Vesti – 10.05.2019.

Otvorena manifestacija Maj mesec matematike

Osma po redu manifestacija Maj mesec matematike (M3), pod sloganom “Istraži koordinate”, je organizovana širom Srbije, a Beograđane tokom celog meseca očekuju interaktivni sadržaji u centru grada uz druženje sa poznatim svetskim matematičarima. “Pored mreže naučnih klubova koji su se priključili programu, pridružili su nam se i drugi profesori i nastavnici iz svih gradova širom Srbije, pa će u preko 45 gradova biti organizovano više od 100 radionica”, rekla je Danijela Vučićević, programski direktor Centra za promociju nauke.

Manifestacija M3 zvanično je otvorena juče u 18 časova u Galeriji na Andrićevom vencu gde su posetioci imali prilike da istražuju izložbu “Kroz matematičke predele”, a publika je takođe mogla da kroz interaktivne eksponate sagleda matematiku u njenim raznovrsnim nijansama. Matematika u profesionalnom smislu mi je svakodnevnica, rekao je Marko Krstić, direktor Centra za promociju nauke i dodao da se matematikom može pronaći puno stvari kojih nekada nismo svesni.

Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU kaže da je oba manifestacija važna za celu Srbiju i da su se profesori i nastavnici odazvali pozivu da se uključi u ovu manifestaciju. U Galeriji nauke i tehnike SANU od sutra do 20. maja biće otvorena izložba “Životni ciklusi Milutina Milankovića” koja je posvećena ovom svetski priznatom akademiku. “Ove godine obeležavamo veliki jubilej, 140 od rođenja i 110 godina od dolaska u Beograd jednog naših najpoznatijih naučnika Milutina Milankovića”, objašnjava Đorđe Baralić, naučni saradnik Matematičkog instituta SANU.

Pored brojnih manifestacija tokom maja meseca u Galeriji na Andrićevom vencu posetioci će moći da se upoznaju sa najinspirativnijim nastavnicima matematike izabranim kroz jednomesečno mapiranje primera dobre nastavne prakse, a kroz Interaktivne razgovore – Akcioni potencijal matematike.

Festival nauke i obrazovanja u Novom Sadu 18. i 19. maja

Međunarodni festival nauke i obrazovanja u Novom Sadu održaće se u subotu i nedelju, 18. i 19. maja 2019. godine, u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Raznovrstan edukativan, interaktivan i zanimljiv program festivala obuhvatiće preko 60 radionica iz tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih, društvenih, humanističkih i medicinskih nauka i umetnosti, koje su namenjene širokoj publici, različitih uzrasta i interesovanja. Cilj manifestacije je promocija nauke, uz predstavljanje savremenih dostignuća i aktuelnih istraživanja u svetu i kod nas. U realizaciji programa Festivala učestvovaće fakulteti i instituti Univerziteta u Novom Sadu: Filozofski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Pravni fakultet, Prirodno-matematički, Fakultet tehničkih nauka, Tehnološki fakultet, Medicinski fakultet, Ekonomski fakultet, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin”, Pedagoški fakultet, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Akademija umetnosti, Naučni institut za prehrambene tehnologije i Institut Biosens, kao i gosti Festivala: Vojvođanski IKT klaster, Istraživačko-razvojni institut RT-RK u saradnji sa kompanijom OBLO Living, Poljoprivredna škola sa domom učenika – Futog, Medicinska škola „Hipokrat” i OŠ „Simeon Aranicki” u Staroj Pazovi. Organizator Festivala je Univerzitet u Novom Sadu, a generalni pokrovitelj Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Radno vreme Festivala je od 10 do 18 časova, a ulaz je besplatan.

Institut Biosens iz Novog Sada predstavljen u Briselu

Prof. dr Vesna Bengin sa Instituta Biosens iz Novog Sada, predstavila je u Briselu, 4. maja, na skupu Otvorena vrata, dostignuća tog Instituta. “Imaću priliku da prikažem naša istraživanja ne samo kolegama naučnicima i predstavnicima Evropske unije, već i hilјadama građana i dece, koji će prisustvovati tom događaju”, rekla je  u intervjuu za Tanjug pre odlaska u Brisel  prof. dr Bengin, koja je koordinator jednog od najvećih naučnih prorjekata u regionu – projekta Antares. Taj projekat Instituta Biosens Evropska unija i Vlada Srbije finansirali su sa 28 miliona evra.  Tim mladih naučnika u ovom Institutu razvija naučne oblasti od mikro i nano elektronike, preko robotike, veštačke inteligencije, istraživanja biosistema, bioarheologije, sve sa cilјem da pomognu da polјoprivreda u Srbiji bude efikasnija,a polјoprivrednici da lakše žive.

Taj tim godinama vodi prof. dr Vesna Bengin, a njen talenat i uspehe prepoznala je i Evropska unija, koja ju je za Osmi mart, Međunarodni dan žena, promovisala kao primer uspešne žene u nauci. Skup u Briselu biće prilika da i najmlađima pokažemo da su karijere u nauci itekako interesantne, da je nauka ne luksuz, nego investicija jednog društva i da samo nauka može dovesti do ekonomskog razvoja, rekla je Bengin. “S druge strane želimo najmlađe da usmerimo na to da se školuju, ali i da ohrabrimo devojčice da idu na ozbilјne studije, da budu istraživači i da se bave naukom”, dodala je ona.

Prof. dr Bengin kaže da joj je drago što je pozvana na takav događaj, jer kaže da dok je ona bila đak i student, “nije shvatala važnost toga da se posebno obraćamo ženskoj populaciji u nauci ili u obrazovanju”. “Sada vidim da je to itekako bitno. Nažalost, modeli u našem društvu nisu takvi da devojke smatraju da im je mesto među najbolјima i među uspešnima. Za muškarce ćete retko čuti da je ambiciozan, a za žene često i u to jednom veoma lošem kontekstu. Ambicija je ono što pravi napredak, što sve nas vodi i kao društvo i kao pojedinca napred i ja negde smatram da je veoma bitno da devojčicama, devojkama, kažemo da je veoma dobro da budu uspešne, da u tome nema ništa sramotno i da ih ohrabrimo da rame uz rame sa najbolјima prave rezultete. Da ih ohrabrimo da budu istrajne u nauci”, kaže prof. dr Bengin.

Ona naglašava i da je Institutu Biosens najvažnije da zadrže mlade naučnike u Srbiji, ali i da ohrabre mlade žene u Srbiji da rade u nauci. “Iako se nauka i inženjerstvo vrlo često smatraju muškim oblastima, mi na Institutu Biosens imamo politiku zapošlјavanja koja je slepa ka polu. Zapošlјavamo najbolјe istraživače i kao rezultat toga, posle četiri godine našeg postsojanja, otprilike 50 odsto naših istraživača su žene “, kaže sagovornica Tanjuga.

Dan otvorenih vrata na Pravnom fakultetu u Novom Sadu

Zaposleni na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, potrudili su se u sredu da na Dan otvorenih vrata, osim razgovora, potencijalnim studentima prava dočaraju buduću profesiju na kreativniji način. Prikazana im je simulacija ubistva, od privođenja osumnjičenog, do sudskog postupka. Koškanje u holu, a potom fizički obračun dva lica u dvorištu Pravnog fakulteta, doveo je do ubistva. Na ovaj način, prikazana je simulacija krivičnog dela, potom redovan policijski uviđaj, forenzičari koji uzimaju dokaze i privođenje osumnjičenog, ali i sudski postupak. Sve sa ciljem da se približi struka potencijalnim studentima. Kako bi jednog dana postali dobri advokati ili sudije, potrebno je mnogo učenja i odricanja, kažu ljudi iz struke. “Mi smo na jedan način pokušali sve da približimo studentima. Budući da oni nemaju ta pravnička znanja, nismo se toliko držali forme i zakona, nego smo u principu na jedan šaljiv i dinamičan način pokušali da im približimo šta je to što bi eventualno mogli da očekuju i ukoliko krenu stopama krivičnog prava”, kaže Sonja Margit, saradnica Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Dekan Pravnog fakulteta pokušao je da budućim studentima otkloni sve sumnje koje imaju kada je pravo u pitanju, ali i da napravi paralelu između prirodnih i društvenih nauka. “Setite se vremena od pre 200-300 godina kada su u procesu industrijalizacije Evrope vrlo brzo izmišljene mašine koje su zamenile radnike. Radnici su vrlo brzo postali žrtve svog sopstvenog napretka. Isto je to ono što će se desiti ljudima koji sada budu odabrali karijere u tehničkim ili prirodnim naukama”, smatra Branislav Radonjić, dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Pravni fakultet svake godine upiše oko 800 studenata koji pohađaju opšti i smer unutrašnjih poslova. https://www.youtube.com/watch?v=-uGzZP4qlaA

Za unapređenje višejezičnosti 10 miliona dinara

Kao i prethodnih, Pokrajinska vlada i ove godine konkursno je dodelila sredstva organima i organizacijama u Vojvodini u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina.  Ta sredstva se dodeljuju kako bi se pospešila upotreba manjinskih jezika, ali i poboljšala informisanost građana. Novac koji su dobile opštine, škole, domovi zdravlja i turističke organizacije biće iskorišćen za izradu višejezičnih tabli, štampanje obrazaca, ili za razvoj elektronske uprave na nekoliko jezika, a sve kako bi se pospešila višejezičnost. U Domu zdravlja u Kanjiži kažu da su sredstva koja su dobili na tom konkursu, za njih izuzetno značajna, jer će moći da prevedu sa srpskog na mađarski prospekte i biltene koji se tiču preventivnih pregleda. Pokrajinska vlada za ovaj konkurs obezbedila je 10 miliona dinara, a novac su dobila 83 korisnika, najviše njih iz Subotice, Kanjiže i Novog Bečeja. Mihalj Njilaš, Pokrajinski sekretar za obrazovanje i nacionalne manjine očekuje da će naredne godine za ove namene biti izdvojeno više novca. https://www.youtube.com/watch?v=2gxgTlmPEQ4

Završeno prijavlјivanje sedmaka za Petnicu

Istraživačka stanica Petnica će i ove godine organizovati naučno-obrazovni program za učenike osnovnih škola. Prijavlјivanje je upravo počelo, a mogu da se prijave učenici koji trenutno pohađaju sedmi razred i pokazuju visoku sklonost i zainteresovanost za nauku i istraživački rad, samostalnost i samoinicijativnost u radu i solidno vladaju školskim gradivom. Rok za prijavlјivanje kandidata  bio je30. april, a izbor učesnika će obaviti stručni tim IS Petnica, a sve potrebne informacije zainteresovani mogu naći na sajtu www.petnica.rs. U Petnici kažu da je važno da učenici budu lično zainteresovani, jer ne dobijaju nikakve diplome i učešće na Letnjoj naučnoj školi ne donosi nikakve formalne olakšice u dalјem školovanju. Letnja naučna škola je specijalan program koji Istraživačka stanica Petnica uspešno realizuje više od trideset godina i koji u sebi kondenzuje neke sadržaje i metode koji se u Petnici primenjuju u programima namenjenim srednjoškolcima i studentima. Zato je ovo program veoma visoke selektivnosti – za stvarno izuzetne koji mogu pratiti program koji je intenzivan i na višem nivou od uobičajenog rada u školi.

Letnja naučna škola je višedisciplinarni program uvođenja zainteresovanih učenika u osnovne metode nauke i istraživačkog rada, u kojoj su polaznici neposredno angažovani u aktivnostima teorijskog, praktičnog i istraživačkog karaktera iz oblasti astronomije, biologije, elektronike, fizike, hemije, geografije, geologije, arheologije, matematike, psihologije, računarstva . Pored toga pohađaju i radionice  iz oblasti računara, fotografije, novinarstva, muzike… Cilј ove letnje naučne škole nije da se neke stvari nauče, nego više da polaznici steknu predstavu o različitim važnim oblastima, metodama i zadacima savremene nauke, kaže programski direktor u Istraživačkoj stanici Petnica Nikola Božić. Kako dodaje, u realizaciji ovog programa, koji će biti realizovan u dve grupe osnovaca u objektima Istraživačke stanice Petnica, učestvovaće više desetina naučnih i stručnih saradnika ove institucije.

Istraživačka stanica Petnica posebna je ustanova koja organizuje programe dodatne nastave za učenike osnovnih i srednjih škola u različitim naučnim oblastima. Petnica raspolaže vrhunskim uslovima za boravak i rad učenika tokom čitave godine i svrstava se u sam vrh svetskih institucija za vanškolsko naučno obrazovanje mladih.Na oko 7500 m2 savremenog radnog i boravišnog prostora, pored učionica snabdevenih savremenom tehnikom, računarima, videom i drugom prezentacionom opremom, u Stanici se nalazi bogata i moderna naučna biblioteka, snažni računarski resursi (preko 100 računara sa bogatom bibliotekom softvera, bežični Internet), odlično opremlјeni kabineti i laboratorije za arheologiju, fiziku, geologiju, astronomiju, elektroniku, hemiju, biologiju i biohemiju. U Istraživačkoj stanici postoje vredne zbirke arheološkog materijala, stena i minerala, bilјaka i životinja, zbirka logičkih i matematičkih

Novi Sad: OŠ „Svetozar Marković Toza” puna talenata

Đaci iz Osnovne škole „Svetozar Marković Toza” su od te osmoletke na poseban način nagrađeni za uspeh na školskim takmičenjima. Više od stotinu dece našlo se na jednom bilbordu u Hadži Ruvimovoj ulici na Detelinari. Želјa direktora škole Petra Narančića i nastavnika bila je da se na taj način zahvale učenicima, ali i da se diče brojem talentovanih đaka koji pohađa tu školu. Po direktorovim rečima, uspešna deca treba da postanu „vidlјiva” i građanima jer su ona budućnost naše države na koju svi računamo. – Grad vodi računa o najbolјim novosadskim đacima, dodelјujući im Vidovdansku nagradu, koju, osim diplome, čini i novac – podestio je Narančić. – Međutim, mi smo želeli da pokažemo svima da u novosadskim školama ima mnogo učenika koji marlјivo rade i uče, nižu uspehe i medalјe na mnogim takmičenjima, ali i da pokušamo da ih promovišemo.

Kako je kazao, mnogi učenici OŠ „Svetozar Marković Toza” pohađaju Osnovnu školu za talentovane učenike u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj”. Narančić je istakao da „direktor svake škole koji ima toliko uspešnih đaka mora biti zadovolјan”, te da je privilegija i zadovolјstvo raditi s mladima koja su motivisana da napreduju. – Naša obaveza je da deci obezbedimo okruženje koje će pozitivno uticati na njihov razvoj – rekao je Narančić. – Naravno da svaka škola ima brojne izazove s kojima se susreće. Međutim, oni ne smeju uticati na priznanje koje đaci zaslužuju. Kao i uvek, najteže je obezbediti novac da deca otputuju na međunarodna takmičenja.

Teodora godinama ima zapažene rezultate takmičenjima

Učenica osmog razreda Osnovne škole „Svetozar Marković Toza”  Teodora Gazdić lane se takmičila iz geografije, biologije i hemije. Godinama ima zapažene rezultate na okružnim i republičkim takmičenjima. Osim toga, ona se usuđuje da sanja velike snove i krupnim koracima ide ka njima. –- Oduvek me je fascinirala anatomija čoveka pa se niko nije iznenadio kada sam saopštila da želim da se bavim medicinom – ispričala je Teodora. – Najviše me interesuje hirurgija, kardiovaskularna hirurgija i mikrobiologija. Svesna sam toga da imam široka interesovanja, ali verujem da ću se vremenom opredeliti za neku užu oblast. Možda sam sebi postavila suviše ambiciozan cilј, ali nikad se ne zna. Uprkos brojnim obavezama, Teodora uspeva da se na vreme pripremi za takmičenja, a i da nađe slobodno vreme. Nјena tajna krije se u dobroj raspodeli vremena. Ta svestrana devojčica, osim što mašta o karijeri vrhunskog hirurga, uči dva jezika, a stresa se oslobađa na treninzima aikidoa i džijudžicua.

Naučni park u Kanjiži uz podršku NIS-a

U okviru Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Kanjiži u toku ove godine izgradiće se Naučni park čije radove finansira Kompanija NIS, najavlјeno je juče u ovoj ustanovi. Ovim povodom Regionalni centar je objavio likovni konkurs pod nazivom ”Stvorimo zajedno naučni park u Kanjiži”. Cilј konkursa je bio promovisanje prirodnih i društvenih nauka i prezentacija naučnih dostignuća. Predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer je izjavio da mu je jako drago da u okruženju 150 dece iz predškolske ustanove i osnovnih škola može da govori o investiciji koja predstoji uz zgradu Regionalnog centra, gde će se Naučni park izgraditi sufinansiranjem Kompanije NIS, sredstvima ostvarenim na konkursu “Zajednici zajedno”  – Nadam se da pored toga što će Naučni park imati mesto u obrazovanju i edukovanju naše dece u opštini i okolini naše opštine, ovaj sadržaj ćemo moći da iskoristimo i u turističke svrhe. Mislim da kanjiški potencijali su dovolјno jaki za to, da sve obnovimo i izgradimo, od obale Tise, preko centra grada, sve do velikog parka, imaćemo jedan dodatni sadržaj, naučni park koji neće služiti samo za obrazovanje nego i za turističke delatnosti – rekao je Fejstamer. 

Za izgradnju Naučnog parka sredstva u iznosu od pet miliona dinara obezbeđena su na konkursu “Zajednici zajedno” Kompanije NIS, završetak radova biće krajem maja ove godine, a letnji period će se iskoristiti za izgradnju naučnih eksponata, koji nisu predmet ovog konkursa. To će biti dodatni izazov da se nađu donatori, da se sve završi do 1.septembra, da do početka nove školske godine bude opremlјen Naučni park u Kanjiži. 

Direktorka Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Kanjiži Tatjana Varju Potrebić kaže da se već nekoliko godina sanja da se uz zgradu Regionalnog centra izgradi Naučni park kao dopuna vannastavnih aktivnosti. Ona se nada da će uspeti da animiraju dobre lјude, privatnike, institucije, razne organizacije i srednje škole, da pomognu u samoj realizaciji izgradnje eksponata za Naučni park. Na likovni konkurs ”Stvorimo zajedno naučni park u Kanjiži” pristiglo je 69 radova dece iz predškolskih ustanova i đaka iz osnovnih škola, koji su se pretežno bavili prirodnim naukama, a eksponati koji će se naći u naučnom parku biće iz biologije, hemije, fizike i drugih oblasti. Najuspešnijim na konkursu dodelјene su nagrade, a odato je i priznanje vaspitačicama i prosvetnim radnicima koji su dali svoj doprinos u realizaciji likovnog konkursa.

I Žabalј zvanično „u ritmu Evrope”

Predsednik opštine Žabalј Čedomir Božić potpisao je ugovor sa predstavnicima dečjeg muzičkog takmičenja „Srbija u ritmu Evrope“, što će omogućiti deci da svoj talenat predstave širokom auditorijumu. Božić je govorio o tome u čemu je lepota ovog takmičenja i kakvu to šansu pruža najmlađima: – Sada će deca iz naše opštine imati izuzetnu priliku da se predstave na jednom velikom takmičenju, da pokažu svoj talenat i, samim tim, budu i prezenteri opštine Žabalј. Ponosan sam što imamo priliku da učestvujemo u programu koji afirmiše prijatelјstvo među narodima.

Finalno takmičenje se emituje na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću, ima tradiciju dugu već deset godina i ima podršku ambasadora zemalјa Evrope, Izraela i Australije. Okuplјa  decu osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, koja pored svog grada ili opštine predstavlјaju neku od zemalјa pevajući na odgovarajućem jeziku. Proces priprema dece traje šest meseci. Pobednik takmičenja određuje se sabiranjem SMS glasova i glasova žirija gradova učesnika. Grad pobednik kao nagradu dobija televizijski prenos iz svog grada sledeće godine na nacionalnoj televiziji, a deca grada pobednika nagradno putovanje u zemlјu koju su predstavlјala. Ove godine finale će biti održano 22. juna u Vrnjačkoj Banji.

“Fajterka” najbolji evropski film za mlade

Ostvarenje “Fajterka” (Fight Girl) reditelja Johana Timersa u nedelju uveče je na svečanoj ceremoniji u Erfurtu, sedištu Evropske filmske akademije, glasovima mladog žirija iz cele Evrope proglašeno najboljim evropskim filmom za mlade, saopštila je Evropska filmska akademija. Film u holandsko-belgijskoj koprodukciji priča je o dvanaestogodišnjoj devojčici Bo koja se, posle razvoda roditelja s majkom seli u predgrađe Amsterdama, gde upoznaje nove prijatelje i počinje da trenira kik-boks za koji se ispostavlja da ima prirodni talenat, i počinje da se priprema za nacionalno takmičenje. Celodnevni događaj upriličen povodom izbora Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) istovremeno je organizovan u 34 države Evrope, a predstavnici Srbije bili su tinejdžeri i tinejdžerke iz Gornjeg Milanovca. Na naš nacionalni žiri film “Fajterka” takođe je ostavio najjači utisak, pa mu je dodelio 46 poena, dok su preostali nominovani filmovi, “Los Bando” i “Najbolji ortaci”, osvojili 35, odnosno 19 poena.

U pauzama između filmskih projekcija, 70 članova žirija, koji su činili učenice i učenici iz OŠ “Desanka Maksimović”, OŠ “Sveti Sava”, OŠ “Kralj Aleksandar I”, kao i polaznici dečjih radionica Kulturnog centra Gornji Milanovac, aktivno su učestvovali u zanimljivim diskusijama koje je moderirao autorski tandem Dušan Čavić i Dušan Šaponja. Vrhunac događaja bila je večernja ceremonija tokom koje su mlade prezenterke Ksenija Kozlina, Mia Jeremić i Isidora Lazić putem video poruke organizatorima u Nemačkoj saopštile rezultate glasanja iz Srbije. Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije u Srbiji organizovana je u okviru programa Slobodna Zona Junior, uz podršku Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa Kulturnim centrom Gornji Milanovac.

Sud: Priznanje roditeljstva je u interesu surogat-deteta

Evropski sud za ljudska prava u svom prvom savetodavnom mišljenju 10. aprila 2019. je ukazao da države, potpisnice Konvencije o ljudskim pravima treba da u domaćem pravu predvide mogućnost priznavanja pravnog odnosa roditelj-dete između “nameravane” majke i deteta, koje je u inostrastvu rodila surogat majka, jer to zahtevaju najbolji interesi deteta. Prema stavu suda, države nisu dužne da u državne registre upišu detalje iz inostranog rodnog lista surogat-deteta radi uspostavljanja pravnog odnosa roditelj-dete sa “nameravanom” majkom, jer taj pravni odnos može da se uspostavi i na drugi način, poput usvajanja deteta, navodi se u mišljenju suda koje je danas objalvjneo na sajtu njegovom sajtu. Evropski sud je dao mišljenje povodom zahteva za savet Kasacionog suda u Francuskoj, koja inače zabranjuje surogat materinstvo. Kada je dete rođeno u inostranstvu putem gestacijskog surogatnog aranžmana (uz pomoć surogat majke) i začeto uz pomoć spermatozoida nameravanog oca i treće strane, donora, i kada je pravni odnos roditelj-dete sa nameravanim ocem priznat u domaćem pravu, Evropski sud je, u veću od 17 sudija jednoglasno zaključio da:

– Pravo deteta na poštovanje privatnog života, u sladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zahteva da domaće pravo predvidi mogućnost priznavanja pravnog odnosa roditelj-dete sa “nameravanom” majkom, koja je u matičnoj knjizi rođenih u inostrastvu označena kao “zakonska” majka.

– Pravo deteta na poštovanje privatnog života, ne zahteva da takvo priznanje bude u formi upisa u matične knjige rođenih, venčanih i umrlih na osnovu rodnog lista iz inostranstva, jer se ista svrha može postići i drugim sredstvima, ili na drugi način – kao što je usvajanjem deteta od strane nameravane majke.

Ovo savetodavno mišljenje Kasacioni sud Francuske zatražio je u postupku gde preispituje odluku kojom je u toj zemlji odbijeno pravo za upis u matične knjige “nameravane” kao “zakonske” majke dvoje blizanaca, rođenih u Kaliforniji kroz gestacijski surogat aranžman, koji je u Americi legalan. Francuska je dozvolila upis ocu.

Evropski sud se, kako navodi, u svom mišljenju rukovodio osnovnim principom prema kojem su, kako kaže, interesi deteta najvažniji. “Sud je primetio da nedostatak priznanja zakonskog odnosa između deteta rođenog u surogat aranžmanu u inostranstvu i nameravane majke ima negativan uticaj na nekoliko detetovih prava na privatan život”, navodi se u odluci. Interesi deteta, pored ostalog, zahtevaju zaštitu od rizika iskorišćavanja koje povlači surogat aranžman, kao i mogućnosti saznavanja svog porekla.

Pored toga, detetovi interesi zahtevaju zakonsku identifikaciju osobe odgovorne za njegovo odgajanje, zadovoljavanje njegovih potreba i obezbeđivanje blagostanja, kao i mogućisti da živi i da se razvoja u stabilnom okruženju, navodi se u mišlenju. Sud zbog toga smatra da je apsolutna zabrana dobijanja priznanja odnosa između deteta rođenog surogatom u inostransrvu i nameravane majke u suprotnosti sa najboljim interesima deteta, koji, kako kaže, u najmanju ruku zahtevaju da svaka situacija bude ispitana s obzirom na okolnosti konkretnog slučaja.

U mišljenju je naglašeno da ovaj “nesigurni pravni odnos” između nameravane majke i deteta treba traje što kraće, jer je to takođe u interesu surogat deteta. Međutim, kako ističe Evropski sud, iz ovoga se ne može zaključiti da su države potpisnice Konvencije dužne da se odluče za registraciju detalja rodnog lista iz inostrantva. Sud je prmetio da u Evropi nije postignut konsenzus po ovom pitanju. Zbog toga smatra da je izbor sredstava, odnosno načina, na koji se dozvoljava priznavanje pravnog odnosa između surogat deteta i nameravanih roditelja, spada u domen procene država potpisnica Konvencije. Napominje da član 8 Konvencije o ljudskim pravima nije nametnuo opštu obavezu država da unapred priznaju odnos “roditelj-dete” između deteta i nameravane majke, već da u u najmanju ruku bude priznat “kada je već postao praktična realnost”. “Nije na Evropskom sudu, već na nacionalnim vlastima da procene da li je i kada u konkretnim okolnostima slučaja pomenuti odnos postao praktična realnost”, napominje se u mišljenju. Takođe se dodaje da se najbolji interesi deteta ne mogu tumačiti tako da priznanje pravnog odnosa roditelj-dete između surogat deteta i nameravane majke povlače obavezu država da registruju podatke iz inostranog rodnog lista u kojem je nameravana majka označena kao zakonska.

Prema stavu Evropskog suda, usvojenje, kao i druga sredstva, mogu da služe najboljim interesima deteta, koja u pogledu priznanja pravnog odnosa proizvode iste efekte kao i registracija, odnosno upis u matične knjige inostranog rodnog lista. Važno je da domaćom pravnom procedurom bude osigurano da ta sredstva budu neodložno i efikasno primenjena, u skladu sa najboljim interesima deteta, zaključio je Evropski sud.

Ovo je prvo savetodavno mišljenje Evropskog suda, kojem je ova nadležnost ustanovljena 1. avgusta prošle godine protokolom broj 16 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Surogat majčinstvo predstavlja postupak u kojem žena nosi embrion stvoren u procesu vantelesne oplodnje od jajne ćelije druge žene i spermatozoida njenog supruga ili donora. U Srbiji surogat majčinstvo nije zakonski regulisano, ali je najavljeno da bi to pitanje, odnosno ugovorni odnos surogat majke, roditelja i detata, njihova prava i obaveze…mogli da budu regulisani Građanskim zakonikom čija je izrada još u toku.

Prijave za startape za inovacije u oblasti sporta

Prijave za prvi program podrške startapima u Srbiji koji razvijaju inovacije u oblasti sporta koji Naučno-tehnološki park Beograd realizuje u saradnji sa izraelskim Colosseum Sport su otvorene, saopšteno je  06. maja iz Naučno-tehnološkog parka. Jedinstveni petomesečni program Colosseum Sports Tech Serbia nastoji da poveže sportsku zajednicu sa inovatorima kako bi se unapredila iskustva i olakšala i ubrzala primena tehnoloških rešenja, a startapima u ranoj fazi razvoja obezbedila podrška za dalji razvoj njihovih ideja. Timovi koji prođu selekciju će već od juna imati priliku da kroz radionice, individualne sesije i mentorstvo uče i povežu se sa najboljim stručnjacima iz sveta sporta i biznisa, dok će najbolji među njima tokom studijskog putovanja u Izrael dobiti dodatnu podršku za dalji razvoj svog startapa. Mogućnost da konkurišu imaju startapi koji razvijaju nova tehnološka rešenja u svim sferama sporta – razvoj sportista, analiza podataka, esport, prenosive tehnologije, wellness i ishrana, mediji i emitovanje sportskih događaja i slično.

Prijave su otvorene do 26. maja na zvaničnom sajtu programa www.colosseum-serbia.rs. U nameri da se startapima omogući uvid u trendove i potrebe industrije, a istovremeno podstakne diskusija o uticaju i značaju primene tehnoloških rešenja u oblasti sporta, u Naučno-tehnološkom parku Beograd će 15. maja biti organizovan i Colosseum Sports Tech Summit, centralni događaj programa koji će okupiti vodeće međunarodne eksperte, sportiste, sportske organizacije i inovatore.

Vremeplov: Osnovan Muzeum serbski

Na današnji dan 10. maja 1844. godine ukazom Jovana Sterije Popovića, srpskog književnika, pravnika, lingviste, tada ministra prosvete Kneževine Srbije (Popečiteljstvo prosveštenija) osnovan je – Muzeum serbski – začetak današnjeg Narodnog muzeja u Beogradu. Ministarstvo je tada naložilo svim okružnim načelstvima da se staraju o sakupljanju starina. Taj datum je kasnije prihvaćen kao dan osnivanja Narodnog muzeja u Beogradu.

Vremeplov: Umro Aleksandar Zinovjev

Ruski filozof Aleksandar Zinovjev, jedan od prvih sovjetskih disidenata umro je na današnji dan 10. maja 2006. U Rusiju se vratio 1999. i od tada je predavao na Filozofskom fakultetu Moskovskog univerziteta. Prvi put je hapšen još 1939. zbog antistaljinističkih istupa. Borio se u Drugom svetskom ratu i odlikovan je. Pošto je 1976. u Švajcarskoj objavio satirično delo “Zjapeće visine”, dve godine potom proteran je iz Sovjetskog Saveza i naredne dve decenije provodi u izgnanstvu. Jedini je ruski dobitnik ugledne nagrade “Aleksis de Tokvil”, a autor je preko 40 knjiga. Dela: “Parabelum”, “Homo sovjetikus”, “Ruka Kremlja”, “Katastrojka”, “Komunizam kao realnost”, “Kriza komunizma”, “Zapad”.

Vremeplov: Turci spalili mošti  Svetog Save

Na današnji dan 10. maja 1594. godine mošti oca Srpske crkve i prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save Turci su spalili na Vračaru u Beogradu. Spaljivanju moštiju 359 godina posle svečeve smrti prethodio je ustanak Srba u Banatu (koji je tada bio pod Turskom) pod episkopom banatskim Svetim Teodorom Vršačkim, u kojem su ustanici nosili ikone Svetog Save.

Turski sultan Muhamed III naredio je Sinan paši da po svaku cenu uguši pobune Srba, a ovaj je, znajući za značaj Svetog Save za Srbe, naredio prenos moštiju iz manastira Mileševa u Beograd i spalio ih je na Vračarskom brdu (tada izvan Beograda). Kako bi mesto spaljivanja bilo obeleženo u prvoj polovini 19. veka podignut je krst od crvenog granita, po kome je taj deo Beograda kolokvijalno nazvan. Bila je to privatna inicijativa Gligorija Vozarovića, poznatog izdavača i knjigovesca. Docnije je na Vračarskom brdu podignuta crkva posvećena Svetom Savi, sa istim ciljem, a zatim i današnji velelepni hram.

Vremeplov: Rođen autor “Marseljeze”

  Francuski oficir Klod Žozef Ruže de Lil koji je 1792. napisao reči i melodiju francuske himne rođen je na današnji dan 10. maja 1760. godine. Pesmu, komponovanu kao marš, prema narudžbini gradonačelnika Strazbura, oduševljeno su pevali vojnici Francuske revolucije na maršu iz Marselja u Pariz, pa je nazvana “Marseljeza”.

Vremeplov: Rođena Olja Ivanjicki

Na današnji dan  10. maja 1931 godine rođena je srpska slikarka Olja Ivanjicki, u Pančevu, u porodici “belih” Rusa. Završila je vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, ali se čelog života bavila slikarstvom. Bila je među osnivačima grupe “Medijala”, samosvojne pojave koju je osnovala grupa potpunih posvećenika umetnosti (Leonid Šejka, Milovan Vidak, Svetozar Samurović, Kosta Bradić, Siniša Vuković, Milić od Mačve i dr). Uživala je svetski ugled i njena dela nalaze se u brojnim muzejima i galerijama sveta, poput “Metropoliten”-a u Njujorku.

Vremeplov: Nacisti izveli prvo masovno spaljivanje knjiga

Nacisti su u centru Berlina na današnji dan 10. maja 1933. priredili prvo masovno spaljivanje knjiga, bacivši na lomaču više od 25.000 dela Karla Marksa, Zigmunda Frojda, Bertolda Brehta, Alberta Ajnštajna i drugih autora, koje su nacisti označili kao “dekadentne”.

Šokantno: Devojčica (14) ulična dilerka heroina

Službenici beranske i rožajske policije uhapsili su Š.R. (51) i maloletnu E.R. (14) iz Rožaja zbog sumnje da su se bavili uličnom prodajom droge heroin, saopštila je crnogorska Uprava policije. Navodi se da su “službenici Jedinice za borbu protiv droge CB Berane i službenici OB Rožaje, postupajući na osnovu operativnih informacija, a po prethodno pribavljenoj naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Rožajama, izvršili pretrese kuće koju koriste Š.R. (51) i E.R. (14) iz Rožaja, koji su srodnici”, prenosi RTCG.

U saopštenju stoji da su “pretresom maloletne E.R. policijski službenici pronašli i oduzeli 14 pvc pakovanja sa sadržajem praškaste materije svetlobraon boje za koju se sumnja da je opojna droga heroin”. Navodi se da je “pretresom kuće pronađeno još jedno pvc pakovanje sa sadržajem iste materije i 2.000 evra za koje se sumnja da su stečena vršenjem krivičnog dela”. “Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su se Š.R. i E.R. bavili tzv. uličnom prodajom opojne droge. O događaju je obavešten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju koji je naložio da se Š.R. i E.R. liše slobode i da mu se privedu uz krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivičnu prijavu neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, navodi se u policijskom saopštenju.

About the Author

admin