I PREDŠKOLCIMA POVIŠICA OD 9 ODSTO

U vezi sa zahtevom sindikata da se i zaposlenima u PU  isplati povišica od 9 odsto, a koji je Vladi Srbije dostavlјen 10. aprila 2019. godine i  drugih pitanja koja su razmatra tog dana na sastanku u Vladi Republike Srbije iz kabineta Vlade je urgentno odgovoreno sindikatima „da je Vlada Republike Srbije donela odluku da se zaposlenima u predškolskim ustanovama obezbedi dodatno povećanje zarada od 2% što će činiti ukupno povećanje od 9%, u skladu sa zahtevom tri reprezentativna sindikata.

„S obzirom da sprovođenje ove odluke podrazumeva izmenu Zakona o budžetskom sistemu za 2019. godinu, ove izmene biće usvojene na vanrednoj sednici Vlade u ponedelјak 15. aprila 2019. godine. Do kraja iste nedelјe će izmene Zakona biti po hitnoj proceduri na dnevnom redu sednice Narodne Skupštine RS, a na snagu će stupiti od 1. maja 2019. godine. Imajući u vidu navedeno, zaposleni u predškolskim ustanovama dogovoreno povećanje zarade mogu da očekuju od 1. maja 2019. godine“.

„Kada je reč o retroaktivnom isplaćivanju povećanja, što je takođe bilo pitanje reprezentativnih sindikata, obaveštavamo vas da Vlada ne može da izađe u susret ovom zahtevu jer je isti neustavan“.

„U skladu sa dogovorom sa današnjeg sastanka, sva druga pitanja u vezi sa unapređivanjem predškolskog obrazovanja biće predmet rada zajedničke radne grupe kojom će predsedavati Kabinet predsednika Vlade, uz učešće delegiranih predstavnika reprezentativnih sindikata“, kaže se u saopštenju  brој: 06-00-36/1/2019-01  od  10. aprila 2019. godine koje je potpisao šef Kabineta Vlade Republike Srbije Miloš Popović.

Novi Sad, 11.04.2019.
Ranko Hrnjaz, predsednik

By admin