Vesti – 03.04.2019.

Konkursi NSPRV „Moje obrazovanje, moje pravo!“

NSPRV i NSJS  i ove godine podržavaju Globalnu nedelju akcije za obrazovanje (GAWE),  i tim što svakodnevno na svojim sajtovima objavljuju novine i vesti vezane za samu Akciju, ali i što će organizovati konkurse za najbolji literarni i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine na temu„Moje obrazovanje, moje pravo“!  Najbolji radovi učenika i trud njihovih mentora biće nagrađeni na svečanosti koja je planirana za 12. jun – Svetski dan borbe protiv dečijeg rada.  Radove slati do 19. maja na sekretarijat NSPRV sa oznakom „Za konkurs“ na adresu: NSPRV, Trg Svetog trojstva 1/16, 25000 Sombor.

Podsećamo da je za sve nas najvažniji od 17 Globalnih ciljeva razvoja upravo Cilj 4 – Sustainable Development Goal 4 (SDG 4) “Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promovisanje mogućnosti doživotnog učenja za sve”. Takođe podsećamo da se 2000. godine  98 653 576 dece osnovnoškolskog uzrasta nije  školovalo i da je naporima GCE i partnera  2015. godine ta  brojka smanjena na  59 255 376 dece, kao i da je  cilj ovog ciklusa (2015 – 2030)  da do 2030. godine  sva deca dobiju mogućnost da završe osnovno i srednje obrazovanje.

Imamo još samo 11 godina da dostignemo Cilj 4. Pridružite se!(→Saopštenja)

Počeo upis đaka prvaka

Upis đaka u prvi razred osnovne škole počeo je 1. aprila i trajaće do 31. maja. Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je da će ove godine biti skoro 1.500 prvaka više nego prošle godine, i dodao da mogu da budu upisana deca koja imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. U prvi razred ove godine upisuju se deca koja su rođena od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine.

Šarčević je u Dnevniku RTS-a kazao da su roditelji ranije pribavljali razna dokumenta, dok sada škole putem e-uprave nabavljaju državljanstvo i prebivalište. Roditelji donose samo lekarsko uverenje i potvrdu da je dete prošlo obavezan predškolski program. Ministar prosvete je rekao da je njegovo ministarstvo postavilo “jasan cilj da deca moraju da se vakcinišu” i da će da se vrši pritisak na roditelje u vezi s tim. “U sistemskom zakonu o obrazovanju imamo instrumente da roditelje nateramo da se drže svojih dužnosti. Dovode do ugrožavanja svog deteta, ali i druge dece”, rekao je Šarčević i podsetio da je zakonska obaveza roditelja da vakcinišu svoju decu.

On je naveo da ne očekuje da će škole imati problem da nabave potrebnu dokumentaciju, a ako ga imaju, mogu da se jave kol centrima putem e-uprave. Kazao je da problem, ipak, jeste internet, jer sve škole moraju da imaju e-dnevnik. Brzina i protočnost interneta mogu da naprave problem i prilikom nastave, jer su uvedene velike promene. “To su digitalni udžbenici i nastava. Informatika je pojačana, i peti i šesti razred se rade po novom programu obaveznosti informatike. Za sedmi razred je pripremljen plan i program. Ovo su veoma brze reforme, imamo velike promene u sistemu učenja i nastave, što je najvažnije”, rekao je ministar.

Šarčević je naveo da je najpre osposobljen nastavni kadar za osnovnu digitalnu pismenost i e-dnevnik, a zatim i oni koji će predavati informatiku. On je istakao da su glavni cilj povezane učionice. “Osim 2.000 digitalnih učionica koje smo uradili u jednoj godini, treba da uradimo 8.000 u narednom periodu”, kazao je Šarčević i napomenuo da će đaci prvaci imati digitalnu nastavu.

On je ukazao da to ne znači da deca neće morati da pišu. “Naprotiv, deca moraju da razviju motoriku, ali će nastava biti zanimljivija i torba lakša”, rekao je Šarčević. Na pitanje kako će se nadoknaditi pet dana nastave izgubljenih zbog gripa, ministar je kazao da je ta odluka na direktorima škole, jer oni imaju autonomiju. On je ipak ocenio da nije dobro da to bude subotom zbog đaka koji se tim danom takmiče, ali i probnih ispita za male maturante.

Dovoljno mesta za sve prvake

U osnovnim školama u Srbiji ima dovoljno mesta za sve prvake, izjavio je Šarčević i dodao da postoji nekoliko tačaka u Srbiji gde ima više đaka, kao što su škole u Novom Sadu, u Beogradu u naselju Mirijevo i pojedinim delovima Novog Beograda, kao i u Raškoj oblasti, u Novom Pazaru. Odgovarajući na pitanje u vezi sa informacijom koja se pojavila na društvenim mrežama, da su formirani redovi ispred dve osnovne škole u Mirijevu i da su roditelji od ranog jutra čekali u redu da upišu dete, Šarčević je rekao da su škole “Despot Stefan Lazarević” i “Pavle Savić” prebukirane i imaju po 1.800 učenika, ali i najavio da u Mirijevu počinje gradnja nove osnovne škole. “Doneta je loša odluka da se Osnovna škola ‘Vukica Mitrović’ ugasi i da se u tom objektu otvori gimnazija”, rekao je Šarčević, i dodao da je ta odluka doneta, a da prethodno nije urađena mreža škola.

Šarčević je podsetio da se u Srbiji radi trenutno radi nova mreža osnovnih škola, da su lokalne samouprave imale rok do 18. marta da izveste Ministarstvo o planu nove mreže, a da većina to nije uradila. Ministar je naglasio da nova mreža ne znači gašenje škola, već bolju organizaciju i smanjenje administracije. https://www.youtube.com/watch?v=IBBwA6o35FM

Mirijevo: Ni svanulo nije, a roditelji  formirali redove ispred škole

Još nije bilo ni svanulo, što se jasno može videti na slikama čitateljke “Blica”, a ispred Osnovne škole “Despot Stefan Lazarević” u Mirijevu već se formirao red u kojem je bilo najmanje pedesetak roditelja! Kao i prethodnih godina mame i tate su poranile kako bi već prvog dana obezbedile za svoje mališane u ovoj školi, s obzirom da naselje raste velikom brzinom, što ne prati i povećanje kapaciteta u osmoletkama. Kako su nam rekli roditelji, “njima je savetovano da dođu već prvog dana jer posle nije sigurno da će biti mesta”. Ovo je, međutim, prosto neverovatno i nedopustivo pošto upis đaka prvaka zvanično traje od 1. aprila do 31. maja, po zakonu škole su dužne da upišu sve đake koji im teritorijalno pripadaju, a još neverovatnije bi bilo da se odabir đaka prvaka vrši po sistemu “ko prvi dođe”. U drugim delovima grada nisu viđene ovakve scene. I)spred OŠ “Josif Pančić” na Banovom brdu, koja je bila najtraženija osmoletka među decom koja joj teritorijalno ne pripadaju, uopšte se nije moglo videti da je počeo upis ovog prepodneva.

Đak dobije jedinicu, nastavnik na “popravni”

Mogućnost roditelja da dovedu u pitanje i “obore” ocenu koju je nastavnik njihovom detetu dao, zbog čega će ocenjivač biti izložen direktnom nadzoru kontrolora koji će preispitivati njegove metode rada i ocenjivanja, razbesnela je nastavnike koji zbog ovakvih novina u zakonu najavljuju štrajk i proteste. Pre nešto više od nedelju dana obelodanjena promena koju donosi član 82 dopunjenog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i u javnosti je stvorena klima negodovanja i sukoba interesa roditelja i nastavnika. Ovim spornim članom je predviđeno je da osnovci, srednjoškolci i njihovi roditelji mogu uputiti prigovor na ocenu koju je tokom školske godine dao neki od nastavnika, ili zaključio na kraju prvog i drugog polugođa. Takođe, ovom izmenom data im je i mogućnost prigovore na ispit ukoliko je reč o vanrednom školovanju. Buniti se mogu i protiv ocena iz vladanja, a ukoliko direktor, stručni saradnik i stešina odeljenja ocene da li je prigovor osnovan vraćaju ga odeljenskom veću na ponovno razmatranje.  Đaci i roditelji mogu se žaliti na svaku ocenu u roku od 3 dana

Nastavnik pod nadzorom

Đaci i roditelji mogu izreći prigovor tri dana od upisivanja ocene u dnevnik, odnosno u đačku knjižicu ili svedočanstvo. Potom se žale direktoru koji je dužan da za tri dana dostavi rešenje nastavniku, a u koliko na njemu piše da je prigovor osnovan, direktor će poništiti odluku nastavnika zbog čega će ovaj biti izložen dodatnom nadzoru svog rada i metoda ocenjivanja.

Nakon poništenja ocene direktor formira komisiju koja će ponovo proveravati znanje učenika, ali i pratiti njegovo ponovno ocenjivanje.

Profesori su zbog navedenih promena besni, jer prema njihovim tvrdnjama, predviđene novine ZOSOV-a dovode do diskreditovanja njihovog rada i načina ocenjivanja, te je već sada Forum stručnih škola Beograda najavio protest u kome će im se možda pridružiti i Forum gimnazija. – Još nismo ništa konkretno razgovarali, ali postoji mogućnost za saradnju – kaže za “Blic” predsednik Foruma beogradskih gimnazija, Aleksandar Markov i dodaje se ovom uvedenom novinom povećava i broj nastavnika na seminarima, jer je čuvenim članom 82 predivđeno nastavnikovo učestovanje na seminarima nakon poništenja ocene.

Sada će profesori davati blaže ocene

Kako tvrde profesori, novine koje se unose dovode do toga da njihovo ocenjivanje postane blaže. – Čini mi se da žele da profesori idu linijom manjeg otpora, da daju bolje ocene i da tako ne dovode u pitanje svoj rad ni na koji način, što znači da đaci imaju sve više prava, a manje se trude -zaključuje Markov.

Podsećamo jedna od novina ZOSOV-a je i Pravilnik o ocenjivanju koji će morati da poštuju nastavnici svih škola. Pravilnikom je predviđeno da osim što se kontrolni mora najaviti pet dana unapred, može se zatražiti i poništavanje rezultata ukoliko više od polovine dobije negativnu ocenu, a predviđene su i okolnosti u kojima učenik može da poništi ocenu. Kada je reč o usmenim proverama i pismenim postignućima u trajanju do 15 minuta one se rade bez najave, da bi utvrdila ostavarenost cilja i časa i savladanosti dela realizovanih programskih sadržaja. Ocena ovih testova ne bi trebalo da se nigde ne unose, pa tako i da ne utiču na krajnju ocenu.

Ključne stavke u pravilniku o ocenjivanju:

– Kontrolni mora da se najavi pet dana unapred
– Ukoliko više od polovine učenika dobije jedinicu na testu, on se automatski poništava, a direktor može nastavnika da pošalje na dodatno usavršavanje
– Ocena mora da se unese u dnevnik osam dana od provere, u protivnom se poništava
– U toku časa nastavnici imaju pravo da đacima zadaju petnaestominutni test čija ocena ne ulazi u dnevnik. To je samo rekapitulacija onogo što su deca usvojila u toku prethodnih 30 minuta tog časa
– Na sajtu škola javno mora da bude objavljen raspored kontrolnih i pismenih zadatak
– Na ocenu iz vladanja ne mogu da utiču ostale ocene. Na primer, ako učenik ima sve petice, a recimo da je počinio vršnjačko nasilje i da zato ima jedinicu iz vladanja, to što je odličan đak ne može da utiče na to da mu se promeni ocena iz vladanja.

Ministarstvo i “Dunav osiguranje” uvode tenis u škole?

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i  direktor “Dunav osiguranja” i predsednik Teniskog saveza Srbije) Mirko Petrović potpisali su 28. marta Memorandum o saradnji sa ciljem da se tenis približi učenicima nižih razreda osnovnih škola, kao vannastavna aktivnost. Đaci će moći da nauče da igraju tenis na teniskim terenima teniskih klubova u Srbiji i terenima koji se nalaze u školama bez ikakvih troškova.

Ministar Šarčević rekao je da je veoma značajno da se sport što više približi deci i ukazao na veliki značaj ovog projekta u sklopu projekta uvođenja jednosmenskog rada u školama. – Mi od septembra pokrećemo projekat koji se zove celodnevna nastava i jednosmenski rad u školama. To je previđala i stara strategija obrazovanja, ali nije bila urađena Mreža škola – izjavio je Šarčević. Prema njegovim rečima, uvođenom jednosmenskog rada stvara i idealan prostor za sport, na osnovu mreže škola pored organizacije prostora biće napravljena i jasna organizacija rada i aktivnosti u ustanovama, uključujući i ishranu učenika u školi, učenje, sport, bavllenje informacionim tehnologijama i svim drugim veštinama i kompetencijama. Šarčević je naveo da sport u školi nije samo prisutan kroz nastavu fizičkog vaspitanja koja je u redovnom rasporedu. – Sad je svaki dan moguć sport. Sada su mogući i drugi sportovi poput džudoa, tenisa“ – kazao je Šarčević i dodao da je Ministarstvo prosvete potpisalo više memoranduma sa različitim sportskim savezima iz Srbije.

Tenis u školama: Šta će svaka škola dobiti?

Predsednik Teniskog saveza Srbije (TSS) Mirko Petrović i gen. direktor “Dunav osiguranja” rekao je da će prve škole biti odabrane septembru i zahvalio ministarstvu prosvete što je podržalo ovaj razvojni projekata.- Svakoj školi ćemo dati 100 loptica, 16 reketa, dve mreže i obezbediti jednog ili dva trenera. To mogu biti profesori fizičkog, ako prođu našu edukaciju i licencu. Mi već imamo 170 trenera koji su prošli obuku po standardima Međunarodne teniske federacije za rad sa decom mlađih kategorija“ – rekao je Petrović. On je objasnio da je ovo deo projekta koji sprovodi Međunarodna teniska federacija i Teniski savez Srbije “Tenis 10″“. – Želimo da taj program proširimo na škole. Cilj nam je da decu približimo što više sportu, tenisu kao lepom sportu, da deca nauče osnovna pravila i osnovne udarce – naveo je Petrović.

Vrbas: Dečje stvaralaštvo o vodi kao izvoru života

U danu kada se slavio najdragoceniji prirodni resurs, 22. marta na Dan voda, u Narodnoj biblioteci „Danilo Kiš“ upriličena je svečana dodela nagrada najbolјim učesnicima likovno – literarnog konkursa „Voda – izvor života“. Ova svečanost u organizaciji JKP „Komunalac“ Vrbas priređuje se treću godinu za redom. O najdragocenijem i najugrioženijem prirodnom resursu učesnicima konkursa, vaspitačima, nastavnicima i profesorima govorili su direktor JKP „Komunalac“ Siniša Adamović, rukovodilac PJ „Vodovod i kanalizacija“ Miroslav Fejsa i predsednik opštine Vrbas Milan Glušac. Čitaonica Narodne biblioteke „Danilo Kiš“ bila je tesna za sve nagrađene i one koji su došli da ih bodre. Likovne radove, među kojima se našlo blizu 300 crteža, ocenjivala je direktorka Gradske biblioteke i akademska slikarka Milijana Radovanović. Istakla je da su svi radovi odličnog kvaliteta, a da su nijanse odlučile pobednike. Ovom prilikom uručene su i nagrade za najkreativnije ekološke panoe predškolaca, učesnika projekta „Prirodu čuvam, jer prirodu volim“. Prvo mesto pripalo je budućim prvacima vrtića „Bubica“ i vaspitačicama Žaklini Damnjanović i Nadi Backović. Svečanost su uveličali učenici Osnovne muzičke škole u Vrbasu Aleksa Sivč, Matija Aleksić i Lana Nikolić. Na Dečijem odelјenju Gradske biblioteke na kraju svečanosti otvorena je izložba radova konkursa „Voda – izvor života“.

Brnabić: Rešen problem putovanja kragujevačkih đaka u Hjuston

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će biti rešen problem i obezbeđen novac za odlazak učenika Prve kragujevačke gimnazije u Hjuston na svetsko takmičenje za najboljeg robota od lego kockica koji se kreće u svemiru, za šta im je potrebno oko 13.000 evra. – U kontaktu smo sa kragujevačkom gimanizijom i zajedno sa Privrednom komorom Srbije i brojnim donatorima koji su se već sada javili, kao i sa univerizitetom i gradom Kragujevcem mi ćemo, i danas su za to dobili potvrdu u kragujevačkoj gimnaziji, pokriti apsolutno sve troškove puta i pružiti svu moguću podršku da nastave svoje uspehe i da ne razmišljaju o novcu, putovanju i smeštaju. To ćemo mi obezbediti za njih – rekla je Brnabić i dodala da je Vlada Srbije uvek tu da podrži i tu kragujevačku i sve druge škole i fakultete u Srbiji. – Mislim da nikad nije više bilo ulagano u obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj – dodala je Brnabić. Učenicima Prve kragujevačke gimnazije je potrebno oko 13.000 evra kako bi otišli u Hjuston gde će od 17. do 20. aprila biti održano svetsko takmičenje za najboljeg robota od lego kockica koji se kreće u svemiru i pomaže kosmonautima da reše probleme i ispitaju planete.

Mladi spremni na rad, ali ne žele pod šator

Naše drvo akcijaško se bilo osušilo, a sada polako izniču pupoljci i olistava. Do sada smo bili isključivo usmereni na negovanje tradicije, uspomena na davna vremena i druženja, a sada nam je cilj da oživimo akcije i motivišemo mlade. Ovim rečima Momčilo Talijan, predsednik Saveza omladinskih radnih akcija Srbije (SORAS), odslikava trenutno stanje i budućnost brigadirskih druženja, uoči 1. aprila  – Dana omladinskih radnih akcija. Sa uvreženim mišljenjem da današnja omladina nije spremna na besplatan rad radi ostvarenja viših ciljeva i doprinosa zajednici Talijan nije saglasan. Smatra da su se okolnosti promenile, pa više niko nije spreman da boravi u šatoru, ali ukoliko im se obezbede uslovi, i na pravi način se motivišu, mladi će se i te kako uključiti. – Ranije smo bili okrenuti sebi i tome šta treba da uradimo da bismo oživeli radne akcije. Sada smo prešli na dela, pa je naš savez dobio status organizacije za mlade – objašnjava Talijan. – Sada nam je naglasak na omladinskom aktivizmu. Današnja omladina traži dobar standard, a potreba da budu korisni, da se druže i da se iskažu ono je što ih pokreće da se priključe. Nastojimo da stimulišemo kulturu volontiranja, u kojima će se kroz rad oni upoznavati i izgraditi ambijent međusobnog poštovanja i poverenja, postajući kolege i prijatelji.

Izgradnja puteva, ali i čitavog naselja poput Novog Beograda, što su postigli zajedničkom snagom nekadašnji brigadiri, nije nešto što je izvodljivo u današnje doba. Zbog toga su se oni opredelili za ekološke akcije. – Velika akcija čišćenja Srbije počela je u Kragujevcu, a biće nastavljena širom zemlje – objašnjava naš sagovornik. – Ideja nam je da očistimo Srbiju i da uživamo u njenim lepotama. Nedavno smo imali akciju čišćenja Šumarica, pre i posle obeležavanja. Imamo te vikend ad hok akcije, ali i one koje se dugo planiraju i traju po nekoliko nedelja. U proteklom periodu imali smo mnogo ovakvih druženja, a veliki broj mladih želeo je da učestvuje. Obuka za vožnju traktora koja je u nekadašnja vremena motivisala omladince da se priključe brigadi, danas se zamenjuje mogućnošću da pohađaju IT kurs. Ipak, prilika da se na nekoj od akcija rodi ljubav ili prijateljstvo za ceo život nikada neće izaći iz mode. Stari akcijaši su uvereni da brigadirski način življenja i novim generacijama može da donese uspomene za ceo život.

Skupština Jugoslavije je 1946. godine donela odluku o proglašenju 1. aprila za Dan omladinskih radnih akcija. To je bila priprema za jednu od najvećih – izgradnju pruge Brčko – Banovići. Kroz akcije je prošlo više od dva miliona ljudi, izgrađene su pruge, putevi i mnogobrojni veliki objekti. A ceo današnji Novi Beograd podignut je zahvaljujući omladincima.

Završena konferencija o vojnom obrazovanju

U Beogradu je 31. marta  završena dvodnevna Četvrta regionalna pi-ar konferencija pod nazivom “Vojno obrazovanje i promocija vojnog poziva” koja je bila posvećena iskustvima i trendovima u vezi sa promocijom vojnog poziva. U okviru današnjeg panela konferencije, okupljenima su o promociji prijema za vojne škole govorili pukovnik dr Mihailo Zogović iz Uprave za odnose sa javnošću, major Zoran Filipović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane, kao i poručnik Mark Majers predstavnik Oružanih snaga Velike Britanije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ovogodišnju konferenciju obeležlili su atraktivni paneli, aktuelni podaci i nove informacije iz celog regiona, kao i živa diskusija među učesnicima skupa, a učesnike dvodnevne konferencije posetio je i ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif, koji je pozdravio učesnike regionalnog skupa. Organizator dvodnevne konferencije, koja se drugi put održava u Srbiji, je Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, a među učesnicima ovogodišnje konferencije bili su i predstavnici Ministarstava odbrane i oružanih snaga iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Severne Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije, kao i predstavnici medija iz zemalja regiona,navodi se u saopštenju.

Titel: Đaci će učiti ruski u posebnom kabinetu

U četvrtak, 28. marta,u OŠ “Svetozar Miletić“ u Titelu, svečano je otvoren kabinet za ruski jezik u sklopu projekta “Energija znanja“ kompanije NIS. Svečanom otvaranju prisustvovale su brojne zvanice među kojima su bili Vesna Knežević, predsednik SO Titel, Bilјana Marić, savetnik ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Jovan Vukčević, načelnik Školske uprave Novi Sad i Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora NIS-a koja je i presekla vrpcu novouređenog kabineta.

Direktor škole Petar Kojić zahvalio se NIS-u što je školu prepoznao i pravilno procenio koliko ona daje u obrazovanju mladih generacija i koliko još može, i da će ovakvim radom i zalaganjem nastavnika i učenika škola u narednom periodu zauzeti visoke pozicije i biti u samom vrhu gde joj je ustvari i mesto.

Dr Snežana Lakićević je naglasila da izbor nije slučajan i da su joj  poznati rezultati titelskih učenika i njihovo učestvovanje na olimpijadama iz ruskog jezika..Kako je rekla, to takođe nije slučajno jer velike zasluge za to pripadaju nastavnici ruskog jezika koja decu motiviše i priprema.

Na svečanosti je bila postavlјena izložba dečijih radova i mnoštvo diploma koje su u prethodnom periodu na likovnim i literarnim konkursima u Rusiji osvojili učenici i nastavnici škole. Malu kolekciju fotografija sa tekstovima i motivima iz Rusije darovalo je “Društvo srpsko ruskog jedinstva“.

Vremeplov: Umrla  Nadežda Petrović

Na današnji dan 03. aprila 1915. u Valjevu je umrla srpska slikarka Nadežda Petrović, profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Smatra se začetnikom modernog srpskog slikarstva. Jedna od najvećih umetnica u srpskoj istoriji provela je poslednje godine svog života kao dobrovoljna bolničarka na frontu. Dok je pomagala vojsci, obolela je od pegavog tifusa, usled kog je preminula.  Rođena je u Čačku 12. oktobra 1873. godine, a njen mlađi brat je čuveni Rastko Petrović, jedan od najvećih srpskih književnika 20. veka. Prvu samostalnu izložbu imala je u Beogradu 1900. godine, a već naredne je započela rad u ateljeu Julijusa Ekstera u MiInhenu. Poznata je po tome što je srpsku umetnost uvela u tokove savremene evropske umetnosti – njeno slikarstvo išlo je u korak s evropskim ekspresionizmom. Njena dela zrače snažnom ekspresijom i snagom. Trag su na njenim platnima ostavile posete Parizu i Italiji, školovanje u Minhenu i, uopšte, njen evropski duh. Takođe, ona je prva žena koja je bila ratni fotograf – tokom balkanskih ratova i u Velikom ratu bavila se fotografijom.

Vremeplov: Mađarski premijer izvršio samoubistvo

Mađarski premijer Pal Teleki je na današnji dan 03. aprila 1941.  izvršio samoubistvo dan pošto je usvojen nemačko-mađarski plan za napad na Jugoslaviju. Teleki bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru Jugoslavije i Mađarske. Mađarska s Nemačkom 6. aprila 1941. napala Jugoslaviju.

Vremeplov: Ticanova buna

U selu Voganj kod Rume na današnji dan 03. aprila 1807. počela je Ticanova buna u kojoj je učestvovalo 15.000 seljaka iz 45 sela rumskog i iločkog vlastelinstva. Austrijska vojska za 10 dana ugušila pobunu, a vođa Teodor Avramović Tican uhvaćen i krajem godine streljan.

Vremeplov: Umro Johanes Brams

Na današnji dan 03. aprila 1897. godine u Beču umro je nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams, autor brojnih simfonija, klavirskih koncerata, horskih i solo pesama.

Vremeplov: Pogubljen otmičar i ubica Lindbergovog sina

  Bruno Hauptman, otmičar i ubica sina američkog pilota Čarlsa Lindberga, koji je prvi sam preleteo Atlantski ocean pogubljen je na današnji dan 03. aprila 1936. godine. Taj događaj je bio povod da SAD donesu Zakon o otmici kojim je za kidnapovanje uvedena smrtna kazna.

Vremeplov: “Maršalov plan”

Na  današnji dan 03. aprila 1948. predsednik SAD Hari Truman potpisao “Maršalov plan” ekonomske pomoći posleratnoj Evropi.

Srbija vodeća u Evropi po broju neželjenih, maloletničkih trudnoća

Neverovatni su podaci, ali činjenica je da se sve više devojčica javlja sa istim problem, koji je zapanjujuć! Nakon pregleda, doktori ostaju u šoku, jer istog trena ginekolozi shvate šta se dešava u telu curica. Nažalost, njihov zajednički problem je trudnoća – i to maloletnička. Poslednji podaci govore da u Srbiji godišnje zatrudni oko 16.000 maloletnica, a da od toga 90 odsto završe kao abortusi. U zvaničnim podacima stoji i da su te devojčice najčešće udate! Takođe, najviše maloletničkih trudnoća zabeleženo je u Braničevskom, Topličkom i Jablaničkom okrugu. Inače, u Srbiji je pre nekoliko godina izmenjen zakon prema kojem je devojčicama od 16 godina do 10. nedelje bio dozvoljen abortus bez roditeljskog znanja. Naša zemlja je vodeća u Evropi po broju neželjenih, maloletničkih trudnoća. Iako se pretpostavlja da ovaj problem najviše zahvata zemlje koje su nerazvijene, podaci kažu da to nije istina, već da je to fenomen koji je rasprostranjen u celom svetu.

Naime, u svetu se godišnje porodi 7,3 miliona devojaka mlađih od 18 godina, svakog dana 20.000. Zbog mladog, nezrelog organizma umre 70.000 devojčica od 10 do 18 godina. Činjenica je da do neželjene trudnoće i do polnih bolesti dolazi zbog opšte neupućenosti i neobrazovanosti o seksualnoj kulturi.

Devojke u Srbiji sve ranije gube nevinost, a o tome svedoči i slučaj koji je u javnost došao pre nekoliko dana. Naime, najmlađa majka u Srbiji ima samo 13 godina. Devojčica iz Niša, stara svega 13,5 godina porodila se u Ginekološkoj klinici “Narodni front” i na svet donela devojčicu, tešku skoro tri kilograma.

Što se tiče najmlađih majki, svet nikad neće zaboraviti priču o najmlađoj trudnici ikada. Imala je samo pet godina. Lina Medina iz Perua porodila se u petoj godini života carskim rezom koji je obavljen 15. maja 1939. godine. Lekari su joj uradili carski rez i ona je 15. maja 1939. godine donela na svet bebu. Prema dokumentima, u bolnicu je ušetala umorna, čupava Indijanka sa podnožja Anda za ruku vodeći sramežljivu devojčicu neobično velikog stomaka. Njen slučaj do u detalje dokumentovao je doktor Edmundo Eskomel, kao i činjenicu da su devojčici u 4. godini počele da rastu grudi, a u 5. godini su joj sazrele kosti potrebne za iznošenje trudnoće.

Sedam godina od tragedije u diskoteci “Kontrast”

Polaganjem cveća na spomen obeležje i paljenjem sveća, u ponedeljaka  je u Novom Sadu obeležena sedma godišnjica od požara u diskoteci “Kontrast”, u kojem je poginulo šest mladih ljudi, Marina Aničić, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Milena Dalmacija i Tamara Miladinović.   U ime porodica žrtava požara, okupljenima se obratio otac Tamare Miladinović, Branko Miladinović istakavši da se danas odaje dužna počast “našoj deci, ali i svim žrtavama stradalim u požarima u Novom Sadu”. On je podsetio da je Udruženje “Istina – Tamarini zakoni” podnelo inicijativu da se formira nezavisno narodno regulatorno telo za kontrolu i nadzor tužilaca i sudija. Ujedno, on se zahvalio gradonačelniku Novog Sada, kao i Skupštini grada i Savetu za javni red i mir i bezbednosti na podršci i pomoći.

U ime Grada Novog Sada cveće je položio predsednik Supštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je istakao da je 1. april u Novom Sadu dan tuge. “Roditeljima, rodbini i prijateljima je nateže da obeleže ovu tragediju i ovo jeste najteži dan u godini. Sedam godina je prošlo od tragičnog požara i ovo što raditelji rade je veoma teško, a mi koji smo u lokalnoj samoupravi moramo dati svoj doprinos da se ovakve tragedije više ne ponove. Ovo je opomena ne samo onima koji donose odluke kada je protivpožarna bezbednost u pitanju, nego i vlasnicima objekata gde se okuplja veliki broj ljudi da ne pokušavaju da stvore profit smanjujući troškove protivpožarne bezbednosti, jer ne smemo prihvatiti krilaticu “neće baš meni””, poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušć.

Tog 1. aprila 2012. godine oko dva sata posle ponoći došlo je do požara kod bine zbog loših elektroinstalacija, a u haosu koji je potom nastao, zbog postojanja samo jednog izlaza, šest posetilaca diskoteke “Kontrast” je nastradalo, uglavnom od gušenja dimom u prostorijama toaleta na spratu.

Za smrt poginulih osuđeni i do sada su uglavnom i odslužili zatvorske kazne vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga. Ganić je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, zakupci Stanišić i Ratković na devet i sedam godina, dok je električar Papuga osuđen na devet godina zatvora. Ganiću je kasnije preinačena kazna na četiri godine, i nakon izdržane dve trećine, pušten je na slobodu. Javnosti nije poznato da li su i ostali uspeli da izdejstvuju da ranije budu pušteni na slobodu, pošto su sada već odslužili dve trećine kazne ili su pri kraju služenja kazne.

Postupak se vodio i protiv inspektora i na kraju na optuženičku klupu sela su trojica inspektora protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević i građevinski inspektor Veselin Kerac i svi su na kraju oslobođeni optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Porodice nastradalih su u međuvremenu povele spor protiv Republike, Grada i vlasnika i zakupca diskoteke za naknadu nematerijalne štete u visini od 380 miliona dinara i sud je decembra 2017. godine presudio u njihovu korist u vrednosti od 46,2 miliona dinara, a sada se čeka drugostepena presuda na osnovu žalbi. Od 2016. godine neposredno pored “Kontrasta” nalazi se i spomen-obeležje poginulima u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica. Pomenimo i da su roditelji pre nekoliko meseci predali Skupštini AP Vojvodine zahtev za podršku inicijativi da se oformi regulatorno telo za rad tužilaca i sudija, ali za sada nije bilo nikavih reakcija.

Udruženje “Jasenovac” upozorava UN: Ustaštvo se vraća u Hrvatsku

Udruženje logoraša “Jasenovac” Beograd uputilo je Mišel Bašele, specijalnom izvestiocu za ljudska prava generalnog sekretara UN u Ženevi, pismo u kojem upozorava na rehabilitaciju nacističkog ustaškog pokreta u Hrvatskoj poslednjih godina. Kako piše “Politika”, među najmanje 50 slučajeva kojima udruženje argumentuje svoje tvrdnje, našlo se ovogodišnje izbacivanje “Dnevnika Ane Frank” iz obavezne lektire u hrvatskim školama. Udruženje, pored ostalog, podseća i na slučaj iz juna 2013. godine, kada se na naslovnoj strani časopisa “Vojna povijest”, koji hrvatsko Ministarstvo obrazovanja preporučuje za časove istorije u osnovnoj i srednjoj školi, našao Jure Francetić, komandant zloglasne ustaške Crne legije iz Drugog svetskog rata. “Ovo je, međutim, spisak nasumično izdvojenih slučajeva, a bilo ih je verovatno deset puta toliko”, kaže za “Politiku” počasni predsednik ovog udruženja Milinko Čekić. Udruženje poziva Bašeleovu da se suprotstavi “stalno narastajućoj organizovanoj, javnoj i nesmetanoj demonstraciji neonacizma u Evropi, ali posebno neustaštva u Hrvatskoj”. Kako objašnjava Čekić, akcenat je stavljen na slučajeve koji najviše utiču na decu i omladinu. “Mi, nad čijim porodicama je počinjen zločin genocida od strane NDH u Drugom svetskom ratu, ukazujemo posebno na opasnost od pojave reafirmacije nacizma i fašizma u Republici Hrvatskoj”, poručili su članovi Udruženja logoraša “Jasenovac”.

About the Author

admin