GNA ZA OBRAZOVANJE 2019. ОD 22. DО 28. APRILA

GLOBALNA NEDELJA AKCIJE ZA OBRAZOVANJE 2019. ОD 22. DО 28. APRILA

„Moje obrazovanje, moje pravo“!

Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAWE) ove godine biće održana od 22. i 28. aprila. Osmišljena i vođena od Globalne kampanje za obrazovanje   (GCE) ona je jedan od glavnih mehanizama Globalnog partnerstva za obrazovanje (GPE) kako bi se ostvario jedan od najvažnijih Globalnih razvojnih ciljeva (SDG) – Cilj 4 (SDG 4): „Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promovisati mogućnosti doživotnog učenja za sve“.

O značaju Cilja 4  i potrebi da se on ispuni u predviđenom roku (do 2030. godine), izlišno je i govoriti jer od realizacije ovog Cilja sasvim izvesno zavisi i realizacija više od polovine ostalih 16 Globalnih ciljeva razvoja.

Vidljivi su brojni problemi u obrazovnim sistemima u celom svetu. Tako npr. kad se radi o obuhvatu dece osnovnoškolskim obrazovanjem, ovaj broj koji je 2000. godine iznosio oko 100 miliona dece,  za 15 godina, do 2015. godine smanjen je na oko 60 miliona, pa je neophodno  da gotovo polovina populacije  bude u narednih 11 godina u mogućnosti da završi, ne samo osnovno, već i srednje obrazovanje (besplatno i kvalitetno državno obrazovanje), što svakako neće biti lako ostvariv cilj jer uz hroničnu: nestašicu novca, stručnih nastavnika (nedostaje čak 69 miliona nastavnika da bi se ostvario Cilj 4), prostora i opreme, …  Ovo je nemoguće rešiti ukoliko međunarodna zajednica i bogate zemlje ne pomognu siromašne, čak ni u slučaju ako one prihvate osnovne smernice, a to je da te zemlje povećaju učešće budžeta za obrazovanje u državnom budžetu, jer je poznato da su budžeti tih zemalja više nego skromni iz razloga niskog Bruto društvenog proizvoda (GDP).

GPE poziva vlade da ojačaju u svakom pogledu javne sisteme i državne kapacitete kako bi se osiguralo da obrazovanje bude besplatno i kvalitetno, a deca ravnopravna, te da odbace opšteprisutan trend ka „pristupačnom“ privatnom obrazovanju, kako bi se ostvarili i ciljevi iz usvojene agende „Obrazovanje 2030.“

GCE poziva nastavnike, studente, obrazovne aktiviste i javnost da se pridruže događajima koji se planiraju širom sveta tokom GNA u cilju obezbeđivanja kvalitetnog besplatnog obrazovanja za svu decu sveta i stvaranje mogućnosti da se po završenom srednjem obrazovanju mogu aktivno uključiti u svet rada.

NSPRV i NSJS  i ove godine podržavaju ovu Akciju, time što svakodnevno na svojim sajtovima objavljuju novine i vesti vezane za samu Akciju, ali i time što će organizovati konkurse za najbolji literarni i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine na temu „Moje obrazovanje, moje pravo“! Najbolji radovi učenika i trud njihovih mentora biće nagrađeni na svečanosti koja je planirana za 12. jun – Svetski dan borbe protiv dečijeg rada.

Radove slati do 19. maja na sekretarijat NSPRV sa oznakom „za konkurs“ na adresu: NSPRV, Trg Svetog trojstva 1/16, 25000 Sombor.

Imamo još samo 11 godina da dostignemo Cilj 4. Pridružite se!
Moje obrazovanje, moje(a) pravo(a)!

Novi Sad,
01.04.2019.god.
prof. Hadži Zdravko M. Kovač, savetnik

About the Author

admin