Počeo upis đaka prvaka

Upis učenika u prvi razred počeo je juče i trajaće do kraja maja, a svi đaci prvaci imaće digitalnu nastavu, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. U školske klupe u septembru sešće oko 67.000 đaka prvaka, što je njih oko 1.500 više u odnosu na prethodnu godinu. Od ove školske godine roditelji ne moraju za upis đaka da pribavljaju državljanstvo i adresu prebivalšita, već u školu donose samo lekarsko uverenje i potvrdu da su deca prošla predškolski program. “Škole će državljanstvo i prebivalište pribavljati preko e-uprave”, rekao je Šarčević za RTS. Dodao je da način pribavljanja dokumenata neće biti problem za škole u ruralnim sredinama i da one imaju mogućnost da se jave kol-centrima e-uprave. Šarčević je kazao da se ubrzano sprovode reforme u sistemu učenja i nastave i da su obrazovni radnici prošli obuke, te da su digitalno pismeni. “Do sada smo otvorili dve hiljade digitalnih učionica, a u narednom periodu otvorićemo još osam hiljada”, rekao je Šarčević.

GAWE 2019: Od 22. dо 28. aprila

„Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAWE) ove godine biće održana od 22. i 28. aprila. Osmišljena i vođena od Globalne kampanje za obrazovanje   (GCE) ona je jedan od glavnih mehanizama Globalnog partnerstva za obrazovanje (GPE) kako bi se ostvario jedan od najvažnijih Globalnih razvojnih ciljeva (SDG) – Cilj 4 (SDG 4): „Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promovisati mogućnosti doživotnog učenja za sve“, „ rekao je juče    prof. Hadži Zdravko M. Kovač, savetnik u NSPRV.

NSPRV i NSJS  i ove godine podržavaju ovu Akciju, time što svakodnevno na svojim sajtovima objavljuju novine i vesti vezane za samu Akciju, ali i time što će organizovati konkurse za najbolji literarni i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine na temu „Moje obrazovanje, moje pravo“! Najbolji radovi učenika i trud njihovih mentora biće nagrađeni na svečanosti koja je planirana za 12. jun – Svetski dan borbe protiv dečijeg rada.

Radove slati do 19. maja na sekretarijat NSPRV sa oznakom „za konkurs“ na adresu: NSPRV, Trg Svetog trojstva 1/16, 25000 Sombor.

Imamo još samo 11 godina da dostignemo Cilj 4. Pridružite se!(→Saopštenja)

Proba državne mature u martu 2020.

Probni završni ispit za učenike srednjih stručnih trogodišnjih profila biće organizovana u novembru, dok će proba državne mature za učenike u srednjim četvorogodišnjim školama biti u martu i novembru 2020. godine. Planirano je da državna ili velika matura bude uvedena od juna 2021. godine i ona treba da zameni prijemni na fakultetima. Gimnazijalci će polagati opštu maturu, učenici umetničkih škola – umetničku, dok će đaci srednjih stručnih škola polagati stručnu maturu. Fakulteti će, međutim, zadržati pravo da organizuju dodatne ispite za proveru posebnih talenata i sposobnosti kandidata, ukoliko budu smatrali da je to neophodno. 

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da ima dovolјno vremena da se dobro pripreme i đaci i nastavnici za novi koncept državne mature i da je njen cilј da društvo dobije mlade mnogo bolјe obučene za život.  “Već smo u pripremama mnogo toga uradili. Reformisali smo gimnazije, uveli izborne pakete. Imamo vremena da modeliramo rad male mature po uzoru na veliku maturu”, rekao je Šarčević nakon skupa o Državnoj maturi. Projekat se sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom koja ga finansira sa 3,7 miliona evra. Polaganje državne mature je obaveza svakog srednjoškolca i to je neka vrsta sertifikata da je završio srednju školu. 

Đaci će na kraju četvrte godine polagati test iz srpskog i matematike, a za upis na fakultete tražiće se da polažu i neki od opšteobrazovnih predmeta – fizika, hemija, biologija, geografija, istorija, strani jezik, srpski kao nematernji. Šarčević pojašnjava da će, recimo, neko ko želi da upiše Medicinski fakultet osim srpskog i matematike, polagati i hemiju i biologiju.  “Ovo je bolјi sistem, jer do sada neko ko želi da upiše ETF i izgubi za pola poena, mora da čeka drugi ispitni rok i možda mu na raspolaganju neće biti ništa od tehničkih fakulteta, već će morati se upiše tamo gde ima mesta. Sa položenom državnom maturom ako ne uspe da se upiše na ETF, može na Mašinski, ako ne može ni tamo, onda može na Tehnološki”, pojasnio je ministar.

Predstavnik EU Ingve Engstrom kaže da EU vidi obrazovanje kao klјučni faktor za privredni rast. “Cilј je da obrazovni sistem bude takav da učenici budu uspešni u svetu gde se dešavaju brze tehnološke promene”, pojasnio je on. Podseća da je za realizaciju Projekta državne mature EU donirala Srbiji 3,7 miliona evra, a da je EU do sada ukupno u reformu obrazovanja uložila više od 100 miliona evra.

Nјilaš: Državna matura i na jezicima manjina

Projekat pod nazivom „Unapređivanje obrazovanja kroz uvođenje završnih ispita na kraju srednjeg obrazovanja” 29. marta je svečano predstavlјen obrazovnoj zajednici, javnosti i medijima. Ovaj projekat, koji finansira Evropska unija, pokrenut je početkom tekuće godine i njegov cilј je da podrži izradu savremenog i efikasnog obrazovnog sistema na teritoriji Republike Srbije, koji će doprineti izgradnji društva zasnovanog na znanju. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kao i Pedagoški zavod Vojvodine aktivno učestvuju u sprovođenju projekta na teritoriji AP Vojvodine. Za članove Odbora za upravlјanje projektom, između ostalih, izabrani su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar resornog sekretarijata – Mihalј Nјilaš, kao i direktor Pedagoškog zavoda Vojvodine – Janoš Puškaš.

Povodom svečanosti, Mihalј Nјilaš pohvalio je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, s ministrom Mladenom Šarčevićem na čelu, zbog smelosti i energije uložene u sprovođenje reformi. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar, na panel diskusiji, izložio je i stavove o važnosti sprovođenja državne mature na teritoriji AP Vojvodine, gde je sistem obrazovanja i vaspitanja jedinstven. „Zahvalјujući Ustavu i zakonima, nacionalne manjine imaju pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku, ne samo na teritoriji pokrajine, već i na teritoriji cele države. U Vojvodini osim na srpskom jeziku, nastava u srednjim školama izvodi se na pet jezika – mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom. Treba na vreme pripremiti priručnike i kompletan materijal za polaganje državne mature i na jezicima nacionalnih manjina.”

Polaganje državne mature ulazi u obrazovni sistem u maju, odnosno u junu 2021. godine, čemu prethodi probno polaganje mature u martu 2021. godine. Državna matura namenjena je učenicima koji tada završavaju treću ili četvrtu godinu srednjeg obrazovanja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević smatra da ima dovolјno vremena da se sprovedu potrebne pripreme do tada. Prilikom svečanog otvaranja projekta izjavio je: „Ovo je jedan bitan momenat, smatram da smo opravdali sve ono što je do sada uloženo u razvoj obrazovanja. Važno je da se dobro pripremimo za predstojeće radove i da kažemo šta nam treba.

Besplatne onlajn pripreme za buduće brucoše na PMF-u

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, od 1. aprila 2019. godine, organizuje besplatne pripreme za fakultetske prijemne ispite iz matematike i informatike, preko Interneta. Svi srednjoškolci koji žele da uzmu učešće na ovim pripremama treba samo da kreiraju nalog na portalu https://edumoodle.pmf.uns.ac.rs. Onlajn nastavu držaće iskusni nastavnici i saradnici sa Departmana za matematiku i informatiku PMF-a. Više od 10 godina se na PMF-u svake godine održavaju besplatne pripreme u učionici, ali srednjoškolcima koji žive daleko od Novog Sada i vremenski i finansijski, dolazak na ove pripreme predstavlјa izvesnu poteškoću. Zbog toga je PMF u junu prošle godine organizovao pilot projekat online priprema za prijemni ispit za upis na studije matematike i informatike, koji je uspešno realizovan. Ove godine već od 1. aprila pa sve do prijemnog ispita, maturanti iz Srbije, ali i Republike Srpske i Crne Gore biće u mogućnosti da u potpunosti besplatno prate ove pripreme iz svojih domova.

Novi Sad: Budući prvaci isprobali klupe OŠ „Ivan Gundulić”

Dan otvorenih vrata za predškolce i njihove roditelјe organizovan je u sredu 27.  marta u sklopu predupisnih aktivnosti prvaka u OŠ „Ivan Gundulić” na Podbari. Tom prilikom mališani su se upoznali s unutrašnjim ambijentom škole, budućim učitelјima i školskim drugarima, dok su za to vreme roditelјi saznali uslove upisa i na koji način da pripreme dete za polazak u prvi razred. Direktorka OŠ „Ivan Gundulić” Lidija Radulović podsetila je na to da se u ovoj školi Dan otvorenih vrata održava dugi niz godina. – To je jedan u nizu događaja kojima završavamo predupisne aktivnosti, a s cilјem da roditelјima budućih prvaka predstavimo našu školu i programske sadržaje – kazala je direktorka Radulović, dodajući da se nada da je na taj način roditelјima olakšan izbor škole koju će njihovo dete pohađati. – Roditelјi se rado odazivaju takvim aktivnostima jer imaju priliku da iz prve ruke dobiju sve neophodne informacije i razreše eventualne dileme.

Radulovićeva je kazala da se je tokom Dana otvorenih vrata akcenat stavlјen na sadržaje po kojima je ta škola prepoznatlјiva u Novom Sadu. – Organizujemo veliki broj programskih sadržaja za decu, uglavnom se tiču vannastavnih aktivnosti koje povolјno utiču na razvoj motoričkih sposobnosti, intelektualnih potencijala, a što doprinosi sveobuhvatnom razvoju detetove ličnosti – rekla je direktorka, dodajući da se učitelјi i nastavnici trude da osnažuju učenike da rade na sebi i da neguju svoju darovitost kroz đačke projekte i razna takmičenja.

Kao i mnoge novosadske škole, i OŠ „Ivan Gundulić” beleži porast broja dece koja sedaju u školske klupe. Direktorka je podsetila na to da je Podbara deo grada koji se munjevito transformiše i raste pa povećanje broja dece ne treba nikog da iznenadi. Osim toga, sve je veće interesovanje i roditelјa iz drugih delova grada koja žele da njihova deca pohađaju tu školu. Primarni cilј organizovanja Dana otvorenih vrata je da mališani školu dožive kao prijatno okruženje i poznatu sredinu, a da roditelјi dobiju sve servisne informacije.

Maskenbal koji je organizovao Đački parlament održan je 28. marta. Đaci su na taj način želeli da pomognu pri kupovini klima-uređaja za jednu učionicu, zbog čega su naplaćivali ulaznice po 50 dinara. Na maskenbalu su  učestvovali svi učenici škole, a i deo  roditelјa.  

Spens: Upis u sportsko-rekreativne škole na zatvorenom bazenu

U toku je upis u sportsko-rekreativne škole na zatvorenom bazenu Spensa. U ponudi je, između ostalog, osnovni kurs obuke neplivača od 1. aprila, koji košta 2.500 dinara. Predškolci će se obučavati ponedelјkom, sredom i petkom od 18.30 do 19.15, a školarci istim danima, ali u terminu od 19.30 do 20.15. Moguće su i zajedničke grupe, koje će se obučavati utorkom i četvrtkom od 19.30 do 20.15, odnosno subotom od 8.30 do 9.15.

Od 1. aprila će moći da se pohađa i škola akvarobika. U ponudi su obuke koje se održavaju dva puta nedelјno i koštaju 2.200 dinara, a odvijaju se utorkom i četvrtkom od 20.30 do 21.15 i 21.15 do 22 časa. Nude se i obuke koje će biti organizovane tri puta sedmično i koštaju 2.700 dinara. Na raspolaganju su termini ponedelјkom, sredom i petkom od 20.30 do 21.15 i 21.15 do 22.

Program „Tata, mama, plivajte sa nama” kreće 2. aprila, a košta 2.200 dinara. Termini su utorkom i četvrtkom od 18.45 do 19.30 sati. Svako naredno dete u porodici upisuje se po ceni od 1.700 dinara. Upis za pomenute škole moguć je svakog dana od 10 do 22 časa na blagajni bazena Spensa.

Obezbeđen prostor za maturantske panoe, prijave do 13. maja

Maturantima srednjih škola i ove godine će, odlukom gradonačelnika Miloša Vučevića, Grad Novi Sad obezbediti prostor za izlaganje panoa u Ulici kralјa Aleksandra. Reč je o 64 mesta, a budući da je prostor za izlaganje ograničen, molbe bi trebalo slati do 13. maja, odnosno dok se sva mesta ne popune. Da bi što više panoa bilo izloženo na prostoru predviđenom za to, oni moraju biti visoki 120 centimetara i široki 75 i odštampani na foreksu. Molbu za postavlјanje panoa podnosi predstavnik odelјenja, i to na adresu protokol@novisad.rs, a u mejlu bi trebalo navesti naziv škole i kontakt-telefon. Kao i prethodne godine, iz Grada pozivaju zakupce poslovnih prostora u centru da izađu u susret maturantima i omoguće im postavlјanje panoa u izlozima svojih lokala bez naknade.

Mladi iz „Edukativnog građanskog centra” brinu o našoj planeti

„Edukativni građanski centar”, nevladina, neprofitna organizacija, izdavač je publikacije „Pametno recikliraj”, koja se odnosi na postupak reciklaže, govori o postulatima koji treba da se poštuju prilikom recikliranja, ali i o tome na koji način se unapređuje životna sredina zahalјujući njemu. Da bi došli do građana, poslednje dve godine su je članovi delili po školama, parkovima, na ulici, u vrtićima… ne bi li tako zainteresovali građane za tu temu. Koncipirana je tako da ne bude dosadna starijim generacijama, ali ni preteška za najmlađe. – Postojimo od 2015. godine i za ove četiri godine smo uradili više od deset projekata, kako samostalno, tako i u saradnji s kolegama iz Udruženja „Zelena dolina” – kaže zastupnik udruženja Stefan Lazičić. – Uglavnom su se ticali zaštite životne sredine, mobilnosti mladih i pobolјšanja njihovih šansi za zaposlenje. Prošle godine smo se dotakli i kulture jer su neki naši članovi uklјučeni u kulturni život te su izrazili želјu da napravimo publikaciju koja bi objedinila sve događaje kulturnog karaktera i dešavanja u našem gradu.

Udruženje čine mladi koji imaju različita interesovanja i pripadaju različitim nivoima obrazovanja, ali su ujedinjeni oko ideje da naprave pomak, kako u njihovim sferama interesovanja, tako i generalno u društvu.  – Radili smo i na projektu „Zelena Evropa – Zelena Srbija”, koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine – kaže Stefan Lazičić. – Posvećen je poglavlјu 27 koje se tiče bitnog pitanja zaštite životne sredine, kao i zakonskih regulativa koje naša država mora da usaglasi s evropskim. Naše udruženje učestvuje i u manifestaciji „Gastro kup Srbije”, koju organizuje partnersko Udruženje „Zelena dolina”, a za koju mislim da će vrlo brzo prerasti u jednu od najvećih manifestacija tog karaktera, kako u našem gradu, tako i van njegovih okvira.

Lazičić ističe da su dobrodošli svi u njihovo udruženje koji dele slične ambicije i žele da učine nešto dobro za svoje okruženje, ali i generalno pobolјšaju kvalitet živlјenja za sve stanovnike planete. Nalaze se u Novom Sadu, a detalјnije informacije mogu da se pronađu na sajtu www.educentar.org.rs.

Stefan Lazičić je prošle godine prvi put išao na razmenu studenata preko platforme „Erazmus +”, koja, kako kaže, mladim lјudima širom Evrope pruža priliku da rade, volontiraju ili studiraju u inostranstvu. Od ove godine naša država je postala punopravna članica te platforme, tako da sada omladinska udruženja iz Srbije mogu sama da konkurišu za te projekte, što „Edukativni građanski centar”, u saradnji s kolegama iz udruženja „Zelena dolina i „Res Polis” i planira da radi.

Manifestacija „Al’ je lep ovaj svet” 14. put

Oko 270 dece okupilo se u Maloj dvorani Spensa povodom manifestacije „Al’ je lep ovaj svet”, koja je održana 14. put zaredom. Devojčice i dečaci predškolskog uzrasta iz sedam vojvođanskih opština, tokom jednočasovnog programa zabavili su novosadsku publiku muzičko-plesnim igrama, koreodramama i raznoraznim plesnim tačkama. Mnogobrojna publika, među kojima je najviše bilo dece, nestrplјivo je čekala novu tačku i plјeskom i grajom izražavala sreću i zadovolјstvo prikazanim simpatičnim dečjim nastupima. – Tu manifestaciju vaspitači rado čekaju, a deca jedva dočekaju – kazala je koordinatorka i vaspitačica Ivana Mučaji, i dodala da je program revijalnog karaktera. – Program se održava 14. put da bi se pokazalo na koji način vaspitači rade s decom, da se prikaže njihov odnos i da se deci i vaspitačima ukaže na to da su i oni bitni. Organizatori manifestacije „Al’ je lep ovaj svet” su Udruženje vaspitača Vojvodine i Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo”.

Kikinda: Plakete za 26 najbolјih učenika

Dan Gimnazije “Dušan Vasilјev” 28. mart u Kikindi obeležen je svečanom akademijom na kojoj su najbolјim učenicima uručene plakete za njihov marlјiv rad i ostvarene vredne rezultate. Ova lepa praksa ustanovlјena je pre pet godina, a plakete “Dušan Vasilјev” za izuzetne uspehe je zaslužilo čak 26 učenika. Kikindska gimnazija ima 418 učenika i oko 60 zaposlenih i svoj dan obeležava u znak sećanja na dan smrti pesnika Dušana Vasilјeva koji je preminuo u 24. godini, a ove godine se navršava šest decenija kako nosi njegovo ime svečanoj akademiji pored đaka i prosvetnih radnika prisustvovali su gosti, među kojima i načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač. Svečarsku atmosferu povodom 161. godišnjice postojanja i rada ove obrazovne ustanove, upotpunio je prigodan muzičko scenski program “Od autotjuna do opera”, a u pripremi ovog mjuzikla kikindskim gimnazijalcima je pomogla profesorka Snežana Zamurović. Direktorka gimnayije Mirjana Dražić istakla je da su u ovoj škol znanje stekle generacije mladih, te da je iznedrila široj javnosti poznate i priznate stručnjake i umetnike.

Zamenica gradonačelnika Kikinde Bosilјka Srdić, čestitala je učenicima i prosvetnim radnicima praznik i poželela da budu i dalјe uspešni i prepoznatlјivi. – Najstarija srednjoškolska ustanova u gradu i regionu potvrdila je nesporan kvalitet u obrazovanju koji neguje više od veka i po. Neki bivši gimnazijalci su, u međuvremenu, postali i profesori u ovoj školi, uvek su se trudili da budu najbolјi u svom poslu, da budu prvi u želјi da dostignu što više znanja, uspeha i napredovanja. Đaci i profesori Gimnazije “Dušan Vasilјev” uvek su se isticali. Duboko verujem da će u vremenu koje dolazi, potvrditi da su škola kojom se Kikinda ponosi – rekla je Bosilјka Srdić, poručivši da će lokalna samouprava i ubuduće imati sluha za dalјi razvoj ove obrazovne ustanove.

U Futogu „Školski dani na atletskoj stazi”: Trčalo više od 600 učenika

Manifestacija „Školski dani na atletskoj stazi” održana je u petak 29. marta  prvi put u OŠ „Desanka Maksimović” u Futogu. Na takmičenju, koje je organizovao Atletski klub „Borac” s Klise, učestvovalo je više od 600 školaraca iz Futoga, koji su se nadmetali na atletskoj stazi dužine od 60 do 400 metara, podelјeni u grupe po uzrastu, odnosno razredu koji pohađaju, i po polu. Za prva tri mesta direktor OŠ „Desanka Maksimović” Slobodan Egelјa dodelio je medalјe – ukupno 150, dok su deca koja su zauzela četvrto i peto mesto dobila diplome.

Vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za sport i omladinu Vlastimir Mastilović kazao je da je AK „Borac” postao poznat kao klub koji vodi brigu o najmlađim sugrađanima. – Grad je prepoznao njihovu posvećenost te će takve aktivnosti uvek biti podržane – kazao je Mastilović, i podsetio na to da je u proteklom periodu Novi Sad stavio akcenat na mlade koji se bave sportom, promovišu zdrave stilove života i fer-plej.

Predsednica AK „Borac” Danijela Špirić bila je izuzetno zadovolјna odzivom dece. – Očekivali smo oko 500, u najbolјem slučaju 600 mališana, međutim, ta brojka je na kraju takmičarskog dana bila mnogo veća – rekla je Danijela Špirić, i nagalasila da se poslednjih godina sve više dece i mladih interesuje za kralјicu sportova pa je šteta što je atletska staza u školama još uvek retkost.

Cilј „Školskih dana na atletskoj stazi” bila je motivacija dece i roditelјa iz Futoga da se u što većem broju uklјuče u sport i da treniraju atletiku jer je klјučna za razvoj i pripremu dece za druge sportove, individualni i psihofizički razvoj. Takmičenje je bilo prilika da se promoviše AK „Borac” iz Futoga koji je aktivan od novembra 2018. godine.

Nedelјa zdravih zuba u vrtiću „Guliver”

Povodom Nedelјe zdravih zuba, pod sloganom „Stomatolog i ja, dva drugara najbolјa”, koja je trajala od 25. do 31. marta, učenici Medicinske škole „7. april” posetili su 27. marta vrtić „Guliver” Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” S namerom da mališani usvoje pozitivne navike i prepoznaju zubara kao nekog ko im u tome može pomoći, odelјenje budućih stomatoloških sestara – tehničara je dečjom predstavom dočaralo koliko jedenje slatkiša i neredovno pranje zuba mogu biti štetni. U tome su im pomogli Mrlјak i Prlјak, Zubić Vila i devojčica Milica, koja pomaže u spasavanju Zubić kralјevstva.

Na radionici su mogli da se čuju odgovori na niz zanimlјivih pitanja: od čega su zubi napravlјeni i zbog čega bakterije vole da ih jedu, kao i zašto nam curi krv kada ih izvadimo. Razgovor je proširen i na životinje, u vezi s kojima je decu kopkala nedoumica zašto imaju zdrave zube, a nikada ih ne peru i zašto slonu izraste ogromna klјova. Predškolci su takođe saznali da zubi ne služe samo za žvakanje i otkidanje već i za pričanje, lepotu i smejanje.

U okviru zdravstveno-promotivne kampanje posvećene zdravlјu zuba, Klub studenata stomatologije odigrao je dečju pozorišnu predstavu u Pozorištu mladih.

Vremeplov: Umro Ilija Đuričić

Na današnji dan 2. aprila 1965. godine umro je srpski fiziolog Ilija Đuričić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1960. do 1965. i rektor Beogradskog univerziteta od 1950. do 1952. i od 1954. do 1956. Napisao veći broj eksperimentalnih naučnih radova iz oblasti fiziologije mišića, endokrinih žlezda, krvi, anafilaksije.

Vremeplov: Posle studentskih protesta vanredno stanje na Kosovu

Predsedništvo  SFRJ proglasilo je na današnji dan 2. aprila 1981. godine  vanredno stanje na Kosovu zbog demonstracija albanskih studenata koje su počele 11. marta 1981. pod parolom “Kosovo-republika”.

Vremeplov: Hans Kristijan Andersen

Na današnji dan 2. aprila 1805. godine rođen je danski pisac Hans Kristijan Andersen, autor malih pripovedaka-bajki koje su mu donele svetsku slavu, tvorac danske realističke proze. Izvanrednim stilom napisao je 156 priča, uključujući “Carevo novo odelo” i “Ružno pače”, koje su zasnovane na motivima danskog folklora, antičke mitologije i predanja, a za neke od njih inspirisalo ga je sopstveno tegobno detinjstvo obeleženo siromaštvom. Ostala dela: pesme (sačuvano ih je samo nekoliko), romani “Improvizator”, “O.T.”, “Samo muzičar”, “Srećni Per”, putopisi “Bazar jednog pesnika”, “U Španiji”, pisao je i dramska dela.

Vremeplov: Rođen Emil Zola

Na današnji dan 2. aprila 1840. godine rođen je i francuski pisac Emil Zola, tvorac i najizrazitiji predstavnik naturalističkog romana. Pisao je i pripovetke, drame, književnu i umetničku kritiku, polemičke članke, političku publicistiku. Otvorenim pismom 1898. predsedniku Francuske – pod naslovom “Optužujem” u listu “L’oror”, odlučujuće je doprineo rehabilitaciji kapetana Alfreda Drajfusa, lažno optuženog za izdavanje Nemačkoj vojnih tajni i osuđenog na doživotnu robiju. Snagom talenta i strasnim ubeđenjima snažno je uticao na savremenike, ne samo u Francuskoj. Dela: romani “Nana”, “Žerminal”, “Slom”, “Trovačica”, “Zver čovek”, “Novac”, “Zemlja”, “Plodnost”, “Rad”, “Istina”, “Tri grada: Lurd, Rim, Pariz”, rasprava “Eksperimentalni roman”.

Vremeplov: Suđenje grupi oficira na čelu sa Apisom

Pred Vojnim sudom za oficire srpske vojske u Solunu počeo je na današnji dan 2. aprila 1917. godine sudski proces protiv grupe oficira na čelu s pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, optuženih za pripremanje prevrata i pokušaj atentata na regenta Aleksandra. Apis i dva njegova sledbenika streljani 26. juna, ostali osuđeni na zatvorske kazne. Vrhovni sud Srbije rehabilitovao Apisa i njegove sledbenike u obnovljenom procesu 2. juna 1953. godine.

Vremeplov: Rođen Kazanova

U Veneciji je na današnji dan 2. aprila 1725. godine rođen Đovani Đakomo Kazanova. Tokom burnog života bio je učenik verske škole, sekretar kardinala, venecijanski pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar, a u istoriju je ušao kao neumorni ljubavnik.

Vremeplov: Umro  Morze

Na današnji dan 2. aprila 1872. godine umro je američki pronalazač i slikar Semjuel F. B. Morze tvorac telegrafa i Morzeove azbuke.

Vremeplov: Osnovan Univerzitet Crne Gore

U Podgorici je na današnji dan 2. aprila 1974. osnovan Univerzitet Crne Gore.

Vremeplov: Ostavka ministra kulture zbog predstave o Titu

Na današnji dan 2. aprila 2007. godine ministar kulture Makedonije Ilirijan Bekiri podneo je ostavku nakon pokušaja da zabrani predstavu “Tito: određeni dijagrami požude”, hrvatskog pisca Slobodana Šnajdera, u kojoj je bivši jugoslovenski lider Josip Broz Tito predstavljen kao ženskaroš i hedonista.

Vremeplov: Somalski ekstremisti ubili  kenijskih 70 studenata

U napadu somalskih ekstremista Al Šabab na današnji dan 2. aprila 2015. godine na univerzitet u Garisi na istoku Kenije poginulo je 70 osoba, uglavnom studenata, a oko 80 ih je povređeno.

Šarčević: Vršnjačko nasilјe drastično opada

Jasno je da se vršnjačko nasilјe, kao i sve što je negativno u društvu, ne može iskoreniti, ali statistika govori u prilog tome da je ono drastično u opadanju, izjavio je ministar  prosvete Mladen Šarčević. On je u četvrtak  u emisiji Pravac na TV Pink 3 naveo da je urađeno mnogo na prevenciji, odnosno lečenju uzroka nasilјe, te da je najveća odgovornost na direktoru ustanove. Govoreći o vršnjačkom nasilјu, ministar kaže da su prethodnih godina pokrenuti SOS telefoni, timovi za nasilјe koje ima svaka škola, timovi Ministarstva i školskih uprava i ističe da svako nasilјe mora da se prijavi.

“Smenio sam preko 20 direktora škola širom Srbije jer su prikrivali nasilјe. Uradili smo dosta toga, ali je ostalo još mnogo posla. U osnovnim i srednjim školama u Srbiji više je od 900.000 đaka i, gledajući statistiku, nasilјe u školama je u drastičnom opadanju”, kazao je on. Međutim, kako je naveo, ako se uzmu u obzir dva slučaja koja su se desila u poslednja dva meseca u celoj Srbiji i o njima se svakodnevno govori, piše i spinuju se, onda se stiče utisak da je slučajeva nasilјa u školama bilo petsto.  “Jasno je da se vršnjačko nasilјe ne može da se iskoreni, kao i sve ostalo što je loše, ali se može dovesti na razumnu meru”, smatra ministar.   Dodaje da nije zadužen za porodice i njihovo vaspitanje i prevaspitanje, ali da jeste za to šta škole treba da urade. Direktor, kako objašnjava, momentalno mora da obavesti inspekciju, školskoj upravi ili čak ministru lično ili pomoćnicima iz sektora.

Kada je reč o dešavanjima u OŠ Karađorđe, kaže da je na delu neslana dečja igra u kojoj nema govora o seksualnom nasilјu. “Cela priča je ispinovana i predstavlјena na potpuno pogrešan način. U školi su bili svi timovi koji se bave nasilјem i svi su konstatovali isto u izveštaju koji sam dobio. Roditelјi imaju neke lekarske nalaze koje nisu ni pokazali školi, te kada budem vide sve elemente, tada ćemo doneti odluku. Međutim, za sada se niko nije bavio seksualnim nasilјem, već neslanim igrama koje svakako sa sobom povlače određene posledice, rekao je ministar.

U slučaj Bačke Palanke, kako kaže, upućen je. Ističe da, ako se desi da u najkraćem roku ne bude upućen u ovakve slučajeve, on lično zahteva odlazak republičke inspekcije, a ako direktor ne prijavlјuje nasilјe, on to tretira kao težu povredu dužnosti i pokreće postupak smene direktora. “Direktor pre svega podnosi izveštaj Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, koje izveštava Ministarstvo. U slučaju da nisam zadovolјan izveštajem i ustanovim drugim kanalima drugačiju priču, sledi reizbor direktora”, kaže Šarčević.

Ističe da ne voli da je siledžija, ali da su neke smene urodile plodom. On navodi i da mu je uloga da reformiše sistem, te da je urađeno mnogo kvalitetnog posla. Procedure su, dodaje, urodile plodom i drastično su smanjile nasilјe u školama za preko 60 odsto. “Ne znači da smo zadovolјni. Decenijama se obrazovanje guralo pod tepih, te smo išli na drastične mere”, kaže ministar. Kada je reč o nasilјu, Šarčević kaže da se leče uzroci, a ne posledice i da se u sistem najviše mora uklјučiti porodica sa svojom vaspitnom funkcijom. On ističe i da su danas prvi put postavlјeni temelјi za lečenje uzroka, a ne posledica nasilјa.  “Odgovornost je na ustanovi, najviše na direktoru, te na timu koji on postavlјa, na stručnim saradnicima, razrednim starešinama”, kazao je ministar.

Disciplinski na Ekonomskom: Profesorka protiv studenta

Punomoćnici profesorke beogradskog Ekonomskog fakulteta Danice Popović, advokati Slobodan Kremenjak i Kruna Savović, dostavili su agenciji Tanjug, u ime svoje klijentkinje, dopis koji su kvalifikovali kao Odgovor na informaciju pod nazivom “Disciplinski na Ekonomskom: profesorka protiv studenta”, a povodom rasprave pred disciplinskom komisijom tog fakulteta protiv studenta Aleksandra Jakšića.  Tanjug je, inače, emitovao izveštaj sa zasedanja disciplinske komisije, u kojem su preneti navodi koje je izneo student Jakšić, kao i odgovori profesorke Popović na te navode.  U dopisu advokata, u kojem se ne polemiše sa konkretnim navodima Tanjugovog izveštaja, navode se razlozi zbog kojeg je profesorka Popović pokrenula “disciplinski postupak protiv studenta master studija Aleksandra Jakšića zbog nanošenja povrede časti nastavniku”, što, kako ističu, “spada u teže disciplinske povrede predviđene fakultetskim Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti”.  “Jakšić nije prijavlјen zbog izrečenog stava ili iznetog mišlјenja, kako tvrdi u svojoj odbrani, već zbog činjenične tvrdnje koju je iznosio i pronosio da je Danica Popović određenim studentima, u svom kabinetu, upisivala cene bez odgovaranja i mimo ispitnog roka. Da je izneo ove navode, čak ni sam Jakšić ne spori. On spori samo da je takve navodne radnje profesorke Popović kvalifikovao kao „prodaju ispita“, iako je na tribini, između ostalog i gestikulacijom kojom je imitirao stavlјanje novca u dzep prisutne navodio na jasan zaklјučak da je profesorka davala ocene u zamenu za novac. Aleksandar Jakšić i na disciplinskoj komisiji i sam priznaje da nema dokaza, a kamoli očevidaca za tvrdnje koje je izneo”, navodi se u dopisu advokata.  Dalјe se navodi da “takav postupak na tribini Beogradskog univerziteta ne može naknadno da se brani kao ”kritičko mišlјenje”. Ne postoji država u svetu u kojoj se iznošenje takvih tvrdnji, kakve je Jakšić izneo bez dokaza, smatra ”kritičkim mišlјenjem”. Princip akademske čestitosti je važan princip na Univerzitetu i veoma je važno da studenti Beogradskog univerziteta razumeju da akademski građanin ne iznosi optužbe kojima se uništava reputacija lјudi, a da ne može da ponudi niti jedan dokaz za svoje tvrdnje. Izgovor da je čuo kako se nešto priča po hodnicima, Jakšića ne oslobađa odgovornosti za tvrdnje koje pronosi. Jakšić ni na tribini, ni na sastanku Disciplinske komisije, tri nedelјe kasnije, nije mogao da navede ime niti jednog jedinog studenta koji bi ponovio ili potkrepio njegove navode, a kamoli ponudio bilo kakav dokaz za optužbe koje je izneo na račun profesorke Popović”, kaže se u dopisu pravnih zastupnika Danice Popović.

By admin