Vesti – 19.04.2019.

GNA 2019:  „Moje obrazovanje, moje(a) pravo(a)!“

NSPRV i NSJ§ i ove godine podržavaju Globalnu nedelju akcije za obrazovanje (GAWE),  i time što svakodnevno na svojim sajtovima objavljuju novine i vesti vezane za samu Akciju. Globalna nedelja akcije za obrazovanje ove godine biće održana (kod nas) od 22. i 28. aprila (u svetu od 24. aprila do 1. maja). NSPRV i NSJS su, tim povodom,  raspisali konkurse za najbolji literarni i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine na temu „Moje obrazovanje, moje(a) pravo(a)“! Najbolji radovi učenika i njihovi mentori biće nagrađeni.

Elem, svaka devojčica i svaki dečak, ma gde da su, imaju pravo na kvalitetno i besplatno  javno i inkluzivno obrazovanje. Znatan  deo dece  nije uključen u obrazovni sistem, što se onda  prenosi i na sledeće generacije. Ti ciklusi isključenosti negativno utiču i na pojedince i na društvo u celini. Kako bi se otklonile prepreke ka kvalitetnom “Obrazovanju za sve”, ovogodišnja GAWE se posebno fokusira na podršku deci koja su najčešće isključena iz sistema. Učestvujući u kvalitetnom inkluzivnom osnovnom i srednjem obrazovanju, deca iz osetljivih grupa povećaju svoje šanse za bolji život i značajnije učešće u društvu.

Zemlje donatori bi trebalo da: ispune svoju ulogu u obezbeđivanju implementacije programa SDG na nacionalnom nivou (donesu jasne nacionalne planove kroz će obezbediti 0,7% BDP kao Pomoć u inostranstvu za razvoj (ODA) do 2020. godine i da uplate najmanje 15-20% ukupne ODA pomoći za obrazovanje, a osim toga, najmanje polovinu obrazovne pomoći mora biti dodeljeno osnovnom obrazovanju), dodele najmanje 4% humanitarne pomoći obrazovanju (više o preporuci UNESCO-a) i ispune obećanja usaglašena tokom Konferencije za globalno partnerstvo za obrazovanje i obavezu prema  projektu „Obrazovanje ne može da čeka” i drugim obrazovnim agencijama, suprotstavljajući se nedavnom smanjenju troškova pomoći za obrazovanje.

Gradimo i razvijajmo javne obrazovne sisteme i … obezbedimo, pod istim uslovima, pristup obrazovanju svoj deci . Uključimo svu decu  iz osetljivih grupa
Imamo još samo 11 godina da dostignemo Cilj 4 Održivog razvoja  – “osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i  promovisati mogućnosti doživotnog učenja za sve”. Pridružite se!

Uskršnja čestitka predsednika Pokrajinske vlade

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović čestitao je  u četvrtak  Uskrs beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i svim vernicima koji predstojeći najveći hrišćanski praznik slave po Gregorijanskom kalendaru. “U ime Pokrajinske vlade i lično ime, od srca Vam čestitam najveći među svim hrišćanskim praznicima, u uverenju da ćemo – i u vremenu koje je pred nama – zajedno graditi društvo zasnovano na hrišćanskim načelima uzajamnog davanja, solidarnosti i ljubavi među svim ljudima”, naveo je Mirović.

Radojević čestitao Uskrs i Pesah

Direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Mileta Radojević čestitao je u četvrtak  Uskrs beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, poglavarima crkava Reformacije, biskupima i episkopima, sveštenstvu, redovništvu, monaštvu, kulturnim i obrazovnim ustanovama i vernicima koji najveći hrišćanski praznik proslavlaju po Gregorijanskom kalendaru. “Čestitajući Praznik nad praznicima, želim da Vama, sveštenstvu, redovništvu, osobama posvećenog života i vernicima Uskrs bude nepresušni izvor snage i Božijeg blagoslova pred svim izazovima savremenog doba. Srećan Uskrs”, navodi se u Radojevićevoj čestitki.

Večiti studenti traže novo produženje roka

Studenti koji su upisali fakultet po starom programu, pre uvođenja “bolonje”, pokrenuli su peticiju da im se produži rok za završetak fakulteta, koji ističe 30. septembra ove godine. Peticiju je do sada potpisalo više od 2.200 studenata i oni kažu da je besmisleno ograničavati rokove za završetak studija, jer kada su upisivali fakultet ograničenja nije bilo. Uvođenjem Bolonjske deklaracija 2006. godine, akademcima koji su studije upisali po starom programu dat je rok da diplomiraju do školske 2011/2012 godine. Rok za završetak studija više puta je pomeran, najpre na 2014. godinu, zatim na 2016., pa na 2018. godine, da bi prošle godine dobili rok od godinu, tačnije do septembra 2019. godine da okončaju studije.

Procena je da trenutno u Srbiji ima oko 10.000 starih studenata, ali da svi nisu aktivni. Jedna od njih je Verica Ivanović Kuzmanović koja kaže za Tanjug da bi se produženjem roka problem relativno brzo rešio, studenti bi okončali svoje studije, a fakulteti izbegli dodatni haos oko organizacije. Ona kaže da stari studenti nisu sigurni šta im se nudi kao rešenje ukoliko ne završe studije do septembra i da su opcije koje se pominju neprihvatljive za njih. Podseća da je većina na korak do diplome, da su uglavnom apsolventi kojima je ostalo najviše četiri ispita do kraja, te da je nelogično da ih sada vrate na niže godine studija. Većina njih, kako kaže, već radi, neki odavno ne žive u mestu gde su studirali tako da ne mogu da napuštaju posao da bi slušali predavanja na fakultetu. “Dodali bi nam nove ispite koji su suštinski isto gradivo samo izdeljeno u više manjih ispita,a koje smo već položili ali bismo morali da ih dodatno plaćamo. Plaćali bi i priznavanje već položenih ispita koji su bili značajno obimniji nego po bolonji”, pojašnjava ona. Sve to im se nameće, smatra ona, da bi se opravdala iluzije o uspešnosti bolonske reforme i da oni na taj način postaju “kolateralna šteta”.

Član skupštinskog Odbora za obrazovanje prof. Marko Atlagić kaže da pitanje starih studenata prati od početka i da su prethodnim produžavanjem rokova mnogi od njih završili studije. Da li će biti novog produžetka, kako kaže, zavisi šta će reći Ministarstvo prosvete, ali je njegov lični stav, kao pedagoga, da im se dozvoli produženje roka da završe studije. Napominje da su oni studije upisali po zakonu u kome je stajalo da studije moraju da se završe po programu po kom su upisane i da nema nikakvih ograničenja za završetak fakulteta. “Što se mene lično tiče ja sam kao pedagog da im se dozvoli produžetak i ne bi trebalo da im se uskraćuje to pravo, posebno za one koji rade i studiraju”, zaključio je on.

Za rekonstrukciju zgrade SANU 6 miliona €  

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je u sredu 17. aprila  Srpsku akademiju nauka i umetnosti i Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju SANU i tom prilikom najavila kompletnu rekonstrukciju Palate Akademije za koju je vlada izdvojila šest miliona evra. Brnabić je, nakon obilaska Arhiva i Biblioteke SANU i sastanka sa predsednikom SANU akademikom Vladimirom Kostićem i članovima Izvršnog odbora, rekla da je Vlada Srbije za rekonstrukciju zgrade SANU, koja ima oko 10.000 kvadratnih metara, izdvojila šest miliona evra zajedno sa projektovanjem i da je reč o veoma kompleksnom projektu. “Ići ćemo u kompletnu rekonstrukciju zgrade koja je jako važna za našu prošlost, a ako smo pametni, biće još važnija za našu budućnost”, rekla je Brnabić i naglasila da je važno da Arhiv i Biblioteka SANU budu urađeni po najvišim svetskim standardima, kako rukopisi, koje čuva Akademija, dalje ne bi propadali.

Pored premijerke Brnabić, u delegaciji Vlade Republike Srbije bili su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Brnabić: SANU od neprocenjivog značaja i neprocenjive vrednosti

Premijerka je istakla da Srpska akademija nauka i umetnosti ima kulturno-istorijsku baštinu od neprocenjivog značaja i neprocenjive vrednosti za srpski narod, kulturu i državu. “Dogovorili smo se da moramo nešto da uradimo da krenemo to da čuvamo na sistematski način i da se sa više poštovanja posvetimo čuvanju blaga našeg naroda”, rekla je Brnabić. U ovom trenutku je u izradi projektni zadatak kako bi se raspisao tender za projekat rekonstrukcije Palate SANU i Brnabić očekuje da će se to desiti uskoro. Brnabić je, nakon obilaska Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju, konstatovala da on poseduje najsavremeniju opremu i da je Vlada Srbije uložila oko dva miliona evra u sređivanje prostora i kupovinu opreme. “To ništa ne bi značilo bez ogromnog rada, znanja i predanosti ljudi iz Srpske akademije nauka i umetnosti koji stoje iza tog projekta i zahvaljujući kojima je ovaj projekat uspešan. To je važno da bismo sačuvali našu kulturnu baštinu od propadanja i da bi, recimo, prepise Vuka Stefanovića Karadžića, Milutina Milankovića, Karađorđa, putem digitalizacije podelili sa studentima, učenicima, penzionerima, ali i sa drugim zemljama i narodima širom sveta”, istakla je Brnabić.

Akademik Kostić: Pred našim očima nestaju rukopisi

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić je izrazio je nadu da će krenuti putem koji će doneti poboljšanje u pogledu uslova rada u pojedinim segmentima Akademije. “Dok nisam došao u Akademiju, nisam znao da papir oboleva od bakterijskih infekcija, za zeleni i žuti i da pred našim očima nestaju rukopisi Jovana Cvijića, ne shvatajući da time nestaju čitavi svetovi na koje smo ponosni, a prilično nebrižni kada treba da ih sačuvamo”, rekao je Kostić. On je dodao da su ponosni na Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju i da imaju sve preduslove da budu uspešni u digitalizaciju vrednog kulturnog nasleđa.

SANU: Premijerki i minstru predstavljena jedna od najstarijih knjiga

Predsednica Vlade Ana Brnabić posetila je u sredu 17. aprila Srpsku akademiju nauka i umetnosti gde su joj u biblioteci pokazane neke od najznačajnijih ali i najstarijih knjiga – inkunabule – Apianova “Istorija o Rimu” iz 1477. godine. Premijerku, koja je obišla i audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU, upoznali su sa procesom digitalizacije kulturnog nasleđa. Među tim knjigama bila je i prva koja je ušla u zbirku biblioteke – poklon Dimitrija Tirola iz 1841. a koja je ujedno i dokaz da su slovenski narodi primili hrišćanstvo pre Ćirila i Metodija. Takođe, premijerka je imala priliku da pogleda i Vukov rečnik, prvo izdanje, lični primerak Vuka Karadžića iz 1818. godine. To je primerak sa rukopisnim beleškama i rečima koje su kasnije ušle u drugo izdanje.

Blago biblioteke SANU čini oko 1,5 miliona štampanih i elektronskih publikacija, iz svih oblasti nauke i umetnosti. Zbirku starih i retkih knjiga, koje su spomenici kulture, čini 3.500 naslova. Među njima su i dva unikata. Jedan je Regulamentiz iz 1771. kojim je Marija Terezija dala privilegije Vojnoj krajini – jedini poznati primerak štampan crkvenom ćirilicom. Od osnivanja, pre gotovo 180 godina, kada je imala je 89 knjiga, ta insitucija danas godišnje razmenom, poklonima i kupovinom nabavi i 6.000 publikacija.

U audiovizuelnom arhivu, za koji je vlada izdvojila dva miliona evra, u toku je digitalizacija Karađorđevih pisama iz 1812. i 1813. godine. Brnabić je najavila kompletnu rekonstrukciju Palate SANU za koju je vlada izdvojila šest miliona evra. Inkunabule su knjige izdate pre 1500. godine.

Đukić Dejanović: 400 miliona dinara za predškolske ustanove

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je u sredu  da će ove godine oko 400 miliona dinara otići za predškolske ustanove ali da će i sadržaj rada biti drugačiji. Država dodeljuje gradovima i opštinama već tri godine zaredom bespovratna sredstva za projekte podrške porodicama i mere populacione politike, a za to je ove godine izdvojeno najviše do sada, 650 miliona dinara, 150 miliona više nego prošle godine, navodi RTS. “U najvećem broju slučajeva nema dovoljno kapaciteta za predškolsku decu, sledi nedostatak posla ili adekvatne zdravstvene zaštite. Tako da imamo kolaž potreba”, rekla je Đukić Dejanović.

Kako kaže, 85 odsto bespovratnih sredstava daje Vlada, a ove godine oko 400 miliona će otići za predškolske ustanove ali će i sadržaj rada biti drugačiji. Ona je istakla da će dnevni boravak dece biti produžen do 17 časova, a roditeljima će biti ponuđeni i dodatni sadržaji. Implementacija sredstava se prati i ona su strogo namenska za unapređenja kvaliteta života porodica, dodala je ona. “Sombor je ranije tražio sredstva za peglanje veša porodicama za više od dvoje dece, a sada će ta usluga biti dopunjena i pranjem veša. Takođe se radi i na međugeneracijskoj saradnji pa tako recimo u Rači gde 30 dece nije našlo mesto u vrtiću biće organizovane žene koje će briniti o njima”, rekla je Đukić Dejanović.

Migracije iz manjih mesta u velike gradove samo su prelazno rešenje ka odlasku iz zemlje zbog čega se posebna pažnja posvećuje porodicama sa sela, kaže ministarka. “Naša iskustva su da su najrazličitija ulaganja, pre svega u poljoprivredu, dala dobre rezultate”, istakla je Đukić Dejanović, navodeći da su obezbeđivanjem sredstava za plastenike, mehanizaciju kao i sredstva za stambene uslove pomogla da ti ljudi odluče da ostanu da žive i rade na selu. Prema njenim rečima, od 2017. godine postoji saradnja sa Srpskom akademijom nauke i umetnosti u okviru koje stručnjaci daju svoju viziju budućnosti Srbije. Na osnovu vrlo konkretnih predloga stručnjaka napravljen je i demografski vodič, rekla je za RTS Đukić Dejanović.

Svaki peti koji ode iz Srbije ima fakultetsku diplomu

Mladi koji odlaze iz Srbije u proseku imaju 28,7 godina, a svaki peti ima fakultetsku diplomu, izjavila je 17. aprila ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović. Ona je, na predstavljanju zbornika “Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije” u SANU, naglasila da su istraživanja koja su rađena među studentima državnih i privatnih fakulteta u Srbiji pokazala da svaki treći student planira da posle završenog školovanja ide u inostranstvo. “Migracije stanovništva spadaju u demografski fenomen koji je nemoguće sprečiti, a teško se predviđaju. Međutim, moramo misliti na one koji su otišli, a ne planiraju da se vrate, šta matica može da uradi za njih i kako da ih vežemo za Srbiju”, istakla je Đukić Dejanović. Ona je podsetila da je usvojena Strategija podsticanja rađanja u martu prošle godine, a da je njen cilj da se u narednih 10 do 15 godina nivo stope rađanja poveća sa sadašnjih 1,46 na 1,85 deteta po ženi, težeći ka poželjnoj stopi koja je 2,1 dete po ženi i koja bi omogućila obnavljanje stanovništva.

Dodaje da Strategija ima osam ciljeva, među kojima su ublažavanje ekonomske cene podizanja dece, što je već ostvareno i kroz Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, rešavanje problema neplodnosti. Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom predviđa da roditelji za treće i četvrto dete dobijaju po 12.000, odnosno 18.000 dinara mesečno narednih deset godina. “Ova finansijska podrška odnosi se na standard svakog deteta bez obzira da li majka radi ili ne radi”, rekla je Đukić Dejanović i navela da je država u protekle tri godine finansirala projekte u 161 opštini i gradu sa više od 1,2 milijarde dinara, a koje se odnose na mere populacione politike.

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić kaže da je jedna od glavnih pretnji za srpsko društvo “demografsko bitisanje”. “Zbornik ima mnogo bolnih i značajnih poruka. Na nama je hoćemo li tradicionalno da okrenemo glavu ili da se po cenu glavobolje sa tim porukama suočimo. SANU će se u narednim godinama suočavati i pokušati da definišemo pravce reagovanja na demografske probleme”, istakao je Kostić. On je podsetio i na reči Živojina Mišića da je jedini pravi heroj u svim našim ratovima bila srpska žena, jer dok su vojnici ginuli one su se borile za život, koliko je to bilo moguće. “Treba se pokloniti onim ženama koje su iznele život i produžile ono što se danas nazvalo Srbima”, naglasio je on.

Direktorka Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka Mirjana Rašević ukazala je na problem odlaganja rađanja i da na to utiču brojni faktori. Među tim faktorima su dugotrajna ekonomska i socijalna kriza sa kojom se Srbija suočava, osećaj ekonomske i psihološke nesigurnosti, izražen individualizam, drugačiji partnerski odnosi, insistiranje na kvalitetu i života roditelja i deteta. “Ostvarivanje materinstva je otežano ponašanjem koje ugrožava reproduktivno zdravlje. Tokom reproduktivnog perioda žena u Srbiji u proseku ima tri namerna prekida trudnoće”, istakla je ona. Upozorila je da je broj žena starosti od 20 do 34 godine od 2011. do 2017. godine smanjen za oko 60. 000 i da ne postoji dugoročan, sveobuhvatan politički odgovor na fenomen nedovoljnog rađanja.

Za testiranje đaka prvaka roditelji treba psihički da pripreme dete

Upis đaka prvaka počeo je prvog aprila i trajaće do 31. maja. U Zrenjaninu će ove godine prvog septembra školovanje otpočeti 960 đaka prvaka. Na osnovu podataka o deci koja pohađaju obavezni pripremni predškolski program, kojima raspolaže Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, očekuje se da će se u 2019/2020. školskoj godini, u prvi razred osnovne škole upisati oko 16.690 učenika.  Novina od ove godine je da roditelji od dokumentacije treba da dostave samo lekarsko uverenje dok ostalu dokumentaciju potrebnu za upis deteta u prvi razred, škole pribavljaju elektronskim putem. U prvi razred ove godine upisuju se deca koja su rođena od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine, a trenutno je u toku testiranje učenika od strane školskog psihologa. “Roditelji treba da na neki način psihički i emocionalno pripreme dete za samo testiranje, da dete ne bude previše uplašeno ali ne i previše opušteno, jer to nije igra. Počinju obaveze, i svi učenici budući prvaci koji stanuju na teritoriji na kojoj se nalazi škola imaju pravo da budu upisani”, saopštila je Snežana Oluški, Načelnica školske uprave za Banat.

Na teritoriji grada Zrenjanina ove godine očekuje se upis 960 đaka prvaka u 28 osnovnih škola, što je za 70 prvaka manje nego prošle godine. U odnosu na gradske, seoske škole su uvek slabije popunjene. “Slabije su popunjene škole “Sonja Marinković” i “Vuk Karadžić”, s obzirom da se nalaze na teritoriji Mesne zajednice Centar, ali tokom godine dolazi do prelaska učenika iz jedne školu u drugu i naravno da roditelji gledaju koje su škole adekvatnije tako da biraju manje popunjene škole”, kazala je Snežana Oluški. Upis budućih prvaka traje do 31. maja 2019. godine, a oni koji se ne upišu do tada, moći će to da urade do početka školske godine.         https://www.youtube.com/watch?v=6cxKXRIn4s4

Đaci iz Kovina u Briselu na debati o evropskim vrednostima

Troje učenika Gimnazije i ekonomske škole u Kovinu učestvovali su na đačkoj debati o evropskim vrednostima u Briselu gde su se uspešno predstavili. Ova škola jedina je iz Srbije čiji su đaci izabrani da otputuju u Brisel na konkursu na kome je učestvovalo više od 1.000 škola iz cele Evrope. Teodora, Branko i Flora učenici treće godine Gimnazije i ekonomske škole iz Kovina na đačkoj debati o evropskim vrednostima u Briselu izneli su svoje stavove o tome kako oni vide budućnost Evropske unije i kako mlade podstaći na aktivnije učešće u političkom životu. Đaci iz više od trideset zemalja bili su podeljeni u 10 grupa. U planu je da najbolji predlozi nađu na dnevnom redu Evropskog parlamenta. Grupa u kojoj je bio Branko Matić osvojila je drugo mesto.

Pripreme za odlazak u Brisel počele su u januaru. Đaci su proučavali kako funkcionišu evropske institucije. U tome im je pomogao Roman Haken predstavnik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta koji je posetio školu u Kovinu, dao dodatne instrukcije o temama i načinu učešća u debati. Pored mogućnosti da posete mesto gde se kreiraju sve najvažnije odluke u Evropi, ovo je bila prilika za upoznavanje sa vršnjacima iz drugih zemalja, a kontakti sa njima nastavljeni su i nakon povratka iz Brisela. https://www.youtube.com/watch?v=7FWH6EYyFrk

Radionice origamija u Svilari

Japanska umetnica Takako, Novosađanima u petak 12. aprila je  održala radionice savijanja papira – origamija u kulturnoj stanici Svilara, u sklopu saradnje Fondacije “Novi Sad 2021” i organizacije EU – Japan Fest. Ovo neće biti jedini termin kada će sugrađani imati priliku da učestvuju na ovim specifičnim radionicama jer će se 19. aprila od 17 do 19 časova, održati još jedna.

Takako je diplomirala na Fakultetu vizuelnih i izvođačkih umetnosti u Tokiju. Nakon završetka studija, otputovala je u Irsku gde je na ulici, prolaznicima pokazivala umetnost savijanja papira. Umetnica kaže da obožava origami zato što ima priliku da upoznaje druge kulture, pokazujući svoju. “Kada sam bila dete, bilo mi je sasvim normalno da imam papire za origami, da ih savijam i igram se sa njima. Tada još uvek nisam bila svesna da mogu da širim japansku kulturu u inostranstvu pokazujući kako se papir savija. Ukoliko ste imali priliku da vidite kako origami izgleda, onda ste se sigurno uverili koliko je origami osetljiv i jedinstven. Nadam se da će ljudi koji budu posetili radionice sa mnom napraviti nešto što nisu do sad, da ćemo biti smeli i da se nećemo plašiti da pokažemo svoju kreativnost”, rekla je Takako. EU-Japan fest je partnerska organizacija na realizaciji ove rezidencije osnovana sa ciljem da podrži transnacionalnu saradnju umetnika i članova zajednice.

Nakon što je Novi Sad dobio titulu 2016. godine, EU-Japan Fest je stupio u kontakt sa timom Fondacije iz čega se prvo izrodio program “Kizuna” koji je namenjen povezivanju novosadske i japanske kulturne scene. Pored ovoga, kao buduća prestonica kulture, Novi Sad ima pristup manjim fondovima za realizaciju programa koji uključuju japanske umetnike. Ova organizacija prepoznala je projekat “Evropska prestonica kulture” kao platformu za saradnju sa umetnicima iz Evrope i za promociju japanske kulture – savremene i tradicionalne. Takođe, cilj programa “Umetnik u gostima” (Plants AiR) Fondacije “Novi Sad 2021” je internacionalizacija lokalne umetničke scene, edukacija i umrežavanje lokalnih umetnika sa inostranim umetnicima i organizacijama. Kroz ovaj program Fondacija podržava novosadske umetnike da realizuju odlazeće rezidencije, ali omogućava i stranim umetnicima da dođu u Novi Sad i da kroz rad sa lokalnim umetnicima razmene iskustva i znanja.

Vremeplov: Umro Darvin

Engleski prirodnjak Čarls Robert Darvin, tvorac teorije evolucije umro je na današnji dan 19. aprila 1882 godine. Tokom ekspedicije brodom “Bigl” od 1831. do 1836. godine sakupio je naučni materijal na osnovu kojeg je ustrojio svoju teoriju razvitka živih bića. Putovanje Biglom opisao je u knjizi “Put prirodnjaka oko sveta”. Na obalama Južne Amerike i ostrvima Tihog okeana proučavao je geološke formacije, biljke i životinje i zaključio je da su se organizmi postepeno menjali. U epohalnom delu “Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja” razradio je tezu o evoluciji. “Postanak vrsta” potpuno je izmenio dotadašnja shvatanja u biologiji, ali je izazvao i žestoka protivljenja. Ostala dela: “Promenljivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima”, “Poreklo čoveka”.

Vremeplov: Umro Džordž Bajron

Na današnji dan 19. aprila 1824. godine umro je engleski pisac Džordž Gordon Bajron, jedan od rodonačelnika evropskog romantizma. Njegova poezija oličavala je slobodarski duh suprotstavljen društvenim normama. Bio je zaljubljen u antičku kulturu. Britaniju je napustio razočaran 1816. i u Italiji je stvorio najveća dela: “Čajld Herold”, “Kain”, “Manfred”, “Don Žuan”. Zaputio se 1823. s ciljem da pomogne borbu Grka za oslobođenje od Turaka, ali je ubrzo oboleo od malarije i umro je u aprilu 1824. ne ostvarivši ideal da se bori za slobodu grčkog naroda.

Vremeplov: Umro Pjer Kiri

Francuski fizičar i hemičar Pjer Kiri, koji je sa suprugom Marijom Kiri-Sklodovskom i Antoanom Anrijem Bekerelom podelio 1903. Nobelovu nagradu za fiziku umro je 19. aprila 1906. godine . S bratom Žakom otkrio je 1880. piezoelektricitet. Proučavao je magnetske pojave, a 1898. sa suprugom je pronašao radioaktivne elemente polonijum i radijum. Dokazao je 1903. da soli radijuma spontano oslobađaju toplotu. Radovi Pjera i Marije Kiri postavili su temelje moderne nauke o radioaktivnosti i pokazali da radioaktivnost uglavnom ne zavisi od spoljašnjih uslova.

Vremeplov: Streljan Sima Marković

Na danšnji dan 19. aprila 1939 godine streljan je Sima Marković, srpski političar, matematičar i filozof, profesor Beogradskog univerziteta i vođa tzv. desne frakcije u Komunističkoj partiji Jugoslavije. Doktorirao je matematiku 1913. kod Mihaila Petrovića (Mika Alas). Od 1926. do 1928. bio je generalni sekretar KPJ, iz koje je isključen 1929, a ponovo primljen 1935. Stradao je u Sovjetskom Savezu, u Moskvi, kao žrtva staljinističkih čistki. Dela: “Nacionalno pitanje u svetlosti marksizma”, “Iz nauke i filozofije”, “Teorija relativnosti”, “Tragizam malih naroda”.

Vremeplov: U Portugalu crkva odvojena od države

Na današnji dan 19. aprila 1911. godine u Portugalu je odvojena crkva od države.

Vremeplov: Umro Tor Hejerda

U svojoj vili u Italiji umro je na današnji dan 19. aprila 2002. godine norveški antropolog, naučnik i istraživač Tor Hejerdal koji se proslavio kada je na splavu Kon-Tiki 1947. godine prešao Pacifik.

Vremeplov: Umro Noris Makverter

Na današnji dan 19. aprila 2004. godine umro je Britanac Noris Makverter koji je sa svojim bratom blizancem Rosom 1955. osnovao “Ginisovu knjigu rekorda”.

Senat UB: Vesna Todorčević izabrana za redovnu profesorku

Senat Univerziteta u Beogradu izabrao je u sredu  Vesnu Todorčević za redovnu profesorku Fakulteta organizacionih nauka. Za nju je na sednici Senata glasalo 27 članova, troje je bilo protiv, a sedam uzdržano. Glasanju je prethodila u rasprava u kojoj su pojedini članovi Senata tražili da se ova tačka dnevnog reda ponovo odloži, s obzirom da Veće grupacije prirodno-matematičkih nauka nije dostavilo obrazloženje zašto nisu podržali njen izbor u zvanje redovne profesorke.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović je prenela članicama Senata obrazloženje da predsednik Veća zbog zdravstvenih razloga nije mogao da zakaže sednicu, a da njegov zamenik to takođe nije uradio jer ima povišen krvni pritisak zbog čega pije terapiju i ne sme da se izlaže stresu.

Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić je pročitao dopis predsednika Veća, koji je molio da se izbor profesorke Todorčević pomeri, jer formalni rok do kojeg to telo treba da se izjasni nije istekao, a ceo slučaj je ponovo vraćen na Matematički fakultet, koji je dobio nalog prosvetne inspekcije da ponovi glasanje. Inspekcija je zamerila tom fakultetu što su pri davanju mišljenja o izboru Vesne Todorčević glasali svi članovi Nastavno-naučnog veća, a ne izborno veće. Dekan Matematičkog fakulteta Zoran Rakić je ocenio da je kandidatkinja “vrlo agresivna” i da je najstručniji organ u izboru u zvanja matični fakultet, a da je Senat predstavničko telo.

Na to je oštro reagovala rektorka, koja mu je poručila da izražava nepoštovanje prema Senatu i da zbog toga može da ga udalji sa sednice. Ona je naglasila da je Senat stručno, a ne predstavničko telo Univerziteta i da nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje obrazloženje predsednika Veća grupacija prirodno-matematičkih nauka. Pojedini članovi Senata su ukazali da se mora voditi računa o interesu kandidata, a na kraju diskusije rektorka Popović je odlučila da stavi na glasanje predlog o izboru profesorke Todorčević.

Slučaj profesorke Todorčević je uzburkao javnost u poslednjih mesec dana između ostalog i zato što se i njeno porodiljsko odsustvo u pojedinim situacijama navodilo kao argumentacija za neizbor zbog nedovoljnog broja časova.

Vakcinacija jedini način da se zaštitimo od malih boginja

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je juče da je vakcinacija jedini način da se stanovništvo zaštiti od malih boginja, da je obuhvaćenost imunizacijom sada na 94 odsto i da je cilj da bude više od 95 odsto vakcinisane dece. U intervjuu za TV Prva, Lončar je podsetio da obuhvat koji prelazi 95 odsto garantuje dobar imunološki bedem cele nacije, te da se tako epidemija koja je buknula u Severnoj Makedoniji, ali i u BiH neće preliti i u Srbiju. “Virus malih boginja je zarazan i lako se prenosi. Jedini način da se zaštitimo jeste imunizacija. Gde kada dođe do pada obuhvata vakcinisane dece ispod 95 odsto, stanovništvo je u opasnosti od zaraze tim virusom”, pojasnio je ministar.

On je podsetio i da je krajem 2017. godine u Srbiji buknula epidemija malih boginja, jer je zbog propagande pojedinaca obuhvat vakcinacijom pao na 81 odsto, te da je u toj epidemiji obolelo 5.800 obolelih, a umrlo 15. “Nismo slušali struku, već šarlatane. Stvorite paniku kod naroda i rezultat je da imamo mrtvu decu”, rekao je Lončar i dodao da se protiv pojedinaca koji su širili paniku među stanovništvom od vakcinacije, ali i protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu postupci vode pred redovnim sudom. On je rekao i da ga nije iznenadila epidemija malih boginja u regionu, ali i u razvijenim zemljama poput SAD, jer se deca ne vakcinišu. “Ne može neko da se zanosi da neće da se vakciniše i da neće da oboli. Ovo je stvar koja ne dozvoljava opuštanje”, istakao je ministar.

Lončar: U solarijum ne mogu mlađi od 18 godina, kreću kontrole

Mlađima od 18 godina zabranjena je upotreba solarijuma novim Pravilnikom o kozmetickim salonima i upotrebi solarijuma koji je nedavno stupio na snagu. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za TV Prva da svako ko koristi solarijum mora biti upoznat s mogućim posledicama, da je strogo propisano na koliko moraju da se menjaju lampe, i da će to biti kontrolisano.

Dečaci udarili profesora fizike u Sedmoj beogradskoj gimnaziji jer im je ošamario drugarice na času!

Profesor fizike u Sedmoj beogradskoj gimnaziji ošamario je juče nasred časa učenicu koja pohađa drugi razred ove škole. Kako saznaje Telegraf, do čitavog incidenta došlo je kada se nezadovoljna ocenom devojčica pobunila. – Na času fizike druge godine došlo je do incidenta. Direktor i ja čuli smo vrisak i odmah otišli u učionicu – kaže pedagog škole Dragica Kitanović za”Telegraf.rs”. Ona objašnjava kako je do incidenta došlo: – Dete je odogovaralo i bila je nezadovoljna ocenom, odnosno reagovala da nije u redu njegov način ocenjivanja. On je je tada ošamario. Druga devojčica krenula je prema njoj da je odbrani i onda je i nju udario. Zatim su dečaci krenuli na profesora kako bi odbranili drugarice i udarili profesora – prepričava Kitanović.

Na pitanje zašto je tako reagovao i da li je bilo predznaka da bi profesor fizike mogao da napadne nekog od učenika, odgovorila nam je samo da šta god da je razlog moramo da vladamo sobom u svim situacijama. Kako dodaje, čim je procenila da je situacija pod kontrolom i da je umirala učenika pozvala je Hitnu pomoć. Devojčici je ukazana pomoć. Obavešteni su roditelji i odeljenski starešina, a profesor je odveden u pratnji policije.

Skandal na školskom takmičenju

Nastavničko veće Gimnazije “Stevan Jakovljević” Vlasotince ocenilo je juče da je pesma pobednica na Okružnom takmičenju recitatora Jablaničkog okruga “Seljenje duše”, autora Nebojše Čehranova, “pornografske sadržine, skaradna, skandalozna” da prevazilazi granice dobrog ukusa, te da su profesori nezadovoljni i zbunjeni, a učenici – preneraženi. Takmičenje je održano 6. aprila u Lebanu u više kategorija, a pomenutu pesmu recitovao je učenik Gimnazije iz te varoši i osvojio prvu nagradu. Tom pesmom predstavljaće okrug na na Republičkoj smotri recitatora “Pesniče naroda mog” u Valjevu. – Pesma je pornografske sadržine, skaradna je i skandalozna i prevazilazi granice dobrog ukusa. Na opšte zaprepašćenje svih prisutnih, žiri je ovu pesmu uvrstio u pet najboljih izvođenja, da bi kasnije, nakon drugog, odnosno finalnog kruga recitovanja, ta ista pesma proglašena pobedničkom – navodi se u saopštenju.

About the Author

admin