Vesti – 05.03.2019.

Sajam knjiga u Novom Sadu od 5. do 11. marta

Sajam knjiga u Novom Sadu biće održan od 5. do 11. marta, a ekskluzivni gosti biće francuska spisateljica Anjes Marten Ligan i italijanski pisac Dijegode Silva. Na priredbama posvećenim književnoj i likovnoj umetnosti i obrazovanju nastupiće više od 150 izlagača iz 13 zemalja. Posetioci na Novosadskom sajmu moći će da se sretnu sa Sinišom Ubovićem, Marijom Jovanović, Urošem Petrovićem, Milošem Petkovićem, Jelenom Mitrović, Miroslavom Kusmukom, dr Neletom Karajlićem, Simonidom Milojković, Nikolom Đuričkom, Aleksandrom Gatalicom i brojnim drugim piscima čijisu izdavači, izlagači na Sajmu knjiga.

Ove godine uvedena je novina, internacionalni projekat “Knjiška vila” – tokom Sajma na interesantnim kulturnim punktovima po gradu, ali i na Novosadskom sajmu prolaznike očekuju skrivene knjige, a prepoznaće ih po zelenim mašnama i nalepnicama”Knjiške vile”. Prvi put je deo programa posvećen i “Buktjubu”, popularnom pravcu na “Jutjubu” koji se tiče isključivo knjiga. Izlagači će odobravati popuste do čak 80 posto. Najjeftinije knjige koštaće svega 49 dinara, a brojne su i one od 100 do 250 dinara. Povodom 8. marta, biće odobreni dodatni popusti za žene, a izlagači pripremaju i poklone za dame.

Neće izostati ni poznati programi kao što su “Dani Laze Kostića” sa više od 140 programa, “Evropski fejsbuk pesnički festival”, “Bukil fest” (Festival ilustracije knjige), “Dani ruske kulture”, “Obeležavanje jubileja”, “Dani biblioteka i bibliotekara”, “Akreditovani seminari”. Biće dodeljene nagrade “Laza Kostić” najuspešnijim autorima i izdavačima između dva Sajma, priznanje za izdavački poduhvat, nagrada za dečju književnost, kao i specijalnenagrade, ove godine i u kategoriji prevod dela i priznanje “Zaharije Orfelin”.

Tu je i Sajam obrazovanja na kome će ove godine biti prisutno 14 novosadskih srednjih škola. Učenici završnih razreda osnovne škole imaće uvid u ponudu školovanja u Švajcarskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, kao i u privatnim srednjim školama u Srbiji. Nastup svih fakulteta Novosadskog univerziteta i tri naučna instituta, uz ponudu fakulteta državnog i privatnog sektora iz cele zemlje i visokoobrazovnih institucija iz Švajcarske, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Španije, Slovenije, Slovačke, Rusije, Crne Gore, Republike Srpske, omogućiće budućim studentima da se lakše opredele za nastavak školovanja.

Posle više godina Ministarstvo odbrane će na Sajmu predstaviti svoje obrazovne institucije – Univerzitet odbrane, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu školu, dok će Kriminalističko-policijski univerzitet u Zemunu i Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici predstaviti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

SANU: Izbori za čelnike besmrtnika 4. aprila

Izbori za čelnike Srpske akademije nauka i umetnosti – za predsednika, dva potpredsednika i generalnog sekretara biće održani 4. aprila. Potpredsednik SANU akademik Ljubomir Maksimović rekao je na konferenciji za novinare da će početkom februara u Akademiji početi razgovori o kandidatima i da će tokom tog meseca biti obavljene sve konsultacije i formirani predlozi koji će biti predstavljeni na konferenciji 19. marta u 11 sati u Svečanoj sali SANU.

Kandidat će morati da dobije tačno 20 potpisa članova Akademije i pripremi program, a o kandidatima i programima raspravljaće se na pomenutoj konferenciji 19. marta. Maksimović je rekao da se još ne razgovara o imenima i da bi pominjanje bilo čijeg imena u ovom trenutku prejudiciralo kandidature. “Proces razgovora još nije dovoljno odmakao. Ljudi odmeravaju svoje mogućnosti, obaveze, prilike u kojima žive. Februar će već biti mesec otvorenih razgovora, a ne opipavanja pulsa”, odgovorio je Maksimović na pitanje novinara da li će se on lično i aktuelni predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić ponovo kandidovati. Još nije formirana ni komisija koja će voditi proceduru, ali Maksimović veruje da će se sve brzo odvijati i da bi se imena nekih kandidata mogla znati i pre 18. februara kada se održavaju izbori u Ogranku SANU u Novom Sadu.

Izbori za članove SANU održavaju se svake četvrte godine sa mogućnošću obnavljanja mandata. Aktuelni predsednik SANU je akademik Vladimir S. Kostić, potpredsednici su akademici Ljubomir Maksimović i Zoran B. Popović, a generalni sekretar je akademik Marko Anđelković. Predsednik Ogranka u Novom Sadu je akademik Stevan Pilipović, a Ogranka SANU u Nišu Ninoslav Stojadinović. Izbori u Nišu će biti 2021. U novembru prošle godine izabrani su novi članovi SANU i tom prilikom je predsednik SANU akademik Kostić ponudio svoju ostavku nezadovoljan ishodom izbora, međutim odeljenja je nisu prihvatila.

Produžen konkurs za učitelјe i đake „Zaštita za sve“

 Zbog produženja raspusta za osnovce, rok za prijavu i konkurs „Zaštita za sve“ produžen je do 08. marta 2019. godine. Konkurs je raspisan 21. januara 2019. godine, a prvobitni rok za predaju konkursnog materijala bio je 28. februar 2019. godine. „Zaštita za sve“ je program edukacije o odgovornom ponašanju na suncu. Namenjen je deci predškolskog i ranog školskog uzrasta, roditelјima, vaspitačima, učitelјima, kao i pedijatrima i lekarima opšte prakse. Ovaj program pokriva vaspitno-obrazovne ustanove i domove zdravlјa na teritoriji Republike Srbije. Cilј kampanje je da promoviše odgovorno ponašanje na suncu i podigne svest o značenju zaštite od štetnog UV zračenja, te prvenstveno pomogne unapređenju rada sa predškolskom i decom od 1. do 4. razreda osnovnih škola kada je zaštita od sunca u pitanju.

Organizatori konkursa, koji se sprovodi u okviru istoimene kampanje “Zaštita za sve” – Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlјa i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije – pozivaju učitelјe i đake svih osnovnih škola na teritoriji Republike Srbije da iskoriste produženje roka, pokažu svoju kreativnost i osvoje vredne nagrade. Na konkursu mogu da učestvuju učitelјi prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda koji prođu online edukaciju, koja je takođe produžena i dostupna do 4. marta 2019. godine na zvaničnoj stranici kampanje www.zastitazasve.rs. Po završenoj edukaciji učitelјi će dobiti sertifikat o stručnom usavršavanju.

Podsećamo da je konkursni zadatak za učitelјe da, na osnovu znanja, materijala za rad sa đacima i formulara koje dobiju kroz online edukaciju, osmisle kreativni čas ili aktivnost sa svojim đacima, kao i da edukuju svoje đake i animiraju ih da pripreme radove na temu „Dva lica sunca“. Od svih prijavlјenih osnovnih škola, učesnica konkursa, najbolјih dvadeset biće nagrađeno UV indikatorom, specijalnim meračem intenziteta sunčevog zračenja, koji će biti postavlјen na vidno mesto na ulazu u školu. Najbolјih pet učitelјa na konkursu će biti nagrađeno jednodnevnim izletom za svoje odelјenje, na kome će biti organizovano takmičenje koje će, dodatno, najbolјem odelјenju doneti nagradu za opremanje učionice.

Detalјne informacije o konkursu dostupne su na sajtu www.zastitazasve.rs. Popunjene konkursne formulare, ideje za kreativni čas ili aktivnost sa đacima i radove učenika na temu “Dva lica sunca”, potrebno je, prema novim konkursnim rokovima, poslati do 8. marta 2019. godine na adresu konkurs@zastitazasve.rs

Bečej: Peticija za opstanak škole u Donjem gradu

Obaveza lokalne samouprave da pripremi predlog racionalizovane mreže škola, u skladu s brojnošću učenika, zatalasala je javnost u najvećoj potiskoj opštini. Najviše su se osetili pogođenim žitelјi bečejskog Donjeg grada, na čijoj teritoriji je locirana OŠ „Petefi Šandor“. Tu školu, zajedno sa isturenim odelјenjima u Drlјanu i Mileševu, pohađa 253 učenika, od kojih 201 na mađarskom nastavnom jeziku. To je daleko od kvote koju nalaže Uredba Vlade Republike Srbije, po kojoj osnovne škole moraju da imaju 480 učenika raspoređenih u 16 odelјenja.

“Pošto smo sagledali sve činjenice, sačinili smo elaborat i predstoji nam sastanak radne grupe radi formulisanja predloga mreže osnovnih škola, zatim sledi javna rasprava, potom dokument ide na sednicu lokalnog parlamenta i na saglasnost u resorno ministarstvo. Mogu da primetim da samo dve škole u bečejskoj sredini ispunjavaju uslov po osnovu brojnosti. Međutim, nas daleko više brinu drugi podaci o smanjenom broju prvaka u narednim godinama. Umesto sadašnjih 3.200, broj osnovaca će biti 2.600. Čitava jedna škola manje” – kaže Suzana Đukić, koordinatorka radne grupe i pomoćnik predsednika Opštine Bečej.

Suočen s mogućnošću gašenja škole, Savet roditelјa OŠ „Petefi Šandor“, pokrenuo je peticiju građana, koja se u holu škole potpisuje od ponedelјka, radnim danom od 8 do 18 sati. – Nadamo se da će pobediti razum i naša škola, u kojoj oko 80 procenata učenika pohađa nastavu na mađarskom maternjem jeziku, nastaviti redovno da radi – poručila je predsednica Saveta roditelјa OŠ „Petefi Šandor“ Angela Flajs, a već prvog dana peticiju je potpisalo više od 1500 građana. Stanje na terenu, međutim, govori drugačije. Žitelјi Druge mesne zajednice, na čijoj teritoriji se nalazi OŠ „Petefi Šandor“, poslednjih godina upisuju svoju decu u druge škole. Tako je opštinska radna grupa došla do podatka da se iz Donjeg grada više prvaka, i to na mađarskom nastavnom jeziku, upisalo u OŠ „Sever Đurkić“, nego u OŠ „Petefi Šandor“, potvrdila je Suzana Đukić. – Znamo da zakonski propisi ne prave razliku na nacionalnoj osnovi, ali ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo našu školu u kojoj se preko šest decenija najveći broj učenika obrazuje na maternjem mađarskom jeziku. Ako zakon nije na našoj strani, sudeći pobroju potpisa u peticiji, građani jesu – kaže  direktor OŠ „Petefi Šandor“ Engelbert Sič Budai.

U nizu faktora koji su uslovili talasanje povodom ove problematike, stiče se utisak da je politički prevagnuo, iako je reč samo o promeni organizacije, a ne o ugrožavanju prava. Pre odluke Saveta roditelјa da se organizuje peticija, reagovao je Opštinski odbor SVM sa zahtevom da škola zadrži rad u aktuelnom formatu i nadom da će većinski koalicioni partneri u lokalnom parlamentu podržati njihov stav. Na to je reagovao Opštinski odbor LSV, koji tvrdi da SVM na ovaj način sakuplјa poene pred izbore u Mađarskoj, za poslanike u Evropski parlament, a aktuelni problem odlaže za godinu posle izbora. „Petefijevci“ su zatalasali problematiku, a o drugim školama koje, takođe, ne ispunjavaju brojčanu „kvotu“, za sada, ni reč. Dok se ne stekne mogućnost za ubiranje političkih poena.

Najbolji na bilbordima: Katarina Simović”

Katarina Simović, učenica Osnovne škole „Prva vojvođanska brigada” u 2018. godini predstavlјala je svoju školu na Republičkom takmičenju iz engleskog jezika, s kojeg se vratila s osvojenom prvom nagradom. „Išla sam na razmenu đaka u Dansku i tu sam imala priliku da pričam sa svojim vršnjacima i drugarima odatle na engleskom“, kaže Katarina Simović. „Upisala sam biligvalni nemački u „Jovinoj” gimnaziji i to me sada zanima, a posle toga još nisam sigurna čime bih volela da se bavim.“

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavlјen je i ove godine. Na 42 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavlјeni su novi bilbordi. Na njima je predstavlјeno više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Sombor: Darovitost se mora negovati

Završen je ciklus besplatnih radionica, za decu sa dobrim potencijalom, u kojima su učestvovali učenici četvrtih razreda iz svih ovdašnjih osnovnih škola. Ovaj program pod nazivom NTC ima za cilј podsticanje intelektualnog razvoja dece predškolskog i školskog uzrasta i razvoj potencijala daro­vitosti kod njih. U učionicama Gimnazije „Velјko Petrović” održano je ukupno devet interaktivnih radionica, koje su trajale po dva školska časa i bile prilagođene upravo ovoj uzrasnoj grupi. Cilјevi NTC radionica su podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti svih učenika koji učestvuju u programu, spre­čavanje poremećaja pažnje i koncentracije u školskom periodu, razvijanje koordinacije pokreta i motorike, razvijanje brzine raz­mišlјanja, povezivanja i zaklјučivanja (funkcionalno znanje) ali i pravo­vremeno uočavanje darovitih učenika i podsticanja razvoja njihovih sposobnosti. Uz pomoć radionica, zagonetnih priča i primenjivanjem asocijativnih tehnika pospešuje se razvoj divergentnog razmišlјanja koje direktno utiče na inteligenciju.

NTC program je skraćenica od „Nikola Tesla centar” – odsek za darovite u okviru Saveza učitelјa Srbije, koji funkcioniše u Mensi Srbije, Matici Srpskoj i u Društvu učitelјa Novog Sada. Kreatori NTC programa su dr Ranko Rajović, osnivač Mense u nekoliko država i dugogodišnji član i predsednik Komiteta svetske Mense za darovitu decu, saradnik UNICEFA za edukaciju i Uroš Petrović, književnik i dugogodišnji predsednik Mense Srbije. Na kraju ciklusa u Somboru je održana i radionica za ro­ditelјe i decu koja su učestvovala u NTC programu, uz učešće njegovog koautora Uroša Petrovića. Radionici su prisutvovali i gosti koji su želeli da osete čari dogodovština NTC dece sa Urošem. Završna radionica u je bila veoma po­sećena, a roditelјi dece koja su pohađali radionice su pozvani kako bi se bliže upoznali sa načinom rada na NTC radio­nicama.

Upravo je završen upis za novi ciklus radionica koje organizuje „Smart edu“. Roditelјi su mogli prijaviti decu uzrasta od četiri do pet godina (bela grupa), od pet do šest i po godina (žuta grupa), prvi razred (narandžasta); drugi i treći razred (plava grupa)  i četvrti i peti razred (zelena grupa), a više detalјa na sajtu www.ntcucenje.com.

Mentorski program za devojčice sa invaliditetom u KCNS

Udruženje građanki FemPlatz i Ženska mirovna grupa – Pančevo (ŽMIG) održalo je 14. februara u Kulturnom centru Novog Sada, prezentaciju Mentorskog programa za žene sa invaliditetom u Srbiji. Prezentacija je organizovana u okviru programa „Autonomija, glas, učešće osoba sa invaliditetom“ uz podršku UN WOMEN, od septembra 2018. do juna 2019. godine. Cilј Mentorskog programa za žene sa invaliditetom u Srbiji je da podrži žene sa invaliditetom za ostvarivanje prava, kroz osnaživanje, informisanje i vršnjačku podršku. Program treba da obezbedi platformu za jačanje glasa, učešća i autonomije žena sa invaliditetom za odlučivanje u svim oblastima. Konkurs za mentorine bio je otvoren 20. februara, a namenjen je devojkama i ženama sa invaliditetom iz cele Srbije, koje su zainteresovane da razvijaju svoje potencijale i uče iz iskustava, znanja i veština drugih žena sa invaliditetom, mentorki. Nakon odabira mentorina, mentorke će realizovati individualne sastanke sa njima, informisati ih, osnaživati, prenositi svoja iskustva i na taj način omogućiti mentorinama da budu informisane o svojim pravima. Udruženje građanki FemPlatz radi u oblasti zaštite od diskriminacije i ostvarivanja prava žena i devojčica iz višestruko marginalizovanih grupa. Ženska mirovna grupa – Pančevo (ŽMIG) od 2001. godine radi na razvijanju i afirmisanju kulture mira i nenasilјa, i rodne ravnopravnosti. 

Mali glumci pripremaju predstave  “Mali princ” i “Kontrolni”

Nakon audicije za male glumce, u organizaciji Teatra Dečjeg kulturnog centra “Novi Sad” (DKCNS) održane u februaru deca od osam do 11 godina, odnosno od drugog do petog razreda, imaće priliku da pripremaju predstavu  “Mali princ” po motivima istoimene knjige Antoana de Sant Egziperija, a stariji između 12 i 14 godina, odnosno od šestog do osmog razreda, radiće predstavu “Kontrolni” autorke Milene Depolo. Dramske radionice namenjene su mališanima koji uživaju da imitiraju ili su stidlјivi, a voleli bi to da prevaziđu. Radionice Teatra DKCNS vode prvak drame SNP-a Nenad Pećinar i pozorišni pedagog Severina Prostran Miletić. Tokom pripreme predstave deca će dobiti priliku da savladaju osnovne glumačke tehnike i veštinu komunikacije, da zavire iza zavese u čarobni  svet mašte u originalnom pozorišnom okruženju i na taj način razviju lјubav prema scenskoj umetnosti. Informacije je moguće dobiti na broj 063/ 521 123 ili putem imejl-adrese dkcnovisad­gmail.com.

Učenik šestog razreda priprema drugu knjigu

Nemanja Ilić, učenik šestog razreda OŠ “Janko Veselinović” iz Šapca, već od šeste godine uživa u čitanju poezije, a od trećeg razreda ljubav prema najstarijoj vrsti književnosti izrazio je stihovima. Prva pesma koju je napisao pod nazivom “Hrabrost” bila je inspirisana tekvondom, koji trenira već šest godina. Prošle godine Biblioteka šabačka objavila je njegovu knjigu poezije “Stazama odrastanja”, a Nemanja se tako upisao u listi najmlađih pisaca u Srbiji. Godinu dana kasnije on priprema svoju drugu knjigu. – Kada sam počeo da pišem poeziju sa deset godina, nisam ni mogao da zamislim da ću, nakon nepune dve godine, izdati zbirku pesama. Prvenstveno sam počeo da pišem zbog sebe i ljubavi prema poeziji. Imao sam želju da sve što je lepo i plemenito na ovom svetu, ali i ono suprotno od toga prikažem izražavajući se u stihu – zapisao je u predgovoru svoje knjige dečak pesnik Nemanja Ilić.

Često je odlazio u Biblioteku šabačku, gde je saznao da postoji radionica kreativnog pisanja u kojoj umetnički nadarena deca neguju pisanu reč. Tu je uz pomoć Aleksandre Erdevički Tomić, koja je vodila radionicu, dobio iskrenu podršku da ono što radi ima vrednost. U aprilu 2018. ova ustanova kulture objavile je Nemanjinu zbirku pesama. Prvu pesmu je pročitao majci. Ona je, seća se, bila iznenađena podjednako kao i danas kada se Nemanja osami i piše. Otac, nastavnik fizike, ponosan je što Nemanju zanima čitanje i pisanje.

Vremeplov: Veliki štrajk

Među poslednjima u Srbiji, osnovne i srednje škole Novog Sada su na današnji dan 05.03.1997. godine počele da rade. Manji broj škola u Pančevu i Beogradu istrajaće u štrajku još nekoliko dana.

Vremeplov: Objavljena “Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica”

U Beču je na današnji dan 05. februara  1814. godine  objavljena “Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica” Vuka Karadžića, koja je označila početak upoznavanja Evrope sa srpskom narodnom poezijom.

Vremeplov: Osnovan Vojnogeografski institut

Na današnji dan 05. februara 1876. godine  osnovan je Vojnogeografski institut u Beogradu, tada kao kao Drugo (od 1878. godine Geografsko) odeljenje Glavnog generalštaba Srpske vojske. Danas on je naučno-tehnička ustanova Geodetske službe Vojske Srbije.

Vremeplov: Umro Nićifor Dučić

Na današnji dan 1900. godine je Nićifor Dučić, predsednik Srpskog učenog društva, arhimandrit, istoričar. Bogosloviju je završio u Beogradu, a opštu istoriju, geografiju i filozofiju je studirao na Sorboni. Učestvovao je u Hercegovačkom ustanku Luke Vukalovića 1861. i 1862. a 1868. prešao je u Srbiju. Bio je vođa dobrovoljačke jedinice u Srpsko-turskom ratu od 1876. do 1878, predsednik Vrhovnog suda Srbije i poslanik. Svu imovinu ostavio je u dobrotvorne svrhe – Srpskoj kraljevskoj akademiji, iz čega je nastao fond za nagrađivanje istoriografskih dela. Kao sledbenik Vuka Karadžića u “Srpsko-dalmatinskom magazinu” štampao je radove Vukovom reformisanom azbukom.

Vremeplov: Rođen Veljko Petrović

Srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je na današnji dan  05. februara 1884. godine. Najčešći motiv njegove književnosti je srpska Vojvodina sa njenim specifičnim ambijentom i ljudskim karakterima. Studije Prava je završio u Pešti. U Prvom balkanskom ratu bio je ratni dopisnik, a u Prvom svetskom ratu dobrovoljac u srpskoj vojsci, potom načelnik u Ministarstvu prosvete, predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja. Prve zbirke stihova objavio je 1914. Bio je i plodan prozni pisac, a pisao je i studije o književnosti i slikarstvu. Dela: zbirke pesama “Rodoljubive pesme”, “Na pragu”, “Stihovi”, zbirke pripovedaka “Bunja i drugi u Ravangradu”, “Varljivo proleće”, “Pomerene savesti”, “Prepelica u ruci”, “Dah života”, “Moloh”.

Vremeplov: Rođena Ksenija Atanasijević

Na današnji dan 05. februara  1894. godine rođena je Ksenija Atanasijević, filozof, etičar. Studirala je filozofiju i klasične jezike u rodnom Beogradu, Ženevi i na pariskoj Sorboni. Doktorirala kod Branislava Petronijevića tezom: “Brunovo učenje o najmanjem”. Bila je aktivan član Beogradskog ženskog društva i poznati borac za ženska prava, aktivan publicista i cenjeni filozofski pisac. Dela: “L’atomisme d’Epicure”, “Filozofski fragmenti” I-II, “Hristova etika”, “Etika praštanja”.

Vremeplov: Rođen Džon Danlop

Na  današnji dan 05. februara 1840 godine rođen je škotski pronalazač Džon Bojd Danlop, koji je 1887. izumeo pneumatsku gumu. Izum je komercijalizovao 1890. u prvo vreme proizvodeći gume za bicikle, kasnije za automobile, što je bio jedan od najvažnijih uslova za ubrzan razvoj automobilske industrije.

Vremeplov: Pritisak Kraljevinu Jugoslaviju da pristupi Trojnom paktu

Na  današnji dan 05. februara 1941. godine nacistička Nemačka je, u Drugom svetskom ratu, u Berlinu, na tajnom sastanku šefa diplomatije Joakima fon Ribentropa sa specijalnim izaslanikom jugoslovenske vlade Danilom Gregorićem, izvršila jak pritisak na vladu Kraljevine Jugoslavije da pristupi Trojnom paktu, što je ona i učinila 25. marta 1941. u nadi da će izbeći rat.

Vakcinacija sprečava prevremenu smrt tri miliona ljudi u svetu

Zahvaljujući vakcinaciji, koja predstavlja dokazano sredstvo za kontrolisanje i eliminisanje zaraznih bolesti koje ugrožavaju život, svake godine u svetu spreči se pojava između dva i tri miliona smrtnih slučajeva. Danas su dostupne efikasne i sigurne vakcine, a razvijaju se ili se već nalaze na tržištu mnoga nova cepiva od kojih se mnogo očekuje. Imunizacija se smatra jednom od najuspešnijih i najisplativijih preventivnih mera, jer osoba koja je vakcinisana postaje imuna ili otporna na infekciju.

Kako ističe dr Žofija Pustai, šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, uloga vakcina je da stimulišu imunski odgovor kako bi zaštitile osobu od infekcije ili bolesti. – U 21. veku svako dete ima pravo da živi bez bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama, ali ta oboljenja i dalje predstavljaju značajnu pretnju u evropskom regionu SZO. Zbog toga je jačanje imunizacije u svim zemljama i dalje jedno od ključnih pitanja – kaže dr Pustai.

Samo kolektivni imunitet sprečava epidemije

Visina kolektivnog imuniteta koja je potrebna da spreči epidemijsko širenje bolesti zavisi od tipa uzroka i načina njegovog prenosa. Za neke bolesti koje se izuzetno lagano šire, kao što je virus malih boginja, ovaj nivo kolektivnog imuniteta treba da je iznad 94 odsto da bi predstavljao barijeru za nastanak epidemije, podseća profesor dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. U tom slučaju, ukoliko virus dođe u kontakt sa vakcinisanim osobama, on se neće reprodukovati i njegova će sposobnost da izazove oboljenje slabiti. – U tom smislu, „otporni domaćin” ne samo da ostaje zdrav već predstavlja i barijeru za dalje širenje zaraznih bolesti na osetljivu populaciju. Ovo jasno pokazuje da vakcina ima veliki potencijal da zaštiti ne samo vakcinisane već i nevakcinisane pojedince. To je poznato kao kolektivni imunitet, koji štiti čitavu populaciju, uključujući i one koji nisu vakcinisani od mogućeg obolevanja – pojašnjava dr Kisić Tepavčević.

Na pitanje zbog čega onda pojedinci imaju bojazan od vakcina, naša sagovornica odgovara da strah od vakcina nije ništa novo i da se smatra da je star koliko i sama vakcinacija. Naime, od samog početka postavljala su se pitanja svrhe imunizacije i njene bezbednosti, ne tako retko praćene i kroz različite teorije zavere. Ipak, veliki uspesi tokom decenija primene raznih vakcina i milioni spasenih života demantovali su ove sumnje. – Međutim, i pored ovako velikog uspeha imunizacije i ogromnog tehnološkog napretka, 21. vek se susreo sa novim potresima poverenja u vakcinaciju. Poslednjih godina se sve više ističe značaj nedovoljnog znanja roditelja o vakcinama i imunizaciji, kao i nedostatak  poverenja u imunizaciju, što značajno utiče na nivo obuhvata imunizacijom i kolektivni imunitet populacije prema određenim zaraznim bolestima – dodaje dr Kisić Tepavčević.

Nepoverenje (u vakcine) rezultiralo većim obolevanjem od malih boginja

Odbijanje vakcinacije je najvidljivije u ovom trenutku na primeru malih boginja jer je upravo nepoverenje u vakcine rezultiralo većim obolevanjem od ove bolesti, za koju se smatralo da je davno iskorenjena. Tako je 82.596 osoba u 2018. godini obolelo od morbila u evropskom regionu SZO, što je najveći broj slučajeva u periodu dužem od jedne decenije. Dr Žofija Pustai podseća da je virus morbila izuzetno zarazan i da se lako širi, pa su se tako morbile proširile u većem delu Evrope, uzrokujući rekordan broj ljudi pogođenih bolešću u 2018. godini u odnosu na prethodne godine, a ujedno su bile uzrok smrti 72 osobe.

A kakva je situacija u Srbiji? Do 2012. godine obuhvat MMR vakcinom (protiv malih boginja, zauški i rubeola) u Srbiji je bio veći 95 odsto, a potom se kontinuirano smanjivao u narednim godinama do 81 odsto (na rođenju), odnosno 91,1 odsto (u sedmoj godini deteta) u 2016. godini. Tokom 2017. obuhvat MMR imunizacijom nastavio da pada, da bi krajem septembra iste godine u većini okruga bio nešto iznad 70 odsto. U najvećim gradovima obuhvat je bio najniži: u Beogradu je iznosio svega 65,2 odsto, a u Nišu 69 odsto. – Jasno je da su u tom momentu nastali idealni uslovi kao što je nizak stepen kolektivnog imuniteta, koji su omogućili lagano širenje virusa morbila i nastanak epidemije. Početkom oktobra 2017. godine registrovan je prvi slučaj malih boginja i prijavljena je epidemija. Zaključno sa februarom 2019. godine registrovano je ukupno 5.785 slučajeva morbila i 15 smrtnih ishoda koji se dovode u vezu sa ovom infekcijom – ističe dr Kisić Tepavčević.

Tokom trajanja epidemije došlo je do porasta obuhvata imunizacijom u 2018. godini. Raspoloživi podaci o broju datih doza MMR vakcina ukazuju da je u prvih šest meseci 2018. godine upotrebljeno gotovo 22.000 doza više u odnosu na isti period prethodne godine, što je imalo značajan doprinos za kontrolu aktuelne epidemije, ali i za povećanje kolektivnog imuniteta populacije u budućnosti. Dr Kisić Tepavčević kaže da se procenjuje da se u ovom momentu nivo kolektivnog imuniteta približava željenoj vrednosti od 95 odsto koji može da nas štiti od epidemije. Tokom ove godine prijavljena su dva slučaja obolevanja od malih boginja.

Pustai: Sve više dece u regionu dobilo dve doze MMR vakcine

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Žofija Pustai podseća da je nakon nedavne epidemije u Evropi, više dece u regionu je dobilo dve doze MMR vakcine na vreme, a pokrivenost prvom dozom vakcine takođe se blago povećala na 95 odsto. Međutim, ona nije optimista. Slika iz 2018. jasno pokazuje da tempo napretka u povećanju stope imunizacije neće biti dovoljan da zaustavi širenje virusa. – Iako podaci ukazuju na izuzetno visoku pokrivenost imunizacijom, sa druge strane imamo i rekordan broj onih koji su oboleli ili umrli. To znači da još postoje takozvani džepovi sa niskim obuhvatom vakcinacije koji nude otvorena vrata za virus. Sadašnja situacija u Evropi je zabrinjavajuća, jer potencijal za nove bolesti i smrtne ishode raste sa povećanjem broja slučajeva obolelih – zaključila je naša sagovornica.

Da bi se sprečile epidemije i eliminisale morbile, sve zemlje moraju da održaju visoku pokrivenost vakcinacijom sa dve doze MMR vakcine, kao i da identifikuju sve „džepove” u svojim populacijama, kako bi adekvatno odgovorili na njih. SZO nastavlja da radi sa zemljama u regionu na poboljšanju imunizacije i sistema za nadzor kroz izgradnju kapaciteta i pružanje smernica za osiguranje da sve grupe stanovništva imaju ravnopravan pristup uslugama vakcinacije, identifikovanje propuštenih slučajeva za imunizaciju u prošlosti i kako doći do njih sa vakcinama koje su im potrebne, osiguranje da se zdravstveni radnici vakcinišu kako bi se sprečilo prenošenje u zdravstvenim ustanovama, kao i da oni dalje preporučuju vakcinaciju svojim pacijentima, jačanje poverenja u vakcine i zdravstvene vlasti, siguran pristup pravovremenom i pristupačnom snabdevanju vakcinama, brže otkrivanje i reagovanje na epidemije i odgovor na zabrinutost ljudi na bilo koji zdravstveni događaj koji bi potencijalno mogao biti povezan sa sigurnošću vakcine.

Nastavnica surovo kaznila devojčicu (10): Dete na “stubu srama”

Desetogodišnja devojčica iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje Pirot bila je kažnjena u školi tako što je zajedno sa vršnjakinjom morala da se u školskom holu rukama drži za stub. Kako je objavio portal Jugmedia, razlog kažnjavanja bio je taj što je svom drugu iz torbe ukrala grickalice i podelila ih s drugaricom, a takvom kaznenom merom, uvedenom kao “stub srama”, škola je, po mišljenju poverenice za zaštitu i ravnopravnost, počinila diskriminaciju dece. U detaljnom izveštaju povernica navodi da su dve devojčice bile primorane da za kaznu grle taj stub dok su druga deca bila na odmoru van škole. To se desilo još 10. juna 2016, a nemilu scenu video je i direktorki škole prijavio rođak deteta koje pohađa školu. Niko od nastavnika nije sprečio takav vid kažnjavanja, a druga nastavnica koja je prolazila dodatno je izvređala jednu od devojčica. – Unela se maloj u lice i sa puno mržnje i gneva vikala: “Ako ti je, sad pridržavaj stub! Što si krala? To ti nije ciganska mahala. Ima da te sredim ja…!” – stoji u izveštaju poverenice na osnovu svedočenja. Iako je očevidac pokušavao da dokaže diskriminaciju, svedočio je i otac deteta, ali rukovodstvo škole je uporno tvrdilo da nasilja nije bilo, mada niko nije optuživao za nasilje, već za diskriminaciju. Inače, devojčica je iz veoma siromašne porodice. Majka joj je nepokretna, a otac nezaposlen.

Sa računa više škole u Vranju “nestalo” 2,7 miliona!

Ministar prosvete Mladen Šarčević dao je nalog inspekciji da pročešlja Višu školu primenjenih strukovnih studija u Vranju, na čijem je čelu Ljiljana Đorđević, saznaje “Blic”. Šarčević se na to odlučio nakon pisanja “Blica”, u kojem smo upozoravali da je sa računa škole nestalo 2,7 miliona dinara, da je pojedinim profesorima uskraćeno pravo da predaju i osporeni doktorati, iako imaju uverenje Ministarstva da su im ove javne isprave validne. Na brojne nepravilnosti ukazuje i to što je školu tužilo čak šestoro njenih nastavnika. Deo članova Sindikata obrazovanja Srbije iz Vranja najavio je čak da će sutra početi štrajk glađu ako se ne krene u osnivanje Akademije Jug. U izjavi za “Blic” ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je upoznat sa situacijom u Višoj školi primenjenih strukovnih studija Vranju i da je dao nalog prosvetnoj inspekciji da se pozabave ovim slučajem. – Ova igra je već viđena, i to pre dve godine. Tada je smenjena bivša direktorka. Ali, i oni moraju biti strpljiviji, i ono što mogu da kažem je da ne može da se uradi brže od procedura. U toku je reforma strukovnih škola, formiranje akademija. Menjaju se svi rukovodioci, pa će biti promenjeni i u Vranju. Štrajk glađu je jedna vrsta pritiska, a ja tako ne funkcionišem – napominje ministar Mladen Šarčević.

Zbog svega ovoga je ova vranjska visoka škola i posle dve godine ponovo pod lupom javnosti, ali ne zbog kvaliteta kadra i uspeha studenata, već zbog skandala i malverzacija.

Pređašnja direktorka škole Slavica Trajković, kojoj je Đorđevićeva bila zamenica, smenjena je zbog pravnog nasilja i torture, a zaposleni smatraju i da njena naslednica zaslužuje isto. Optužuju je i da sprovodi stravičan mobing, da ucenjuje i preti otkazima, da oštećuje budžet škole, a da su interesi studenata po strani, o čemu svedoči i činjenica da vežbe iz obnovljivih izvora energije drži student koji nikada nije slušao taj predmet. Izvor “Blica” sumnja i da je politika umešala prste, jer se Đorđevićeva hvali da je nedodirljiva i da ima zaštitu poslanika SNS Slaviše Bulatovića. – Đorđevićeva svaku priliku koristi da spomene Bulatovića. Sumnjivi su i saradnici direktorke, pomoćnica Gordana Mrdak ima mrlju u biografiji dok je radila u fabrici “Jumko”,  kaže naš sagovornik.

About the Author

admin