GAWE: “MOJE OBRAZOVANJE,  MOJE(A) PRAVO(A)!”

NSPRV  i  NSJ§ i ove godine podržavaju Globalnu nedelju akcije za obrazovanje (GAWE). GAWE ove godine biće održana (kod nas) od 22. i 28. aprila (u svetu od 24. aprila do 1. maja). NSPRV i NSJSV, tim povodom,  su raspisali konkurse  (do 19. maja) za najbolji literarni i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine na temu „Moje obrazovanje, moje(a) pravo(a)“! Najbolji radovi učenika i njihovi mentori biće 12. juna nagrađeni.

Elem, svaka devojčica i svaki dečak, ma gde da su, imaju pravo na kvalitetno i besplatno  javno i inkluzivno obrazovanje. Znatan  deo dece  nije uključen u obrazovni sistem, što se onda  prenosi i na sledeće generacije. Ti ciklusi isključenosti negativno utiču i na pojedince i na društvo u celini. Kako bi se otklonile prepreke ka kvalitetnom “Obrazovanju za sve”, ovogodišnja GAWE se posebno fokusira na podršku deci koja su najčešće isključena iz sistema. Učestvujući u kvalitetnom inkluzivnom osnovnom i srednjem obrazovanju, deca iz osetljivih grupa povećaju svoje šanse za bolji život i značajnije učešće u društvu.

Kad je reč, o jednoj od osetljivih grupa , o deci i obolelim od autizma u Srbiji ne zna se čak ni njihov broj, jer dosad nije napravljen Registar. Nema ni stručnjaka, a ni planova za uključivanje autistične  dece u obrazovni sistem. Kada će, i kako će to da se reši, njihovi roditelji su  pitali nadležne i dali  vladi rok od šest meseci za odgovor. Odgovor nije stigao pa su nedavno uoči 2. aprila – Međunarodnog dana osoba s autizmom, ponovili  sva ova pitanja.

“U prosveti, deceniju od uvođenja inkluzivnog obrazovanja, nema inkluzivnih škola, obučenih nastavnika niti prilagođenih programa” , kažu roditelji članovi udruženja  “Autizam, pravo na život”. “U specijalnim školama trude se da rad prilagode svakom detetu. Ni to ne ide lako, jer moraju da rade po redovnom planu i programu, pa često dete koje i ne govori, treba da uči strani jezik ili npr. hemiju i fiziku”, kažu u Udruženju. “Ogroman broj dece ne ide u školu, strašna je situacija u unutrašnjosti Srbije, jer ne postoje apsolutno nikakvi sistemi podrške, gde je ugrožena cela porodica, postalo je normalno i očekuje se da majka sa detetom pohađa nastavu”, govori jedna od majki deteta sa autizmom. 

Uz to i na najvažniju i dugo obećavanu uslugu – stanovanje uz podršku, još čekaju. Ni u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji predviđa sto odsto plaćeno bolovanje roditeljima teško obolele dece do njihove 18 godine, nema roditelja dece s autizmom.

Autizam se dijagnostikuje tek pred polazak deteta u školu, mada neki dočekaju i punoletstvo bez dijagnoze. To nije bolest, već poremećaj zbog kojeg boluje cela porodica. Roditelji stare, obolevaju i sve teže se nose s problemima a podrške uglavnom nema. Srbija ima svega 24 specijalista dečije psihijatre, koji mogu da prepoznaju taj poremećaj.

Gradimo i razvijajmo javne obrazovne sisteme i … obezbedimo, pod istim uslovima,
svoj deci pristup obrazovanju. Uključimo svu decu iz osetljivih grupa
Imamo još samo 11 godina da dostignemo Cilj 4 Održivog razvoja. Pridružite se!
Novi Sad, 09.04.2019.god.
prof. Hadži Zdravko M. Kovač,
ravangradski učitelj u penziji

By admin