Vesti – 15.05.2019.

Sastanak Šarčevića sa ambasadorom Mondolinijem

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u ponedeljak  13. maja sa ambasadorom Francuske u Srbiji Frederikom Mondolinijem o saradnji dve zemlјe u oblasti obrazovanja i zastuplјenosti francuskog jezika u školama u Srbiji. Šarčević je rekao da Ministarstvo posvete insistira na kvalitetnim modelima učenja i dodao da dvojezična odelјenja, osim u gimnazijama, postoje i u srednjim stručnim školama. Prema njegovim rečima, osim toga, centar u Tršiću predstavlјaće dobru priliku za afirmaciju ne samo francuskog, već i drugih jezika i kultura.

Ambasador Francuske je podsetio da je Srbija postala pridružena članica Međunarodne organizacije Frankofonije. Za nas je od suštinskog značaja sve što je u vezi sa očuvanjem francuskog jezika, kazao je on i ukazao na značaj bilingualnih odelјenja u Srbiji. Mondolini je čestitao ministru na prijemu Srbije u punopravno članstvo Cerna, kao i na punopravnom učešću u programu Erazmus plus. On je rekao da je za Francusku Srbija važan naučni partner i ukazao na značaj francusko srpskog programa „Pavle Savić“.

Sastanku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prisustvovali su: državni sekretari Vladimir Popović, Ana Langović Milićević i Anamarija Viček, pomoćnica ministra Vesna Nedelјković, kao i posebni savetnik ministra Aleksandar Pajić.

Priznavanje stranih školskih isprava

Vlada Republike Srbije 6. septembra 2018. godine, Odlukom 05 broj: 02-7912/2018-02 osnovala je Agenciju za kvalifikacije. Postupak za priznavanje stranih osnovnoškolskih, srednjoškolskih i visokoškolskih isprava i postupak davanja odobrenja za sticanje statusa JPOA, počev od 05. aprila 2019. godine, podnosi se Agenciji za kvalifikacije, koja se nalazi na adresi: Beograd, Ul. Majke Jevrosime broj 51. Sve dodatne informacije možete dobiti na mail adresi: agencija@azk.gov.rs.

Dežurni telefoni u sekretarijatu za informacije o podnošenju zahteva: Jelena Bjelobaba, telefon: 021/487-46-02 i  Vojin Jovančević, telefon: 021/487-40-35

Đorđеvić i Šarčеvić posеtili OŠ na Lеdinama

Ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđеvić, u utorak, 14. maja u 9:30 časova, u društvu sa ministrom prosvеtе Mladеnom Šarčеvićеm, gradonačеlnikom Grada Bеograda Zoranom Radojčićеm i dirеktorom Kancеlarijе za upravljanjе javnim ulaganjima Markom Blagojеvićеm posеtio jе Osnovnu školu „Vlada Obradović Kamеni“ na Lеdinama u kojoj nastavu pohađa najvеći broj dеcе romskе populacijе u Bеogradu Škola se nalazi  na Novom Bеogradu,  Dobanovačka 2a.

„Kroz matematičke predele“

Predavanjem poznatog matematičara i popularizatora nauke iz Sjedinjenih Američkih Država Berija Cipre u četvrtak 9.  maja uveče je, u Galeriji na Andrićevom vencu u Beogradu, otvorena ovogodišnja manifestacija „Maj, mesec matematike“. U saradnji sa Matematičkim institutom SANU, tim Centra za promociju nauke predstavio je program ovogodišnje manifestacije u okviru koje će, tokom celog maja, posetioci imati priliku da istraže izložbu „Kroz matematičke predele“, učestvuju u brojnim radionicama, prisustvuju filmskim projekcijama i nizu predavanja uglednih matematičara i poznatih popularizatora nauke iz zemlјe i inostranstva.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović istakao je da Srbija ima dugu tradiciju negovanja i učenja matematike. Srbija se seća svojih velikih matematičara, a ima i veoma uspešnu Matematičku gimnaziju koja daje najbolјe matematičare na svetskim takmičenjima, rekao je Popović. On je dodao da imamo čime da se ponosimo, jer imamo decu koja postižu izvanredne rezultate. Mi treba samo da nastavimo da ih podržavamo. Ovo su važni dani za srpsku nauku i drago mi je što je ova manifestacija podignuta na nacionalni nivo, i što će, nadam se, trajati jako dugo u budućnosti, rekao je Popović.

Na otvaranju manifestacije posetiocima su se obratili i v.d. direktora Centra za promociju nauke Marko Krstić, direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović, pomoćnik gradonačelnika grada Beograda Andreja Mladenović, rukovodilac programskog sektora Centra za promociju nauke Tanja Adnađević i koordinatorka manifestacije Danijela Vučićević.

Galerija je za posetioce otvorena svakog dana, osim ponedelјkom, od 10 do 20 časova, od 9. do 31. maja.

Vulin sa rektorom Univerziteta nacionalne odbrane Kine

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se u ponedeljak 13. maja sa rektorom Univerziteta nacionalne odbrane Narodne Republike Kine general-potpukovnikom Zeng Heom. Ministar Vulin je istakao da je nedavni susret predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga u Pekingu još jednom pokazao da su trenutni bilateralni odnosi dve zemlje najbolji u njihovoj istoriji, ističući “čelično prijateljstvo” dva naroda. Ministar izrazio je veliku zahvalnost na čvrstoj podršci Kine legitimnim zahtevima Republike Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta, kao i na posebnoj podršci kineske strane u Savetu bezbednosti UN, ali i jasnoj i doslednoj podršci Kine u onemogućavanju nelegalnog članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama. Srbija čvrsto i principijelno, preneo je ministar Vulin, podržava politiku „jedne Kine”, uz puno poštovanje i uvažavanje stavova Kine u odnosu na rešavanje pitanja Tajvana i Tibeta. Ministar Vulin je istakao i da Republika Srbija pruža punu podršku kineskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put” i aktivno je angažovana u okviru mehanizma saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope .

Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije, ocenjeno je na sastanku, dobija potvrdu i kroz sve sadržajniju saradnju u oblasti odbrane, koja je kvalitetna i u uzlaznom trendu. Ministar Vulin je podsetio da je u proteklom periodu značajno unapređena vojnoekonomska i vojnotehnička, a ulažu se napori i ka unapređenju vojnomedicinske saradnje. Značajna saradnja ostvaruje se i na polju vojnog obrazovanja, o čemu svedoči i činjenica o dosadašnjem školovanju pripadnika dve vojske na različitim oblicima usavršavanja u univerzitetima odbrane u Pekingu i Beogradu. Ministar Vulin je izrazio uverenje da će tokom posete i razgovora u Univerzitetu odbrane, biti pronađeni i modaliteti za dalje unapređenje vojnoobrazovne saradnje.

Novoizabrani akademici izlažu pristupne besede

Novoizabrani redovni članovi Srpske akademije nauka i umetnosti počeli su u ponedeljak 13. maja izlaganje svojih pristupnih beseda. Akademici, koji su na nedavnoj Izbornoj skupštini iz reda dopisnih članova prešli u redovne članove, predstaviće narednih dana najveće domete svog naučnog i umetničkog stvaralaštva, kao i razmišljanja na teme kojima su posvetili svoje pozive. Predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić podsetio je da su na svake tri godine novoizabrani redovni članovi Akademije dužni da pristupe svojim besedama. “U tom času oni dobijaju gotovo nerešiv zadatak, da za 25 minuta naprave jasnu skicu onoga što su radili decenijama, što je njihovo vjeruju kada je u pitanju nauka i umetnost kojima se bave, da nam skiciraju svoje uspehe, neuspehe i strepnje i upute svima nama poruku, koju od njih očekujemo”, rekao je Kostić pre obraćanja prvih besednika. On je naglasio da je akademski život zanimljiv i nemilosrdan i da je među najtežim zadacima upravo pristupna beseda, kao “otisak njihovog prsta na naučnoj i umetničkoj karti Srbije”. Kostić je rekao da se svojim pristupnim besedama 16 novoizabranih akademika pridružuje redu od 1.400-1.450 najznačajnijih naučnih i umetničkih umova Srbije.

Sekretar Odeljanja za matematiku, fiziku i geo-nauke akademik Gradimir Milovanović i sekretar Odeljenja hemijskih i bioloških nauka Vladimir Stevanović predstavili su akademike koji su u ponedeljak pristupili svojim besedama. Prvi među njima govorio je akademik Zoran Radović o superprovodnosti i magnetizmu, zatim je Milan Sudar održao besedu “Konodonti, fosili značajni za sagledavanje i tumačenje geološke prošlosti”, a Miodrag Mateljević je govorio o ograničenosti parcijalnih izvoda rešenja eliptičkih jednačina drugog reda u zavisnosti od graničnih uslova i primene. Tema akademika Slobodana Milosavljevića je “Fitohemijski putopis”, Radmila Petanović je svoje izlaganje posvetila integrativnoj taksonomiji (“Novi pristup ili nova kovanica” Dometi u taksonomiji eriophyoidea (arthropoda, acari, acariformes)), a beseda Radomira Saičića nosi naziv “Totalna sinteza prirodnih proizvoda i razvoj sintetičke metodologije: nekoliko primera iz naše laboratorije”.

U utorak su se svojim besedama predstavili akademici Miloš Kojić (“Kompjuterski modeli u tehnici i medicini”), Zoran Krivokapić (“Da li je sreća presudna za uspeh?”), Milorad Mitković (“Dinamička fiksacija u ortopedskoj hirurgiji – od ideje do isceljenja”), Petar Seferović (“Masovna, smrtonosna, izlečiva: savremena terapija srčane slabosti”) i Milica Stevanović (“O insajderskoj perspektivi – pohvala figuraciji”).

Akademici Goran Petrović (“Papir”), Zlata Bojović (“Samosvojnost dubrovačke književnosti”), Milovan Danojlić (“Za toleranciju”), Aleksandar Kostić (“Kognitivna obrada jezika i verovatnoća”) i Ljubodrag Dimić (“Jugoslavija i Sovjetski Savez 60-ih godina 20. veka”) svoje besede imaće u sredu, 15. maja.

Zanimljivo je istorijsko podsećanje da je u Srpskoj kraljevskoj akademiji, za svakog člana određivan poseban dan za pristupnu besedu.Članovi koji su živeli izvan Srbije slali su izjave o saglasnosti te je tako Nikola Tesla napisao: “Vaš jučerašnji telegram doneo mi je vest da ste me primili u vaše neumrlo društvo kao pravog člana. To je retka i velika čast koju duboko osećam i potpuno cenim i primam s ponosom i zahvalnosti u nadi da će se tokom vremena smatrati bolje zaslužena”.

Na Krosu RTS učestvovalo 454.882 predškolca dece i učenika

Na Krosu RTS učestvovalo je ukupno 454.882 predškolca i učenika osnovnih i srednjih škola, saopštio je u petak 10. maja ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Prema podacima školskih uprava najveći odziv je bio u Novom Sadu gde je trčalo 76.345 dece, dok je u Beogradu trčalo njih 73.849, rekao je ministar. On je rekao da je zadovolјan odzivom dece. Trka je počela u 10 časova, a trčalo se u celoj Srbiji, uglavnom po dvorištima vrtića, osnovnih i srednjih i škola. Iz studija RTS-a i Radio Beograda 1 znak za start ovogodišnje trke dao je savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Aleksandar Pajić.

Američki general odao poštu deci stradaloj u NATO bombardovanju

Ovaj spomenik je podsetnik na tragediju u kojoj su stradala deca, simbol budućnosti, rekao je danas bivši komandat američkih snaga u Evropi general Ben Hodžis, nakon što je u ponedeljak 13. maja položio venac na spomen obeležje Milici Rakić i svoj deci stradaloj u NATO bomdardovanju 1999. godine. Venac na spomenik u Tašmajdanskom parku položila je i direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić Hodžis boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu u okviru konferencije “Beogradska NATO nedelja”, u organizaciji CEAS. Hodžis je rekao da kao otac saoseća sa svim roditeljima koji su u različitim okolnostima izgubili decu i da je želeo da oda počast nevino stradalim mališanima. “Ovaj spomenik je podsetnik na tragediju u kojoj su stradala deca, koja su simbol budućnosti, bez obzira koje su nacije ili vere”, rekao je Hodžis. Naglasio je da je spomenik i snažan podsetnik zašto se u budućnosti mora snažno raditi na prevenciji sukoba u kojima su, kako je rekao, nevini uvek najveće žrtve.

Hodžis je u ponedeljak i utorak učestvovao na konferenciji “Srbija i NATO – pogled u budućnost” koju organizuje Centar za evroatlantske studije (CEAS) u saradnji sa potpredsednikom Narodne skupštine Vladimirom Marinkovićem i Ambasadom Kraljevine Norveške u Srbiji, a u okviru programa Beogradska NATO nedelja.

Počela gradnja najsavremenijeg kampusa na N. Beogradu

Na Novom Beogradu u utorak 14. maja je označen početak gradnje najsavremenijeg tehnološkog kampusa koji podiže američka kompanija NCR, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. NCR kampus će biti najveći tehnološki kampus te kompanije u Evropi, a završetak radova je planiran za početak 2021. godine. Investicija u novi kampus je vredna oko 90 miliona dolara i nalaziće se u Bloku 42 u Bulevaru Milutina Milankovića, preko puta ulaza u Super Vero. Prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, predsednik korporacije NCR Majkl Hejford, COO korporacije NCR Oven Salivan, viša potpredsednica za korporativni marketing, komunikacije i eksterne poslove korporacije NCR Marija Živanović-Smith i generalni direktor kompanije NCR za Srbiju i direktor za marketing i spoljne poslove za Evropu, Bliski istok i Afriku Stefan Lazarević.

Jedanaesti festival „Severnobanatski susreti folklornog stvaralaštva”

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva Tisađenđe, u subotu 11. maja 2019.  je održan jedanaesti festival „Severnobanatski susreti folklornog stvaralaštva” u Novom Kneževcu. Počev od 2009. godine, pa do danas, ovi susreti izrasli su u festivalski kulturni događaj prvog reda, koji dostojno predstavlјa bogatstvo narodne tradicije u Banatu. Kako je interkulturalni dijalog između nacionalnih zajednica u samoj srži festivala, Pokrajinska vlada pruža mu postojanu podršku od samog početka.  „Deset godina unazad – a neka bude tako i decenijama unapred – ovde se tradicionalno sreću folklorni ansambli koji neguju narodnu kulturu, vokalno-instrumentalne grupe narodnog i zabavnog karaktera, organizuju se likovne izložbe i što je možda najlepše – neguje se i predstavlјa dečje stvaralaštvo. Sve to ima za cilј da predoči lepotu različitosti i kontrasta koji nas okružuju, a pored toga i da se očuva i prenesetradicija u Vojvodini onima što će doći posle nas.” – rekao je podsekretar pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš, na otvaranju manifestacije.  Pored vojvođanskih folklornih grupa, na manifestaciji su nastupile i grupe iz Mađarske i Transilvanije.

Beograd u oktobru domaćin ministarskog samita o inovacijama 17+1

Beograd će u oktobru biti domaćin ministarskog samita o inovacijama u okviru mehanizma saradnje Kine i 17 zemalja Centralne i istočne Evrope, potvrđeno je u utorak  na sastanku ministara za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ambasadorke NR Kine u Srbiji Čen Bo. Na sastanku je istaknuto da će na Samitu u Beogradu učestvovati kineski ministar za nauku i tehnologije, Vang Džgang, te da je ovaj Samit najznačajniji događaj za Kinu u oblasti inovacija u Evropi. Popović je informisao ambasadorku Bo o sastancima koje je održao tokom nedavne posete Kini, gde je učestvovao na Drugom kineskom digitalnom samitu u gradu Fudžou. On je naveo da je tokom boravka u Kini razgovarao sa liderima najvećih kineskih digitalnih kompanija, kao što su Alibaba, Tencent, Net Dragon, Baidu i drugim, koje je pozvao da otvore svoje inovacione i razvojne centre u Srpsko-kineskom industrijskom parku u Borči. Takođe je istakao da će izgradnjom tog parka Srbija postati glavni tehnološki partner Kine u Evropi u okviru inicijative „Pojas i put”. Popović se zahvalio ambasadorki Čen na principijelnoj podršci Kine u pogledu zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i istakao da će Srbija nastaviti da pruža snažnu podršku politici „jedne Kine”.

Ambasadorka Čen je navela da će inovacije biti jedna od najznačajnijih oblasti za saradnju Kine i Srbije u budućnosti. Ona je izrazila zadovoljstvo rastom bilateralnih odnosa dve zemlje u oblasti inovacija i digitalizacije, posebno istakavši značaj izgradnje Industrijskog parka u Borči za dalje unapređenje tih odnosa.

Novo Miloševo: Zupcu i Milenkoviću nagrada “Sima Cucić”

Nagrada “Sima Cucić” je uručena Peri Zupcu za životno delo i Slađani Milenković za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu u subotu, 11. maja, u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, u okviru dvanaestog “Proleća Sime Cucića”. Ovom prilikom su  uručene i plakete sa imenom Sime Cucića Dušanu Radaku, Filipu Dimkoskom i Jovanu Veljinu Mokrinskom. Program za goste priredili su učenici OŠ “Dr Đorđe Joanović” Novo Miloševo: Mina Radnović, Anastasija Mišić, Ognjen Cucić, Teodora Vlahović i Marina Vlahović.

Nagrada “Sima Cucić” za životno delo u oblasti književnosti za decu dodeljuje se Peri Zupcu na osnovu predloga Gradske biblioteke “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina i književnika Milutina Ž. Pavlova. Nagrada “Sima Cucić” za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu pripala je Slađani Milenković za knjigu “Poetika vedre melanholije: O književnom stvaralaštvu Todora Bjelkića” na osnovu predloga Nedeljka Terzića. Plaketa “Sima Cucić” dodeljuje se Dušanu Radaku za multimedijalni doprinos stvaralaštvu za decu. Plaketa “Sima Cucić” Jovanu Veljinu Mokrinskom dodeljuje se za afirmaciju književnosti za decu na selu. Plaketa “Sima Cucić” Filipu Dimkoskom dodeljuje se za knjigu “Zajedno da rastemo”.

Temerin: Smotra dečjeg scenskog stvaralaštva od 14. do 16. maja

62. Pokrajinska smotra dečjeg scenskog stvaralaštva “Majski susreti” održaće se od 14. do 16. maja u Kulturnom centru “Lukijan Mušicki” u Temerinu u organizaciji Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i opštine Temerin. U okviru trodnevnog programa biće prikazano 13 predstava iz Bačke Topole, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Novog Itebeja, Inđije, Pančeva, Kleka, Pećinaca, Bača, Kovina, Bačke Tople, Crvenke i Kule koje su se u konkurenciji od 38 predstava u svim delovima Vojvodine odlukom profesora i samostalnog stručnog saradnika na katedri za glumu Akademije umetnosti u Novom Sadu, Miljana Vojnovića izborile za plasman na viši rang takmičenja.

Svečano otvaranje festival upriličenjo je juče – u utorak 14. maja, dok je dodela nagrada zakazana za četvrtak 16. maj u 17 časova uoči koje će se prikazati kratki filmovi o radionici Dramske grupe “Cekom” iz Zrenjanina i radionici Dečje drame Gradskog pozorišta iz Rume.

FPN Jagodina: “Zlatni orfej” uručen Peri Zupcu

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini u četvrtak 9. maja je pesniku, esejisti, antologičaru, autoru poeme “Mostarske kiše” Peri Zupcu, uručena nagrada “Zlatni orfej” Sverspskog festivala “Srpsko pero” iz Jagodine, za 2019.godinu. Nagradu je Zupcu uručio književnik Ivan Lalović, predsednik žirija za nagradu. Reč je o nagradi ustanovljenoj 2000. godine a dodeljuje se “za savremeni pečat i trajni doprinos srpskoj kulturnoj baštini”. Sastoji se od unikatne povelje i novčanog iznosa i umetničke slike, dara Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koju je pesniku uručio direktor festivala Milan Jakoljević.

Zubac je rođen 1945. godine u Nevesinju, objavio je 50 knjiga poezije, dela su mu prevedena na sedam svetskih jezika. Dobio je brojne nagrade. Ovu prestižnu nagradu do sada su dobili književnici Ivan Rastegorac, Zoran Bognar, Bratislav Milanović, Srba Ignjatović, Radomir Andrić, Adam Puslojić, Predrag Bogdanović – Ci, Mićo Cvijetić, Miljurko Vukadinović, Dragomir Brajković, Slobodan Raketić, Petar Pajić, Bajo Džaković, Matija Bećković, Slobodan Žikić, Miroslav Dimitrijević, Ljubivoje Ršumović… Uručenjem “Zlatnog orfeja” Zupcu, je počeo 34. Književno festival “Srpsko pero”, a otvorio ga je pesnik Miloš Janković, koji je i zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije. Pokrovitelj festivala je Skupština grada.

Vremeplov: Umro Jovan Skerlić

Na današnji dan 15. maja1914.  godine umro je srpski književni kritičar i istoričar književnosti Jovan Skerlić, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije, najuticajniji kritičar svog vremena. Diplomirao je na Velikoj školi u Beogradu i doktorirao u Lozani. Presudno je uticao na srpsku literaturu, boreći se za realizam i verodostojnost književnog dela. Prve radove objavio je u satiričnim i socijalističkim listovima, a zatim se visprenom kritikom, ali često beskompromisnom i isključivom, oglašavao u “Srpskom književnom glasniku”, koji je od 1905. do 1907. uređivao sa Pavlom Popovićem, a potom sam do smrti. Po ličnom opredeljenju Skerlić je bio izraziti socijalista (socijaldemokrata). Dela: rasprave i studije “Pogled na današnju francusku književnost”, “Uništenje estetike i demokratizacija umetnosti”, “Francuski romantičari i srpska narodna poezija”, “Srpska književnost u XVIII veku”, “Omladina i njena književnost”, “Istorija nove srpske književnosti”, “Jakov Ignjatović”, kraće studije, kritike i prikazi sakupljeni u devet knjiga pod naslovom “Pisci i knjige”.

Vremeplov: Pariski radnici izabrali revolucionarnu vladu

Pariski radnici, nezadovoljni politikom buržoaske vlade posle proglašenja francuske republike, na  današnji dan 15. maja 1848. godine upali su u skupštinsku zgradu, raspustili ustavotvornu skupštinu i izabrali revolucionarnu vladu. Uz pomoć vojske gradske vlasti su uspele da uguše ustanak i pohapse kolovođe.

Vremeplov: Rođen Pjer Kiri

Na današnji dan 15. maja 1859. godine rođen je francuski fizičar Pjer Kiri, koji je sa suprugom Marijom i Antoanom Anrijem Bekerelom, 1903. godine podelio Nobelovu nagradu za fiziku. S bratom Žakom otkrio je 1880.godine piezoelektricitet. Proučavao je magnetske pojave, a 1898. sa suprugom je pronašao radioaktivne elemente polonijum i radijum. Dokazao je 1903. da soli radijuma spontano oslobađaju toplotu. Radovi bračnog para Kiri temelj su moderne nauke o radioaktivnosti i pokazali su da radioaktivnost uglavnom ne zavisi od spoljašnjih uslova.

Vremeplov: Umro Milorad Mitrović

Srpski pesnik Milorad Mitrović, autor lirskih pesama, balada i romansi, satiričar i dramski pisac na današnji dan 15. maja 1925. godine umro je 1907 godine.. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i kao činovnik je radio u Užicu, Čačku, Mionici, Smederevu i Knjaževcu. Posle prevrata 1903. je postao sekretar Apelacionog suda u Beogradu. Počeo je da piše pod uticajem Vojislava Ilića i prvu zbirku je objavio 1899. pod naslovom “Knjiga ljubavi”. Naročito su bile popularne njegove pesme “Don Ramiro”, “Papučica”, “Sigurna pesma”. Neke su i komponovane, poput pesme “Bila jednom ruža jedna”. Napisao je i fragmente tragedije “Despot Lazar Branković”.

Vremeplov: Umrla Emili Dikinson

Na današnji dan 15. maja 1886. godine umrla je američka književnica Emili Dikinson, za života gotovo anonimna, jer je do smrti objavila samo pet pesama. Njenih više od hiljadu pesama, otkrivenih posle smrti, posthumno su objavljene u šest tomova. Priređivači su ih podelili u četiri kategorije: pesme o prirodi, o vremenu i večnosti, o ljubavi i o životu. Njena poezija je izrazito introspektivna i usmerena ka mističnom, naglašene originalnosti.

Vremeplov: Oslobođena  Jugoslavija

Jugoslavija je na današnji dan 15. maja 1945. godine definitivno oslobođena od okupatora i jedinice Jugoslovenske armije slomile su i poslednji organizovani otpor neprijateljskih snaga u Drugom svetskom ratu. Jugoslovenska armija je nemačkim trupama presekla odstupnicu, zarobila komandanta grupe armija E general-pukovnika Aleksandera Lera – koji je u aprilu 1941. rukovodio bombardovanjem Beograda – i prinudila ih na predaju. Jugoslavija je u četvorogodišnjem ratu opustošena, a prema zvaničnim podacima poginulo je 1.706.000 građana.

Vremeplov: Rođen Bulgakov

Na današnji dan 15. maja 1891. godine rođen je i ruski pisac Mihail Afanasjevič Bulgakov, po obrazovanju lekar. Najpoznatiji je po romanu “Majstor i Margarita”, štampanom u  Moskvi tek 1966. godine, 25 godina posle njegove smrti. Zbog romana s fabulom iz građanskog rata “Bela garda”, dramatizovanog kao “Dani Turbina”, odmah je izazvao podozrenje sovjetskih vlasti, iako mu je sam Staljin ukazivao poštovanje. Njegov “fantastični realizam”, filozofija života i umetnosti imali su izuzetno snažan efekat u svetskim razmerama i uticali su na sovjetsku literaturu u drugoj polovini 20. veka. Ostala dela: priče i pripovetke “Beleške mladog lekara”, “Đavolijada”, “Kobna jaja”, “Pseće srce”, romani “Život gospodina de Molijera”, “Pozorišni roman” (nedovršen), drame “Bekstvo”, “Zojkin stan”, “Purpurno ostrvo”, “Adam i Eva”, “Blaženstvo”, “Ivan Vasiljevič”, “Bratstvo licemera”, “Poslednji dani”, “Batum”, scenariji “Revizor”, “Mrtve duše”, dramatizacije “Mrtve duše”, “Rat i mir”. Posle raspada sovjetske države objavljene su njegove dnevničke beleške: “Dnevnik Majstora i Margarite”.

Vremeplov: Svetski dan porodice

Na današnji dan 15. maja obeležava se  Međunarodni dan porodice. Generalna skupština UN je 15. maj proglasila Svetskim danom porodica,  prvi put je obeležen 1994. godine pod sloganom “Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece”.

Svetski dan porodice počeo se obeležavati s ciljem da se naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, da se podstakne delovanje društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet života porodica, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicija i običaja. Na taj dan, širom sveta organizuju se aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj ukazivanje na značajna pitanja za porodicu kao i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice. Srbija je, potpisivanjem Istanbulske konvencije, preuzela obavezu da u prevenciji, zaštiti, procesuiranju i sankcionisanju akata nasilja prema ženama primeni standard “potpune posvećenosti”. To podrazumeva dužnost države da radi na iskorenjivanju socijalne nejednakosti polova i menja socio-kulturne modele ponašanja.

Nova droga na ulicama u Srbiji

Na ulicama Srbiji pojavila se nova droga, sintetički kanabinoid čije je dejstvo 100 puta jače od dejstva marihane. To je šesta psihoaktivna supstanca koja je u poslednjih godin dana otkrivena u Srbiji i koja je stavljena na list zbranjenih kontrolisanih supstanci. Rukovodilac Centra za monitoring droga Ministarstva zdravlja dr Jelena Janković kaže da se nakon konzmiranja novootkrivene droge javljaju crvenilo očiju, euforija uzemirenist, anksioznost, ali i da sve može da pređe u pokšaj samobistva. Radi se o biljnoj mesavini zelene boje koja je poprskana sintetskim jedinjenjem i koristi se u vidu pušenja. “Supstanca je veoma opasna, a mladi toga često nisu svesni. Izaziva ozbiljna oštećenja kardiovaskularnog sistema, poremećaj rada srca, povišen pritisak, oštećenje bubrega, ali i smrtni ishod”, rekla je Janković za Tanjug.

Droga je prvi put u evropskom monitoring centru evidentirana 2015. godine, a Nemačkoj i SAD je otkrivena 2016. godine. Prošle nedelje pojavila se i na licama Srbije. Ova droga ima više uličnih naziva. Zovu je “jagoda”, “borovnica”, “žvakica” i slično.

Komisija za borbu protiv droge Ministarstva zdravlja inicirala je kod Ministarstva pravde da se pooštri kaznena politika za one koji prodaj drogu mladima. Janković kaže da je ministarstvo pravde prihvatilo inicijativu i da s u novi nacrt Krivičnog zakona uvedene visoke kazne. “Kazna za sve koji proizvode, prodaju i koriste maloletna lica za prodaj droge biće pet do 15 godina. Za one koji nude maloletnim licima drogu i omoćavaj njeno uživanje u lokalima, javnim mestima u blizini škola biće kažnjeni od dve do deset godina. Za sve koji poseduju veliku količinu droge zaprećena kazna je tri do deset godina zatvora”, pojasnila je Janković.

Komisija za borbu protiv droge pokrenla je program edukacije mladih po osnovnim i srednjim školama, ali i njihovih roditelja i nastavnika. Za godinu dana kroz program je prošlo 36.000 učenika, 7.000 nastavnika i oko 3.000 roditelja. Pri klinikama za psihijatriju u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Beogradu, Leskovcu otvoreni su i centri za lečenje mladih od zavisnosti, koji podrazmeva hitnu hospitalizaciju ali i intenzivan rad sa roditeljima.

Kuburović: Verujem da će biti usvojen “Tijanin zakon”

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila da veruje da će u Skupštini biti postignut konsenzus o usvajanju takozvango “Tijaninog zakona”, koji predviđa doživotni zatvor ubicama i silovateljima dece.  “Verujem da će postojati konsenzus i da će čak i predstavnici opozicije glasati za ovo. Ne treba zanemariti da je Fondacija ‘Tijana Jurić’ upravo uputla takav predlog Skupštini, da ga je podržalo 158.000 građana, što je pet puta više od potrebnog broja da bi se jedan predlog našao pred narodnim poslanicima”, rekla je Kuburovićeva za RTS. Ona je podsetila da se o doživotnom zatvoru ne priča samo godinu i po dana, već nekoliko godina, ističući da ne stoje kritike da nije bilo rasprave o jednoj tako važnoj stvari. Govoreći o javnoj raspravo o izmenama zakona o izvršiteljima, Kuburovićeva je rekla da će se ona održati ovog meseca i da se kroz izmene zakona pokušava da reši uvođenje limita, odnosno da ne može da se prodaje nepokretnost u kojoj lice živi za naplatu komunalnog duga, što je najveći broj predmeta koji se nalaze pred izvršiteljima. “Ono što je bitno jeste da se spušta cenzus koliko može biti opterećena plata ili penzija za prinudnu naplatu, tako da će umesto 2/3 biti opterećena 1/2 plate, a umesto 2/3 penzije 1/3 penzije, a kod minimalnh primanja, umesto jedne polovine jedna četvrtina. To su velike promene”, rekla je Kuburovićeva. Govoreći o proceni vrednosti nepokretnosti, ona je najavila uvođenje platforme Ministarstva pravde “E-aukcija”, koja će omogućiti svima da učestvuju u postupku i da postignu pravu cenu nepokretnosti koja će se odvjati kroz tu platformu.

Premijera dokumentarnog filma “Da me nema”

Dokumentarni film “Da me nema” autorke Marine Zorić, u produkciji Radio-televizije Vojvodine biće premijerno prikazan u petak, 17. maja od 18.30 časova u novosadskom bioskopu “Arena Cineplex”. Skoro da ne prođe dan a da se u medijima, na internet portalima i društvenim mrežama ne pojavi vest o nasilju, delikventnom ponašanju, samoubistvima, ubistvima… A to se veoma često odnosi na mlade i decu. Tada, na kratko, o tome govorimo u kontekstu narušenog mentalnog zdravlja, o eventualnim uzrocima i posledicama i nedovoljne brige o tome. Sigurno je da nema čoveka koji ostane ravnodušan na takvu vest, ali se čini da se ponašamo po principu: „dešava se nekom drugom – neće meni”. Senzacionalizam guta sve, te se i tuđa muka i nesreća često pretvore samo u vesti za naslovne stranice. Činjenica je – dešava se – i dešava se tu oko nas. I nema garancije da to već sutra nećemo biti mi i zato nemamo pravo, ono moralno, ljudsko, da ostanemo nemi ili okrenemo glavu. Svedoci smo, nažalost, poražavajuće statistike koja nam ne ide u prilog kada govorimo o mentalnom zdravlju, naročito mladih i dece. “Kao neko ko je preživeo užasnu traumu sada znam da je briga o mentalnom zdravlju zanemarena. Još uvek je bez obzira na vreme u kojem živimo to tabu tema. Kao sramota je, kao lud je, nešto mu fali, kao, ma to su samo “bubice” – proći će. Nije to baš tako”, kazala je akterka dokumentarnog filma “Da me nema”, Milica Veljković.

Svoju životnu priču, duboko intimnu i tešku, hrabro je ispričala pred našom kamerom želeći pre svega, kako je sama rekla, da opomene, upozori, podstakne da se stvari menjaju. To je bila i naša namera. Ovo je naš način da se kao Javni medijski servis oglasimo na tu temu i podržimo i podstaknemo sve aktivnosti koje su usmerene ka tome da više brinemo jedni o drugima. Da ukažemo na potrebu da se o mentalnom zdravlju, naročito dece i mladih, mora voditi računa – od porodice do države. https://www.youtube.com/watch?v=99LapzcEqxI

About the Author

admin