Vesti – 14.05.2019.

Od septembra kineski u gimnazijama?

Kineski jezik najverovatnije će od 1. septembra biti fakultativno uveden u sve gimnazije u zemlji, ukoliko Nacionalni prosvetni savet (NPS) da pozitivno mišljenje na predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića, piše Politika. Predsednik NSP Radivoje Stojković rekao je za taj list da ne vidi ni jedan razlog da predlog ne bude usvojen, jer su plan i program, prema kojima bi se kineski proučavao u gimnazijama, urađeni po standardima koji važe i za ostale jezike koji se uče u domaćim školama.

Pravljen je u saradnji stručnjaka sa Konfučijevog instituta i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a verifikovao ga je i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji inače odobrava sve novouvedene planove i programe u školama. Stojković, koji je i predsednika Zajednica gimnazija Srbije, kaže da je predlog rađen bar godinu dana i da se na kraju samo poklopilo sa straregijskim opredeljenjem vodećih ljudi u državi. On ne vidi prepreku da i sve srednje stručne škole fakultativno u nastavu od početka naredne školske godine uvede kineski.

Do diplome uskoro i za samo tri meseca!

Srbija će sledeće godine dobiti prve stručnjake sa završenim kratkim programom studija u trajanju do 18 meseci, izjavio je  juče pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić. Nacionalni savet za visoko obrazovanje doneo je krajem marta Pravilnik o organizaciji, sprovođenju i izdavanju sertifikata za kratke programe studija, ali je on stupio na snagu tek sada posle objavljivanja u Službenom glasniku. “Zakon je predvideo kratke programe studija koji bi povezali visoko obrazovanje i tržište rada. Oni ne bi imali obavezu da se akredituju već se uvode smernice koje donosi upravo ovaj pravilnik. Kratki program studija može da upiše svako ko ima završenu četvorogodišnju srednju školu i želi da se usavrši u nekoj oblasti”, rekao je Tubić za “Novosti”. Ove studije mogu da upišu i oni sa višom ili visokom stručnom spremom ako žele usavršavanje u svojoj ili nekoj drugoj grani. U Ministarstvu pretpostavljaju da će najveće interesovanje biti za IT sektor. Kratki programi organizuju se u obimu 300 do 600 časova aktivne nastave i mogu da traju od tri do 18 meseci, a polaznik stiče sertifikat sa opisom posla za koji je osposobljen i kompetencijama. Cilj uvođenja kratkih programa u obrazovni sistem je, kako kažu u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, da se u kratkom periodu omogući efektno i efikasno obrazovanje i obuka stručnjaka za konkretan posao koji po nivou kompetencija i složenosti odgovara visokom obrazovanju a na osnovu iskazane potrebe poslodavca.

“Festival pameti” okupio srednjoškolce iz zemlje i inostranstva

            “Budi kreativan – osiguraj svoju budućnost” slogan je ovogodišnjeg “Festivala pameti” koji je okupio srednjoškolce iz zemlje i inostranstva, sa idejom da se ne zaborave reči Alberta Ajnštajna, “da je mašta važnija od znanja”. Bez kreativnosti nema znanja, a nema ni otkrivanja nauke. Tako razmišlja 60 srednjoškolaca, koji su ušli u finale Festivala. Njihov zadatak bio je da uz pomoć svetski priznate slagalice “Doris” na radionicama naprave figuru po svojoj želji. Učenici u školama uglavnom uče kako da usvoje i reprodukuju znanje, zato je cilj ovog festivala bio da otvore um na drugačiji način i budu inovativni, ističu organizatori. Formula je jasna: Maštom do novih ideja, a idejama do usavršavanja života svih nas.     https://www.youtube.com/watch?v=JCp0n-89T_M

Poklon “Blica”: Zbirka zadataka iz matematike za “malu maturu”

“Blic” je juče, u ponedeljak 13. maja, malim maturantima poklonio i zbirku zadataka iz matematike za završni ispit. Osnovci, proverite svoje znanje iz matematike uz našu poklon knjigu! Zbirka je sastavljena od zadataka podeljenih u tri različita nivoa po težini, koji će pomoći da se pređe celokupno gradivo koje će se naći na završnom maturskom ispitu. Završni ispit ove godine za učenike osmog razreda osnovnih škola biće održan od 17. do 19. juna. “Blic” narednog ponedeljka, 20. maja poklanja i i treću zbirku – sa zadacima za kombinovani test.

Projekti mobilnosti u srednjem stručnom obrazovanju: Produžen rok

Rok za podnošenje predloga projekata podrške mobilnosti u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i obuke produžen je do 28. maja.Evropska komisija ranije je pokrenula inicijativu kroz koju je omogućeno da pružaoci srednjeg stručnog obrazovanja u zemljama Evropske unije organizuju programe razmene sa odgovarajućim partnerima u zemljama Zapadnog Balkana, kao i u Turskoj i Africi. Erazmus+, program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti – obrazovanje, mladi i sport, nudi mogućnost obuke, učenja i mobilnosti za studente i nastavno osoblje u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja u zemljama u kojima se sprovodi Erazmus+.

Pored mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, kroz ova partnerstva biće omogućena i razmena primera dobre prakse, kao i uspostavljanje mreža i partnerstava, s ciljem da se ostvare sledeći rezultati:  razmena ideja, veština i metoda rada;  unapređenje veština i kompetencija nastavnog osoblja i učenika;  poboljšanje upravljanja srednjim stručnim obrazovanjem i kvaliteta obuka i  reforma kurikuluma i metoda nastave.

Učesnici mogu da budu javna ili privatna ustanova koja je pružalac srednjeg stručnog obrazovanja, konzorcijum ili preduzeće koje učestvuje u procesu srednjeg stručnog obrazovanja.

Sedište tih institucija mora da bude u nekoj od država članica EU ili jednoj od partnerskih zemalja. Moguća je i savetodavna uloga drugih aktera, kao što su udruženja građana, lokalne vlasti, mala i srednja preduzeća, itd.

Podnosilac prijave mora da  bude kvalifikovana organizacija registrovana u državi članici EU. Više informacija na sajtu Evropske komisije: https://ec.europa.eu/education/resources-and-tools/funding-opportunities/vet-mobility-pilot-2019_en.

Izabrane komisije za ekspertizu udžbenika i udžbeničkih kompleta

Nacionalni prosvetni savet doneo je odluku o izboru članova stručne komisije koja vrši ekspertizu rukopisa udžbenika i udžbeničkih kompleta za obavezne nastavne predmete i izborne programe u osnovnoj i srednjoj školi. Komisija je odabrala 44 eksperta za predmete: matematika, srpski jezik, informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija, fizika, muzička kultura, geografija, biologija, istorija, predmeti u razrednoj nastavi, građansko vaspitanje, engleski jezik, nemački jezik, ruski jezik i španski jezik. Za nedostajući broj eksperata Nacionalni prosvetni savet će raspisati dodatni javni poziv. Listu eksperata možete pogledati na: http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2019/05/201905085.pdf.

Akademac: Prava adresa –  student ombudsman

Osoba koja je u okviru institucije Student ombudsman na UNS, zadužena za pritužbe i prava akademaca, Lazar Ćosić – u studiju RTV je razgovao sa kolegama akademcima. Emisija je emitovana, u stalnom terminu RTV Vojvodine (u  nedelju u 12.5.2019.  u 13,30).  Sagovornici su (po)tražili odgovore na pitenja; Da li je u pravu, malo – zapravo puno? Zašto je i koliko je važno što je institucija Student ombudsman našla svoje mesto u Statutu UNS? Koja su najvažnija prava studenata? Da li su prava studenata teško dokaziva? Kojim hijerarhijskim redom se stiže do studenta ombudsmana?

Autori su posetili Galeriju Matice srpske jer je jedno od prava studenata i pravo na zadovoljenje potrebe za kulturnim sadržajima. Izložbu koja je predstavljena u emisiji podržao je i FTN. Ako ste propustili poslednji “Akademac” možete ga pogledati i na odloženo na RTV Vojvodine. http://media.rtv.rs/sr_ci/akademac/46959

Obično, a vrhunski – Anja Antić

Kao devojčica nije ni znala za obou. A danas Anja Antić iza sebe ima šesnaest takmičenja i svih šesnaest prvih nagrada.  Sko  niste pogledali na I kanlu  RTV Vojvodine poslednju emisiju “Obično, a vrhunski” u nedelju 12. maja,  reprize  su  sredom na RTV 1  u 18:50  i petkom u 13:40  na RTV 2. “Spremite se da vas muzikom vratimo u srednjevekovne dvorske zabave”, kažu autori.

Sombor: Osnovan Klub roditelja u OŠ “Dositej Obradović”

U somborskoj OŠ “Dositej Obradović” osnovan je Klub roditelja koji su dodatno zainteresovani za saradnju kako bi, kao deo Razvojnog plana škole, različitim edukativnim i zabavnim sadržajima uspostavili bolju saradnju porodice i škole. Kratki i zabavni pokreti koji oslobađaju od strasa i poboljšavaju učenje poput vežbi disanja, ležeće osmice, masiranja moždanih tački, vežbi koordinacije pokreta, motorike i koncentacije – deo su programa vežbi Brain Gym – gimnastike za mozak, namenjenog mališanima od prve godine do školskog uzrasta.

Inspirativne i edukativne vežbice namenjene prvacima organizovao je Klub roditelja u somborskoj OŠ “Dositej Obradović”. “Meni se najviše dopalo kada smo vrteli lopticu u ležećoj osmici”, kaže Tara Trtica. “Kažu da su ove vežbice jako dobro jer ćemo da ih učimo i pamtimo”, objasnio je Danijel Bihler. “Svidelo mi se kad smo ukrstili ruke i hvatali nosić i uši, a i kada smo radili vežbice sa palcem i kažiprstom. Ove vežbice su nam dobre da možemo da se opustimo, da vežbamo i da učimo”, zaključio je Vuk Racković. “Danas mi se najviše dopalo kako smo radili vežbu sa lopticom, i kada smo je po vrteli po ležećoj osmici”, ispričala je Dijana Sečujski.

Tatjana Milošev Vrdoljak, pedagog i članica Kluba roditelja u OŠ “Dositej Obradović” prezentovala je skup Brain Gym vežbi tzv. gimnastike za mozak. “Vežbe su veoma važne za senzomotirički razvoj deteta, jer znamo da naš mozak funkiconiše po principu usklađivanja uma i pokreta i važno je da i važno je da obe hemisfere funkcionišu pravilno, Brain Gym vežbama se uspostavlja saradnja između leve i desne hemisfere mozga”, navela je.

U cilju boljeg i sadržajnijeg povezivanja porodice i škole, početkom ove školske godine, sedamdesetak roditelja osmislili su zanimljive programske aktivnosti i osnovali su Klub roditelja. “Nadamo se da će ove aktivnosti doprineti boljoj saradnji porodice i škole, da će učenici imati dobiti od svih vežbica i radionica, s tim da imamo u planu da radimo i neka predavanja za roditelje pa i za nastavnike, dakle, da nekako uvežemo taj trougao – roditelj, nastavnik odnosno škola i dete”, objasnila je Meira Mrđenov, psiholog u OŠ “Dositej Obradović”.

Popularna Brain Gym, gimnastika mozda čiji pokreti utiču na razvoj koncentracije, akademskih veština, koordinaciju tela, razvoj pamćenja i organizacionih sposobnosti je druga programska aktivnost Kluba roditelja a do kraja školske godine najavljena je još jedna radionica i poligon spretnosti namenjen svim učenicima ove škole.

Peroj u Istri čuva najveću zbirku Gorskog vijenca

Najveća privatna kolekcija izdanja “Gorskog vijenca” Petra II Petrovića Njegoša nalazi se u Peroju, istarskom mestašcetu čiji žitelji čuvaju vekovnu tradiciju, pravoslavnu veru i običaje. U kolekciji čiji je vlasnik Nikola Škoko nalazi se 126 izdanja “Gorskog vijenca”. Najstarije je iz 1868. godine, štampano je  u Zadru, a izdato 21 godinu nakon objavljivanja u Beču prvog izdanja tog čuvenog Njegoševog dela. “To je ujedno i prvo izdanje na latinici. Zanimljivo je to što na njemu piše da ga je sa ćirilice na latinicu preveo Stjepan Mitrov Ljubiša, političar i pisac čije je najpoznatije delo ‘Kanjoš Macedonović'”, kaže Škoko za Tanjug.

Škoko navodi da su u njegovoj kolekciji i prevodi na ruski, engleski, nemački, italijanski, švedski i španski. “‘Gorski vijenac’ preveden je na sve evropske jezike, kao i na kineski, japanski i esperanto. Italijanski je prvi strani jezik na koji je prevođen, i to u odlomcima iste 1847. kada je objavljen u Beču, dok je prvi prevod u celosti bio na nemačkom 1886. godine”, podsetio je Škoko. Dodao je da se nadao da će doći i do kineskog prevoda “Gorskog vijenca”, i da ga je našao u jednoj antikvarnici u Beogradu. “Uveren sam da je to najveća lična zbirka ‘Gorskog vijenca'”, kaže Škoko i dodaje da eventualno veće blago od njegovog čuva Matica srpska.

Među najdražim izdanjima mu je, kako dodaje, ono na italijanskom iz 1939, jer je u njemu napisano “la dividina commedia per popolo Serbo”, što, kako dodaje, asocira i na naziv Danteove “Božanstvene komedije”. Škoko, čiju zbirku su novinari videli tokom Festivala reportaže i reportera “Fra Ma Fu”, održanog na Brionima i u Fažani, poseduje i primerak posebnog jubilarnog izdanja priređenog u “koferčicu”, objavljenog u tiražu od 499 primeraka, povodom devet decenija od izdanja tog čuvenog dela u Crnoj Gori, ali i ono najmanje malo veće od kutije šibica. Škoko je u Peroju zadužen za lokalnu biblioteku “Njegoš” koja ima više od 7.500 naslova, od kojih je veliki deo na ćirilici. Sekretar je udruženja perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” koje neguje tradiciju, jezik, pismo i veru kraja iz koga su došli pre više od 360 godina.

Uskoro potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece

Više od 50 zemalja zabranilo je fizičko kažnjavanje dece, a prema najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona, ta odredba važiće i u Srbiji.  https://www.youtube.com/watch?v=Ykrk6RgHucA

Edukacijom do bolje bezbednosti maturanata

Na pragu smo maturskih proslava. U tom slavlju srednjoškolci često znaju i da preteraju. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zato svake godine u ovo vreme organizuju niz predavanja, na kojima ukazuju na odgovorno ponašanje, sa akcentom na štetno dejstvo alkohola i droga. Jedno od predavanja je održano u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici. Bezbednost učenika je na prvom mestu. To je posebno važno u vreme maturskih proslava, kada se učenici znaju i previše opustiti ne razmišljajući mnogo o posledicama. Policijski službenici apeluju na učenike da ne remete javni red i mir, da se pridržavaju saobraćajnih propisa i izbegavaju upotrebu alkohola i droga. Učenici Srednje medicinske škole u Subotici, kao budući medicinski radnici već imaju dosta saznanja o štetnim desjstvima droga i alkohola. “Ja pre svega mislim da su ova predavanja veoma bitna za bezbednost nas maturanata i da je bitno skrenuti pažnju da na tim manifestacijama bude što manje nasilja, da se što manje konzumira droga i alkohol i da se poveća bezbednost samih učenika”, kaže maturant Ila Ličanin. “Smatram da je ovo predavanje veoma važno za podizanje svesti samih učenika, što se tiče konzumacije droge, odnosno narkotika, alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci. Mislim da današnja deca nemaju svest o opasnostima i komplikacijama koje se mogu javiti”, dodaje učenica Teodora Gostović. “Većinski deo mladih konzumira alkohol ili drogu, i ne pazi dok vozi i mislim da vredi to ponavljati da bi se iskorenilo i da bi okolina bila bezbedna”, zaključuje maturantkinja Jovana Budisavljević.

Iskustvo iz prethodnih godina pokazuje da su ova predavanja važna i da akcija Ministarstva daje konkretne rezultate. Prema podacima Policijske Uprave u Subotici, u gradu na severu Vojvodine predhodnih godina nije bilo incidenata i saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali maturanti tokom i nakon slavlja. “U dane završetka školske godine, proslava matura i drugih manifestacija, policija će pojačano kontrolisati javni red i mir i bezbednost saobraćaja u blizini školskih dvorišta, na ulicama, trgovima, gde se okupljaju maturanti povodom svečanosti koje budu organizovane. Patrolno i pozornički ćemo obilaziti mesta na kojima budu organizovane svečanost i maturska slavlja”, objašnjava Igor Velimirović, komandir Policijske ispostave Subotica 1. Akcija se održava i u ostalim srednjim školama u Subotici, a naš sagovornik podseća da je najvažnije da se maturanti ponašaju odgovorno, jer jedino tako mogu sačuvati svoju bezbednost i bezbednost svojih vršnjaka.

Akcija policije “Matura” namena i roditeljima i đacima

Roditeljima, a i deci kada malo odrastu i približe se maturi, službenici Policijske uprave drže predavanja o prevenciji nasilja, zloupotrebi alkohola, opojnih droga i bezbednom učešću u saobraćaju. https://www.youtube.com/watch?v=L2-DshQBDyg

“Dan za Danijelin san”

Humanitarna akcija “Dan za Danijelin san”, koja u Subotici traje već nekoliko meseci, počela je da daje konkretne rezultate.  Na brojnim dešavanjima, koja su organizovana, sakupljeno je dosta novca, ali još uvek nedovoljno da se Danijeli Pejić kupi kuća u Subotici. Danijela je slepa od svoje desete godine i sa bolesnom majkom živi u teškim uslovima, a cilj  akcije, jeste kupovina manje kuće u Subotici. Već je prikupljeno dosta novca, ali nedostaje još. https://www.youtube.com/watch?v=yTanVmrLXPk

Iz zaječarske gimnazije na pozorišne daske Bretanje

Gimnazijalci iz Zaječara nastupili su od 25. do 31. marta sa predstavom „Rondo za dve sestre” na Međunarodnom pozorišnom festivalu „Fetlif” u francuskom gradu Sen Malo, u pokrajini Bretanja, gde se već 16 godina održava ova teatarska fešta. Maturantkinjama Mili Cvetković i Milici Ristić podršku u izvođenju dela na prvom stranom jeziku koji u školi uče pružio je i student francuskog Miroljub Milutinović. Komediju je napisao pisac i novinar Branislav Janković. U konkurenciji su bile đačke glumačke trupe iz Češke, Turske, Bugarske, Rusije, Slovenije, Mađarske, Tunisa, Francuske i sa Mauricijusa.

Ovim gostovanjem profesorka Ivana Radičević ostvarila je san koji je zacrtala pre dvadesetak godina kada je počela da predaje francuski jezik u Gimnaziji „Zaječar”. Prema svedočenju njenih tadašnjih đaka, mlada profesorka na početku karijere dobila je, između ostalih, i razred sa samo tri učenika kojima je francuski u osnovnoj školi bio prvi strani jezik.

Dejan Aleksić, tadašnji gimnazijalac, seća se profesorkinog šoka kada je shvatila da, iako su ga učili četiri godine, nisu znali ni da čitaju na njemu. Ali, umesto da digne ruke od njih, ona je dala sve od sebe kako bi đaci zavoleli francuski i savladali tu rupu u znanju. Radičevićeva je počela učenicima da približava ljubav koju oseća prema Francuzima, njihovoj zemlji, kulturi i jeziku. Praksu koja se pokazala dobrom u prvim radnim danima profesorka Radičević zadržala je do danas i koju deceniju pre aktuelne reforme srpskog obrazovanja u gimnaziju uvela običaj da đaci uče kroz projekte, gledajući kratke filmove i slike o zemlji čiji narod i jezik upoznaju. Mnogi njeni đaci danas imaju međunarodno priznate Delf diplome iz francuskog jezika.

Kosovska Mitrovica: Uručene stipendije najboljim studentima

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić  09. maja 2019. u Kosovskoj Mitrovici uručio je 43 ugovora o stipendiranju, koje Fond za mlade talente dodeljuje studentima Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Udovičić je u obraćanju istakao da svake godine kreće dodela stipendija upravo iz Kosovske Mitrovice te poručio studentima da su svi danas došli zbog njih, da veruju u njih i da žele i hoće da im budu potpora za sve što rade u težnji za obrazovanjem i učenjem.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović zahvalio je ministru Udovičiću i Fondu na stipendijama i brizi za mlade uz poruku studentima da zahvalnost upućuje pre svega njima. Kako je rekao, u ovakvim uslovima retko da neko u Evropi živi, te da stoga nije lako biti ni učenik ni student na Kosovu i Metohiji, ali i izrazio bojazan da problem koji nas čekaju neće biti manji.

 Prorektor za nastavu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Jovan Bazić je rekao da je ovo veliki dan za taj Univerzitet, za studente i roditelje. Bazić je naglasio da se ovim činom vidi da su stipendisti prepoznati ne samo u sistemu obrazovanja Srbije već i u Fondu za mlade talente te da je time i odato priznanje najboljim studentima za rad u teškim uslovima i neizvesnim okolnostima.

Stipendiju je ove godine dobilo 43 studenata Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, skoro dvostruko više nego lane, a reč je o jednogodišnjim stipendijama, koje pokrivaju desetomesečni tok trajanja školske godine, čiji je iznos 30.000 mesečno.

Vremeplov: Povelja  “Čarter”

U Engleskoj na današnji dan 14. maja 1838. godine objavljena je povelja – “Čarter”, program engleskog radničkog pokreta.

Vremeplov: Umro Čedomilj Mijatović

Na  današnji dan 14. maja 1932 godine u  Londonu je umro srpski političar, istoričar i ekonomist Čedomilj Mijatović, član Srpske kraljevske akademije. Kao šef srpske diplomatije potpisao je 1881. tajnu konvenciju sa Austro-Ugarskom. Prvi je u Srbiji počeo da izučava privrednu istoriju.

Vremeplov: Jovan Miodragović

Jovan Miodragović (Stanišinci, 29. 08. 1853 – Beograd, 14. 05. 1926), profesor Učiteljske škole u Beogradu umro je na današnji dan 14. maja 1926.  godine.

Vremeplov: Rođen Branko V. Radičević

Na današnji dan 14. maja 1925. godine rođen je Branko V. Radičević, pesnik, romansijer, pripovedač, novinar, pisac za decu, autor više monografija, antologija i knjiga etno-zapisa. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Živeo je i stvarao u Čačku, Sarajevu i Beogradu. Kao novinar i urednik radio je u “Dugi”, “Borbi” i “Večernjim novostima”. Za svoj obiman književni rad i angažman u oblasti kulture dobio je niz uglednih književnih i društvenih priznanja: “Sedmojulsku”, “Vukovu” nagradu, nagradu “Srpske književne zadruge” za životno delo, plaketu “Disovo proleće” i druge. Branko V. Radičević je objavio oko sedamdeset knjiga, među kojima su najpoznatije knjige poezije: “Zemlja”, “Večita pešadija”, “Vojničke pesme” i romani: “Bela žena”, “Izgubljeni grad”, “Ponoćni svirači”, “Seljaci” i “Svedok”, kao i knjige za decu “Pesme o majci”, “Priče o dečacima” i “Duh livada”. Stvaralačko delo Branka V. Radičevića svrstava se u same vrhove savremene srpske književnosti. Umro je u Beogradu 2001. godine.

Vremeplov: Robert Oven

Velški filantrop Robert Oven, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je svo bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi rođen je 14. maja  1771 godine. Njega i njegove pristalice savremenici su nazivali “socijalistima”, čime je taj izraz ušao u upotrebu. Prve uzorne zajednice stvorio je u Nju Lanarku u Škotskoj i u tim kooperativama proizvođača i potrošača ukinuo je rad dece, ustanovio bolesničke blagajne, skratio radno vreme, povećao nadnice, osnovao čitaonice. Da bi dokazao ostvarljivost reformi, otišao je u SAD, gde je 1825. osnovao komunu “Nova harmonija”. Kad je eksperiment propao vratio se u Englesku, gde je stvorio Veliki nacionalni strukovni savez (sindikat) i osnovao banku za razmenu dobara, na osnovi količine uloženog rada u izradu razmenjivanih proizvoda, bez upotrebe novca.

Vremeplov: Rođen Mark Cukerberg

Mark Cukerberg, izumitelj društvene mreže “Fejsbuk”   rođen je Taurus Vajt Plejnu na današnji dan 14. maja 1984. godine.

Vremeplov: Žene prvi put na Olimpijadi

U Parizu su 14. maja 1900. godine otvorene druge moderne Olimpijske igre, na kojima su prvi put učestvovale žene.

Vremeplov: Početak moderne imunologije

Engleski lekar Edvard Džener (Edward Jenner) uspešno je na današnji dan 14. maja 1796. godine vakcinisao protiv velikih boginja jednog osmogodišnjeg dečaka i označio početak moderne imunologije.

Vremeplov: Osnovan Varšavski pakt

            U Varšavi je na današnji dan 14. maja 1955. godine potpisan ugovor o osnivanju Varšavskog pakta. Ugovor su potpisale Albanija, Bugarska, Mađarska, Nemačka Demokratska Republika, Poljska, Rumunija, SSSR i Čehoslovačka.

Vremeplov: Proglašena država Izrael

Na današnji dan 14. maja 1948. godine proglašena je država Izrael, osam časova pre okončanja britanskog mandata u Palestini. Prvi predsednik nove države postao je Haim Vajcman, a premijer David Ben Gurion.

Vremeplov: “Praško proleće”.

Komunistička vlada u Čehoslovačkoj na čelu sa Aleksandrom Dubčekom  na današnji dan 14. maja 1968.godine objavila je početak širokih ruštvenih reformi, poznatih kao “Praško proleće”. Reforme su prekinute već u avgustu, ulaskom sovjetskih trupa u Prag.

Vremeplov: Bombardovana kolona izbeglica kod Koriša

U vazdušnim udarima NATO-a na SR Jugoslaviju na današnji dan 14. maja 1999 pogođena je kolona izbeglica kod sela Koriša na Kosovu. Poginulo je 87 osoba, među kojima je najveći broj dece..

Vremeplov: Umro Avgust Strindberg

              Na  današnji dan 14. maja 1912. godine umro je švedski pisac Avgust Strindberg, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih dramskih pisaca 20. veka (“Gospođica Julija”, “Otac”).

Vremeplov: Rođen Karlo IV

 Karlo IV Luksemburški, kralj Češke od 1346, rimsko-nemački car od 1355. rođen je  na današnji dan 14. maja 1316. godine. U Pragu je osnovao prvi univerzitet u srednjoj Evropi (1348).

Otac zlostavljanog dečaka ide u zatvor: Upucao roditelje dečaka napasnika

Otac zlostavljanog dečaka sa Novog Beograda Zoran Grujić (50) zaključio je sporazum o priznanju krivice s Višim javnim tužilaštvom na osnovu koga je osuđen na godinu dana zatvora. On je osuđen jer je početkom juna prošle godine u stanu na Novom Beogradu pucao u noge bračnom paru Janković, Katarini (40) i Staniši (43), pošto je njihov 11-ogodišnji sin zlostavljao njegovog sina od šest godina. Grujić je zaključio sporazum povodom krivičnih dela nedozvoljeno nošenje oružja i izazivanje opšte opasnosti, na osnovu kojeg je osuđen na godinu dana zatvora, rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Irena Bjeloš. Ovaj sporazum je potvrdio Viši sud u Beogradu.

Incident se dogodio 3. juna uveče u Ulici Goce Delčeva u Novom Beogradu, u stanu majke Katarine Janković, pošto je došlo do incidenta među decom u obližnjem parku. Nakon što mu se sin (6) požalio da je drugi dečak (11) napastvovao u žbunju kraj zgrade, Grujić je otišao da situaciju raspravi sa roditeljima dečaka. Kako je kasnije ispričao policiji, u stanu je zatekao majku i baku napasnika, a zatim se posvađao sa ocem, nakon čega je sa stola uzeo pištolj i zapucao u muškarca. Tom prilikom pogodio je i njega i njegovu suprugu, nanevši im, srećom, samo lakše povrede.

Dečak seo u očev automobil, sleteo s puta i poginuo

Maloletni Nemanja Lazarević (16) poginuo je u subotu, nešto pre ponoći u Umčarima kada se, vozeći bez dozvole očev automobil marke “mercedes”, zakucao u drvo pri ogomnoj brzini, saznaje “Blic”. Kako saznajemo, Lazarević je pre nesreće bio u obližnjem kafiću sa drugovima. Oko 11 sati je krenuo kući i povezao druga sa sobom. Kada ga je ostavio, stigao je u svoj dom i, kako pričaju poznanici, legao u krevet. Nakon toga ga je, navodno, drugo društvo pozvalo da se nađe sa njima. Sudeći po rečima komšija, u njegovom automobilu nalazile su se stvari prijatelja i on je tada krenuo da ih usput vrati. Međutim, do dogovorenog mesta nije uspeo da stigne, a nastradao je na nešto više od jednog kilometra od svoje kuće.

Tinejdžer je, inače, za nekoliko dana trebalo da napuni 17 godina i svi su se unapred radovali tom slavlju. Sudeći po rečima ljudi koji žive u kući preko puta mesta nesreće, i koji su prvi pristigli u pomoć nastradalom dečku, Nemanja je pri velikoj brzini verovatno izgubio kontrolu nad vozilom i pri tom udario o ivičnjak na putu. Auto se odbio i zakucao u drvo pokraj puta. Sudeći po tragovima kočenja, dečak je vozeći velikom brzinom, krenuo da se zaustavlja tek jedan metar pre nego što je sleteo sa puta i poginuo.

Banovići: Maloj maturantkinji direktorka zabranila slikanje za tablon!

Maloj maturantkinji Nejri Bajrić iz Banovića nije dozvoljeno da se njena fotografija nađe na zajedničkom panou razreda jer su direktorka i pedagoškinja OŠ “Treštenica”, smatrale da nosi previše šminke. U potrazi za pravdom, 15-godišnjakinja je odlučila da podeli svoju priču s javnošću, a koju je potvrdio njen otac Dževad Bajrić, inače dugogodišnji zaposleni škole koju pohađa njegova ćerka. Deveti razred Nejra je završila sa odličnim uspehom. Kaže da je dugih devet godina čekala i radovala se svojoj tituli maturantkinje. Međutim, kada je došao dan da to proslavi sa svojim školskim kolegama fotografisanjem za maturantski pano, to su joj onemogućili zbog “previše šminke”. Inače, škola ima pravilnik koji zabranjuje šminkanje, ali Nejra tvrdi kako su taj dan svi došli našminkani u školu. – Bio je ponedeljak. Imali smo dogovoreno fotografisanje i sve devojke su taj dan došle našminkane u školu. Čak su i muškarci stavljali pudere. Ali, direktorka i pedagoškinja su mene pozvale i rekle mi da ne mogu da se slikam sa šminkom te da mogu slobodno da idem kući. Sve druge devojke objavile su svoje fotografije po Fejsbuku i vidi se koliko su našminkane. Fotograf se s njima raspravljao da i ja trebam biti na panou, ali one nisu dozvolile. Na kraju sam se samo uslikala za uspomenu, ali moje fotografije nema na panou – kazala je Bajrić.

Njeni roditelji uputili su dopise nadležnom ministru obrazovanja i Školskom odboru OŠ “Treštenica” povodom ovog slučaja, ali još nisu dobili odgovore. – Ja sam kao i stotine drugih maturanata ovog kantona, države i regije, ali postoji velika razlika između njih i mene. Svi ti maturanti su sada negde na panou sa svojim vršnjacima i nastavnicima, ali ne i ja. Da li je neko upamtio ovakav slučaj poniženja i diskriminacije jednog deteta. Ja sam obeležena, ja sam ponižena, ja sam žigosano i istraumirano dete i ne znam da li ću ikada više biti kao pre. Meni su polomljena krila pre nego sam poletela u život. Da li je to ispravno, pedagoški, ljudski – pita se Bajrić.  Nejra otkriva kako je i ranije imala probleme kada je pedagoškinji prijavljivala preteće poruke iz razreda sa sadržajem kako će je neko pretući ispred škole, ali kako nije dobila nikakvu pomoć i zaštitu.

About the Author

admin