Vesti – 13.03.2019.

Džejkobs: Srbija ima znanje da sama stvara

Predsednik Svetske akademije nauka i umetnosti Geri Džejkobs, koji je bio specijalni gost ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, ocenio je da Srbija ima znanje da sama stvara. “Vi u Srbiji možete da rešite mnogo toga oslanjajući se na svoju snagu, potencijal i znanje koje je duboko posejano u duhu vaše zemlje i njime možete ići napred. Treba da kažete sebi – mi smo deo sveta, mi možemo da naučimo nešto od bilo koga i da sarađujemo s bilo kim, ali pritom ne misliti da rešenja za probleme leže negde napolju”, rekao je Džejkobs za “Večernje novosti”. Džejkobs savetuje Srbiji da ne treba da zavisi samo od stranih investicija, već da pokuša sama da stvori dodatnu vrednost. “Vi to možete, a to je dokazao i moj prijatelj, nekadašnji guverner Narodne banke Dragoslav Avramović, kada je nemoguću situaciju hiperinflacije rešio kreirajući novu, paralelnu valutu i preokrenuo ekonomsku situaciju”, naveo je Džejkobs. Kaže da nema ništa protiv stranih ulaganja, ali ne misli da je to jedino rešenje.

“To nije opcija da se kvalifikujete za MMF, EU i druge investitore. Vi imate resurse koji nisu dovoljno iskorišćeni. Napredak i razvoj je više stvar stava. Morate sebe da ubedite da uradite sve da postanete bolji i privlačniji. Rešenja nisu napolju, ona su u vlastitom narodu, u svojim ljudima”, istakao je Džejkobs. Prema njegovim rečima, postoji mnogo novca koji može da se privuče u zemlje u kojima vlade ne gledaju samo na sebe, nego prave nešto što bi moglo da bude model za ceo svet. “To bi bio moj savet da usmerite svoju politiku i orjentaciju na način da ono što radite dobro za Srbije je dobro i za ceo svet”, zaključio je predsednik Svetske akademije nauka i umetnosti.

NTC radionice za decu i roditelje u KCNS

Deca uzrasta od 8 do 12 godina i njihovi roditelji, ovog marta slobodno vreme mogu da provedu i kao učesnici NTC programa, odnosno zanimljivih edukativnih sadržaja u Kulturnom centru Novog Sada. Mentor na radionicama je dečiji pisac i koautor NTC programa, Uroš Petrović. https://www.youtube.com/watch?v=FAMNqPxwBKk

Poziv  na “Maj mesec matematike”

Centar za promociju nauke je, uoči priprema za predstojeći Maj mesec matematike, raspisao poziv za mapiranje matematičkih događaja u Srbiji. Poziv je upućen nastavnicima, profesorima, učitelјima i svima koji su posvećeni obrazovanju i popularizaciji nauke na teritoriji Republike Srbije, koji imaju dobru praksu u svojoj nastavi i koji kroz neformalno obrazovanje žele da javnosti predstave interesantne matematičke metode, pojmove ili događaje sa svojih časova. Bilo da su u pitanju interaktivne radionice, matematičke igre, naučnopopularna predavanja, ili potpuno nova ideja kako bi to ovog maja mogli da promovišete matematiku – javite se na poziv.

Poziv traje do 25. marta 2019. godine do 18:00 časova. Potrebno je da u odgovarajućem formatu opišete predloženi program, školu, fakultet ili oranizaciju gde radite i da priložite kraću biografiju. Na ovaj način ćete timu Centra za promociju nauke pomoći da svi zajedno ispišemo matematičku mapu Srbije! Osim toga, komisija Centra za promociju nauke odabraće pet najbolјih programa kao primere uspešnih praksi. Taj izbor će biti zasnovan na tri kriterijuma kvaliteta: plan implementacije, inovativnost predloga i prilagođenost cilјnoj grupi. Ovih pet predloga, odnosno pet nastavnika i profesora, zajedno će sa timom Centra za promociju nauke raditi na kreiranju video-baze primera dobre prakse. Tokom manifestacije Maj mesec matematike javnost će imati priliku da vidi i upozna se sa ovim primerima dobre prakse, a nakon manifestacije program će nastaviti putovanje po naučnim klubovima širom Srbije. Za eventualna pitanja, kontakt osoba je Danijela Vučićević, e-mejl: dvucicevic@cpn.rs

Odbrana i zaštita (ne)obavezan predmet?*

Fakulteti otvaraju vrata brucošima

Da odabir srednje škole i fakulteta predstavlja najbitniju životnu odluku pokazuju iz godine u godinu mali i veliki maturanti, koji već od marta hrle u obrazovne ustanove koje za njih organizuju dane „otvorenih vrata”. Tamo ih upoznaju s načinom učenja, ali i upisa i života u đačkim i akademskim domovima. Kroz razgovore s budućim profesorima, i starijim kolegama, budući brucoši dolaze do informacija šta ih čeka među školskim i akademskim klupama, neophodnih za valjanu odluku o nastavku školovanja, koje im opredeljuje i ostatak životnog puta.  Među prvima ove godine svoja vrata budućim srednjoškolcima i akademcima otvorile su vojne škole u Beogradu.  Poziv za pripremnu nastavu nedavno je objavio i prestonički Pravni fakultet, dok Filološki fakultet najavljuje skoro druženje s maturantima na Danu otvorenih vrata 16. marta u 12 časova.

Posle uvodnih objašnjenja prof. dr Ljiljane Marković, dekana Filološkog fakulteta, u osam sala i zbornica budući studenti filologije imaće priliku da razgovaraju s predstavnicima naučnih disciplina i jezika za čije su studiranje zainteresovani.  Od tog dana u skriptarnici će moći da nabave zbirke zadataka s prijemnih ispita ranijih godina za upis na bibliotekarstvo, srpski i više od 20 stranih jezika.

Pravni fakultet u Beogradu nedavno je obavestio maturante da se od 10. aprila do 11. maja mogu prijaviti za prvi krug upisnih priprema. Potrebno je da uplate 10.000 dinara kako bi pohađali 50 časova nastave s gradivom iz istorije, srpskog jezika i ustava i prava građana. Časovi će se održavati subotom i nedeljom 11, 12, 18, 19, 25, 26. maja i 1. juna od devet časova, čime se fakultet prilagođava maturantima koji u tom periodu još idu u školu. Drugi krug priprema u toku raspusta biće „u cugu”, u istom amfiteatru od 3. do 7. juna, od devet do 15 sati, a prijavljivanje za njega je od 13. maja do 3. juna. Iskustvima s dana otvorenih vrata iz prethodnih godina nisu bili zadovoljni, naglašava prof. dr Bojan Milisavljević, prodekan za nastavu i predsednik

Komisije za promociju Pravnog fakulteta. Zato su ove godine u više navrata organizovali posebne obilaske fakulteta za različite škole. – Tako se više posvetimo potencijalnim kandidatima i pokažemo im deo pravne tradicije i prednosti upisa našeg fakulteta. Ističemo veliku širinu poslova, kojima posle završenog fakulteta mogu da se bave, mogućnost da socijalno ugroženim studentima godišnje dodelimo sto stipendija, a akademcima koji sami plaćaju školarinu besplatne udžbenike iz svih predmeta – ističe Milisavljević i dodaje da su lane, kao i svi pravni fakulteti u regionu, upisali manje studenata, prevashodno zbog nižeg nataliteta u toj generaciji.

Pravni fakultet je ove godine osnovao Komisiju za promociju fakulteta s više zadataka, među kojima je i povećanje broja studenata. Milisavljević ističe da obilaze razne škole u zemlji, prevashodno gimnazije, i promovišu fakultet, ali i nastoje da povećaju njegovu vidljivost na internetu i društvenim mrežama, koje mladi najviše posećuju.

Pored civilnih akademskih i školskih ustanova s promocijama je već počelo i Ministarstvo odbrane. Ono je do 15. marta raspisalo konkurs za prijem učenika u Vojnu gimnaziju, dok prijave za Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije traju do 31. marta. Vrata Vojne gimnazije i Vojne akademije otvorena su za kandidate svake subote od 10 do 13 časova dok traju konkursi, a ovogodišnje interesovanje za prijem u vojne škole je veoma veliko, navode u Ministarstvu odbrane. – To se događa s razlogom. Stanje u Vojsci Srbije menja se nabolje. U budžetu su povećana sredstva za poboljšanje kvaliteta života i radnih uslova u vojsci i u vojnim školama. Povećana su novčana primanja zaposlenih, učenika i kadeta – navode u Upravi za odnose s javnošću ministarstva.

Školovanje je besplatno, a domovi uređeni. Kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta, kao i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole primaju stipendiju, obezbeđeni su im smeštaj i ishrana. – Završetkom vojne škole, polaznicima je zagarantovan posao sa mogućnošću stalnog stručnog i karijernog usavršavanja. Oni koji žele mogu učestvovati i u mirovnim operacijama. Kandidati imaju priliku da razgovaraju s profesorima, starešinama, kadetima i učenicima o svemu što ih interesuje u vezi sa školovanjem – navode u Ministarstvu odbrane.

Vojna akademija ove godine upisaće 183 kadeta, a Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije 25. U Srednju stručnu vojnu školu biće upisano 65 dečaka i devojčica, a u Vojnu gimnaziju 90 učenika oba pola.

Novi Sad: Rebić na štandu Kriminalističko-policijskog univerziteta

Direktor policije Vladimir Rebić posetio je u  subotu, na  upravo završenom, Međunarodnom sajmu obrazovanja u Novom Sadu, štand Kriminalističko-policijskog univerziteta i Centra za osnovnu policijsku obuku, na kojima posetioci mogu da se upoznaju sa programom obrazovanja na KPU i obukom koja se sprovodi u COPO. Rebić je istakao da je KPU jedina visokoškolska ustanova u Srbiji koja školuje, pre svega, buduće pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i pozvao maturante da se prijave i budu deo ovog kvalitetnog tima, saopštio je MUP. Govoreći o Centru za osnovnu policijsku obuku, Rebić je naveo da u ovom centru, mladi koji žele da postanu policajci, stiču dobro znanje i veštine kako da uspešno savladaju sve složenije zahteve teškog i odgovornog policijskog posla. Prema njegovim rečima, učešćem policijskih službenika na Sajmu obrazovanja, Ministarstvo želi da približi i rad policije građanima kroz neposrednu komunikaciju. “Ministarstvo unutrašnjih poslova kroz jedan drugačiji pristup želi da približi svoj rad građanima, jer hoćemo da i kroz nove načine delovanja unapređujemo sveukupnu bezbednost u društvu”, zaključio je Rebić.

Tokom trodnevnog Međunarodnog sajma obrazovanja, građanima su svoj rad predstavili pripadnici Uprave policije, Uprave kriminalističke policije, Uprave saobraćajne policije, Sektora za vanredne situacije, kao i zaposleni u Sektoru za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije MUP-a Srbije.

Pančevo: Zdravstvena kontrola u školama i vrtićima

Već petnaest godina Zavod za javno zdravlje u sararadnji sa Gradskom upravom u Pančevu sprovodi program javno zdravstvene kontrole predškolskih i školskih ustanova na teritoriji grada. Ovakav vid kontrole dao je dobre rezultate, u značajnoj meri smanjen je broj neispravnih uzoraka briseva i više se vodi računa o higijeni objekata u kojima borave deca. Programom javno zdravstvene kontrole obuhvaćeno je 29 osnovnih i srednjih škola na teritoriji Pančeva kao i 21 objekat Predškolske ustanove “Dečija radost”. “Ono što je obuhvaćeno pregledom je pre svega ispravnost vode, namirnica, nutritivna vrednost namirnica. Higijenski uslovi samih objekata koji se dva puta godišnje ispituju. Higijena radnih ploča, higijena pripremanja hrane kao i svih drugih vidova sanitarnih pregleda”, rekla je Tatjana Božić, gradska većnica zadužena za obrazovanje. Sanitarnim pregledima podvrgnuti su zaposleni u predškolskoj ustanovi, učenici i nastavnici u srednjim školama koji rade sa namirnicama ili odlaze na praksu u zdravstvene ustanove. Novina je da se od ove godine, osim u vrtićima, proverava energetska vrednost obroka i u osnovnim školama koje imaju produženi boravak.

Oko 9.500 učenika u osnovnim i više od 5.000 u srednjim školama kao i mališani iz predškolske ustanove obuhvaćeni su programom javno zdravstvene kontrole. “Ono što je dobro je da je hrana bezbedna.Nismo imali nikakvih epiemija što se tiče hrane. Vodu za piće 4 puta godišnje radimo. Nema hidričnih epidemija, uzorci su u veoma malom procentu neispravni i to najviše dok je raspust, kada deca nisu u školi i kada malo voda odstoji”, rekla je Dr Radmila Jovanović-načelnica Centra za higijenu u ŽJZ Pančevo. Od 116 uzoraka vode za piće mikrobiološki je bilo neispravno 19 a fizičko-hemijski 12 uzoraka. Predloženo je oko 70 mera od strane Zavoda za javno zdravlje koje se odnose i na uređenje dvorišta, fasada, zamenu stolarije, podova, rekonstrukciju krovova… Grad Pančevo za program javno zdravstvene kontrole godišnje izdvaja oko šest miliona dinara. https://www.youtube.com/watch?v=HiVcupn5vRY

Mladi masovno odlaze sa Kosova i Metohije

Odlazak mladih iz čitave Srbije je tema svih tema, međutim ona ne izostavlja i Srbe sa Kosmeta. Mnogi se nakon završenih fakulteta vraćaju da pomognu sunarodnica, a postoje i oni koji svoj životni put pronalaze u gradovima centralne Srbije.       https://www.youtube.com/watch?v=-iR9IL53vg4

Prvo atletsko takmičenje srpskih i ruskih kadeta

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je deklarativno na 15-to dnevnoj  obuci (!) za civinu zaštitu i rezervni vojni kadar, na koju se dobrovoljno prijavio,  prisustvovao je u subotu ceremoniji svečanog otvaranja Prvog bilateralnog atletskog mitinga koji je u beogradskoj Atletskoj dvorani okupila kadete reprezentacija vojnih akademija Srbije i Rusije. Govoreći o takmičenju, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, istakao je, između ostalog, jedinstvenost Atletske dvorane na ovim prostorima. “Vojna akademija i naši kadeti su dobri domaćini, a siguran sam i da ćemo danas razviti dobar takmičarski duh i da ćemo u budućnosti proširiti sportsku saradnju, kao deo sveobuhvatne saradnje sa Ruskom Federacijom”, poručio je general Zrnić.

Rukovodilac ruske delegacije i zamenik načelnika Centralnog kluba armije, potpukovnik Oleg Parhovinka, iskazao je zadovoljstvo jer je današnja manifestacija prvo učešće i organizovanje zajedničkog sportskog susreta kadeta vojnih akademija Ruske Federacije i Republike Srbije. “Ovo je za nas mogućnost, ne samo da učestvujemo u igrama, već da kadeti pronađu nove prijatelje, zbliže se i prenesu svoja iskustva jedni drugima”, poručio je Parhovinka, dodavši da se nada da će već sledeće godine i ubuduće biti organizovani slični susreti ne samo u atletici već i u drugim sportovima, i ne samo među kadetima već i među učenicima vojnih škola.

Organizator Prvog bilateralnog atletskog mitinga u dvorani je Vojna akademija Univerziteta odbrane, koja je u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nosilac aktivnosti Delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM). Podršku manifestaciji pružio je i Atletski savez Srbije. Svoje umeće i sposobnosti kadeti i kadetkinje pokazali  su u pet atletskih disciplina – bacanju kugle, skoku u dalj, trkama na 60, 200 i 1.500 metara. U takmičenjima je učestvovalo  35 kadeta iz Srbije i 17 kadeta iz Ruske Federacije, dodaje se u saopštenju.

Novi Sad: Merenje koncentracije radona u školama i PU

U Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” i u 30 osnovnih škola u Novom Sadu, od 1. marta postavljeni su uređaji za merenje koncentracije prirodnog gasa radona, koji nastaje radioaktivnim raspadom uranijuma. Akcijom se želi proceniti izloženosti tom gasu u zatvorenim prostorijama, u kojima boravi veći broj ljudi. Merenje koncentracije radona vrši se korišćenjem pasivnih uređaja, u kojima se registruje alfa zračenje. Detektori su upakovani u male, plastične crne kutije, sami po sebi nisu izvor zračenja, a najčešće se postavljaju u podrume, ili prizemlja, zato što je koncentracija radona najveća pri tlu i u zemlji. Zavisno od broja učenika, svaka škola je dobila određen broj merača. “Mi smo postavili u jednu slučajno odabranu učionicu, zatim u boravak, kabinet za tehničko koji se nalazi u samom suterenu. Četiri uređaja smo dobili, uglavnom tu gde se ljudi najviše i kreću, gde se najviše zadržavaju, znači prostorije koje se frekventno koriste”, kazao je Nedeljko Đorđić, dorektor Osnovne škole “Đorđe Natošević”.

Istraživanje će trajati do 31. maja, nakon čega će uređaji biti pokupljeni iz ustanova i odneti na dalje istraživanje, kažu u školskoj upravi za Južnobački i Sremski okrug. “Ono što je naš zadatak jeste da deca imaju bezbedne uslove, da udišu zaista zdrav i čist vazduh. Merenje radona biće takvo da će se postavljati detektori u prostorije, one se postavljaju na neka mesta koja nisu dostupna deci, a to su na ormanima, policama, ili se mogu čak i zakucati i postaviti na zid, bitno da se ne pomeraju u ta 3 meseca i da ne budu blizu nekih izvora toplote, kao ni blizu prozora i vrata, zato što u školama postoje mehanizmi kako se može smanjiti koncentracija radona”, saopštio je Jovan Vukčević, načelnik školske uprave za Južnobački i Sremski okrug.

Na osnovu istraživanja svetske zdravstvene organizacije, radon je drugi uzročnik oboljevanja od raka pluća, odmah posle duvanskog dima. Nacionalni program njegovog merenja u Srbiji sprovodi se u poslednjih nekoliko godina, a 2015. i 2016. godine to je učinjeno u više od 5.000 domaćinstava.

Vremeplov: Umro Ivo Andrić

Na današnji dan  13. marta 1975. godine umro je srpski pisac Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, član Srpske kraljevske akademije. Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu i doktorirao istoriju u Gracu 1924. delom “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine”. U Prvom svetskom ratu hapšen je i interniran zbog izrazite prosrpske orjentacije, a između dva svetska rata bio je ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu. U mladosti je pisao pesme (“Ex ponto”, “Nemiri”, “Lirika”). Pripovedač snažne imaginacije, izuzetan poznavalac Bosne, odlikovao se vanrednom čistotom jezika i stilom, prefinjenim psihološkim analizama. Dela: romani “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”, “Omer-paša Latas” (nedovršen), zbirke pripovedaka “Nemirna godina”, “Žeđ”, “Jelena, žena koje nema”, “Znakovi”, “Deca”, “Kuća na osami”, putopisi i skice “Staze, lica, predeli”, meditativna proza “Znakovi pored puta”, “Eseji, kritike, članci I i II”, “Sveske”.

Vremeplov: Nemački plaćenici  ubili 2.000 kalvinista

Nemački plaćenici koje je unajmila holandska vladarka Margareta od Parme na današnji dan  13. marta 1567. godine  ubili su 2.000 kalvinista.

Vremeplov: Rođen Đorđe Maletić

Akademik Đorđe Maletić, književnik, pozorišni i književni kritičar, profesor Liceja u Beogradu, rođen je na današnji dan  13. marta 1816. godine.

Vremeplov: Umro Enriko Josif

Na današnji dan  13. marta 2003 godine umro je srpski kompozitor Enriko Josif, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Njegov kompozitorski opus izuzetno je bogat i raznolik, uključujući Lirsku simfoniju za četiri flaute, harfu i gudački orkestar, “Snoviđenja” za flautu, harfu i klavir, “Tri psalma” za klavir, “Smrt Stefana Dečanskog”. Osim komponovanja i pedagoškog rada, bavio se i muzičkom kritikom, esejistikom i publicistikom, takođe veoma uspešno.

Vremeplov: Sovjetski parlament uveo višepartijski sistem

Na današnji dan  13. marta 1990. Sovjetski parlament izglasao je uvođenje višepartijskog sistema, nakon 72-godišnjeg monopola na vlast Komunističke partije. 

Vremeplov: Ubio 16 prvaka i njihovu učiteljicu

U mestu Danblejn, oko 40 kilometara severno od Glazgova, na današnji dan  13. marta 1996. naoružani čovek je u gimnastičkoj sali osnovne škole ubio 16 učenika prvog razreda, uzrasta između pet i šest godina i njihovu učiteljicu, ranio još 13 đaka i potom izvršio samoubistvo. 

Vremeplov: Umro Franc Kenig

Na današnji dan  13. marta 2004. godine umro je austrijski kardinal Franc Kenig, poznat po zaslugama u povezivanju vera. On je godinama radio na uspostavljanju veza između Vatikana i komunističkih država. Na njegovu inicijativu 1964. godine osnovana je Fondacija “Pro orijente”, koja se bavi dijalogom između rimokatoličke i pravoslavne crkve.

Vremeplov: Umro Petar Hektorović

Petar Hektorović, renesansni pisac srpskih korena plemić sa dalmatinskog ostrva Hvar, autor speva “Ribanje i ribarsko prigovaranje”, jednog od najoriginalnijih dela hrvatske renesansne književnosti umro je na današnji dan  13. marta 1572. godine. U spev je uneo više srpskih narodnih pesama, uključujući epsku pesmu “Kraljević Marko i brat mu Andrijaš”. Preveo je spev “Remedia amoris” rimskog pesnika Ovidija.

Vremeplov: Rođen Mahmud Darviš

Na današnji dan  13. marta 1941.godine rođen je Mahmud Darviš, najpriznatiji palestinski pesnik i jedan od najvećih pesnika arapskog jezika uopšte. Njegova poezija prevođena je na više od 20 jezika. Opisivao je borbu svog naroda za nezavisnost, kritikujući pri tom, i Izrael i palestinsko rukovodstvo kao i neslogu Palestinaca. Ranih sedamdesetih studirao je u bivšem Sovjetskom Savezu, a PLO je napustio 1993. u znak protesta zbog potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma s Izraelom. Godine 1988. napisao je Manifist koji je poslužio kao deklaracija nezavisnosti palestinske države. Bio je cenjen širom Bliskog istoka i smatran je palestinskim nacionalnim pesnikom.

Vremeplov: Rođen Kosta Petković

Srpski geolog Kosta Petković, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je na današnji dan  13. marta 1903 godine.  Bio je i  upravnik Geološkog zavoda i Geološkog instituta, urednik “Geoloških anala Balkanskog poluostrva”, “Zbornika” i “Glasnika Geološkog instituta SANU”. Objavio je više od 200 naučnih radova i izradio prvu geološku kartu Jugoslavije po internacionalnoj normi. Dela: “Geološki sastav i tektonski sklop Suve planine”, “Geološki sastav i tektonski sklop Majdanpeka”, “Geologija okoline Dubrovnika”, “Geološka građa Jugoslavije i njen uticaj na obrazovanje rudnih ležišta, reljefa i razvoj privrede”, “Mezozoik Jugoslavije I-IV”, “Trusna katastrofa u Skoplju 26. jula 1963. I-III”, “Studija seizmo-tektonske karakteristike teritorije Crne Gore”.

Vremeplov: Umrla Suzan Entoni

Na današnji dan  13. marta1906. godine umrla je Suzan Entoni, začetnica i vođa pokreta za prava žena u SAD. Napisala je “Istoriju ženskog prava glasa”. 

Vremeplov: Umro Dimitrije Avramović

  Srpski slikar i pisac Dimitrije Avramović, jedan od začetnika romantizma u srpskom slikarstvu umro je na današnji dan  13. marta 1855 godine. Studirao je na Umetničkoj akademiji u Beču, gde je izradio odličan portret Vuka Karadžića. Ukrasio je zidove i ikonostas Saborne crkve u Beogradu, crkve u Topoli, manastira u Vrdniku, portretisao je kneza Mihaila Obrenovića, mitropolita Petra, Simu Milutinovića Sarajliju. U Svetoj Gori je, prema nalogu Državnog saveta, prepisivao povelje srpskih vladara i kopirao živopise i po povratku je objavio delo “Sveta Gora sa strane vere, hudožestva i povesnice”, kojim je stekao velike zasluge za srpsku istorijsku nauku. Kao publicista sarađivao je u časopisima “Podunavka”, “Sedmica” i “Srbski dnevnik”.

Zbog porodiljskog, koče izbor Vesne Todorčević u redovnog profesora

Gotovo godinu dana profesorka Fakulteta organizacionih nauka Vesna Todorčević čeka da postane redovni profesor. Međutim, redovni angažman joj, kako kaže, koče kolege, kojima, između ostalog, smeta to što je izostajala sa nastave zbog porodiljskog odsustva. Provela je godine u radu sa studentima i napokon prošlog februara dočekala da se otvori pozicija redovnog profesora. Konkurs je, međutim, ubrzo odložen, zbog prigovora pojedinih kolega, između ostalog, da je zbog porodiljskog i trudničkog previše odsustvovala sa nastave. “Nikakvu privilegiju ja ne tražim zbog činjenice da sam majka troje dece. Dakle, ja ispunjavam sve uslove propisane pravilnikom za izbor u zvanje redovnog profesora, isto kao neko ko nema dece, ali se činjenica da ja imam decu koristi kao osporavajući argument, umesto da se samo gledaju moji rezultati”, navodi dr Vesna Todorčević.

O predlogu se nije govorilo mesecima, sve dok u septembru Fakultet organizacionih nauka nije ponovo pokrenuo konkurs. Todorčevićeva je i tada dobila i više nego odličnu procenu komisije. “Na osnovu izloženog, sa zadovoljstvom predlažemo Izbornom veću Fakulteta organizacionih nauka, Veću Naučnih oblasti prirodno-matematičkih nauka i Senatu Univerziteta u Beogradu izbor dr Vesne Todorčević u zvanje redovnog profesora”, stoji u proceni Komisije za pisanje izveštaja. Međutim, nekoliko profesora je ponovo podiglo glas, jer Todorčevićeva, navodno, nema dovoljno pedagoškog znanja, ni nakon skoro dve decenije rada sa studentima i pored toga što uvek dobija visoke ocene od njih.

I taj prigovor komisija za izbor je odbacila, a pravi problem je nastao, kaže, kada su kolege proširile priču na matičnom fakultetu da ima političku zaleđinu. “Spinujući činjenicu da sam se obraćala nadležnim institucijama, da ja imam nekakve političke veze i da sam neki politički slučaj, i to je, nažalost, izazvalo zabunu kod članova Veća matematičkog fakulteta, koje nije dalo pozitivno mišljenje za moj izbor”, navodi Todorčevićeva.

Ukoliko poslednja instanca – Senat, ne odluči u njenu korist, preti joj i ostanak bez posla, jer nakon porodiljskog ističe izborni period vanrednog profesora. Troje njenih kolega, koji se protive izboru u zvanje redovnog profesora, nisu bile dostupne za komentar. 

Mihajlović: Ne diskriminisati žene zato što su majke

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, osudila je danas postupak kojim se, kako navodi, nad profesorkom Fakulteta organizacionih nauka Vesnom Todorčević vrši diskriminacija samo zato što je kao majka iskoristila zakonsko pravo na porodiljsko odsustvo. “Ukoliko ova žena zaista nije unapređena samo zato što je na porodiljskom odsustvu, to je nedopustivo. Neprihvatljivo je da bilo koja zaposlena žena snosi sankcije i nema mogućnost da napreduje u karijeri samo zato što se ostvarila u ulozi majke. Njeno zakonsko pravo je da iskoristi porodiljsko odsustvo i brine o detetu, a jedini argument za profesionalno napredovanje treba da budu akademska dostignuća i ostvareni učinak”, saopštila je Mihajlovićeva. Potpredsednica vlade, koja je i sama univerzitetska profesorka, istakla je da je ženama u naučnoj zajednici teže da napreduju jer nije lako uskladiti profesionalne i obaveze u domaćinstvu, jer one i dalje dvostruko više vremena provode u obavljanju neplaćenih kućnih poslova, te da je nedopustivo žene dodatno kažnjavati zbog toga.

Policija “češlja” Vinču: Administrativci bili bogovi, naučnici robovi

Novoizabrani v.d. direktora Instituta za nuklearne nauke “Vinča” Zlatko Rakočević kaže da je prethodno rukovodstvo izlagalo ljude mobingu i najavljuje da će raditi na tome da se poboljša status naučnika u tom institutu. Institut su poslednjih meseci potresle brojne afere, u koje su uključeni prethodna direktorka Milica Marčeta Kaninski i njen suprug Slavko Karić, a Rakočević u intervjuu za “Večernje novosti” kaže da je policija već bila u “Vinči” i da je pet sati “češljala dokumentaciju”. “Dali smo im sve što su tražili. Verujem da će sve do kraja biti istraženo”, rekao je Rakočević.

List podseća da je Marčeta Kaninski optuživana da je suprugu Slavku Kariću povećala platu za 100.000 dinara, dok je Karić nedavno uhvaćen kako prima mito i uhapšen zbog trgovine uticajem, što se završilo tako što je Kaninski podnela ostavku. Karić je i dalje u “Vinči”, ali, kako kaže Rakočević, neće ostati na rukovodećoj funkciji. Govoreći o statusu naučnika u “Vinči”, Rakočević najavljuje da će naučnici biti na prvom mestu i poručuje da će učiniti sve da se njihov status promeni nabolje. “Do sada su bili podređeni administraciji. Celokupna uprava i administracija bili su bogovi, a naučnici drugorazredna kategorija. To se videlo i po platama”, rekao je Rakočević. On je dodao da neće više moći da se desi da neko u administraciji ko je završio privatni fakultet ima platu 200.000 dinara, a naučnik nekoliko puta nižu. “Ako je ovo institut, onda je osnovna delatnost nauka i naučnici moraju da budu na prvom mestu”, poručio je Rakočević. On je naglasio da će najpre proraditi na tome da se popravi atmosfera u institutu.

“Stvorićemo normalne uslove za rad, što je važnije od novca. Prethodno rukovodstvo ljude je izlagalo mobingu. Svi su se plašili otkaza, direktorka je pretila BIA, policijom, imenima nekih političara. Ali povećaćemo i plate. Za prošli mesec su već povećane 14 odsto”, rekao je on. Takođe, kako je dodao, radi se i na novom ugovoru o radu, jer je sadašnji loš. “Po sadašnjem ugovoru, ako napustite firmu, ne možete tri godine da radite u istoj oblasti. Nauka je specifična i internacionalna stvar i mobilnost naučnika je jedna od najbitnijih stvari za napredak nauke”, istakao je on. Rakočević smatra i da “Vinča” mora da se reorganizuje. “Ja sam u statusu v.d. direktora šest meseci. Za to vreme, nemoguće je uraditi nešto ozbiljnije po pitanju reorganizacije. Za to treba bar pet godina”, rekao je on.

Doktorka bez posla, a asistent osoba koja je studirala 20 godina

Vukovac u osnovnoj školi i gimnaziji, sa 23 godine diplomirala španski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, s prosečnom ocenom 9,43. Objavljivala je naučne radove, usavršavala se u Americi i Rusiji, radila na fakultetu u Španiji. Doktorirala je i postala majka. Sonja Pajić danas ima 32 godine, a posla u Srbiji za nju nema, jer je, kako kažu, previše kvalifikovana. Kao stipendistkinja Fonda za mlade talente Srbije i stipendistkinja Ministarstva prosvete i sporta, želela je da odmah po završetku osnovnih studija počne da radi. “Pošto je država uložila u mene, želela sam ovde da ostanem i odmah počnem da radim”, rekla je 11. marta Sonja Pajić u emisiji “Jutro” na TV Prva.

Otišla je najpre u osnovnu školu, gde joj je, kako navodi, direktorka rekla da “njima ne treba doktorand i neko ko će da se usavršava, već neko ko će da radi u školi”. “U stvari, priča iza te priče je bila da su oni već imali nekoga. Danas u Srbiji u većini slučajeva kada tražite posao, konkurs je samo pro forme. Obično je neko već tu. Oni koji žele da rade su već diskvalifikovani jer se prvo traži osoba, a onda se raspiše konkurs”, ističe ona i dodaje da je u drugoj školi u koju je otišla dobila isti odgovor.

Nakon toga dobija posao u Granadi u Španiji. Tamo je bila godinu dana. Mogla je da ostane, ali, kaže, želela je da se vrati u Srbiju. “Imala sam sreće da tokom školovanja dosta vremena provedem u inostranstvu. Bila sam šest meseci u Londonu, mesec i po dana u Americi. Proputovala sam svet. Mnogi ljudi se čude, ali ja sam zaista želela da se vratim ovde”, objašnjava Sonja Pajić. Od svih neuspešnih pokušaja da dobije posao, jedan događaj se posebno izdvaja. On je presudio da izađe u medije. Naime, pre četiri godine Sonja Pajić konkurisala je za mesto asistenta za španski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Uprkos tome što je ispunjavala sve uslove, ovo mesto dodeljeno je, kako kaže, gospođi koja je osnovne studije završavala 20 godina. Sonja je tada pokrenula sudski postupak koji je trajao tri godine. Kada je pravda zadovoljena, tada je istekao i rok ovog radnog mesta. Takođe, više nije mogla da bude asistent jer je u međuvremenu postala doktor nauka.

About the Author

admin