Vesti – 22.03.2019.

Šarčević: Kasni predlog mreže osnovnih škola

Samo 20 od 145 lokalnih samouprava dostavilo je Ministarstvu prosvete predlog nove mreže osnovnih škola u Srbiji u predviđenom roku koji je istekao početkom nedelje. “Od pristiglih predloga samo su dve jedinice lokalne samouprave dostavile kompletnu dokumentaciju, dok je ostalima upućen dopis za dopunu”, kažu u Ministarstvu prosvete. Zaključno sa 20. martom predlozi za davanje saglasnosti na akt o mreži osnovnih škola stigli su iz Merošine, Svrljiga, Batočine, Kučeva, Petrovca na Mlavi, Babušnice. Zatim Majdanpeka, Osečine, Malog Zvornika, Velike Plane, Kraljeva, Mionice, Paraćina, Rekovca, Crne Trave, Vranja, Aleksandrovca, Prokuplja, Doljevca i Knića. U Ministarstvu navode da će mnoge lokalne samouprave tek ovih dana zakazivati sednice Skupštine, zbog čega su prinuđeni da sačekaju usvajanje akta o mreži osnovnih škola i upute ga nadležnim školskim upravama na dalje postupanje.

Ministar prosvete Mladen Šarčević za Tanjug kaže da je očekivao da će lokalne samouprave kasniti sa dostavljanjem plana mreže škola, ali da će ih sve ovih dana ponovo podsetiti na tu obavezu.

Srbija najbrže uvodi digitalizaciju u nastavu u Evropi!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je u sredu da je Srbija postala prepoznatlјiva u Evropi kao zemlјa koja možda i najbrže uvodi digitalizaciju u nastavu. On je na sastanku sa predstavnicima organizacije Rotari distrikt 2483 i kompanijama koje su se uklјučili u projekat „Za lepšu školu“, rekao da se krenulo sa ozbilјnim reformama i da je za dve i po godine urađeno mnogo. Počeli smo da donosimo nove zakone, da menjamo nastavne planove i programe, da menjamo paradigmu učenja sa reprodukcije sadržaja na učenje o ishodima, da obučavamo nastavni kadar, da opremamo škole novom opremom…, rekao je Šarčević.

Ministar je podsetio da je informatika uvedena kao obavezan predmet u osnovnoj školi, programiranje od najranijeg uzrasta, finansijska pismenost, otvorena specijalizovana IT odelјenja u gimnazijama i da je za to bila potrebna „pomoć prijatelјa“, odnosno kompanije koje su htele da podrže reformu obrazovanja. Da nije bilo pomoći kompanija i Rotari kluba mi ne bismo mogli ovom brzinom da napravimo prvi korak od sedam milјa, a to je uvođenje obaveznog učenja informatike i programiranja u petom razredu osnovne škole. Da nismo postavili agendu informatike kao obaveznog predmeta ne bismo mogli da postavimo osnov za razvoj društva koje će da bude zasnovano na znanju, rekao je Šarčević.

Vladimir Matić, guverner Rotari distrikta 2483, je podsetio da je tokom dve godine, koliko traje saradnja, ta organizacija zahvalјujući prijatelјima iz 52 kluba iz čitavog sveta, prikupila više od 150 hilјada dolara za srpske škole. U prvoj fazi kupili smo i donirali 500 računara, a sada u drugoj još 100 i sve smo ih podelili po školama u Srbiji, i to ne samo u velikim gradovima, rekao je Matić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Rotari Distrikt 2483 potpisali su 29. januara 2019. Memorandum za realizaciju projekta „Za lepšu školu“ čiji je cilј kontinuirana akcija opremanja i pomoć školama. Rotari klub i njegovi partneri pomažu školama doniranjem novih ili starih računara, opremanjem kabineta i učionica savremenom opremom, stipendiranjem talentovanih učenika, opremanjem đačkih kuhinja, biblioteka i fiskulturnih sala, uređivanjem školskih dvorišta i terena i pružanjem pomoći na druge načine shodno potrebama škola.

Prvi poziv za učešće u projektu “INNOWWIDE”

INNOWWIDE (Viability assessment of collaborative and INNOvative business solutions in WorldWIDE markets) je trogodišnji HORIZONT 2020 projekat, čiji je cilј da podrži i finansira najmanje 120 evropskih inovativnih malih i srednjih privrednih društava i startapova u plasiranju inovativnih rešenja na nova tržišta van Evrope. U okviru INNOWWIDE projekta realizovaće se raspisivanje dva poziva za prijavlјivanje predloga projekata. Prvi poziv biće objavlјen u periodu od 1. aprila do 31. maja 2019. godine.

Više informacija o INNOWWIDE projektu, projektnim partnerima, finansiranju, kao i Prvom pozivu za prikuplјanje predloga projekata, možete preuzeti na sajtu: www.innowwide.eu 

Vebinar koji će se održati 9. aprila od 2.30 do 3.30 časova  pružiće detalјnije informacije o  prvom pozivu INNOWWIDE. Sve organizacije iz Srbije zainteresovane za učešće u Vebinaru mogu se registrovati na linku: https://attendee.gotowebinar.com/register/4838840020627485441

Kroz Eureka mrežu, a za potrebe INNOWWID-a, raspisan je  i Poziv za eksperte sa relevantnim iskustvom u oblastima kao što su transfer tehnologija i inovacija, ispitivanje tržišta, internacionalizacija i pristup novim tržištima. Srpski eksperti su dobrodošli i mogu se prijaviti putem linka: https://innowwide.eu/experts/ 

Unapređenje obrazovne i naučne saradnje Srbije i Češke

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je u sredu 20. marta da punopravno članstvo Srbije u programu Erazmus plus, između ostalog, otvara dodatni prostor za učestvovanje studenata i učenika u programima razmene. Srbija sada ima veći kapacitet jer je postala projektna zemlјa. To je od velikog značaja za obrazovne ustanove u našoj zemlјi, rekao je Šarčević tokom razgovora sa predsednikom Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport parlamenta Češke Vaclavom Klausom. Ministar prosvete je ocenio da su odnosi dve zemlјe izuzetno dobri, ali da postoji prostor za proširenje obrazovne i naučne saradnje. On  je podsetio da je otvoren Centar za kulturu i jezike u Tršiću u kome se, kako je rekao, posebna pažnja posvećuje slovenskim jezicima. To je sada jedno dobro mesto za razmenu učenika i studenata ali i prostor za nastavne sadržaje koji mogu da predstave češki jezik i kulturu, naveo je Šarčević.

Sagovornici su ukazali da postoji jaka kulturna i istorijska veza dva naroda. Vaclav Klaus je rekao da sve intenzivnije bilateralne posete državnih zvaničnika svedoče o unapređenju saradnje.   On je rekao da Češka planira određen broj stipendija za obrazovanje studenata iz Srbije, kao i da se radi na podsticanju razmene učenika srednjih škola.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretari Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Vladimir Popović i Viktor Nedović, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedelјković i ambasador Češke u Republici Srbiji Tomaš Kuhta.

Evropski kviz novca – prilika za finansijsko opismenjavanje  učenika

Udruženje banaka Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove godine u Srbiji organizuje Evropski kviz novca čiji je cilј popularizacija i podizanje nivoa finansijske pismenosti mladih.

Projekat Evropski kviz novca realizuje se putem e-platforme Kahoot! u 30 evropskih zemalјa. Na sajtu UBS (http://www.ubs-asb.com/Default.aspx?tabid=10165) dostupna su pitanja iz oblasti finansijske pismenosti za učenje i vežbanje. Nјima mogu otvoreno da pristupe svi zainteresovani učenici. Pored toga, učenici osmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole imaju mogućnost da učestvuju na nacionalnom takmičenju iz finansijske pismenosti koje će se održati 27. marta u 12 časova putem e-platforme Kahoot!. Učenici koji osvoje prvo i drugo mesto na nacionalnom nivou takmičiće se sa vršnjacima iz Evrope na evropskom finalu koje će se održati u Briselu, 7. maja 2019. godine.

Projekat Evropski kviz novca pokrenula je 2018. godine Evropska bankarska federacija (EBF) u saradnji sa nacionalnim udruženjima banaka širom Evrope. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržava ovakve inicijative. One su u skladu sa agendom Ministarstva usmerenom na razvoj i unapređenje kompetencija učenika koje se razvijaju u školi, a koje treba da odgovore potrebama vremena u kojem deca odrastaju i u kojem će živeti.  Ministarstvo kontinuirano radi na uklјučivanju finansijskog opismenjavanja u sistem obrazovanja i vaspitanja imajući   u vidu složenost finansijskog okruženja u kojem mladi odrastaju. Funkcionalno, pravovremeno i kontinuirano finansijsko opismenjavanje ima za cilј da postavi kvalitetnu osnovu za donošenje odluka, da omogući mladima da odgovore na izazove sa kojima se svakodnevno susreću i da bude osnov i pokretač razvoja preduzetništva, važnog aspekta savremenog tržišta rada.

Svi detalјi u vezi sa takmičenjem kao i dodatna uputstva za učenike i nastavnike dostupni su na sajtu UBS http://www.ubs-asb.com/Default.aspx?tabid=10165. Učenici koji žele da učestvuju na  nacionalnom takmičenju potrebno je da se prijave za učešće. Prijava se vrši popunjavanjem obrasca * i slanjem na adresu: emq@ubs-asb.com do 22. 3. 2019. godine.

Digitalna nastava i u novosadskim učionicama

Projekat “Digitalne učionice”, pokrenut je prošle školske godine. Dva nastavnika osnovne škole “Vasa Stajić”, prošla su obuku, a od sledeće školske godine, biće više nastavnika i razreda koji će imati taj moderni pristup nastavi. Uz redovnu i digitalnu knjigu i kompjuterski miš se na času istorije uči i proverava znanje. Na zabavan i interaktivan način, razred aktivno učestvuje u proveri znanja prethodnih lekcija kroz kviz i mape. Đaci nam otkrivaju, da im je ovako mnogo zanimljivije i lakše nego da pišu u sveske. Deca kada dođu kući, takođe mogu pomoću šifre da pristupe digitalnom udžbeniku, video zapisima, ukrštenicama, pitanjima uz lekcije i drugo. Nastavnica istorije kaže da i ona deca koja do sada nisu volela istoriju, sada je obožavaju. “To je igra, to je nešto predivno. Normalno je da mora da se pamte godine, ali te godine najlakše se pamte pomoću mape uma koje mi imamo. Istaknemo značajnu ličnost, da li je to Helenističko doba, Aleksandar Veliki, onda pravimo te mape uma i na taj način se pamte na primer datumi”, objašnjava Mirjana Vuksanović, nastavnica istorije.

Iz OŠ “Vasa Stajić” obuku za digitalne učionice prošli su nastavnica istorije i nastavnik informatike i u toku ove godine predaju u petim razredima. “Obuku će proći šest nastavnika koji će predavati u 5. i 6. razredu naredne školske godine kao i učitelji koji će predavati u 1. i 2. razredu naredne školske godine”, kaže Jasmina Pastonjicki, direktorka OŠ “Vasa Stajić”. Nastavnici u 500 škola u Srbiji obuhvaćeni su ovim projektom, a pored škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada je uključeno još nekoliko škola. https://www.youtube.com/watch?v=-1KGcdPNtsc

Proširenje obrazovne saradnje Srbije i Belgije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Belgije Kunrad Adam razgovarali suu utorak  o mogućnostima za proširenje obrazovne saradnje dve zemlјe.  Ministar prosvete rekao je da punopravnu članstvo Srbije u programu Erazmus plus i status Srbije u Međunarodnoj organizaciji frankofonije ostavlјa veći prostor za saradnju dve zemlјe. Srbija ima mnogo toga da ponudi inostranim studentima, kao i studentima iz Belgije. Jedna od mogućnosti za saradnju je i razmena učenika srednjih škola. Takođe, u oblasti nauke Srbija je partner mnogim zemlјama i tu su mogućnosti velike, rekao je Šarčević. On je rekao da su standardi učenja stranih jezika u Srbiji visoki, a da je francuski jezik treći po zastuplјenosti. Šarčević je predložio i da se postojeći Memorandum o saradnji dve zemlјe u oblasti obrazovanja dopuni. 

Ambasador Belgije Kunrad Adam rekao da je cilј da se razvije bolјa veza belgijskih i univerziteta u Srbiji. Članovi delegacije Belgije pohvalili su nivo obrazovanja na visokoškolskim ustanovama u Srbiji.

Izabrani najbolјi na konkursu „Zaštita za sve“

Na konkursu „Zaštita za sve“, koji je organizovan u okviru kampanje čiji je cilј podizanje svesti dece o odgovornom ponašanju na suncu i zaštiti od sunca nagrađeni su najbolјi radovi. Glavnu nagrada konkursa UV indikatore (specijalne merače intenziteta sunčevog zračenja) dobilo je dvadeset školi. UV indikatore, koji će biti postavlјeni na vidno mesto na ulazu škola, osvojile su osnovne škole: „Aca Aleksić” iz Aleksandrovca, „Branko Radičević” iz Beograda (Zemun), „Đura Daničić” iz Beograda (Voždovac), „Miroslav Antić” iz Futoga, „Milinko Kušić” iz Ivanjice, „Milan Mijalković” iz Jagodine, „Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, „Vuk Karadžić” iz Kikinde, „Dimitrije Todorović Kaplar” iz Knjaževca, „Miloje Zakić” iz Kuršumlije, „Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca, „Vuk Karadžić” iz Negotina, „Ivo Andrić” iz Niša, „Rifat Burdžović-Tršo” iz Novog Pazara, „Maršal Tito” iz Padine, „Laza K. Lazarević” iz Šapca, „Dr Jovan Cvijić” iz Smedereva, „Simeon Aranicki” iz Stare Pazove, „Jovan Sterija Popović” iz Vršca i „Dr Jovan Cvijić” iz Zrenjanina. Kao najbolјi izabran je rad Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” iz Kačareva i biće korišćen u kampanji „Zaštita za sve”.

Konkursna komisija, sastavlјena od predstavnika Eucerin Srbija, Fonda B92 i marketinške agencije FCB Afirma, uz stručnu podršku edukatora kampanje „Zaštita za sve“, izabrala je i pet najbolјih radova učitelјa koji će biti nagrađeni jednodnevnim izletom za svoje odelјenje. Na ovom izletu, koji su učešćem na konkursu osvojili učitelјi osnovnih škola, biće organizovano takmičenje koje će, dodatno, najbolјem odelјenju doneti nagradu za opremanje učionice.

Konkurs „Zaštita za sve” sproveden je u okviru istoimene kampanje, koju organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva zdravlјa Republike Srbije. Rok za predaju konkursnog materijala istekao je 8. marta 2019. godine. Na konkursu su učestvovali učitelјi prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola iz cele Srbije, koji su prošli onlajn edukaciju i time stekli sertifikat o stručnom usavršavanju. Konkursni zadatak za učitelјe je podrazumevao da na osnovu znanja, materijala za rad sa đacima i formulara koje dobiju kroz onlajn edukaciju, osmisle kreativni čas ili aktivnost sa svojim đacima, kao i da edukuju svoje đake i animiraju ih da pripreme radove na temu „Dva lica sunca“.

Detalјnije o konkursu, izabranim školama i učitelјima na sajtu www.zastitazasve.rs.

Isplata stipendija i kredita

Isplata sedme mesečne rate učeničkih stipendija i kredita, za školsku 2018/2019. godinu počela je juče – u četvrtak, 21. marta 2019. godine.

I isplata treće i četvrte mesečne rate stipendija izuzetno nadarenim učenicima i studentima, za školsku 2018/2019. godinu počela je u četvrtak, 21. marta 2019. godine.

Šta se čitalo na Sajmu knjiga?

Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu nedavno završen (11. marta, prim. aut)  ove godine je privukao veliku pažnju posetilaca. Istovremeno je održan i sajam obrazovanja “Putokazi”, a jedinstvena poruka bila je da je vrednovanje čitanja važno i dobar preduslov za nastavak školovanja u bilo kojoj oblasti. Razglednje knjiga, kupovina po povoljinim cenama, druženje sa pisicima, učinili su ovogodišnji sajam knjiga interesantinim za veliki broj posetilica, kojih je, kako kažu izlagači, ove godine vidno više nego pre.

Pravna literatura, beletristika, monografije, takođe su zavredile pažnju posetilaca, a svakodnevna druženja sa piscima uz potpisivanje knjiga čine sajam dodatno atraktivnim. Za one koji planiraju nastavak školovanja, u drugom delu hale sajma bilo je moguće, od učenika i studenata, saznati informacije o upisu i načinima studiranja, a bili su prisutni  i predstavnici stranih univerziteta. Tokom trajanja sajma televizija Vojvodine  svakodnevno  je informisala gledaoce o aktuelnostima i dešavanjima, podsećajući na neraskidivu vezu između čitanja, pisanja, izdavaštva i medijske promocije pravih vrednosti.  https://www.youtube.com/watch?v=Ry35O0bmAto

Promocija dečje slikovnice “Na krilima knjige”

Dečja slikovnica “Na krilima knjige”, autorke Jasminke Petrović, predstavljena je u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Događaj su učinili zanimljivijim i školarci iz Zrenjanina, koji su odigrali predstavu po motivima te knjige. Autorka slikovnice razgovarala je sa školarcima o značaju bibliotekara za njihov čitalački razvoj, a bibliotekarke dečjih odeljenja iz Novog Sada i Zrenjanina govorile su o tome koliko ovaj posao zahteva kreativnost i maštu. Marko ima 9 godina i on se posebno poistovetio sa glavnim junakom slikovnice Petrom, kome je sve dosadno sem čitanja.  “Meni je sve dosadno, volim jako da čitam knjige, one su mi zanimljive, svaku noć pročitam par stranica pre nego što legnem”, kazao je Marko Dimić. “Knjige treba da se čitaju i mislim da su baš zdrave za um”, rekao je Leon Ćalić. “Moji utisci su baš lepi, jako mi se sviđa da čitam zato što me knjiga ispunjava i čini me srećnim”, saopštio je Jovan Bataz.

Svakodnevni život dece čine digitalne tehnologije i to predstavlja poseban izazov autorima dečjih knjiga. “Današnja deca ne znaju život bez digitalne tehnologije i ne možemo im to uskraćivati. Na nama je izazov, dečjim piscima, da pišemo što zanimljivije knjige, da ilustratori što bolje ilustruju i da ih privučemo”, rekla je Jasminka Petrović, autorka knjige. U ovoj slikovnici značajna uloga pripada bibliotekarki Marini, koja na neobičan način preporučuje deci štivo za čitanje i budi im znatiželju. Zbog nje, glavni junak Petar postaje deo nezaboravne čitalačke avanture. “Kao i u knjizi koju danas predstavljamo važno je da bibliotekarka oseti kakvo je to dete, kako sanja, šta voli ili ne voli, šta bi se tom detetu dopalo da pročita jer naročito je važno da u prvim danima, prvim listanjima knjige da oseti da je to nešto dragoceno”, izjavila je Katarina Novaković, Dečje odeljenje Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Autorka je knjigu posvetila bibliotekaru Andreju Jakovljevu, velikom zaljubljeniku u knjige. Događaj je organizovao novosadski EU info kutak, Gradska biblioteka iz Novog Sada i Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina, koja je i izdavač ove knjige. https://www.youtube.com/watch?v=YD6Lxvl1czU

Kragujevački osnovci osmislili humanoidnog robota

Robo sapiensi naziv je tima od deset učenika Osnovne škole Svetozar Marković iz Kragujevca. Ovi mali naučnici osmisli su projekat humanoidnog robota koji treba da prenese pokrete i doživljaj bliske osobe koja šalje video poruku astronautu na svemirski brod. Sa ovim projektom budući naučnici odlaze na regionalno takmičenje u Sloveniju. Istraživanja su pokazala da se 85 % osećanja prenose neverbalnom komunikacijom. Zbog toga su problem nedostajanja bliskih osoba astronauta u svemiru, tim Robo sapiensa koji čine 10 učenika Osnovne škole Svetozar Marković iz Kragujevca, pokušali da reše kroz naučni projekat. “Mi projekat radimo od oktobra meseca. Imali smo više ideja i tokom našeg istraživanja naišli smo na intervju Maše Ejvins koja je govorila o problemu nedostatka prisutnosti bliskih osoba sa Zemlje”, izjavio je za RTV Aleksandar Rakić- učenik šestog razreda, OŠ Svetozar Marković u Kragujevcu.

Na državnom takmičenju u kojem su učestvovali i srednjoškolci tim Robo sapinesa osvojio je prvo mesto u robot igrama. “Mi imamo dva i po minuta za rešavanje zadataka i za to vreme mi treba da odlučimo koje ćemo zadatke da radimo i po tom broju poena koje odradimo za dva i po minuta nama se boduju robot igre. Naša škola je na robot igrama bila prva”, veli Filip Glišić, učenik osmog razreda. “Iako su to učenici od šestog do osmog razreda i iako su vrlo različitih interesovanja, kao i sposobnosti i veština i znanja, čak i iz oblasti informatike, oni su te svoje različitosti prihvatili i iskoristili da one doprinesu njihovim idejama za projekat kako bi bili što kreativniji”, objašnjava Marija Andonović- Radojević nastavnica informatike.  https://www.youtube.com/watch?v=kh4jCdq9t5g

Vremeplov: Rođen Svetozar Miletić

Na današnji dan 22. februara 1826. godine rođen je srpski pisac, novinar i advokat Svetozar Miletić, vođa Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava u Austro-Ugarskoj, borac za liberalne reforme i nepomirljivi protivnik klerikalizma. Bio je pokretač i vodeća ličnost Ujedinjene omladine srpske, potom osnivač i vođa Srpske narodne slobodoumne stranke. Gimnaziju je pohađao u Novom Sadu, Modri i Požunu (sadašnja Bratislava), a Pravni fakultet u Beču, gde je doktorirao 1854. Već na studijama imao je značajnu ulogu među panslavističkom omladinom. Prvi put je za poslanika Srpskog crkvenog sabora izabran 1864. a za poslanika u Hrvatsko-slavonskom i Ugarskom saboru 1865. Kao istaknuti srpski nacionalista osuđen je 1870. na godinu dana zatvora, a 1876. ponovo je uhapšen i posle godinu i po dana u istražnom zatvoru osuđen na pet godina robije za veleizdaju. Mada se posvetio političkoj borbi, pisao je i pesme – najznačajnija je “Spasova noć”, a najpoznatija “Već se srpska zastava svuda vije javno”. Literarni rad počeo je slobodarskim stihovima u časopisu “Slavjanka”, čiji je bio urednik i izdavač. Bio je prvi urednik lista “Zastava”, koji je okupljao brojne srpske pisce i nacionalne radnike tog doba.

Vremeplov: Rođen Šopenhauer

  Nemački filozof Artur Šopenhauer, dubok pesimist rođen je na današnji dan 22. februara 1788. godine Individualnu egzistenciju je smatrao beskrajnom patnjom, ovaj svet najgorim od svih svetova (na tradicijama antičke misli), a osnovno moralno osećanje sažaljenjem. Dela: “O četvorostrukom korenu principa dovoljnog razloga”, “Svet kao volja i predstava”, “Parerga i paralipomena”.

Vremeplov: Umro Amerigo Vespuči

Na današnji dan  22. februara  1512. godine  umro je italijanski moreplovac Amerigo Vespuči, prema čijoj je latinskoj verziji imena (Americus) nemački kartograf Martin Valdzemiler Novi svet nazvao Amerika. To je prihvaćeno uprkos činjenici da je novi kontinent 1492. otkrio Kristifor Kolumbo. Vespuči je u Novi svet putovao 1499. kao član španske ekspedicije, a 1501. i 1502. predvodio je portugalsku ekspediciju. Verovao je da su Honduras i Brazil novi, neotkriveni kontinenti, ne znajući da je Honduras pre njega otkrio Kolumbo.

Vremeplov: Revolucija u Parizu – kralj  abdicirao

U Parizu je na  današnji dan 22. februara  1848. godine izbila revolucija. Pod pritiskom ustanika kralj Luj Filip raspustio je vladu 23. februara, sledećeg dana je abdicirao i pobegao u Englesku, a privremena vlada ukinula je monarhiju i proglasila republiku. Proklamovane su demokratske slobode, opšte pravo glasa, sloboda štampe, smanjenje radnog dana, pravo na rad i izborno pravo za sve muškarce starije od 21 godine, a u kolonijama je ukinuto ropstvo. Uspeh revolucije u Francuskoj podstakao je revolucije i bune u Nemačkoj, Austriji, Italiji, Mađarskoj, pa i kod vojvođanskih Srba.

Vremeplov: Rođen Aleks Dragnić

Na  današnji dan 22. februara 1912. godine rođen je Aleks Dragnić američki slavista i politikolog srpskog porekla, univerzitetski profesor, akademik, stručnjak za negdašnju Jugoslaviju. Višedecenijski profesor univerziteta Vanderbilt, široj javnosti postao je poznat 1954. po objavljivanju knjige “Titova obećana zemlja” posle službovanja u ambasadi SAD u Beogradu, između 1947. i 1950. Tokom Drugog svetskog rata bio je analitičar za spoljne poslove u Odeljenju za strateške usluge, preteči Centralne obaveštajne agencije (CIA). Predavao je i na Univerzitetima Vašington i Li, bio saradnik istraživač pri Huverovom institutu, kao i dugogodišnji potpredsednik Američkog udruženja za političke nauke.

Vremeplov: Rođen Danilo Kiš

   Srpski pisac Danilo Kiš, član SANU rođen je na današnji dan  22. februara  1935. godine. Pisao je negovanim stilom, s moderno shvaćenom fabulom. Diplomirao je svetsku književnost u Beogradu. Bio je dramaturg pozorišta “Atelje 212” i lektor za srpski jezik u Strazburu, Bordou i Lilu. Dela: romani “Psalam 44”, “Mansarda”, “Bašta, pepeo”, “Peščanik”, “Grobnica za Borisa Davidoviča”, pripovetke “Rani jadi”, “Enciklopedija mrtvih”, drama “Elektra 70”, polemički spis “Čas anatomije”.

Vremeplov: Rođen Dragoš Kalajić

            Na današnji dan 22. februara 1943. godine rođen je Dragoš Kalajić, srpski slikar, publicista i literata. Diplomirao je u Rimu, na Akademiji lepih umetnosti. Bio je svestrana ličnost, bavio se slikarstvom, teorijom umetnosti, ali je posebno upamćen kao publicista i politički mislilac. U domenu likovnog, najvećim delom bio je hiperrealista. Uređivao je časopis “Delo”, magazin “Duga” i bio dopisnik agencije Tanjug iz Rima. Kao urednik u izdavaštvu priredio je i objavio dela niza relevantnih autora, poput Plotina, Špenglera, De Ružmona, Julijana Apostate, Berđajeva, Šestova, Vajningera, Konrada Lorenca, Renea Genona, Julijusa Evole. Dela: “Mapa (anti)utopija”, “Smak sveta”, “Američko zlo”, “Izdana Evropa”, “Poslednji Evropljani”, tv serijal “Ogledalo 20. veka”.

Kakva užina se preporučuje osnovcima?

Osim fizičkom aktivnošću, gojaznost se svakako može preduprediti i kvalitetnom, balansiranom ishranom, ne samo u porodici, nego i u školama. Prema statistici, u Srbiji svako peto dete ima višak kilograma, a rezultati instituta “Batut” pokazali su da 43 odsto đaka jede slatkiše svakodnevno. Osim fizičkom aktivnošću, gojaznost se svakako može preduprediti i kvalitetnom, balansiranom ishranom, ne samo u porodici, nego i u školama.  Iako su svesni da brza hrana nije najzdraviji izbor za užinu, većina osnovaca radije jede grisine i slatke palačinke, nego voće ili hranu iz školske kantine. Kažu da ono što je zdravo nije uvek ukusno, a ima i onih koji na pauzama između časova, jedu hranu unapred spremljenu kod kuće.

Navike u ishrani, formiraju se još u prenatalnom periodu i tokom dojenja, kada majka unoseći hranu, preko mleka stvara potrebu i želju deteta za određenim namirnicama. Tokom odrastanja, važno je poštovati pravilo o tri obroka u toku dana, sa akcentom na doručak, a kada je u pitanju užina, ona ne treba da bude obilna i veštački zaslađena, savetuju stručnjaci.  Kada je u pitanju ishrana dece u novosadskim vrtićima, ona je propisana standardima o kvalitetu, zdravstvenoj i fizičko-hemijskoj bezbednosti, s tim što se stalno radi na unapređivanju te usluge, kažu u Službi ishrane. Prema statistici, u Srbiji svako peto dete ima višak kilograma, a rezultati Instituta “Batut” pokazali su da 43 odsto đaka jede slatkiše svakodnevno. Na količinu šećera, masti i kalorija naročito treba obraćati pažnju kada je u pitanju užina, a poređenja radi, jedna čaša pavlake kalorična je kao 10 čaša jogurta, dodaju nutricionisti.          https://www.youtube.com/watch?v=qh1ivqX_pe4

Porodična drama iz Bačke Topole uzburkala javnost

Priča o samohranoj majci u invalidskim kolicima, koja brine o troje dece, od kojih je dvoje teško bolesno, bila bi potresna sama po sebi. Međutim, majka Dejana Draškić obratila se medijima da ukaže na višegodišnje vršnjačko nasilјe koje trpi njen 13-godišnji sin i njene bezuspešne pokušaje da se to reši u školi. Sve je kulminiralo lane teškim povredama, koje su prijavlјene svim relevantnim ustanovama, međutim, nedavno je tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv nasilnih maloletnika, što je Dejanu Draškić dodatno zabrinulo. Slučaj je potresao javnost. Reagovao je predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, zaduživši saradnike da se informišu i pomognu. Reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Centar za socijalni rad uradio sve!

Direktorka Centra za socijalni rad u Bačkoj Topoli Jasmina Zimonjić kaže za „Dnevnik” da je Centar uradio sve neophodno kada je u pitanju porodica iz koje dolazi dečak, za koga majka tvrdi da godinama trpi vršnjačko nasilјe. Dečak G. N.  je zbog izloženosti nasilјu već promenio školu, ispisao se iz OŠ „Nikola Tesla” i upisao u OŠ „Čaki Lajoš”, ali nasilјe nije prestalo, prema rečima majke, vraćao se kući u suzama i molio je da više ne ide u školu. Jasmina Zimonjić kaže da je porodica na evidenciji Centra od 2009. godine, kada su kao socijalno ugroženi uvršteni u korisnike novčane socijalne pomoći. Dejana osim dečaka koji je pretrpeo vršnjačko nasilјe ima i dvoje dece sa Daunovim sindromom.

„Više puta su dobili jednokratnu pomoć, kao i ogrev, a primaju i dečiji dodatak. Takođe, porodica prima i uslugu tuđe nege i pomoći za najmlađe dete, a Opština i MZ Bačka Topola su majci poklonili invalidska kolica vrednosti do 100.000 dinara“, kaže Zimonjić. „Centar se aktivnije uklјučuje u slučaj porodice od 2013.godine, a dve godine kasnije dečak G.N.je promenio školu. Porodica se pre dve godine uklјučuje u program porodičnog savetovališta, koje rade psiholozi na mađarskom i srpskom jeziku i na koje su dolazila dva deteta iz porodice i program je napredovao dobro, bili su redovni i zadovolјni. Tokom savetovanja radilo se na osaživanju dece, učenju kako da reaguju u neprijatnim situacijama, prošli su obuke i treninge.“

Direktorka Centra za socijalni rad iz Bačke Topole kaže da se dete nije mirilo s gubitkom oca, a da je cela porodica uklјučena u jednu novu uslugu – porodični saradnik. To znači da stručno lice, odnosno socijalni radnik jednom nedelјno tokom šest meseci, od 1. jula je počela usluga i trajala do kraja godine, obilazi porodicu i pomaže. „Na taj način jača se kapacitet porodice, majke i posebno dece. U okviru ove usluge imali smo i poseban rad sa decom, gde su defektolog i psiholog, radili sa decom kako lakše da uče, kako da se socijalizuju, jer nemaju drugare sa kojima se druže. Naša usluga porodičnog savetovališta i dalјe stoji njima na raspolaganju, ali je oni ne koriste. Dečak je prestao da dolazi sa opravdanjem da ima previše obaveza, trenira košarku i da ne stiže da dolazi“, kaže Zimonjić.

Direktorka Centra kaže da će oni insistirati da se intenzivira psihološki rad sa decom, i sa majkom, ali i da pojačaju saradnju sa obema školama i njihovim stručnim radnicima, povodom vršnjačkog nasilјa. „Naš stav je nulta tolerancija na svako nasilјe. Kada smo dobili dopis od policije da se taj slučaj desio, mi smo pozvali trojicu maloletnika protiv kojih je bila pokrenuta prijava i obavili sa njima razgovor, kao i sa roditelјima i skrenuta im je pažnja kakvo njihovo ponašanje nosi posledice i sankcije“, kaže Zimonjić i dodaje da je i roditelјima rečeno da kada su deca krivično neodgovorna, roditelјi su odgovorni. Prema njenim rečima, Centar za socijalni rad na svaki poziv škole, ali i anoniman poziv reaguje.

Predsednik opštine upoznat

Predsednik Opštine Gabor Kišlinder kaže za „Dnevnik” da je upoznat sa slučajem i da se opština trudi da na svaki način pomaže socijalno ugrožene porodice, ali i sve druge. „Ne znam da li je bilo nasilјa u tom smislu kako se sada prenosi, za to su nadležni policija i tužilaštvo. Mi smo se trudili da pomognemo porodici. Bio je martu slučaj pre godinu dana i bili su uklјučeni svi nadležni organi i učenički saveti i druge komisije koje se bave tim pitanjem, a kako kažu slučaj se nije desio u školi, nego u nedelјu. U školi nije bilo nasilјa“, kaže Kišlinder. „On dodaje da posle toga nije bilo nikakve informacije u nadležnim službama da se nasilјe nastavilo.“ Ta priča, tvrdi Kišlinder, nije potvrđena u evidenciji, ali moguće da je okidač presuda koja treba da se donese ili je već donešena. „Moguće da je to izazvalo revolt majke, jer je tužilac rekao da je prekršaj u pitanju, ali moguće je da je razlog nezadovolјstva roditelјa i presuda“, kaže predsednik Opštine Bačka Topola i dodaje da se porodici na sve moguće načine pomaže i kroz usluge Centra za socijalni rad, a još jedna velika nedaća snašla je ovu porodicu, jer je umrla baba koja je bila pokretna, te je sve palo na nepokretnu majku. On smatra da je teška situacija, a da su druge okolnosti verovatno bi bilo lakše, ali da ne zna kako je situacija mogla biti predupređena.

Nјilaš: Sve će se do kraja ispitati

„Nedopustivo je da nadležni u Osnovnoj školi „Čaki Lajoš” ne znaju da im je učenik G. N. (13) već nekoliko godina žrtva vršnjačkog nasilјa, ali opštinska inspekcija radi na tome i sve će se do kraja ispitati“, rekao je za „Dnevnik” pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – zajednice Mihalј Nјilaš, dodajući da o tome nije bilo prijava pokrajinskoj inspekciji. Slučaj je po hitnom postupku prepušten opštinskoj inspektorki Eleonori Martinović koja nije želela da izjavu za naš list. Takođe, ni iz škole nam se niko nije javio.

About the Author

admin