Šarčević: Biće smenjeni direktori 10 škola

Deset direktora osnovnih i srednjih škola biće smenjeno početkom drugog polugodišta, najavio je za “Večernje novosti” ministar prosvete Mladen Šarčević. Bez fotelje će ostati rukovodioci škola u Vučitrnu, Ranilugu, Preševu, Aleksincu, Nišu, Požegi i četiri beogradske škole – dve u Obrenovcu, u Zemunu i Surčinu. List navodi da je razlog za smenjivanje lažiranje broja učenika i formiranje većeg broja odeljenja nego što je zakonom propisano. Prosvetna inspekcija prethodno je utvrdila da su u ovim školama formirana odeljenja sa manje od 15 učenika, što je zakonski minimum. Fiktivno je prikazivan veći broj đaka, kako bi bili izbegnuti tehnološki viškovi. Tako su, na primer, od 25 učenika formirana dva, umesto jednog odeljenja.

Prosvetna inspekcija proveravala je 200 škola u šest školskih uprava i pronašla nepravilnosti u više od 30 odsto, tačnije u 73 škole. Prvih 10 smena nije kraj, jer još nisu završene detaljne analize svih škola u kojima je inspekcija pronašla nepravilnosti, rekao je Šarčević. Nameravamo i da pojednostavimo proceduru oduzimanja licenci za rad sekretarima škola. Oni moraju da snose veliki deo odgovornosti, jer treba da kontrolišu rad direktora, a ne da budu saučesnici u nepravilnostima, kazao je 26. januara Šarčević.

List navodi da su nepravilnosti pronađene i u školskim upravama u Beogradu i Nišu, gde su već smenjeni savetnici zaduženi za finansijska pitanja. Oni su, prema rečima ministra, morali da znaju za lažiranje broja učenika u školama, ali su to tolerisali i nisu prijavili. Oni su time postali saučesnici, jer su manipulisali podacima, rekao je Šarčević.

Brnabićeva obišla Državni univerzitet Ohaja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić završila je posetu Kolumbusu obilaskom Državnog univerziteta Ohajo, jednog od vodećih državnih univerziteta u SAD. Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, premijerka Brnabić razgovarala je u ponedeljak s predstavnicima univerziteta o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja i nauke, a poseban fokus bio je na oblasti inovacija u poljoprivredi, kao i o razmeni naučno-nastavnog kadra. Ana Brnabić obišla je i Hilandarsku naučnu biblioteku na ovom univerzitetu, u kojoj se čuva jedna od najvećih kolekcija ćiriličnih rukopisa i mikrofilmova na svetu.

Premijerka nastavlja radnu posetu SAD, a juče  je bila u Atlanti (Džordžija), gde je obišla kompaniju NCR, jednu od vodećih američkih tehnoloških korporacija koja posluje i u Srbiji. Ona je u Atlanti razgovarala s menadžmentom NCR-a, jedne od vodećih američkih tehnoloških korporacija, a jedna od glavnih tema bio je i plan za novu investiciju u Srbiji ove godine – kampusu i Centru za izuzetnost. Realizacija te nove investicije trebalo bi da počne u martu ili aprilu ove godine, a do 2021. trebalo bi da bude zaposleno 4.200 ljudi, piše “Global Atlanta”.

Sastanku je prisustvovao i kongresmen Stiven Stajvers, kopredsedavajući srpskog kokusa u Kongresu SAD, koji je takođe i brigadni general u Nacionalnoj gardi Ohaja. Nakon sastanka, održana je prezentacija Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, navedeno je u saopštenju iz kabineta premijerke. “Po oceni Biroa Nacionalne garde, Program državnog partnerstva Ohaja i Srbije jedna je od najboljih programa u poređenju sa istim programima sa drugim državama u svetu”, napisala je premijerka na Tviteru posle sastanka.

Preminula akademik Olga Hadžić

Olga Hadžić redovni član SANU (1946–2019) preminula 24. januara u 73. godini u Novom Sadu. Osnovnu školu, gimnaziju i Srednju muzičku školu (klavir) završila je u Novom Sadu. Diplomu na studijama matematike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu stekla je u junu 1968. godine, kada je izabrana za asistenta na novoformiranom Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Magistrirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu juna 1970, a doktorsku disertaciju je odbranila marta 1972. na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, sve pod mentorstvom akademika Bogoljuba Stankovića. Za redovnog profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu je izabrana 1981. Postala je član VANU 1984, dopisni član SANU 1991, a redovni član SANU 1998. godine

Autor je i koautor preko 200 naučnih radova koji su objavljeni u domaćim i inostranim naučnim časopisima u SAD, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Austriji, Indiji, Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Napisala je 21 knjigu. Oblast njenog istraživanja bila je teorija fiksne tačke, a jedna klasa tzv. t-konormi nosi njeno ime. Godine 2006. doktorirala je na PMF-u u Novom Sadu sa temom iz oblasti strategijskog menadžmenta u kulturnom turizmu, a poslednjih godina se bavila organizacionom psihologijom. Olga Hadžić je bila prva žena rektor Univerziteta u Novom Sadu. Njena društvena angažovanost je uvek bila jasno usmerena ka interesima nastave i nauke. Komemoracija će biti održana u petak, 1. februara u 11 sati u amfiteatru “Mihajlo Pupin”, Trg Dositeja Obradovića 4.

Kako preživeti januarski ispitni rok?

U toku je januarski ispitni rok. Kako je protekla priprema? Šta kažu studenti, a šta njihovo okruženje? https://www.youtube.com/watch?v=-9JOExIiJ2w

Ističe rok za upis đaka prvaka u školu kojoj teritorijalno ne pripadaju

Iako upis prvaka u osnovne škole za narednu školsku godinu zvanično počinje 1. aprila, roditelji budućih prvaka koji žele da im dete pohađa školu koja se ne nalazi na teritoriji njihovog prebivališta, imaju rok do 1. februara da izaberu školu i podnesu dokumentaciju. Prijava se podnosi školi u koju roditelj želi da upiše dete. Nakon toga, đaci mogu da se upišu samo u školu kojoj pripadaju po adresi stanovanja. Škola ima rok do 30. aprila da obavesti roditelje da li je prihvaćen njihov zahtev da upišu dete u školu kojoj ono teritorijalno ne pripada. “Od prvog aprila, kada krene upis, roditelj od dokumentacije treba da priloži izvod iz matične knjige rođenih, fotokopiju lične karte, odrađen sistematski pregled kod izabranog lekara i negde početkom juna, dobiće uverenje o savladanom predškolskom programu”, izjavila je Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola Novog Sada.

Postoji mogućnost da škola upiše i učenike sa područja nekih drugih škola, ali samo uz zahtev roditelja i ukoliko to dozvoljavaju kapaciteti. Osnovna škola “Nikola Tesla” po planu upisa za školsku 2019/2020. godinu upisuje sedam odeljenja, tri celodnevna i četiri odeljenja redovne nastave, odnosno 210 učenika. Škola je po zakonu u obavezi da upiše decu koja su na njenoj teritoriji, te roditelji koji žele da upišu dete, a nisu na teritoriji pripadnosti te škole, moraju se naoružati strpljenjem.

“Trenutno, do današnjeg dana u školu je pristiglo 127 zahteva roditelja za upis dece u prvi razred. Od tih 127, 103 su molbe roditelja koji nisu na našem terenu, tako da je izuzetno veliko interesovanje za upis u školu “Nikola Tesla” za sledeću školsku godinu”, izjavio je Igor Milićević, direktor Osnovne škole “Nikola Tesla” u Novom Sadu. Kako ističe naš sagovornik, najveće interesovanje roditelja je za upis u odeljenje celodnevne nastave. Osim redovnih školskih aktivnosti, postoje i vannastavne koje odgovaraju potrebama savremene porodice. Deca su u školi od pola 8 do 16 časova, a u tom periodu boravka uključena su tri obroka, odrađivanje domaćih zadataka sa učiteljima, te tokom radne nedelje nisu u obavezi da nose knjige kući. Nadležni apeluju na roditelje da poštuju rokove, jer pojedine škole ne mogu da prihvate svu zainteresovanu decu. https://www.youtube.com/watch?v=pvPVL6_UfUw

Dobitnici Svetosavske nagrade  2019. godine (II)

(Nastavak teksta od juče)

Ministarstvo prosvte, nauke i tehnološkog razvoja dodelilo je 27. januara tradicionalne Svetosavske nagrade za doprinos obrazovanju. Nagrade je   dobitnicima uručio ministar Mladen Šarčević. “Nagrada odražava viševekovni duh Sveosavlja, za nju se vredi boriti, rekao je ministar Šarčević i dodao da su dobitnici pojedinci, ustanove i kompanije u zajedničkoj misiji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, misiji unapređenja obrazovanja”. Dobitnici su i:

Ana Živković, nastavnik engleskog jezika ( „Čegar” u Nišu) Preduzimlјivost, kreativnost i izvanrednu nastavnu praksu Ane Živković, potvrđuju brojne nagrade i međunarodna priznanja, koji je svrstavaju među najinovativnije nastavnike sveta. U svom radu koristi savremene tehnologije, motiviše đake za samostalni rad i pruža im mogućnost da kroz vežbanje engleskog jezika pokažu kreativnost i prodube znanja iz drugih predmeta. Sa učenicima je učestvovala u nekoliko međunarodnih projekata među kojima se izdavajaju: eTwining projekat o I svetskom ratu, međunarodno takmičenje u znanju engleskog jezika Hippo Competetition 2014.
Svojim primerima dobre prakse, Ana Živković je osvajala brojne  nagrade. Kompanija Skype je uvrstila Anu u Skype Master Teacher program, u kome je 2015. godine bilo samo 26 nastavnika iz celog sveta, a Ana Živković je tada bila prva jedina iz Srbije. Ana je u novembru proglašena Microsoft Innovative Educator Expert 2015. godine i predstavlјala 300 najinovatnijih nastavnika iz celog sveta. Zbog svog iskustva u nastavi, bila je angažovana kao trener u projektima nacionalnog nivoa.
Kontinuirano doprinosi pozitivnoj atmosferi i unapređivanju ugleda i kvaliteta rada ustanove kroz učešće u međunarodnim projektima i rad i koordinaciju školskih timova.
Dobrica Sinđelić, profesor razredne nastave, direktor (Osnovna škola „Sveti Sava”, Vrčin) Dobrica Sinđelić, profesor razredne nastave na radnom mestu direktora  OŠ „Sveti Sava” u Vrčinu od 2007. godine. Dobrica Sinđelić prati savremena kretanja u razvoju obrazovanja i vaspitanja. Svojim dosadašnjim radom nastoji da motiviše nastavnike i učenike za prihvatanje novina u obrazovno-vaspitnom radu i da obezbedi da redovna nastava i vannastavne aktivnosti podstiču kreativnost učenika, koja se ogleda i kroz različite sekcije. Uspešno sprovodi aktivnosti koje obezbeđuju učenicima da uče i rade u podsticajnoj sredini. Trudi se da obezbedi inkluzivni pristup u obrazovno-vaspitnom procesu, uvažavajući zakonitosti dečjeg razvoja i njihove različitosti, uz dobru saradnju sa roditelјima. Nastoji da lokalnu zajednicu uklјuči u rad škole i ostvaruje saradnju sa različitim institucijama. Nastoji da promoviše saradnju škole na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Uspešno stvara pozitivnu radnu atmosferu razvijaju kod zaposlenih profesionalnu saradnju i timski rad. Nosilac je mnogobrojnih odlikovanja i nagrada za svoj rad, među kojima je Republičko priznanje za izuzetan doprinos u razvoju, unapređenju i negovanju kulturne baštine.
Dom učenika srednjih škola u Leskovcu Dom učenika srednjih škola u Leskovcu, punih 70 godina obezbeđuje kvalitetan smeštaj i ishranu učenicima i studentima u Jablaničkom okrugu. Zahvalјujući domaćinskom poslovanju, ustanova je potpuno renovirana, izgrađena su dva nova cppata, opremlјene su TV sale, teretana, formirane računarske učionice, a u poslovanju su implementirani standardi kvaliteta ISO 9001 i HACCP sistema. Kroz dopunsku delatnost, Ustanova svakodnevno obezbeđuje zdrave obroke za 11 školskih kantina. Sa Crvenim krstom i lokalnom samoupravom, realizuje program „Narodne kuhinje“. U ovoj ustanovi se kroz dobro organizovanu vaspitnu službu naročita pažnja posvećuje organizaciji zdravog, bezbednog i sadržajnog života srednjoškolaca, a kao posledica uloženih napora, došli su i rezultati u vidu velikog broja osvojenih medalјa, pehara i diploma na regionalnim i republičkim smotrama i takmičenjima.
Slaven Balać, učenik završne godine Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu Ubrzanim školovanjem završava osnovnu, a sa 16 godina će završiti srednju muzičku školu. Do sada je imao preko 200 javnih nastupa, 12 solističkih koncerata, oko 30 prvih nagrada u Srbiji, Francuskoj, Italiji, Makedoniji, Češkoj, Rusiji, Belorusiji, Rumuniji i Sloveniji. Na nacionalnom nivou je dva puta bio nosilac najviših nagrada, a u 2017. godini, u Moskvi je stekao laskavi gran-pri i titulu najbolјeg laureata duvačkog odseka u kategoriji do 31 godine starosti.
Aleksa Milojević, učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu Nastavnici škole ga ističu kao izuzetno talentovanog i svestranog učenika, kako za prirodne, tako i za društvene nauke. Počevši od 2015. godine, osvajao je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a posebno se izdvajaju zlatne medalјe (poslednja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Rumuniji 2018. godine), kao i nagrade na matematičkim, fizičkim i informatičkim olimpijadama.
Aleksandar Rašković, učenik osmog razreda Osnovne škole „10. oktobar” u Subotici Nastavnici i učenici škole koju pohađa ističu njegovu svestranost, liderske osobine i istraživačku radoznalost. Osvojene nagrade, od opštinskog do republičkog nivoa, iz matematike, fizike, biologije, hemije i tehničkog i informatičkog obrazovanja donele su mu priznanje Grada Subotice za uspešnog mladog sugrađanina. Posebno interesovanje i uspehe pokazuje u oblasti informacionih tehnologija, što vidi kao svoje profesionalno opredelјenje.
Irina Pejoska, učenica drugog razreda Srednje muzičke škole „Stanković” u Beogradu Mlada harfistkinja, učenica generacije u osnovnoj i osnovnoj muzičkoj školi. Počev  od 2013. godine, osvajala je značajne nagrade na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima mladih muzičara. Imala je izuzetno zapažene solističke koncerte u Srbiji, a u 2018. godini dva solistička koncerta u Indoneziji.
Osnovna škola „Prota Stevan Popović”, Čumić Najstarija škola u Šumadiji, sa radom počela 1792. godine. Predstavlјa primer dobre prakse u očuvanju narodne tradicije i razvoju učeničkog preduzetništva na selu. Formiranjem „Protinog sela“, kao jedinstvenog školskog etno‒kompleksa u Srbiji, Škola je započela realizaciju obrazovnog turizma. Pored kvalitetnog obrazovno-vaspitnog rada, Škola pomaže i sveopšti razvoj sela, tako što učestvuje u realizaciji obuka meštana i predavanja na različite teme, u organizaciji kulturnih manifestacija i izložbi. Škola radi na razvoju učeničkog preduzetništva, kroz projekat „Školska zelena ekonomija“, u okviru koga se u školskom plasteniku gaji začinsko, lekovito i ukrasno bilјe. Značajan je i projekat „Školska pčelarska ekonomija”, u okviru koga se učenici obučavaju na školskom pčelinjaku za proizvodnju i prodaju meda. 2017. godine je pokrenuta inicijativa da škola u Čumiću dobije status škole od izuzetnog značaja. 2015. godine je dobila priznanje Sretenjski orden II stepena Predsednika Republike Srbije, za naročite zasluge u prosvetnoj delatnosti.
Osnovna škola „Vuk Karadžić”, Sočanica Škola kontinuirano radi na osiguranju bezbednosti učenika i svih zaposlenih u ustanovi, istovremeno razvijajući i negujući pozitivnu atmosferu i saradničke odnose u školi. Realizuje veliki broj projekata u oblasti unapređivanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa i ostvaruje uspešnu saradnju sa lokalnom zajednicom.
U saradnji sa lokalnom samoupravaom i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, pokrenuta je inicijativa da se izdvojeno odelјenje u Borčanu organizuje kao centar za rekreativnu nastavu za učenike sa Kosova i Metohije. Aktivno podržava sve akcije koje se održavaju na nivou lokalne zajednice, kao što su akcije pošumlјavanja, zaštite životne sredine i drugo. Dobitnik je 2018. godine Velike zlatne medalјe na 13. međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“ u Novom Sadu, a iste godine i   Oktobarske nagrade na proslavi dana SO Leposavić.  U 2018. godini,  Škola  je proslavila 100 godina postojanja. (Kraj teksta u sutrašnjim Vestima)

Ruma: Osnovcima u Dobrincima toplije učionice

U cilju povećanja energetske efikasnosti u objektu područnog odeljenja OŠ ”Ivo Lola Ribar” u Dobrincima, u prethodnim mesecima urađena je kompletna zamena fasade, kao i starih prozora i vrata novom PVC stolarijom. Za ovaj značajan projekat za školu, sredstva od oko 8 miliona dinara obezbeđena su preko Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Osnovci područnog odeljenja OŠ ”Ivo Lola Ribar” u Dobrincima od ove zime borave u značajno toplijim učionicama, a osim prijatnijim uslovima za boravak u školi zadovoljni su i novim osveženim izgledom škole. Za razliku od prethodne zime u kojoj je zbog gubljenja energije učionice bilo izuzetno teško zagrejati, zaposleni u ovoj školi ističu da su sada konačno mirni jer debeo sloj izolacije dobro čuva toplotu. Nova fasada učinila je školu estetski izglednijom, a zajedno sa novim krovom i stolarijom produžen je vek objekta kroz koji će nadaju se proći još mnogo generacija.

U procesu konkurisanja i realizaciji projekta škola je imala bezrezervnu podršku Opštine Ruma, koja je podsetićemo se samo u protekloj godini odvojila značajna sredstva za uređenje ustanova obrazovanja i vaspitanja, među kojima je bio i vrtića u Dobrincima.

Gračanica: U školama na centralnom Kosovu obeležena slava Sv. Sava

U svim srpskim školama na centralnom Kosovu u nedelju  je obeležena školska slava Sveti Sava, prenosi RTK2 na srpskom jeziku. Navodi se da je svečano bilo i u Osnovnoj školi ”Kralj Milutin” u Gračanici, gde je svečanost započeta Svetosavskom himnom, a nastavljena priredbom. U prisustvu brojnih đaka, nastavnika i roditelja, jerej Trajko Vlajković prerezao je slavski kolač u toj školi, gde je prošlogodišnji domaćin predao kolač ovogodišnjem. ”Možda mnogi koji su ovde okupljeni ne znaju da slavimo jubilej, da danas zapravo crkva slavi 800 godina od samostalnosti, a to svakako dugujemo našem Svetom Savi”, rekao je jerej Trajko Vlajković.

Navodi se da je svečano bilo i u predškolskoj ustanovi “Đurđevak” u Gračanici, gde su mališani su pripremili prigodan program kako bi obeležili ovaj praznik. Humanitarna organizacija ”Svi za Kosmet” mališane je obradovala paketićima.

Deca sa Kosova i Metohije posetila Gradsku kuću

Decu sa Kosova i Metohije, koja su u okviru projekta “Svim srcem za osmeh deteta” u sedmodnevnoj poseti Novom Sadu, posetila su u petak Gradsku kuću. Decu je primio član Gradskog veća zadužen za kulturu, Dalibor Rožić.     https://www.youtube.com/watch?v=Ez5_ReDJoTw

Vremeplov: Veliki štrajk

Na današnji dan 30. januara 1997. godine nastavljena je, 15. januara u somborskim školama započeta,  obustava rada. U Vojvodini u štrajku je  oko 320 škola (od tri škole u Pokrajini dve su bile u obustavi), dok je u ostatku Srbije rad obustavilo 25 odsto obrazovno-vaspitnih kolektiva. Ni ovakva masovnost nije podstakla Vladu Srbije da pokuša naći rešenje. Bunt nezadovoljstva prosvetnih radnika širi se u druge krajeve Republike. Štampa piše da je potpuno neizvesno da li će i  kada će nastava uopšte i početi. 

U Apatinu lokalna vlast “kupuje” prosvetare – dobijaju prvi deo januarske plate, kredit od 1.200 dinara, 700 dinara regresa i 300 dinara za paketiće (poređenja radi prosečna plata bila je te godine u novembru 741,00 dinar, a u decembru (koji je inače “mesec sa najdebljim kovertama” – zbog bonusa i drugih nagrada,  843,00 dinara, prim HZMK).

Štrajkbreheri iz “državnog sindikata” (Samostalnog sindikata) i vlast nakon neuspešnih položaja da vrate profesore i đake u škole najavljuju za petak 31. januar 1997. godine  u beogradskom Domu sindikata skup svih škola, ne sluteći da će se na tom skupu pojaviti i alternativni sindikati i da će se sve promeniti. Vojvođani se organizuju da zvani i nezvani dođu na taj skup i da “potpale” štrajk  i u Beogradu i ostatku Srbije. 

Vremeplov: Rođen Frenklin Ruzvelt

Na  današnji dan 30. januara 1882 godine rođen je američki državnik Frenklin Delano Ruzvelt, predsednik SAD od 1932. do 1945. Četiri puta biran je za šefa države, jedini u američkoj istoriji. Bio je pravnik i član Demokratske stranke. Paralizovan je 1921, ali ga to nije omelo da 1928. postane guverner države Njujork i četiri godine potom prvi put predsednik SAD, u vreme velike privredne krize koju je ublažio politikom poznatom kao “Nju dil”. Politiku “velike batine” prema latinoameričkim zemljama zamenio je politikom “dobrog susedstva”, a sa Sovjetskim Savezom je uspostavio diplomatske odnose. Objavio je 1941. Povelju o četiri slobode: slobodu misli, slobodu od straha, slobodu od siromaštva i slobodu veroispovesti. Iste godine njegovom zaslugom usvojen je Zakon o zajmu i najmu, što je SAD pripremilo za ratne napore. Napustio je politiku izolacionizma i energično stao na stranu antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu. Drugi put je za predsednika izabran 1936, treći put 1940, a četvrti put 1944, ali taj mandat nije okončao pošto je umro u aprilu 1945.

Vremeplov: Ubijen Palme

            Švedski državnik Ulof Palme, šef vlade i Socijaldemokratske radničke partije Švedske od 1969. do 1976. i od 1982. do februara 1986, kad je ubijen u atentatu rođen je na današnji dan  30. januara 1927 godine. U politiku je ušao kao studentski vođa, a u 42. godini postao je šef stranke i predsednik vlade. Odlučno se protivio vojnoj interenciji SAD u Vijetnamu. Od 1980. vodio je nezavisnu međunarodnu komisiju za unapređenje procesa razoružanja. Kao lider Socijalističke internacionale više puta je rukovodio mirovnim misijama UN, poput rešenja sukoba Irana i Iraka, ili Radne grupe o Južnoj Africi.

Vremeplov: Rođen fon Hindenburg

            Predsednik Nemačke feldmaršal Paul fon Hindenburg naimenovao je rođen je na današnji dan 30. januara1933. godine Adolfa Hitlera za kancelara. U toj vladi nalazila su se još samo dvojica nacista, ali je on brzo uklonio neistomišljenike i prigrabio apsolutnu vlast. Time je otvoren put nacističkoj diktaturi.

Vremeplov: Ubijen Mahatma Gandi

            Na današnji dan 30. januara 1948 ubijen je indijski državnik Mohandas Karamčand Gandi, nazvan “Mahatma” (velika duša), vođa pokreta za nezavisnost Indije, pola godine posle sticanja nezavisnosti zemlje, za koju se borio čitavog života. U Nju Delhiju ga je ubio Naturam Godse, fanatik iz sekte “Hindu Mahasabha” koja se protivila njegovoj politici stišavanja antagonizama između Hindusa i muslimana. Gandi je završio prava u Engleskoj 1891. od 1893. do 1914. predvodio je u Južnoj Africi tamošnje Induse, a od 1919. pokret za nezavisnost Indije. Gandijeva doktrina, koju je usvojio Indijski Nacionalni Kongres, partija koja je predvodila borbu za nezavisnost, manifestovala se pasivnim otporom. Sam Gandi, koji je asketski živeo, često je štrajkovao glađu, što se pokazalo kao oružje pred kojim je britanska kolonijalna vlast bila nemoćna. Uživao je ogroman ugled i popularnost, ne samo u Indiji, i postao je simbol borbe naroda te velike zemlje za nezavisnost.

Vremeplov: Pogubljen kralj Čarls I

Engleskom kralju Čarlsu I Stjuartu, čija je autoritarna vladavina izazvala građanski rat, odrubljena je na današnji dan 30. januara 1649 glava na osnovu presude revolucionarnog suda. Obrazloženje je bilo da je kriv zbog izdaje – odnosno tajnih pregovora sa Škotima. Pod pritiskom, on je 1628. objavio “Peticiju o pravima”, garantujući prava Parlamenta kao i lične slobode građana, ali tu obavezu nije poštovao. Parlament je 1640. odlučio da o poreskim pitanjima odlučuje to telo, a ne kralj, što je takođe bio predmet spora. Njegov režim srušila je revolucija pod vođstvom Olivera Kromvela, čije su snage potukle kraljevsku vojsku kod Marston Mura 1644. i kod Nezbija 1645. Čarls I je nakon tih poraza prebegao u Škotsku, ali su ga 1647. predali Kromvelovim snagama. Pogubljenje je ostavilo mučan utisak čak i na Kromvelove pristalice, a u Holandiji i Španiji ogorčena svetina pobila je poslanike nove republike. Posle obaranja Kromvela, monarhija je obnovljena 1660. Vreme republike (Kromvela) u istoriji Engleske zapamćeno je kao period strahovlade.

Vremeplov: Umro Orvil Rajt

Na današnji dan 30. januara 1948. godine umro je američki pilot i konstruktor aviona Orvil Rajt, pionir avijacije, koji je 1903. s bratom Vilburom, u avionu njihove izrade, izveo prvi let u istoriji vazduhoplovstva. Let je trajao 59 sekundi i avion je preleteo 285 metara. Godine 1905. proizveli su avion koji je preleteo 39 kilometara. Braća Rajt su 1909. osnovala “Ameriken Rajt kompani” za proizvodnju aviona, i iste godine vojsci SAD isporučili su prvi borbeni avion “Signal Korps I”.

Mreža laži i obmana: Šarlatan i nadrilekar mnogo opasniji nego što se mislilo

Samozvani doktor Miroljub Petrović, šarlatan koji “leči” ceđenim sokovima, molitvama, šetnjom i tinkturama i odgovara teške pacijente od odlaska kod pravih lekara, mnogo je veća opasnost po društvo nego što se do skoro mislilo. Od širenja opasnih i suludih ideja po Jutjubu i raznim TV emisijama rijaliti tipa, nakon što je otkriveno da su dve teško bolesne osobe preminule “lečeći” se njegovim metodama, jasno je da je otišao mnogo dalje, a poluge koje mu u tome služe su dve “ustanove”, čiji je osnivač – jedna je poput fakulteta, a druga pandan ordinaciji ili čak mini bolnici, s obzirom na to da nudi i smeštaj za pacijente.

Nažalost, do sada smo saznali za dva smrtna slučaja, a obe osobe bile su “pacijenti” ovog kvazidoktora. Naime, Slavčo Petrov (31), kome su lekari pronašli tumor na mozgu posle epileptičkih napada, preminuo je 7. januara, nakon što su on i njegova porodica slepo poverovali u reči Miroljuba Petrovića da ni slučajno ne idu lekaru i da se pridržavaju njegovog “programa lečnja”, koji uključuje korišćenje i njegovih tinktura. Biljana Jovanović sa preminulim bratom: Slavčo Petrov lečio se metodama Miroljuba Petrovića

Ista stvar dogodila se i sa Marijanom Batovcem (41), a koji je preminuo od raka pankreasa. Prethodno je i on slušao savete ovog šarlatana i poštovao njegove bizarne metode “lečenja”. Preminulog Batovca je “dr” Petrović takođe odvraćao od odlaska pravim lekarima

Petrovićeva “isceliteljska” mreža u  seoskoj kućici

Petrovićevu “isceliteljsku mrežu”, tako, čine dve “ustanove” – Centar za prirodnjačke studije i Institut za prirodnu medicinu. Taj njegov centar na svom sajtu je predstavljen kao “neprofitna organizacija koja je osnovana sa ciljem naučne afirmacije i popularisanja koncepta biblijskog stvaranja, kao i principa zdravog života”, a gde je pokojni mladić s početka ove priče, kako tvrdi njegova sestra Biljana Jovanović, proveo šest dana na lečenju. Svaki dan je koštao, kako navodi Biljana, 120 evra. Prema objavljenim informacijama, centar se nalazi u selu Petrovac, kraj Leskovca, u istom dvorištu gde je i Petrovićeva kuća, od koje je udaljen oko 30 metara.

“To je jedna obična kućica sa baštom, nije nikakav institut. Brat je tamo primao tinkture koje pravi dr Petrović, molio se, šetao. Nikakva ispitivanja nisu rađena” – ispičala je Biljana Jovanović. U centru su krevet, sto, nema televizora, interneta. “Pacijenti” šetaju po dvorištu, mole se i – piju tinkture. Te tinkture mogu da se poruče putem sajta i ima ih, navodno, za sve bolesti. Porodice pacijenata Miroljuba Petrovića kažu da on propisuje terapiju za 30 dana i da im treba oko 10 bočica tih napiraka. Jedna košta od 600 do 700 dinara, a sadrži 50 mililitara tinkture, kako piše na sajtu. “Najpopularnije” su, a bukvalno se tako i nude građanima, “imuno plus”, “detoks”, “bubrezi – bešika” i “ženska formula”. Šalju ih na adresu korisnika, a poručuju se preko sajta.

“Leče” sve i svašta

Zanimljivo je što centar na svom sajtu reklamira “prirodno lečenje” kičme, kostiju, mišića i ligamenata, kućno porađanje, lečenje vida na prirodan način, skidanje tetovaže, ali ukazuje i na “opasnosti vakcinacije”, nudi ispovest žena i muškaraca koji su naovdno pobedili rak, ali i učenje hebrejskog jezika… Velika je i ponuda knjiga o prirodnom lečnju.

Ko su ljudi koji u tom centru rade, koliko ih ima, da li su to “lekari” koji su završili “prirodnjačke nauke” upravo na Petrovićevom “fakultetu” ili nešto drugo, nismo uspeli da saznamo. Na sve poznate telefone do kojih smo došli, uključujući i samog Miroljuba Petrovića, niko nam se nije javio.

Izgleda da u celoj priči najviše ima posla za policiju i tužilaštvo, a upravo je u petak, kako smo saznali, Više javno tužilaštvo u Leskovcu i pokrenulo predistražne radnje protiv Petrovića zbog nadrilekarstva.

Petrovićev “fakultet” obučavao i babice

Petrović je i osnivač “fakulteta” koji se zove Institut za prirodnu medicinu, a gde se svako ko poželi može da se školuje za zanimanja “diplomirani lekar prirodne medicine”, “magistar prirodne medicine” i “doktor prirodne medicine”. Na naslovnoj strani, osim ostalih “doktora”, tu je i Miroljub Petrović, a ispod fotografije stoji da “istraživanja pokazuju da ne postoje neizlečive bolesti, već samo neizlečivi ljudi – oni koji ne žele da menjaju svoje loše životne navike”, nudeći link svedočenja navodno izlečenih ljudi.

Kako je još navedeno na sajtu tog “instituta” cena školarine za studije “diplomirani lekar prirodne medicine” je 950 evra, Nakon završenih studija za diplomiranog lekara prirodne medicine, student može da dobije i diplome kurseva “nutricionista” i “herbalista”, a koji su uključeni u studije za lekara, s tim da doplati 15 evra za izradu diploma svakog od kurseva. Isto važi i za kurs “kiropraktičara”, s tim da je potrebno doplatiti 200 evra za obavljanje praktične nastave. Cena školarine za studije “magistar prirodne medicine” je 1.100 evra, dok 1.250 evra košta školovanje za “doktor prirodne medicine”.

Babica za 400 evra!

Petrović na svom fakultetu nudi i zasebno samo kurseve, a osim pomenuta tri, tu je i kurs za babice! Nije poznato da li budući kurisita mora da ima bar neku završenu medicinsku školu. Kursevi koštaju od 400 do 600 evra, i sva sreća da je ovaj za babice privremeno ukinut, kako piše na sajtu, “zbog nedostatka stručnog lica za izvođenje praktične nastave”. Inače, svako zainteresovan da porađa žene kod kuće, mogao je za to da se obuči za 400 evra, koliko bi ga koštalo brzinsko “školovanje za babicu”. Kako stoji na sajtu Petrovićevog instituta, kurs inače obuhvata polje ishrane i osnovnih principa zdravog načina života koje bi trebalo da primenjuje svaka žena koja planira da bude majka, kao i principe uspešnog, zdravog i bezbolnog porođaja u prirodnom (kućnom) ambijentu. A, predmeti koji se izučavaju su koncept prirodne medicine, principi zdrave ishrane, osnovi akušerstva, kućni porođaj, zdravlje žena, zdravlje dece, vakcinacija.

Da podsetimo samo na to da je Petrović poznati antivakcinalista koji širi laži o opasnostima vakcinacije – da su one novi genocid i sve u tom stilu. Podsećamo i da su zbog antivacinaškog stava, roditelji, njih 270, tužili i njega istovremeno kada i druge poznate protivnike vakcine – Slađanu Velkov, Jelenu Karleušu, Maju Volk, Mirjanu Bobić Mojsilović i druge, a zbog širenja straha i panike od vakcinacije što je za konačni rezultat imalo pojavu epidemije morbila, od čega je tokom prošle godine u Srbiji umrlo 15 osoba.

I “svršeni doktor” Azarić Petrovićev učenik

Alen Azarić protiv koga se takođe vodi postupak Miroljubov je učenik Dok u Minstarstvu prosvete kažu za “Blic” ta ustanova nema akreditaciju, niti može da drži predavanja studentima, “svršeni doktori” već se  bave lečenjem ljudi, baš kao što je najpoznatiji od njih Alen Azarić, “iscelitelj” koji neizlečive bolesti dijagnostikuje vizijama, a otklanja gljivama. Sam je ispričao da je svoju diplomu doktora stekao je na Petrovićevom fakultetu, a da je polje koje ga “baš zanima”, ni manje ni više – onkologija ili lečenje raka, a narod ga pamti kao rijaliti zvezdu, jer je bio učesnik u jednom od tih programa. I protiv njega je bio pokrenut potupak, u ovom slučaju u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, takođe zbog nadrilekarstva, ali i nadriapotekarstva.

By admin