Gotov raspust: Svi đaci od ponedeljka u skamijama

Đaci osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji u ponedeljak (6. maja) ponovo se vraćaju u školske klupe, posle prolećnog raspusta. Učenici su imali predah od deset dana, jer su se na prolećni raspust nadovezali prvomajski praznici.

Učenici u Vojvodini od  juče  su u školskim klupama, jer je za njih prolećni raspust počeo 19. aprila i trajao do 2. maja.

Školska godina za osnovce i srednjoškolce završava se 14. juna, za maturante nešto ranije zbog obaveza oko završnog ispita i prijemnog.

Zbirka iz srpskog za “male maturante” uz “Blic”

“Blic” u ponedeljak, 6. maja, poklanja zbirku zadataka iz srpskog jezika za polaganje završnog ispita. Završni ispit za osmake biće organizovan 17, 18. i 19. juna. Svi osmaci moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja a uspeh koji postignu na ovom testu odlučivaće puno i o tome koju srednju školu mogu da upišu. “Blic” pomaže budućim srednjoškolcima uz poklon zbirke sa zadacima iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa. Svaka zbirka sastoji se iz tri dela, od zadataka osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a tu su i rešenja.  Elem, u ponedeljak 6. maja čitaoce Blica čeka  poklon – zbirka iz srpskog jezika, a već narednog ponedeljka i zbirka  iz matematike.

Šarčević: Vučić najavio veće plate!!!

Predstavnici USPRS održali su  25. aprila konferenciju za novinare na platou ispred Ministarstva prosvete, odakle su zatražili da se prosvetarima povećaju plate za 10 odsto, te da se nastavi dijalog sindikata i ministarstva o platnim razredima, o novoj mreži škola, kao i o dopuni Kolektivnog ugovora. “Unija traži hitne pregovore sa ministrom prosvete i Vladom Srbije, kako bi se plate zaposlenima u prosveti povećale za 10 odsto od 1. maja. Smatramo da za to novca ima i da bi to bilo pravedno”, rekao je, tom prilikom, član predsedništva USPRS Vladimir Adžić. On je rekao i da su administrativni radnici u školama nepravedno zapostavljeni, da rade sa koeficijentom od 8,62, te da je njihov predlog da im se koeficijent poveća na 13,42 kako bi imali bolju startnu poziciju kada se uvedu platni razredi.

Šarčević odgovara da su vrata Ministarstva prosvete za sindikate uvek otvorena i da sindikati učestvuju u donošenju svih zakona, kao i nove strategije obrazovanja. Dodaje da su u toku razgovori sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, da će do kraja maja biti završena izrada kataloga radnih mesta i da će se posle toga nastaviti pregovori o platnim grupama i platnim razredima.

Komentarišući zahtev sindikata da plate u prosveti budu povećane za 10 odsto od 1. maja, on je rekao da ne želi da licitira, ali da je predsednik u svojim izjavama već pominjao da će biti povećanja plate u ovoj godini. “Svaki put nagovaram i predsednika i premijerku da to povećanje bude malo više za obrazovanje, kako bi se smanjila razlika koja postoji u javnom sektoru”, rekao je Šarčević i dodao da bi to bilo peto povećanje plate u prosveti za vreme njegovog mandata od dve godine i devet meseci.

Kad je reč zahtevu za dopunu Kolektivnog ugovora, koje traže sindikati, ŠŠarčević odgovara da ne postoji bolji kolektivni ugovor u Evropi od onog koji imaju prosvetari u Srbiji. “Čak su i neki sindikati priznali da bolje od ovog ne može da se dobije. Mi insistiramo na kolektivnom ugovoru za visoko”, zaključio je ministar.

U aprilu 10.850 e-prijava za upis dece u vrtić

 Elektronsku prijavu za upis dece u predškolske ustanove putem usluge eVrtić tokom aprila podnelo je 10.850 roditelјa u Beogradu, Novom Sadu, Inđiji, Smederevu, Kragujevcu, Svilajncu, Kikindi i Beočinu. Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za IT i e-upravu, u Beogradu je čak 46 odsto roditelјa koji su prijavili dete u predškolsku ustanovu to uradilo korišćenjem usluge eVrtić. Iz Kancelarije podsećaju da je prijava deteta u predškolsku ustanovu putem nacionalnog Portala eUprava od ove godine omogućena u 17 gradova i opština Srbije zahvalјujući usluzi eVrtić.

Usluga eVrtić omogućava lakši, brži, potpuno elektronski i besplatan način prijave deteta u predškolsku ustanovu, a roditelјi više ne moraju da odlaze na šaltere prilikom upisa dece u predškolske ustanove.  Elektronsko podnošenje prijave se vrši jednostavnim popunjavanjem onlajn obrasca, a prilaganje izvoda iz matične knjige rođenih, prebivališta i uverenja o zaposlenju nije potrebno, jer su podaci automatski dostupni putem informacionih sistema eUprave.

Elektronska usluga upisa dece u predškolske ustanove u preostalih devet gradova i opština biće dostupna tokom maja u Zrenjaninu od 3. do 17. maja, Sremskoj Mitrovici od 3. do 31. maja, Irigu od 6. do 31. maja, Jagodini od 6. do 31. maja. Zatim, u Somboru od 6. do 17. maja, Vršcu od 6. do 17. maja, Šapcu 9. do 24. maja, Kruševcu od 24.5. i biće dostupna tokom cele godine, a u Žabalјu će konkurs biti dostupan u toku maja, a  naknadno će biti objavlјen početak rada usluge.

Sombor: Deca migranti priredbom obeležila uskršnje praznike

Deca migranti iz Iraka i Avganistana smeštena u Prihvatnom centru u Somboru održala su priredbu u prostorijama Crvenog krsta u tom gradu povodom pravoslavnog Uskrsa, na kojoj su pevali pesme kojima obeležavaju najveće muslimanske verske praznike. Katarina Ivanović ispred Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji rekla je da je to samo jedna u nizu akcija koju sprovodi Podrška, a u gradovima u kojima borave migranti sa ciljem da se oni povežu sa lokalnom zajednicom. „Sombor je izuzetna zajednica gde postoji sinergija izmedju migranata i lokalne zajednice. Uspešno saradjujemo sa svim institucijama koje se bave migrantskim pitanjima, sa lokalnom zajednicom, sa obrazovnim institucijama, Crvenim krstom i Komesarijatom za izbeglice i migracije“, kazala je Ivanović. Dodala je da osim što se bave društvenim radom, donirali su opremu i vozilo za Dom zdravlja u Somboru, kao i vozilo za vrtić u tom gradu, a uredjen je i park u Prihvatnom centru koji koriste migranti i lokalna zajednica. Ivanović je kazala da je odziv migranata za društvene akcije uvek zadovoljavajući, posebno kada su u pitanju kreativne aktivnosti, kao što je obeležavanje praznika. „Danas su stari i mladi iz migrantske populacije i lokalne sredine imali priliku da razmene iskustvo i znanje kada je reč o obeležavanju pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih praznika“, rekla je ona.

Zamenik gradonačelnika Sombora Antonio Ratković zahvalio je deci na pripremljenom programu, UNDP-u i Crvenog krstu koji su pomogli u obezbedjenju poklona deci. „Hvala deci koja su ulepšala predstojeće praznike“, rekao je Ratković.

Predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije Goran Bošković kazao je da je ponosan na decu iz Prihvatnog centra u Somboru u kom u svakom trenutku boravi od 40 do 60 dece. „Za svaki njihov praznik deca pokazuju običaje, a danas su ih pokazali povodom našeg Uskrsa“, rekao je Bošković.

Predsednica Udruženja penzionera u Somboru Branka Simin kazala je da su deca migranti farbala jaja sa članovima tog udruženja. „Ganuta sam današnjom priredbom i ovo je samo početak našeg uključivanja u život migranata“, rekla je Simin.

Predstavnica Crvenog krsta iz Sombora Nataša Todorović istakla je da ta organizacija tradicionalno pomaže migrantima i da su i ovom akcijom pokušali da ih uključe u društvenu zajednicu da se ne bi osećali izolovano. Ona je rekla da se trude da neguju multikulturalnost i da migrantima „pokažu da žive u sigurnoj zemlji koja ih prima otvorenog srca“.

Dodelјene godišnje nagrade Fondacije Mali princ

Godišnje nagrade Fondacije „Mali princ” za umetničko stvaralaštvo u oblasti muzičke, dramske i likovne umetnosti dobili su studenti Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu Ivana Damjanov (muzička umetnost), Stefan Beronja (dramska umetnost) i Teodora Mijatović (likovna umetnost). Statuu i novčanu nagradu u iznosu od 1.500 evra studentima je dodelila Aleksandra Veđeci Boškov, osnivač fondacije i Ksenija Blažić, direktorica fondacije na svečanosti koja je upriličena na Akademiji umetnosti. Nagrada se dodelјuje 16. godinu za redom, a tim povodom na Aleksanda Veđeci Boškov je istakla da sa velikim ponosom Fondacija „Mali princ“ sarađuje veoma uspešno sa Akademijom umetnosti i da je veliko zadovolјstvo videti mlade i talentovane lјude koje nakon završetka studija ostvaruju zavidne uspehe u umetnosti, a da im nagrada služi kao jedan podstrek u realizaciji cilјeva.

Prof. Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti rekao je da se nagrada veoma afirmisala među studentima tako da oni samostalno izvode svoje umetničke projekte, kako kroz rad u Pozorištu Promena, samostalne izložbe, kao i nastupe na međunarodnim muzičkim takmičenjima.

Ivana Damjanov je student ubrzanih studija treće i četvrte godine Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi vanrednog profesora Milana Miladinovića, odsek klavir. Kao izuzetan talenat upislala je AUNS dve godine pre svoje generacije. Iako ima samo dvadeset godina, svojim brojnim nagradama i nastupima već se pozicionirala među vodeće mlade pijaniste svoje generacije. Stefan Beronja je pre deset dana odbranio master rad predstavom “Na dnu” u klasi prof. Jasne Đuričić. Još kao student treće godine počeo je saradnju na profesionalnim projektima kako u pozorištu, tako i na filmu. Do sad je pokazao raskoš svog talenta u dva profesionalna ostvarenja, kada je reč o filmu kao i nekoliko veoma zapaženih kreacija u pozorištu. Teodora Mijatović je apsolvent na vajarstvu u klasi doc. Nikole Macure. U prvoj godini osnovnih akademskih studija osvaja nagradu za najbolјi relјef koju dodelјuje Katedra za vajarstvo. U trećoj godini osvaja nagradu „Veliki akt“ za najbolјe postignute rezultate u vajanju akta u prirodnoj veličini.

Na završnoj godini osvaja nagradu za najuspešniji umetnički rad u umetničkoj disciplini vajanje kojom je stekla pravo da izlaže na izložbi koju organizuje Fondacija „Mali Princ“.

Radosno detinjstvo: Dvostruko više prijava od slobodnih mesta

Konkurs za upis dece u Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo” završen je 24. aprila. Na 1.615 slobodnih mesta pristiglo je 2.725 lično predatih prijava, a elektronskom uslugom eVrtić, preko nacionalnog Portala E-uprava pristiglo je 1.248 prijava, tako je ukupno stiglo 3.973 prijava, odnosno duplo više nego slobodnih mesta.  Ovi podaci pokazuju da su državni vrtići i dalјe opcija broj jedan, budući da usluge boravka za dete od jedne do tri godine iznose 3.876,20 dinara, za dete od tri do pet i po godina 2.657,28 dinara, za pripremni i predškolski program u celodnevnom trajanju 2.657,28 dinara, a za poludnevni boravak, u trajanju od četiri sata dnevno, 1.040,77 dinara. Ovako pristupačne cene moguće su zahvalјujući učešću Grada Novog Sada u plaćanju u iznosu od 80 odsto i nadoknadi Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu koja amortizuje poskuplјenje usluga „Radosnog detinjstva”.

Iz kabineta gradonačelnika kažu da je velika verovatnoća da će mališani zaposlenih roditelјa dobiti mesto u državnom vrtiću, a ukoliko ipak ostanu na listi čekanja, Grad će subvencionisati njihov boravak u privatnim predškolskim ustanovama, tako da za mame i tate koji u međuvremenu pronađu posao postoji rešenje koje ne predstavlјa prevelik mesečni trošak.

Kako tvrde, ova finansijska podrška isplaćuje se redovno. Uplata za februar 2019. godine je realizovana, a u toku su prikuplјanje i obrada podataka za isplatu finansijske podrške za mart 2019. Privatne predškolske ustanove bile su dužne da najkasnije do 20. aprila dostave Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu dokaz o uplati roditelјa na tekući račun i overen mesečni izveštaj o prisutnosti dece.

Elektronskom uslugom E-vrtić preko nacionalnog Portala E-uprava znatno je olakšano apliciranje za upis dece u vrtiće, čime su smanjene gužve prilikom dostavlјanja neophodne dokumentacije. Tako je ove godine pristiglo 1.248 prijava. Jedina mana je što portal zasad nije povezan sa svim državnim službama, te je prikuplјanje podataka otežano za posebne kategorije poput samohranih roditelјa, staratelјa, studenata, teško obolelih…

Centralna kuhinja do 1. septembra

Prema Aneksu ugovora o prenosu sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja, koji su potpisali Grad Novi Sad i Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, rok za realizaciju projekta izgradnje Centralne kuhinje je 30. jun 2019. godine. Plan je da potrebna oprema bude nabavlјena u julu i avgustu, čime bi se stvorili uslovi da kuhinja bude puštena u rad tokom leta, a najkasnije 1. septembra.

Obnovlјen vrtić u Melencima

Uoči prolećnih praznika u dečjem vrtiću „Neven” u Melencima održana je svečanost povodom završetka renoviranja i tehničkog opremanja ovog objekta. Sve je urađeno u okviru projekta „Mere populacione politike“, a na svečanosti su bili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i predsednik Saveta MZ Melenci Veselin Frajić. Vrtić „Neven” u Melencima radi već 30 godina, sada je potpuno renoviran, na radost 170 dece uzrasta od jedne do šest godina, koji su obuhvaćeni programima ove ustanove. Okrečene su radne sobe, zamenjena stolarija, oluci, ugrađen je krovni prozor, hoblovani i lakirani parketi, što će doprineti i povećanju bezbednosti dece, a ne manje značajno je i opremanje vrtića didaktičkim i tehničkim sredstvima koja će pomoći i deci i njihovim vaspitačima da unaprede rad.

Lane je Grad Zrenjanin dobio 23,7 miliona dinara bespovratnih sredstava od Kabineta ministra bez portfelјa zaduženog za demografiju i populacionu politiku, u okviru Programa podrške sprovođenju mera populacione politike. Sredstva su odobrena za projekat „Mere populacione politike“, po kojem je Grad uložio još 5,9 miliona dinara, pa je ukupna vrednost tog projekta 29,6 miliona. Projektom su bile obuhvaćene edukativne aktivnosti iz oblasti populacione politike i značajno infrastrukturno opremanje vrtića u selima Melenci, Elemir, Ečka, Stajićevo, Klek, Lukićevo i Lazarevo. Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić je rekao da vrtići u seoskim sredinama formalno pripadaju školama, ali da grad čini sve što je neophodno da po opremlјenosti i infrastrukturi ni po čemu ne zaostaju u odnosu na gradske vrtiće koji su u sastavu Predškolske ustanove Zrenjanin.

“Pokretno svetleći most” pančevačkih đaka najbolja inovacija

U holu Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Pančevu nalazi se “Pokretno svetleći most”, izum sedmoro đaka ove škole za koji su osvojili prvo mesto na takmičenju “Najbolja tehnološka inovacija” za učenike i studente, organizovanom od strane Ministarstva Prosvete. Ovaj most ima praktičnu primenu jer omogućava đacima da lakše dođu do znanja iz raznih oblasti. Pokretno svetleći most nastao je kao rezultat primene znanja iz matematike, fizike, programiranja, likovne umetnosti… Nešto više od 3 meseca bilo je potrebno učenicima pančevačke škole “Nikola Tesla” da završe izum za koji su osvojili prvo mesto u kategoriji najbolje srednjoškolske inovacije. Uz maketu mosta osmislili su dve aplikacije: Matematički kviz i zanimljivosti o mostovima. Njihov izum koristiće svim učenicima. U timu je bilo sedam đaka različitih obrazovnih smerova. Prošli su i obuku koja se odnosi na pisanje marketing plana, veštinu prezentovanja i nalaženja kupaca.

Đaci ove škole angažovani su i na novom projektu “Matematičkom satu”, elektronskoj knjizi o najpoznatijim matematičarima. Svoj rad predstaviće sredinom maja na takmičenju u Vrnjačkoj Banji. https://www.youtube.com/watch?v=vQ4NJWXEFw8

UB: Novi program na Mašinskom fakultetu

Mašinski fakultet u Beogradu saopštio je da je na osnovnim akademskim studijama akreditovao novi studijski program – Informacione tehnologije u mašinstvu, koji će startovati već od školske 2019/2020 godine. Kako se navodi u saopštenju, u prvu godinu biće upisano ukupno 60 brucoša, od kojih 20 na teret budžeta i 40 u statusu samofinasirajućih studenata. Predviđeno je da studijski program IT u mašinstvu traje tri godine i nosi 180 ESPB bodova.

Prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta, Ljubodrag Tanović rekao je da jedan od osnovnih ciljeva uvođenja novog studijskog programa da studentima obezbedi kvalitetno opšte i profesionalno obrazovanje iz domena informacionih tehnologija, kao i sticanje znanja iz oblasti računarskih tehnologija neophodnim za mašinsko inženjerstvo i industrije. “Ideja je da se na osnovnim akademskim studijama, na kvalitativno drugačijem pristupu unapredi celokupni nastavni proces kako bi budući inženjeri stekli sve neophodne kompetencije koje donosi ubrzani tehnološki razvoj u svetu”, rekao je Tanović.

Sva deca iz prioritetnih grupa dobiće mesto u beogradskim vrtićima

Mesta u beogradskim vrtićima ima za 7.900 mališana. Sekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak kaže za RTS da nema mesta panici, kao i da će prvi put u Beogradu sva deca sa liste čekanja za prioritetne grupe dobiti svoje mesto u vrtićima. Slavko Gak je, gostujući u “Beogradskoj hronici”, istakao da nema mesta za nervozu i paniku, kao i da grad čini velike napore da svu decu u što kraćem roku uključi u predškolsko obrazovanje. “Do kraja ove godine biće preko 80.000 dece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem”, rekao je Gak. “Naše analize i procene su takve da mesta panici nema i ja mislim da će grad Beograd prvi put od kada postoji predškolstvo biti grad bez liste čekanja dece u prioritetu”, naglasio je Gak.

Ukazao je da je gotovo siguran da će moći 1. septembra da kaže da je Beograd grad bez liste čekanja, a ukoliko to ne bude reći će kolika je ta lista. Roditeljima je savetovao da iskoriste opciju elektronskog upisa koja odlično funkcioniše, da sačekaju krajnje liste, kao i da posle toga ima rok za žalbe ukoliko smatraju da je bilo nepravilnosti.

Vremeplov: Umro Tito

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito umro je na današnji dan 4. maja 1980. Upravljao je Jugoslavijom 35 godina. Tačan datum njegovog rođenja nije poznat, ali je rođendanom smatran 25. maj 1892, što je proslavljano u skladu s jakim kultom ličnosti koji je sistematski građen tokom njegove vladavine. Kao austrougarski kaplar učestvovao je u Prvom svetskom ratu – između ostalog i u borbama protiv srpske vojske. Ranjen je i zarobljen u Rusiji 1915, posle čega je pobegao iz zarobljeništva i učestvovao u Oktobarskoj revoluciji. U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca se vratio krajem oktobra 1920, kada je postao član Komunističke partije, a 1937. njen generalni sekretar, voljom Staljina, posle smenjivanja i streljanja Milana Gorkića. Radio je 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi u vreme kad je likvidiran znatan broj jugoslovenskih komunističkih prvaka. Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svetskom ratu Partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska). Iz rata je izašao kao legendarni vođa. Osim borbe protiv okupatora jedinice pod njegovom komandom sprovele su komunističku revoluciju – tokom i nakon rata. U zanosu revolucionarne “pravde” nestale su desetine hiljada nekomunista – pod maskom “borbe protiv saradnika okupatora” – čime je u stvari nepovratno uništen čitav građanski sloj. Odbio je Staljinov pritisak 1948, nakon čega je decenijama dobijao značajnu finansijsku i vojnu pomoć (vojnu većinom do polovine pedesetih) od SAD. Bio je jedan je od osnivača Pokreta nesvrstavanja, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj. U unutrašnjoj politici ostavio je ustrojstvo koje je na kraju razorilo Jugoslaviju – Ustav iz 1974. godine.

Vremeplov: Umro Jovan Hadžić (Miloš Svetić)

 Na današnji dan 4. maja 1869. godine umro  srpski pisac i političar Jovan Hadžić, poznat i kao Miloš Svetić, prvi predsednik Matice srpske. Gimnaziju je učio u Karlovcima i Pešti, prava u Pešti i Beču, a doktorat prava stekao je u Pešti 1826. U više navata bio je poslanik na srpskim crkveno-narodnim saborima, ali i u Ugarskom saboru. Bio je dosledan protivnik reforme Vuka Karadžića, i držao je da treba očuvati slavjanoserbsko nasleđe. Bio je advokat, direktor gimnazije u Novom Sadu, izradio je Građanski zakonik Srbije (objavljen 1844.). Uređivao je “Serbski letopis” (iz okrilja tog časopisa izrasla je Matica srpska) i Davidovićevu “Golubicu” i pokrenuo časopis “Ogledalo serbsko”. Pisao je poeziju u pseudoklasičarskom stilu i prevodio klasične autore: Homera, Horacija i Vergilija, kao i nemačke pisce, uključujući Getea. Nepravedno je nipodaštavan iz kruga Vukovih sledbenika iako je bio veliki nacionalni i kulturni radnik, visokih intelektualnih dometa.

Vremeplov: Rođen Tomas Haksli

Engleski biolog i filozof Tomas Henri Haksli, vatreni pobornik teorije Čarlsa Darvina rođen je na današnji dan 4. maja 1825. Snažno se protivio tradicionalnoj teologiji i skovao je termin “agnosticizam” (nije spoznao) da bi opisao sopstvenu poziciju. Od 1883. do 1885. bio je predsednik Kraljevskog društva (Akademija nauka). Evolucionistička shvatanja izložio je u delu “Mesto čoveka u prirodi”. Ostala dela: “Evolucija i etika”, “Nauka i kultura”, “Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka”.

Vremeplov: Poginuo Goce Delčev

Na današnji dan 4. maja 1903. godine poginuo je Goce Delčev. U Sofiji je izbačen iz vojne škole pošto je bio socijalistički orjentisan. Kasnije, zbog niskog rasta nije primljen na Vojnu akademiju u Beogradu. Dve godine bio je učitelj, a 1896. je s malom četom počeo borbu protiv Turaka. Zalagao se za federaciju balkanskih zemalja. Poginuo je u borbi protiv Turaka u maju 1903. tri meseca pre izbijanja Ilindenskog ustanka, čiji je početak odlagao s pravom smatrajući da je preuranjen i slabo pripremljen. Makedonci ga smatraju svojim nacionalnim junakom, ali i Bugari.

Vremeplov: Kineske studentske demonstracije protiv Versajske mirovne konferencije

Kineski studenti su na današnji dan 4. maja 1919. godine demonstrirali protiv odluke Versajske mirovne konferencije da nemačke posede u provinciji Šantung preda Japanu. Akcija poznata kao “Pokret 4. maja”, u koju su ubrzo uključeni i radnici, odlučujuće je podstakla osnivanje Komunističke partije Kine u julu 1921.

Vremeplov: Rođen Petar Konjović

Na današnji  dan 5. maja 1883 godine rođen je srpski kompozitor i muzički pisac Petar Konjović, rektor Muzičke akademije u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti i upravnik Muzikološkog instituta. Inspirisao se narodnim motivima i učvrstio je nacionalni smer u srpskoj muzici. Dela: opere “Knez od Zete”, “Vilin veo”, “Koštana”, “Seljaci”, zbirke solo pesama “Moja zemlja”, “Lirika”, knjige “Stevan Mokranjac”, “Miloje Milojević”, “Knjiga o muzici”.

Vremeplov: Rođen Seren Kjerkegor

Na današnji dan 05. maja 1813 rođen je danski filozof Seren Kjerkegor, rodonačelnik filozofije egzistencijalizma, nazvan “Kopenhaški Sokrat”. Nasuprot filozofskoj tradiciji, posebno prema sistemu filozofije Fridriha Hegela, razvio je specifičan filozofski stav. Prema njegovom učenju, za egzistenciju nema sistema, jer je ona nemir, strepnja, očajanje, doživljaj greha – uvek odnos, a ne kategorijalno postojanje. Dela: “O pojmu ironije sa stalnim osvrtom na Sokrata”, “Ili-ili”, “Pojam strepnje”, “Bolest na smrt”, “Dnevnik”, “Stadijumi na životnom putu”, “Filozofske mrvice”.

Rođen Karl Marks

Na današnji  dan 5. maja 1818. godine rođen je nemački filozof Karl Marks, najveći teoretičar socijalističke misli i lider radničkog pokreta u 19. veku. Završio je studije filozofije u Berlinu, a u 23. godini doktorirao je filozofiju na Univerzitetu u Jeni sa izvanredno ocenjenom disertacijom “Razlika između Demokritove i Epikurove filozofije prirode”. Odustajući od univerzitetske karijere, posvetio se publicističkom radu u “Rajnskim novinama”, čiji je glavni urednik postao 1842. Pruske vlasti su 1843. zabranile list, posle čega je otišao u Francusku i otad je, s kraćim prekidima, ceo život proveo u emigraciji, najduže u Engleskoj, gde je i umro. Od septembra 1844. do kraja života družio se i najtešnje sarađivao s nemačkim filozofom Fridrihom Engelsom. S njim je 1847. u Londonu osnovao Savez komunista, prvu revolucionarnu radničku organizaciju. Drugi kongres Saveza komunista zadužio ga je da napiše sažet program organizacije i u saradnji sa Engelsom 1848. izdao je brošuru “Manifest Komunističke partije”. Pod njegovim uticajem, 1864. osnovana je Prva internacionala. Napisao je niz kapitalnih dela iz ekonomije, filozofije, istorije i sociologije. Dela: “Prilog jevrejskom pitanju”, “Prilog kritici Hegelove filozofije prava”, “Kritika Hegelove filozofije državnog prava”, “Ekonomsko-filozofski rukopisi”, “Teze o Fojerbahu”, “Nemačka ideologija” (sa Engelsom), “Sveta porodica” (sa Engelsom), “Beda filozofije”, “Klasne borbe u Francuskoj 1848-1850”, “Osamnaesti Brimer Luja Bonaparte”, “Građanski rat u Francuskoj”, “Kapital – kritika političke ekonomije”.

Vremeplov: Rođen Henrik Sjenkjevič

Na današnji  dan 5. maja 1846 godine  rođen je poljski pisac Henrik Sjenkjevič, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1905. Svetsku slavu stekao je istorijskim romanima. Dela: romani “Quo vadis”, “Ognjem i mačem”, “Potop”, “Pan Volodijovski”, “Bez dogme”, “Porodica Polanjeckih”, “Kroz pustinju i prašumu”, zbirka pripovedaka “Skice ugljenom”.

“Prevencija vršnjačkog nasilja – nasilje nije kul, nasilnik nije drug”

Neretko smo svedoci vršnajčkog nasilja, a Staropazovački Centar za socijalni rad upravo u cilju njegovog sprečavanja, sprovodi projekat “Prevencija vršnjačkog nasilja – nasilje nije kul, nasilnik nije drug”. Projektom su obuhvaćeni učenici nižih razreda Osnovne škole, ali i njihovi roditelji kao važna karika u suzbijanju ovog problema.       https://www.youtube.com/watch?v=guQJOpGN4ow

Priština: Tri učenika Poljoprivredne škole izbodena nožem

Tri učenika izbodena su u Poljoprivrednoj školi u Prištini, a jedan je zadobio teške povrede. Policija je potvrdila da se incident dogodio u školi u naselju Emšir u Prištini kada se sukobilo više lica i dodala da se radi o troje maloletnika od 16 i 17 godina, preneo je sajt “Gazeta ekspres”. Kako se navodi, incident se dogodio u toku odmora u školi, motiv nije poznat, a policija traga za tri osobe.

Dečak (8) sadista ubijao bebe, a izvukao se!

Ovaj mladi ubica bio je jedan od onih čiji su zločini toliko šokantni da se čine poput dela nekog horor filma. Vesti o stravičnim zločinima mladog, osmogodišnjeg, i najmlađeg serijskog ubice na svetu, Amardip Sada, 2007. godine prošile su se svetom. Sa ubistvima je počeo godinu dana pre nego je konačno završio u rukama policije. Njegove žrtve bila su deca, bebe iz lokalnog sela, a među njima i njegova osmomesečna sestra. Iako nije jasno zašto je napadao decu, pretpostavlja se da su mu bili lake mete zbog toga što se nisu mogli da se brane i što su bili jako maleni, piše Ranker.

Amardip je rođen 1998. godine u Begusaraju u Indiji. 2006. godine je ubio šestomesečnog rođaka, a ubrzo nakon toga osmomesečnu sestru. Zatim je ubio još jednom, godinu dana kasnije, šestomesečnu ćerku komšije. Niko ga nije prijavio, i teško je razumeti zašto je njegova porodica skrivala njegove zločine. Nastradala je i treća beba. Dok ga je policija ispitivala činilo se da optužbe ne shvata ozbiljno. Kada su ga pitali zašto je ubio troje dece, on je zatražio keks. Porodica je pokušala da sakrije njegove zločine, i čini se da mu nisu objasnili da je učinio nešto loše. Kada su se lokalci počeli da raspituju, on je sa veseljem pričao o tome što je učinio. Čak im je pomogao da pronađu jedno od tela. Zločine je detaljno opisivao. – Spavala je u školi. Odveo sam je malo dalje i ubio je kamenom, pa sam je sahranio – govorio im je o ubistvu poslednje devojčice.

Policija je otkrila da su njegove reči bile istinite kada su pronašli telo šestomesečne Kušbo u plitkom grobu koji im je Sada pokazao. Pogled na telo potvrdio je njegove reči, udario je u glavu ciglom i razbio joj lobanju. Slučaj je privukao pažnju medija i psihologa, a jedan od njih Šamšad Husein, rekao je kako je Sada najverovatnije sadista koji uživa da nanosi povrede. Prema drugom, on ne poznaje razliku između dobra i zla. Na kraju, dijagnostifikovan mu je poremećaj ponašanja.

Veruje se da se njegov problem može uspešno da izleči. U SAD-u detetu koji počini posebno strašne zločine može se suditi kao odrasloj osobi. U Indiji važe drugačija pravila, koja su omogućila da Sada izbegne bilo kakve legalne posledice. Najstroža kazna koju je mogao da dobije je bila tri godine u popravnom domu. Nikakve informacije o njegovom stanju i presudi nisu javno objavljene, a neki pretpostavljaju da je dobio tri godine u psihijatrijskoj ustanovi. Amardip Sada kontaktirao je medije 2015. i obavestio ih da boravi u domu za mlade do svoje 18. godine. Na svoj rođendan 2016. godine trebalo je da izađe na slobodu. Navodno je promenio ime u Samarđit kako bi sačuvao privatnost.

Direktor “Epla”: Sva deca bi trebalo da nauče da kodiraju

Izvrši direktor kompanije “Epl” Tim Kuk smatra da je kodiranje najbitniji drugi jezik koji bi trebalo naučiti. “Mislim da bi svako dete trebalo da nauči da kodira. Bez obzira da li vam strast leži u nauci ili umetnosti, to je način da se izrazite”, rekao je Kuk na samitu “Tajm 100” u Njujorku, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC). Prema njegovim rečima, ne mora svako da postane programer. “Pričam o osnovama kao što su matematika i istorija, to su bitne stvari koje bi deca trebalo da znaju”, rekao je Kuk.

Do sada ste vikali na kompjuter, sada će on vikati na vas

Kompanija IBM predstavila je u San Francisku veštačku inteligenciju koja je u stanju da vodi smislenu debatu sa ljudima koji su iskusni debateri. Američki poslovni magazin “Forčun” navodi da je, od pojavljivanja prvih personalnih računara, bilo ljudi koji su vikali na njih, a da sada “Projekat Debater” – razvijan šest godina – daje mašinama priliku da uzvrate ljudima. Sam kompjuter je u obliku crnog obeliska ili monolita, nalik onom iz filma “Odiseja u svemiru 2001.” IBM je naveo da je već godinama organizovao ovakve debate između ljudi i mašine, ali samo unutar kompanije, dok je sada prvi put predstavio takvu debatu u javnosti. “Debater” je osmišljen s namerom da primi i obradi jedno pitanje i da zatim skenira milijarde rečenica iz dokumenata od Vikipedije do članaka iz časopisa i vesti kako bi sačinio sopstvene argumente, protivargumente i zaključke, koje izgovara mirnim tonom. Inače, teme javne predstavljene debate između mašine i čoveka bile su subvencionisanje istraživanja kosmosa i povećanje primene telemedicine, a nijedan od “Debaterovih” argumenta nije bio unapred pripremljen, napominje IBM. Iako je ova tehnologija još u ranoj fazi, predstavlja korak dalje u razvoju konverzacijskih oblika veštačke inteligencije (AI).

By admin