Vesti – 12.03.2019.

Džejkobs: Srbija ima znanje da sama stvara

Predsednik Svetske akademije nauka i umetnosti Geri Džejkobs, koji je bio specijalni gost ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, ocenio je juče da Srbija ima znanje da sama stvara. “Vi u Srbiji možete da rešite mnogo toga oslanjajući se na svoju snagu, potencijal i znanje koje je duboko posejano u duhu vaše zemlje i njime možete ići napred. Treba da kažete sebi – mi smo deo sveta, mi možemo da naučimo nešto od bilo koga i da sarađujemo s bilo kim, ali pritom ne misliti da rešenja za probleme leže negde napolju”, rekao je Džejkobs za “Večernje novosti”.

Unijina “borba” radi promocije

Predsednici Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije i GSPRS “Nezavisnost” uputili su jedan nemušt (po ko zna koji put, prim. ured.) dopis “kolegama” iz Unije sindikata u kome, doduše blago, osuđuju samoreklamerstvo ovog sindikata: “U vezi sa vašim dopisom od 26. februara 2019. godine upućenom predsedniku Republike, premijerki i ministru prosvete, a koji ste objavili na vašem sajtu, dužni smo svom članstvu da odgovorimo na dve klјučne rečenice”. “Članstvo u sindikatu je dobrovolјno, a njihovo diskreciono građansko pravo je izražavanje svoje političke orijentacije i stavova. Nama posle 30 godina delovanja nije jasno šta znači veličanje i promovisanje Unije sindikata prosvetnih radnika, kada se sindikati u oblasti obrazovanja bore za interese svih zaposlenih, bez obzira kom sindikatu ili političkoj opciji pripadaju”. “Sve što je postignuto za dobrobit zaposlenih u obrazovanju, je najvećim delom rezultat zajedničke akcije svih reprezentativnih sindikata u višegodišnjoj borbi za elementarna prava zaposlenih i za uvažavanje prosvetnih radnika”. Smatramo da ovakav način eksponiranja ne doprinosi dalјoj zajedničkoj saradnji reprezentativnih sindikata koju smo u proteklom periodu uspostavili, u borbi za ostvarivanje interesa i prava svih zaposlenih u delatnosti obrazovanja” kaže se u saopštenju koje su potpisali lideri tri sindikata.(→Saopštenja)

Predstavljeni strateški pravci u razvoju inkluzivnog obrazovanja

Predstavnici ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije predstavili su 6. marta delegacijama ministarstava prosvete Kirgistana i Kazahstana strateške pravce u razvoju inkluzivnog obrazovanja u Srbiji. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je na početku sastanka u Beogradu da su obrazovanje i nauka najbolјi most saradnje među državama i lјudima. On je ukazao na značaj predškolskog obrazovanja za nastavak školovanja i dodao da je cilј ministarstva da obrazovanjem bude svima dostupno. Ministar je izrazio nadu da će Srbija nastaviti saradnju u oblasti obrazovanja sa Kirgistanom i Kazahstanom.

Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedelјković govorila je o statusu reformi javnih politika i o strateškim pravcima razvoja kada je reč o razvoju inkluzivnog obrazovanja u Srbiji. Započeto je zakonskim okvirom iz 2009. godine kada je inkluzija prepoznata. Inkluzija se za ovih 10 godina razvijala, ali sad vidimo kako može još bolјe i u kom pravcu je potrebno da ide. Zbog toga želimo da nastavimo usklađivanje zakonodavnog okvira iz oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, jer se trenutno najviše bavimo dodatnom podrškom, kazala je ona. Pomoćnica ministra kazala je da je u sprovođenju procesa inkluzije veoma važno unapređivanje kompetencija zaposlenih u obrazovanju, ali i procesa rukovođenja ustanovama. Moramo se baviti inicijalnim obrazovanjem nastavnika u svim sferama. Posebno s naglaskom na inkluzivno obrazovanje. Metodičke prakse se moraju menjati. To je nešto na čemu radimo, kazala je Vesna Nedelјković.

Prema njenim rečima, za proces inkluzije je veoma važna i pristupačnost objekata što u velikoj meri zavisi od lokalne samouprave. Nedelјković je rekla i da je napravlјen ogroman iskorak kada je reč o uklјučivanju u sistem obrazovanja Srbije dece iz readmisije, sezonskih migranata i dece migranata. Ona je navela i da je započela transformacija takozvanih specijalnih škola i da je ideja da se formiraju resurs centri za asistivne tehnologije. Pomoćnica ministra zahvalila je tom prilikom kancelariji UNICEF-a na pruženoj pomoći prilikom realizacije različitih projekata u oblasti obrazovanja.

Pristup istraživačkom Joint Research Centre

Zajednički istraživački centar Evropske komisije (Joint Research Centre EC – JRC) otvara svoje naučne laboratorije i objekate u svrhu pružanja obuka i izgradnje kapaciteta za lica koja rade u akademskim i istraživačkim organizacijama, malim i srednjim privrednim društvima (MSP), a uopšteno u javnom i privatnom sektoru. Zajednički istraživački centar Evropske komisije (JRC) nudi pristup svojim nenuklearnim postrojenjima istraživačima i naučnicima iz zemalјa pridruženih istraživačkom programu EU Horizont 2020.  Pružanje pristupa gostujućim istraživačima deo je strategije JRC-a za pružanje obuka i izgradnju kapaciteta, a u okviru akcija JRC-a namenjenih zemlјama u procesi integracije u EU. Naučnici i tehničari će imati priliku da se obučavaju u sledećim oblastima: hemija; bionauke; fizika; IKT i dugoročno strateško planiranje. Trenutno su otvorene, kao pilot akcija osnovni pristup, istraživačke infrastrukture JRC-a Nanobiotehnološke laboratorije.

Nedelјković na forumu o održivom razvoju u Ženevi

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedelјković učestvovaće na Regionalnom forumu o održivom razvoju za UNECE (The United Nations Economic Commission for Europe) region koji će se održati 21. i 22. marta 2019. godine u Ženevi. Ona će prezentovati studiju slučaja pod nazivom „Kvalitetno inkluzivno obrazovanje u Srbiji“ u okviru okruglog stola na temu „Učenje bez granica: celoživotno učenje i inkluzivno obrazovanje“. Na Regionalnom forumu biće predstavlјena iskustva Republike Srbije u sprovođenju reformi u inkluzivnom obrazovanju a koja se odnose na ostvarivanje četvrtog cilјa održivog razvoja: Kvalitetno obrazovanje.

U proteklih 10 godina, Vlada je preduzela opsežne promene i reforme u obrazovnom sistemu sa sveobuhvatnim fokusom na pobolјšanje jednakosti, kvaliteta i efikasnosti dimenzija obrazovanja. Osnovni cilј sadašnjih politika i strategija je da se pobolјša pristup kvalitetnom predškolskom i osnovnom obrazovanju, kako bi se pobolјšala obrazovna postignuća svih učenika uopšte, a posebno dece iz ugroženih društvenih grupa i socijalno nestimulativnih sredina. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja usvojilo je 2009. godine Zakon o osnovama obrazovnog sistema, koji je obezbedio pravni okvir za inkluzivno obrazovanje.

Studija slučaja koja će biti predstavlјena na Regionalnom forumu rezimira napore MPNTR-a Srbije da uvede i podrži sprovođenje politika vezanih za upis sve dece u redovni obrazovni sistem i davanje podrške školama i nastavnicima da pruže odgovarajuću dodatnu podršku u obrazovanju za učenike sa invaliditetom, poteškoćama u učenju i smetnjama u razvoju. U poslednjoj deceniji, inkluzivne obrazovne politike omogućile su obrazovanje hilјada dece i mladih koji su ranije bili van obrazovnog sistema.

Regionalni forum je platforma koja okuplјa aktere zainteresovane za rešenja održivog razvoja, koju organizuje UNECE u bliskoj saradnji sa regionalnim sistemom Ujedinjenih nacija. Regionalni forum o održivom razvoju prati implementaciju Agende 2030 i njenih cilјeva održivog razvoja u UNECE regionu. Fokusirajući se na praktična iskustva, on stvara prostor u regionu za razmenu rešenja, najbolјih praksi i izazova u primeni cilјeva održivog razvoja i pomaže identifikaciji glavnih regionalnih trendova. Studije slučaja koje se prezentuju čine osnovu segmenta horizontalnog učenja.  Učešće na Regionalnom forumu biće sprovedeno u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Srbiji

Kompanije opremaju škole

Pomoćnik ministara prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Stojanović izjavio je 2. marta prilikom predstavlјanja  novog projekta „Za lepšu školu“ da je jedan od  strateških cilјeva tog ministarstva primena novih tehnologija u obrazovanju. Ministarstvo prosvete ranije je potpisalo Memorandum o saradnji sa Rotari distriktom 2483, a cilј projekta je da se u opremanje škola uklјuči što veći broj društveno odgovornih kompanija, ambasada i nevladinih organizacija. Stojanović je ukazao da je posebno važno podizanje digitalnih kompetencija učenika. Prema njegovim rečima, veoma značajno je da škole budu opremlјene savremenom računarskom opremom na kojoj učenici mogu praktično uvežbati i usavršiti stečena teoretska znanja u domenu informaciono komunikacionih tehnologija Stojanović je zahvalio inicijativi organizaciji Rotari za ovaj projekata.  Želјa nam je da opremanje škola bude trajna akcija kojoj će se osim Rotari klubova pridružiti i druge organizacije, naveo je pomoćnik ministra.

Guverner Rotari Distrikta 2483 Vladimir Matić rekao je da  se projektu priklјučuje sve više kompanija. To je sad novi projekat „Za lepšu školu“. Danas se pridružilo sedam kompanija. Mislim da će do kraja godine biti ukupno hilјadu računara, jer smo mi već kao distrikt podelili petsto, sad spremamo još sto, već imamo 250 u najavi. Siguran sam da će biti hilјadu do kraja ove godine, kazao je on. On je dodao da je u prošloj akciji sakuplјeno 153.000 dolara uz pomoć 52 kluba iz zemlјe i iz inostranstva. Prema njegovim rečima, tada je isporučeno 500 računara za 110 škola i 50 gradova i opština. Memorandum o saradnji sa Rotari  distriktom  danas su u Beogradu potpisali između ostalih predstavnici  Inicijative „Digitalna Srbija“, Švajcarsko-srpska trgovinska komora „KPMG“, AIK banka, Istraživačka stanica „Petnica. U okviru današnje manifestacije dodelјene su i nagrade najuspešnijim mladim lјudima i ustanovama u 2018. godini.

Biznis forum Kopaonik: Učiti o potrebi osiguranja?

Osiguranje nije luksuz već potreba, i zato je važna edukacija kako građana, naročito mladih, tako i zaposlenih u ovom sektoru da bi se svest o tome promenila, rečeno je na panelu u okviru Biznis foruma na Kopaoniku.  Generalni direktor DDOR Novi Sad Đordo Markeđani naveo je primer da u Italiji o značaju važnosti osiguranja deca ne uče u školama, već u porodici. Generalni direktor “Dunav osiguranja” Mirko Petrović rekao je da je važna edukacija kada je ovaj sektor u pitanju. Petrović je naveo primer da su gradovi koji su 2014. pretrpeli štete u poplavama napravili pomak i da su građani Obrenovca posle toga, na primer, masovno počeli da osiguravaju imovinu. “Moramo raditi više na personalnim i osiguranjima fizičkih lica. Važno je da već od škole i malih nogu krene informisanje o tome”, rekao je Petrović. Generalni direktor “Viner štediše” osiguranja Zoran Blagojević rekao je mora se promeniti svest građana, odnosno da prosečan stanovnik mora da razmišlja o svojoj budućnisti. “Kad smo mladi i počinjemo profesionalnu karijeru, važno je da se počne već tada sa izdvajanjem koje kasnije može obezbediti solidan prihod”, naveo je Blagojević.

Na panelu u okviru Kopaonik biznis foruma predstavljen je pobednički tim, odnosno pobednička ideja na takmičenju “Osiguraj znanje”, koje je organizovalo Udruženje osiguravača i Fakultet oranizacionih nauka.

Vremeplov: Velika škola u Beogradu postala Univerzitet

Kralj Petar I potpisao je, na današnji dan 12. marta 1905. godine, ukaz o univerzitetu, čime je Velika škola preimenovana u “Univerzitet u Beogradu”. Univerzitetu je Narodna Skupština Kraljevine Srbije osigurala visok stepen autonomije. Određeno je da rektora, obavezno redovnog profesora Univerziteta, bira Univerzitetski savet, što ministar prosvete samo “prima k znanju”. Naučna sloboda zajamčena je odredbom da nijedan profesor nije mogao biti otpušten zbog naučnih ili političkih uverenja. Posle Prvog svetskog rata pored Univerzitetskog saveta ustanovljeno je i Univerzitetsko veće i ni u jednom telu nije bilo ljudi van Univerziteta. Prva škola univerzitetskog ranga u Srbiji osnovana je 1808. odlukom vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa, ali je ugašena propašću ustanka 1813. Naredbom knjaza Miloša Obrenovića obnovljena je 1830, a 1833. premeštena je u Kragujevac, gde je od 1838. radila pod nazivom Licej (Liceum) ili Veliko učilište. Licej je 1841. vraćen u Beograd i 1863. ukazom kneza Mihaila Obrenovića preimenovan u Velika škola.

Vremeplov: Skinuta zabrana sa pravopisa Vuka Karadžića

Sa pravopisa Vuka Karadžića, na današnji dan 12. marta  1868. godine, skinuta je zabrana. Rešenje o tome je na osnovu odluke kneza Mihaila Obrenovića potpisao ministar prosvete Dimitrije Crnobarac, bečki i pariski doktor nauka. Konačnu pobedu svog pravopisa Karadžić nije doživeo – umro je četiri godine ranije.

Vremeplov: Ubijen Đinđić

Na današnji dan 12. marta 2003. godine u  atentatu ispred (u dvorištu) zgrade Vlade Srbije snajperskim hicem ubijen je Zoran Đinđić, predsednik vlade Srbije. Gimnaziju je završio u Beogradu. Diplomirao je filozofiju 1974. u Beogradu a 1979. doktorirao je na Univerzitetu u Konstancu u Nemačkoj, s tezom “Problemi utemeljenja kritičke teorije društva” kod Jirgena Habermasa. Hapšen je još kao student navodno zbog organizovanja “ilegalnih aktivnosti u studentskoj organizaciji”. Pošto se Vili Brant, nemački kancelar, zauzeo za njega, umesto u zatvoru našao se u Nemačkoj. Radio je u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, u Beogradu, bio poslanik u tri saziva Narodne skupštine Srbije kao i tadašnje Savezne skupštine SRJ, i kao profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Jedan je od inicijatora 1989. (sa još 12 intelektualaca) obnove Demokratske stranke a na Skupštini Stranke 1990. jedan je od osnivača. Januara 1994. postaje predsednik Demokratske stranke. Izvesno vreme 1997. gradonačelnik je Beograda. Bio je arhitekta petooktobarskih promena u Srbiji 2000. Od 25. januara 2001. do tragične smrti u atentatu predsednik je vlade Srbije. Dobitnik je nagrade “Bambi”, kao i nagrade fondacije “Polak”, za doprinos razvoju demokratije. Bio je plodan autor, na polju filozofije, ali i političke publicistike. Prevodio je Diltaja, Kropotkina, Huserla… Dela: “Subjektivnost i nasilje”, “Jesen dijalektike”, “Jugoslavija kao nedovršena država”, “Srbija ni na Istoku ni na Zapadu”.

Vremeplov: Umro Pupin

Na današnji dan 12. marta1935. godine umro je srpski fizičar, elektroinženjer i pronalazač Mihailo Pupin, naučnik svetskog glasa. Iz rodnog Idvora u Banatu, posle školovanja u Pančevu i Pragu, otišao je 1874. u SAD gde je završio Kolumbija univerzitet u Njujorku na kojem je potom bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsednik Instituta radio-inženjera. Električni rezonator pomoću kojeg je preko istog provodnika mogućan istovremeni prenos vesti na različitim talasnim dužinama bio je prvi od njegovih mnogobrojnih pronalazaka. Najvećim otkrićem – samoindukcionim kalemovima (“Pupinovi kalemovi”) omogućio je prenos telefonskih razgovora na veliku daljinu. Takođe je otkrio sekundarne radijacije rendgenskih zraka, elektromagnetske detektore, napisao je univerzitetski udžbenik termodinamike.

Za naučni rad odlikovan je 1920. Edisonovom medaljom, a za knjigu o svom životu “Immigrant to Inventor”, na srpski prevedenu pod naslovom “Od pašnjaka do naučenjaka”, 1924. dobio je Pulicerovu nagradu. Njegovo ime nose fizičke laboratorije Kolumbija univerziteta. Pupin je bio čovek izrazitog srpskog patriotskog naboja, pomagao je razne patriotske akcije, humana društva, i u zemlji i u emigraciji. Kao čovek izuzetnog društvenog ugleda a lični prijatelj Vilsona veoma je pomogao srpskoj vladi prilikom određivanja konačnih granica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Vremeplov: Umro Jovan Bijelić

Srpski slikar Jovan Bijelić, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najznačajnijih srpskih (i jugoslovenskih) likovnih stvaralaca između dva svetska rata umro je na današnji dan 12. marta 1964. godine. Studirao je u Sarajevu, Krakovu, Parizu i Pragu. Scenograf (potom i šef slikarske radionice) Narodnog pozorišta u Beogradu, u kojem je delao do smrti, postao je 1919. Slikao je portrete, pejzaže, mrtvu prirodu i kompozicije. Imao je privatnu školu iz koje je izašao niz slikara. Dela: “Portret devojke”, “Kupačica”, “Jajce”, “Kći umetnikova”, “Dvorište”, “Ženski akt”, “Sarajevo”, “Portret starice”.

Vremeplov: Vladislav Petković Dis

Vladislav Petković Dis, jedan od predstavnika impresionizma srpske poezije, rođen je na današnji dan 12. marta 1880. godine u selu Zablaće u blizini Čačka. Vrlo brzo je pronašao svoje mesto u Čačku u kojem je prvo završio Gimnaziju, a zatim 1902. godine i Učiteljski fakultet. Odmah potom, postavljen je za privremenog učitelja u Prliti, selu u blizini Zaječara. Nastavu nije voleo, a od svog učinka u poeziji nije imao veliki prihod. U Beograd je otišao 1903. godine, gde postaje istaknut književnik nakon objavljivanja svojih pesama u književnom časopisu Idila. Nadimak „Dis“ Petković je izabrao iz dva razloga. Kao prvo, Dis predstavlja ponavljanje drugog sloga njegovog imena. Kao drugo, Dis je na engleskom jeziku deo imena rimskog boga podzemnog sveta. Time je Petković hteo sebe da uveliča, a istovremeno i da kroz svoje ime označi mračan ton svoje poezije. Bio je česti posetilac beogradskih kafana na Skadarliji u kojima se istovremeno predavao alkoholu i pisanju novih stihova.

Dobio je i posao carinskog službenika u opštinskoj vladi, pa je tako imao i veliki prihod i slobodno vreme za pisanje. Ubrzo je zajedno sa Simom Pandurovićem postao pomoćni urednik časopisa Književna nedelja. Nakon što je časopis prestao s radom, Dis se oženio prelepom poštanskom službenicom Hristinom-Tinkom koja je odmah dobila počasno mesto u njegovim stihovima. Rodila mu je dvoje dece, Gordanu i Mutimira. Prilikom izbijanja Prvog balkanskog rata, Dis je bio pozvan u vojnu službu kao novinar. Bio je mladi ratni dopisnik koji je verno prikazivao bitke srpske vojske tokom Prvog balkanskog rata 1912. godine, zatim tokom Drugog balkanskog rata 1913. godine, pa i tokom nesrećnog Velikog rata koji je odmah potom usledio.

Bio je svedok žestokih bitaka 1914. i 1915. godine u kojima je srpska vojska uspešno odbila dva austrijska upada, pre nego što su se umešale Nemačka i Bugarska primoravši vojsku Kraljevine Srbije da se povuče preko opasnih albanskih planina na grčko ostrvo Krf. Dis je s Krfa poslat u Francusku da se oporavi i opiše celu tragediju koja ih je zadesila. Vraćajući se na Krf jednim italijanskim brodom 29. maja 1917. godine, tragično je izgubio život kada je nemačka podmornica na Jadranskom moru napala i potopila pomenuti brod. Zbog načina na koji je umro, Dis je prozvan „ukletim pesnikom“.

Vremeplov: Osnovan Bečki univerzitet

Bečki univerzitet osnovan je na današnji dan 12. marta 1365.  godine. Univerzitet  je najstariji je i najveći univerzitet na nemačkom govornom području, pored univerziteta u Pragu, koji je bio višejezični. Ovaj univerzitet je 12. marta 1365. godine ustanovio Rudolf IV zajedno sa svojom braćom Albrehtom III i Leopoldom III. Nosi i naziv Glavni univerzitet. Današnju glavnu zgradu je između 1871. i 1884. godine izgradio Hajnrih od Ferstela. Od 1365. do 1975. Bečki univerzitet je bio jedina visokoškolska ustanova u Beču, a danas broji 63.000 studenata

Vremeplov: Studentske demonstracije u Beču

Na današnji dan 12. marta 1848. godine u Beču izbile velike studentske demonstracije protiv apsolutističkog režima kancelara Klemensa Meterniha, što je bio početak revolucije koja je potresla temelje Austrije i dovela do sloma Meternihovog apsolutizma.

Vremeplov: Rođen Ataturk

U Solunu na današnji dan 12. marta 1881 godine  rođen je, turski državnik Mustafa Kemal, poznat kao Kemal Ataturk, “otac” moderne Turske. Pod njegovim vođstvom 1922. godine zbačen je poslednji sultan Muhamed VI, a 1923. proglašena je republika s njim kao predsednikom na čelu. Predsednik vlade postao je 2. maja 1920. godine i tokom 18 godina vladavine odlučnim reformama dramatično je izmenio lik zemlje. Proklamovao je jednakost svih građana, sproveo agrarnu reformu, doneo savremene zakone, reformisao jezik i pravopis, ukinuo kalifat, strogo je sekularizovao državu, zabranio nošenje fesa, zara i feredže, dao izborno pravo ženama. U spoljnoj politici napustio je panislamističke planove svojih prethodnika na čelu Turske, ali i panturanske čiji je pristalica i sam bio u mladosti. Jedan je od tvoraca Balkanskog saveza 1934.

Vremeplov: Umro “otac” moderne Kine

Na današnji dan 12. marta1925. godine umro je kineski revolucionar i državnik Sun Jat Sen, “otac” moderne Kine i njen prvi predsednik od 1911. do 1912. Revolucionarnu borbu za rušenje monarhije i demokratsku republiku počeo je 1894, a 1905. osnovao je Saveznu ligu iz koje je 1912. nastala stranka Kuomintang. Pod rukovodstvom Suna i Savezne lige 1911. izbila je buržoaska revolucija kojom je zbačena kineska Mandžu dinastiju – Ćin. Za predsednika Južne Kine, koja je postala nezavisna republika, izabran je 1917. Prvi kongres Kuomintanga 1924. prihvatio je Sunova programska načela: za nacionalno oslobođenje potreban je savez sa Sovjetskim Savezom, demokratija nije mogućna bez saradnje s komunistima i blagostanje naroda je nezamislivo bez poboljšanja života najbrojnijih slojeva – radnika i seljaka. Posle njegove smrti tu politiku napustilo je vođstvo Kuomintanga pod Čang Kaj Šekom.

Učenici ostali bez prevoza zbog propalog tendera

Roditelji su ugorčeni, deca bez subvencionisanog prevoza do škole, grad Požarevac nema rešenje. To bi ukratko bilo objašnjenje zašto đaci iz požarevačkog kraja moraju da plaćaju ekonomsku cenu autobuske karte na putu od kuće do škole. Pojedini učenici su ostali na stanici, pojedini su plaćali kartu. Mnogi roditelji su pod imenom i prezimenom ostavljali poruke na strani “Požarevac na FB” kako su im vozači dosadašnjeg autoprevoznika ostavljali decu na stanicama, jer nisu imali novca da plate karte od 180 do 300 dinara. “Jutros su lično moje dete i jednog dečaka izbacili iz autobusa rekavši: ‘Beži napolje, ne može ovim busom, ili 300 dinara od Bubušnice do Bradarca’. Prvo, niko nije obavešten da deca neće biti prevezena jutros. Drugo, treba biti gospodin i prema deci koja ništa nisu kriva”, smatra jedna majka, čije će dete koje se vozilo “Arriva litasom”, po svemu sudeći, kartu za prevoz do škole morati da plaća po punoj ceni. Na šalterima za informacije iz kompanije “Ariva” u Požarevcu, istaknuto je obaveštenje o tome da od 4. marta ne važi subvencionisani prevoz đaka, pa će oni dnevne ili mesečne karte morati da plaćaju po punoj, komercijalnoj ceni, prenose “Večernje novosti”.

Pomenutoj kompaniji je ugovor sa lokalnom samoupravom koja je osnovcima plaćala punu cenu karte, a srednjoškolcima dotirala trećinu cene, istekao još 28. februara. S obzirom na to da novi prevoznik još nije izabran, “Ariva” je do 3. marta bila produžila prevoz đaka sa februarskom mesečnom kartom. Ali, od 4. marta su roditelji oko 1.600 osnovaca i srednjoškolaca primorani da – u nedostatku drugog rešenja – sami plaćaju ne male iznose, sve dok Grad ne izabere novog prevoznika.

Pritom je javna nabavka za ovu uslugu objavljena još 22. januara, a rok za podnošenje prijava je istekao 27. februara. U međuvremenu je – zbog izmene konkursne dokumentacije – taj rok pomeren do 1. marta, ali konačna odluka još nije doneta… Upravo zbog pomenute izmene “Ariva Litas” je odustala od učešća na tenderu, smatrajući da su njome znatno sniženi standardi… – Ne možemo da učestvujemo u nadmetanju koje zanemaruje bezbednost dece i kvalitet prevoza, a kao glavni uslov za učestvovanje forsira najnižu cenu – navedeno je, između ostalog, u saopštenju “Arive”. U gradskom Odseku za javne nabavke kažu da je zakonski rok za donošenje odluke od 25 dana skraćen na deset, pa očekuju skori izbor prevoznika. Saopštavaju i to da vrednost ove nabavke, bez poreza, ukupno iznosi 45,7 miliona dinara, a prevozom je obuhvaćeno oko 1.600 učenika – čak 1.160 osnovaca.

Gradska uprava: Grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama

Povodom obraćanja javnosti iz kompanije “Ariva” koja ima primedbe na račun tendera za prevoz đaka, Gradska uprava u Požarevcu smatra da je takav postupak grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama i protivpravni uticaj na Komisiju, odnosno izbor najpovoljnijeg ponuđača. “Izmenom dokumentacije je obezbeđena veća konkurencija u cilju efikasnog trošenja javnih sredstava, kako bi se dobile najpovoljnije ponude, ali nije zanemarena bezbednost dece. Svi ponuđači su morali da dostave potvrde o tehničkoj ispravnosti vozila i dokaze o tome da su u svom prethodnom poslovanju obavljali prevoz učenika”, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Iz lokalnog budžeta se potpuno izmiruju troškovi prevoza učenika osam osnovnih škola, od kojih polovina do učionica putuje i po 15 kilometara. Što se tiče srednjoškolaca, kojima Grad plaća 30 odsto od pune cene prevoza, oni putuju do Požarevca u kojem radi pet srednjih škola, te do Kostolca koji ima samo jednu takvu obrazovnu ustanovu.  “Ariva nije zadovoljila uslove tendera, a da je trebalo ranije – trebalo je, ali rečeno, pa neispunjeno obećanje. I, eto, deca sad ispaštaju, naći rešenje hitno!” smatraju roditelji. “Jedan od uslova koji nisu ispunili, a obećali jeste da đački autobusi budu samo đački, za prevoz učenika, u određeno vreme, koje odgovara potrebama dece”, navode oni.

Niš: Smena dekana zbog korupcije i nepotizma

Ministarstvo prosvete zatražilo je smenu dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, Petra Mitkovića pošto je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je zaposlio sina i ćerku svojih kolega.  Sednica Saveta fakulteta na kojoj je trebalo da bude razmatran ovaj zahtev odložena je do daljnjeg, te je Mitković i dalje na funkciji dekana. Predsednik Saveta Fakulteta Miomir Vasov kaže za “Blic” da će na sledećoj sednici biti doneta odluka o ovom zahtevu. – Ta sednica biće zakazana u narednim danima. Zahtev Ministarstva biće sagledan i odluka Saveta će biti dostavljena odgovarajućoj službi Ministarstva u zahtevanom roku. O tome da li će Mitković biti smenjen u skladu sa zakonom, odlučiće Savet ili Ministarstvo – kaže Vasov. Kako je “Blic” već pisao, Agencija je tražila smenu Petra Mitkovića jer je zaposlio ćerku prodekana, te sina člana Saveta fakulteta za asistenta, dok je u isto vreme prodekan Fakulteta potpisao ugovor o radu sa dekanovim sinom. Optužbe o nepotizmu izneo je u javnost i Petar Pejić još 2016. godine, kada je konkurisao za mesto asistenta. On je naveo da je bio bolji kandidat od ćerke prodekana i supruge profesora, koje su dobile posao, a nakon toga je Upravni sud poništio konkurs.

U Ministarstvu prosvete potvrdili su za “Blic” da je upućen zahtev za smenu Mitkovića, jer funkciju dekana “ne može obavljati neko ko ima preporuku za razrešenje od Agencije za borbu protiv korupcije”. – Imajući u vidu zakonske odredbe, obaveza je Saveta Fakulteta da konstatuje prestanak dužnosti organu poslovođenja, imenuje vršioca dužnosti, kao i da pokrene postupak izbora novog dekana – kazali su u Ministarstvu za “Blic”.

Redakcija “Blica” pokušala je da dođe do komentara Petra Mitkovića, ali on nije odgvorio na naše poruke, kao i prethodnog puta kada smo pisali da mu je produžen mandat uprkos preporuci Agencije da bude razrešen. Inače, kako je “Blic” pisao, Mitković je jedan od tri dekana koji su ostali na toj funkciji odlukom Saveta Univerziteta u Nišu, iako je Agencija za borbu protiv korupcije tražila njihovo razrešenje zbog nepotizma. Osim Mitkoviću, Senat je prošle godine potvrdio mandate i Milovanu Bratiću, dekanu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, te Suzani Kostić, dekanu Fakulteta umetnosti.

Ministarstvo: Nastavnici zloupotrebljavaju položaj

Organizacijom putovanja (kampovi, letovanja, zimovanja, planinarenja…) koja nisu planirana u školskom programu i godišnjem planu rada škole, nastavnici zloupotrebljavaju svoj položaj, a privatno promovisanje turističkih aranžmana u prostorijama škole predstavlja neovlašćeno korišćenje školskog prostora, što se smatra težom povredom radne obaveze. To se, između ostalog, navodi u dopisu koji je Ministarstvo prosvete uputilo direktorima osnovnih i srednjih škola. U dopisu se ističe da se roditelji učenika koji prihvataju privatne ponude nastavnika dovode u zabludu da su ove aktivnosti organizovale škole. Napominje se da sve vannastavne aktivnosti moraju da budu sadržane u školskom programu i godišnjem planu rada škole i da je za njihovu realizaciju neophodna saglasnost saveta roditelja.

Policija “češlja” Vinču

Novoizabrani v.d. direktora Instituta za nuklearne nauke “Vinča” Zlatko Rakočević kaže da je prethodno rukovodstvo izlagalo ljude mobingu i najavljuje da će raditi na tome da se poboljša status naučnika u tom institutu. Institut su poslednjih meseci potresle brojne afere, u koje su uključeni prethodna direktorka Milica Marčeta.

Split: Uhapšeni maloletnici koji su crtali antisrpske grafite

Splitska policija saopštila je u četvrtak  da je uhapsila dvojicu maloletnika koji su tokom februara na više gradskih zgrada, osnovnih škola i vrtića ispisali grafite uvredljivog sadržaja protiv Srba, ustaška obeležja i poruke. Tada je zbog oštećenja tuđe imovine protiv dvojice 17-godišnjaka podignuta prijava tužiocu za maloletnike, javlja Hina. Splitska policija je saopštila da su maloljetnike uhapsili policajci pod sumnjom da su od 2. do 19. februara u devet navrata, na više zgrada u užem delu grada i na zidovima dve osnovne škole i dečijeg vrtića u Splitu, sprejem ispisivali razne grafite neprimerenog, uvredljivog i drugog sadržaja. Grafitima, na većini kojih je bilo iscrtano tzv. ustaško „U“ i kukasti krstevi, išarali su poruke poput ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, „Mrzi Srbiju“, „Mrzi školu i Srbe“, „Smrt policiji“ i druge.

Jedan od grafita osvanuo je na školskoj zgradi samo dan nakon što su na splitskoj Rivi splitski huligani napali vaterpoliste Crvene zvezde, od kojih je jedan spas potražio skokom u more. Ispisane poruke mržnje i netolerancije osudio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, poručivši njihovim autorima da „oni nisu Split“. „Iscrtavanje neprimerenih poruka i simbola na Osnovnoj školi Skalice za svaku je osudu. Protiv tih strašnih poruka moramo se boriti edukacijom i stvaranjem atmosfere u kojoj su ovakve i slične škrabotine apsolutno neprihvatljive“, izjavio je gradonačelnik za „Slobodnu Dalmaciju“. Kako navodi Hina, da u Splitu i okolini rastu mržnja i netrpeljivost prema srpskoj zajednici potvrđuje i to što je sredinom februara u splitskoj Karamanovoj ulici osvanuo grafit „Maksovi mesari“ kojim se, kako dodaje hrvatska agencija, veliča ustaški zločincac Maks Luburić i njegovi „ustaški koljači“.

Pakistan: Vlada preuzela kontrolu nad 182 verske škole

Pakistanska vlada objavila je 7. marta 2019. godine da je preuzela kontrolu nad 182 verske škole i da je privedeno više od 100 ljudi u okviru borbe protiv zabranjenih ekstremističkih grupa. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je akcija planirana ranije i da ne predstavlja odgovor na nezadovoljstvo Indije zbog, kako navodi Nju Delhi, nesposobnosti Islamabada da obuzda ekstremističke grupe koje su aktivne na pakistanskoj teritoriji. Pakistan je pod pritiskom svetskih sila da deluju protiv grupa koje izvode napade u Indiji, uključucjući i Džaish-e-Mohamed, koja je preuzela odgovornost za napad 14. februara u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika. Rojters prenosi da su pokrajinske vlade preuzele kontrolu nad 182 verske škole i da je 121 osoba privedena. Verske škole se često optužuju za radikalizaciju mladih, ali su istovremeno jedine obrazovne institucije za milione siromašne dece. Mnoge zabranjene grupe, među kojima i Džaish-e-Mohamed, organizuju seminare. Još jedna zabranjena grupa, Džamat-ud-Dava, koja sebe naziva islamskom humanitarnom organizacijom, vodi oko 300 verskih škola širom zemlje. Pakistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da su preuzeli neke institucije i od drugih organizacija, uključujući 34 škole i fakulteta, 163 dispanzera, 184 ambulante, pet bolnica i osam kancelarija zabranjenih organizacija.

About the Author

admin