Vesti – 11.03.2019.

Novi Sad: Protest posvećen borbi za ravnopravnost svih žena

Protestni skup “Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama”, osmi po redu, koji je posvećen borbi za prava i ravnopravnost svih žena u društvu, održan je u petak  u Novom Sadu. Na Pozorišnom trgu govorila je poslanica u Narodnoj skupštini dr Aleksandra Jerkov, novinar portala Žig info Milan Jovanović kojem je zapaljena kuća, studentkinja Filozofskog fakulteta Saška Radujkov, direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković, kao i Ivana Tanasijević iz Inicijative “Mame su zakon”.

Direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković poručila je prisutnima da joj je čast da je u Novom Sadu i da baš na ovaj dan poziva na “linč, silovanje i nasilje”, kako skupove tumači predsednik Srbije. “Onaj koji je pretvorio Srbiju u divlji Zapad, koji je kriminalizovao celo društvo, koji taj sistem naziva demokratijom. To nije nikakva demokratija, to je anarhija začinjena primitivizmom. Za to vreme, lokalni šerifi zaključavaju i napadaju žene po kabinetima i tramvajima, ljube maloletnice, pale kuće novinarima – jer im se tako može, njih štiti Aleksandar Vučić. Svi oni su uzurpirali ovaj sistem i ovu vlast kako bi se bogatili i pljačkali ovaj narod. Neki su u tom sistemu već godinama, od vremena Slobodana Miloševića. Vrlo rado će postati deo i neke nove vlasti, ali to ne smemo da dozvolimo”, poručila je Dragana Trifković.  Ona je dodala da je oličenje trenutnog sistema “novosadska princeza Maja Gojković, žena bez stava, politike i ideologije”, a koja godinama prelazi iz stranke u stranku zarad političkih interesa.

Ivana Tanasijević iz inicijative “Mame su zakon” jedna je od devet trudnica i majki koje se, uz narodnu poslanicu Tatjanu Macuru, bore za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je uveo niz diskriminatornih mera prema ženama.  “Da li znate da, po Ustavu, svaka trudnica i majka ima pravo na posebnu zaštitu tokom trudnoće i porodiljskog odsustva? Da li znate da, po Ustavu, to pravo treba da bude zagarantovano svakoj trudnici i porodilji, nezavisno od toga da li je zaposlena ili ne? Uvođenjem uslova da majka mora biti u radnom odnosu kako bi ostvarila ova prava se direktno krše njena ustavna prava. Da li je to zlatno doba o kojem nam oni govore, oteti od trudnica, porodilja, porodica sa decom sa posebnim potrebama, penzionera? Ua za ovakvu državu! Ključna reč svih ovih nedelja, dok zajedno šetamo, je solidarnost. Svi zajedno smo u ovome i svi zajedno se zato moramo izboriti za uređenu državu, u kojoj će se poštovati i prava i obaveze, svih građana jednako”, navela je Ivana Tanasijević.

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Saška Radujkov pozdravila je sve prisutne, ali naročito studente koji su došli na protest iz Kampusa.  “Pored toga što sam student, ja sam i ćerka, sestra, drugarica. Jedna sam od tri miliona i šeststo hiljada žena u Srbiji i jedna od pet miliona. U Srbiji nije često da četiri žene govore na protestu, ali jeste često da se žene pojavljuju u reklama za deterdžent i da rade za 200 evra u nehumanim uslovima. Takođe je često da posao daje preko stranke umesto zahvaljujući kvalifikacijama, a one žene koje nisu želele posao preko stranke – njih predsednik nudi kao jeftinu radnu snagu strancima. Ovde sam jer se borim za Srbiju u kojoj radna obaveza neće podrazumevati da žena mora da sedne u krilo SNS primitivcu koji misli da mu je članska karta bon za sve što poželi. Želim da poručim raznim Jutkama i Gašićima da nećemo dozvoliti da nas dalje ponižavate. Ova vlast, pored žena, ne poštuje ni studente, sve nas koji noćima nismo spavali da bismo položili ispite i završili fakultete, poslati uzorni i korisni građani ovog društva. Umesto nama, oni poslove daju ljudima koji su svoje diplome kupili, a naše profesore nazivaju neozbiljnim imenima”, ukazala je Saška Radujkov.

Na protest je bio  prisutan i novinar “Žig infa” iz Grocke Milan Jovanović, kojem je kuća izgorela do temelja, a na ulazna vrata mu je pucano iz vatrenog oružja. Jovanović se obratio prisutnima i poručio da ne sme da prestane da radi svoj posao, uprkos pritiscima koje doživljava. “Svim damama čestitam Osmi mart, ali najviše mojoj supruzi Jeli. Supruzi koja mi je spasila život. Da nije bilo nje, ja danas ne bih bio ovde. Dragoljub Simonović je i dalje predsednik opštine Grocka. Zahvaljujući svojim partijskim drugovima i sudu, on je na slobodi, a sud danas presude donosi u ime Srpske napredne stranke, a ne u ime naroda. Ja se politikom ne bavim, ali znam da i vlast i opozicija treba da polažu račune i da rade za nas, a ne mi za njih. Vi postojite zbog nas, a ne mi zbog vas – i to se odnosi i na one koji žele da se vrate na vlast”, poručio je Jovanović, koji je dobio ogromne ovacije građana.

Jerkov je skrenula pažnju da Novi Sad mora da bude zaštićen od “onih koji bi da ruše Spens, da ruše stadion, koji rasprodaju građevinsko zemljište svojim partnerima”. Prisutnima je skrenula pažnju i da se na protestu vijore brojne zastave i Srbije, ali i Vojvodine. “U proteklih nekoliko dana, mnogo smo slušali mi iz Vojvodine o tome ko smo, šta smo, šta želimo, šta nam treba, a šta treba da zahtevamo. Ja znam da se mi ovde ne slažemo, ni mi koji smo okupljeni oko protesta, da ne pričam o drugim građanima Vojvodine i Novog Sada. Ali oko jednog se slažemo – svakome je jasno koliko je Vojvodina lojalna Srbiji i koliko je Vojvodina dala Srbiji. I zbog toga ne treba nama niko da priča ko smo i šta smo, znamo kakve su nam zastave i kakve su nam boje. Ne treba to da nam govore ni oni koji decenijama eksploatišu ideju autonomije Vojvodine da bi na njoj profitirali, a ne treba da nam govore ni oni koji su došli da nas plaše nekakvim separatizmom. Nikome građani Vojvodine ne treba da polažu račune i nikome ne treba da se pravdamo. Zato živeo slobodan Novi Sad, živela slobodna Vojvodina i živela slobodna Srbija”, zaključila je Aleksandra Jerkov. Nakon govora, građani su se uputili ka Gradskoj kući.

Beograd: Održan novi protest “1 od 5 miliona”

Veliki broj građana okupio se u subotu  na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na još jednom protestu “Jedan od pet miliona”, nakon čega su krenuli u protestnu šetnju. Kako je i najavljeno, zaustavili su se ispred zgrade RTS, čiji su ulaz blokirali na nešto više od sat vremena, a ispred organizovali i “Dnevnik slobodne Srbije”. Učesnicima protesta na platou se obratio publicista Vladimir Dimitrijević, dok je kod Terazijske česme govor održao  glumac Branislav Lečić.

Tokom “Dnevnika slobodne Srbije” ispred zgrade RTS-a predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je, obraćajuci se sa kamiona, da je taj sindikat zabranio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, protivzakonito mu oduzevši reprezentativnost. “Smeta im što smatramo da je policiji mesto sa narodom, a da je mesto lopovima u zatvoru, a ne u foteljama”, rekao je Mijailović. On je kazao da su policiji ruke vezane da im je zabranjeno da hapse kriminalce. Mijailović je kazao da bi policajci mogli da podnesu desetine krivičnih prijava, ali “nemaju kome jer institucije više ne postoje”.

Bakić: Građane Srbije niko ne sme da smatra podanicima

Građani Kragujevca okupili su se u subotu po deseti put na Trgu slobode na protestu “Jedan od pet miliona”, a potom krenuli u protestnu šetnju centrom grada. Sociolog Jovo Bakić Kragujevčanima je poručio da građane Srbije niko ne sme da smatra podanicima, ali ni da građani Srbije ne smeju da prihvate da budu podanici.

Elem, ispred Prve kragujevačke gimnazije, na Đačkom trgu, govorili su novinari Miroslav Jovanović i Gordana Jocić, pravnik Savo Manojlović i sociolog Jovo Bakić. Dignimo se građani i građanke za slobodu našu, naši preci su znali da se bore protiv stranih dahija i kabadahija, ali, nikada nisu znali da se suprotstave domaćim, poručio je sociolog Jovo Bakić. “Ako je kod predaka bilo kuraži da se Osmanlijama suprotstave, pa valjda ima građanske kuraži da se danas suprotstavimo i Radomiru Nikoliću ovde u Kragujevcu i onome u Brusu”, rekao je Bakić. On je dodao da građane Srbije niko ne sme da smatra podanicima, naglašavajući da ni građani Srbije ne smeju da prihvate da budu podanici. “Moramo da znamo da sloboda može i da košta i moramo da budemo spremni i na to. Moramo se držati zajedno i biti solidarni”, rekao je Bakić i upozorio da građani treba da se okanu “stranačkih budalaština”.

Novi Sad: Završeni 14-ti  “Putokazi”

U hali „Master“ Novosadskog sajma svečano 7. marta su otvareni Sajam zapošlјavanja i 14. međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“ . Promocija obrazovanja za sve i afirmacija doživotnog obrazovanja, osnovni su cilјevi Međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi”, kao i predstavlјanje oko 500 obrazovnih profila. Pored fakulteta na Sajmu nastupaju i naučni instituti, privatni fakulteti, visoke i srednje škole sa teritorije Vojvodine, a promoviše se i ponuda obrazovnih institucija u inostranstvu. Obraćajući se prisutnima na otvaranju Sajma, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević naglasio je da je obrazovanje zajednički putokaz u bolјu budućnost. „Sajam obrazovanja „Putokazi“ je još jedna dobra prilika da bolјe razumemo ulogu obrazovanja u modernom društvu i dinamiku promena koje ne određuje politika, nego znanje i njegova involviranost u kvalitet svakodnevnog života, rekao je Milošević i dodao da su fakulteti i visoke škole mesto, gde se generiše znanje.

Milošević je, takođe, podsetio da je novi sedmogodišnji ciklus akreditacije visokoškolskih institucija počeo 1. marta i da je to prilika za sve da se korektno pripreme i obezbede adekvatan prostor, nastavnike i studijske programe, te na taj način budu dostojni autonomije visokog obrazovanja. Prema rečima sekretara Miloševića mi se uveliko nalazimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji i s obzirom na to, fokus Sekretarijata je na digitalizaciji fakulteta i nastavnog procesa, ali i na posebnom odnosu prema studentima, jer oni predstavlјaju najvažniji resurs u našem društvu.

Paralelno sa Sajmom obrazovanja koji će trajati do 9. marta, održavaju se i Sajam knjiga i Izložba umetnosti od 5. do 11. marta. Organizatorka Marija Radojčić naglašava da, s obzirom na interaktivan koncept ovog okuplјanja, rađaju se velike mogućnosti za međusobno povezivanje, umrežavanje, jačanje postojeće saradnje i ugovaranje poslova.

Nјilaš: “Putokazi”promovišu i afirmišu obrazovanje

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Mihalј Nјilaš, napomenuo je da se na Sajmu obrazovanja predstavlјa oko 500 obrazovnih profila i da se očekuje da „Putokaze“ poseti više od 5.000 učenika srednjih škola u Vojvodini. „Ova manifestacija je od početka imala jasan cilј, da promoviše i afirmiše obrazovanje, i predstavlјa idealnu priliku da prevashodno učenici, samim tim i njihovi roditelјi, ali isto tako i prosvetni radnici sagledaju puteve i putokaze koji ih vode kroz obrazovni sistem naše zemlјe, na pravi način im pomažući da izaberu pravac za sebe, istakao je Nјilaš.

U ime Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske prisutne je pozdravila pomoćnica ministra, Radmila Pejić. „Republika Srpska i Srbija imaju zajedničku budućnost. Nјihova budućnost su mladi lјudi Republike Srpske koji nastavlјaju školovanje u visokoobrazovnim ustanovama u Srbiji“, kazala je Pejić.

Sajam zapošlјavanja: Ponuđeno više od 1200 slobodnih radnih mesta

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je svečanom otvaranju Sajma zapošlјavanja i 14. međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“ u hali „Master“ Novosadskog sajma. Tom prilikom Radojević je istakao da je “Sajam zapošlјavanja jedna od mera za koju se pokazalo da ima dobre efekte”. “Zaista nema logičnije stvari nego da ova dva sajma budu organizovana zajedno. Danas, kada govorimo o ekonomiji znanja siguran sam da bez dobrog i kvalitetnog obrazovanja nema prilike ni za dobru i kvalitetnu privredu, niti za zapošlјavanje. Ove godine Grad Novi Sad je izdvojio rekordnih 160 miliona dinara za Akcioni plan zapošlјavanja, i veliko je interesovanje za sve programe u okviru plana”.

Trenutno su aktuelna tri programa – za pripravnike, stručnu praksu i javne radove. Svi konkursi Nacionalne službe za zapošlјavanje su otvoreni i zaista je velika šansa za mlade lјude i teže zapošlјive kategorije stanovništva da pokušaju da pronađu zaposlenje.

“Kada pogledamo statistiku, u Novom Sadu u 2017. godini je zaposleno 5200 lјudi više nego godinu dana ranije, a u 2018. godini je čak 7200 više zaposlenih nego 2017. godine. Znači da je za dve godine zaposleno više od 12 hilјada lјudi u Novom Sadu, i kada pogledamo prihode od poreza na plate vidimo da je to enormno povećanje u budžetu Grada. To jeste dokaz da sve ove mere daju odlične rezultate”, naglasio je Milorad Radojević i dodao da je današnji sajam pravo mesto za mlade lјude i đake zainteresovane za buduće poslove.

Grad Novi Sad i Nacionalna služba za zapošlјavanje – Filijala Novi Sad, organizovali su jednodnevni 28. Sajam zapošlјavanja u auli Master centra. Na sajmu zapošlјavanja učestvovalo je preko 60 poslodavaca koji su prijavili više od 1200 slobodnih radnih mesta u komercijalnoj, trgovačkoj, građevinskoj, ugostitelјskoj, tekstilnoj, ekonomskoj, saobraćajnoj i IT struci. Najveću šansu da pronađu posao imaju radnici u proizvodnji i trgovini, a priliku su dobili i informatičari, ekonomisti, farmaceuti, menadžeri, komercijalisti, zidari, tesari, poslastičari, magacioneri, vozači i drugi.

UN: Žene više rade, manje zarađuju i više trpe nasilјe

Žene su u nepovolјnijem položaju od muškaraca u gotovo svakoj oblasti društveno-političkog i ekonomskog života u Srbiji, one rade dva i po sata duže od muškaraca na neplaćenim poslovima, zarađuju 16 odsto manje od muškarci sa istom stručnom spremom,izložene su nasilјu, a u  težem su položaju žene na selu nego u gradu… Ovako direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović definiše položaj žena u Srbiji i oslanjajući se na činjenice da su žene su u manjem broju zaposlene, manje plaćene, da poseduju manje imovine, samo 25 odsto njih supreduzetnice, broj žena koje su direktorke u javnom ili privatnom sektoru je zanemarlјiv i definitivno su ugrožene kad je reč o nasilјu.

Kad je reč o sistemu obrazovanja, ona kaže da postoji neki vid ravnopravnosti u učešću dečaka i devojčica u obrazovanju, ali da postoji velika segregacija koja se posle preliva i na tržište rada. Imamo tipično muške i tipično ženske fakultete i zanimanja, kazala je Rikanović. 

Direktorka UN Women kaže i da je anketa o korišćenju radnog vremena pokazala da žene svaki dan rade dva i po sata duže od muškaraca na neplaćenim poslovima. Kad dođu s posla provedu vreme radeći domaće zadatke, kuvajući, peglajući, održavajući domaćinstvo. To ne znači da muškarci ne rade na neplaćenim poslovima u kući, ali postoji velika razlika u vremenu, jer ona pokazuje da kada se dva i po sata saberu na godinu dana, žene mesec dana godišnje rade besplatno neplaćeni posao, rekla je ona.

Kako do stalnog posla: Više od 25.000 prosvetara radi na određeno

U osnovnim i srednjim školama više od 25.000 ljudi zaposleno je na određeno vreme, a mogućnost da zasnuju radni odnos na neodređeno i dalje je pod znakom pitanja. Sindikati nemaju podatke koliko je ljudi primljeno za stalno na osnovu konkursa koje je odobrila Vladina komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje, niti je zaposlenima u školama poznato po kom osnovu se nekima to dozvoljava, a drugima ne. Nezvanično se procenjuje da je u poslednjih godinu dana u osnovnim i srednjim školama odobreno oko pedesetak konkursa, a oko 200 u celom obrazovnom sistemu.

Zaposleni na određeno vreme godinama unazad su u zapećku, jer su sindikati prevashodno bili usmereni na zbrinjavanje tehnoloških viškova, koji i dalje imaju prednost prilikom preuzimanja. Na pitanje otkud u poslednje vreme briga za radnike koji rade na određeno, iz sindikata, odgovaraju da ne želi da se bavi motivima drugih sindikata, napominjući da je stav Unije odavno poznat. Oni za Danas ukazuje da borba  sindikata za rešavanje pitanja tehnoloških viškova i uvođenje reda u zapošljavanje traje punih devet godina i da se ne protive raspisivanju konkursa, ali smatraju da oni moraju biti kontrolisani. Kažu  da su više puta tražili podatke od Vladine komisije koja odobrava nova zapošljavanja, ali da odgovor nikad nisu dobili. Ipak, on veruje da u prosveti nije bilo mnogo odobrenih konkursa. Sagovornici navode da je prema poslednjim podacima iz juna, u školama u Srbiji 20.187 normi na određeno vreme, što znači da je u tom statusu više od 25.000 zaposlenih. Prema njihovim rečima, sindikat se zalaže za raspisivanje konkursa i primanje u stalni radni odnos nastavnika koji godinama rade i čije su struke deficitarne, poput matematike, informatike, fizike, nemačkog… Sindikat smatra da bi u odobravanje konkursa trebalo da budu uključene Centralna radna grupa i radne podgrupe pri školskim upravama za praćenje angažovanja zaposlenih u školama, jer bi nekontrolisano raspisivanje konkursa obrazovanje dovelo u situaciju u kakvoj je nekad bilo.

Sindikati su mnogo puta ukazivali da je mogućnost angažovanja ljudi na određeno vreme masovno zloupotrebljavana, naročito posle 2.000 godine. Dešavalo se da direktori škola na jedno slobodno radno mesto primaju više zaposlenih sa rasparčanim normama, kako bi u svojim kolektivima obezbedili sigurne glasove. U obrazovnom sistemu i danas ima dosta ljudi koji rade na određeno deset i više godina, odnosno pre stupanja na snagu zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, a upućeni kažu da je u tim slučajevima odgovornost prevashodno na direktorima škola koji su ih u tom statusu tako dugo držali. Navode i da je ogroman broj ovakvih radnih mesta, koja se vode kao slobodna, odgovarao sindikatima, jer su na njih mogli da zbrinu tehnološke viškove. – Utisak je da se zabranom zapošljavanja o ograničavanjem maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru nadležni nisu ozbiljno bavili već je prosveta tome priključena zbog MMF-a, a da nije sagledano realno stanje. Zaposleni na određeno vreme rade na konkretnim radnim mestima i potreba za njihovim angažovanjem postoji. NJima se uplaćuju porezi i doprinosi kao i stalno zaposlenim i država nema nikakve uštede što te ljude drži u statusu zaposlenih na određeno vreme – objašnjavaju naši sagovornici.

Pedagoški fakultet: PERCE za prosvetare, đake i roditelјe

Na Pedagoškom fakultetu Sombor, najstarijoj srpskoj instituciji za obrazovanje učitelјa osnovan je Pedagoško – edukativni razvojni centar – PERCE, koji je i počeo sa radom. Centar je proistekao iz iz Sporazuma o saradnji između Grada Sombora i Pedagoškog fakulteta, koji je potpisan prilikom obeležavanja 240 godina od početka obrazovanja srpskih učitelјa u „Normi“ Avrama Mrazovića. Profesori i saradnici Pedagoškog fakulteta, pedagozi, psiholozi i defektolozi, će u okviru Centra pružati savetodavne usluge u vezi sa teškoćama u razvoju i učenju, problemima u ponašanju, aktivnostima za stimulaciju razvoja, pozitivnim roditelјstvom, metodama i tehnikama uspešnog učenja, pripremom individualnog obrazovnog plana itd.

Pored savetodavnih usluga koje su namenjene nastavnicima, vaspitačima, defektolozima, stručnim saradnicima, deci, učenicima i roditelјima, saradnici Centra organizovaće stručna predavanja za nastavnike i stručne saradnike, javne akcije i aktivnosti u školama povodom važnih međunarodnih datuma. Uz pomoć studenata Pedagoškog fakulteta planirano je izvođenje pedagoško-psiholoških radionica na različite teme sa učenicima osnovnih i srednjih škola. Saradnici Centra će savetodavne usluge pružati sredom u periodu od 13 do 15 časova u Pedagoškoj laboratoriji na Pedagoškom fakultetu, Podgorička 4, a svi zainteresovani nastavnici, stručni saradnici, kao i roditelјi mogu da se obrate saradnicima Centra na adresu perce@pef.uns.ac.rs.     

Novi Sad: Na Spensu mališani izlagali radost

Povodom Dana žena, od ponedelјka do petka od 8 do 20 časova na prvom spratu Spensa bile su postavlјene tezge s raznovrsnom ponudom cveća, kozmetike, bižuterije, kao i proizvoda od meda i ručne radinosti.

Osim toga, na istom prostoru bila je postavlјena i Izložba najbolјih radova dece iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” uzrasta od dve do šest godina na temu „Moja mama”. Nagrade i pokloni deci čiji su radovi proglašeni najbolјim uručeni su  tokom posebno organizovanog programa 7. marta, u 11 sati. Učesnici programa bila su  su deca iz vrtića „Sigridrug”, „Svitac”, „Veseli patulјci” i „Dreamland”, a predstavili su se sa likovnim radovima, recitacijama i dramatizacijom. Koordinatori programa bile su su stručne saradnice PU „Radosno detinjstvo”, pedagog Slavica Delibašić i likovni pedagog Jelena Tišma.  

Vremeplov: Rođen Edison

Na današnji dan 11. februara 1847. godine rođen je američki pronalazač Tomas Alva Edison. Registrovao više od 1.000 patenata, uključujući sijalicu sa ugljenim vlaknom, fonograf, mikrofon, megafon, fonometar.

   Vremeplov: Umro Milo Milunović

            Crnogorski slikar Milo Milunović, jedan od osnivača i prvih nastavnika Akademije likovnih umetnosti u Beogradu umro je na današnji dan  11. februara  1967. godine. Posle Drugog svetskog rata organizovao Umetničku školu na Cetinju. Bio član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Vremeplov: Milošević priznao rezultate lokalnih izbora

Na današnji dan 11. februara 1997. godine pod pritiskom međunarodne javnosti i tromesečnih građanskih i studentskih protesta predsednik Srbije Slobodan Milošević posebnim zakonomm, lex specialis, priznao rezultate lokalnih izbora na kojima je pobedila opoziciona koalicija “Zajedno”. 

 Vremeplov: Umrla Desanka Maksimović

   Srpska književnica Desanka Maksimović, koja je svojim delom doprinela afirmaciji ženskog literarnog stvaranja umrla je na današnji dan 11. februara  1993. godine Uz Isidoru Sekulić smatra se najznačajnijom srpskom književnicom XX veka.

Vremeplov: Zabrana skladištenja nuklearnog oružja na dnu mora

Predstavnici 63 zemlje potpisali su na današnji dan 11. februara 1971. godine sporazum o zabrani skladištenja nuklearnog oružja na dnu mora i okeana.

Majka: “Upaljačem mu je palio kosu”

Novi slučaj vršnjačkog nasilja dogodio se u lozničkoj srednjoj školi “Sveti Sava”, a majka napadnutog dečaka tvrdi da je stariji i krupniji dečak njenog sina psihički maltretirao, a zatim mu i zapalio pramen kose. U ovoj školi potvrđuju da je došlo do incidenta, da su preduzeli sve mere, ali i da je priča “napumpana”. “Sin mi se vratio iz škole i primetim da mu fali pramen kose. I kaže da mu je učenik starijeg odeljenja ušao u učionicu i maltretirao moje dete psihički a onda se kreveljio i obratio odeljenju: ‘Vidite šta ću sada da mu radim’, i uzeo upaljač i palio mom sinu kosu!! Niko iz odeljenja nije reagovao. Upravo sam zvala direktoricu i sve saopštila. Zahtevala sam da se ukljuci ona, psiholog, ljudi iz centra za socijalno, policija. Jer šta je sledeće? Da neki idiot dođe i stavi mom sinu nož pod grlo i zakolje ga?!”, objavila je pre dva dana na Tviteru, zabrinuta majka Aleksandra. Ona je napisala i da njen sin inače ume da se brani, ali da je u ovoj situaciji bio nadjačan. “Zna on da se odbrani. On je u aikidu dosao do plavog pojasa za odrasle. Ali isto tako proceni da sam ne moze protiv dvojice koji su grdosije naspram njega… I zato nije reagovao da se odbrani…” jedan je od tvitova ove majke. Aleksandra je dobila veliku podršku drugih roditelja i pregršt saveta kako da postupi. Kako jerekla, dan nakon objave tvita otišla je u školu na razgovor sa direktorkom, što nam je potvrdila i sama direktorka srednje škole “Sveti Sava”, Jelena Marinković.

Direktorka: Sve je prenapumpano

– To nije pramen i nije učenik starijeg razreda. Sve je malo “prenapumpano” s majčine strane. Dečak je pravio neki trik sa upaljačem i jeste mu oprljio kosu, ali jedva vidljivo. Ipak, to jeste ozbiljan prekršaj zbog kog je pokrenuta disciplinska komisija – rekla je Jelena Marinković za “Blic”, dodavši da “ima tu dosta dezinformacija”. Momak koji se navodno igrao upaljačem, takođe je prva godina, ali ne ide u isti razred sa Aleksandrinim sinom, koji čak ni ne zna kako se taj drugi dečak zove. Direktorka je rekla i da majka zapravo optužuje dva dečaka: samog počinioca i jednog mladića koji sa njenim sinom ide u isti razred i za koga smatra da je ovog drugog i pozvao da dođe u njihovu učionicu tokom malog odmora, međutim, to se pokazalo kao netačno. Prema njenim rečima, niko od dežurnih profesora, niti školski policajac ili razredni starešina, nisu primetili da se išta događa. – Zakazan je disciplinski postupak po hitnom postupku i već u petak ćemo odlučiti koju ćemo meru doneti. Čeka se samo da sutra uzmemo izjave odeljenja, koje je prisustvovalo, koje su anonimne i tu saznamo najviše istine. Imajući u vidu da je, igrajući se sa upaljačem, dečak načinio težu povredu zabrane, moguće je da će dobiti ukor, ali i biti izbačen iz škole – objasnila je Marinković.

Na pitanje da li joj dečak kome je oprljena kosa deluje potreseno zbog navodnog događaja, direktorka odgovara odrično. – Taj momak to nije doživeo tako kao njegova majka, i nije ni hteo ništa da joj kaže, nego je sama videla. Kada pogledate decu koja ni ne znaju zašto su pozvana da daju izjavu, i daju ih u različitim prostorijama, potpuno se poklope, a u suprotnosti su majčinim navodima, vidite da nešto ne štima – tvrdi direktorka. Ona je naglasila i da u slučaju u kome postoji sumnja na vršnjačko nasilje, roditelj pre svega traba da se obrati školi, a ne društvenim mrežama. – Majka je posle spustila loptu kada smo joj objasnili da je trebalo prvo nama da kaže, jer se od nas i očekuje da rešimo problem. Ali razumem njen strah kao roditelja, pogotovo jer kaže da je dete imalo problema i u osnovnoj školi – zaključuje direktorka Marinković.

Direktor od profesora tražio da slikaju dokaz da su glasali za njega

Uprkos brojnim aferama, vezanim za mobingovanje profesora i nepotizam, kao i reakcije Agencije za borbu protiv korupcije, Gradimir Ilić, direktor Trgovinsko-ugostiteljske škole Leskovac ne odustaje od četvrtog mandata. On se ponovo javio na konkurs za tu funkciju, ovoga puta tražeći od profesora da se tokom tajnog glasanja fotografišu i viberom pošalju dokaz da su glasali za njega. Prva stepenica ka izboru direktora škole jeste odluka Nastavničkog veća, odnosno, glasanje za jednog od dva kandidata. Da bi se održalo to veće, treba da prođe 48 sati od momenta zakazivanja do sednice, ali Ilić je skratio taj rok za 24 časa, a, verovatno, nemajući do kraja poverenje u kolektiv, odlučio se i da povredi tajnost glasanja, prenosi “Jugmedia”.- Izgleda da mu se mnogo žuri. Danas je na oglasnoj tabli okačen poziv za sednicu Nastavničkog veća na kojoj treba da se glasa sutra o kandidatima, što je protivzakonito jer nije ispoštovan predviđen rok, a u školi vlada haos jer se od nas traži da se slikamo kako zaokružujemo njegovo ime i sliku mu pošaljemo na viber – javlja izvor iz ove škole.

Štaviše, izvor za Jugmediu tvrdi da Ilić i njegova porodica i familija, koju je zaposlio u školi, navodno, vrše “neviđeni pritisak na profesore”. – Preti se i ucenjuje, tamo gde se proceni da to deluje, drugi se mole, trećima se obećavaju brda i doline, dok je njegova protivkandidatkinja dobila pretnju da će ostati i bez posla i bez glave – dopunjuje drugi sagovornik, koji, kao i prvi, zahteva anonimnost. Redakcija Jugmedije je pozvala telefonom Ilića, kako bi čuli drugu stranu, da mu se pruži mogućnost da opovrgne navedene optužbe, ali je on odmah prekinuo vezu. Inače, Ilić 12 godina nije izašao iz direktorske fotelje, ali je, kako piše Jugmedia, menjao stranke tako što se učlanjivao u svaku novo-vladajuću. Za to vreme zaposlio je u školi svog sina i njegovu ženu, zatim je bio zaposlio i rođenog brata i njegovu ženu, kao i bratanicu.

I to nije sve. Ilić je znao da se zaštiti sa svih strana, pa je tako zapošljavao decu prosvetnih inspektora, kao i dete predsednice Školskog odbora. Ali ni tu nije kraj. – Činio je skoro svakom profesoru i adminstrativnim radnicima tako što je davao po koji procenat časova njihovoj deci i rođacima, pa sada sve drži u šaci – pričaju sagovornici.

Da podsetimo, Gradimir Ilić dobio je opomenu od Agencije za borbu protiv korupcije zbog nepotizma. Protiv njega se vodi sudski spor pod optužbom da je nad bivšim profesorom ove škole Momčilom Conićem vršio mobing. Slučaj je trenutno na Apelacionom sudu. Čak petoro profesora vodi protiv njega radne sporove, a kruna svega je što je svojevremeno otpustio s posla svog protivkandidata i ostao – nekažnjen. Ipak, put do izbora direktora je dugačak. Posle Nastavničkog veća, koje daje samo mišljenje, stav, sledi odluka Školskog odbora, i potvrda te odluke od strane Ministarstva prosvete, koje, kako nezvanično saznajemo, nije sprečilo, a moglo je, kandidaturu Gradimira lića (do penzije ima tri godine), ako ni zbog čega drugog, onda zbog rešenja Agencije za borbu protiv korupcije.

Medicinski: Ne možemo da formiramo Savet, Vejnović i Bojat glasali protiv Statuta

Medicinski fakultet u Novom Sadu reagovao je povodom rešenja Ministarstva prosvete kojim se nalaže Savetu ove ustanove da poništi izbore za dekana, sprovedene jula prošle godine. Kako je 021 pisao, ministarstvo je ustanovilo da na sednici Saveta fakulteta nije bilo kvoruma, jer je pre samog glasanja za boljeg od dva kandidata sednicu napustio jedan od članova, dr Georgios Konstantinidis, koji je i oduzeo kvorum. Sednica je ipak nastavljena, a za dekana je reizabrana Snežana Brkić.  Izboru se protivio Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje, koji je rešenjem fakultetu naložio, između ostalog, poništavanje izbora. Fakultet se žalio i u slučaju je prelomilo Ministarstvo prosvete. Kako poručuju sa Medicinskog fakulteta, rok za izvršenje ovih mera je 15 dana, ali fakultet sada ima veći problem. “Poštovane kolege, svesni smo da ste pomno pratili dešavanja na našem Fakultetu i zahvaljujemo na ogromnoj podršci. Molimo vas da nam, kao i do sada, ukažete poverenje i imate strpljenja kako bismo delovali preko institucija sistema, jer imamo dodatni problem, a to je da je Savetu fakulteta 2. februara 2019. godine istekao mandat, a da novi nije formiran i ne znamo kada će biti. Statut fakulteta, usklađen sa novim Zakonom o visokom obrazovanju, u čijoj izradi je učestvovala velika većina vas, i pored pozitivnog mišljenja Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Novom Sadu, prema našim saznanjima, nije dobio saglasnost Saveta Univerziteta u Novom Sadu te u ovom momentu nemamo način kako da formiramo Savet fakulteta. Za davanje saglasnosti na Statut našeg fakulteta glasalo je 13 članova Saveta Univerziteta, tri člana su bila ‘uzdržana’, a ‘protiv’ su bili prof. dr Tihomir Vejnović i dr Veselin Bojat. Tako smo obavešteni od članova Saveta Univerziteta u Novom Sadu, iako zvaničan dopis nismo dobili”, navodi se u obaveštenju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Prof. dr Tihomir Vejnović, upravnik Betanije je, kako je poznato, bio jedini drugi kandidat za dekana Medicinskog fakulteta, dok je dr Veselin Bojat aktuelni direktor Doma zdravlja Novi Sad. Inače, kad istekne rok za sprovođenje rešenja ministarstva, počinje da teče rok od osam dana da fakultet obavesti Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje o ishodu naređenja.  “Molimo Vas da nam ukažete poverenje jer smatramo da još ima dobre volje da se problem razreši. Dekan Fakulteta nastavlja da obavlja svoje dužnosti, jer po članu 63. stav 1. tačka 2. Zakona o visokom obrazovanju dekana bira i razrešava Savet fakulteta. O svim daljim dešavanjima bićete blagovremeno obavešteni putem zvanične internet stranice našeg fakulteta”, poručuju na Medicinskom fakultetu.

Pokrajina: Praksa koja se nikad ranije nije dogodila

U Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje kažu za 021 da je od samog početka izbora dekana bio podnet veliki broj primedbi. Na njih, međutim, sekretarijat nije reagovao jer je procenjeno da značaj tih primedbi nije bio od velikog uticaja na sam tok postupka.  “Međutim, kako je postupak odmicao, počele su da se dešavaju pojedine situacije koje u ranijoj praksi nisu zabeležene (razrešenje članova Saveta koji nisu predstavnici osnivača, ostavka presednika Saveta u toku postupka izbora dekana i slično), što je kulminiralo izborom dekana bez potrebnog kvoruma. U takvim slučajevima pokrajinski inspektori imaju zakonsku obavezu da ukažu na nezakonitosti u postupanju i izreknu mere kako bi se nastale nepravilnosti otklonile. U tom smislu, Medicinskom fakultetu naloženo je da ponovo sprovede postupak glasanja i obezbedi potrebnu većinu, koju je takođe sam fakultet nedvosmisleno utvrdio na prethodno održanim sednicama Saveta i uneo u zapisnik konstataciju da tu većinu čini 16 članova Saveta, što u daljem toku postupka nije ni osporio. Na sednici Saveta 2. jula fakultet je zauzeo stav po kome je na početku sednice bilo prisutno 16 članova Saveta, što je potrebna većina, međutim suprotno tome, napuštanje sednice jednog člana Saveta pogrešno je protumačio kao stav tog člana pri glasanju, čime je fakultet opet prekršio odredbu svog opšteg akta, kojom je propisano da se posle svakog napuštanja sednice nekog od članova Saveta, kvorum ponovo utvrđuje”, kažu za 021 u sekretarijatu za visoko obrazovanje.

About the Author

admin