Vesti – 06.02.2019.

Novi Sad: Predstavljen nacionalni model dualnog obrazovanja

Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja promovisan je 4. februara predstavnicima škola, kompanija i gradske administracije u Skupštini Grada Novog Sada, a u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prema rečima pomoćnice ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijele Grujić lokalna samouprava ima važnu ulogu u tom modelu obrazovanja, jer predstavlјa sponu između privrede i obrazovanja. Ona je izjavila da su klјučne teme novi Zakon o dualnim studijama, pravilnici iz te oblasti, učeničke kompanije i razvoj preduzetničkih kompetencija, a cilј je da se objedini proces sticanja teorijskih znanja i praktičnih veština.

“Plan upisa u srednje škole, koji je Novi Sad doneo pre dve godine, predviđa i dualno obrazovanje koje se trenutno sprovodi u četiri srednje škole u okviru šest profila i obuhvata 264 učenika. Želimo da taj koncept proširimo u koordinaciji sa resornim ministarstvom i drugim relevantnim činiocima. Važno je da čujemo glas realne privrede o tome kakvi su im kadrovi potrebni, jer bez te korespondencije nema uspeha. Sve radimo da mladi lakše nađu posao, da ostaju da žive ovde, te da njihova radna osposoblјenost bude klјučni faktor za privlačenje novih investicija. Dobra vest je da u Novom Sadu ima 7330 više zaposlenih u 2018. nego 2017. godine, a za poslednjih sedam godina broj zaposlenih je povećan za 15 procenata, odnosno 20 000 lјudi više radi. To je jasan pokazatelј da privlačenje investitora, dobra ekonomska klima i kontrola rada na crno daju rezultate, što se oslikava na budžetska primanja, pa stičemo više novca za izgradnju vrtića, škola, puteva, za kulturu i sve ostalo što se očekuje od jedne organizovane zajednice”, naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalј Nјilaš pozitivno je ocenio povratak sistema koji podrazumeva simbiozu privrede i obrazovanja. On je istakao da će plan upisa u srednje škole u Vojvodini u potpunosti biti usklađen sa iskazanim potrebama privrede, a te podatke prikuplјaju privredne komore.

U prezentaciji Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja takođe su učestvovale pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedelјković i direktor regionalne Privredne komore južno-bačkog upravnog okruga Olivera Simović.

Buduće brucoše pripreme koštaju  i do 500 evra

Srednjoškolci su, u zavisnosti od fakulteta i od toga da li se spremaju u okviru ustanove, privatne režije ili onlajn, na pripremnu nastavu, uveliko krenuli, dok uskoro počinju da se spremaju i nove grupe budućih brucoša. Cene priprema na prestoničkim fakultetima variraju od 20.000 do 40.0000 dinara, dok je u privatnim edukativnim centrima cena znatno viša i ide do 500 evra. Najpovoljnija je cena pripremne nastave na Mašinskom, gde 65 časova iznosi 20.000 dinara, a najskuplja na Elektrotehničkom fakultetu, gde 60 časova, plaćenih na rate, iznosi 40.000 dinara. To i ne čudi s obzirom na to da se prošle godine u prvom krugu za indeks ETF prijavilo 1.209 kandidata za ukupno 675 mesta.

Filološki fakultet jedan je od retkih koji nudi onlajn materijale, za opšti i intenzivni kurs, koji po jeziku koštaju 12.000 ili 15.000 dinara, dok je za one koji uče dva jezika cena nešto niža.

Jedan od najpopularnijih fakulteta jeFakultet organizacionih nauka (FON), koji organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita iz matematike. Prva grupa startovala je 21. oktobra prošle godine, za 40 časova cena po kursu iznosi 28.000 dinara. – Nastavu drže profesori i asistenti FON-a. Cena pripremne nastave je 28.000 rsd ukoliko se plaća u celosti ili 30.000 rsd na rate. Kandidati koji pripremaju matematiku na FON-u, mogu konkurisati i na druge tehničke fakultete kao što su Građevinski, Elektrotehnički, Mašinski, Matematički i mnoge druge fakultete – rekli su za “Blic” iz ove ustanove. Upravo na to i računaju budući brucoši s obzriom da su Analize upisa studenata na studijske programe prvog nivoa studija pokazale da upravo je FON u šest od 10 najčešćih kombinacija srednjoškolca koji apliciraju na više fakulteta.

Kada je reč o prirodnim naukama, pripremna nastava uveliko se odvija iz hemije i matematike na Farmaceutskom fakuletu, tačnije od prve nedelje decembra 2018. i po predmetu iznosi 27.000 dinara. – Broj časova nastave je 80 časova hemije i 80 časova matematike, a cena priprema po predmetu je 27.000 dinara. Nastava se održava subotom i nedeljom na Fakultetu, a takođe imamo i nastavu na daljinu (onlajn) – objasnila je prodekan ove ustanove dr Anđelija Malenović.

U privatnim edukativnim centrima pripreme su takođe krenule od oktobra meseca, gde individulani časovi koštaju od 10 do 30 evra, a roditelji na kraju pripreme neretko izdvoje 500 evra za ceo kurs. – Pripreme traju do juna i uglavnom se održavaju vikendom. Kada završe oblast kandidati imaju test na kojem je poželjno da imaju prosek iznad 95 procenata, u suprotonom obrađuju ponovo tu istu oblast. Mi ne možemo da garantujemo upis na fakultet. Ima dosta slučajeva gde roditelji teraju decu da upišu nešto što ne žele i postoji određeni animozitet prema određenim naukama – rekli su nam u jednom privatnom edukativnom centru.

Konkurencija je ogromna kada su neki fakulteti u pitanju. – Na FON-u ili ETF ima pet puta više kandidata nego što se zvanično upiše. Za upis na jedan fakultet u Beogradu se bori cela Srbija i Republika Srpska. Veliki broj budućih brucoša dolaze u Beograd samo na vikend kako bi odslušali nastavu – objašnjavaju iz centra.

Državna matura zameniće prijemni ispit za fakultet

Đaci koji trenutno pohađaju drugi razred srednje škole biće prva generacija maturanata koja će na kraju 2020/2021. školske godine polagati državnu maturu, a ona će im biti direktna ulaznica na fakultete. Kako bi ova novost bez problema bila sprovedena u srpskim školama, Ministarstvo prosvete je napravilo projekat pripreme obrazovnog sistema za uvođenje novog koncepta završnih ispita u srednje obrazovanje. Njegova realizacija zvanično je počela prezentacijom na sastanku u Ministarstvu prosvete. Ministar Mladen Šarčević naglasio je da, sem toga što je projekat značajan za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja, on će doprineti i „dostupnosti visokog obrazovanja svim učenicima”.

Kako je ministar za Politiku ranije najavio, svi đaci će istovremeno polagati državnu maturu, a fakulteti će je priznavati kao test na osnovu koga će učenike upisivati bez prijemnog ispita. Druga specifičnost nacionalne mature je to što će uvesti identične testove u celoj zemlji, određene na republičkom nivou, dok je dosad maturski ispit određivan na nivou škole. Državna matura, naglašava Radivoje Stojković, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta i Zajednice gimnazija Srbije, omogućiće da đak istovremeno konkuriše na više fakulteta. Fakultetima će biti ostavljeno na volju da odluče da li će zadržati prijemne ispite, ali poenta uvođenja nacionalne mature, kako objašnjava Stojković, jeste da oni budu ukinuti na većini visokoškolskih ustanova. – Moguće je da prijemni ispiti, odnosno neka vrsta dodatnog testiranja, ostanu na umetničkim fakultetima, pa i onim za koje vlada veliko interesovanje, kao što su Elektrotehnički, Pravni i Arhitektonski fakultet – istakao je ranije za „Politiku” Stojković i dodao da će đaci koji završe trogodišnje srednje škole imati završni ispit na nacionalnom nivou, ali on neće predstavljati državnu maturu i ulaznicu na fakultet.

Ispit iz maternjeg jezika biće obavezni deo nacionalne mature za sve đake, dok će zadatke iz matematike polagati svi koji su taj predmet slušali duže od dve godine. Treći deo državne mature u gimnazijama biće po izboru sa takozvane liste predmeta za koje postoje standardi za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, a to su hemija, fizika, biologija, istorija, geografija, strani jezici, matematika za one koji su je učili kraće od tri godine. U umetničkim školama to će biti test iz umetničkih predmeta, a u srednjim stručnim školama iz ključnih stručnih predmeta. – Maturanti koji žele, pored srpskog i matematike, mogu polagati testove ne iz jednog obaveznog, već iz dva, pa i tri izborna predmeta. Ova mogućnost uvedena je za slučaj da neki fakulteti, kao Medicinski, na primer, za prijem zatraže položen nacionalni ispit iz dva izborna predmeta – ističe Stojković, koji je i direktor čuvene novosadske Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj”, u kojoj je i uvedena prva velika državna matura u Srba 1868. godine.

Cilj ovih dana započetog sprovođenja projekta pripreme za nacionalnu maturu je i da pruži podršku Ministarstvu prosvete u pilotiranju i uvođenju novih završnih ispita u srednje obrazovanje. U tu svrhu pripremljeni su i objavljeni Pravilnik o opštoj i umetničkoj maturi i Pravilnik o stručnoj maturi i završnom ispitu na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja. U rad na projektu biće uključeni nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori i zajedno će pripremati ispitne testove zasnovane na precizno utvrđenim standardima. Formiraće i komisije koje će sastavljati priručnike za nastavnike i materijale za učenike, a u školama i na fakultetima biće organizovane obuke kako bi se kvalitetno pripremili za sprovođenje završnih ispita. Projekat se finansira sredstvima iz takozvanih pretpristupnih fondova za 2015. godinu, a planirano vreme njegovog trajanja je tri godine. Na osnovu konkursa, koji je sprovodila Delegacija Evropske unije u Srbiji, ovaj projekat realizovaće kompanija „Hjuman dajnamiks” iz Austrije u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Delegacijom EU u Srbiji.

Najbolјi na bilbordima: Učenici Baletske škole Novi Sad

Učenici Baletske škole Novi Sad u protekloj godini ostvarili su značajne rezultate na takmičenjima, a čak devet đaka ove škole našlo se na bilbordu u okviru projekta “Učim + Znam = Vredim” u 2018. godini. Učenice Osnovne baletske škole Asia Cicmil i Stanislava Nikolić osvajale su prve nagrade na republičkim takmičenjima u klasičnom baletu, dok su učenici Srednje škole Darja Hromiš, Miroslav Suzić, Lana Tepić i Dragana Uzelac osvajali prve nagrade u klasi narodne igre-ansambli. Učenica srednje škole Olga Vrbaški  osvojila je prvu nagradu na Republičkom takmičenju u klasičnom baletu, a učenice Katarina Zec i Dejana Bajić koje su već bile predstavlјene na bilbordu zbog ranijih uspeha u prethodnoj godini bile su najbolјe takmičarke na republičkim takmičenjima iz klasičnog baleta. Katarina je u četvrtoj A kategoriji osvojila prvu nagradu i naziv laureat sa maksimalnih 100 bodova. – Najlepši momenat je kad izađem na binu pred publiku, pred moje lјude, pred moju porodicu i tu se predstavim onakva kakva jesam – kaže Katarna Zec. – Najteži trenuci možda jesu ti u sali kada je teško, kada više nemam snage, a moram da nastavim. Ali kada sve to prođe i kada uradim onako kako sam zamislila onda budem ispunjena. Dejana je  u klasi klasičan balet, četvrta B kategorija, ovojila prvu nagradu i takođe sa maksimalnih 100 naziv laureata takmičenja. – Volim sve da igram, nemam omilјeni balet i uvek se trudim da dam svoj maksimum – kaže Dejana Bajić. – Za balet treba puno vremena, strplјena i posvećenosti. Imamo šest puta nedelјno u školi časove. I pored toga, naravno, dodatno radimo na sebi.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavlјen je i ove godine. Na 42 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavlјeni su novi bilbordi. Na njima je predstavlјeno više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor ovog projekta je i ove godine Erste banka.

Škola u Savinom Selu među najboljim

Savino Selo je sa 3.000 stanovnika, jedno od najmanjih naselja opštine Vrbas, a najveći ponos ovog malog, vojvođanskog mesta i najmlađih Savinoselaca je osnovna škola koja je sada i zvanično proglašena za jednu od najuspešnijih u Srbiji. Protekle nedelje, osnovna škola “Branko Radičević” iz Savinog Sela dobila je Svetosavsku nagradu, prestižno republičko priznanje za kvalitet obrazovanja i vaspitanja. Po postignutim rezultatima i osvojenim nagradama, ova škola je uspešnija od mnogo većih i bogatijih gradskih škola, a trenutno broji oko 40 zaposlenih i 230 učenika. Nastava u savinoselskoj školi se odvija na šest jezika, učenici i nastavnici su uključeni u desetak projekata, a škola je tehnološki i kadrovski u potpunosti opremljena. Direktor škole, Rahman Tiganj, ističe da upravo to garantuje kvalitetnu i savremenu nastavu. “Ja bih istakao i rezulate učenika, ne samo na završnom ispitu, nego i na takmičenjima i u opštem uspehu koji postižu u našoj školi. Takođe, jedna bitna stavka su i međuljudski odnosi koji su uslovi za jedan kreativni nastavni rad u školi. Takođe nas je i to kandidovalo za ovu prestižnu nagradu republičkog nivoa,” istakao je direktor Rahman Tiganj.

Samo u protekle tri godine, škola je dobila na desetine priznanja među kojima su najznačajnije; pokrajinska nagrada „Đorđe Natošević” i zlatna medalja sa međunarodnog sajma obrazovanja, dodaje Rahman Tiganj, inače, prvi licencirani direktor osnovne škole u Vojvodini. “Ne samo da smo dobili plakete, diplome i priznanje, nego broj ovih nagrada nosile su i novčani deo. Na račun škole uplaćeno je preko dva miliona dinara, te pare smo opredilili za opremanje savremenim, multimedijalnim, nastavnim sredstvima, za stručno usavršavanje zaposlenih i stručne izlete, kako nastavnika, tako i učenika,” rekao je Tiganj. I pored skromnih materijalnih mogućnosti, sedam učionica je opremljeno video projektorima i televizorima, nedavno su nabavljene tri interaktivne table, a škola ima i odlično opremljen informatički kabinet. https://www.youtube.com/watch?v=M2BgQZpdZBg

„Novo“ zanimanje – omladinski radnik

Od početka ove godine u Srbiji je na snazi novi šifrarnik koji je obuhvatio 3.641 zanimanje, a među novim poslovima našli su se i oni koji do sada zvanično nisu bili na tržištu rada, među njima i omladinski radnik. Neka istraživanja pokazuju da je oko 80 odsto omladinskih radnika angažovano volonterski, a predstavnici tog sektora ističu da je prepoznavanje omladinskog radnika kao zanimanja veoma važno jer će to doprineti da oni budu “viđeni” na svim mestima gde su mladi prisutni – gotovo u svim javnim institucijama od nacionalnog do lokalnog nivoa, a i u pogledu osiguranja kvaliteta programa omladinskog rada.

Programski koordinator u NAPOR (Nacionalnoj asocijaciji praktičara/ki omladinskog rada) Nemanja Obradović kaže za Tanjug da je ta organizacija osnovana pre deset godina upravo sa idejom da omladinski rad bude prepoznat kao zanimanje. “Konkretno, priznavanje zanimanja omogućava postavljanje kompetentnih omladinskih radnika u lanac sistemske brige o mladima, što bi trebalo da odgovori i na problem održivosti omladinskih programa, kao i saradnje različitih aktera omladinske politike “, objasnio je sagovornik Tanjuga. Kako kaže, sada uloga omladinskog radnika može biti prepoznata na svim mestima gde su mladi prisutni – gotovo u svim javnim institucijama. Govoreći o položaju omladinskih radnika, Obradović je istakao da je danas svakako bolji nego prethodnih godina jer je više prilika za obrazovanje i njihovo angažovanje kroz različite projekte. “Prethodnih godina smo se posvetili definisanju uloga svih lokalnih aktera, koje moraju da se razlikuju, gde smo konačno došli do razumevanja šta je posao omladinskog radnika, a šta nije”, rekao je Obradović. Ono što u toj organizaciji još uvek video kao problem, je održivost programa koje omladinski radnici sprovode.

Prethodna istraživanja pokazala su, kaže, da je više od 80 odsto omladinskih radnika angažovano volonterski. To praktično znači da ogroman broj njih nosi ozbiljnu odgovornost za sprovođenje programa za mlade, bez ikakvne novčane nadoknade. Ceo sistem je i dalje zavisan od aktivističkog delovanja i snalažljivosti omladinskih radnika da obezbede neophodne resurse za sprovođenje programa omladinskog rada, ističe Obradović. “Priznavanjem zanimanja omladinski rad postaje vrednovan i priznat, dok sa druge strane može da bude šire prepoznat i primenjen od strane relevantnih institucija, što je veoma važno za razvoj organizacija koje sprovode omladinski rad“, ističu u NAPOR-u.

Prilikom prijave Registru navesti tačno zanimanje radnika

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević kaže za Tanjug da će praktično od 1. januara 2020. svi poslodavci prilikom prijave radnika Centralnom registru morati da navedu tačno zanimanje. Zato su sada, kaže, zanimanja razvrstana, kako bi se radnici prijavili pod određenom šifrom i tačno za posao koji rade.  Ðorđević kao primer navodi zanimanje programer koje do sada nije postojalo, a sada se našlo u šifarniku zanimanja.  Od ove godine poslodavci će morati radnike da preregistruju i navedu konkretna zanimanja. Neće samo biti važno da ih prijave pod bilo kojom šifrom već će biti u obavezi da budu prijavljeni baš za ono što rade, kaže Ðorđević. “Razvrstali smo sva zanimanja, a i za one koji rade preko omladinske i nemaju stručno zvanje ne postoji nikakva razlika, imaće detaljno genezu gde su radili i na kojim poslovima”, objašnjava ministar.

U novom šifrarniku 3. 641 zanimanje

Do usvajanja novog jedinstvenog kodeksa šifara polovinom prošle godine, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena zbog dinamičnih promena na tržištu rada koje su uslovile nastanak novih zanimanja i nestanak starih, objašnjavaju u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. Primera radi, nisu bila prepoznata neka zanimanja, naročito u oblasti IKT, pa kada su se programeri prijavljivali na evidenciju NSZ nisu mogli da budu prijavljeni pod šifrom programer, jer ona nije bila prepoznata na tržistu rada.

Novi šifrarnik obuhvatio je 3. 641 zanimanje, a lista je usklađena sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom. Jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada obuhvata pet šifrarnika- zanimanja, nivoa kvalifikacija, država, opština, i naselja. Ideja je da novi šifrarnik bude od koristi svim nadležnim službama i ministarstvima naročito Ministarstvu prosvete jer će moći da edukuje obrazovne profile za nedostajuća zanimanja. Njegovo uvođenje od velike je važnosti i za pracenje i analizu na tržištu rada u Srbiji, ističu nadležni.

Petnica: Pola veka mladih istraživača u Srbiji

Pre pola veka grupa mladih u Valjevu, zainteresovana za nauku i željna znanja, pozvala je naučnike i profesore da im pomognu u proučavanju i istraživanju prirodei tako pokrenula pokret Mladih istraživača iz čijeg krila je kasnije nastala Istraživačka stanica “Petnica”.  Pokret danas nosi naziv Društvo istraživača “Vladimir Mandić – Manda”, a jubilej od pola veka postojanja obeležiće 16. februara u Valjevu, Svečanom akademijom u Muzičkoj školi i izložbom posvećenoj prvih 10 godina rada Društva u Centru za kulturu.

Programski direktor IS “Petnica” Nikola Božić kaže da je Društvo istraživača iz Valjeva pionirska organizacije takve vrste u bivšoj Jugoslaviji, koje je nastalo kao potreba mladih da se izbore da svoje slobodno vreme organizuju na kvalitetan način. “Odlazili su u prirodu da je proučavaju, naučili su da se brinu o njoj, ali i da žive u njoj praveći kampove. Oni su omogućili da mlade generacije koje prolaze kroz Društvo istraživača dobiju priliku da steknu veštine, nauče o prirodi, društvu i tehnici, i budu sposobni i uspešni ljudi”, rekao je Božić za Tanjug. Zbog te velike misije generacije koja je pre 50 godina napravila mali, ali važan korak koji je “izrodio” u svetu poznatu Istraživačku stanicu “Petnica”, prema Božićevim rečima, cela godina biće posvećana obeležavanju jubileja Društva istraživača.

Osim Svečane akademije i izložbe u Valjevu 16. februara, u planu je da do kraja godine bude organizovano još pet izložbi posvećenih akcijama na Durmitoru, gde su mladi istraživači dosta izučavali, ali i drugim planinama i pećinama koje su obilazili. “Na leto se planira velika istraživačka akcija na Durmitoru, a jesen je posvećena promociji knjige o prvih deset godina Društva istraživača, koju će napisati prvi predsednik istraživača Dušan Mihajlović”, najavio je Božić. Godina jubileja završiće se u Beogradu naučno-stručnim skupom koji će biti posvećen pokretu Mladih istraživača i njegovom značaju za razvoj mnogih generacija mladih u našoj zemlji, ali izložbom.

Božić kaže da je najveći rezultat Durštva istraživača i IS “Petnica” gde su hiljade mladihimali priliku da steknu znanja i dobili podsticaj u pravom trenutku. “Nažalost, taj podsticaj ne dobiju svi, a postojanje ovakve organizacije je značajno baš zbog toga što tinejdžeri dobiju podršku da mogu da se bave proučavanjem prirode od ljudi koji žele da svoje znanje podele s njima i to je ključ i najveći rezultat”, rekao je Božić. Kaže da je Društvo istraživača organizacija koja pokriva zapadnu Srbiju i intenzivno sarađuje sa osnovim i srednjim školama iz cele zemlje, gde mladi istražuju, skupljaju materijale i pišu prve male istraživačke radove.

Kroz pokret Mladih istraživača i Društvo istraživača prošlo je mnogo akademika, navodi Bozić, među kojima je i predsednik SANU, koji je svoj prvi studentski rad objavio u okviru publikacije Mladih istraživača.

Besplatno zimovanje za decu iz Goraždevca

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović i narodni poslanik Krsto Janjušević posetili su 3. februara osnovce i srednjoškolce iz Goraždevca koji borave na Zlatiboru. Jović je učenicima nižih razreda osnovne škole uručio rančeve sa školskim priborom, a starijim osnovcima i srednjoškolcima tablete koje je obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju. On je najavio da će deca školskog uzrasta iz Goraždevca, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i nesebično angažovanje narodnog poslanika Krsta Janjuševića, i deo svog predstojećeg letnjeg raspusta provesti na moru u Bečićima, uz plaćeni prevoz koji će obezbediti Kancelarija za KiM.

Narodni poslanik Krsto Janjušević poručio je deci iz metohijske enklave da su u centralnu Srbiju donela svetlost Visokih Dečana i Pećke patrijaršije.

Na prilici da život u izolaciji na trenutak zamene lepotama Zlatibora, ali i na vrednim poklonima, zahvalio je vođa grupe i nastavnik fizike i matematike Ljubiša Miljanović koji je istakao da su poziv na zimovanje deca prihvatila sa oduševljenjem. U organizaciji Ustanove studentskih odmarališta Beograd, 61 učenik osnovne i srednje škole iz Goraždevca, zajedno sa profesorima i nastavnicima, boraviće do 7. februara u Studentskom odmaralištu “Ratko Mitrović” na Zlatiboru.

Vremeplov: Veliki štrajk

Na današnji dan za četvrtak 6. februara 1997. godine zakazani pregovori su otkazani „zbog zauzetosti ministara“. Sidikati su jasno definisali zahteve a iz vlade stižu objašnjenja o teškoj ekonomskoj situaciji u državi. Kako je vreme odmaklo, porasle su i državne obaveze. Naime, po kolektivnom ugovoru, predviđeno je da se prvi deo plata isplaćuje do 20. u mesecu, a drugi do 5. narednog meseca. Tako, budući da je prošao i 5. februar, prosvetari sada traže i plate za ceo januar.

„Nas 95 odsto potpisalo je da ne počinjemo sa nastavom, dok se ne ispune svi ovi naši zahtevi“, kaže profesor Pravno-birotehničke škole u Zemunu Ilija Mirović, inače prošlogodišnji najbolji profesor u Beogradu po jednoj anketi Studija B. „Nije u pitanju nikakav inat, već egzistencijalni razlozi. Recimo, ja kao profesor imam platu (ukupno, sa minulim radom) 1.020 dinara. Imam dvoje dece i ženu koja ne radi. Država je priznala da je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu oko 1.600 dinara, a uz to još treba oko 400-500 dinara za razne dažbine (struja, voda, telefon…). Znači, obaveze su mi duplo veće nego primanja. Znate, sve to utiče i na kvalitet nastave. Zbog toga su mnogi i napustili prosvetu…“

U štrajku su gotovo sve škole u Srbiji, a na terenu su nečuveni pritisci na štrajkače –  „neposlušnim“ profesorima prete otkazima i drugim kaznama, a sve „u ime zakona“, koji ne dozvoljava potpunu obustavu nastave.  Ima i smutljivaca koji bi da “štrajkuju” sa minimumom procesa rada od 30 minuta, koji je vlada jednostrano proglasila iako je u zakonu jasno navedeno da se minimum procesa rada treba odrediti sporazumom štrajkača i poslodavaca. Srećom tada su profesori bili jedinstveni, za razliku od danas i u međuvremenu.

Situacija u svim okruzima je krajnje dramatična – istakao je na konferenciji za štampu predsednik Republičkog odbora za obrazovanje Jagoš Bulatović i upozorio da se „od strane organa Ministarstva prosvete preko direktora škola vrše neviđeni pritisci na radnike, učenike i roditelje kao na primer u Boru, Kraljevu i Zaječaru gde se primaju novi i otpuštaju stari radnici.

Štrajku su se priključili i predškolci. Sve predškolske ustanove na teritoriji grada Beograd juče su prestale sa radom. Izuzetak čine bolničke i specijalne grupe. „Od danas prestaju sa radom i vrtići u Sopotu. Objekti na teritoriji opštine Lazarevac i dalje rade pa je isključeno da ova opština bude isključena iz Sindikata predškolskih ustanova. Naš osnovni zahtev je određivanje nove najniže cene rada“,  saopštila je Marija Tunić, predsednica Gradskog i Republičkog odbora sindikata, dodajući da „ovom prilikom poziva sve ustanove na teritoriji Srbije da se priključe obustavi rada. Gradski odbor ne interesuje sa kim će pregovarati i od nas ne zavisi kada će do pregovora sa Vladom doći“, rekla je Marija Tunić, izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog ignorisanja problema od strane ministra i Vlade. U saopštenju za javnost je rečeno da su roditelji o celoj situaciji na vreme obavešteni i da sindikatu pružaju podršku, znajući u kakvim uslovima vaspitači rade. Obustava rada će, rečeno je, trajati sve do ispunjenja zahteva.

Zaposleni u šest objekata valjevske Predškolske ustanove „Milica Nožica“ juče su stupili u štrajk. Opštinska vlast, međutim, pokušala je da spreči prekid rada upućujući svi zaposlenima odluku o radnim obavezama, a mali broj mališana, koji su juče ujutru dovedeni u vrtiće, čuvali su nepoznati „vaspitači“. (Ne)adekvatnu zamenu je, takođe, našla gradska vlada.

Vremeplov: Osnovano Društvo Crvenog krsta

Na današnji dan 06. februara  1876. godine  u Srbiji je osnovano Društvo Crvenog krsta, nepunih 13 godina posle prve Međunarodne konferencije Crvenog krsta u Ženevi. Akciju je pokrenuo mladi vojni lekar Vladan Đorđević, budući ugledni političar i književnik. Osnivački skup održan je u svečanoj sali beogradske opštine. Za prvog predsednika “Srpskog društva Crvenog krsta” – kako je glasio zvanični naziv, izabran je mitropolit Mihajlo (Jovanović). Prvi zadatak novoosnovanog društva bio je zbrinjavanje izbeglica u vreme i nakon Hercegovačkog ustanka. Dva meseca nakon osnivanja Društvo je postalo član Međunarodnog Crvenog krsta. Zakonskim odredbama iz 1896. Društvo je postalo autonomno od države. Temelji Doma srpskog Crvenog krsta postavljeni su juna 1879. u Siminoj ulici na Dorćolu, gde se nalazi i danas.

Vremeplov: Objavljen Vujaklijin leksikon

U izdanju Beogradske knjižare i izdavačke kuće Geca Kon na današnji dan 06. februara 1937 objavljen je “Leksikon stranih reči i izraza” Milana Vujaklije, delo koje će vremenom doživeti niz izdanja, klasičan naslov srpske leksikografije.

Vremeplov: Hatišerif o autonomiji Srbije

U Srbiji je na današnji dan 06. februara  1830 objavljen hatišerif turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije u okviru Otomanskog carstva. Krajem septembra sultan je izdao berat kojim je knezu Milošu Obrenoviću priznato nasledno kneževsko dostojanstvo, pod turskim suverenitetom i ruskom zaštitom.

Vremeplov: Rođen Čarls Vitstoun

Na  današnji dan 06. februara  1802. godine rođen je engleski fizičar Čarls Vitstoun, pionir telegrafije. Pronašao je i metod za određivanje električnog otpora i istraživao elektricitet, svetlost i zvuk.

Vremeplov: Umro Džozef Pristli

Engleski hemičar i filozof Džozef Pristli, koji je otkrio kiseonik, amonijak, hlorovodonik, azot-oksid, ugljendioksid i sumpornu kiselinu umro je na  današnji dan 06. februara 1804. Bio je vatreni pristalica Francuske revolucije i ogorčeni protivnik ateizma prosvetitelja – verovao je u besmrtnost duše. Dela: “Hartlijeva teorija o ljudskom duhu na principima asocijacije ideja”, “Slobodni razgovori o materijalističkim učenjima”, “Sokrat i Isus”, “Istorija i sadašnje stanje elektriciteta”.

Doživotnom robijom protiv monstruma

Doživotni zatvor za ubice dece i oštrije kazne za nasilnike, silovatelje i dilere uskoro bi trebalo da postanu deo Krivičnog zakonika, a više o tome govorili su za  “Blic” osnivač fondacije “Tijana Jurić”, Igor Jurić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović. Ministarka Kuburović najavila je da će predlog zakona biti gotov do kraja meseca.

Jurić je pre više od dve godine pokrenuo inicijativu za izmene zakona koju je potpisalo 160.000 građana Srbije, a prešao je trnovit put kako bi takav predlog konačno bio usvojen. “Nijednog trenutka kada je u pitanju menjanje Krivičnog zakonika nismo se vodili emocijama, jer da su one u pitanju, ja bih se zalagao da ubica mog deteta dobije doživotnu kaznu zatvora”, kaže Jurić. Zanemarivala se činjenica da smo okupili jedan stručni tim ljudi koji su pisali taj predlog izmena zakona i jednostavno došli do onoga što zaista jeste potreba naše zemlje”, rekao je Jurić za “Blic”.

Kuburović je ukazala da najavljene promene nisu jedine koje će se ticati Krivičnog zakonika. “Biće to set promena, ali je bitno da se svakako doživotni zatvor uvodi za najteža krivična dela – za ubice dece, trudnica. Ova kazna podrazumeva i izmene nekih drugih zakona, pre svega Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, jer kazneno popravni zavodi treba da se pripreme za lica koja će da izdržavaju doživotnu kaznu zatvora”, rekla je Kuburovićeva.

Prema rečima ministra Stefanovića, ne sme da se rizikuje da “neko ko je ubica dece izađe ponovo na slobodu i dobije mogućnost da ponovo ubije neko dete”. “Ne postoji opravdanje za to”, istakao je Stefanović. On navodi da, ne računajući nekoliko država bivše Jugoslavije, samo tri evropske zemlje nemaju kaznu doživotnog zatvora. “Čuo sam i dosta pohvala kada je u pitanju doživotni zatvor za ubice dece i mislim da građani Srbije i veliki deo stručne javnosti, koji možda nije toliko saglasan kao ljudi koji se pojavljuju u medijima, to podržava. U svim ostalim državama Evrope postoji ova vrsta sankcija i to pokazuje šta Evropa misli o ovom pitanju”, rekao je Stefanović. On se osvrnuo i na ubistva dece koja su se u poslednjih 20 godina dogodila u Srbiji, ukazujući da je to nešto o čemu je užasno teško pričati, a kamoli procesuirati. “I zato država mora da pokaže svu oštrinu upravo u slučaju tih ljudi. Na onima koji su izvršili najteža krivična dela ubistava, pogotovo kada se to odnosi na decu”, rekao je Stefanović.

UST podržalo inicijativu

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) Nenad Stefanović ističe da je pooštravanje kazni reakcija države. UST je najpre podržalo inicijativu Fondacije “Tijana Jurić” i “Blica” da doživotni zatvor postane sankcija u srpskom zakonu. Prema rečima Stefanovića, ova kazna će predstavljati, kao što je sada u većini nacionalnih krivično-pravnih sistema, najstrožu represivnu meru koja može biti primenjena prema učiniocu krivičnog dela. On je, međutim, rekao i da je “s tim u vezi, potrebno sa institutom doživotnog zatvora predvideti i pravo na uslovni otpust”. “To ne znači da će se osuđeno lice na kaznu doživotnog zatvora po automatizu po proteku određenog vremenskog perioda naći na slobodi, već mu se mora dati mogućnost da sud odluči da li je postignuta svrha kažnjavanja, odnosno da li je došlo do njegove resocijalizacije”, rekao je Stefanović.

Umesto da reše problem traže novi rok za davanje garancija za Univerzijadu!

Premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila je od Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA) da se rok za davanje garancija države za organizovanje akademskih igara 2020. godine pomeri za 10 dana, piše “Blic”. Brnabićeva je taj zahtev, kako navodi list, navela u pismu koje je toj organizaciji uputila 31. januara, što je bio termin koji je EUSA dala Srbiji da se izjasni kako joj se ne bi oduzela ta manifestacija. Razlog za traženje dodatnog vremena, kako je navela premijerka, jeste konsolidacija srpskih organizacionih kapaciteta, odnosno formiranje novog preduzeća za tehničku pripremu akademskih igara i imenovanje direktora. Izlaz iz situacije u koju je država ušla zbog hapšenja Siniše Jasnića, smenjenog predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije i još aktuelnog direktora preduzeća “Evropske univerzitetske sportske igre 2020”, pokušava da se nađe formiranjem nove firme koja bi vodila ovu manifestaciju sledeće godine u Beogradu, navodi “Blic”. Ako se to desi, onda bi to bilo treće preduzeće za potrebe tehničke pripreme Univerzijade, jer pored ovog koje je nelegalno formirao Jasnić, postoji još jedno koje je osnovala skupština Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, koja jedina po zakonu i statutu to može i da radi, piše list.

About the Author

admin