Vesti – 13.05.2019.

Prijavljivanje prijemnih ispita

Ministarstvo prosvete, obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da 10. maja počinje prijavljivanje za prijemni ispit za upis u IT i ostala specijalizovana odeljenja i škole.

Učenici osmog razreda, koji imaju izraženu sklonost prema računarstvu i informatici, biologiji i hemiji, fizici, jezicima, muzici i baletu, od 10. maja, su počeli prijavljivanje za prijemni ispit za upis u svoje željene škole. Prijavljivanje kandidata za srednje škole, za koje je neophodno da se polaže prijemni ispit, traje do 13. maja, uključujući i subotu i nedelju, osim za IT odeljenja, gde učenici prijave mogu da podnesu do 17. maja.

Prijemni ispiti za odeljenja u školama u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku zakazani su za 25. i 26. maj, za muzičke i umetničke škole likovne oblasti za 31. maj, 1. i 2. jun.

Učenici koji afinitet imaju prema biologiji i hemiji, od ove školske godine prvi put mogu da upišu specijalizovano odeljenje u kojem će posebna pažnja da bude posvećena izučavanju tih nauka. Oni prijemni polažu 1. juna.

Istog dana, ali u kasnijem terminu, predviđeno je polaganje prijemnog u Matematičkoj gimnaziji i matematičkim odeljenjima.

Prijemni u filološkim gimnazijama i filološkim odelјenjima je 1. i 2. juna, a oni koji žele da se posvete prevashodno fizici, računarstvu i informatici ispit polažu 2. juna.

Baletske škole kandidate proveravaju od 2. do 4. juna.

Prijavljivanje učenika i podnošenje sportske dokumentacije u Sportskoj gimnaziji je od 1. do 3. juna.

Preliminarni rezultati prijemnog ispita u matematičkim i filološkim odeljenjima, odeljenjima za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, biologiju i hemiju, računarstvo i informatiku i za odeljenja u školama u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku biće objavljeni u sredu, 5. maja.

Učenici koji su polagali u prijemni u umetničkim, baletskim i muzičkim školama preliminarne rezultate će saznati dan kasnije, 6. maja.

Podnošenje i rešavanje eventualnih žalbi zakazano je takođe za četvrtak, 6. maj, da bi konačni rezultati prijemnih ispita bili objavlјeni u petak, 7. maja.

Nakon toga svi učenici osmog razreda polažu završni ispit, odnosno test iz srpskog (maternjeg) jezika, u ponedeljak 17. juna. Završni test iz matematike je 18. juna, a kombinovani test u sredu, 19. juna. Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je u četvrtak, 27. juna.

Predaja liste želja u osnovnoj školi i unos u bazu podataka je 28. i 29. juna. Objavljivanje zvanične liste želјa je u četvrtak, 4. jula, a zvaničnih rezultata raspodele i preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu biće 7. jula.

Učenici se u muzičke i baletske škole upisuju 28. juna, a u ostale srednje škole 8. i 9. jula.

Upis učenika u drugom krugu je 11. jula.

Kalendar aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. i upisa učenika u srednju školu za školsku 2019/2020. godinu nalazi se na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja http://www.mpn.gov.rs/upis-ucenika-u-srednju-skolu-2019-20

Zaštita prava nacionalnih manjina korisna za čitavo društvo

Savet Evrope i Evropska unija će nastaviti da pružaju podršku zaštiti i promociji prava nacionalnih manjina u Srbiji jer je to ne samo korisno za čitavo društvo, već i značajno doprinosi procesu evropskih integracija Srbije. Ovo je jedan od zaključaka  prezentacije Ekspertskog izveštaja o postojećim modelima obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji, koju su 10. maja organizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i zajednički projekat Evropske unije i Saveta Evrope “Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji”.

Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja istakla je u svom uvodnom izlaganju značaj ovog nezavisnog ekspertskog izveštaja za poboljšanje modela obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina, kao i ispunjenje jedne od aktivnosti koje proizlaze iz Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. “Ovaj izveštaj daje dodatnu perspektivu novom izveštaju o primeni Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima u Republici Srbiji i preporukama datim institucijama Srbije u aprilu ove godine. Napredak postignut u obuci nastavnika za obrazovanje na jezicima manjina je pohvaljen, a pokazalo se da obrazovanje na manjinskim jezicima kao glavnim sredstvom podučavanja dobro funkcioniše i daje dobre rezultate”, rekao je Tobias Flesenkemper, šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Ekspertski izveštaj o postojećim modelima obrazovanja na manjinskim jezicima u Srbiji i drugim državama sa preporukama za izmenu postojećih modela obrazovanja na manjinskim jezicima pripremila je Claudine Brohy sa Univerziteta u Frajburgu i član Komiteta eksperata za Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima. Predstavnici državnih institucija, nacionalnih saveta nacionalnih manjina i međunarodnih organizacija pristustvovali su ovoj prezentaciji, koja je organizovana u okviru akcije “Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji”, koja je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope, “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku”.

Učenici iz Srbije u top 10 na Evropskom kvizu novca

Ognjen Pokimica, učenik IX beogradske gimnazije “Mihajlo Petrović Alas”, i Bogdan Živadinović, učenik Ekonomsko-trgovinske škole iz Zaječara, ušli u prvih deset najbolje plasiranih iz cele Evrope na finalu Evropskog kviza novca (EKN). Oni su pokazali visok stepen finansijske pismenosti na ovom takmičenju koje je 7. maja u Briselu upriličila Evropska bankarska federacija, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije (UBS). Njih dvojica, kao pobednici nacionalnog takmičenja EKN, u pratnji svojih nastavnica i predstavnika Udruženja banaka Srbije, predstavljali su Srbiju rame uz rame sa vršnjacima iz 28 evropskih zemalja. Takmičenje je proteklo u pozitivnoj atmosferi, druženju i razmenjivanju znanja, a pobedu su u finalu odneli učenici iz Slovenije. Drugo mesto osvojila je Severna Makedonija, a treće Nemačka. Evropski kviz novca osmišljen je i organizovan prvi put 2018. godine, na inicijativu nacionalnih udruženja banaka okupljenih u okviru Evropske bankarske federacije, sa ciljem da promoviše značaj finansijske edukacije i finansijskog opismenjavanja mladih.

Promocija računarskog smera u kikindskoj gimnaziji

Učenicima osmih razreda u Kikindi 10. maja 2019. predstavljen je računarski smer Gimnazije “Dušan Vasiljev” iz tog grada. Za razliku od prošle godine, kada je ovo odeljenje upisalo 10-oro učenika, interesovanje je sada veće, jer mladi svoju budućnost sve više vezuju za IT sektor.

Kada je pre godinu dana spremao prijemni ispit, Dušan Maksimović bio je rešen da upiše odeljenje, u kojem će uspeti da nadogradi svoje dotadašnje znanje o svetu računara. Sada, kada je školska godina na izmaku zadovoljan je što je od septembra naučio nešto više o programiranju, primeni računara i računarskim sistemima. Posebno ga raduje što je odabrao obrazovni profil koji mu gotovo garantuje zaposlenje u budućnosti. “Mislim da će mi biti mnogo lakše da upišem neki fakultet, nešto za programiranje ili za računare. Smatram da bi mogao da nađem posao i po završetku srednje škole”, rekao je Dušan Maksimović Dušanov drug iz odeljenja, Vukašin Savković, u početku je imao određenu dozu straha od novog smera. Sam prijemni ispit bio je veliki izazov, kao i prvi dani u gimnaziji. Ipak, sada je sve to iza njega. “Očekivao sam da će biti baš teško, ali profesori su uspeli dosta toga da nam objasne i učini su da nam predmeti budu lakši i da se osećamo prijatnije”, kazao je Vukašin. Dušan i Vukašin su iskustvo o prvoj godini školovanja u računarskom odeljenju preneli učenicima završnih razreda kikindskih osnovnih škola. Malim maturantima ovo je veoma dragoceno, budući da i sami imaju različita očekivanja od nastavka školovanja.

Prošlogodišnja , generacija opravdala je očekivanja same gimnazije. Budući da su smer u povoju, smatra se da od najbolje od njih tek dolazi. “Prve rezultate očekujemo tek za četiri godine, kada ovi prvaci budu maturanti i tada ćemo videti njihova postignuća i ono što će uspeti da upišu. Ovo je samo priprema za njihovo dalje školovanje”, izjavila je za RTV Mirjana Dražić, direktorica Gimnazije “Dušan Vasiljev” .

Strategija države je da se IT odeljenja i ovaj sektor povećava i populariše. Zato je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u školama širom države organizovalo promociju računarskih smerova, gde je prikazano kakva se znanja i veštine stiču u ovim specijalizovanim odeljenjima, a osmaci su dobili više informacija i o načinu i datumu za prijavljivanje i polaganje prijemnog ispita.

Subotički đaci organizovali humanitarni koncert za bivšu slepu učenicu

Đaci i profesori subotičke Gimnazije “Svetozar Marković” organizovali su u četvrtak  9. maja uveče humanitarni koncert. Na taj način su se priključili akciji “Dan za Danijelin san”, u okviru koje se prikupljaju sredstva za kupovinu kuće Danijeli Pejić, bivšoj učenici škole. Danijela, koja je slepa od svoje desete godine, živi sa bolesnom majkom u trošnoj kući u naselju Đurđin kod Subotice. Đaci i profesori nisu zaboravili svoju bivšu učenicu. Iako je sadašnji đaci nisu lično poznavali rado su se odazvali da učestvuju u humanitarnom koncertu. “Kada smo čuli od razrednog starešine da je ona naš bivši učenik, mi smo želeli da pokažemo kako naša škola može da pomogne i želi da pomogne u takvim situacijama. Naše malo sigurno njima znači puno”, kaže učenik Dejan Vrana. “Kada sam čula od moje razredne da je bila učenica ovde, i da treba da se organizuje akcija za pomoć, odmah sam se javila, bila sam zainteresovana. Da sam ja na tom mestu ili neko meni blizak, naravno da bih to htela za njega”, dodaje učenica Milja Belenzada.

Humanitarni koncert organizovao je Tim za promociju i kulturnu i javnu delatnost gimnazije.”Ideja je ne samo da se pomogne čoveku u nevolji, nego da na ovaj način motivišemo naše učenike i da im pokažemo koliko je bitno biti svestan toga da kada je nekom pomoć potrebna da se ona i realizuje”, ističe Gordana Budanović, profesor engleskog jezika.

Danijela je gimnaziju završila pre pet godina. Iako slepa, bila je vredan učenik, a pomoć drugih tražila je samo kada je za to zaista imala potrebu. “Nije bilo problema u razredu. Pomagali smo joj onoliko koliko je bio potrebno. Nikada nije ostajala sama, vodili smo je u školi po kabinetima. Kada smo izlazili van škole, nikada nije bila izdvojena, išla je sa nama”, objašnjava Zoran Nagel, Danijelin bivši razredni starešina. Danijela je na koncertu bila vidno uzbuđena, i teško je pronalazila reči kako bi se zahvalila đacima i profesorima svoje bivše škole. “Jako sam uzbuđena. Sve je pomešano u meni, i radost i zahvalnost. Ne znam šta bih rekla. Kada se setim tog perioda, naviru mi samo lepe uspomene”, kaže Danijela Pejić.

Sledeća stanica u okviru akcije “Dan za Danijelin san” je humanitarna žurka koja će se održati u naselju Radijalac u subotu. Centralni dan je nakon toga 17.maj, kada će se mnogi privrednici i vlasnici preduzeća svoju zaradu usmeriti ka ostvarivanju glavnog cilja, a to je kupovina kuće za Danijelu u Subotici. https://www.youtube.com/watch?v=KI1gWVkOAJc

U Jovinoj gimnaziji i specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju

Od naredne školske godine, od 1. septembra, u pet gimnazija u Srbiji biće otvorena specijalizovana odeljenja za nadarene učenike za biologiju i hemiju. Specijalizovana odeljenja biće otvorena u Petoj i Osmoj beogradskoj gimnaziji, Prvoj kragujevačkoj, niškoj “Bora Stanković” i novosadskoj “Jovan Jovanović Zmaj”.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković kaže da će u odeljenjima biti po 20 učenika i da je pripremna nastava već počela u gimnazijama, kao i da je veliko interesovanje učenika. On je istakao da se u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” već prijavilo oko 50 zainteresovanih učenika, u Nišu isto toliko, u Kragujevcu oko 30. “To su oblasti u kojima se očekuje porast radnih mesta. Tom uzrastu je blisko da eksperimentišu, da budu u laboratoriji, mućkaju, gledaju reakcije. Ovde neće biti samo teorija, ovde je značajan i praktični deo, laboratorijsko iskustvo”, rekao je Stojković za Tanjug. Zainteresovani učenici za specijalizovana odeljenja biologije i hemije mogu se prijaviti do 17. maja, a prijemni je zakazan za 1. jun. Polagaće testove iz biologije i hemije, a zadaci će biti srednjeg i naprednog nivoa. U pitanju je jedinstven program iz dve oblasti biologije i hemije. Cilj je da se stvori što bolji naučni podmladak za brojne fakultete- Biologije, Hemije, Poljoprivrede, Medicine, Farmacije, Veterine, Stomatologije. “To su oblasti koje se razvijaju i koje zahtevaju značajno predznanje ukoliko želimo napredak na univerzitetskom nivou. Đaci specijalizovanim odeljenjima mogu da dobiju odličan temelj za dalji nastavak školovanja i za bavljenja naukom, ali i rad u privredi”, rekao je Stojković.

Deo nastave u specijalizovanim odeljenjima biologije i hemije izvodiće unverzitetski profesori, što je praksa za sva specijalizovana odeljenja koja do sada otvorena – matematike, fizike, informacionih tehnologija.

Multimedijalni kviz na otvorenom – “Mladi ljudi, velika dela”

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, organizuje najmasovniji multimedijalni kviz na otvorenom – Mladi ljudi, velika dela. A neko veoma poseban, pozvala je sve kvizomane da se pridruže 19. maja na Trgu slobode. OPENS organizuje kviz kakav Novi Sad još uvek nije imao prilike da vidi. Rediteljka Sonja Petrović, kaže da će pomoću savremenih 3D projekcija i animacija, glumci dočarati period mladosti znamenitih Novosađana, a učesnici će pogađati o kome je reč. “Tim želimo da podstaknemo mlade ljude danas da mladost može biti period koji je rezervisan za velika dela i velike mogućnosti, da to nije samo period kasnije nakon mladosti. Prikazaćemo pet situacija od pet minuta scena nakon čega će ljudi nakon veb aplikacije moći da pogađaju o kojoj znamenitoj ličnosti je reč”, objašnjava Sonja Petrović, rediteljka.

OPENS poziva sve ljubitelje kvizova da učestvuju u tom spektaklu, bez obzira na pol, godine i spremnost. Najboljeg očekuje vredna nagrada – vaučer za putovanje u vrednosti od 1.000 evra. “Na našoj veb stranici i na našim društvenim mrežama možete pronaći listu od 20 potencijalnih Novosađana o čijim ćemo životima pričati, mi ćemo izabrati njih 5 i to tako da na ovoj zgradi Vojvođanske banke izmapiramo i napravimo velike svetlosne projekcije koje se kombinuju sa predstavama”, kaže Ivana Miloradov, portparolka OPENS-a.

Na dan kviza, potrebno je poneti pametne telefone, jer je za učestvovanje u kvizu neophodno korišćenje veb aplikacije. JKP informatika je odlučila da izađe u susret OPENS-u i da 19. maja pojača javno dostupan internet na maksimalnu brzinu.   https://www.youtube.com/watch?v=Q3jkf1Iq3sA

Vrtić “Čuperak”: Učili o saobraćaju i bezbednosti

U vrtiću “Čuperak” predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”, deca su 9. maja učila o bezbednosti u saobraćaju. Ovog puta, tema je bila zaštitna oprema prilikom vožnje bicikla, rolera ili trotineta. Iako većina predškolaca vozi bicikl, samo mali broj njih ima kacigu. Zašto je važna zaštitna oprema i čemu služi kaciga naučili su na času o bezbednosti u saobraćaju. Edukacijom u najranijem uzrastu stvaraju se odgovorni učesnici u saobraćaju, istakla je Danijela Ignjatić, koja već nekoliko godina decu u vrtićima uči kako da budu bezbedni na biciklu, rolerima ili trotinetu.

“Prevencijom u saobraćaju najvažnije je krenuti na vreme, to su deca predškolskog uzrasta evo vidite kakva atmosfera vlada oni su željni znanja i znaju sve i kako se treba ponašati bezbedno u saobraćaju”, rekla je Danijela Ignjatić iz auto-sportskog kluba “Petromaks”. U kreativnom delu časa deca su imala važan zadatak, da nacrtaju kacigu, pokažu crtež roditeljima, objasne im zašto je važno da imaju baš jednu takvu i ubede ih da im kupe taj najvažniji deo opreme. https://www.youtube.com/watch?v=692IY-Chzxg

Nurdor organizovao edukaciju novih članova

U subotu, 11-og maja, Nurdor je organizovao  edukaciju za prijem novih članova tog udruženja, na jednodnevnoj edukaciji u roditeljskoj kući u Petrovaradinu, budući volonteri su od onih iskusnijih, ali i od stručnjaka, mogli da čuju o najvažnijim stvarima za njihov rad. Teodora Todorović je pre šest godina postala volonterka Nurdora i od tad je aktivna članica tog velikog tima, iz brojnih razloga. Danas Nurdor odlikuje ista atmosfera, a u subotu organizuje edukaciju za nove volontere, koji će uz pomoć empatije, volje i želje da daju svoj doprinos roditeljima i deci u lečenju najtežih bolesti, činiti da im ta borba bude lakša.

Budući volonteri u subotu su mogli da čuju o funkcionisanju Nurdora, malignitetu, kao i o brojnim načinima na koje mogu da pomognu, a na njihovom sajtu možete popuniti prijavu za učešće. Sinergija volontera i mnogobrojna podrška, uticala je na otvaranje bolnice za decu u Nišu, a volonterski zadaci u udruženju, podrazumevaju podršku, kako u promociji, organizaciji događaja i pažnji, tako i odlaske na dečija odeljenja i druženja sa njima.           https://www.youtube.com/watch?v=p8x2Pw1vfAs

Sportska oprema za pet osnovnih škola na KiM

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović prisustvovali su u četvrtak 09. maja 2019, u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, uručivanju ugovora o donaciji sportske opreme za fiskulturne sale pet osnovnih škola u pokrajini. Osnovne škole koje su dobile donaciju su „Radoš Tošić” iz Osojana, „Sveti Sava” iz Kosovske Mitrovice, „Dositej Obradović” iz Parteša, „Vuk Karadžić” iz Sočanice i „Banović Strahinja” iz Banjske, a direktorima tih škola ugovore je uručio predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković. Donirana oprema za svaku školu sastoji se od kompleta golova sa mrežama, koševa i košarkaških tabli, mreža za odbojku i 40 lopti za četiri sporta.

Udovičić je izrazio zadovoljstvo što su škole dobile opremu, preciziravši da je reč o 1.350 đaka koji u njima pohađaju nastavu, i rekao da je namera da se stvore što bolji uslovi za bavljenje školskim sportom, ali i za rekreaciju. On je podvukao da je u školskom sportu baza za stvaranje vrhunskih sportista, ali je kazao da je u tom procesu važan i Zavod za sport i medicinu sporta, koji ima svoju ordinaciju u Kosovskoj Mitrovici. Pozvao je roditelje da iskoriste pravo na to da deca od šest do 14 godina imaju pravo na besplatne preglede uz ocenu da bez zdravlja, sporta, rekreacije ne možemo ni da očekujemo prosperitet zemlje.

Jović je naglasio da Vlada Srbije i ostale nadležne institucije i danas iz Kosovske Mitrovice šalju poruku da smo čvrsto opredeljeni da ostanemo i opstanemo u južnoj pokrajini. Došli smo da podržimo našu decu i mladost, da kažemo da bez zdravog života, bez sporta ne možemo da imamo ni dobre intelektualce, a upravo deca su sigurnost našeg opstanka, kazao je Jović. „Mi kao država moramo da učinimo sve da stvorimo najbolje moguće uslove da bi u takvim uslovima deca izrasla u moralne, pametne I zdrave ljude”, rekao je Jović.

Načelnica školske uprave Jasmina Dedić zahvalila se u ime Ministarstva prosvete Srbije i direktora škola na donaciji uz ocenu da će oprema učenicima sigurno obezbediti bolju nastavu. “Ovo nije prvi, a sigurno neće biti ni poslednji put da država Srbija pomaže nastavu i razvoj obrazovanja. Svako prisustvo predstavnika naše države daje nam dodatnu snagu da se borimo i ostanemo i opstanemo na ovim prostorima i nadu da će nam sutra biti bolje”, rekla je Dedić.

Kosovska Mitrovica: Internet drvo u studentskom kampusu

U kampusu Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici 9. maja je zvanično postavljen stub za wi-fi internet (Internet drvo), koji će studentima omogućiti besplatnu internet vezu u krugu od 150 m, u okviru Studentskog centra i istovremeno korišćenje interneta na 300 uređaja. Zahvaljujući drvetu, studenti će moći da dopune baterije svojih mobilnih telefona preko tri USB porta koji se nalaze na stubu. Postavljanju stuba prisustvovali su ministar sporta i omladine Vanja Udovičić i Željko Jović, kao i direktor MTS-a Dejan Ognjanović.

Vremeplov: Rođen Pavel Šafarik

 Na  današnji dan 13. maja 1795.  godine rođen je slovački filolog i istoričar Pavel Jozef Šafarik, jedan od osnivača slavistike. Kao direktor srpske gimnazije u Novom Sadu od 1819. do 1833. pridobio je mnoge uticajne ličnosti, uključujući vladara Srbije knjaza Miloša Obrenovića, za šire istraživačke poduhvate u proučavanju jezika i književnosti Južnih Slovena. Bio je i predsednik “Societas slavica”, prvog časopisa Slovaka u Vojvodini. Od 1833, kao bibliotekar Univerzitetske biblioteke, posvetio se u Pragu izučavanju slovenskih jezika, književnosti i istorije. Za srpsku kulturu posebno je značajna “Srpska čitanka” u kojoj je izložio poreklo i razvitak srpskog jezika, “Žitije Stevana Nemanje” i “Dušanov zakonik”. Ostala dela: “Istorija slovenskog jezika i književnosti svih dijalekata”, “Slovenske starine”, “Slovenska etnografija”, “Spomenici stare književnosti Jugoslovena”, “O poreklu i zavičaju glagoljice”, “Istorija jugoslovenske književnosti”, “Žitija Ćirila i Metodija”.

Vremeplov: Rođen Konstantin Danil

  Slikar Konstantin Danil, jedan od najvećih srpskih slikara XIX veka, predstavnik srpskog bidermajera rođen je 13. maja 1798. godine.

Vremeplov: “Majska skupština” u Sremskim Karlovcima

Na današnji dan 13. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima počelo zasedanje “Majske skupštine” na kojoj su delegati 175 crkvenih opština iz Vojvodine i Srbije izabrali Josifa Rajačića za patrijarha, a pukovnika Stevana Šupljikca za vojvodu. Skupština 15. maja proglasila Srpsko Vojvodstvo, ali austrijska i mađarska vlada nisu priznale srpsku autonomiju.

Vremeplov: Rođen Laza Lazarević

            Srpski pisac i lekar Laza Lazarević rođen je na današnji dan 13. maja1851. godine. Bio je  jedan od najboljih srpskih realista. Prava je završio u Beogradu a medicinu u Berlinu. Napisao je samo devet pripovedaka, od kojih je “Švabica” ostala u fragmentima. Mada s patrijarhalnim pogledima na život, njegove pripovetke – sažete, s veoma snažnom unutrašnjom dramatikom – imaju klasičnu vrednost. Prevodio je ruske pisce Nikolaja Černjiševskog, Nikolaja Gogolja i Alekseja Pisemskog i francuskog pisca Ežena Skriba. Kao lekar učestvovao je u organizaciji saniteta u Srbiji i objavio 54 rada u stručnim medicinskim časopisima, od kojih neki imaju izuzetan značaj. Ostala dela: “Prvi put s ocem na jutrenje”, “Sve će to narod pozlatiti”, “Vetar”, “Na bunaru”, “Školska ikona”, “On zna sve”, “U dobri čas hajduci”, “Verter”.

Vremeplov: Rođen Janko Veselinović

Na današnji dan 13. maja 1862. godine rođen srpski pisac Janko Veselinović, autor romana “Hajduk Stanko” s tematikom iz Prvog srpskog ustanka i pripovedaka i romana iz seoskog života.

Vremeplov: Rođen Dimitrije Tucović

Dimitrije Tucović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji rođen je na današnji dan 13. maja 1881. godine. Bio jedan od organizatora prve Balkanske socijaledmokratske konferencije, 1910, a na kongresu Internacionale u Kopenhagenu odlučno se suprotstavio imperijalističkoj politici Austrije.. Predvodio je marta 1903. demonstracije u Beogradu protiv režima kralja Aleksandra Obrenovića i potom je pobegao u Austriju. Po povratku, posle majskog prevrata 1903, uređivao je “Narodne novine”. Diplomirao je prava u Beogradu 1906, sekretar Srpske socijaldemokratske partije postao je 1908. a teorijski časopis “Borba” pokrenuo je 1910. Na Međunarodnom socijalističkom kongresu u Kopenhagenu 1910. u značajnom govoru o austrougarskoj aneksiji Bosne i Hercegovine ukazao je na pogrešan stav austrijskih socijalista i u polemici je ubedljivo porazio jednog od vođa austrijske Socijalističke partije Karla Renera, kancelara Austrije posle Prvog svetskog rata, ukazavši na ekspanzionističku politiku Austro-Ugarske i neodrživost stava socijalista te zemlje da slede vladu. Objavio je oko 600 radova u domaćim i stranim listovima. Poginuo 20. novembra 1914. u Kolubarskoj bici.

Dela: “Zakonsko osiguranje radnika”, “Srbija i Arbanija”, “Zakon o radnjama i socijalna demokratija”, “U izbornu borbu!”, “Za socijalnu politiku”, “Socijal-demokratski agitator”, “Porezi: jedna žalosna glava u politici srpske buržoazije”, “Jedinstvo pokreta”.

Vremeplov: Osnovana opservatorija Velike škole

U Beogradu je na današnji dan 13. maja 1887. godine osnovana Provizorna opservatorija Velike škole. Osnivanjem Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije 1947. Opservatorija postala njegov sastavni deo.

Vremeplov: Umro Josif Marinković

              Na  današnji dan 13. maja 1931. godine umro srpski kompozitor i horovođa Josif Marinković, član Srpske kraljevske akademije, koji je najveći deo stvaralaštva posvetio herojskoj romantičarskoj muzici, znatno je obogativši u tehničkom i izražajnom pogledu. Njegove solo pesme i mnoge horske kompozicije uz pratnju klavira poseban su doprinos srpskoj muzici. Završio je Orguljašku školu u Pragu i bio je u Beogradu dirigent pevačkog društva “Obilić”. Dela: horovi “Narodni zbor”, “Junački poklič”, “Kola”, “Potočara”, “Zadovoljna reka”, solo pesme “Čežnja”, “Kaži mi, kaži, Stojanke”, crkvena muzika “Liturgija”, “Pomen”, “Carju nebesni”, “Opelo”.

Vremeplov: Rođena Marija Terezija

Austrijska carica, češka i mađarska kraljica Marija Terezija rođena je na današnji dan 13. maja 1717. godine. Tokom vladavine od 1740. do smrti 1780. Sprovodila je reforme u duhu prosvećenog apsolutizma, ali i germanizaciju i pokatoličavanje. Srbima u Potisko-pomoriškoj granici ukinula je privilegije, čime je podstakla njihove seobe u Rusiju od 1751. do 1753. (koje je literarno opisao Crnjanski u Seobama). Da bi osigurala osporavani presto (zbog problema nasleđivanja prestola po ženskoj liniji), vodila je Rat za austrijsko nasleđe od 1740. do 1748. u kojem joj je 1745. pruski kralj Fridrih II Veliki preoteo Šleziju (osim manjeg dela) i učestvovala je u Sedmogodišnjem ratu od 1756. do 1763. godine.

Sremska Mitrovica: Predavanje maturantima o alkoholu i drogi

Službenici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici u saradnji sa Policijskom stanicom u Staroj Pazovi i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije 10. maja 2019. održali su predavanje maturantima sve tri srednje škole u staropazovačkoj opštini o prevenciji nasilja, zloupotrebi alkohola, opojnih droga i bezbednom učešću u saobraćaju. Maturanti srednjih škola završavaju školovanje krajem maja, a pored pripreme prijemnih ispita i upisa fakulteta, očekuje ih i proslava mature koja neretko podrazumeva konzumiranje alkohola u većoj meri, pa i opojnih droga. To dovodi do povećane agresivnosti među vršnjacima, ali i do sedanja za volan u pijanom stanju. Akcenat u okviru predavanja dat je i na bezbedno učešće u saobraćaju, pre svega mladih vozača. Akciju “Matura” sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Doživotni zatvor prošao Vladu, izmene Krivičnog zakonika u Parlamentu

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak 9. maja Predlog zakona o izmenama i dopunama izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji, pored ostalog, predviđa uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža i najbrutalnija krivična dela. Predlog zakona će uskoro ići u skupštinsku proceduru, radi usvajanja. Doživotni zatvor se uvodi u naš krivično-pravni sistem kao nova vrsta sankcije koja treba u potpunosti da zameni postojeću najtežu kaznu zatvora od 30 do 40 godina. To znači da će, ukoliko ova rešenja budu usvojena u Skupštini Srbije, pored predloga Fondacije “Tijana Jurić” kaznu doživotnog zatvora sudovi moći da izreknu za najteže oblike krivičnih dela: teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba nad detetom – kada su izvršena prema detetu, maloletnom licu, bremenitoj ženi i nemoćnom licu, kao i za sva druga krivična dela za koje je prema važećem zakonskom rešenju propisan zatvor od 30 do 40 godina. Ta dela su: ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, upotreba nedozvoljenih sredstava borbe, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, agresivni rat, terorizam , upotreba smrtonosne naprave, uništenje i oštećenje nuklearnog objekta i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

Prema rešenjima iz Nacrta, doživotni zatvor sud neće moći da izrekne ako učinilac nije napunio 21 godinu života. Uslovni otpust sa izdržavanja kazne doživotnog zatvora moći će da dobije osuđeni koji je izdržao 27 godina u zatvoru.

Međutim, Nacrt zakona je izričito propisao da osuđeni na doživotni zatvor za krivična dela iz predloga Fonadacije “Tijana Jurić” neće moći da dobiju uslovni otpust – nikada. Novina u zakonskim rešenjima predviđa i da će osuđenom na kaznu doživotnog zatvora uslovni otpust trajati 10 godina od dana kada je uslovno otpušten, što znači da ukoliko prekrši obaveze koje mu je nametnuo sud ili izvrši novo krivično delo u roku od 10 godina, biti vraćen u zatvor – doživotno.  Takođe, prema rešenjima za izmene Krivičnog zakonika izvršenje kazne doživotnog zatvora neće moći da zastari, kao ni krivično gonjenje izvršilaca dela za koja je propisan doživotni zatvor. Ovo je, pored ratnih zločina i krivičnih dela za koja zastarelost ne može da nastupi u skladu sa ratifikovanim međunarodnim ugovorima, izuzetak od pravila prema kojima se računa zastarevanje krivičnog gonjenja odnosno izvršenja kazne, koja nisu menjana.

Zakonska rešenja iz Nacrta predviđaju da će višestruki povratnici ubuduće oštrije kažnjavati. Tako će sud morati da povratniku da izrekne kaznu iznad polovine raspona propisane kazne, ukoliko je: već dva ili više puta osuđen za krivična dela učinjena sa umišsljajem na zatvorsku kaznu od najmanje jednu godinu ili  ako od dana otpuštanja sa izdržavanja izrečene kazne do izvršenja novog krivičnog dela nije proteklo pet godina To znači da će, pod navedenim uslovima, na primer, za krivično delo za koje je propisana kazna od do pet godina zatvora, višestruki povratnik morati da bude osuđen na kaznu višu od dve i po godine zatvora.

Zbog visokog procenta uslovnih osuda za lakša krivična dela, pisci Nacrta su predvideli da sud može uslovnu osudu da izrekne učiniocu kada mu utvrdi kaznu manju od dve godine zatvora, kao i za krivična dela za koja se može izreći kazna do osam godina zatvora, umesto 10 godina koliko je predviđeno aktuelnim zakonikom. Kada su u pitanju krivična dela u vezi sa proizvodnjom i trgovinom droge ubačen je novi član koji kaznom od pet do 15 godina zatvora sankcioniše onog koji: radi prodaje, nudi na prodaju ili bez nakande radi daljeg stavljanja u promet daje opojne droge maloletnom licu, duševno bolesnom licu, licu koje je privremeno duševno poremećeno, licu koje je teže duševno zaostalo ili licu koje se leči od zavisnosti od droge. Isti član predviđa istu kaznu i za onoga ko stavlja u promet opojnu drogu pomešanu sa supstancom koja može dovesti do teškog narušavanja zdravlja ili ko ovo delo izvrši u školi ili u njenoj neposrednoj blizini ili u zatvoru, javnom lokalu, javnoj priredbi.  Iste kazne su predviđene ako ovo delo učini službeno lice, lekar, sveštenik, nastavnik ili vaspitač iskorišćavanjem svog položaja ili ako za izvršenje tog dela iskoristi maloletno lice. Takođe propisano je i novo krivično delo koje govori o navođenju maloletnika i duševno obolelih osoba na konzumiranje droga i kaznjavaće se kaznom od dve do 10 godina zatvora.

About the Author

admin