Vesti – 08.05.2019.

Šarčević: Srpskoj manjini u Albaniji bolji uslovi za učenje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se  u ponedeljak 6. maja u Bujanovcu sa ministarkom obrazovanja, sporta i omladine Republike Albanije Besom Šahini sa kojom je razgovarao o unapređenju prosvetne saradnje dve države. Šarčević je istakao da je na sastanku bilo reči o tome kako da se poboljšaju uslovi za učenje srpskoj manjini u Albaniji, saopštilo je Ministarstvo prosvete. “Tim povodom posetiću Tiranu i Skadar gde živi najveći broj građana srpske nacionalnosti. Koliko sam upoznat u Albaniji je u pripremi zakon koji će im omogućiti da se izjasne na kom jeziku žele da slušaju nastavu”, rekao je ministar.

Šarčević je ocenio da je to veoma dobar način da se našim građanima koji žive van matice približe reforme u srpskom obrazovanju. On je dodao i da je dogovoreno da se formiraju radni timovi u Srbiji i Albaniji čiji je cilj da se na albanski jezik prevede što više udžbenika za prvi, drugi, peti i šesti razred osnovne škole, koji su reformisani. “Dogovorili smo se oko udžbenika za albansku zajednicu na jugu Srbije. Prevod će raditi stručnjaci iz Tirane i sa Filološkog fakulteta u Beogradu”, naveo je Šarčević. On je dodao da kada je reč o prirodnim naukama, Albanija i Srbija rade po sličnom kurikulumu.

Ministarka Besa Šahini ocenila je da je kroz obrazovanje važno izgraditi osnovne veštine koje će biti korisne ne samo za dalje školovanje već i za život uopšte. “Želimo da naša omladina ima dobro osnovno znanje, ali i o nauci i digitalnim kompetencijama kako na maternjem tako i na drugim jezicima”, navela je Šahini. Ona je dodala da se sa ministrom Šarčevićem saglasila da je neophodno da se poboljšaju znanja i veštine učenika u osnovnim školama i naglasila da je Albanija spremna da ponudi svoje znanje, eksperte i literaturu kako bi se postigao taj zajednički cilj u obrazovanju.

Ministri prosvete dve države, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković i predstavnici lokalne samouprave obišli su danas i OŠ “Desanka Maksimović” u Biljači.

Studije će se strože proveravati

U Srbiji legalno rade 373 visokoškolske ustanove sa 3.449 akreditovanih studijskih programa, a zbog strogih pravila njihov broj mogao bi u narednom periodu da se smanji. Po novim pravilima, fakultete kojima ove i naredne godine ističe akreditacija čeka stroža provera te će mnoge visokoškolske ustanove morati da poprave kvalitet svog rada kako bi ispunile uslove za reakreditaciju.  Proces akreditacije i provere kvaliteta uklјučje 612 stručnih recenzenata. Nacionalno telo za akreditaciju je raspisalo konkurs za nove strane recenzente, koji mogu da se prijave do kraja godine. Umesto troje recenzenata, novi Zakon o visokom obrazovanju uveo je pravilo komisije od pet recenzenata, od kojih su troje profesori, jedan je privrednik i jedan je iz reda studenata.

U Nacionalnom telu za akreditaciju kažu da je najveća novina uvođenje stručnih recenzenata iz inostranstva. Već ima prijavlјenih i uglavnm su iz regiona. Nјihovo prisustvo je obavezno u akreditaciji doktorskih studija, a planira se da ih što više bude uklјučenoo i u proces kod provere kvaliteta osnovnih i master studija. Da bi sastavi komisija bili na traženom novou, uspostavlјena je saradnja sa Privrednom komorom Srbije i drugim stručnim udruženjima, radi obezbeđivanja kvalitetnih predstavnika privrede za komisije. Sa istim zadatkom sarađuje se i sa predstavnicima studenata, kažu predstavnici Nacionalnog tela za akreditacuju. 

Prvi na redu za reakreditaciju su državni fakulteti. Inače, rok za prijavu im je već dva puta produžen zbog uvođenja novih procedura i kašnjenja elektronskog formulara za prijavu. Produženo je važenje postojećih akreditacija, a zahtev za nove mogu da se predaju do kraja juna.

Izložba o Alasu

U holu Pedagoškog fakultetu u sredu, 8. maja, biće priređeno otvaranje izložbe pod nazivom „Mihailo Petrović Alas: rodonačelnik srpske matematičke škole”. Izložbu je priredila Srpska akademija nauka i umetnosti povodom 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa (1868-1943), velikog naučnika, i čuvenog ribara, književnika, filozofa, muzičara, svetskog putnika i putopisca. Ova izložba prati njegov privatni život, naučni, prosvetni i književni rad. Autori izložbe su Žarko Mijajlović, Marija Šegan Radović, Stevan Mićić i Maja Novaković (koautor).  Izložbu će, u 12 časova, otvoriti dr Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije.

Održan prvi Festival nauke u Subotici

U Osnovnoj školi “Sečenji Ištvan” u Subotici održan je prvi Festival nauke, preduzetništva i ekologije. Đaci zajedno sa nastavnicima promovisali su nauku i pokazali da škola može da bude i zanimljiva i inovativna, a ne samo mesto gde se uči. Promovisani su parfemi koje učenici prave na časovima hemije, kao predmeti od recikliranog materijala. Učenici i nastavnici u Osnovnoj školi “Sečenji Ištvan” predstavili su nauku u drugačijem svetlu. Kroz zanimljive prezentacije đaci su prikazali stečena znanja iz istorije, biologije, fizike, matermatike, hemije i drugih nauka.

Ognjen Tošić iz Subotica kaže da je prikazao u prezentaciji povezanost dinosaursa sa matematikom. Njegov kolega Ognjen Lener istakao je da voli vulkane i lavu i da je svojim drugarima prikazao kako nastaje erupcija vulkana. Dijana Adamović predstavila je nevidljivo pismo, dok je Jovana Miletin predstavila značaj reklaže sa željom da poveća ekološku svest kod svojih vršnjaka. Mila Popov  sa drugaricama je predstavila mikrobit koji se koristi preko google naloga.

Prošle godine nastavnici iz ove škole bili su deo pilot projekta Ministarstva prosvete za preduzetničke škole i izrađivali su parfeme. Iako, je projekat završen, učenici i dalje izrađuju parfeme na bio bazi. “Trenutno pravimo na časovima hemije parfeme na biljnoj bazi u čvrstom i tečnom stanju i nastavićemo i naredne godine da ih pravimo”, rekla je Klarika Cinkler, nastavnica hemije, OŠ “Sečenji Ištvan” Subotica.

Direktorka škole Vesna Vajs, smatra da škole treba da idu u korak sa vremenom. U sva četiri objekta pomenute škole đaci su prikazali svoja znanja na zanimljiv i inovativan način. Cilj prvog Festivala nauke je da se kod dece razvije preduzetnički duh i svest o značaju zaštite životne sredine. https://www.youtube.com/watch?v=wNiSCJpoQdo

 “Akademac”: Detoks mozga

Zdrav mozak i dobro mentalno stanje je uslov za uspeh na fakultetu. Akademac je, stoga,  u nedelju, 5. maja na RTV 1 sa početkom u 13,30 časova potražio odgovore na više pitanja: -zašto je ljudski mozak najfascinantnije, najuzvišenije delo koje postoji na Zemlji.? -kako i zašto na naše celokupno zdravlje i na rad našeg mozga utiče ono što se dešava u našem umu? -kako misli lančano utiču na naše emocije, na naše reči i na naše zdravlje više nego svi drugi biološki faktori? -kako misao koja se javlja u našem umu utiče na odigravanje određenih procesa? -kako nematerijalna misao izaziva materijalne konsekvence? -koje hormone luče dobre misl i koja su njihova dejstva? -kako prepoznati toksične misli, i kako ih se osloboditi? -zašto je bitno prepoznavanje trenutka pojave negativnih misli? -da li se šeme razmišljanja i određeni obrasci misli nasleđuju?

Pored redovnog sagovrnika, dr Dragana Ivanova i studenti UNS govorili su o svojim mislima i osećanjima – tražeći odgovore na pitanja kako unaprediti znanje o upravljanju čudesnim mozgom koji nam je dat! Autori emisije  su posetili i autorku interaktivnog priručnika “Uzmite život u svoje ruke” namenjenog osobama koje propoznaju potrebu za permanentnim učenjem. Emisija se može pogledati i na odloženo na RTV 1.

 “Ja biram”: Fotograf

Proteklih nekoliko godina, smer fotograf u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn” ima sve više zainteresovanih za upis. Zato su tinejdžerke Mila i Sara odlučile da odu „na lice mesta” i uvere se kako sve to izgleda. Od profesora Dragana Jablanova saznale su da je za budućeg fotografa važno da ima sklonosti ka likovnom izražavanju, ali da je skoro isto toliko važno i znanje iz opšte kulture. Bliži se maturski ispit, ovoga puta male maturante podsećamo na ćelije poput eritrocita i limfocita, iz hemije govorimo o indikatorima (u koje spadaju čak i višnja i cvekla), a iz matematike se bavimo sabiranjem i oduzimanjem negativnih brojeva. Emisija je emitovana na RTV1 u nedelju, 5. maj od 9,25 časova, a može se pogledati i na odloženo.

„Ana – impresije”: Predstava  o Ani Frank

Nedavno premijerno odigrana predstava „Ana – impresije” u izvedbi Đačke scene „Šarene iskrice” u Novosadskom pozorištu, zaista je bila impresivna i profesionalnim glumcima, ali i mnogobrojnoj publici, dokazala da amaterski rad ne umanjuje talenat, lјubav i spremnost da se posao odradi izvanredno. Glavnu ulogu Ane Frank tumačila je Novosađanka Sara Horvat (21), inače studentkinja Zaštite životne sredine – analitičke hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu, a tom prilikom prvi put se susrela sa izazovnim scenskim pokretima koji su zamenili izgovorene reči i načinili da svaki potez bude priča za sebe.

Predstavu je režirao Ištvan Kereši, a pripremame su počele još u oktobru. – Sad smo gledali film o Ani Frank, pratili smo pokrete kako bi Ištvan uspeo da zamisli celu predstavu, mnogo smo radili na tome kako mi doživlјavamo sve, budući da je tema i danas aktuelna – kaže Sara, koja ni sama nije mogla da sakrije emocije po silasku sa scene na premijeri. –  Naravno, ovo nije laka tema. I kad je reč o karakterima, zajedno smo odlučivali ko će koju ulogu tumačiti. Stvarno sam uživala da igram u ovoj predstavi i prelazila sam neke granice koje nikad nisam mislila da ću uspeti. Recimo, nikad se nisam bavila plesom, ali sam zadovolјna kako je sve ispalo. – Bio je veliki izazov. Ovo je neverbalna forma i za predstavu je trebala dobra kondicija. Imali smo probe na kojima smo samo fizički vežbali kako bismo sve izdržali. Bila mi je čast da baš Anu tumačim. Dete koje ima 13 godina i takvo mišlјenje u svetu, naročito u okruženju u kom je bila, je nešto fenomenalno. Dala mi je motivaciju za život, da ne treba da odustajemo, da je nada bitna iako si u groznom okruženju. Ima lepih rečenica koje je zapisala i to me motiviše da se ne predajem. Nažalost, u 21. veku još uvek ima grupa neo-nacista i taj pokret još uvek živi i čovečanstvo nikako da nauči na svojim greškama”, kaže Sara.

Održana Prolećna novosadska razmena knjiga

Novosađane kiša nije sprečila da posete sedmu „Prolećnu novosadsku razmenu knjiga”, koja je u nedeelju  održana u Kulturnoj stanici „Eđšeg”. Razmenu knjiga pod sloganom „#Razlistavanje” organizuje književni blog „Prerazmišlјavanje”, a funkcioniše tako što knjige koje im više nisu potrebne ili ih više neće čitati, a u upotreblјivom su stanju, Novosađani mogu zameniti za kupone. Te „prerazmišlјone” posetioci potom menjaju za neke od knjiga iz baze razmene. Tokom razmene poklonici knjige uživali su i u izložbi dečjih radova nastalih na radionici osmišlјavanja književnog junaka, koju je pisac fantastike Miloš Petković održao na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu. Osim toga, studentkinja pedagogije i jedna od organizatorki razmene Ana Bogojev vodila je celodnevni animatorski program za decu, koji je podrazumevao crtanje, čitanje, kao i pričanje priča. Jedna od organizatorki Dunja Vukčević za „Dnevnik” ističe da je razmena knjiga posebna po tome što je sedma po redu, zbog čega su imali akciju koja je podrazumevala da svi studenti kojima je poslednja ocena u indeksu sedam mogu dobiti kupon više, kao i oni posetioci koji su došli biciklom. Osim toga, navela je značaj programa za decu koja su se, crtajući i igrajući, zabavlјala, dok su roditelјi na miru listali knjige.

– Glavni cilј razmene je da svaka knjiga nađe svog čitaoca jer ono što nekome možda nije vredno, doneće ovde, želeći da se reši te knjige, dok će neko baš tragati za njom i odneti je kući – rekla je Dunja Vukčević. – Budući da pada kiša, odziv je sasvim dobar, a očekujemo da će do kraja dana doći još više lјudi. U prethodnoj razmeni bilo je gotovo hilјadu učesnika, tako da verujem da će ova godina biti još uspešnija. Ona je navela da Novosađani najviše donose, ali i odnose, prozu i beletristiku, dok je najmanje interesovanje za poeziju. Osim toga, dečje knjige su popularne, te neretko deca tokom razmene pokupe svu lektiru koja im je potrebna. Svetlana Radeka Čavar uglavnom donosi trilere koje ne želi da pročita, kao i knjige koje je nasledila i koje je ne zanimaju, dok je tokom jučerašnje razmene tražila dela Vilijama Foknera. – Smatram da je to najbolјi događaj koji postoji jer je jedinstvena prilika da udomimo knjige koje smo pročitali i koje ne želimo više, a da pri tom obogatimo kućnu biblioteku novim, svežijim knjigama – zaklјučila je naša sagovornica. – Meni je ovo treća razmena knjiga i ništa ne bih menjala, jedino možda sledeći put da se tokom razmene organizuje i akustična svirka. Kako saznajemo, sve knjige koje preostanu nakon razmene, nastaviće da traže svoje čitaoce kroz naredne razmene, ali i kroz poklanjanje čitaocima „Prerazmišlјavanja”.

Besplatna obuka za rad sa đacima

EDIT centar u saradnji sa OPENS-om organizuju besplatnu dvodnevnu obuku u vođenju radionica sa decom osnovnoškolskog uzrasta. Mladi mogu da nauče šta su radionice, kakve metode koristiti, kako proći kroz proces učenja… Više informacija na https://bit.ly/2PBNAhw

U Omladinskom centru održan seminar o ekološkom aktivizmu

Treći seminar alternativnih politika „Ekološki aktivizam: mobilizacija, otpor i transformacija” održan je u subotu i nedelјu (4. i 5. maj) u Omladinskom centru CK13, Vojvode Bojovića 13. Cilј seminara, koji će voditi aktivisti iz Zagreba, jeste sticanje novih znanja i razvijanje kritičkog promišlјanja da bi se kroz zagovaračke aktivnosti i društvene akcije podstakle promene. Seminar, koji su podržali Fond za otvoreno društvo Srbija i National Endowment for Democracy SAD, realizuje se u okviru projekta „Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam”.    

Koncert Baletske škole „Isidor Bajić” u Gimnaziji “Laza Kostić”

Koncert Baletske škole „Isidor Bajić”, povodom obeležavanja 15 godina od osnivanja Odseka za narodnu igru, organizovan je u utorak u Gimnaziji „Laza Kostić”. Više od 70 plesača, među kojima će biti bivši đaci Baletske škole „Isidor Bajić” i gosti iz Beograda, obećavaju raznolik program, a najviše učenika, više od 30, nastupiće u poslednjoj tački. Oni će izvoditi igre i pesme iz Vojvodine, odnosno panonske regije, „prošetaće” kroz sve krajeve Srbije i bivših jugoslovenskih republika, a koncert će „zatvoriti” vlaške igre. Profesorka tradicionalnog pevanja i etno-muzikologije Mirjana Raić Tepić kazala je da će koncert biti drugačiji u odnosu na prethodne nastupe jer je akcenat stavlјen na institucije u kojima se narodna igra profesionalno izučava. „Deca koja završe Baletsku školu u Novom Sadu i Beogradu postaju profesionalni igrači narodnih igara, koje se tretiraju kao umetnička igra i profesija, poput, na primer, baleta, što mnogi smeću s uma“, pojasnila je profesorka Raić Tepić. „Na koncertu će nastupiti naši gosti iz Nacionalnog ansambla „Kolo”, a s učenicima iz Baletska škola „Lujo Davinčo” iz Beograda pripremili smo zajedničku numeru. Tokom prolećnog raspusta smo ih posetili u prestonici da bismo se dogovorili o detalјima, a želeli smo i da omogućimo našim učenicima da iskuse saradnju s nekim koga ne viđaju svakodnevno na probama u školi.“

Učenica treće godine Srednje baletske škole Dejana Kuzmanović rekla je da su pripreme za koncert počele pevačkim probama. „Oko raspusta počeli smo intenzivno da pripremamo igre, a proteklih dana smo utanačili korake“, kazala je Dejana. „Iako će nas biti mnogo na sceni, nije nam predstavlјalo izazov da se ugiramo, pošto nam saradnja nije strana.“ Ona je dodala da su svi đaci uzbuđeni pred nastup, zbog velike organizacije, neobičnog programa, a posebno zbog saradnje s drgarima iz prestonice. Ulaz na koncert će se naplaćivati 200 dinara, a karte se mogu kupiti neposredno pred početak koncerta u Gimnaziji.

Radionica „Antifašizam i izgradnja mira“

Infopolis organizuje 9. maja od 18 sati radionicu na temu “Antifašizam i izgradnja mira” koja je namenjena mladima uzrasta od 15 do 30 godina. U Srbiji i Evropi se obeležava 9. maj – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope, u znak sećanja na iste datume 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju, i 1950. kada je francuski ministar Rober Šuman predstavio predlog organizovanja Evrope, poznat kao “Šumanova deklaracija”. Učešće u radionici je besplatno.

Spomen-zbirka Belјanski: Izložba učenika Škole za dizajn

U Spomen-zbirci Pavla Belјanskog, Trg galerija 4, u sredu, 8. maja, u 13 časova, otvorena je izložba o Ljubici Sokić i Bogdanu Šuputu, koja obuhvata drugu postavku radova učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput”, inspisiranih pričom o dvoje umetnika. Izložba obuhvata radove naslikane ulјem na kartonu, u tehnici batika, vitraže, kao i digitalne kolaže i grafička rešenja za logo izložbe. U prvoj postavci posvećenoj delima tih umetnika predstavili su se polaznici smerova likovni tehničar, dizajn grafike, dizajn ambalaže i dizajn enterijera, a na drugoj, osim pomenutih, predstaviće se i Smer dizajn tekstila. Prikazani su radovi u različitim grafičkim tehnikama (linorez, suva igla, kolografija), kao i crteži, ulјa na platnu, mozaici, vitraži, relјefi u kartonu i gipsu, gipsane skulpture u punoj plastici i organske slike od svežeg cveća i lišća. Sama postavka osmišlјena je u zajedničkom radu kustosa Spomen-zbirke s učenicima i profesorima škole. Ulaz na otvaranje izložbe je slobodan.    

Radionica „Moj omilјeni kutak” u Muzeju Vojvodine

Radionica za decu uzrasta od pet do deset godina, pod nazivom „Moj omilјeni kutak”, je održana u nedelјu, 5. maja, u 11 časova u Muzeju Vojvodine. Kroz šetnju muzejskom izložbom mališani su se upoznali kako su se lјudi u prošlosti družili, zabavlјali, ali i kako su se oblačili. Nakon toga, u kreativnom delu, devojčice su pravile lepeze, dok su dečaci ilustrovali svoj omilјeni kutak. Radionicu je vodio muzejski pedagog Ivana Stepanov.

Najbolјi učenici OŠ „Đura Daničić“ obišli Banat

Oko 70 najbolјih đaka Osnovne škole „Đura Daničić” u subotu je otputovalo na zasluženu jednodnevnu ekskurziju u Banat. Ta obrazovna ustanova je već 17. put, uz pomoć donatora, organizovala izlet da bi se njeni đaci koji su na školskim takmičenjima postigli zapažene razultate, prigodno nagradili i motivisali da i dalјe marlјivo stiču znanje. Po rečima direktora OŠ „Đura Daničić” Obrada Ostojića, priliku da odu na besplatnu eksurziju imala su deca koja su se plasirala na okružno takmičenje iz raznih predmeta koje tokom školske godine organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. – Učenici su, u pratnji nastavnika, obišli Muzej „Žeravica” u Novom Miloševu. Nakon toga, nastavili smo putovanje u Kikindu da bismo posetili Narodni muzej, pogledali dokumentarni film o mamutima, učestvovali u edukativno-istraživačkoj radionici, ali i upoznali vojvođansku mamuticu Kiku – nabrajao je Ostojić bogat program ekskurizije. – Iz Kikinde deca su preko Elemira stigla do Taraša, gde su videla najveću koloniju roda u Evropi. U povratku smo stali u izletištu „Babatovo” da predahnemo i ručamo. Za kraj putovanja bilo je predviđeno da deca uživaju u lepotama Specijalnog rezervata prirode „Carska bara”, te da u Ečki razgledaju dvorac Kaštel.

Učenik četvrtog razreda Filip Miletić takmičio se iz matematike i plasirao se na okružno takmičenje, na kojem je osvojio treće mesto. Uzbuđeno je s nama podelio da je jedva dočekao da dođe dan polaska na izlet i da se isplatilo „zagrejati stolicu”. Nјegov tata Mihajlo Miletić, koji je došao da isprati Filipa, kazao je da je za pohvalu što OŠ „Đura Daničić” godinama neguje tradiciju „nagradnog izleta” za učenike koji su se istakli na takmičenjima i što se obilazi Vojvodina, koja je, po njegovom mišlјenju, nepravedno zapostavlјena kada je reč o đačkim ekskurzijama. – Proteklih nekoliko dana sam primetio da je Filip vrlo srećan i uzbuđen jer je neprekidno pričao o programu puta, nabrajao je ko sve ide od njegovih školskih drugara, govorio je kao će se lepo provesti, zabavlјati i da će im biti super… – uz osmeh je kazao tata Mihajlo, dodavši da je zbog toga uvideo da je takav način nagrađivanja dece delotvoran. – Osim toga, za razliku od materijalnih nagrada, sećanja i doživlјaji sa školskih ekskurzija ostaju zauvek urezana u pamćenje. Siguran sam u to da će i druga deca, kada čuju sve „avanture” iz Banata, biti podstaknuta da se malo više potrude tokom učenja.

Malom maturantu Aleksandaru Velјkoviću, koji je na takmičenju iz hemije osvojio drugo mesto na opštinskom nivou, kraj osmogodišnjeg školovanja sigurno će ostati u lepom sećanju. Kako je kazao, nagrade za učenike koji su se tokom školske godine istakli iz raznih oblasti uvek su dobrodošle jer podstiču na rad. Ekskurzije poput jučerašnje nisu namenjene samo za zabavu i odmor već, kako je Aleksandar zapazio, „tokom putovanja se može štošta novo saznati” pa se zbog toga nada da će i druge škole primeniti takav način nagrađivanja.

Na “zelenoj akademiji” najmlađi uče kako se voli i čuva priroda

U Novom Sadu od 2015. godine postoji Dečja ekološka akademija. Okuplјa decu od pet do 11 godina i koja kroz radionice uče o važnosti ekološke kulture, a sa druge strane, praktičnim delovanjem im se usađuje ekološka svest.       To je najbolјi način da usvoje znanja o različitim ekološkim temama poput pametnog korišćenja obnovlјivih prirodnih resursa, zašto je reciklaža važan segment ekologije, šta su to otpadne vode, kako se pravi kompost i zašto ima važnu ulogu za organsku baštu i slično, kaže edukator u Akademiji Marija Caran Pavlović.Kako dodaje, deca su veoma zainteresovana za ekologiju i zaštitu životne sredine. Za sada, po našoj proceni, učestvovalo je oko 2.000 mališana u raznim ekološkim  aktivnostima. Od decembra prošle godine realizovane su i radionice u osnovnim  školama “Jožef Atila”, “Prva vojvođanska brigada ” i “Žarko Zrenjanin”. Osim toga, u rad su bila uklјučena i deca iz  PU “Zlatokosa” i “Zemlјa čuda”, ali i iz privatne OŠ “Tvrđava”, podseća naša sagovornica. Održali smo više od 130 radionica, a učestvovali su svi đaci od prvog do trećeg razreda, priča Marija i dodaje da se konkretno radi o projektu “Eko kultura” i u prvom polugodištu su radili radionice o reciklaži, dok su u drugom aktuelne radionice “Bašta i voda”.

Kroz praktični rad deca su dosta naučila o značaju vode i bilјaka za nas, a samim tim su stekli osnovu za realizaciju sledećih projekata. Sa svim učesnicima nastavlјamo saradnju kroz projekte  “Totalna reciklaža” i “Moja bašta može svašta”, koja predstavlјa promociju organske bašte, navodi naša sagovornica. Kako kaže Marija, u okviru projekta “Totalna reciklaža” svako odelјenje će dobiti po dve kutije i radiće separaciju otpada. Uglavnom će to biti papir i pet ambalaža, jer deca to najčešće koriste. Pošto su ostvarili saradnju s Papir servisom “FHB”, oni će zatim dolaziti i odnositi reciklažni materijal. Projekat “Moja bašta može svašta” je nastavak prethodnih  i deca će prvenstveno ukrašavati gajbice u kojima će saditi bilјke, učestvovaće u pripremi  zemlјišta, a kasnije i u samoj sadnji, kaže naša sagovornica. Kako navodi, sad je prava sezona za to, a cilј je da deca i nakon sadnje nastave da vode brigu o svojoj bašti i time se uče odgovornosti, upoznaju se sa raznim ekološkim problemima, ali i saznaju šta je sve potrebno za zdrav rast bilјke.

Kada te radionice nisu u školama, otvorenog su tipa, i svi koji žele da njihova deca učestvuju i postanu mali ekolozi, mogu da se prijave putem našeg sajta ili sajta Zabavnog parka “Starli”, gde se inače one i održavaju, pozvala je Marija. Na kraju svake školske godine pravi se završna svečanost za sve škole koje su učestvovale u realizaciji projekata. Povodom obeležavanja Evropske nedelјe održivog razvoja biće organizovan „Zeleni festival”  od 3. do 7. juna. Više informacija biće poznato  kada se približi taj značajan datum.

Udruženju Dečja ekološka akademija potrebni novi članovi

Za sada Udruženje Dečja ekološka akademija. ima skroman organizacioni tim, ali su svakako dobrodošli novi članovi koji žele da se priklјuče ostvarivanju postavlјenih cilјeva i edukaciji najmlađih. Dodatne informacije za priklјučivanje ili učešće, mogu se dobiti preko fejsbuk strane ili zvaničnog sajta Dečje ekološke Akademije. Marija Caran Pavlović kaže da je Akademiji kao neprofitnom udruženju teško doći do para, pa se prijavlјuju  na razne konkurse u nadi da će neko prepoznati njihov rad i doći do novca za realizaciju planova.

Prvi kamp srpske tradicionalne muzike u Subotici

Prvi kamp tradicionalne muzike održan je u subotičkoj  OŠ „Ivan Goran Kovačić”. Oko 40-toro đaka tokom pet dana imalo je priliku da se upozna sa tradicionalnom srpskom muzikom i na javnom času otpevalo je stare i gotovo zaboravlјene pesme iz Prizrena, sa Kosova i Metohije, ali i drugih krajeva Srbije poput: „Tamna noći, tamna li si“,„Carule“,„Udade se Živka Sirinićka“,„Crven cvete“, „Gusta mi magla padnala“, „Zaspo mi je dragi“… Posebnu emociju su polaznici kampa kod publike su probudili izvodeći numere: „Mi smo deca neba“ i „Sa Kosova zora sviće“.

Pet dana pod budnim okom članova društva „Srbski pravoslavni pojci” subotički đaci su imali priliku da pokažu svoje znanje i vokalne sposobnosti. Mentor Marko Kačarević rekao je da Subotičani mogu da budu ponosni na svoju decu, koja su za kratko vreme naučila mnogo toga. Pojedini učenici su odmah hteli da se se prijave, a neki su to učinili po nagovoru učitelјica i nastavnica, ali zajedničko svim polaznicima kampa je da se niko nije pokajao i smatraju da su na pravi način proveli prolećni raspust. Nevena Antić, učenica petog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ kaže da se pre dva meseca zainteresovala za tradicionalnu muziku i da joj je lepo bilo u kampu, zbog druženja, novih prijatelјa, ali imala je priliku i nešto novo da nauči. Dušana Crnić učenica OŠ „Matko Vuković“ igra folklor za KUD „Mladost“. – Malo mi je teže na folkloru kad pevam i igram, treba mi dobra kondicija, a ovde stojim i pevam. Ali pesme su peredivne, mnogo sam naučila o srpskoj tradiciji – kaže Dušana Crnić.

Organizator kampa „Srbski pravoslavni pojci” kažu da nakon Subotice planiraju organizovanje kampa i u Šumadiji i na Kosovu i Metohiji. Saradnja Grada Subotice sa ovim društvom realizuje se uspešno već dve godine, a oni su subotičkoj publici dobro poznati, objašnjava Jasmina Stevanović sekretarka za društvene delatosti Grada Subotice. – Očuvanje kulturnog identiteta značajno je za sve narode na ovim prostorima – kaže Jasmina Stevanović. „Srbski pravoslavni pojci” nastali su 2011. godine sa idejom da ulepšaju crkvena bogosluženja izvođenjem duhovne i etno muzike. Sastav se godinama širio, pa sada broji desetak članova, a za sebe kažu da su jedinstveni a kapela sastav u našoj zemlјi.

Vremeplov: Sahranjen Tito

U Beogradu, na  današnji  dan 8. maja 1980. godine,  je sahranjen predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani prisustvovali predstavnici više od 120 zemalja i 200 partija. Direktan prenos sahrane preuzele televizijske stanice iz više od 40 zemalja.

Vremeplov: Rođen Žan Dinan

Na današnji dan 8. maja 1828. godine rođen je švajcarski filantrop Žan Anri Dinan, tvorac ideje o Crvenom krstu, jedan od osnivača Međunarodnog komiteta Crvenog krsta 1863, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1901. Iskustvo iz bitke kod Solferina 1859, kad je organizovao pomoć ranjenicima, navelo ga je da 1864. predloži konvenciju prema kojoj se u ratu moraju poštedeti bolesni i ranjeni i sanitetsko osoblje. Pao je u zaborav i bedu i tek u dubokoj starosti doživeo je priznanje za ogroman filantropski rad. Kao priznanje za izuzetnu službu u radu Crvenog krsta, 1965. je ustanovljena “Medalja Anri Dinan”, najviše odlikovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Dela: “Sećanje na Solferino”, “Međunarodno bratstvo i milosrđe za vreme rata”.

Vremeplov: Dan borbe protiv raka jajnika

Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se 8. maja. Taj dan borbe udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom, adekvatnom lečenju što više proširi. Za žene koje žive sa tom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje Svetskog dana izgrađuje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje, saopštili su organizatori.

Vremeplov: Pogubljen Lavoazje

Na giljotini je, na današnji dan 8. maja 1794. godine, pogubljen francuski hemičar Antoan Loren Lavoazje, jedan od tvoraca moderne hemije, posle suđenja održanog istog dana, na kojem ga je revolucionarni sud, sa još 27 optuženih, osudio na smrt kao “zastupnika ubiranja kraljevskog poreza”. Otkrio je da je vazduh smeša kiseonika i azota, dokazao je da je voda spoj kiseonika i vodonika, utvrdio značaj kiseonika za sagorevanje i oksidaciju, postavio Zakon o neuništivosti materije, izradio niz novih metoda za kvantitativnu hemijsku analizu. Spalivši dijamant, dokazao je da je kristalizovani ugljenik.

Vremeplov: Umro Gogen

Na današnji dan 8. maja 1903 godine umro je i francuski slikar i vajar Pol Gogen, čiji je umetnički pogled izgrađen na protivstavu impresionističkom shvatanju slikarstva. Njegov postupak karakterišu pojednostavljeni oblici, jaki kontrasti boja, ukidanje perspektive, a najčešća tema je egzotičan svet domorodaca tahićanskog ostrva Fatu-Iva, među kojima je i umro. Najznačajnije slike uradio je tokom dva boravka na Tahitiju, gde je pobegao od civilizacije: “Ćeretanje”, “Dve devojke s Tahitija”, “Materinstvo”, “Beli konj”, “Plemkinja”…

Vremeplov: Umro  Džon Stjuart Mil

Engleski filozof i ekonomista Džon Stjuart Mil umro je na današnji  dan 8. maja 1873.  Mil je jedan od osnivača filozofije liberalizma, političke ekonomije, tvorac teorije indukcije u logici i zastupnik utilitarizma u etici.

Sombor: Teško pretučen mladi atletičar

Talentovani sportista u petak uveče je teže povređen, nakon što ga je bez povoda, napala i pretukla grupa maloletnika, uglavnom učenika završnog razreda osnovne škole. Takmičari, treneri, članovi upravnog odbora i prijatelji Atletskog kluba Maraton najoštrije su osudili brutalno premaćivanje člana kluba Miloša Gajića od strane grupe maloletninih delikvenata. AK Maraton je na zvaničnoj fejsbuk stranici objavio da su kamere snimile sve učesnike događaja i zahtevaju od somborske policije, pravosuđa, privođenje i najstrože kažnjavanje počinilaca ovog dela. Podsećaju da je Miloš Gajić bio član pobedničke ekipe na SOŠOV, osvajač medalje na republičkom takmičenju, osvajač medalje na klupskom državnom prvenstvu. – Apelujemo na roditelje grada Sombora, gimnaziju Veljko Petrović čiji je Miloš učenik, Sportski savez grada Sombora koji je Miloš predstavljao u različitim atletskim takmičenjima, da javno osude nasilje i zatraže kažnjavanje huligana – piše u saopštenju.

About the Author

admin