Vesti – 15.03.2019.

Japanske stipendije za studente i istraživače u Srbiji

Osmu godinu zaredom kompanija Japan Tobako Internešenal (JTI) u saradnji sa Ambasadom Japana, objavljuje konkurs za Sakura stipendije za radove u vezi sa Japanom  namenjene svim radoznalim i ambicioznim studentima i istraživačima. Prijavljivanje na konkurs trajaće do 1. aprila 2019. godine, a pravo učešća imaju svi studenti osnovnih i postdiplomskih studija, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme, saopštila je Ambasada Japana u Beogradu. Za učešće na konkursu potrebno je podneti predlog istraživačkog rada na temu u vezi sa Japanom prema obrascu koji je dostupan na sajtu www.sakurastipendije.rs  iz jedne od sledećih oblasti: društvenih i humanističkih nauka (ekonomije, prava, političkih nauka, filozofije, japanskog jezika i književnosti), kulture i umetnosti ili kaizen menadžmenta.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato kao simbol sreće i prosperiteta. JTI i Ambasada Japana veruju da će upravo talentovani istraživači i studenti, kao što su dobitnici Sakura stipendije, doneti prosperitet Srbiji i doprineti promovisanju boljeg razumevanja između dva naroda.

Za sufinansiranje talentovanih učenika do milion dinara

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozvalo je zainteresovana udruženja, zadužbine i fondacije da predlože za sufinansiranje programe koji doprinose razvoju informacionog društva kroz međunarodna takmičenja u računarstvu i informatici, matematici i fizici. Cilj državne podrške preko ovog javnog poziva je razvoj talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola u računarstvu i informatici, matematici i fizici i unapređenje masovnosti učestvovanja na međunarodnim takmičenjima. Maksimalan iznos koji predloženom programu može biti odobren iz budžeta je milion dinara a rok za podnošenje je 8. april.

ŠU Sombor: Slaba ponuda visokoškolskih ustanova u malim opštinama

Zapadno-bački okrug se može pohvaliti dobrom mrežom srednjih škola i profila, ali je zato malo mogućnosti za visoko obrazovanje u Somboru, Odžacima i Apatinu. Ipak i tu su najavljene promene. Školska uprava Sombor pokriva dva grada i pet opština ima 30 srednjih škola. Broj profila je zadovoljavajući, ali sve je manje đaka, pa je u toku i spajanje nekih škola. Načelnik Borislav Staničkov ističe da zadovoljan kako se odvija nastava. “Specifičnosti naše školske uprave su što se nastava u osnovnim školama odvija na pet nastavnih jezika, a u srednjim školama na četiri nastavna jezika i tom pogledu mora da bude širi spektar svih obrazovnih profila. Sa tog stanovišta smo zadovoljni”, kaže Staničkov.

Učenici gimnazije Veljko Petrović godinama pokazuju da je znanje koje steknu dobra osnova za napredovanje. To potvrđuju i sadašnje generacije Stefan Pavlović i Mirjana Odanović.

“Mislim da je ova naša škola trenutno jedna od vodećih u okrugu, po mogućnostima koje daje. Po mogućnostima da se upiše željeni fakultet”, veli Pavlović. “Gimnazija stvarno je ustanova koja priprema učenike za više ciljeve u životu i kao učenik ove škole mislim da sam sposobna da završim željeni fakultet”, smatra Odanovićeva.

Direktor somborske gimnazije, kaže da godinama prati uspešnost gimnazijalaca. “Veliki je procenat svršenih somborskih gimnazijalaca koji uspeju da upišu fakultet, iznad 90 odsto. Od njih više od 60 posto upisuju željeni fakultet i na budžetu”, ističe on. Ponuda visokoškolskih ustanova u malim opštinama je veoma slaba. Pedagoški fakulteta je najstarija visokoškolska ustanova za obrazovanje učitelja u našoj zemlji i on prednjači kada je reč o profilima i broju studenata.

Privatni fakulteti poput FAM-a iz Sremskih Karlovaca, koji je prošle godine otvorio odeljenje u Odžacima, a sada i u Somboru, je vrlo retka. FAM je odlučio da budućim studentima omogući i studiranje na daljinu. “Faktički mogu da studiraju od svojih domova i sa svojih radnih mesta i bilo gde mogu pristupiti elektronskoj platformi, tu su i predavanja profesora, tu su i testovi, tu su kolokvijumi”, objašnjava Goran Kvrgić, dekan Fakultet za menadžment. Ne samo zbog ove ponude, FAM je na Sajmu obrazovanja dobio nagradu za kvalitet studiranja. Ali je usamljen primer koji pokazuje da se treba približiti studentima i omogućiti im da se školuju i u malim mestima. Čekaju se drugi fakulteti. https://www.youtube.com/watch?v=a5mZ51fIkEU

Subotica: Novi obrazovni profili u skladu sa zahtevima tržišta

Kako odgovoriti potrebama tržišta rada, izaći u susret zahtevima poslodavaca, i u isto vreme mladim ljudima, nakon školovanja obezbediti siguran posao? Na ta pitanja srednje škole u našoj zemlji već godinama pokušavaju da pronađu odgovor. Rešenje jednim delom pronalaze u otvaranju novih obrazovnih profila, koji se često formiraju spajanjem više klasičnih zanimanja.

Politehnička škola u Subotici naredne školske godine otvara tri nova obrazovna profila. Građevinski tehničar predstavlja spoj tri različita ali ipak srodna profila, tehničar za visokogradnju, tehničar za niskogradnju i laboratorijski tehničar. Ista je situacija i sa novim obrazovnim profilom – operater za osnovne građevinske radove, gde su spojena tri klasična zanata, tesraski, zidarski i armirački zanat. “Moramo da idemo i u susret tržištu rada i zahtevima poslodavaca. Novi obrazovni profili su i napravljeni u saradnji sa privrednom komorom Srbije. Građevinski tehničari i operater za osnovne građevinske radove su zapravo izraz potrebe tržišta rada”, objašnjava Iso Planić, direktor Politehničke škole Subotica. Treći novi obrazovni profil koji se otvara u Politehničkoj školi je Tehničar za dizajn enterijera i industrijski dizajn.

U Hemijsko-tehnološkoj školi budući srednjokolci će na raspolaganju imati dva nova profila. Pored pekara, profila koji je već godinama jedan od najpopularnijih, u školi se otvara i obrazovni profil – poslastičar. “Na ideju smo došli nakon što smo razgovarali sa poslodavcima i ispitali njihove zahteve. Konsultovali smo i nacionalnu službu za zapošljavanje, da li postoji potreba za ovim obrazovnim profilom i na osnovu njihovih odgovora smo videli da postoji velika potražnja za ovim obrazovnim profilom”, kaže Jadranka Vojnić Purčar, koordinator praktične nastave.  Izlazeći u susret zahtevima poslodavaca, nakon Pančeva i u Subotici se otvara obrazovni profil Tehničar za obradu nafte i gasa. “To je jedan savremeni obrazovni profil. Pokazala se velika potražnja od strane poslodavaca. Mi imamo tri velike subotičke firme, koje su veoma zainteresovane za saradnju za školom”, ističe Ivan Rančić,pomoćnik direktora Hemijsko-tehnološke škole Subotica.

Novi obrazovni profili buduće srednjoškolce očekuju i u Tehničkoj školi Ivan Sarić. Mehaničar motornih vozila predstavlja spoj dva klasična zanimanja, automehaničar i autoelektričar, dok su kod obrazovnog profila električar spojena zanimanja elektroinstalater i elektromehaničar za mašine i opremu. “Mi smo ispitali tržište Subotice i videlo se da ima potrebe za ovim obrazovnim profilima. dakle zbog potrebe privrede uvodimo ova dva obrazovna profila”, objašnjava Željko Rajčić, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić”. Tehnička škola takođe prati savremene trendove, pa će od naredne školske godine biti otvoren i atraktivan obrazovni profil – tehničar za robotiku. “Taj učenik, kada završi školu moći će da radi u bilo kojoj oblasti industrije, od medicine, farmacije do autoindustrije ili neke druge”, dodaje Rajčić.

Neki od navedenih obrazovnih profila u subotičkim srednjim školama otvaraju se na srpskom, a drugi na mađarskom jeziku. Na taj način se pored potreba poslodavaca vodi računa i o potrebama đaka, od kojih mnogi dolaze iz sredina, gde živi veći broj pripadnika mađarske nacionalne zajednice. https://www.youtube.com/watch?v=OjsecjCFg6s

Ruma: Kako privući decu da čitaju dok je lektire sve manje?

Ova godina doneće promene za osnovce kada je u pitanju obavezna lektira. Naime, od naredne školske godine trebao bi biti smanjen broj lektira, a u korist više vremena za obradu dela. U vremenu u kom internet odnosi prevagu kada je u pitanju pažnja mladih, đake je teže privući ka čitanju obaveznih lektira. Dok su njihova interesovanja više usmerena ka novijoj literaturi. Književna dela su birana u skladu sa uzrastom učenika, a deca će i dalje imati priliku da se upoznaju sa značajnim ličnostima srpske kulture, ali i da čitaju neke savremene pisce. U Osnovnoj školi ”Dušan Jerković” iz Rume rade na tome da unaprede nastavu u svakom smislu, pa tako decu podstiču na čitanje i učenje, približavajući sadržaje časova njihovom interesovanju. Što pokazuje izuzetne rezultate. Ova škola takođe organizuje i ”Čitalački klub” koji se okuplja jednom mesečno, a na kom deca pored obaveznih lektira imaju jedinstvenu priliku da čitaju najnovija dela prilagođena njihovoj dobi.

“Mala škola arheologije” u Subotici

Novi izborni predmet Primenjene nauke zamenio je eks katedru praktičnim radionicama i studijskim posetama tokom kojih učenici na zanimljiv način mogu da vide kako se nauka primenjuje u praksi. Šta sve možemo da saznamo iz prošlosti na osnovu fragmenata grnčarije, kako odrediti starost arheoloških nalaza, kako ih konzervirati, a kako prepoznati tehnike izrade naših predaka. I na kraju, kako parče keramike priča priču o životu predaka – pitanja su za učenike subotičke gimnazije na koje su odgovore praktično tražili zajedno sa arheolozima – konzervatorima.

“Napravljena je jedna publikacija “Mala škola arheologije” u kojoj mi pokušavamo da na jedan popularan način približimo i prilagodimo arheologiju široj javnosti, a pre svega toj nekoj školskoj deci”, kaže arheolog konzervator Neda Mirković Marić.

Mala škola arheologije fragment je novog izbornog predmeta posvećenog primenjenim naukama. Pored praktičnih radionica, učenici u sklopu ovog predmeta imaju i posete institucijama gde takođe mogu da vide primenu nauke u praksi. “Bili smo nedavno u jednoj instituciji gde smo se upoznali sa energetskom efikasnošću, gde smo videli funkcionisanje rada solarnih panela i upotrebu recikliranih izvora energije, ići ćemo u muzej gde ćemo se upoznati sa nekim drugim veštinama”,  dodaje profesor Zoran Nagel.

Časovi na srpskom i mađarskom realizuju se u sklopu prekograničnog projekta “Zajedno za zajedničku budućnost i zajedničko kulturno nasleđe koji Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika realizuje sa Muzejem Ištvan Tir iz Baje u Mađarskoj.         https://www.youtube.com/watch?v=v61NTrN-pu4

Na Sajmu poslovnih mogućnosti 28 firmi traži mladi kadar

Na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu otvoren je u sredu 13. Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi Konteh, na kojem učestvuje 28 kompanija koje su u potrazi za kvalitetnim, mladim, obrazovanim kadrovima. Očekuje se da će tokom dva dana trajanja Sajma, manifestaciju posetiti više od 5.000 studenata. Studenti, diplomci i svi drugi posetioci Sajma moći će da ostave svoju biografiju predstavnicima kompanija i tako otvore mogućnost zaposlenja ili stručne prakse u tim firmama. S druge strane, kompanije imaju mogućnost da upoznaju najkvalitetniji visoko obrazovni kadar, koji dolazi sa Univerziteta u Novom Sadu. “Od 90-ih i početkom 2000-ih godina ogroman broj talentovanih naših inženjera odlazio je u inostranstvo. Zahvaljujući ovim kompanijama, koje nastupaju na Sajmu, to se drastično zaustavilo”, kaže Rade Doroslovački, dekan FTN u Novom Sadu.

Dodaje da kompanije u Novom Sadu zapošljavaju više od 4.000 inženjera, i da njihov fakultet godišnje upiše na smeru elektrotehnike i IT sektoru 900 studenata, a fakultet u Beogradu 650. Doroslovački ističe da će nova zgrada FTN, od 30.000 kvadrata, vredna 22 miliona evra, ove godine biti završena, gde će na 20.000 kvadrata biti smeštene kompanije iznikle iz FTN, što će biti prilika za zaposlenje mladih stručnjaka i inženjera. Organizatori ovogodišnjeg Konteh-a kažu da će studenti takođe moći da učestvuju u simulacijama intervjua za posao. “Tokom svih ovih godina prikupljeno je preko 500 biografija, koje su jako kvalitetne… Mnoge kompanije učesnice nastupaju 13. godinu zaredom, a svake godine mnoge od njih zaposle po nekoliko studenata FTN-a”, kaže Andrijana Nedeljković iz Studentske organizacije EESTEC LC Novi Sad, koja je organizator Sajma.

Preminula Zagorka Golubović

U sredu 13. marta  u Beogradu je umrla, nakon duge bolesti u 89. godini, potvrdili su za list “Danas” članovi njene porodice. Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni. Zagorka Golubović diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radila je kao profesor u gimnazijama u Zemunu i Beogradu (1952-54). U zvanje asistenta na Filozofskom fakultetu izabrana je 1957. godine, gde je ostala do 1975. godine u zvanju vanrednog profesora. U januaru 1975. suspendovala ju je Skupština SR Srbije, pa je do 1981. godine bila bez posla. Radila je kao gostujući profesor u Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD. Od 1981. radila je kao naučni savetnik na Institutu za društvene nauke koji je tada bio uključen u Beogradski univerzitet. Na Filozofski fakultet vratila se 1991. godine, gde je do 1996. godine predavala socio-kulturnu antropologiju. Bila je urednik časopisa Gledišta, Sociologija i Filozofija i član Saveta “Praksisa”, kao i član redakcije Praksis International”. Bila je član Upravnog odbora Jugoslovenskog društva za filozofiju i sociologiju, predsednik Sociološkog društva Srbije i filozofskog društva Srbije. Jedan je od osnivača Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

Da li fond časova za Odbranu i zaštitu treba da bude povećan?*

Da li časove za predmet Odbrana i zaštita za
srednjoškolce treba povećati?*
Da, najmanje dvostruko više 16,1%
Da, trebalo bi da taj predmet uvedu još u
osnovnoj školi
9,7%
Ne, ovo je dovoljno 14,5%
Ne, predmet je besmislen i trebalo bi ga ukinuti 59,7%
*Anketa Blic

Vremeplov: Rođen Branko Radičević

Srpski pisac Branko Radičević, najznačajniji pesnik srpskog romantizma rođen je na  današnji dan 15. marta 1824. godine. Oduševljen pristalica Karadžićeve jezičke reforme, pesničkim slobodama označio prodor u novu epohu srpske poezije. Umro u Beču 1853. godine, a njegovi posmrtni ostaci 1883. godine preneti na Stražilovo kod Sremskih Karlovaca.

Vremeplov: Miodrag Bulatović

Književnik Miodrag Bulatović umro je na današnji dan 1991. godine. Samosvojna ličnost srpske literature, kontroverzan pisac koji je jednako plenio i pisanom i izgvorenom rečju, brilјantan stilista, Bulatović je knjigom novela “Đavoli dolaze” ušao u sam vrh posleratne jugoslovenske proze. Sledili su romani Crveni petao leti prema nebu, Heroj na magarcu, Rat je bio bolјi, Ljudi s četiri prsta, Peti prst, Gullo, gullo i drama Godo je došao koji su prevedeni na mnoge svetske jezike. Bez državnih nagrada, Bulatović je nosilac, za pisca najvrednijeg priznanja, “NIN-ove” nagrade za roman 1975. godine.

Vremeplov: Prvi telefonski razgovor u Beogradu

Na današnji dan 15. marta1883. godine Beograd je dobio prvu “telefonsku štaciju”, sedam godina posle pronalaska telefona, a prvi telefonski razgovor su vodili ministar vojni i kapetan palilulske žandarmerijske stanice. Koncesije za uvođenje telefona u Srbiji dobio je 1882. od kralja Milana Obrenovića, Panta Mihajlović, prijatelj Nikole Tesle.

Vremeplov: Umro Egon Fekete

Egon Fekete, istaknuti srpski lingvista, dugogodišnji saradnik Instituta za srpski jezik SANU i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu umro je na današnji dan 15. marta 2009 godine. Bavio se leksikologijom i leksikografijom, istorijom srpskog jezika, onomastikom i savremenim srpskim jezikom. Dela: “Uloga srpskih pisaca druge polovine XIX veka u zasnivanju modernog književnog jezika”, “O Rečniku srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU”, “Da li su ćirilica i latinica nacionalna pisma?”.

Vremeplov: Rođen Milutin Radovanović

Na današnji dan 15. marta 1900. godine rođen je srpski biolog Milutin Radovanović, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Proučavao je uporednu anatomiju i herpetologiju (nauka o gmizavcima) i proces specijacije (formiranje novih vrsta pod uticajem izolacije) u pećinama, planinskim jezerima i na ostrvima Jadranskog mora. Dela: “Istorija razvitka životinjskog sveta i čoveka”, “Vodozemci i gmizavci naše zemlje”.

Vremeplov: Umro Moša Pijade

  Srpski političar, slikar i novinar Moša Pijade, predsednik Skupštine Jugoslavije umro je na današnji dan 15. marta 1957. godine. Član Komunističke partije od 1920, imao značajnu ulogu u Narodnooslobodilačkom ratu od 1941. do 1945, a u posleratnoj Jugoslaviji bio u najužem partijskom i državnom rukovodstvu. U novembru 1943. u Jajcu organizovao Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije, Tanjug. Umro u Parizu na povratku iz Velike Britanije, gde je predvodio jugoslovensku parlamentarnu delegaciju.

Vremeplov: Umro Lukijan Mušicki

Na današnji dan 15. marta 1837. godine umro je i Lukijan Mušicki, književnik, profesor bogoslovije, arhimandrit manastira Šišatovac  (Temerin, 27. 01. 1777. – Plaški, 15. 03. 1837.)

Vremeplov: Ubijen Cezar

Na današnji dan 15. marta 44. p.n.e. rimskog vojskovođu, pisca i državnika Gaja Julija Cezara ubili su zaverenici na dan martovskih ida u Senatu. Namera im je bila da time spasu republiku, ali to nisu uspeli. U građanskom ratu potom su izginule vođe zavere Junije Brut i Parmenzije Kasije, a vlast je 31. pre nove ere prigrabio unuk Cezarove sestre Olivije, Oktavijan Avgust, što će biti početak uspostave monarhije (carstva). Cezar je u početku bio pristalica takozvane stranke populista, rimskih republikanskih demokrata, uz čiju je pomoć 68. p.n.e. počeo da se penje lestvicama moći, postavši kvestor, zatim edil, pretor i prokonzul u Španiji. Ambiciozan i bezobziran, okrenuo je leđa populistima i 60. p.n.e. sklopio je Prvi trijumvirat o podeli vlasti s Gnejem Pompejem Velikim i Likinijem Krasom. Vojnički se proslavio osvajanjem Galije (otprilike teritorija današnje Francuske i Belgije) od 58. do 52. p.n.e.

Posle Krasove smrti ušao je vojskom u Italiju i prešavši rečicu Rubikon, navodno izrekao: “Alea iacta est” (Kocka je bačena) – to je značilo da je sebi dozvolio nedopustivo – oružjem je stupio na teritoriju samog Rima. Potukao je Pompejeve snage 48. p.n.e. u bici kod Farsale u Tesaliji, a kad je pobedio i pontskog kralja Farnaka, Senatu je poslao lakonski izveštaj: “Veni, vidi, vici” (Dođoh, videh, pobedih). U Egiptu je pomogao Kleopatri da povrati presto, a po povratku u Rim prisvojio je doživotnu diktatorsku vlast. Iz Egipta je doveo grčkog astronoma Sosigena koji mu je pomogao da reformiše računanje vremena i sačini kalendar nazvan Julijanski. Dosta je pisao i bio dobar stilista, ali su izgubljene njegove pesme i gramatički spis “O analogiji”. Ostala dela: “Komentari o građanskom ratu”, “Komentari o galskom ratu”.

Vremeplov: Umro Nikolaj Ljeskov

  Ruski pisac Nikolaj Semjonovič Ljeskov, izuzetan znalac jezika i suptilan stilista umro je na današnji dan 15. marta 1895. godine. Pisao je romane i pripovetke o životu sveštenika i činovnika u ruskoj provinciji i opisivao je nemilosrdnost ranog kapitalizma. Stvorio je nenadmašne književne likove seljaka, zahvaljujući izvanrednom poznavanju ruskog sela. Dela: “Levak Soborjane” (kod nas prevedeno kao “Đakon Ahila i crkovnjaci”), “Začarani putnik”, “Nesmrtni glavonja”, “Ledi Makbet mscenskog okruga”, “Sitnice iz arhijerejskog života”.

Vremeplov: Abdicirao ruski car Nikolaj II

Revolucionari su na današnji dan 15. marta 1917. godine  prinudili na abdikaciju ruskog cara Nikolaja II, koji je presto ponudio bratu, velikom vojvodi Mihailu, ali se on sutradan, pod pritiskom, odrekao krune, čime je posle tri veka okončana vladavina dinastije Romanov. Cara Nikolaja II, sve članove njegove porodice i poslugu, boljševici su, na osnovu naredbe vođe Oktobarske revolucije Lenjina, likvidirali i potom iskasapili u Jekaterinburgu (kasnije Sverdlovsk), na Uralu, u julu 1918.

Vremeplov: Kolumbo doveo 7. Indijanaca u Španiju

Na današnji dan 15. marta 1493. godine Kristofer Kolumbo doveo sedam Indijanaca Aruak sa ostrva Hispanjola u Španiju. To su bili prvi stanovnici Novog sveta koji su kročili na Stari kontinent.

Vremeplov: Revolucija se širi na Budimpeštu

Tri dana posle masovnih demonstracija u Beču revolucija je  na  današnji dan 15. marta 1848. godine zahvatila Budimpeštu, a potom se proširila na celu Mađarsku. Uz pomoć Rusije, austrijske trupe ugušile revolucionaran pokret u avgustu 1849. godine.

Užice: Ne znaju zašto se obesio omiljeni đak

Bio je veseo, vedar i veoma zreo dečak. Svi se preispitujemo, ali nemamo saznanja da je bilo vršnjačkog ili bilo kog drugog vida nasilja. Miloš je bio krupniji od većine drugara, ali nikoga nije dirao, niti nam je poznato da je njemu neko zagorčavao život. Ovo, za “Novosti”, priča Nadežda Bosiljčić, direktorka Osnovne škole “Đura Jakšić”, čiji je učenik bio četrnaestogodišnji Miloš S., iz sela Ravni kod Užica, koji se pre dva dana obesio u pomoćnom objektu nadomak svoje kuće. Nezapamćena tragedija ostavila je porodicu, mnogobrojnu familiju, prijatelje i sve žitelje Užica u stanju šoka i neopisive tuge.

U Višem tužilaštvu, za “Novosti” je rečeno da se čeka policijski izveštaj, kao i da je, prema do sada raspoloživim informacijama, sasvim izvesno da je tinejdžer počinio samoubistvo. – Sačekaćemo da stigne policijski izveštaj. Obdukcija dečakovog tela nije naložena – rekao je užički tužilac. U Osnovnoj školi “Đura Jakšić” u Ravnima, koju pohađa oko stotinu dece, zavladalo je vanredno stanje. Miloševe drugove i nastavnike slomilo je užasno saznanje o smrti dečaka, među njima omiljenog. – Miloš je bio šaljivčina, potpuno otvoren prema svom okruženju. Često je oponašao lokalni, arhaični govor, i bio je omiljen zbog vedrog duha. Škola ima filmsku sekciju, a Miloš je glumio u đačkim filmovima sa istorijskom tematikom i nije imao tremu, naprotiv, on je poslednje dete za koje bi se moglo pretpostaviti da bi moglo nauditi sebi – saznajemo od profesora seoske škole.

Policija se do sada nije oglasila povodom tragedije. Poznato je da je dečak kobnog dana otišao u školu, ali se posle izvesnog vremena zaputio prema svojoj kući u zaseoku Starčevići. Nedugo zatim, pronađen je obešen u pomoćnom objektu stričeve kuće, tik uz Milošev dom, gde je dečak živeo sa roditeljima, mlađim bratom i sestrom, kao i sa babom i dedom. Komšije i poznanici ističu da je Miloš dete iz mnogočlane familije koja živi u Ravnima i Užicu. Smatraju da su porodični odnosi bili dobri, da je dečak bio socijalizovan i otvoren prema svima. Zato pretpostavljaju da je nekakav tinejdžerski, neveliki problem u dečakovoj glavi izazvao neodmerenu i tragičnu reakciju.

Miloš je, navodno, uoči tragedije poslao SMS svom ocu, u kojem je napisao: “Sve vas volim, ali ne mogu da nastavim”, ali “Novosti” nisu dobile zvaničnu potvrdu o tome. Miloš S. će biti sahranjen danas na seoskom groblju u Ravnima. Prosvetari su u sredu pisali izjave, kako bi se pronašla makar i najmanja naznaka da je Miloš imao neke probleme zbog kojih se odlučio na tragični čin. Izvesno je, međutim, da takvih saznanja nema.

BačkaTopola: Drugovi pretučenog dečaka prete osvetom

OŠ “Čaki Lajoš” iz Bačke Topole propisno je reagovala na pojavu vršnjačkog nasilja nad G. N. (13), učenikom šestog razreda. Da je posle nemilog događaja sprovedena procedura, kako nalaže zakon, potvrđuju zapisnici prosvetnog inspektora i Školske uprave u Somboru, koji su tokom prošle nedelje vanredno kontrolisali rad škole. Po rečima direktorke škole Monike Vojter Pulai, posle pisanja pojedinih medija da su zakazale institucije, navođenja imena i prezimena učenika bez zaštite privatnosti maloletnika, situacija u školi se dodatno zakomplikovala. – Otkriveno je da velika grupa učenika iz OŠ “Nikola Tesla”, u koju je G. N. nekada išao, želi da dođe u našu školu i da se obračuna sa akterima spornih situacija. Zbog povećanog rizika za bezbednost naših učenika, obavešteni su policija, direktorka OŠ “Nikola Tesla” i Školska uprava Sombor, a odeljenske starešine su upućene da obaveste roditelje i razgovoraju sa učenicima – ističe Vojter Pulai. Da su drugovi iz bivšeg odeljenja G. N. rešili da stvari uzmu u svoje ruke saznala je i majka Dejana Draškić, koja ih je molila da to ne čine. – Nasilje ne može da bude odgovor na nasilje. To nije način za rešenje problema mog sina – ističe majka. – Proteklih dana bilo je provokacija, pojedinci su mu svašta dobacivali. Moj sin takve situacije sve teže podnosi.

O događaju od prošle godine, koji je prelio čašu vršnjačkog nasilja nad G. N., koga je grupa starijih đaka brutalno istukla, školu je obavestila policija i kako kažu, odmah je urađeno sve što je propisano. – Dopisom policije od 18. 4. 2018, obavešteni smo da je 25. marta prošle godine učenik G. N. trpeo vršnjačko nasilje na sportskim terenima. Uzeta je odmah izjava od učenika G. N. – kaže sadašnja direktorka Minika Vojter Pulai. – Nasilje se dogodilo van škole i u okviru vanškolskih aktivnosti, pa nije bilo osnova za vaspitno-disciplinski postupak. Škola je ipak povukla niz preventivnih poteza.

Potom je 27. aprila Dejana Draškić, majka učenika G. N., obavestila odeljenskog starešinu da je tog dana njen sin posle časova ostao da igra košarku na košarkaškom terenu škole i da je tada imao konflikt sa učenikom osmog B odeljenja. – Pregledan je video-nadzor i uzete su izjave aktera i prisutnih učiteljica. Konstatovano je da nije bilo fizičkog kontakta, već da su se učenici zbog nepoštovanja pravila igre međusobno vređali i psovali. Učiteljica je udaljila učenike i o događaju obavestila odeljenske starešine učenika i pedagoško-psihološku službu škole – objašnjava dalje direktorka i ističe da škola više nije imala saznanja da je učenik G. N. izložen nasilju.

Odeljenske starešine su posle incidenta sa posebnom pažnjom počele da prate ponašanje učenika koji su se našli u konfliktnoj situaciji. Psihološko-pedagoška služba škole je reagovala i organizacijom radionica na teme “Nenasilna komunikacija” i “Konstruktivno rešavanje konflikata”.

Teslić: Zbog grafita maloletnik  završio u kontejneru!

Petorica mladića, navijača Crvene zvezde, uhapšena su zbog sumnje da su pretukla, gepekovala i u kontejner bacila 17-godišnjaka, zbog crtanja grafita Partizana na zgradi u Tesliću! Kako saznaju “Novosti”, uhapšeni su Saša Bojinović, Rastko Dujaković, Petar Aleksić, Stevo Lazić i Đorđe Vuković. Maloletniku je nakon napada ukazana lekarska pomoć u Domu zdravlja u Tesliću, gde su mu konstatovane lakše povrede.

Dragana Kerkez, portparol PU Doboj, kaže da je celi slučaj prijavljen Policijskoj stanici u Tesliću, a nadapači su ubrzo identifikovani i uhapšeni. – Policiji je prijavljeno da je više osoba fizički napalo maloletnika iz Teslića, zadavši mu više udaraca po celom telu. Žrtvu su strpali u prtljažnik putničkog automobila i odvezli ga na jednu, a zatim na drugu lokaciju drugim automobilom. Tu su nastavili sa fizičkim napadom, nakon čega su žrtvu ubacili u kontejner, što su i fotografisali – rekla je Kerkez. U policiji saznajemo da je motiv napada bilo to što je maloletnik, u društvu sa još jednim mladićem, crtao grafit “Grobari RS” na zgradi u Tesliću. Neko od osumnjičenih je to primetio pa su, prema prijavi, maloletnika presreli u blizini Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”, gde su ga izudarali i ubacili u gepek. Potom su ga odvezli na poligon kod Srednjoškolskog centra u Tesliću, gde su nastavili da ga tuku. Nasilju tu nije bio kraj, jer su maloletnu žrtvu potom odvezli do Vidovdanske ulice i, kako bi ga dodatno ponizili, ubacili su ga u kontejner i fotografisali mobilnim telefonima.

U PU Doboj navode da je u toku kriminalistička obrada nad petoricom mladića za koje se sumnja da su pretukli maloletnika. Ukoliko im se dokaže krivica, obesnim mladićima preti kazna od jedne do pet godina zatvora. Sukobi “delija” i “grobara” sve češća su pojava u Republici Srpskoj, gde se ove navijačke grupe bore za “prevlast u gradovima”.

Ministarstvo traži smenu još dva dekana

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatražilo je od Saveta fakulteta smenu još dvoje dekana iz Niša – dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovana Bratića i dekana Fakulteta umetnosti u Nišu Suzane Kostić, navodi “Blic” da im je rečeno u tom ministarstvu. “Blic” je prošle nedelje objavio da je Ministarstvo prosvete zatražilo smenu dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Petra Mitkovića, nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila nepravilnosti u njegovom radu. Iz ministarstva su za beogradski list potvrdili da je sada zatražena i smena još dvoje čelnika fakulteta za koje je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila, između ostalog, da su sami sebi dodeljivali novac, u slučaju Bratića, te davali posao bliskim ljudima, u slučaju Kostićeve. “Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatražilo je postupanje Saveta fakulteta i u slučaju dekana DIF-a Milovana Bratića i dekana Fakulteta umetnosti u Nišu Suzane Kostić”, odgovor je navedenog ministarstva “Blicu” na pitanje šta će biti sa još dvoje dekana za koje je Agencija za borbu protiv korupcije predlolžila smenu. Na pitanje da li će Savet fakulteta postupiti prema nalogu ministarstva i razrešiti sa funkcije dekana Bratića, na Fakultetu sporta rekli su za “Blic” da nisu iz ministarstva dobili nikakvu preporuku, nikakav dobis o razrešenju. “Da je stiglo, Savet bi postupio po tom dopisu, ali ovako nemamo šta da kažemo osim da o tome ne znamo ništa”, naveli su iz tog fakulteta.

Pitanje da li će Savet fakulteta ispoštovati preporuku Ministarstva prosvete o razrešenju Suzane Kostić “Blic” je uputio i Fakultetu umetnosti u Nišu, ali nije dobio odgovor do zaključenja broja. “Blic” podseća da iako je Agencija za borbu protiv korupcije donela konačnu odluku kojom se traži smena troje niških dekana, a u međuvremenu je promenjen Zakon o visokom obrazovanju tako da ovu funkciju ne mogu da obavljaju ljudi za koje je takva odluka doneta, Senat Univerziteta u Nišu im je u oktobru prošle godine produžio mandat. Prema pisanju lista, kada je u pitanju dekan Batić, Agencija je utvrdila da je on sklopio sporazum o saradnji sa džudo klubom “Kinezis”, čiji je osnivač, te da je jednog od trenera tog kluba zaposlio kao domara na svom fakultetu. U rešenju Agencije, kako se navodi, stoji i da je Bratić prekršio zakon tako što je kao član Saveta Univerziteta u Nišu, ucestvovao u izboru svoje kćerke, inače profesorke na Fakultetu umetnosti, u Komitet za etička pitanja Univerziteta, a da to nije prijavio Agenciji. Smenu Kostićeve, dodaje list, Agencija je tražila jer je na Fakultetu umetnosti zaposlila sina, tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta Dragana Žunića. Takođe, smena je zatražena jer je Kostićeva angažovala svoju sestru, koja je advokat iz Leskovca, kao pravnog zastupnika Fakulteta u slučaju tužbe jedne od zaposlenih zbog mobinga. Fakultet je sestri Kostićeve na ime naknade za advokatske usluge platio 273.000 dinara, navodi “Blic”.

Fejsbuk krenuo u borbu protiv antivakcinaša

Nedelju dana nakon što je Jutjub odlučio da ukloni reklame koje podržavaju antivakcinaške stavove, sličan potez povukao je i Fejsbuk. Naime, u Fejsbuku su takođe krenuli u borbu protiv onih koji zagovaraju izbegavanje vakcinisanja dece. Na službenom blogu objavili su promenu poslovne politike kojom će dezinformacije i štetne sadržaje koji se šire Fejsbukom, a tiču se antivakcinaškog trenda, pokušati da svedu na najmanju moguću meru, a opet bez cenzure slobodnog izražavanja, navodi BUG.HR. Umanjiće značaj stranica i grupa koje podstiču ovakve ideje, pa ce se one mnogo ređe vidati u preporukama, News Feedu i rezultatima pretrage, prenosi B92. Antivakcinaški oglasi biće zabranjeni, a reklame neće moci da se prikazuju ni ciljnoj grupi ljudi koji se predstavljaju kao antivakcinaši – takva segmentacija je takođe ukinuta. Nalozi koji, uprkos tome, postavljaju oglase protiv vakcinisanja dece biće izbrisani. Sadržaj koji se protivi vakcinisanju dece biće na sličan način uklonjen i s Instagrama, a ljudima koji pretražuju informacije o antivakcinaškom pokretu biće ponuden edukativni sadržaj. On bi trebalo da im skrene pažnju na naučne činjenice. “Potpuno smo posvećeni sigurnosti naše zajednice i nastavićemo da radimo na tome”, poručuju iz Fejsbuka.

About the Author

admin