Vesti – 18.02.2019.

Vlada Vojvodine: Grip zatvorio škole, u skamije 25.februara

Saglasno odluci Vlade Srbije, donete u četvrtak 14. februara, a po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u  školama u Vojvodini od 18. do 24. februara. Deca će se u školske klupe vratiti u ponedeljak, 25. februara, saopštila je Pokrajinska vlada.

Srbija: Produžen zimski raspust za nedelju dana

Vlada Srbije odlučila je u četvrtak da produži zimski raspust za još nedelju dana, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa gripa. Raspust je produžen na predlog Ministarstva zdravlja, jer će produžetak raspusta značajno uticati na smanjenje obolevanja od gripa, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i rastući trend oboljenja sličnih gripu. Prema podacima Instituta Batut, do sada je u Srbiji od gripa obolelo 104.687 pacijenata, a umrlo je 29 osoba pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom. U Ministarstvu zdravlja kažu da se nalazimo na vrhuncu epidemijskog perioda u ovoj sezoni, a da deca u uzrastu do 15 godina najčešće obolevaju od bolesti sličnih gripu. “Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, hronične bolesti – dijabetes, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, dovoljni respiratora, dovoljno leka tamiflu”, pojasnio je ministar. Lončar pojašnjava da je epidemiološka situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godini, da se ranijih godina dešavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

Raspust produžen i u beogradskim školama

U beogradskim osnovnim i srednjim školama produžava se zimski raspust i sledeće nedelje što znači da se nastava neće održavati od 18. do 24. februara, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. Kako je precizirao, prvi nastavni dan u školama biće ponedeljak, 25. februar.

“Ovu odluku smo doneli na osnovu preporuke Vlade Srbije da se zbog smanjenja rizika od širenja virusa gripa raspust ipak produži. Najvažnije nam je da zaštitimo decu koliko god možemo, u ovakvim situacijama bezbednost i zdravlje su najvažniji, časovi će se nadoknaditi”, rekao je Gak, saopštio je Beoinfo. On je istakao da je Grad Beograd usvojio preporuku Vlade Srbije iz predostrožnosti, budući da su lekari upozorili na mogućnost većeg širenja virusa gripa po povratku đaka u škole. Gak je rekao da je odluka o organizaciji nadoknade izgubljenih časova na školama, uz odobrenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Gvozdena metla” na FMN u Kragujevcu: Stojković smenjen

Svetski poznati i priznati genetičar Miodrag Stojković smenjen je sa mesta šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu, a na to mesto je odlukom dekana imenovana profesorka tog fakulteta Biljana Ljujić. Kako je  preneo portal “Glas Šumadije”, članovi katedre za matične ćelije, njih devetoro, među kojima i Stojković, od dekana FMN zatražili su u otvorenom pismu da “preispita svoju odluku o smeni” koju je doneo “bez prethodnog razgovora sa profesorom Stojkovićem”.

S druge strane, dekan Vladimir Jakovljević za list Danas i za Glas Šumadije rekao je da je do promene na mestu šefa katedre za matične ćelije došlo “uz saglasnost” njegovog, kako je rekao, bliskog prijatelja Miodraga Stojkovića.

Stojković juče nije bio dostupan za komentar o tom slučaju, a njegove kolege sa katedre su uverene da njegov potpis na otvorenom pismu dekanu Jakovljeviću nedvosmisleno svedoči da je smenjen mimo svoje volje. Prema njihovom mišljenju, njegova smena “ujedno znači i raspuštanje katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama na Fakultetu medicinskih nauka”, tim pre što se na mesto Stojkovića “dovodi nastavnik koji nije član te katedre”. Potpisnici pisma podsetili su dekana Jakovljevića da se profesor Stojković u zemlju vratio na vrhuncu naučne karijere, sa željom da znanje stečeno u Evropi prenese mlađim kolegama u Srbiji.Bio je, kako su naveli, i glavni inicijator izgradnje Centara izuzetnih vrednosti, sa Bankom matičnih ćelija Univerziteta u Kragujevcu, kojim će Srbija – kad i ukoliko taj započeti projekat bude realizovan do kraja, dobiti naučno-istraživački centar opremljen najsavremenijom opremom u oblasti molekulske i regenerativne medicine. “Da li smena profesora Stojkovića dovodi u pitanje realizaciju čitavog ovog projekta, od nacionalnog značaja”, upitali su članovi katedre za matične ćelije dekana FMN.

Dekan Jakovljević rekao je da će izgradnja Centara izuzetnih vrednosti biti nastavljena uskoro, i da Jedinica za upravljanje projektima nadležnog ministarstva radi na obezbeđivanju uslova da izvođač radova, kompanija Banković, izgradnju nastavi od sredine narednog meseca.

Udovičić u Liberiji o saradnji u oblasti sporta i omladinskih politika

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić boravio je  od 14. februara u poseti Liberiji i se liberijskim kolegom Desterom Zogar Vilsonom razgovarao o saradnju u oblasti sporta i omladinske politike. Kroz otvoren i konstruktivan razgovor dogovoreno je zaključivanje Memoranduma o saradnji u oblastima omladine i sporta, s ciljem razmene i primene stručnog znanja i iskustava na svim nivoima. Posebna pažnja je posvećena i praktičnom prenošenju primera dobre prakse u vođenju omladinske politike u našoj zemlji i razmeni stručnih i tematskih poseta predstavnika omladine u bliskoj budućnosti, navedeno je u saopštenju.

“Veoma sam zahvalan na prilici da posetim ovu prijateljsku državu, sa kojom naši bliski odnosi datiraju još od sredine prošlog veka. Kroz razgovore sa kolegom ministrom omladine i sporta Vilsonom, postigao sam saglasnost o važnosti potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblastima omladine i sporta, kao i uspostavljanju formalnog mehanizma razvoja međudržavnih odnosa na svim nivoima”, rekao je Udovičih posle sastanka. Siguran sam, naglasio je on, da će razmena iskustava, stručnih i praktičnih znanja iz ovih oblasti – a prvenstveno u smislu razvoja sistema sporta i vođenja omladinske politike – imati višestruko korisne rezultate i otvoriti put za proširenje saradnje i u drugim sferama saradnje naših institucija i organizacija. “Siguran sam da ćemo predano raditi u predstojećem periodu na još konkretnijem unapređenju naše saradnje na bileteralnom i multilateralnim nivou”, istakao je Udovičić, koji je prvi ministar omladine i sporta Srbije koji je u poseti Liberiji od kada su uspostavljeni diplomatski odnosi.

Radnu posetu državama afričkog kontinenta Udovičić je okončao  15. februara u Burundiju, u čijem je glavnom privrednom centru – gradu Budžumburu – imao sastanke sa ministarkom omladine, pošte i informatičke tehnologije Evelin Butoi i ministarkom kulture i sporta Pelatom Nidžonkurom, navedeno je u saopštenju.

Matica Srpska slavi 193. rođendan: Laureat o “stradanju srpskog jezika”

Svečanom pesmom Matice srpske Novosadskog kamernog hora, 16. februara 2019. otpočela je sednica povodom obeležavanja 193. godine od osnivanja najstarije srpske književne, kulturne i naučne manifestacije. Pod krovom Matice, tradicionalno je uručena Zmajeva nagrada za pesničku knjigu “Pulskvamperfekta”, književniku Zoranu Kostiću. Govoreći o Jovanu Jovanoviću Zmaju, po kome nagrada nosi ime, Kostić kaže da takvu gipkost jezika i sočnost do sada niko nije postigao, te da je njegov jezik i danas ostao mlad. Kostić je rekao i da Zmajeva nagrada, koju je večeras dobio, predstavlja ostvarenje nekih Zmajevih ideala.

“Sve srpske zemlje objedinjene su u ovom priznaju. Izdavač je jedina srpska kuća iz ovakve Crne Gore, kakva je danas, gde je sve srpsko svedeno na minimum i gde je sve odsrbljeno. Ja, kao autor, knjigu sam pisao u Republici Srpskoj, gde živim dve decenije. Dakle, objedinjen je ceo srpski prostor i to baš na današnji dan, kada Matica srpska obeležava 193. godišnjicu, koju im čestitam”, izjavio je novinarima laureat Zmajeve nagrade Matice srpske, pesnik Zoran Kostić, neposredno pre dodele piznanja. On kaže da književnost nastaje u okvirima jednog jezika i tu su granice. “I mogu nas optuživati za velikosrpski ton, ja ne smatram da je to tako, jer granice zapravo određuje jezik. Moju knjigu posvetio sam stradanju srpskog jezika. Posvećena je tom čerupanju srpskog jezika, pretvaranju mnogih teritorija, kao što je Crna Gora, gde je, takođe, nastajao srpski jezik i gde sam ja odrastao, pretvorili su ga u pseudojezik, crnogorski. Taj jezik ne postoji, kao ni bosanski, ni lingvistički, ni naučno”, naglasio je Kostić, otkrivši da je knjizi pesama “Pulskvamperfekta”, najpre hteo da da naziv “Izdaja jezika”.

Povodom jubileja Matice srpske, njen predsednik Dragan Stanić izjavio je za Tanjug da bi osnivači ove institucije danas bili ponosni na rezultate koje ostvaruju. Kaže da je 2018. godina “stabilizacije i napretka”, u materijalnom i organizacionom smislu. Kaže da su prošle godine imali rekordan broj knjiga.  “Dobili smo značajnu finansijsku podršku države, pre svega za ensiklopedijsko-leksikografske poslove. Novi proizvodi Matice srpske su srpska enciklopedija, četvrta knjiga, sedma knjiga biografskog rečnika, leksikon pisaca srpske književnosti. Ove godine biće završena nova knjiga u srpskoj enciklopediji, a početkom sledeće godine biće objavljena”, izjavio je Tanjugu Dragan Stanić. https://www.youtube.com/watch?v=80nce04oxjE

Sladoje: Sudbinski problem identiteta i pitanje duhovnog opstanka – u bezimlju i bezumlju

Pesnikov doživljaj istorije ali i savremene stvarnosti, njegov odnos prema kulturnoj i književnoj tradiciji, nije nikakva onomastička igrarija, već sudbinski problem identiteta i pitanje duhovnog opstanka – u bezimlju i bezumlju. Ovako pesnik Đorđo Sladoje govori o knjizi poezije “Pulsvamperfekta” Zorana Kostića, dobitnika nagrade, osnovane u spomen na pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, koju najstarija kulturna institucija srpskog naroda dodeljuje za poeziju od 1953. godine. https://www.youtube.com/watch?v=zBnLjHCBbkQ

Humanitarni koncert subotičkih đaka

Učenici, nastavnici i pojedini roditelji iz Osnovne škole “Sečenji Ištvan” formirali su orkestar i 13. februara održali humanitarni koncert za bivšu učenici Leu Geršak i sadašnjeg đaka Damjanu Kiseli koji se bore sa malignim oboljenjima. Pored njih nastupili su i bivši učenici škole i učenici Gimnazije za talentovane učenike “Deže Kostolanji”. Uz zvuke poznatih pop, rok i pank numera svi ljudi dobrog srca imali su priliku da uživaju u humanitarnom koncertu koji je organizovala OŠ “Sečenji Ištvan”. Želja svih učenika, zaposlenih, prijatelja škole je da se sakupi novac za lečenje Lee i Damjana. Direktorka škole, Vesna Vajs objašnjava da cilj humanitarnog koncerta pored toga, da se pomogne Lei i Damjanu je da i druga dece nauče da pomažu drugima. Na taj način će bolje razumeti i naučiti prave vrednosti, kao što su empatija, humanost, darežljivost, angažovanje u zajednici. Orkestar OŠ “Sečenji Ištvan” ima oko 30 članova. Klasičnih ulaznica nije bilo, nego se koncertu prisustvovalo u vidu dobrovoljnog priloga od 300 dinara. https://www.youtube.com/watch?v=Rj-SbY89Tew

Učenici kreirali vodič kroz Novi Sad za decu

U okviru projekta “Preduzetne škole”, koji je organizovalo ministarstvo prosvete, učenici petog razreda osnovne škole “Đorđe Natošević”, bili su kreatori ideje o turističkom vodiču kroz Novi Sad. Naime, nije u pitanju uobičajen vodič. ovaj su deca namenila – deci. Da li ste za obilazak kulturnih manifestacija, ili možda za neki izlet na Fruškoj gori? Sve to, ali i nešto više, može da se pronađe u ovom turističkom vodiču. Ideja je inicirana od strane direktora škole, a petaci su imali prilike da istražuju, prikupljaju podatke, fotografišu, ali i da se uče timskom radu. Vodič je satkan od crteža, tekstova, fotografija, pa sve do vrlo jasnih uputa koji prate tu mapu grada. Novi Sad od kulture preko znamenitosti i hrane, ali i zabave iz dečijeg ugla. Dečiji vodič štampan je na 4 jezika u 5 stotina primeraka, a kako nam kažu petaci, taj vodič je njihov doprinos i poklon gradu za titulu koji Novi Sad nosi kao Evropska prestonica kulture za 2021. godine. https://www.youtube.com/watch?v=GhWu6t7SJbs

Opština Kula dodelila novčanu pomoć najboljim studentima

U svečanoj sali Skupštine opštine Kula 15. februara su najuspešnijim budućim akademcima dodeljeni ugovori o novčanoj pomoći. Šezdeset devet najboljih studenata iz opštine Kula sa prosečnom ocenom iznad devet dobilo je ugovore o stipendiranju u iznosu od 60.000 dinara.  Bez obzira na skromne mogućnosti, lokalna samouprava tradicionalno izdvaja sredstva kako bi nagradila najuspešnije studente iz opštine Kula. Predsednik opštine, Damjan Miljanić, pozvao je buduće akademske građane da svojim iskustvima, znanjima i savetima unaprede rad lokalne samouprave. “Uspešnu državu čine uspešni ljudi i bez uspešnih ljudi ne može se napredovati. Pokazalo se da stvarno nije fraza kada kažemo da je “ulaganje u znanje najsigurniji put za uspešno društvo”. Uvešćemo praksu da sve one koje stipendiramo i pomažemo, tu mislim pre svega na studente, da obaveštavamo o nekim našim izradama strateških planova, izradi dokumenata i da čujemo i njihovo mišljenje,” istakao je Miljanić.

Pored stipendiranja studenata, opština Kula izdvaja sredstva i za regresirani prevoz srednjoškolaca, a ove godine posebno će biti nagrađeni i najuspešniji učenici osnovnih i srednjih škola. https://www.youtube.com/watch?v=Eo9XxoWUjA8

Subotički osnovci uče kineski

U Osnovnoj školi “Kizur Ištvan” učenici imaju priliku da nauče kineski jezik. Reč je o projektu koji zajedno realizuju škola i studentska organizacija Ajsek. U školi kažu da vlada veliko interesovanje kod dece. Đaci kažu da kroz igru i zabavu imaju priliku da se na lakši način upoznaju sa kineskom kulturom i jezikom ovog naroda. Direktor škole “Kizur Ištvan” Dejan Anđelović objašnjava da za sada 50-oro dece se prijavilo da besplatno uči kineski jezik u školi. Zbog velikog interesovanja u planu je i osnivanje sekcije za kineski jezik. Kineski jezik pripada sino-tibetanskoj porodici jezika. Standardni kineski poznat kao mandarinski kineski je zvanični jezik u Kini, Singapuru i Tajvanu. Procena je da petina svetske populacije govori neku od formi kineskog jezika kao maternji jezik.

Jedanaest godina zrenjaninske kancelarije za mlade

Svečanom akademijom 14. februara, kojoj su prisustvovali mnogobrojni srednjoškolci, članovi i aktivisti, kao i predstavnici sektora bezbednosti, Kancelarija za mlade Grada Zrenjanina obeležila je značajni jubilej – jedanaest godina od osnivanja i uspešnog rada. “S time se ubrajamo u pionire omladinske politike u Republici Srbiji. Istakao bih da je 2018. godina bila veoma uspešna za nas. jednu uspešnu. Zahvalio bih se ovom prilikom Gradskoj upravi, gradonačelniku, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu koji nam je finansijski pomogao za otvaranje Omladinskog kluba i ostvarivanje dogo očekivanog cilja”, kaže Miodrag Laninštanin iz Kancelarije za mlade Zrenjanin.

Kancelarija za mlade od Gradske uprave dobija veliku podršku za svoje aktivnosti a prethodna godina bila je jedna od najuspešnijih u dosadašnjem radu. “Moramo da istaknemo da smo prošle godine doneli jedan veoma važan strateški dokument, u pitanju je Lokalni akcioni plan za mlade koji će definisati smernice i metodologiju daljeg razvoja omladinske politike u našem gradu. Ponosni smo i na činjenicu da smo zajedno sa sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu unapredili i opremili naš Omladinski klub gde će mladi moći da se skupljaju, vrše razne edukacije ali samim tim i da se druže”, objašnava Simo Salapura Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Za najaktivistkinju godine izabrana je Nikolina Đokić a zahvalnice su dodeljene i pojedincima kao i kolektivima koji su u prethodnom periodu pružali pomoć i podršku kancelariji.

Akademac: Zanimanja 21. veka

Znanje će u 21. veku biti važan izvor prihoda i svakako će uticati na ekonomsku poziciju zemlje rečeno  17. februara 2019.  je u najnovijoj  emisiji Akademac RTV. Gotovo je uzaludno takmičenje Srbije sa svetom u industrijskim oblastima – kad je na primer Apple, Američki gigant, svoju proizvodnju izmestio u Kinu i nema nameru da je ponovo izmešta.  Ipak, to što je Kina preuzela primat u proizvodnji, svakako ne znači da ne postoje oblasti u kojima ne možemo biti kompetitivni. Autori su pokušaki odgovoriti na pitanja;  Koji su izazovi na koje današnji studenti moraju odgovoriti ako žele biti konkurentni pri aplicuiraju na poslove? Zašto je termin “Odučiti” najvažniji termin današnjice koji garantuje budućnost? Kako se o istoj stvari može razmišljati na različite načine uprkos ustaljenom i tradicionalnom nametanju akademske teorije na jedan jedini obrazac? Šta su prenosive i transverzalne veštine ? Zašto moramo i mi sami da se prilagodimo osnovnim karakteristikama interneta i da razvijamo grupu analitičkih veština koja se zatim sužavaju u grupu osobina koje ređaju dobijeno po važnosti? Da li zbog jednostavnosti upotrebe telefona i kompjutera imamo iluziju da znamo da radimo na njima? Da li je to dovoljno? Da li je danas važno ekstremno poznavanje tehnologije ali sa dubinskim razumevanjem? Koji su to paradoksi koji su iznjedrili “život tržišta rada ” pa su moleri nekad plaćeniji od recimo- novinara? Koja zanimanja će biti najtraženija u ovom veku? Na ova i mnoga druga pitanja –odgovara profesor Dragan Varagić dok iz svoje vizure, mišljenje iskazuju i studenti UNS. Posetili su i studenta Filipa Pančića, on u slobodno vreme radi kao konobar.  Nedelja, 17. februar, RTV 1, 13,30 časova Voditelji i saradnici bili su  Bosiljka Đikanović i Danilo Lučić.

Obično, a vrhunski – First Lego League

U novoj epizodi “Obično, a vrhunski” RTV upoznajte Legionare, Polibote, E-Laborante, ElektRobote i druge znalce programiranja i iznalaženja svemirskih rešenja. Međunarodni turnir First Lego League održava se u Srbiji petu godinu zaredom. Ove godine takmičilo se 18 timova iz osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a u novoj epizodi “Obično, a vrhunski” upoznajte Legionare, Polibote, ELaborante, ElektRobote i druge znalce programiranja i iznalaženja svemirskih rešenja. “Obično, a vrhunski”, nedelja 17. februar, 9:40 časova, RTV 1 Novinarka: Jelena Vukmanović

Vremeplov: Veliki štrajk

Revoltirani izjavom Tomislava Banovića koju je dao Drugom dnevniku RTS-a 16. i 17. februara učesnici pregovora su izdali saopštenje za javnost u kome se kaže: „Informacija koja je objavljena u Drugom dnevniku RST je netačna i sračunata da unese pometnju među decom i roditeljima kako bi roditelji izvršili pritisak na prosvetne radnike. Vlada se služi nečasnim postupcima, dezinformacijama, kako bi razbila opravdani štrajk i jedinstvo prosvetnih radnika, naročito u sredinama koje su dovoljno neobaveštene.  Radnici u obrazovanju pregovaraju preko svog pregovaračkog tima koji je sastavljen od predstavnika svih sindikata prosvetnih radnika i niko drugi sem tog tima nema pravo i legitimitet da potpiše bilo šta u ime prosvetnih radnika. Iz toga proizilazi da je Sporazum potpisan između Banovića i Marjanovića nelegitiman i neobavezujući za radnike u obrazovanju. Kao ljudi ne pristajemo da budemo po ko zna koji put izigrani, te vas obaveštavamo da se u ime dostojanstva profesije, časti i pameti obustava rada nastavlja sve do postizanja sporazuma između Vlade Srbije i legitimnog pregovaračkog tima prosvetnih radnika“.

Na današnji dan u utorak 18. februara  1997. godine   sazvana je i vanredna sednica RO samostalnog sindikata kojoj su prisustvovali i Tomislav Banović, predsednik Veća SSSS, i Slobodan Jovanović, sekretar Veća. Na dnevnom redu bila su tri pitanja: Predlog “Sporazuma” pregovaračkog tima ovog sindikata koji je 16. februara (nedelja) potpisao Banović i Informacija o dogovoru sva tri sindikata društvenih delatnosti o daljoj zajedničkog aktivnosti prema potpisanom sporazumu i odnosu prema Savezu sindikata Srbije.

Pregovarački tim svih sindikata obrazovanja koji je ovlašćen za pregovore s Vladom dobio je ponovo poverenje Odbora kao jedini legitiman, te da može i mora što pre nastaviti pregovore s Vladom tamo gde su zaustavljeni 16. februara. Jednodušno je odbačen “Sporazum” između Banovića i Marjanovića, a predsednik VSSS je pozvan na odgovornost. Ovaj sindikat će pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti i smenu Banovića shodno Statutu SSS. Pregovarački tim je dobio „odrešene ruke“ u pregovorima s Vladom, ali je precizirana donja granica: povećanje plata kroz uvećanje koeficijenata za 30 odsto, plus poštovanje cena rada od januara u iznosu od 242 dinara i isplatu zaostalih plata po desetodnevnom ciklusu, s tim što zaostale zarade za decembar i januar treba isplatiti odmah.

Dragan Karajović, predsednik Odbora obrazovanja je izložio genezu pregovora, činjenicu da su se gotovo „našli“ sa Vladom i potom je u drugom TV dnevniku stiglo saopštenje o potpisanom Sporazumu. Za sindikalni predlog su se, potom, izjašnjavali predstavnici svih okružnih odbora i on je u većini podržan kao platforma za dalje pregovore.

Ono, međutim, oko čega se rasprava o prvoj tačci vrtela u krug puna četiri sata, jeste ponašanje Tomislava Banovića, koji je po oceni ljudi iz pregovaračkog tima vršio na njih pritisak u Vladi u nedelju uveče, a potom samoinicijativno, uz asistenciju Dobrice Savića, predsednika SSS Beograda, sa Marjanovićem završio posao. Nakon direktnog pitanja članova RO predsedniku Veća da li je Sporazum koji je on potpisao za njih i punovažan (s obzirom na to da je i bez pečata i bez datuma i bez njihove saglasnosti potpisan) i upozorenje od Dragana Zlatkovića da im ne drži lekcije, Banović je napustio sednicu.

Članovi ROS su bučno reagovali i na, kako rekoše, „sramno saopštenje“ koje je dao predstavnik Veća u kome prosvetne radnike naziva rušiteljima sistema.

Pošto se Banović pozivao na svoje pravo arbitra u navodnom sporu pregovarača i Vlade, pročitan je deo Opšteg kolekktivnog ugovora o arbitraži, iz kojeg proizilazi da predsednik Veća SS Srbije na arbitriranje nema pravo.

Vremeplov: Umro Martin Luter

Na  današnji dan 18. februara 1546 umro je nemački verski reformator Martin Luter, osnivač protestantizma u Nemačkoj, najznačajniji među vođama evropske crkvene reformacije. Sin rudara, prema očevoj volji počeo je da studira pravo, ali je ubrzo stupio u monaški red avgustinaca. Izložio je 1517. zahtev za reformu Crkve u 95 teza, koje je prikovao na vrata katedrale u Vitenbergu, i pozvao je na raspravu sve koji se s tim ne slažu. Papa Lav X isključio ga je iz rimokatoličke crkve, ali se njegovo učenje proširilo Nemačkom i zahvatilo sve društvene slojeve, pretvorivši se u široki narodni pokret protiv papske vlasti. Osuđivao je deformacije, licemerje i korupciju rimske crkve, posebno oštro nastojanje pape Lava X da prodajom indulgencija, kojima su “iskupljivani” čak i budući gresi, namakne novac za dovršenje hrama Svetog Petra u Rimu. Njegovo učenje proširilo se kasnije i na druge zemlje, a Luterovi spisi i prevod Biblije odlučujuće su uticali na stvaranje jedinstvenog nemačkog književnog jezika.

Vremeplov: Umro Mikelanđelo

Italijanski vajar, slikar, arhitekta i pisac Mikelanđelo Buonaroti, jedan od najvećih umetnika renesanse umro je na današnji dan  18. februara  1564. U kamenu je klesao savršene proporcije ljudskog tela. U Sikstinskoj kapeli u Vatikanu oslikao je prizore iz Starog zaveta, uključujući ogromni “Strašni sud”. Sagradio je Lorencovu biblioteku u Firenci, u Rimu je projektovao trg Kampodiljo, dovršio je palatu Farneze i radio na crkvi Svetog Petra. Pisao je stihove (“Soneti”, “Madrigali”). Skulpture: “David”, “Mojsije”, “Robovi”, “Jutro”, “Veče”, “Dan”, “Noć”, “Pijeta”.

Vremeplov: Rođen Alesandro Volta

Na današnji dan 18. februara  1745 rođen je italijanski fizičar Alesandro Volta, koji je izučavajući elektricitet pronašao elektrofor, galvanski element, bateriju galvanskih elemenata (Voltin stub). Po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime – volt (oznaka V), voltamper (oznaka VA), Voltin luk.

 Vremeplov: Rođen Petar Krstić

  Srpski kompozitor, dirigent i muzički pedagog Petar Krstić, koji je pretežno komponovao na osnovama srpske narodne muzike rođen je na današnji dan 18. februara  1877. Završio je Konzervatorijum u Beču, bio direktor muzičkih škola “Stanković” i “Mokranjac” u Beogradu, kapelnik Narodnog pozorišta, šef muzičkog odeljenja Radio Beograda, urednik “Muzičkog glasnika”. Dela: muzika za komade “Ajša”, “Koštana”, “Dorćolska posla”, “Kosovska tragedija”, opera “Zulumćar”, “Ženidba Janković Stojana” (nedovršena), orkestarski “Skerco d-mol”.

Vremeplov: Umro Stojan Novaković

Na današnji dan 18. februara 1915 umro je srpski političar, diplomata, filolog i istoričar Stojan Novaković, član Srpske kraljevske akademije, osnivač i lider Napredne stranke. Bio je bibliotekar Narodne biblioteke u Beogradu, profesor gimnazije i Velike škole u Beogradu, član Državnog saveta. Vodio je odeljenje za propagandu u Staroj i Južnoj Srbiji (Kosovo i Makedonija) pri Ministrastvu spoljnih poslova. Bio je poslanik (ambasador) Kraljevine Srbije u Carigradu, Parizu i Petrogradu, ministar prosvete, unutrašnjih i spoljnih poslova i dva puta predsednik Ministarskog saveta (vlade). Bio je šef srpske delegacije koja je zaključila 1912. mir sa Turskom posle Prvog balkanskog rata. Objavio je više od 400 naučnih radova, najviše iz istoriografije, slovenske filologije, teorije književnosti, političke i pravne istorije, istorijske geografije. Radio je na srpskoj bibliografiji, bavio se leksikografijom, kao i starom srpskom knjigom, pa čak i nekom vrstom rane geopolitike. U mladosti je pisao pesme i romane i prevodio, bio je učenik Đure Daničića, a od 1865. do 1868. uređivao je i izdavao časopis “Vila”. Njegovom zaslugom štampani su “Zakonski spomenici srpskih država srednjeg veka” i “Zakonik Stefana Dušana cara srpskog” (prvo naučno, kritičko izdanje). Dela: “Vaskrs države srpske”, “Srbi i Turci XIV i XV veka”, “Selo”, “Balkanska pitanja”, “Istorija srpske književosti”, “Srpska gramatika”.

Vremeplov: Rođen Miloš Forman

  Češki filmski režiser Miloš Forman, naznačajniji predstavnik “novog talasa” u češkoj kinematografiji rođen je na današnji dan  18. februara 1932. Proslavio se filmovima “Let iznad kukavičjeg gnezda”, snimljen po odlasku u SAD 1967, dobitnik pet Oskara, “Amadeus”, za koji je takođe dobio Oskar, “Kosa”, “Svlačenje”, “Narod protiv Larija Flinta”.

Vremeplov: Umro Gistav Šarpantje

Na današnji dan 18. februara   1956. godine  umro je francuski kompozitor Gistav Šarpantje koji je 1902. osnovao “Konzervatorijum Mimi Pinson”, namenjen muzičkom obrazovanju radnika. Proslavio se operom “Lujza” (1900), kojom je pokušao stvoriti naturalistički izraz u operi. Poznate su i njegove solo pesme na stihove Bodlera i Verlena.

Vremeplov: Umro Robert Openhajmer

Na današnji dan 18. februara 1967 umro je američki atomski fizičar Robert Openhajmer, profesor Univerziteta u Kaliforniji, vodeći stručnjak u izradi prve nuklearne bombe u laboratoriji u Los Alamosu. Od 1953, u vreme “makartizma” bio je pod sumnjom da održava veze s komunistima i zabranjen mu je rad u atomskim programima. Rehabilitovan je 1963, a Komisija za atomsku energiju SAD mu je dodelila Fermijevu nagradu.

Dete išetalo iz vrtića u Beški i otišlo kući!

Četvorogodišnje dete izašlo je iz vrtića “Maslačak” u Beški i uputilo se svojoj kući, a da niko od zaposlenih u vrtiću to nije video i sprečio. Kako 021 saznaje, devojčica je uspela da napusti grupu u kojoj je bilo oko 10 dece i sama da stigne do svoje kuće, a da zaposleni u vrtiću nisu ni primetili da jedno dete nedostaje. Nezvanično, dete je majka vratila u vrtić. Stanovnica Beške koja je upućena u ovaj slučaj kaže za 021 da tu grupu redovno pohađa mnogo više dece, ali je većina trenutno bolesna, te je u grupi samo nekolicina mališana. “Neverovatno mi je da neko ne primeti, u grupi od desetoro dece, da jedno nedostaje. Znamo da je našu decu tog dana čuvala jedna vaspitačica, kao i da je sledećeg dana već bila zamenjena. Nadamo se da je to bilo zbog odgovornosti. Da se tom detetu nešto dogodilo, zamislite tu scenu? Ovaj vrtić je u centru Beške, saobraćaj je gust i ulice su vrlo prometne, lako je moglo da dođe do nemile situacije”, navodi ova žena.

Vrtić “Maslačak” u centru Beške deo je Predškolske ustanove “Boško Buha” u Inđiji. U predškolskoj ustanovi navode za 021 da su preduzeli korake nakon ovog incidenta. “U cilju zaštite i bezbednosti dece, predškolska ustanova je preduzela odgovarajuće mere propisane pravilnikom o zaštiti i bezbednosti dece u predškolskoj ustanovi. Odgovorna lica u ustanovi su, povodom ovog slučaja, preduzela sve potrebne mere u skladu sa zakonskim procedurama”, navode za naš portal u PU “Boško Buha”. U ustanovi nisu precizirali ko je i na koji način odgovarao.

Od gripa preminulo 30 osoba, više od 104.000 obolelih

U Srbiji je 30 osoba preminulo od gripa, a prijavljeno je 104.687 slučaja obolelih u poslednjih šest nedelja, saopštio je 14. februara 2019. Tanjug-u Institut za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut”. Kako se navodi, najviše obolelih je među decom uzrasta do četiri godine, a epidemiološka situacija je u skladu s kretanjem oboljenja za ovaj period godine. ”Zaključno sa šestom izveštajnom nedeljom, prijavljeno je ukupno 104.687 obolelih od oboljenja sličnih gripu i 29 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratorijski potvrđen ovaj virus”, saopštio je “Batut”. U toku šeste izveštajne nedelje zabeleženo je 19.718 slučaja obolelih od gripa. Radi se o virusima gripa tipa A (H1N1) i A (H3N2) koji su u cirkulaciji ove sezone kod nas, kao i u zemljama u regionu i u većini zemalja Evrope. Epidemije gripa su prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog, Moravičkog okruga i na teritoriji Niša.

Marčeta Kaninski podnela ostavku: Rakočević v.d. direktor Vinče?

Direktor Laboratorije za atomsku fiziku (LAF) Zlatko Rakočević jedini je kandidat za mesto v. d. direktora Instituta “Vinča, piše “Politika”. Predlog za njegovo imenovanje naći će se na sastanku Upravnog odbora 22. februara kada i ostavka dosadašnje direktorke Milice Marčete Kaninski, navodi list. Rakočević je za “Politiku” potvrdio da je kandidat za v.d. direktora “Vinče”. “Moj jedini zahtev je da se pre toga preda završni račun”, rekao je Rakočević. Osim Rakočevića pominje se i profesor Ilija Plećaš kao budući savetnik, a obojica su ranije bili na mestu direktora ovog instituta.

Kaninski je podnela ostavku posto je njen suprug Slavko Karić takođe zaposlen u “Vinči” uhapšen zbog sumnje da je tražio mito od 4.000 evra, a za njeno ime vezuju se i druge malverzacije.

About the Author

admin