Hrnjaz: 60 škola pred blokadom zbog tužbi prosvetnih radnika

Vrhovni kasacioni sud počeo je da donosi presude u korist prosvetnih radnika kojima su zakinute isplate dva dana godišnjeg odmora iz 2014. godine. Prema pisanju “Blica”, to bi moglo da dovede do blokade računa oko 60 škola u Srbiji. Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Ranko Hrnjaz kaže da je problem nastao zaključkom Vlade Srbije još iz 2008. godine, kada je radnicima ukinuto pravo na dva dana plaćenog godišnjeg odmora.  “Pregovori sindikata i države nisu urodili plodom pa su prosvetari tužili za 2014. za koju razlika tada nije isplaćena. Dugovanja od 3.000 do 4.000 dinara su na kraju došla do Vrhovnog kasacionog suda, a neki postupci sada koštaju i po 100.000 dinara”, poručuje Hrnjaz za “Blic”.

Najgora situacija je u Zrenjaninu gde će biti blokirano oko 15 škola. “Sada se pravobranilaštvo u ime Ministarstva prosvete žali na samu presudu što će višestruko poskupeti postupak. To će dovesti do blokade računa 60 škola”, rekao je Hrnjaz. U Somboru i Subotici taj problem je rešen, ali ne i, na primer, u Zrenjaninu ili Leskovcu.

TIMSS istraživanje u osnovnim školama

Od 25. marta do 11. aprila oko 4.500 učenika četvrtog razreda u 165 osnovnih škola u Srbiji, zajedno sa svojim vršnjacima u 60 zemalјa sveta učestvovuje  u novom ciklusu međunarodnog istraživanja TIMSS 2019.  Sem toga, učenici, njihovi roditelјi, 250 učitelјa i 165 direktora škola će popunjavati upitnike o tome kako se odvija nastava , kako se pripremaju učitelјi i direktori škola, kakav je odnos učenika prema školi, nastavi i predmetima, kakva je bezbednost i disciplina, kakve su prakse roditelјa u ranom učenju, kakvi su uslovi koje učenici imaju kod kuće i slično. TIMSS je do sada najveći, najobuhvatniji i najduži program usmeren na praćenje međunarodnih trendova u poučavanju matematike i prirodnih nauka na osnovnoškolskom uzrastu. Bavi se postignućima učenika u četvrtom i osmom razredu osnovne škole, kao i školskim, nastavnim i porodičnim kontekstom koji utiču na postignuća učenika.

Srbija učestvuje u TIMSS-u već peti put u nizu. U prva dva ciklusa testirani su osmaci, a od 2011. godine prate se učenici četvrtog razreda. Zemlјe učesnice imaju mogućnost da biraju da li će TIMŠ istraživanjem obuhvatiti oba ili samo jedan uzrast, a u Srbiji su  u prva dva testiranja učestvovali osmaci, a u druga dva, kao i u ovogodišnjem učenici četvrtog razreda.

Učenici iz Srbije na TIMSS testu 2015. su postigli u oblasti matematike 518 bodova i nalazili su se iznad proseka skale koji iznosi 500 bodova. U oblasti prirodnih nauka su ostvarili 525 boda i na taj način približili se učenicima iz mnogih ekonomskih razvijenih zemalјa. Sa druge strane,đaci osmog razreda u ciklusu TIMSS 2003 i TIMSS 2007 nisu postigli zadovolјavajuće rezultate.

Testiranje TIMSS svake četvrte godine

TIMSS zadaci ispituju postignuće učenika u okviru tri kognitivna domena – znanje (poznavanje činjenica, koncepata, procedura), primena (primena znanja prilikom rešavanja problema) i rezonovanje (prevazilazi rešavanje rutinskih problema i snalaženje u nepoznatim situacijama – od učenika se zahteva analiza, sinteza, evaluacija, dolaženje do zaklјučka, generalizacija i argumentovanje). TIMSS se realizuje svake četiri godine, a u  Srbiji istraživanje realizuje Institut za pedagoška istraživanja.

Pokrajinski sekretar posetio Suboticu

            Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalј Nјilaš, sa svojim saradnicima, posetio je Grad Suboticu. U okviru današnje posete, pokrajinski sekretar sastao se prvo s gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, nakon čega je održao sastanak s direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova ove opštine.  Pokrajinski sekretar pohvalio je saradnju sa Suboticom i dodao: „U sklopu zajedničkih napora, u protekle tri godine, uloženo je sto šezdeset pet miliona dinara, od kojih je sto četrdeset četiri miliona izdvojeno za unapređivanje obrazovanja, a dvadeset jedan milion za projekte u vezi s nacionalnim manjinama i službenom upotrebom manjinskih jezika. Ta sredstva obezbeđena su delom iz budžeta našeg sekretarijata, a delom iz budžeta Uprave za kapitalna ulaganja APV.”

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban izjavio je da su u protekle tri godine obnovili dvanaest osnovnih i srednjih škola. „Izdvojio bih Hemijsko-tehnološku školu, jer smo upravo u nju uložili najviše, a početkom aprila, planiramo i da je otvorimo. Između ostalog, ta škola je dobitnik Svetosavke nagrade za 2018. godinu. U poslednje tri godine, u sektoru obrazovanja uloženo je oko tri stotine osamdeset miliona dinara. Pokušavamo da na svaki način omogućimo našim đacima, nastavnicima i učitelјima adekvatne uslove za rad i želimo da budemo ponosni na rezultate koje naše škole postižu u Subotici.”

U okviru ove posete, sekretar Nјilaš i njegovi saradnici sastali su se i s direktorima osnovnih i srednjih škola s teritorije Subotice, kako bi govorili o pobolјšanju uslova u obrazovanju. Sekretar je savetovao sve njih da budu strplјivi uoči konkurisanja, jer će svako doći na red. Predstavnike škola pozdravila je i v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za obrazovanje Bilјana Kašerić. Ona je prisutne ohrabrila da se obrate sekretarijatu, ukoliko naiđu na bilo kakav problem pri svom radu. Predstavnici pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice, po završetku sastanka, posetili su četiri škole, kako bi utvrdili na koji način su utrošena sredstva dobijena putem konkursa u poslednje tri godine. Srednja škola „Deže Kostolanji” je 904.328,80 dinara uložila u nabavku opreme za obrazovanje i rekonstrukciju video nadzora, Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin” 3.005.406,64 dinara za projektno planiranje i zamenu stolarije, Osnovna škola „Sveti Sava” 6.068.276,00 dinara je izdvojila za nabavku opreme i stolarske radove, dok je Osnovna škola „Hunjadi Janoš” u Čantaviru 7.452.121,60 dinara utrošila za nabavku interaktivnih ibelih tabli i projektora, investiciono održavanje objekta i stručno usavršavanje ”Savremeni nastavnik”.
Naposletku, Nјilaš je zaklјučio da se mora i nadalјe – u skladu s novim potrebama – ulagati u školstvo i pružati adekvatna podrška svim vaspitno-obrazovnim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine.

Naučna saradnja Srbije i Kine na visokom nivou

Ministar prosvete, nauke  i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednik Kineske akademije nauke Bai Ćunli razgovarali su u sredu o mogućnostima za proširenje saradnje dve zemlјe u oblasti obrazovanja i nauke. Šarčević je naveo da saradnja Srbije i Kine u oblasti nauke i obrazovanja traje više decenija, ali da je  u poslednjih pet godina u ekspanziji. Govoreći o saradnji u oblasti obrazovanja Šarčević je podsetio da su prošle godine tri univerziteta iz Srbije potpisala Sporazum o saradnji sa Univerzitetom Đao Tong, kao i da je ranije u okviru Univerziteta u Novom Sadu formiran Institut „Pojas i put“. Mislim da ćemo naći način da proširimo saradnju. Srbija ima dobre programe za stipendiranje i privlačenje stranih studenata. Bilo bi dobro da se nastavi saradnja među univerzitetima dve zemlјe, poput one sa Univerzitetom Đao Tong, kazao je ministar i dodao da instituti iz Srbije priznati i poznati u svetu. 

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Vladimir Popović rekao je da je nivo naučne saradnje dve zemlјe izuzetno visok. Posebno važno je što smo 2016. godine potpisali Memorandum o zajedničkim istraživačko-razvojnim projektima. Trenutno imamo šest velikih projekata koji zajednički finansiraju Republika Srbija i NR Kina. Svi projekti se prema evaluaciji koju smo dobili dobro odvijaju, kazao je on. Popović je naglasio da ni sa jednom državom Srbija nema takvu vrstu projekata.

Predsednik Kineska akademija nauka Bai Ćunli upoznao je sagovornike sa delatnostima te institucije. Prema njegovim rečima, Kineska akademija nauka ima 700 akademika iz cele Kine i oko100 instituta sa 70.000 zaposlenih. On je naveo i da Akademija prirodnih nauka pokriva sva polјa prirodnih nauka i da postoji Centar za istraživanje satelitskih tehnologija . On je naveo da ta institucija stipendira brojne strane studente i da se stipendije dodelјuju za različite nivoe studija, počev od osnovnih akademskih do doktorskih studija. Mi želimo da ima što više studenata iz Srbije, rekao je on.

Svetski IT eksperti 6. aprila u Novom Sadu

Svetski IT eksperti dolaze u Novi Sad gde će održati predavanja na ITkonekt konferenciji 6. aprila u Master centru. Ovom prilikom ITkonekt će na jednom mestu okupiti celu novosadsku IT scenu, programere, IT kompanije i svetske IT predavače i ponuditi im nova znanja, razmenu iskustva, pronalazak novog posla ili pokretanje novog projekta. Ova konferencija je posebno namenjena iskusnim programerima, mediorima i seniorima, koji već imaju nekoliko godina radnog iskustva. Predavači koji predaju na najvećim konferencijama širom sveta, održaće predavanja za novosadske programere. Java, AWS, Spring, Microservices, neke su od tehnologija o kojima će biti reči, a novosadski programeri će moći da čuju i kako da naprave glasovnu aplikaciju, zatim kako radi platforma koja upravlja sa preko milion sajtova širom sveta, te sa kakvim se sve izazovima susreću timovi IT-ijevaca kada, na primer treba da integrišu različite programske jezike u jednu aplikaciju.

Prošle godine, ITkonekt u Novom Sadu je posetilo čak 1.200 IT stručnjaka, što je bila jedinstvena prilika da se na jednom mestu okupi veliki broj novosadskih IT-ijevaca. Ove godine se očekuje još veći broj posetilaca, a oni koji ne budu slušali predavanja, moći će da se upoznaju sa nekim od najpoželjnijih poslodavaca u IT industriji. Prijave su već otvorene, a broj mesta za konferenciju je ograničen.

Paralelno sa konferencijom u Master centru će 6. aprila biti održan i IT sajam zapošljavanja, gde će se na zanimljiv i interaktivan način predstaviti IT kompanije i ponuditi nova radna mesta. Ulaz na ovaj deo događaja je besplatan uz prijavu. Neke od kompanija koje će ponuditi poslove na ITkonektu su: Quantox Technology, Intens, NTT Data, Prozone, Avisto Eastern Europe i drugi.

ITkonekt ove godine obeležava Mesec u IT-ju u više gradova u regionu. Osim u Novom Sadu, ITkonekt će biti održan i u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Zagrebu. ITkonekt je rastuća regionalna IT zajednica, čiji je cilj da osnaži IT sektor i umreži IT kompanije i IT stručnjake. Do sada je sa ovom oranizacijom sarađivalo više od 100 IT kompanija iz regiona, 40 IT organizacija, više od 100 domaćih i svetskih predavača. ITkonekt okuplja preko 10000 IT stručnjaka iz celog regiona.

Novi master program u saradnji sa IT industrijom

Beogradskim fakultetima u utorak 26. marta su u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu predstavljeni detalji Javnog konkursa za izbor master programa iz oblasti IT-ja, programiranja, analize podataka i organizacije koji je nedavno pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Inicijativom „Digitalna Srbija“.  Prema rečima Svetlane Jovanović iz Vlade Srbije cilj javnog konkursa je da se saradnjom akademske zajednice i privrede razviju studijski programi koji odgovaraju potrebama tržišta. Ovo nije program samo iz oblasti informacionih tehnologija, ovo je program koji treba da unapredi i biznis i ekonomska znanja iz oblasti finansija, ekonomije, prava – svih onih pitanja koja su izazovi za IT kompanije koje treba da posluju ne samo u Srbiji, već i globalno, istakla je Jovanović.

Đorđe Đurđević iz Inicijative „Digitalna Srbija“ objasnio je da javni poziv široko definiše oblasti softverskog inženjerstva, analize podataka, programiranja igara, organizacije i upravljanja, ali da se od fakulteta i univerziteta očekuje da kroz svoje prijave sami odrede na koju oblast će se predloženi program fokusirati, utvrđivanjem obaveznih i izbornih predmeta. Važno je da se u ovaj konkurs uključi i privreda, tako da stručnjaci iz industrije mogu da pomognu u delu u kome su njihove kompetencije i ekspertsko znanje, da pruže taj neki praktičan uvid, istakao je Đurđević. On je dodao da uslovi konkursa nalažu da program obavezno sadrži stručnu praksu i praktičan rad u trajanju od najmanje osam nedelja kod kompanija koje posluju u nekoj od navedenih oblasti.

Vladimir Bojković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podsetio je da je konkurs otvoren za sve državne univerzitete ili fakultete koji već imaju studijske programe iz računarstva, informacionih tehnologija, menadžmenta ili organizacionih nauka, dok privatne visokoškolske ustanove mogu da učestvuju u okviru zajedničke prijave sa državnim univerzitetima ili fakultetima. Vrednovanje će vršiti Komisija koju je imenovao ministar i koja ima predstavnike Ministarstva, Vlade, Inicijative ‘Digitalna Srbija’ iz redova poslodavca i dva predstavnika sa visoko školskih ustanova iz inostranstva, rekao je Bojković.

Predviđeno je da master program traje tri semestra, dok će prijavljene visokoškolske institucije morati da predlože i najmanje jedan kratki studijski program iz navedenih oblasti. Visokoškolske institucije čiji programi budu izabrani na konkursu biće u obavezi da omoguće upis najmanje dve generacije studenata, počev od školske 2019/2020. godine. Javni konkurs biće otvoren do 15. aprila, a zainteresovane visokoškolske ustanove mogu da se prijave na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Na prvom u nizu panela, pored Univerziteta u Beogradu, učestvovali su i predstavnici pet fakulteta – Elektrotehnički, Matematički, Mašinski, Saobraćajni i Fakultet organizacionih nauka.

PMF: Predstavlјene dve nove Crvene knjige o fauni Srbije

Departman za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, zajedno sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije “BirdLife” International objavio je treći i četvrti tom u seriji publikacija Crvenih knjiga faune Srbije – Ptice i Pravokrilci. Ove publikacije predstavlјaju i rezultat uspešne saradnje Regionalne kancelarije za istočnu Evropu i Centralnu Aziju sa sedištem u Beogradu Međunarodne unije za konzervaciju prirode i prirodnih resursa (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) IUCN i IUCN članova u Srbiji. Rad na ovim knjigama je posebno poglavlјe našeg departmana, ne samo zato što je veoma težak i traži puno odricanja, nego i zbog toga što je u njega uneto puno lјubavi, rekao je direktor Departmana za biologiju i ekologiju Prirodnomatematičkog fakulteta profesor dr Goran Anačkov-ovakve knjige su značajne i zbog toga što objedinjuju rad državnih organa, stručnih i naučnih organizacija, muzejskih zbirki i svih drugih koji se bave prirodom, a sve s cilјem da to čime smo privilegovani  sačuvamo.

Crvene knjige na međunarodnom nivou utvrđuju rizik od izčezavanja vrsta na globalnom ili regionalnom nivou. Nјihov smisao i cilј je da blagovremeno upozore na opasnost i da iniciraju i predlože različite metode zaštite, te predstavlјaju neprocenjive dokumente koji ukazuju na realnu opasnost od ugrožavanja i nestajanja vrsta, staništa i biodiverziteta u celini i plod su izuzetnog napora i dugogodišnjeg koordinisanog rada stručnjaka biologa koji se bave ovom problematikom. Ove knjige su neophodni priručnici koji omogućavaju očuvanje i zaštitu živog sveta i njihovih staništa, a podaci iz njih predstavlјaju osnovu za preduzimanje mera i pravlјenje nacionalnih programa zaštite ugroženih vrsta i staništa. Uz popis ugroženih vrsta u određenom regionu ili državi,u njima se otkrivaju činioci i uzroci koji dovode do ugroženosti vrsta i staništa, razvija ekološka svest kod lјudi kao i inicira praćenja stanja populacija vrsta. Kriterijume za utvrđivanje stepena ugroženosti vrste određuje IUCN, koja ima kancelarije u više od 50 zemalјa i podržava projekte u celom svetu. Članovi IUCN su iz 160 zemalјa i čine mrežu sa više od 13.000 volonterski angažovanih naučnika i eksperata.

„Kutijica tajni i uspomena“u Muzeju Vojvodine

Odelјenje Muzeja Vojvodine za pedagoški rad i odnose s javnošću u nedelјu u 11 časova je  organizovalo  muzejsku igraonicu „Kutijica tajni i uspomena”. Posetioci su, razgledajući etnološki deo stalne postavke Muzeja Vojvodine (Dunavska 35), imali priliku da se upoznaju s predmetima vezanim za seosku kućnu radinost. Deca su mogla saznati kakav je bio nameštaj u prošlosti, kakvi su bili običaji i šta se čuvalo u devojačkim sanducima. U kreativnom delu radionice učesnici su izrađivali i oslikavali kutijicu tajni. Igraonicu je vodio muzejski pedagog Ivana Stepanov.      

Kragujevac: Mladim naučnicima 84 stana

U Kragujevcu su danas mladim naučnicima uručeni ključevi 84 stana koje je finansirala Vlada Srbije, od čega je tri ključa svečano uručila premijerka Ana Brnabić. Dodeljeno je osam trosobnih, 17 jednoiposobnih i 59 jednosobnih stanova. Među dobitnicima je i vanredni profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku Univerziteta u Kragujevcu Pavle Mašković, koji je rekao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je jedan od dobitnika stanova za mlade naučne radnike. “Ovo znači meni i mojoj porodici s obzirom da mi je supruga takođe profesor na Univerzitetu u Kragujevcu. Obezbedio sam stambeni prostor sebi, tako da će mi ovo doprineti kako boljoj volji i želji za nastavnim, tako i za naučnim radom”, rekao je Mašković za Tanjug. Posle dodele ključeva, premijerka će obići Osnovnu školu “21. oktobar” gde će prisustvovati času muzičkog i srpskog jezika u digitalnoj učionici, a nakon toga će posetiti zgradu Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, gde će se obratiti mladim naučnicima koji su dobili stanove. U okviru posete Kragujevcu, Brnabić će, zajedno s ministarom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, posetiti opštinu Rača, gde će obići radove na izgradnji pogona za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije “Naš med”. Osim toga, planiran je i obilazak radova na izgradnji deonice puta Rača-Lapovo.

Vremeplov: Umro Dositej

 Na  današnji dan 28. marta 1811. godine umro je srpski prosvetitelj, pisac, filozof i pedagog Dositej (Dimitrije) Obradović, prvi srpski ministar prosvete (1811), jedna od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti u Srbiji krajem 18. i početkom 19. veka. Svojim delima propovedao je i branio evropske građanske ideje utemeljene na modernim racionalističkim i prosvetiteljskim filozofskim pravcima (“Život i priključenija”, “Basne”, “Hristoitija”, “Sovjeti zdravago razuma”, “Sobranije”).

Vremeplov: Virdžinija Vulf izvršila samoubistvo

U nastupu depresije izazvane Drugim svetskim ratom, engleska književnica Virdžinija Vulf izvršila je na današnji dan 28. marta 1941. godine samoubistvo. Autorka romana “Izlet na svetionik” i “Gospođa Delovej” ubraja se među najznačajnije engleske romanopisce 20. veka.

Vremeplov: Rođen Bohumil Hrabal

               Češki književnik Bohumil Hrabal  (Brno, 28. mart 1914 – Prag, 3. februar 1997)  rođen je na današnji dan. Nekoliko njegovih dela nije objavljeno u Čehoslovačkoj, jer su vlasti imale primedbi na te knjige.  Umro je tako što je pao sa petog sprata zgrade bolnice, dok je navodno pokušavao da nahrani golubove. Kasnije se spominjalo da je Hrabal inače stanovao na petom spratu i da je u nekoliko svojih knjiga spominjao samoubistvo skakanjem sa petog sprata.  Pisao je ekspresivnim, vizuelnim stilom i često je koristio duge rečenice. Njegovo delo „Časovi plesa za starije“, ima samo jednu rečenicu. Mnogi likovi u Hrabalovim delima su prikazani kao „pametne budale“.

Vremeplov: Rođen Maksim Gorki

Na  današnji dan 28. marta 1868. godine rođen je ruski pisac Maksim Gorki, koji se smatra utemeljivačem socijalističkog realizma u ruskoj književnosti. Imao je značajnu ulogu u političkom i kulturnom životu Sovjetske Rusije i 1934. postao je prvi predsednik Sovjetskog udruženja pisaca. Umro je 1936. (“Makar Čudra”, “Mati”, “Na dnu”).

Vremeplov: Amandmani na Ustav Srbije

U Beogradu su na današnji dan 28. marta  1989. godine proglašeni amandmani na Ustav Srbije, kojim je pokrajinama oduzeta mogućnost veta na ustavne promene u Srbiji i deo zakonodavne, upravne i sudske funkcije. Revizija republičkog Ustava je na Kosovu propraćena masovnim demonstracijama Albanaca. U sukobima s policijom poginula su 22 demonstranta i dva policajca.

Vremeplov: Rođen Laplas

Francuski astronom, matematičar i fizičar Pjer Simon Laplas rođen je na današnji dan  28. marta 1749. godine. Istakao se radovima na polju nebeske mehanike, a svoju čuvenu hipotezu o nastanku Sunčevog sistema poznatu kao Kant-Laplasova teorija, objavio je 1796. godine.

Vremeplov: Umro Šagal

Na  današnji dan 28. marta 1985. godine umro je francuski slikar rusko-jevrejskog porekla Mark Šagal, koji je, mimo svih likovnih formi i eksperimenata koji su obeležile 20. vek, uspeo da izgradi originalan individualni likovni izraz (“Violinist”, “Zaručnici”). Ilustrovao je La Fontenove basne, Gogoljeve “Mrtve duše”, Bibliju, oslikao svod pariske Opere, sinagogu u Jerusalimu, zgradu UN i uradio vitraže u katedrali u Mecu.

Strategija Srbije za mentalno zdravlje

Mladi se danas sreću s učestalim životnim problemima, što rezultira strahovima, zabrinutošću, osećanjem krivice, neadekvatnosti, nesigurnosti. No, naša zemlja nije usamljena kada je u pitanju povećan procenat mentalnih poremećaja kod tinejdžera – anketa koju je sprovela Nacionalna zdravstvena služba Engleske otkrila je da je jedno od osmoro dece u dobi od pet do 19 godina patilo od najmanje jednog mentalnog poremećaja. Vođena tim rezultatima, britanska vlada saopštila je da će u 370 engleskih škola đaci učiti novi predmet – “majndfulnes”, koji će ih učiti kako da poboljšaju svoje mentalno zdravlje. Ova odluka naišla je na pozitivne reakcije širom Evrope, ali se neminovno nameće jedno pitanje – šta Srbija preduzima povodom ovog problema?

“Stručni tim Klinike “Dr Laza Lazarević” pri Kliničkom centru Srbije aktivno je učestvovao u izradi Nacionalne strategije za mentalno zdravlje čiji je integralni deo upravo plan za unapređenje mentalnog zdravlja dece. Ova strategija je gotova i njeno usvajanje se očekuje u najkraćem mogućem roku”, otkriva za “Blic” dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora “Laze Lazarević”. Nacionalnom strategijom predložen je poseban vid predavanja koje će pomoći svim školarcima. Nema zdravog čoveka i društva bez zdrave i pravilno usmerene dece A kako je od strateške važnosti očuvanje mentalnog zdravlja najvažnije i najranjivije kategorije – dece, da bi ovaj projekat bio uspešan, u njega mora biti uključeno i Ministarstvo prosvete. – Strategija prevencije samoubistva koja je trenutno u izradi i čije donošenje podržava Ministarstvo zdravlja sa resornim ministrom na čelu sadrži jasan predlog multisektorske saradnje sa Ministarstvom prosvete jer smo svesni da je sve osim sistematskog rada sa najmlađima samo gašenje požara, a ne i kvalitetan rad na prevenciji – priča dr Stašević Karličić.

Tako je, objašnjava ona, Nacionalnom strategijom predložen poseban vid predavanja koje će na duge staze biti od pomoći svim školarcima. – Neophodno je uvođenje posebnog modela edukacije od najranijeg školskog uzrasta koji bi se odnosio na mentalnu higijenu dece. Ta edukacija je neophodna za održivost koncepta prevencije, koji će rezultate dati kroz vreme koje je pred nama. Nema zdravog čoveka i društva bez zdrave i pravilno usmerene dece – smatra direktorka Klinike “Laza Lazarević”.

Životni problem mladih brojni

Svakog dana na ulici prođete pored dece i tinejdžera koji se bore da se uhvate ukoštac sa načinom na koji bi se uklopili u sve složeniji savremeni svet – boreći se sa stvarima kao što su intenzivan pritisak u školi, nasilje ili problemi kod kuće, dok su sa strane bombardovani društvenim normama. – Ukoliko zakažu psihološke odbrane, odnosno ličnost ne poseduje dovoljno psihičke otpornosti, dolazi do mentalnih poremećaja koji smanjuju njihovu efikasnost i negativno utiču na kvalitet života i osećanje zadovoljstva – objašnjava za “Blic” psihološkinja Marina Nadejin Simić.

A životni problem mladih su brojni – društvene promene, brz tempo života, fleksibilni ili nepostojeći vrednosni sistemi, prezauzetost roditelja, nedovoljna podrška porodice, nerealni standardi izgleda i uspešnosti, kompetitivna atmosfera u školama, dug boravak na društvenim mrežama i za kompjuterom, korišćenje psihoaktivnih supstanci, nasilje, nedostatak novca, rizični seksualni odnosi… – To rezultira povećanom zabrinutošću, strahom, osećanjima nesigurnosti, usamljenosti, tuge i besperspektivnosti. Zahvaljujući savremenom načinu života, mladi nemaju dovoljno razvijene socijalne i emocionalne vešine – smatra Nadejin Simić.

Raste broj mentalnih poremećaja

Iako nema sistemskih istraživanja sprovedenih na reprezentativnom uzroku mladih Srbije, na osnovu određenih pokazatelja neminovno se zaključuje da raste broj poremećaja mentalnog zdravlja kod mladih. – Istraživanje sprovedeno na 1.000 učenika urasta od 15 do 19 godina, koje je rađeno pre pet godina, pokazalo je da je više od 50 odsto učenika imalo bar jedan ozbiljan stresni događaj u periodu od dve godine, dok je kod petine učenika bilo i više stresnih događaja. Trećina učenika je ispoljila neki oblik nasilnog ponašanja, 10 odsto ima pojačana osećanja straha i uznemirenosti bez razloga i intezivne nalete panike. Kod 45 odsto učenika postoji stalno osećanje brige o svakodnevnim stvarima, trećina je često tužna i lako zaplače, 12 odsto ima doživljaj potpune bezvrednosti, a sedam odsto je razmišljalo o prekidu života – kaže psiholološkinja Marina Nadejin Simić.

Statistički podaci iz 2017. godine pokazuju da oko 60 odsto pacijenata u domovima zdravlja koji se obraćaju za stručnu pomoć zbog depresije pripadaju kategoriji mladih od 20 do 30 godina. Njihovi problem najčešće počinju u tinejdžerskom uzrastu. – U Srbiji, kao i u ostalim zemljama razvijenog sveta, deca najčešće pate od anksioznosti, sindroma deficita pažnje, posttraumatskog stresnog poremećaja, poremećaja ponašanja i depresije – dodaje dr Ivana Stašević Karličić. Procena je da danas jedan od pet adolescenata ima prolazne probleme mentalnog zdravlja, a 10 odsto ima problem koji ga ometa u razvoju. – Vodeći uzrok smrti kod mladih adolescentnog uzrasta (12-24 godine) jeste depresija. Više od 90 odsto pokušaja samoubistva mladih direktno se dovodi u vezu sa depresivnim poremećajem ili zloupotrebom psihoaktivnih supstanci – ističe psihološkinja Nadejin Simić.

Izveštaj o realizaciji projekta “Sa problemima na ti”, sproveden 2017/2018. godine na 900 srednjoškolaca u Srbiji, takođe ukazuje na rast depresivnosti i anksioznosti kod mladih. – Profesionalnici koji rade s mladima u obrazovnom sustemu i sistemima socijalne i zdravstvene zaštite ukazuju na porast učestalosti i intenziteta mentalnih poremećaja kod mladih. Procenjuje se da današnji prosečan tinejdžer pokazuje simptome anksioznosti koji su po raznovrsnosti i intenzitetu jednaki pokazateljima anksioznosti kod tinejdžera sa psihološkim problemima šezdesetih godina prošlog veka – dodaje Nadejin Simić.

Mentalni poremećaji: Dečaci prkose, devojčice se povlače

Većina istraživanja pokazuje da nema većih razlika u zastupljenosti mentalnih poremećaja kod ženskog i muškog pola. Veće razlike se pak ispoljavaju u učestalosti tipova poremećaja. – Razlike su uslovljene biološkim i socijalnim činiocima. Socijalni se odnose na konvencionalna očekivanja okruženja o ponašanju definisanom rodnim ulogama. Postoje nepisana pravila kako se ponašaju devojke, a kako mladići, i šta je dozvoljeno jednom ili drugom polu. Društvo je, na primer, tolerantnije na ispoljavanje besa i korišćenje alkohola kod muškaraca nego kod žena. Tuga je rezervisana za ženski pol, dok se smatra slabošću kod muškog pola. U skladu sa tim su i različiti pojavni oblici psihičkih poremećaja – objašnjava psihološkinja Marina Nadejin Simić.

Prema nekim autorima, sve mentalne poremećaje možemo podeliti na eksteralizovane i interalizovane. “Dečaci češće ispoljavaju eksternalizovane tipove poremećaja u ponašanju, neposlušnost, prkos, otpor i agresivnost. Kod devojčica su češći internalizovani poremećaji tipa povlačenja, izolacije, anksioznosti. Isti obrazac se ponavlja i u adolescenciji, kada devojke češće pokazuju znakove depresije, suicidalnih misli i poremećaja ishrane, dok su dečaci skloniji napadima besa, nasilju, destruktivnosti i stvarnoj realizaciji suicida” – ističe Nadejin Simić.

Samoubistvo kod dece je uglavnom impulsivno. Nije autentično i u svom punom obliku se potpuno razlikuje u svojoj suštini od samoubistva odraslih, primećuje Stašević Karličić. – U svakom slučaju, živite sa svojom decom i ne libite se da potražite stručnu pomoć jer više očiju uvek bolje vide – dodaje dr Ivana Stašević Karličić.

Kod devojaka su depresivnost i anksioznost češće nego kod mladića. One su sklonije intenzivnim paničnim napadima i fobijama. – Kod mladića se pak ova osećanja izražavaju kroz antisocijalna ponašanja, impulsivnost i zloupotrebu psihoaktivnih supstanci”, pojašnjava psihološkinja Nadejin Simić.

Kako do ozdravljenja dečje psihe?

Na dug put ozdravljenja dečje psihe, prema mišljenju stručnjaka, treba uključiti i edukaciju roditelja za razvijanje vaspitnih stilova koji će razviti psihološku otpornost dece i efikasnost u suočavanju sa svakodnevnim životnim problemima. – Usmeravanje dece i mladih na zdrave stilove života, ali ne samo deklarativno. U praksi predškolskih, školskih, zdravstvenih i drugih institucija koje se bave decom i mladima treba sistematski organizovati aktivnosti koje su dostupne mladima, a kroz koje će razvijati pozitivne stavove prema zdravim stilovima života. Mogućnosti je mnogo, samo treba dobro isplanirati i krenuti u sistematsku realizaciju. Takođe, nephodno je raditi na podršci razvoju emocionalnih i socijalnih veština mladih – kaže  psihološkinja Marina Nadejin Simić.

U prvom razredu gimnazijalci imaju 17 predmeta i nijedan se ne bavi razvojem socijalnih veština Osnaživanje dece je važna stavka za roditelje. – Potrebni su i dobra komunikacija, ali i realni zahtevi. U praksi je mnogo slučajeva emocionalno zanemarene dece čiji se roditelji fokusiraju samo na njihovu uspešnost u školi, sportu, zanemarujući njihove potrebe. Deca su osetljiva i prepoznaju naše postupke, ma kako ih mi objašnjavali. Važni su postupci, a ne priča – savetuje Nadejin Simić. Deci treba dati podršku i kada su uspešni i kada nisu, ali i kada su srećni, tužni ili zbunjeni. “Ključ dobrog odnosa roditelja i dece je bezuslovna ljubav koju ne treba mešati sa nedostatkom doslednih vaspitnih postupaka. Naša deca treba da znaju da smo im uvek na raspolaganju i da imaju poverenja da ćemo im pružiti pomoć i podršku u situacijama sa kojima ne umeju da izađu na kraj ili se loše osećaju”, priča ova psihološkinja.

By admin