GNA 2019:  „Moje obrazovanje, moje(a) pravo(a)!“

NSPRV i NSJ§ i ove godine podržavaju Globalnu nedelju akcije za obrazovanje (GAWE),  i time što svakodnevno na svojim sajtovima objavljuju novine i vesti vezane za samu Akciju. Globalna nedelja akcije za obrazovanje ove godine biće održana (kod nas) od 22. i 28. aprila (u svetu od 24. aprila do 1. maja). NSPRV i NSJS su, tim povodom,  raspisali konkurse za najbolji literarni i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine na temu „Moje obrazovanje, moje(a) pravo(a)“! Najbolji radovi učenika i njihovi mentori biće nagrađeni.

Elem, svaka devojčica i svaki dečak, ma gde da su, imaju pravo na kvalitetno i besplatno  javno i inkluzivno obrazovanje. Znatan  deo dece  nije uključen u obrazovni sistem, što se onda  prenosi i na sledeće generacije. Ti ciklusi isključenosti negativno utiču i na pojedince i na društvo u celini. Kako bi se otklonile prepreke ka kvalitetnom “Obrazovanju za sve”, ovogodišnja GAWE se posebno fokusira na podršku deci koja su najčešće isključena iz sistema. Učestvujući u kvalitetnom inkluzivnom osnovnom i srednjem obrazovanju, deca iz osetljivih grupa povećaju svoje šanse za bolji život i značajnije učešće u društvu.

Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedelјković upoznala je u ponedeljak 8. aprila predstavnike prosvetnih vlasti iz Bosne i Hercegovine sa merama koje je Srbija do sada preduzela kako bi deca izbeglica i migranata bila uklјučena u formalno obrazovanje. Ona je predstavnike ministarstava obrazovanja Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo, kao i obrazovnih institucija informisala o podršci koju je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pružilo školama, nastavnicima i učenicima u izgradnji kapaciteta za upravlјanje izbegličkom krizom, kao i o mehanizmima za praćenje obrazovanja izbeglica i migranata.

“Nama je pripao zadatak da osmislimo kako da decu iz kampova uklјučimo u obrazovni sistem na najbolјi i najlakši način…Smatrali smo da svako dete koje je ovde i koje se zateklo ne svojom volјom, a može biti uklјučeno u sistem osnovnih i srednjih škola, a ove godine i u predškolski sistem treba i mora biti  uklјučeno”, rekla je ona. Nedelјković je istakla “da je Srbija prepoznatlјiva po tome što je omogućila potpunu integraciju dece migranata i izbeglica, kao i da ona nisu bila odvojena u posebna odelјenja, gde bi učila jezik. Pedagozi i psiholozi su bili uklјučeni u školske timove. To je bila klјučna stvar da bismo im dali podršku. Druga stvar je bila kako da se najbolјe integrišu sa ostalom decom. A onda smo ih u zavisnosti od procene koju su radili u školi uklјučivali u predmetnu nastavu u meri u kojoj mogu da prate i to se pokazalo kao dobro”, objasnila je Nedelјković.  Ona je dodala da deca migranti koja su bila uklјučena u sistem obrazovanja Srbije dobijaju sertifikat na engleskom jeziku koji govori o njihovim postignućima.

Gradimo i razvijajmo javne obrazovne sisteme i … obezbedimo, pod istim uslovima, pristup obrazovanju svoj deci . Uključimo svu decu  iz osetljivih grupa
Imamo još samo 11 godina da dostignemo Cilj 4 Održivog razvoja (SDG4). Pridružite se!

Interparlamentarna unija u Kataru: Gojkovićeva o obrazovanja!

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je 7. aprila na zasedanju Interparlamentarne unije u Dohi da nema modernizacije i razvoja jednog društva bez oslanjanja na obrazovanje stanovništva i poručila da suštinsko unapređenje obrazovanja podrazumeva da niko ne bude zaboravljen. “Obrazovanjem i jačanjem svesti o istinskim interesima građana i društava stvaramo najjaču osnovu saradnje i razvoja, mira i stabilnosti kao nedeljivih vrednosti. Vođeni upravo ovim načelima, posvećeni smo daljoj reformi obrazovanja u skladu sa tehnološkim razvojem”, rekla je Gojković na generalnoj debati govoreći na temu “Parlamenti kao platforma za unapređenje obrazovanja za mir, bezbednost i vladavinu prava”.

Gojković je napomenula da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU istovremeno radi na usklađivanju naših zakona sa pravnim tekovinama Unije, kao i da je zatvorila pregovaračko poglavlje o obrazovanju, što svedoči o posvećenosti ispunjavanju najviših standarda u ovoj oblasti. “Skupština Srbije ima važnu ulogu u ovom procesu i posvećena je stalnom unapređenju obrazovne politike. U tom cilju, nedavno smo doneli set zakona kojima se uređuje oblast obrazovanja u domenu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog, kao učeničkog i studentskog standarda”, rekla je Gojković. Napomenula je da je Skupština Srbije donela Zakon o dualnom obrazovanju kako bi omogućili bolje povezivanje obrazovanja sa privredom i tržištem rada, a Srbija je time postala jedina zemlja u regionu koja ima ovu vrstu zakona po evropskim standardima.

Gojković je navela  da budućnost čitavog društva zavisi od kvaliteta obrazovanja i toga koliko danas ulažemo u ovu oblast i zato je obrazovanje jedan od prioriteta u državnom budžetu, koji usvaja Narodna skupština, što potvrđuje podatak da je naša javna potrošnja za obrazovanje iznad regionalnog proseka. Gojković je naglasila da istinski napredan i delotvoran obrazovni sistem mora biti utemeljen na univerzalnim principima mira i usmeren ka jačanju vladavine prava. Gojković je ukazala da bi obrazovanje zaista moglo da dovede do inkluzivnijih i pravednijih društava, ono mora biti dostupno i navela da se svim građanima Srbije garantuje dostupnost obrazovanja, te da je besplatno osnovno školovanje omogućeno svim građanima, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina i osetljive kategorije, kao i da je Srbija na 39. mestu prema stopi pismenosti.  Naglasila je da je višejezično obrazovanje suštinski element izgradnje mira i razumevanja, s obzirom na multietnički sastav stanovništa i podsetila da se osam nacionalnih manjina obrazuje se na maternjem jeziku.

Vlada:  Sva deca da imaju dostupno i kvalitetno obrazovanje

Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedelјković izjavila je povodom  8. aprila – Međunarodnog dana Roma da se Vlada Srbije bori da Romska i sva druga deca imaju dostupno i kvalitetno obrazovanje. Pomoćnica Nedelјković i ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetili su povodom Međunarodnog dana Roma OŠ „Vlada Obradović – Kameni“ u naselјu Ledine. Naše društvo, Vlada Srbije u celini i oba ova ministarstva se bore da Romska i sva druga deca imaju dostupno i kvalitetno obrazovanje. To nije samo deklarativno, rekla je pomoćnica ministra. Ona je navela da je zastuplјenije učenje Romskog jezika i nacionalne kulture Roma, kao i da su neke od afirmativnih mera uvođenje pedagoških asistenata, upis u srednje škole i fakultete, prioritet pri upisu u predškolske ustanove. Dakle, kada je u pitanju obrazovanje romske populacije, posebno devojčica veoma smo ponosni na rezultate koje postižemo. Preko 2.200 učenika je ove godine dobilo stipendiju, nezavisno od uspeha i naš cilј mora biti kompletna integracija bez osipanja. Dakle, obrazovanje na prvom mestu, istakla je Nedelјković  Nedelјković je ocenila da je OŠ „Vlada Obradović – Kameni“  dobar primer škole u kojoj postoji potpuna integracija dece.

Ministar Đorđević naglasio je da su Romi ravnopravni građani ove zemlјe i da tako treba da se osećaju. On je podsetio da Ministarstvo rada, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja ima sektor koji se bavi antidiskriminacijom i rodnom ravnopravnošću. Sprovodi se niz aktivnosti, ne samo danas već i tokom cele godine kako bi promovisali jednakost i andiskriminaciju, odnosno ravnopravnost svih. Romi su ravnopravni građani ove zemlјe i tako treba i da se osećaju, naveo je Đorđević. On je ocenio da je poseta ovoj školi bila dobra prilika da se sa decom razgovora o Međunarodnom danu Roma. Đorđević je najavio da će to ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom prosvete pokrenuti inicijativu da se OŠ „Vlada Obradović- Kameni“ rekonstruiše ili da se sagradi nova zgrada, jer je škola smeštena u privremenom objektu iz 1962. godine.

Izazovi: Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna inkluzija Roma

Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna inkluzija romske nacionalne manjine su oblasti sa najviše izazova, na kojima bi trebalo raditi u budućnosti, ocenili su u ponedeljak uveče predstavnici romskih udruženja na skupu u Novom Sadu povodom Svetskog dana Roma. “Romi imaju iste probleme kao i većinsko stanovništvo, ali su ti problemu kod Roma izraženiji. Oni žive ispod granice siromaštva, što se potom odražava i na sve druge aspekte u životu”, rekla je izvršna direktorka Udruženja Roma Biljana Tasić na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu. Ona je ocenila da su zakoni u Srbiji, koji uređuju položaj Roma, kako kaže, odlični i očekuje da će položaj Roma u budućnosti biti poboljšan.

Sa takvom ocenom saglasna je i Nataša Tasić Knežević, operska umetnica i solista Opere Srpskog narodnog pozorišta. “Imamo odlične zakone i Vlada Srbije ulaže napore da zakonima i Strategijama poboljša položaj Roma, ali ne mogu članovi Vlade ići od preduzeća do preduzeća, od ustanove o ustanove i proveravati da li poslodavac poštuje zakon”, rekla je Tasić Knežević. Ona je naglasila da romska kultura vekovima unazad, a i danas, ima ogroman uticaj na savremeno stvaralaštvo.

Svečanosti povodom Svetskog dana Roma prisustvovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je pre početka programa novinarima rekao da se “na današnji dan oseća ponosno, ali ne i potpuno zadovoljno”. “Ovaj dan nam je važan da se podsetimo na dva ključna cilja, koja moramo da ispunimo, a to je obrazovanje i ravnopravnost Roma. Obrazovanje Roma, pre svega mladih, ključni je prioritet celog društva i tome je Pokrajinska vlada veoma posvećena”, rekao je Mirović. Drugi prioritet je, kaže Mirović, ravnopravnost Roma pre svega u zapošljavanju. Ne sme da se desi, ističe on, da postoje ravnopravni i ravnopravniji.

Zamenik predsednice Koordinacionog tela u Vladi Srbije Nenad Ivanišević ocenio je da je zapošljavanje oblast gde se može najbolje videti pomak u položaju Roma u Srbiji. Govoreći o konkretnim projektima koji se tiču poboljšanja položaja Roma, Ivanišević je naveo IPA projekte. “Preko IPA projekata uloženo je preko devet i po miliona evra u razne oblasti, kada je reč o poboljšanju položaja Roma, životnih uslova, broja studenata, strategija zapošljavanja. Sve je više Roma koji se samozapošljavaju i koriste subvencije Nacionalne službe, ali i onih koji se zapošljavaju u javnom i privatnom sektoru”, rekao je Ivanišević. https://www.youtube.com/watch?v=TOVsUlFnajQ

Šarčević: Najbrže u Evropi uveli elektronske dnevnike

Srbija je za nepune dve godine uvela elektronske dnevnike u obrazovni sistem, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana i istakao da ne zna da je ijedna evropska zemlјa tako brzo uvela e Dnevnik u nastavu. Šarčević je na panelu “Digital Skills – School Reforms for Digital Future” istakao da su skoro sve škole u našoj zemlјi uvele e Dnevnik i da se sprovode i mnoge druge aktivnosti na digitalizaciji obrazovanja u Srbiji. E-Dnevnik omogućava razrednim starešinama, nastavnicima i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima.

Promenada za osnovce kroz Dvorsku baštu

U organizaciji udruženja „Eko-flejm”, u četvrtak je u Sremskim Karlovcima realizovana prva od tri „Šetnje kroz nasleđe” u okviru istoimenog projekta Fondacije „Novi Sad 2021”, ne računajući one koje će u drugom delu godine prirediti Društvo za negovanje tradicija i razvoj Sremskih Karlovaca.  Put Dvorske bašte, spomenika prirode iz 1848. godine, koja je u centru pažnje projekta tog udruženja „Sećaš li se one Dvorske bašte”, otisnuli su se učenici petog razreda Osnovne škole „23. oktobar” da bi otkrili nove tajne tog zaboravlјenog blaga, ali i stekli drugačiji, zanimlјiv pogled na nasleđe Sremskih Karlovaca iz perspektive hortikulture i bilјnog bogatstva. U samom parku prezentovan im je istorijat, kao i planovi za restauraciju bašte. Prva šetnja organizovana je u vreme cvetanja yenarike, dok će naredne dve biti zakazane kada u cvatu budu lipa i paulovnija. 

Osnivač udruženja „Eko-flejm” Branko Dimitrijević kaže da je taj projekat važan, kako radi obnavlјanja tog spomenika prirode, tako i radi edukacije mladih i da se buđenjem javne svesti o parku i njegovom bogatstvu otvaraju mogućnosti za ulaganja. – Želimo da prikažemo Dvorsku baštu kao spomenik prirode, ali i da pokažemo planove da bude specijalna botanička bašta, tzv. arboretum, jer Novi Sad, kao univerzitetski grad, nema svoju botaničku baštu – kaže Dimitrijević. – To je i idealna prilika da studenti Polјoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta Novosadskog univerziteta dođu i ovde uče o prirodi, a ne samo iz knjiga.

Milica Rašković iz Fondacije „Novi Sad 2021” kaže da se tim projektom pokreću pojedinci i zajednice koji čuvaju skriveno nasleđe da ih podele sa sugrađanima i tako pokrenu važan dijalog, koji treba da postane deo prakse grada i nakon titule. – Kao grad s ogromnim  kulturnim nasleđem važno je da mi, njegovi stanovnici, razmenjujemo takve priče i stvaramo otvorene, interaktivne procese koji nam, osim čuvanja i promovisanja nasleđa, mogu pomoći da se nosimo sa složenošću života – ističe Milica Rašković. – S druge strane, takvi procesi podstaknuti su i na evropskom nivou kroz Evropsku godinu kulturnog nasleđa i Dane evropske baštine, kada milioni lјudi tokom septembra dele slične priče širom Evrope. Dani evropske baštine prepoznaju kulturno nasleđe kao resurs na kojem se može razvijati dijalog, demokratska debata i otvorenost između kultura.  „Šetnjom kroz nasleđe” teži se uklјučivanju građana u očuvanje kulturnog nasleđa kroz savremene načine interpretacije ličnih sećanja i doživlјaja.   

„Šetnje kroz nasleđe”: Jedanaest različitih priča

U okviru druge faze projekta „Šetnje kroz nasleđe”, od 28. januara, kada je konkurs otvoren, do 21. februara, kada je zatvoren, pristigle su 32 prijave. Odabrano je 11 projekata novosadskih udruženja koji će u mesecima koji dolaze imati priliku da na drugačiji način ispričaju priču o delu Novog Sada koji im je posebno važan, kao i da doprinesu otkrivanju novih tajni našeg grada. Među njima su i dva karlovačka udruženja, koja će pričati priču o svom mestu.

Održan I (antikorupcijski) čas „Prekini lanac! Reci NE korupciji!“

Prvi Antikorupcijski čas kome je prisustvovalo više od 200 učenika završnih razreda i njihovih nastavnika iz srednjih škola sa područja Školske uprave Kralјevo, iz Tutina, Novog Pazara, Raške i Vrnjačke Banje održan je 4. aprila u Elektro-saobraćajnoj tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Kralјevu. O svim aspektima korupcije, kako da je prepoznaju, kome da prijave, kao i prevenciji ove štetne društvene pojave sa učenicima i njihovim nastavnicima razgovarali su tužioci, policajci i sudije koji se svakodnevno bore protiv korupcije, predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije kao i predstavnici nevladinih organizacija Transparentnost Srbija i Pištalјka.

Savetnik ministra prosvete nadležan za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić ocenio je da je ovo pravi način da se učenici upoznaju sa posledicama korupcije. Ovo je pravi način, pravo vreme i uzrast dece da dobiju osnovna znanja kako bi preventivno delovali na nastajanje korupcije i da bi svi oni organi koji učestvuju u ovome, pre svega naši sudovi, tužilaštvo, Ministarstvo pravde, imali što manje posla u budućnosti, naglasio je Pajić.

Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić ocenio je da edukacija o borbi protiv korupcije upravo  treba  da počne  od mladih. On je istakao da su dosadašnji rezultati borbe protiv korupcije zadovolјavajući budući da je, za godinu dana, izrečeno oko 430 presuda.

Gradonačelnik Kralјeva Predrag Terzić ukazao je na značaj ovakvih časova Na  ovom  Antikorupcijskom času  predavači  uče  decu  završnih  razreda srednjih škola kako da spreče koruptivno ponašanje i tražimo način kako da ojačamo  institucije,  kako  bi  se  one  borile  protiv  korupcije.  Važno  je  da najmlađi dolaze na ovakve časove i razgovaraju o modelima, oblicima korupcije, o tome šta je produktivno ponašanje i kako treba preventivno delovati da do koruptivnog ponašanja ne dođe, rekao je Terzić.

Vođa  projekta  Prevencija i  borba  protiv  korupcije Roman Prah naglasio je da je prvi put  u Srbijina ovaj način organizovan antikorupcijski čas. Jako nam je drago da smo prvi čas počeli sa učenicima srednjih škola, sa lјudima koji se tek formiraju kao ličnosti i imaju šansu da izaberu kako će graditi svoj životni put. Važno je da se prekine lanac korupcije i da svako od nas kaže „reci NE korupciji“, što je ujedno i slogan kampanje, izjavio je Prah.

Ovaj edukativni čas organizovan je u okviru aktivnosti projekta Prevencija i borba protiv korupcije koji finansira Evropska unija, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije i Republičkim javnim tužilaštvom i deo je kampanje za podizanje javne svesti o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije.  Cilј kampanje je da se pobolјša razumevanje javnosti o temi korupcije kao i razumevanje sistema i mehanizama za prevenciju i borbu protiv korupcije, a poseban značaj dat je edukaciji i informisanju mladih lјudi. Naredni Antikorupcijski čas biće održan 17. aprila u Novom Sadu. Planirane su i debate sa studentima na fakultetima u četiri Univerzitetska centra u Srbiji kao i brojne konferencije.

Kragujevački maturanti od lekovitog bilja čuda prave

Petoro maturanata Srednje medicinske škole “Sestre Ninković” u Kragujevcu napravilo je u okviru svoje učeničke kompanije tri proizvoda koristeći lekovita svojstva šargarepe i korena maslačka. Uspeh je ubrzo stigao u vidu prvog mesta na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija iako su početna ulaganja bila samo 10 hiljada dinara. Lekovita svojstva šargarepe kada se spoje sa isto tako lekovitim korenom maslačka daju prirodno zdrave proizvode, a maturanti Srednje medicinske škole u Kragujevcu iskoristili su ove osobine da u skromnim uslovima ostvare svoju ideju. “To su gumene bombone koje imaju tri aktivne supstance, inulin, beta karotin i tanin. Veoma su bitne zato što izlučuju toksične materije iz organizma, tačnije iz bubrega i jetre. Naš drugi proizvod je sprej kojeg mogu koristiti osobe koje imaju suvu kožu, a naš treći proizvod je pasta za zube koja jača dentine i čisti usnu duplju”, objašnjava Jovana Petrović, direktorka proizvodnje kompanije “Biocare”. “Veoma je velika zainteresovanost jer mi ljude obaveštavamo o svim svojstvima naših proizvoda. Živimo u takvom dobu gde ljudi žele nekako da preventiraju bolesti. Naš maslačak i šargarepa su veoma poznati po tome što imaju lekovita svojstva”, kaže Nenad Adamović, direktor marketing kompanije “Biocare”.

“Mi smo želeli da upravo iskoristimo njih jer smo posmatrali čime je Srbija bogata pa smo želeli da iskoristimo prirodni potencijal naše zemlje i da napravimo proizvode koji mogu biti visoko delotvorni na ljudski organizam. Naša kompanija je osnovana u septembru prošle godine i sam rad se zasniva na višečasovnim okupljanjima sa našim mentorima”, naglašava Nemanja Jovanović, generalni direktor kompanije “Biocare”.

Institut za javno zdravlje u Kragujevcu kao i par kompanija pomoglo je ovim talentovanim učenicima. “Mi smo iskoristili novac od prodaje proizvoda koje pravimo na našoj farmaceutskoj praksi i taj novac smo uložili u materijal koji nam je bio neophodan. Mi smo te proizvode napravili ovde kod nas u laboratoriji u prostoriji škole”, kaže Dunja Pavlović, direktorka finansija kompanije “Biocare”. “Možda je bilo najteže da se bombone naprave jer je potrebno dosta vremena zato što mi nismo fabrika već smo početnici i na primer za jednu teglicu bombona je potrebno nešto više od sat vremena. Koren maslačka je bogat inulinom u martu tako da nam je to išlo na ruku jer svi naši proizvodi sadrže koren maslačka”, objašnjava Tamara Radovanović, zamenica generalnog direktora kompanije “Biocare”.

Sa samo 10.000 dinara ulaganja u skromnoj školskoj laboratoriji ali i sa nesebičnom pomoći mentora ova škola uspela je da održi kontinuitet u pravljenju proizvoda na prirodnoj bazi. “Zaista je jako teško održati taj kontinuitet i ja bih ovim putem svakako apelovala na ove institucije, privrednike i sve one koji mogu da doprinesu ovom radu, da prepoznaju ovaj sadržaj kao nešto u šta treba da ulože jer ova deca imaju zaista jako puno ideja”, ističe Sofija Vukelić- Miletić, mentorka.

“Nama jeste misija vraćanje prirode na velika vrata, mislim da smo negde to stavili po strani i zapostavili na neki način. Da li će se deca i dalje baviti korišćenjem organskih sirovina to ćemo još videti jer oni imaju slobodu odlučivanja”, kaže Biljana Petrović, mentorka. Prošle godine učenička kompanija ove škole napravila je preparate od ljute paprike tako da se nastavio niz pravljenja proizvoda na biljnoj bazi. https://www.youtube.com/watch?v=_YEpYx408QM

Izložba “Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput”

U četvrtak, 11. aprila 2019. godine u 19 časova, biće otvorena izložba Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput, autorke Marte Đarmati. Publiku će pozdraviti mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a izložbu će otvoriti Đura Radišić, direktor Škole za dizajn „Bogdan Šuput”. Izložba kojom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava 105 godina od rođenja dvoje stvaralaca, kao i desetogodišnjicu smrti Ljubice Sokić premijerno će biti predstavljena novosadskoj publici. Zamišljena je kao omaž u čast dvoje generacijski bliskih umetnika.

Rođeni 1914. godine, Ljubica u Bitolju a Bogdan u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji XX veka. Njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Šuputove tragične smrti u Novosadskoj raciji 1942. godine. U svoju kolekciju Pavle Beljanski je uvrstio četiri slike Ljubice Sokić dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja. Poštujući tu želju Ljubica Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Bogdana Šuputa koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva. Zahvaljujući umetničkim delima iz Likovne zbirke i raznovrsnim dokumentima, koji su dobijani poklonima Cuce Sokić, njene porodice i drugim akvizicijama, danas se u Likovnoj zbirci čuva više od sedamdeset dela novosadskog slikara i beogradske umetnice u različitim tehnikama. Postavka će obuhvatiti 55 dela i neke od ličnih premeta dvoje umetnika, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele. U okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, u sklopu izložbe biće prikazana i postavka radova učenika svih smerova Škole za dizajn „Bogdan Šuput” iz Novog Sada, inspisiranih pričom o dvoje umetnika i njihovim delima.

Izložba Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić (1914–2009) i Bogdan Šuput (1914–1942), prvi put je prikazana u Galeriji Kuće Vojnovića Kulturnog centra u Inđiji (2017), a nakon toga gostovala je Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu (2018). Izložbu prati bogat program, organizovan u saradnji sa Školom za dizajn „Bogdan Šuput” i drugim institucijama i pojedincima, a koji će tokom trajanja nacionalne manifestacije Muzeji za 10, kao i 15. Evropske Noći muzeja, biti predstavljen najširoj publici.

Vremeplov: Sporazum đaka, škole i sindikata

Nakon Velikog štrajka škol. 1996/97. godine (koji je u Somboru, sa potpunom obustavom,  trajao od 15. januara 1996. do 26. februara 1997. godine, prim. HZMK) na današnji dan 11. aprila 1997. godine potpisan je sporazum somborskih gimnazijalaca, njihovih profesora i direktorke škole da će subotom pohađati nastavu i nadoknaditi propušteno gradivo pod tri uslova: 1) da časovi traju 35 minuta, 2) da nema provere znanja (ocenjivanja) i 3) da svi učenici koji su 22.03. 1997. godine  umesto u učionicama bili na ulici, zbog toga ne snose nikakve posledice. Sporazum je potpisalo više od 500 gimnazijalaca, predsednik NSPRV u Gimnaziji Jovan Vicai i direktorka škole Mira Lončarević.

Vremeplov: Međunarodna organizacija rada

 Na današnji dan 11. aprila 1919 godine počela je da radi Međunarodna organizacija rada sa središtem u Ženevi, koja je posle stvaranja UN postala jedna od specijalizovanih agencija svetske organizacije.

Vremeplov:  Umro Prever

   Francuski pisac Žak Anri Mari Prever, nazvan “pesnik Pariza” umro je na današnji dan 11. aprila 1977. godine. Počeo je pod uticajem nadrealista, ali je vremenom izgradio originalan izraz jednostavne i sažete forme. Njegovu poeziju karakteriše revolt, cinizam, ismevanje autoriteta. Napisao je više poetskih scenarija, možda najlepših u francuskoj kinematografiji, za filmove režisera Marsela Karnea “Obala u magli”, “Hotel Sever”, “Dan se rađa”, “Ljubavnici iz Verone”, “Deca raja”, “Vrata noći”. Dela: zbirke pesama “Reči”, “Veliki prolećni bal”, “Kiša i lepo vreme”.

Vremeplov: Ubijen Slavko Ćuruvija

   U Beogradu je na današnji dan 11. aprila 1999. godine ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”. Ubistvo do danas  nije razjašnjeno.

Vremeplov: Rođen Parkinson

Na današnji dan 11. aprila 1755. godine rođen je engleski hirurg i paleontolog Džejms Parkinson, koji je otkrio i opisao nervnu bolest ekstrapiramidalnog sistema nazvanu prema njemu. Prvi je opisao apendicitis (zapaljenje slepog creva), objavio je više radova iz medicine i paleontološko delo “Organski ostaci ranijeg sveta”.

Deca sa autizmom prepuštena sama sebi

Koliko je obolelih od autizma u Srbiji ne zna se jer nije napravljen njihov registar. Nema ni stručnjaka a ni planova za uključivanje te dece u obrazovni sistem. Kada će i kako to da se reši, njihovi roditelji pitali su nadležne pre pola godine i dali im rok od šest meseci za odgovor. Uoči 2. aprila, Međunarodnog dana osoba s autizmom, ponovili su ova pitanja.

Autizam nije bolest, kažu stručnjaci, već poremećaj zbog kojeg boluje cela porodica. Roditelji stare, obolevaju i sve teže se nose s problemima a podrške uglavnom nema. “Ono na čemu mi insistiramo je sistemsko rešenje koje će to dete pratiti u kontinuitetu, od njegovog rođenja, kroz zdravstveni sistem, obrazovni sistem i na kraju socijali sistem, do onog čega se svi mi roditelji, a mi smo u udruženju svi roditelji, najviše plašimo – šta će biti posle nas kada nas naša deca nadžive”, kaže Dario Rosi, predsednik Udruženja “Autizam, pravo na život”. Da bi bilo pomaka, najpre mora da se napravi registar, odnosno da se konačno ustanovi koliko je osoba s autizmom.

Autizam se dijagnostikuje tek pred polazak deteta u školu, mada neki dočekaju i punoletstvo bez dijagnoze. Zapanjuje podatak da Srbija ima svega 24 specijalista dečije psihijatre, koji bi mogli da prepoznaju taj poremećaj. Zato se roditelji zalažu za osnivanje Centra za autizam. “To bi bilo neko dijagonostičko, terapijsko, naučnoistraživačko, obrazovno, smeštajno mesto. Ja sam mentor za pedijatriju, pet šestina pedijatara uopšte nije zainteresovana da sazna kako se skrininguje, a mislim da će njima pripasti dijagnostika autizma”, rekla je Vesna Milovanović, psihijatrica na Klinici za dečiju neurologiju i psihijatriju.

Nema inkluzivnih škola

Nije bolja situacija ni u prosveti. Deceniju od uvođenja inkluzivnog obrazovanja, kažu, nema inkluzivnih škola, obučenih nastavnika niti prilagođenih programa. U specijalnim školama trude se da rad prilagode svakom detetu. Ni to ne ide lako, jer moraju da rade po redovnom planu i programu, pa često dete koje i ne govori, treba da uči strani jezik ili npr. hemiju i fiziku. “Ogroman broj dece ne ide u školu, strašna je situacija u unutrašnjosti Srbije, jer ne postoje apsolutno nikakvi sistemi podrške, gde je ugrožena cela porodica, postalo je normalno i očekuje se da majka sa detetom pohađa nastavu”, govori Snežana Maksimović, majka deteta sa autizmom.

Na najvažniju, dugo obećavanu uslugu – stanovanje uz podršku, još čekaju. Ni u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji predviđa sto posto plaćeno bolovanje roditeljima teško obolele dece do njihove 18 godine, nema roditelja dece s autizmom.

Ministar obećava rešavanje problema

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se u prethodnom periodu ništa nije radilo po ovom pitanju, te najavio da će do 1. juna biti završen softver kojim će biti moguće evidentirati obolele od autizma. “Paralelno sa tim radimo na tome da se napravi centar gde ta deca mogu da borave, i ono što je ozbiljan problem – to je edukacija kadra, jer moramo da motivišemo kadar da radi na tome”, rekao je Lončar. Kako kaže, trenutno se radi na tri stvari, a rezultati će se, ističe, sigurno videti. Registar će biti završen 1. januara 2020. i na osnovu njega moći ćemo i da sprovodimo ove druge stvari, kaže Lončar. Cilj je, dodaje, da se taj problem stavi u malo bolji položaj. 

„Usudi se da budeš čovek” i pobedi prepreke i stres

Mladi često prolaze kroz stresne situacije, među kojima su ispitni rokovi, lјubavne nevolјe, odvajanje od porodice, traženje posla i slično. Sve to skupa ih dovodi u situaciju da zanemare svoje mentalno zdravlјe i tako brže zapadnu u depresiju ili probleme iz kojih teže izaći ukoliko ne potraže pomoć. Nova novosadska kompanija „Shift Mindful” uskoro pokreće besplatan program za 12 mladih od 18 do 25 godina „Dare to be Human” („Usudi se da budeš čovek”), a koji ih uči, tačnije podseća, da se povežu sa sobom i tako pronađu način da se izbore s raznim problemima. Program će početi krajem maja i trajaće sedam nedelјa, a biće realizovan onlajn i oflajn. – Tokom programa ćemo prolaziti kroz razne teme za koje smatramo da su važne za mlade lјude, a koje se tiču toga kako da vode računa o sebi, kvalitetu života i mentalnom zdravlјu – kaže jedan od osnivača programa Vesna Laković. – Upravlјanje emocijama, veze i odnosi, samosaosećanje, postavlјanje cilјeva, samo su neke od tema kojima ćemo se baviti, a za koje verujemo da su važne za mlade u periodu tranzicije. Napravili smo program koji im pomaže da steknu određene veštine kako bi mogli da se nose sa svim životnim izazovima i onim što im se dešava, kao i da se bolјe povežu sa sobom, ali i da se povežu sa drugim lјudima.

Ideja je da mladima ne bude prioritet ono što od njih očekuju društvo i okolina, već njihove želјe i potencijali – ko su i kako sebe vide u svetu. Takođe, kroz program će steći i određene veštine koje će im pomoći da se prilagode svemu što im se dešava. – Sve je poteklo od nas jer smo i sami bili u tranziciji i želimo da pomognemo drugima koji imaju probleme sa kojima smo se i mi susretali – kaže osnivač kompanije „Shift Mindful” Andre van Kempen. – Mislim da gubimo dodir sami sa sobom. Društveni modeli, socijalni mediji, lažne ideje kako treba da izgledamo i šta da radimo… Sve to je mladima teško da postignu i ostvare. Sve se prebrzo dešava, čak i mladi na fakultetima pregore i ne mogu da ostanu na „stazi”. Mislim da treba da im pomognemo i pre nego što neki problem nastane.

Mentalno zdravlјe i poseta psihologu dalјe tabu-teme

Omladina danas živi drugačije nego što su živeli njihovi roditelјi kad su bili mladi. Ratovi devedesetih i tranzicija imaju veliki uticaj na društvo, smatraju naši sagovornici dodajući da se i dalјe nosimo sa traumama iz detinjstva, a očekuje se od nas da mnogo postižemo. – Nosimo veliki teret prošlosti, a možda toga nismo ni svesni – objašnjava Vesna Laković. – Balkan je posebno senzitivno područje i ovakav program je zaista potreban našim mladima. Mentalno zdravlјe i odlazak kod psihologa su i dalјe tabu-tema. Roditelјi i društvo nas uče da uvek treba da budemo jaki, da je plakanje skoro pa zabranjeno, a sramota je pričati o problemima.

 – Mi smo fokusirani na sve ono što dovodi do zavisnosti, sagorevanja i slično – navodi Van Kempen. – Mislim da iskazivanje emocija nije samo ženska stvar. Teško je, ali je dobro biti povezan sa svojim emocijama i osećanjima. Reč je o programu koji će tim stručnjaka iz raznih oblasti zajedno sa polaznicima kreirati celokupan program „Dare to be Human”, te će, pre svega Vesna i Andre, biti tu da usmeravaju, ispituju i pomažu mladima da dođu do svoje suštine. Svakako, mladi na tom svojevrsnom kursu nemaju šta da izgube, a uvek im može pomoći u životu. Važno je samo usuditi se da svako bude ono što želi, da bude – čovek.

Program  „Dare to be human”

Mladi koji su zainteresovani da budu deo programa „Dare to be human” imaće priliku da se detalјnije upoznaju s celokupnom idejom 16. aprila u kulturnoj stanici „Eđšeg” (Antona Čehova 4) od 18 do 21 čas. Susret će biti koncipiran tako što će za stolovima sedeti eksperti iz određenih oblasti o kojima će biti reči u okviru programa, te će posetioci imati priliku da im priđu i detalјnije se raspitaju o svemu što ih čeka, kao i kada će i na koji način moći da se prijave na kurs.

By admin