Vesti – 16/17.03.2019.

Podrška Policijskom sindikatu

Predsednik  Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Ranko Hrnjaz uputio je juče Policijskom sindikatu Srbije pismo podrške u kome navodi da je „Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine zgrožen postupcima aktuelne vlasti prema Policijskom sindikatu Srbije, koji je, bez ikakve sumnje, sinonim prave sindikalne borbe u Srbiji od svog nastanka do danas“. „Uskraćivanje reprezentativnosti na nezakonit način brišući iz članstva porodilјe, zaposlene na bolovanju i one koje poslodavac rasporedi iz jedne u drugu organizacionu jedinicu, uz nepoštovanje zakonom propisane procedure preispitivanja reprezentativnosti je nešto što svet ne poznaje. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u svakoj civilizovanoj državi garant bezbednosti, sigurnosti i zakonitosti, ali u Srbiji izgleda to pravilo ne važi. Ako ovo rade najvećem sindikatu u svojim redovima šta tek mogu da očekuju obični građani“, kaže se u pismu podrške.

„Poštovani prijatelјi, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i dosada je bio sa vama i na protestima i na  proslavama, dakle i u dobru i u zlu i budite sigurni da na nas i u ovim, po vas teškim trenucima, možete računati“, kaže Hrnjaz. (→Saopštenja)

Prijave za “Falling Walls Lab Serbia” do 12. maja

U saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, Gete-Institutom i Univerzitetom u Beogradu,  Nemačka služba za  akademsku razmenu – Deutscher Akademischer Austauschdienst – DAAD, 9. juna 2019. godine organizuje inovativnu platformu za predstavlјanje istraživačkih projekata u svim naučnim disciplinama  (Falling Walls Lab Serbia). Falling Walls Lab Serbia je namenjen studentima, istraživačima i naučnicima (BA, MA, PhD, postdoc.) Aplikacije za učešće na Falling Walls Lab Serbia se šalјu centralno preko portala na  www.falling-walls.com/lab do 12.maja 2019. godine. Svaki učesnik će imati tri minuta za predstavlјanje inovativnosti svoje ideje, odnosno  projekta. Pobednik srpskog Falling Walls Lab-a će učestvovati u finalnom Falling Walls Lab u Berlinu, 8. novembra, a prisutvovaće i na Falling Walls Lab Konferenciji 9. novembra.

COST/MSCA info dan 29. marta

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije organizovaće Info dan posvećen COST programu i Mari Sklodovska Kiri akcijama Horizont 2020 programa, 29. marta 2019. godine u Beogradu. COST (European COoperation in the field of Scientific and Technical Research) je međuvladin okvir za koordinaciju evropske saradnje srodnih naučnih i tehničkih istraživanja koja se finansiraju na nacionalnom nivou.Mari Sklodovska Kiri akcije (Marie Skłodowska-Curie actions) Horizont 2020 programa podržavaju mobilnost istraživača i namenjene su unapređenju karijere istraživača.

Pozivamo predstavnike naučnoistraživačke javnosti da prisustvuju ovoj konferenciji i aktivno učestvuju u njenom radu. Zbog ograničenog broja mesta u sali registracija učesnika je obavezna. Molimo Vas da popunite on-line registracioni formular najkasnije do 27. marta 2019. godine koristeći link: http://survey.ipb.ac.rs/index.php/266594?lang=en 

Oprema vredna 9,5 miliona dinara za PU

Predškolske ustanove „Slava Ković“ u Bogatiću i „Suncokreti“ u Vladimircima  i još 14  predškolskih ustanova u Srbiji opremlјene su zahvalјujući donaciji organizacije Save the children nameštajem,  didaktičkim materijalom i računarskom opremom u vrednosti od 9,5 miliona dinara. Rukovodilac Grupe za poslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljilјana Marolt istakla je da će ta oprema značajno unaprediti uslove za kvalitetno vaspitanje i obrazovanje dece ranog uzrasta u ovim sredinama.  Igra i aktivnosti u oplemenjenom i dodatno opremlјenom prostoru radnih soba biće podsticajna za decu i okruženje u kojem će se ona osećati dobro i imati priliku da se zabavlјaju, druže i  uče, kazala je ona. Marolt je zahvalila organizaciji Save the children i najavila da će Ministarstvo prosvete nastaviti da podržava sve inicijative i projekte usmerene ka unapređivanju kvaliteta, dostupnosti i pravednosti predškolskog vaspitanja u Republici Srbiji.

Direktorka Save the children za severozapadni BalkanAndrea Žeravčić istakla je da postoji dugogodišnja saradnja te organizacije i Ministarstva prosvete kako bi se ostvario zajednički cilј –  kvalitetno i dostupno obrazovanja za svu decu, a posebno za onu iz ranjivih grupa. Ona je naglasila da je obrazovanje u ranom uzrastu klјučno za uspešno uklјučivanje u školu, razvoj i ostvarivanje punih potencijala dece. U okviru ovog projekta, predškolske ustanove čije su potrebe, prema proceni Ministarstva, bile najveće, u potpunosti su opremlјene svim potrebnim sredstvima za rad – nameštajem, didaktičkim materijalima i računarskom opremom, uz ulaganje od 9,5 miliona dinara. Srećni smo što smo obezbedili bolјe uslove za učenje za decu predškolskog uzrasta u 22 grupe u 16 predškolskih ustanova u Srbiji, rekla je  Žeravčić.

Predstavnice Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i organizacije Save the Children posetile su danas predškolske ustanove u Bogatiću i Vladimircima povodom promocije projekta „Jačanje socijalnog uklјučivanja – jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspešnog razvoja dece severozapadnog Balkana 2016-2018“.

FTN: Održan Sajam poslovnih mogućnosti KONTEH

Ove godine, 13. i 14. marta, na Fakultetu tehničkih nauka je održan Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi – KONTEH. Cilj projekta je da se studentima i diplomcima Univerziteta u Novom Sadu predstavi program stručnih praksi i zapošljavanja kompanija učesnica Sajma. “Ovo je bitan događaj za Grad Novi Sad, pre svega jer sa jedne strane imamo kompanije uglavnom iz IT sektora od kojih je većina zamajac razvoja privrede kako grada tako i države, a sa druge strane imamo mlade ljude koji završavaju fakultete i koji su budućnost Novog Sada i Srbije, i sigurno je da će većina njih naći posao u ovim kompanijama. Fakultet tehničkih nauka u poslednje vreme je generator i rasadnik dobrih ideja i na pravi način pokazuje kako treba da funkcioniše saradnja privrede i nauke”, rekao je Radojević i pozvao poslodavce i mlade ljude koji će učestvovati na Sajmu da koriste sve mere koje Grad sprovodi kroz Akcioni plan zapošljavanja.

Predstavnica kompanije Vega IT Maja Božić naglasila je da je ta kompanija već petu godinu za redom generalni pokrovitelj Sajma. “Drago nam je što smo ponovo deo ovog događaja i što su osnivači naše kompanije bivši studenti Fakulteta tehničkih nauka. Stručna praksa je mesto gde studenti mogu da primene u praksi sve ono što su naučili na fakultetu i da im to bude odskočna daska u karijeri”, istakla je Božić i pozvala sve studente na Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi.

Glavna organizatorka ovogodišnjeg KONTEH-a Andrijana Nedeljković rekla je da se ove godine u okviru Sajma predstavilo 28 kompanija iz raznih tehničkih oblasti. Kako je navela, na Sajmu su učestvovale vodeće kompanije iz oblasti tehničkih nauka, prvenstveno iz Informacionih tehnologija. Sajam omogućava i širok akademski program koji za cilj ima da pruži studentima i diplomcima priliku da se i lično usavrše kako bi se što bolje pripremili za svoj budući profesionalni život.

Isidorina gimnazija: Predstavljen fakultet iz Nižnjeg Novgoroda

U okviru dugogodišnje međunarodne saradnje gimnazije “Isidora Sekulić” sa fakultetima iz Nižnjeg Novgoroda, novosadskim maturantima održana je prezentacija Poljoprivrednog fakulteta Politehničkog univerziteta iz tog milionskog ruskog grada. “Volela bih da studiram u Rusiji, ne samo zato što sam nedavno imala prilike da posetim tu zemlju već, pre svega, zbog ljubavi prema ruskoj kulturi i narodu”, kaže Anđela Sekulić, učenica trećeg razreda novosadske Gimnazije “Isidora Sekulić”. Anđela je samo jedna od velikog broja zainteresovanih novosadskih gimnazijalaca, koji će potencijalno studirati u Rusiji. “Upoznali smo i studente iz Srbije koji su tamo. Čuli smo njihove utiske, shvatili smo koliko je u stvari značajno studirati u inostranstvu, upoznati drugačije kulture, tamo smo upoznali i ruski narod”, ističe Anđela. Ta mogućnost biće pružena i drugim maturantima novosadskih gimnazija, a upravo to je i bio razlog posete predstavnika Poljoprivrednog fakulteta Politehničkog Univerziteta iz Nižnjeg Novgoroda, inače grada pobratima Novog Sada.

Zadovoljni su zainteresovanošću Novosađana za upis na neki od njihovih Univerziteta. “Izuzetno nam je drago što smo po prvi put dobili priliku da se predstavimo na ovdašnjem Sajmu obrazovanja”Putokazi” ali pre svega jer dajemo doprinos razvoju dalje uspešne saradnje sa novosadskim gimnazijama. Raduje nas činjenica da će se velikom broju studenata iz Srbije ubuduće priključiti i neka od danas prisutne talentovane dece”, kaže Maria Igorovna Kondratijeva, direktorka Kancelarije za spoljnu ekonomiju.

Gimnazija “Isidora Sekulić” iz Novog Sada, pionir je te međunarodne saradnje, koja je uspostavljena pre deset godina. “Mislim da je to jedna sjajna stvar, prvenstveno za gimnaziju, takođe i za grad jer to je kulturno – prosvetna saradnja i ja sam vrlo srećna jer sam uspela da realizujem. Pružila mi se prilika pre 10 godina, ali ja sam imala i imam viziju i to je ono što će ostati našoj deci. Mislim da svaka gimnazija mora biti po nečemu prepoznatljiva, mi smo jedna od mlađih gimnazija i mislim da smo prepoznatljivi po međunarodnoj saradnji “, naglašava Ružica Vukobratović, direktorka gimnazije “Isidora Sekulić”.

Zajednički projekti, realizovani su i sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Rumunije, a nakon rođendana škole, 22. marta, toj listi pridružiće se i Gimnazija iz Soluna. https://www.youtube.com/watch?v=KrAcY1-U_uA

Kovin: Zmajevci obeležili rođendan interneta

Učenici starijih razreda kovinske “Zmajeve” osnovne škole obeležili su 12. marta međunarodni Dan interneta. Pre 30 godina mladi britanski softverski inženjer Tim Berners-Li koji je radio u čuvenoj naučnoj laboratoriji pored Ženeve, osmislio je sistem putem koga će naučnici među sobom deliti informacije i time promenio tok razvoja čovečanstva. Tri decenije kasnije, on upozorava da su njegov izum “oteli pokvarenjaci” i da bi to moglo da dovede do njegovog uništenja. Zato su učenici na časovima profesora Dejana Kreculja, korišćenjem svetske mreže istražili ovaj fenomen, koji je njihova svakodnevica u životu i radu, kako bi sagledali sve dobrobiti i opasnosti koje njegovo korišćenje nosi i tako na zanimljiv način čestitali rođendan internetu.

Sajam knjiga u Novom Sadu posetilo 35.000 ljudi

Međunarodni sajam knjiga, izložbu umetnosti “Art ekspo” i Sajam obrazovanja “Putokazi”, na kojima je nastupilo više od 150 izlagača iz 13 zemalja, videlo je 35.000 posetilaca, što je 17 posto više u odnosu na 2018, saopštili su organizatori. Da je Sajam knjiga u svakom pogledu uspešniji nego prethodnih godina, utisci su posetilaca i izlagača, čemu u prilog idu i brojevi. Izlagači kažu da će poslovne rezultate sumirati po završetku priredbe, ali već sada se zna da su prodate stotine hiljada knjiga čija je vrednost višemilionska. U okviru “Dana Laze Kostića” održano je 140 programa. Uz dva ekskluzivna gosta Francuskinju Anjes Marten Ligan i Italijana Dijega de Silvu, gosti Sajma knjiga bili su Nele Karajlić, Siniša Ubović, Marija Jovanović, Vule Žurić, Miloš Petković, Jelena Mitrović, Miroslav Kusmuk, Simonida Milojković, Aleksandar Gatalica, Stevan Tontić…

Nagradu “Laza Kostić” za najbolju knjigu objavljenu između dva sajma dobio je Selimir Radulović za “Dvanaest”, dok je “Zaharija Orfelina” za “Priču o prkosnim srpkinjama” Ivane Nešić, dobila ilustratorka Azra Kostić Prčić. Izlagači su najviše prodavali klasike, knjige pisaca koji su gostovali i literaturu za decu. Na Sajmu obrazovanja je održan međunarodni kutak, u okviru kojeg je prvi put nastupilo 18 srednjih škola i fakulteta iz Velike Britanije, Kanade, Nemačke, Slovenije, Slovačke, Španije, Švajcarske.

Nastupile su i novosadske srednje škole, svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu sa tri naučna instituta, kao i srednje i visoke škole i fakulteti privatnog i državnog sektora iz cele Srbije. Njihova ponuda upotpunjena je nastupom izlagača iz Hrvatske, Republike Srpske i Rusije. Posle više godina, obrazovne institucije predstavili su i Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kada je reč o učenicima završnih razreda srednje škole, najveće interesovanje je bilo za smerove na Tehnološkom fakultetu. Budući srednjoškolci su se najviše interesovali za gimnazije, posebno za Karlovačku i nove smerove, kineski, japanski i norveški jezik, kao i za Gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj”. Među stručnim školama najveću pažnju su privukle Mašinska i Medicinska škola.

Omladinski kreativni centar podstiče na rad i usavršavanje

Da Novi Sad zasluženo nosi titulu Omladinske prestonice Evrope pokazuje i naredna priča. Naime, grupa mladih samostalno je osnovala i uredila prostor Omladinskog kreativnog centra, koji je zvanično otvoren u februaru. Njihova ideja je da taj jedinstveni prostor koriste oni koji žele da se usavršavaju, napreduju i zabave. ”Mi pokušavamo da skrenemo pažnju na neke plemenite stvari, na lepe i moralne stvari, radionice javnih govora, liderstva, radionice o radionicama. Sve se zasniva na kulturi”, rekao je Luka Stanković, Omladinski kreativni centar.

Koncept kreativnog centra zamišljen je tako da članovi koji plaćaju članarinu mogu da prisustvuju radionicama, da ih organizuju, da koriste prostor i tehnologiju koja im je na raspolaganju, a sve u cilju ličnog i unapređenja mladih u Novom Sadu i okolini. ”Imamo jedan radni prostor, jednu salu za sastanke i kantinu koji su namenjeni za realizaciju tih ideja, a oni sad počinju da budu aktivni i da se koriste od strane mladih. Takođe u skroz donjem nivou imamo i studio za audio, video i foto studio za snimanje tih sadržaja. Kroz Omladinski kulturni centar za godinu dana prošlo je oko hiljadu mladih. Osim što prostor podstiče rad i usavršavanje, odlično je mesto za sticanje prijateljstva. https://www.youtube.com/watch?v=Gh_e_hSCv3g

Akademac: Nauka na tasu

U nedelju, 10. marta na prvom program  RTV Vojvodine u 13,30 časova emitovana je nova emisija Akademca posvećena pitanjima;  Ako se zamislimo nad Ajnštajnovim rečima – da će nas logika odvesti od tačke A do tačke B a mašta svuda, pored pitanja kuda nas vodi nauka,  pitamo se i gde je nauka danas? Ako je na tasu, ko je sa druge strane vage i koji tas trenutno prevaže? Koja je uloga novoosnovanog Fonda za nauku za finansiranje naučnoistraživačkog rada i projekata? Da li će izmene zakona obezbediti razvoj mladim naučnicima? Koliko je UNS otvoren za razvoj mladih koji žele da ostanu u nauci? Koja je uloga projekta „Pokreni se za nauku”? Šta za naše mlade naučnike znači punopravno članstvo Srbije u Cernu, najvećoj naučnoj instituciji u domenu fizike u svetu? Kako lančano u naučnoj zajednici trpe svi- od naučnika, profesora do studenata kada u jednoj laboratoriji nema opreme i hemikalija? Kako studenti vide nauku u Srbiji? Kako i gde se mogu obezbediti sredstva za naučnoistraživački rad i za komercijalizaciju naučne ideje?

Sa studentima je razgovarala dr Marija Lesjak, dobitnica specijalne nagrade Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača – za poseban doprinos u nauci u 2018. godini.  Ona je po pozivu na svetskim kongresima sa visokom citiranošću, ima dve doktorske disertacije – jednu iz biohemije, drugu iz molekularne biologije. Trenutno istražuje lek protiv heliko bakterije i u potrazi je za lekom protiv anemije.

Autori su posetili i studentkinje sa FTN-a koje su zahvaljujući realizaciji ideje o inovativnoj aplikaciji osvojile Pariz. Reč je o aplikaciji koja pomaže osobama sa oštećenim sluhom – što celoj priči daje izuzetno humanu notu. Emisija se, može pogledati i na odloženo na sajtu RTV Vojvodine http://www.rtv.rs/ .

Održan Basket turnir za srednjoškolce

U prošli petak je na Novosadskom sajmu održan Basket turnir za srednjoškolce. Četrnaest ekipa iz Novog Sada i okoline odmerilo je svoje basketaško znanje, ali je ipak fokus manifestacije bio na dobrom druženju i zabavi.  https://www.youtube.com/watch?v=TjK8BEHyiM0

Vremeplov: Osnovan Savez srpskih sokolova

U Kragujevcu je na današnji dan 16. marta 1908. godine osnovan Savez srpskih sokolova.

Vremeplov: Osnovana Knjaževsko-serpska železničko-saobraćajna škola

Na današnji dan 16. marta 1881. godine  osnovana Knjaževsko-serpska železničko-saobraćajna škola u Beogradu.

Vremeplov: Vasa Popović

Srpski književnik, publicista i novinar  Vasa Popović, rođen je na današnji dan 1923. godine. Popović se u književnosti predstavio zbirkom pesama Sremski zagrljaji, koja je štampana 1952. godine, da bi se dve godine kasnije predstavio i zbirkom pripovedaka Volite se ljudi. Usledilo je još desetak zbirki priča i jedan roman. Sve njih karakteriše osoben tip humorističkog, šeretskog pripovedanja, natopljenog beskrajnim čovekoljubljem i toplinom. Popović je bio dugogodušnji novinar i urednik Ježa, Politike i NIN-a i veliki prijatelj Branka Ćopića i Miloša Crnjanskog. Autor je više humorističkih TV serija i antologije humora pod nazivom Antologija leve strane.

Vremeplov: Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog jezika

Na današnji dan 16. marta  1967 godine  u zagrebačkom listu “Vjesnik” objavljena je “Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog jezika” koju su podržali Matica hrvatska, Društvo književnika Hrvatske i 16 drugih ustanova i organizacija. Rastući hrvatski nacionalizam, oličen u ovom dokumentu, dobio je odgovor u “Predlogu za razmišljanje Društva književnika Srbije”, koji su potpisala 42 srpska pisca.

Vremeplov: Magelan stigao na Filipine

  Portugalski moreplovac Fernao de Magelan stigao je na današnji dan 16. marta 1521. godine na Filipine, gde je krajem aprila poginuo u sukobu s domorocima. Posle tri godine plovidbe oko sveta, u Španiju se 1522. od pet brodova njegove ekspedicije vratila samo “Viktorija” sa 18 članova posade. Tim putovanjem je prvi put oplovljena Zemlja.

Vremeplov: Rođen Georg Om

Na današnji dan 16. marta 1789. godine u Erlangenu je rođen nemački fizičar i matematičar, Georg Simon Om, koji je otkrio odnos struje elektromotorne sile i otpora u električnom kolu, nazvan po njemu – Omov zakon. Pored toga, dao je znatan doprinos akustici, optici kristala i matematici. Kao nastavnik u srednjoj školi, Om je započeo istraživanje elektrohemijske ćelije. Zanimljivo, služio se opremom koju je sam napravio, a pri tome je utvrdio da je struja koja teče kroz žicu direktno proporcionalna s površinom poprečnog preseka i obrnuto proporcionalna s njenom dužinom. Uz to, njemu u čast jedinica za merenje električnog otpora u međunarodnom sistemu jedinica  je nazvana – om (Ω).

Vremeplov: Umrla Ana Frank

Na  današnji dan 1945. godine umrla je u koncentracionom logoru Bergen-Belsen Ana Mari Frank. Rođena 1929. godine u Frankfurtu na Majni bila je i ostala jedna od najpoznatijih jevrejskih žrtava holokausta. Za vreme skrivanja od nacista u Amsterdamu napisala je poznati Dnevnik Ane Frank. Po nacionalnosti je bila Nemica, sve do 1941. godine, kada joj je oduzeto državljanstvo po antisemitskim zakonima nacističke Nemačke. Postala je poznata posle smrti u koncentracionom logoru, zahvaljujući objavljivanju svog dnevnika. U njemu je opisala život u skrovištu u kući u Amsterdamu za vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Otac porodice, Oto Frank, jedini je preživeo rat. Vratio se u Amsterdam, gde je pronašao dnevnik svoje ćerke. Njegovim zalaganjem dnevnik je objavljen 1947. godine u originalnoj i delimično skraćenoj verziji na holandskom jeziku.

Vremeplov: Umro rimski car Tiberije

Na  današnji dan 16. marta 37  godine na ostrvu Kapri umro je rimski car Tiberije koji je tokom vladavine od 14. godine osigurao granice Rimskog carstva i sredio finansije i upravu, posebno u provincijama. Godine 26. povukao se na ostrvo Kapri, dok je u Rimu prefekt pretorijanaca Elije Sejan zaveo krvavi režim u carevo ime.

Vremeplov: Rođen Jovan Paču

            Srpski kompozitor i pijanist Jovan Paču rođen je na današnji dan 17. marta1847. godine. Školovao se u rodnoj Subotici, u Pragu i Pešti. Bio je učenik Bedžiha Smetane. Uporedo s muzičkim obrazovanjem završio je i medicinu. Smatran je muzičkim virtuozom. Romantik, srpski patriota, izrazito salonski bidermajerski kompozitor. Brojne narodne i građanske melodije harmonizovao je za hor i klavir. Bio je i plodan publicista. Dela: “Chansonette serbe”, “Bez tebe draga”, “Prag je ovo milog srpstva”, “Čuj Dušane”, “Svetosavska pesma”.

Vremeplov: Rođena Madam Rolan

Na današnji dan 17. marta 1754. godine rođena je Žana Mari “Manon Flipon” Rolan, poznata kao Madam Rolan, koja je u vreme Francuske revolucije okupljala u svom salonu u Parizu pisce i ostale umetnike i političare. Na njih je znatno uticala, posebno na žirondince koje je predvodio njen suprug Rolan de La Platijer, ministar unutrašnjih poslova Francuske 1792. Giljotinirana je 1793. tokom jakobinske diktature, posle čega je njen muž izvršio samoubistvo.

Vremeplov: Umro Fridrih Besel

  Nemački astronom i matematičar Fridrih Vilhelm Besel, osnivač i prvi direktor Kenigsberške opservatorije umro je na današnji dan  17. marta  1846. Izračunao je putanju Halejeve komete i prvi utvrdio promenljivost kretanja Sirijusa i Prokijusa i zaključio da je reč o zvezdama dvojnicima. Na osnovu geodetskih proračuna izveo je nove podatke o obliku i dimenzijama Zemlje. Usavršio je i neke matematičke metode u astronomiji.

Vremeplov: Umro Avram Đukić

Srpski istoriograf Avram Đukić umro je  na današnji dan 17. marta  1906. godine. Bio je školovani oficir i u intendantskoj službi dospeo je do čina generala austrijske vojske (Austrougarske). Služio je u Beču, Zadru, Pragu. Istoriografijom se bavio kao ljubitelj, ali veoma savesno. Proučavao je prošlost Srba u tadašnjoj Ugarskoj, odnosno današnjoj srpskoj Vojvodini, i to najviše veliku seobu, istoriju šajkaša i srpske husarske regimente, bunu 1848. zatim ustanak Pere Segedinca kao i seobe Srba u Rusiju, a sa mnogo požrtvovanja ispitivao je živote Srba austrijskih oficira. Ostavio je Matici Srpskoj u rukopisu veliki rad: “Generali i pukovnici Srbi u Austro-Ugarskoj od god. 1704. do danas”. Iz tog obimnog dela publikovao je jedino – “Život Arona Stanisavljevića, barona von Wellenstreit”. Ostali radovi: “Kad su se Srbi sa patrijarhom Arsenijem III doselili u zemlje madžarske krune?”, “Tri pisma patrijarha Arsenija III Čarnojevića”, “Ustanova i spomenici ugarskih kraljevskih šajkaša”, “Nešto za istoriju carske i kraljevske Srpske husarske regimente”.

Vremeplov: Umro car filozof Marko Aurelije

Na današnji dan 17. marta 180. godine umro je rimski car Marko Aurelije, car filozof. Tokom vladavine počev od 161. uspešno je suzbio germansku invaziju na Carstvo. Njegove beleške na grčkom jeziku u vidu aforizama, vođene tokom brojnih ratnih pohoda u Evropi i Aziji, svojevrsna filozofska introspekcija i razmišljanja o etici, objavljene su posmrtno pod naslovom “Samom sebi” i bile su vekovima popularne. Sačuvana je i njegova prepiska sa rektorom Frontonom na latinskom jeziku. Jedan je od najznačajnijih predstavnika poznog stoičkog eklekticizma i moralnom samoanalizom veoma je uticao na potomstvo. Car-filozof upamćen je i po izuzetnoj skromnosti i čestitosti.

Vremeplov: Čemberlen optužio Hitlera da je “prekršio reč”

  Na današnji dan  17. marta 1939. godine britanski premijer Nevil Čemberlen optužio je nacističkog vođu Adolfa Hitlera da je “prekršio reč”, jer su nemačke trupe ušle u Čehoslovačku, ali Velika Britanija i ostale zapadne sile nisu učinile ništa da spreče komadanje suverene zemlje čiju su bezbednost verbalno garantovale.

Vremeplov: Golda Meir prva žena premijer Izraela

Golda Meir, blizak saradnik Ben Guriona u borbi za stvaranje države Izrael, postala  je na  današnji dan 17. marta 1969. prva žena premijer Izraela. Zbog nesuglasica u koalicionoj vladi 1974. je podnela ostavku.

Vremeplov: Umrla Irena Kiri Žolio

Na današnji dan 17. marta 1956. godine umrla je francuska naučnica, nuklearni fizičar i hemičar Irena Kiri ćerka nobelovaca Pjera i Marije Kiri. Sa suprugom Žanom Frederikom Žolio 1935. podelila je Nobelovu nagradu za hemiju. Sa srpskim fizičarem Pavlom Savićem 1937. i 1938. otkrila je izotope poznatih elemenata bombardovanjem urana neutronima.

Vremeplov: Masovne demontracije Albanaca na KiM

Na Kosovu su na današnji dan 17. marta  2004. godine izbile masovne demontracije Albanaca, povodom utapanja dvojice albanskih dečaka u reci Ibar, kod sela Čabra, koje su potom prerasle u dvodnevno nasilje tokom kojeg je 19 lica ubijeno (11 Albanaca i osam Srba),  a povređeno više od 900 osoba, među kojima su i pripadnici međunarodne i kosovske policije. Uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća na Kosovu, 34 crkve i manastira, a više hiljada Srba je napustilo svoje domove. Zbog napada na srpske enklave u gradovima u Srbiji izbili protesti više hiljada ljudi, a u centru Beograda i Niša zapaljene su džamije.

57 prijava protiv roditelja čija su deca izostaju sa časova

Tokom prošle godine u prestonici je podneto 57 prijava protiv roditelja čija su deca imala veliki broj izostanka, a izrečene su dve novčane kazne od po 5.000 dinara. U Prekršajnom sudu ističu da je situacija na terenu gora nego što pokazuje statistika, a u školama da se sa nastave ne izostaje samo zbog ocena, do  sadnih časova, već i zbog depresije izazvane fizičkim izgledom, prenose “Večernje novosti”. Prema rečima Milana Marinovića predsednika Prekršajnog suda u Beogradu, u 2018. godini je bilo 57 predmeta koji se odnose na izostajanje iz škole. On ističe da je, do sada, doneo osam odluka, dok za ostale slučajeve postupak još traje. – Od tih osam odluka, doneto je pet osuđujućih presuda, i to tri opomene i dve novčane kazne u iznosu od po 5.000 dinara, jedna oslobađajuća dok su dva zahteva odbijena – navodi Marinović za “Večernje novosti”. – Opomena se izriče, najčešće, kada su roditelji privi put tuženi ili je reč o porodici koja je u teškoj materijalnoj situaciji. Iako u osnovnim školama ima bežanja sa časova i raznih “virusa” pred pismene i odgovaranje, u srednjim školama izostanci su već boljka. U proseku, beleži se oko 100 izostanaka po učeniku.

Devojčice depresivne zbog izgleda, dečaci zbog nesnalaženja u sredini

Prijava roditelja sudu je, kako navode u školama, tek krajnja mera koju koriste kada ništa drugo ne urodi plodom. Kao sve češći razlog izostanaka iz škole navodi – depresija. – Imamo sve više depresivnih đaka, koji imaju stručnu pomoć – otkriva Jasmin Nikolovski, direktor Petnaeste beogradske gimanzije. – Devojčice izostaju iz škole nezadovoljne svojim izgledom, a dečaci zbog duboke tuge i nesnalaženja u sredini. Nikada nismo tužili roditelje, prinuda nije način da se stane na put izostancima, već razgovor, saradnja. On smatra i da bi školski čas trebalo skratiti na 35 minuta i modernizovati nastavu. – Tako ćemo zainteresovati učenike, pošto je njima dosadno – smatra Nikolovski. Ističe i da ima malverzacija i sa opravdanjima, jer ih učenici uzimaju blanko pa sami pišu “dijagnoze”, i dodaje da roditelji treba da peuzmu deo odgovornosti.

– Trend koji se servira mladima o savršenom izgledu, promovisanje starleta kao uzora, kod devojaka stvara komplekse, zbog čega se one zatvaraju u kuću, ne dolaze u školu, jer smatraju da ne izgledaju dovoljno dobro – smatra Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda. – Mladići, umesto na času, vreme provode po kladionicama, kafićima… Roditelji sve to pravdaju, tako da je broj izostanaka znatno veći nego što pokazuje statistika.

Projekat “Od igre do zavisnosti” u Kovinu

Udruženje “Centar za pružanje podrške porodici – Umem bolje” je i ove školske godine, kao i prethodne dve, realizovalo u kovinskoj Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” projekat “Od igre do zavisnosti” kojim su obuhvaćeni svi učenici osmih razreda. Program čine četiri edukativne radionice, od kojih je prva “(Zlo)upotreba društvenih mreža”, realizovana u prvom polugodištu. Druga radionica, koja je u toku, tematski je usmerena ka psihičkim, fizičkim i socijalnim posledicama upotrebe droga. Radionice su se pokazale kao odlična priprema za srednju školu i novu životnu fazu punu izazova sa ciljem da se deca informišu i edukuju o sajber i vršnjačkom nasilju, psihoaktivnim supstancama kao i da se osnaže i nauče veštinama asertivne komunikacije, kako da zastupaju sebe i svoje mišljenje vodeći računa da ne povrede druge. Projekat su vodili Ivana Matejić, master socijalni radnik sa završenim akreditovanim programima iz oblasti porodične medijacije i terapije. Lokalna samouprava i mesne društveno odgovorne kompanije podržale su projekat tako da se sprovodi u svih deset osnovnih škola kovinske opštine. “Кao predmetni nastavnik, profesor fizike i tehničko-informatičke grupe predmeta, zadužen od strane Školske uprave Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u zvanju pedagoškog savetnika, prisustvovao sam svim radionicama nakon čega sam izvršio evaluaciju prema WEF kriterijumima ocenjujući je kao ostvarenu u potpunosti po svim relevantnim zahtevima, što je odlična referenca za rad Centra, kao i primer drugim lokalnim samoupravama kako se treba angažovati u ovoj veoma delikatnoj oblasti života i rada adolescenata,”, kaže o projektu profesor Dejan Кreculj.

About the Author

admin