrati na posao, neće dozvoliti svojoj deci da pohađaju nastavu. – Dvadeset godina on seksualno uznemirava učenike, to je javna tajna u selu, ali mu je do sada prolazilo. Ko može da donese takvu odluku da mu se omogući povratak među tu decu? No, mogu i sud i politika i inspektori da donose takve odluke, mi seljani nećemo dozvoliti da se on ikad vrati u našu školu – dodaje jedan od okupljenih.

Nema novih obolelih od malih boginja

Od početka januara 2019. godine u Srbiji nije zabeležen nijedan novi slučaj obolјevanja od malih boginja, saopštili su epidemiolozi Instituta za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. U epidemiji koja traje od početka oktobra 2017, na teritoriji Republike Srbije, uklјučujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlјe Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 5.783 slučaja malih boginja, od kojih su 2.932 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak.

Deset odsto anketiranih učenika ne bi prijavilo nasilje

Deset posto od anketiranih učenika u staropazovačkoj Osnovnoj školi “Boško Palkovljević Pinki” u okviru projekta staropazovačkog Centra za socijalni rad koji se ticao prevencije vršnjačkog nasilja nikada ne bi prijavilo nasilje. Ove godine projekat se širi na učenike koji nastavu pohađaju u starobanovačkoj Osnovnoj školi. U okviru projekta, pored anketiranja učenika, sprovešće se interaktivne radionice stručnih radnika namenjene i roditeljima đaka trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole u Starim Banovcima. Oko 140-oro učenika pomenute škole uključeno je u projekat “Prevencija vršnjačkog nasilja – Nasilje nije kul, nasilnik nije drug”. Cilj projekta koji finansira Opština Stara Pazova je sprečiti, a ne lečiti, a početak istog očekuje se polovinom februara. U realizaciju projektnih aktivnosti uključeni su i lokalni radio i televizija.

About the Author

admin