Potpisivanje žalbe na odluku o spornom doktoratu Siniše Malog

Učesnici subotnjeg protesta “Jedan od pet miliona” poručili su predsedniku države Aleksandru Vučiću da ih nije uplašio i da mu neće proći nasilje i nove krvave košulje, kakva je ostala posle prebijanja jednog od organizatora protesta u Knjaževcu Dalibora Stanojevića. Sa vidnim povredama na glavi, on je poručio sa Terazijske česme, u centru Beogarada, da su ga pretukli oni koji “imaju zaštitu državne vlasti”, ali da ga nisu uplašili kao ni sve slobodne građane koji mesecima protestvuju širom Srbije protiv ove “kriminalne vlasti” . Stanojević je istakao da će vlast morati da odgovara za “sve razbijene glave, zapaljene kuće, krvave košulje”, podižući svoju okrvavljenu košulju kako bi je okupljeni videli.

Profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković najavila je da će u ponedeljak ili utorak biti organizovano potpisivanje žalbe na odluku kojom je doktorat Siniše Malog prihvaćen kao originalan. “Biće stotine nas koji će stati iza ovoga”, kazala je profesorka i ocenila da “svi znaju da je doktorat Siniše Malog plagijat bar 30 odsto”.  Ona je pozvala sve profesore da dignu glas protiv takvih i sličnih dešavanja.

Protestna šetnja završena je dolaskom u Slobodnu zonu, formiranu nedaleko od zgrade Predsedništva, u kojoj je danas otvoren Muzej naprednjačkog realizma sa nizom eksponata kao, kako je objašnjeno, prepoznatvljivog obeležja vlasti.

Kragujevac: Poziv profesorima Univerziteta da izađu iz strahova i kombinacija

U Kragujevcu u petak  je održan 20. protest “1 od 5 miliona”, na kojem je poručeno da građani neće odustati od svojih zahteva i da će nastaviti proteste sve dok vlast ne prihvati dijalog sa predstavnicima građanskog protesta.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i član nestranačkog stručnog tima za dijalog sa predstavnicima vlasti je rekao da su protesti ušli u “višu fazu” i da je krajnje vreme da vlast prihvati dijalog sa neistomišljenicima.  “Potrebno je formirati Savet protesta u koji će ući najuglednije nestranačke ličnosti iz četiri najveća centra – Beograda, Kragujevca, Novog Sada i Niša, i u dijalogu obezbediti posredovanje Evropske organizacije za bezbednost i saradnju ( OEBS), jer smo njeni članovi i Saveta Evrope, čiji smo takođe članovi. Pa onda neka kaže da neće da vodi dijalog”, istakao je Čupić.

On je pozvao građane Kragujevca, posebno intelektualnu i političku elitu u svim institucijama da se priključe protestu i da u njemu aktivno učestvuju.  “Posebno pozivam profesore i saradnike Univerziteta u Kragujevcu da izađu iz tišine, strahova, kalkulacija i kombinacija. Mi smo najodgovorniji, mi koji pripadamo eliti znanja, jer znamo šta je šta. Neka svi oni zapamte da se ne može ćutati niti glava u Vučićevo blato stavljati, već je njihova dužnost da svoje znanje stave na raspolaganje građanima Srbije”, naglasio je Čupić. 

Studenti delili lažne diplome u Slobodnoj zoni

Studenti koji organizuju protest “Jedan od pet miliona” preuzeli su u petak 17. maja dežurstvo u “Slobodnoj zoni” u Pionirskom parku i pozvali građane da se pridruže akciji protiv lažnih diploma, tako što će preuzeti “svoju lažnu diplomu”. Studentkinja Mila Jovanović upitala je kakvu motivaciju studenti imaju da uče kada znaju da učenje može biti zamenjeno kupovinom diplome, koja će biti okačena na zidu nekog ministra.  Ona je upitala i kakva je motivacija za učenje kada diplome vrede manje od partijske knjižice Srpske napredne stranke.

Jovanović je dodala da studenti žele da uče i da svoje znanje iskoriste u Srbiji, ali da će se odliv mladih nastaviti ako se situacija ne promeni. Ona je kazala da mladi žele da pruže podršku Rektoratu Univerziteta u Beogradu i profesorima da ulože žalbe na rešenje komisije kojim se tvrdi da doktorat ministra finansija Siniše Malog nije plagijat. “Nadamo se da će se to ostvariti i da će Univerzitet pokazati da je na strani visokog obrazovanja i ostati tvrđava koja brani prave vrednosti”, rekla je Jovanović novinarima u “Slobodnoj zoni”.

Održani protesti u Kruševcu i Valjevu

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” na okupljanju u petak u Kruševcu su na vrata filijale Nacionalne službe za zapošljavanje okačili stari radnički mantil na koji su zakačili natpise sa imenima, kako su naveli, propalih kruševačkih preduzeća i brojem zaposlenih koje su te firme nekada zapošljavale. Protest je 14. put održan i u Valjevu.

Milica Mihajlović je pročitala informaciju o ukidanju filološkog odeljenja u kruševačkoj Gimnaziji navodeći da odgovornost za to što je prošle godine u to odeljenje upisan manji broj djaka leži na vlasti u čijim rukama je populaciona politika, na vlasti koja degradira obrazovanje kroz lažne diplome i doktorate, koja ne pruža mogućnost za zaposlenje mladih, konstatujući i da su masovni odlasci čitavih porodica iz Kruševca uzeli danak koji sada treba da plaćaju oni koji su ostali.

Novi Sad: Održan Festival nauke i obrazovanja

Jedanaesti međunarodni festival nauke i obrazovanja održan je 18. i 19. maja u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Raznovrstan edukativan, interaktivan i zanimlјiv program festivala obuhvatio je radionice iz inženjerskih, tehnoloških, prirodnih, društvenih i medicinskih disciplina, kao i druge prateće sadržaje. Ulaz na Festival bio  je besplatan, radno vreme od 10 do 18 časova. Organizator Festivala je Univerzitet u Novom Sadu, a generalni pokrovitelј Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

ETŠ “Mihajlo Pupin” Novi Sad: Modifikacija peći na pelet

Miloš Šovlјanski koji pohađa smer procesnog upravlјanja modifikovao je rad peći na pelet jačine 12 kilovata, koji se već koristi u jednom domaćinstvu. “Peć je u sebi ima ložište i upalјač na dnu koji pali, zbog čega se pepeo od sagorelog peleta nakuplјao na njemu”,  ispričao je Miloš. – Zbog toga se ona morala po hladnoći čistiti što što mi nije lako padalo. Korišćenjem „Arduino“ računarske platforme odlučio sam da je usavršim. Postavio sam četkice za čišćenje ventilatora koji izduvava pepeo. Sve što sada treba da se uradi je da se podesi temperatura na kojoj će se peć ugasiti, kako bi bila bezbedna za čišćenje, a četke urade posao umesto mene.

Osobe s invaliditetom menjale svet

Tribina ”Osobe s invaliditetom koje su menjale svet”održana u Novom Sadu na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, bila je posvećena glumici Sari Bernar Zamišlјena kao podstrek i podrška onima kojima su potrebni, druga od šest tribina koje se održavaju po gradovima Srbije pod nazivom ”Osobe s invaliditetom koje su menjale svet” ima misiju da menja svest najpre nadležnih, stručne javnosti i svih građana o tome ko su i šta mogu osobe s invaliditeteom. Ova, održana u Novom Sadu; na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, bila je posvećena glumici Sari Bernar, kao i nekima od naših ne sasvim običnih lјudi koji su, uprkos svojim ili nedostacima svojih najbližih, uspeli da se ostavre i čak postignu vrhunske, naizgled nemoguće rezultate u onome čime se bave.

Pozdravlјajući učesnike tribine i publiku u kojoj je bilo nekoliko desetina novosadskih srednjoškolaca, direktor Color Press grupe Robert Čoban, kao jedan od nosilaca ovog projekta, rekao je da je cilј da tribina i prateća izložba koje će se održati u šest gradova jesu da se stručna javnost i građani podstaknu na to da razmišlјaju o tome da između njih i osoba s invaliditeteom nema razlike i da je moguće napraviti velika dela uprkos hendikepu. Glumica Dobrila Stojnić je posle nadahnutog i zanimlјivog izlaganja o Sari Bernar izvela i deo monologa iz predstave u Narodnom pozorištu u Beogradu; u kojoj i igra Saru Bernar.

Više od 750 mališana vežbalo i plesalo na Detelinari

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležen je 10. maja u sportskom duhu na stadionu FK „Novi Sad”, a manifestaciji je prisustvovalo oko 750 dece iz četiri vrtića i dve osnovne škole s Detelinare. Kako je rekao jedan od organizatora Nenad Radonjić iz Sportske porodice „Sportisimo”, veoma je važno uklјučiti decu u sportske aktivnosti i, uopšte, u sistem sporta, jer su ona danas previše zaokupirana internetom i različitim   medijskim sadržajima. Današnja deca su opsednuta kompjuterskim igricama jer žive u vremenu interneta i digitalne tehnologije, nemaju posvećenost svojih roditelјa kao što su to imale neke generacije iza nas, kazao je Radonjić. Posledice takvog vremena, dodao je, ogledaju se u njihovoj nesnalažlјivosti u društvu ili u prostoru, mališani se povlače u sebe i nemaju izgrađeno samopouzdanje u većini slučajeva, te je iz tih razloga veoma bitno uklјučiti ih u sport.

Zdravlјe, fizička aktivnost i osećaj deteta da negde pripada su važni parametri u njihovom odrastanju da bi sutra izraslo u pravog čoveka, spremnog da se suoči s raznim životnim izazovima koji dolaze, poručio je Radonjić. Po njegovim rečima, deca su bila uklјučena u različite fizičke aktivnosti, te su tako na početku imala zagrevanje uz vežbe oblikovanja. Nakon toga su plesala uz muziku koja je odzvanjala detelinarskim krajem, da bi na kraju odigrala osmišlјenu koreografiju, koju su pripremali nekoliko dana pre. Sve te aktivnosti su deca sa svojim vaspitačicama i vaspitačima, kao i učitelјima i učitelјicama, vežbala tokom poslednja dva do tri susreta s nama na besplatnim časovima, koji su bili održani u prostorijama „Sportisima”, kazao je Radonjić. Naša poruka, dodao je, upućena je roditelјima: da više vremena provode sa svojom decom, da im se posvete i prate ih u svemu. Saslušajte njihove želјe, nemojte gurati svoje potrebe i inspiracije jer deca odlično znaju šta žele, ona su najbitnija na celom svetu, ona su ukras sveta, savet je našeg sagovornika.

Predavanje o obrazovnom sistemu SAD u Američkom kutku

Predavanje gošće pokrajinskog zaštitnika građana i laureata američke nagrade za najbolјeg nastavnika 2018. godine Mendi Mening je održano u četvrtak od 18 časova u Američkom kutku (Kej žrtava racije 2b). Tema je bila srednjoškolski obrazovni sistem u SAD, iskustva Meningove i izazovi s kojima se susreće u radu, s naglaskom na posebnom programu koji primenjuje na učenicima-migrantima u Centru za pridošlice Srednje škole „Yoel Feris” u Spokejnu, država Vašington. Nјen dolazak u Srbiju podržala je ambasada SAD u Beogradu.    

Za vikend održan festival optimizma – „Bejbi egzit”

Koliko je mlada generacija važna za razvoj društva i obrnuto, kao i koliko je vredno društvo ukoliko uspe da na najbolјi način uklјuči mlade u svoj razvojni proces kroz svoje brojne aktivnosti, prikazao je 18. „Bejbi egzit”, koji je održan u subotu i nedelju  na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ovogodišnji Festival optimizma održan je  pod sloganom „Podigni glavu, raširi krila i uhvati zvezde”, čime su  organizatori istog želeli da direktnije, otvorenije i hrabrije podstaknu mlade na razvoj svog duha, talenta, veština i znanja. Ovogodišnji „Bejbi egzit” imao oko 50 učesnika, dok se tokom ta dva dana okupio rekordni broj (oko 40.000) posetilaca

Da bi porodici olakšali zadatak pametnog odrastanja deteta, posebnu ulogu na Festivalu je imao Đački planer, koji pomaže đaku da savlada sve veći broj obaveza, sa sve manje vremena za igru. Osim toga, održan je  i niz drugih različitih radionica, među kojima su bile  „Vesela monte olimpijada”, „Oriflejm kutak za mame”, „Argeta junior kutak za zabavu” i mnoge druge. Za decu koja vole životinje najveća atrakcija bio je biti magarac Magi, koji je, pored pilića, pačića, zečića i gica, najpametniji deo Zoo-vrtića na štandu Polјoprivredne škole iz Futoga. Za one najmlađe, koji su još u pelenama, priređena je posebna puzeća trka beba, dok je za đake prvake bio zadužen „Veseli bukvar” na štandu „Montea”. Osim toga na štandu Saobraćajne policije bila je priređena učionica, čiji zadatak je bio da pripremi decu za oprezno uklјučenje u izazove gradskog saobraćaja.

U Dositejevoj školi deca kroz radionice učila o ekologiji

U okviru međunarodne ekološke manifestacije „EUGreenWeek” su u OŠ „Dositej Obradović” bile organizovane interaktivne radionice za predškolce i učenike osnovnoškolskog uzrasta. Teme su bile raznovrsne, od vode i reciklaže do upravlјanja otpadom i sveobuhvatnog uticaja koji te aktivnosti umaju na klimatske promene. Ne mogu a da ne primetim koliko deca u stvari imaju više saznanja i više brinu o životnoj sredini nego što mi zapravo mislimo, tako da kroz ovakva druženja i oni nas uče nekim stvarima, kazala je članica Saveta mesne zajednice Salajka Sara Novaković.

Nadam se, dodala je, da će tako biti i u budućnosti jer ova manifestacija i ima cilј da se pobolјša dečje shvatanje ekologije pošto će oni sutra izrasti u lјude i na njima priroda ostaje. Prema njenim rečima, ekološka manifestacija je i ove godine prihvaćena od Evropske unije, a između ostalog su i zvanični partner najvažnije ekološke manifestacije Direktorata za zaštitu životne sredine Evrpske unije. Ove godine dešavanja „Zelene nedelјe” traju od 13. do 17. maja, a  manifestacija je izabrana da bude predstavlјena i na zvaničnom sajtu „EUGreenWeek” (www.eugreenweek.eu).

Suština i cilј manifestacije su podizanje svesti dece o važnosti i značaju očuvanja životne sredine i prirode, rekla je Sara Novaković. Program se, dodala je, sastoji iz niza interaktivnih radionica na temu vode, biodiverziteta, upravlјanja otpadom i njihovog uticaja na klimatske promene. U ponedelјak je u OŠ „Vuk Karadžić” bila izvedena ekološka predstava koja je inače i nagrađena, a u OŠ „Dositej Obradović” deca, između ostalog, sastavlјaju i ekološki kviz. U petak će biti radionice u OŠ „Jožef Atila” i organizovano je pravlјenje lutaka od ekoloških materijala. Po njenim rečima, deca će kroz radionice učiti o vodi, osobinama vode, kroz praktične eksperimente biće prikazano kako se topi led. Zatim će učiti o novim načinama reciklaže, novim materijalima koji idu u proces reciklaže.

U aktivnostima predviđeno je bilo i ozelenjavanje prostora, koje, nažalost nije bilo moguće uraditi zbog loših vremenskih uslova. Osim ta tri dana, u utorak i četvrtak su organizovane posete Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, koji je, inače, prijatelј manifestacije. Učešće je otvorenog tipa i dobrodošla su sva novosadska deca.

Pozorišne radionice u CK13

Besplatna radionica “Jezik tela: Uvod u fizički teatar”, namenjena je za decu stariju od 12 godina, je  održana 13. maja u Omladinskom centru CK13, Vojvode Bojovića 13. Radionicu, koja traje oko dva sata, vodila je Katarina Fajgelј, a učesnici su se kroz niz video snimaka, različitih performansa i izvođenja, upoznali s tokovima i promenama koje je savremeno pozorište donelo u poređenju s teatarskim izvođenjima kroz istoriju. Nakon projekcija održane su uvodne vežbe u fizički teatar, a organizatori u skladu s dosadašnjim iskustvima preporučili su da učesnici ponesu udobnu odeću i obuću. Redstojeća okuplјanja ovakvog tipa u tekućem mesecu planirana su za 20. i 28. maj.   

Sajamska panorama: Mališani oduševlјeni konjima

Upravo završeni Međunarodni novosadski polјoprivredni sajam okuplјa posetioce svih uzrasta, ali svakako da su najsimpatičniji oni najmlađi, koji se oduševlјavaju raznim živo­tinjama koje nemaju priliku svakodnevno da viđaju. Petočlanu porodicu Sokola iz Iriga zatekli smo u hali s konjima gde su Marina (8), Damjan (6) i Marko (2) razgledali pastuve i kobile, ali i maštali o tome kojeg bi najradije uzjahali.– Ja bih volela da jašem one kobile što imaju ispletene repove – kaže nam Marina, koja ima jahačkog iskustva. – Najlepše mi je s konjima, oni su veliki Damjanu se dopadaju te životinje, ali najveću pažnju su mu privukle „koze koje ovde kod vrata imaju ono mekano”, što na jeziku nešto starijih znači da je reč o ovcama i njihovoj vuni.Za razliku od, verovatno većine njihovih vršnjaka, najmlađi članovi porodice Sokola imali su kontakta s domaćim životinjama, naročito dok su uzgajali bikove, krave i konje, budući da su pomagali pri hranjenju. Trenutno nemaju nijednu životinju, ali je u planu da nabave ždrebe. Ipak, na Sajam su došli da bi kupili mehanizaciju. – Ne znam zašto nema mnogo dece kad je ovde baš zanimlјivo – čudi se Marina, ali kaže da će prepričati svojim drugarima kako joj je bilo na Sajmu i šta je sve videla.

U ponedeljak počinje „Klincijada“

Tradicionalna 33. po redu “Klincijada” počinje u ponedeljak sa počekom u 9 časova u prostorijama “Bunjevačkog kola”. Manifestacija traje do petka, a realizuje se u organizaciji PU “Naša radost”. Prva tri dana “Klincijade” se održavaju u prostorijama “Bunjevačkog kola”. U četvrtak sa početkom u 16 časova manifestacija se održava u Hali sportova, dok se u petak sa početkom u 17 časova, održava u Velikoj većnici. Poslednji dan programa, članovi hora i orkestra PU održaće memorijalni koncert “Nevzeta Kadirić”. Ova manifestacija je međunarodnog karaktera. https://www.youtube.com/watch?v=EYMai01ycxU

Monografija o pravu intelektualne svojine

Monografija Pravo intelektualne svojine i digitalna transformacija – neka aktuelna pitanja autora dr Uroša Ćemalovića, u izdanju Instituta za evropske studije u Beogradu, trenutno je u štampi i do kraja maja ove godine će biti dostupna čitaocima. Na više od 200 stranica, knjiga ima za cilj da na jasan, zanimljiv i na interdisciplinarnom pristupu zasnovan način prikaže uslove za pravnu zaštitu različitih vidova ljudske kreativnosti, stavljajući ih pritom u kontekst sve ubrzanijeg tehnološkog razvoja i, naročito, digitalne transformacije. Kroz posebna poglavlja posvećena pravu industrijskog dizajna, autorskom pravu, žigovnom pravu i patentnom pravu, pažnja je poklonjena kako sudskoj praksi i najaktuelnijim pravnim normama na međunarodnom, evropskom i nacionalnom nivou, tako i sve brojnijim izazovima koje nameće digitalno okruženje.

Iako se prevashodno bavi pravnim pitanjima, ova knjiga nije namenjena samo pravnicima, već i najširem krugu čitalaca koje, između ostalog, zanima kako obezbediti zaštitu autorskih prava u digitalnom okruženju i šta donosi nedavno usvojena Direktiva Evropske unije 2016/0280 o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu, koje dileme 3D štampa postavlja pred pravo industrijskog dizajna, kako razvoj veštačke inteligencije, cloud computing-a i interneta stvari utiče na postojeća pravila patentnog prava ili kako žig može doći u sukob sa slobodom preduzetništva, govora i informisanja. Posebna pažnja je posvećena kako najnovijim pravnim aktima usvojenim na nivou Evropske unije, tako i stanju zakonodavstva i prakse u Srbiji. Autor ukazuje na brojne suštinske izazove koje digitalizacija donosi postojećem normativnom okviru, pa knjiga može biti od posebne koristi i inženjerima, naučnicima, privrednicima i osobama zaposlenim u kreativnim industrijama.

Uroš Ćemalović je naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu, doktor Univerziteta u Strazburu i stručnjak za pravo intelektualne svojine i pravo Evropske unije.

Naučni skup prvi put u Paraćinu

Zahvaljujući ideji prof. dr Predraga Jašovića koju su podržali Opština Paraćin, Kulturni centar, KK Mirko Banjević i hotel Petrus, Paraćin je prvi put domaćin Naučnog skupa.  Skup na temu Život i delo Mirka Banjevića održaće se 23. maja u Kulturnom centru, prenosi MEDIA PS. Pored velikog broja naučnika skupu će prisustvovati i Veselin Banjević, slikar, sin pesnika Mirka Banjevića, kao i članovi istoimenog Književnog Kluba iz Paraćina. Početak skupa zakazan je za 12 sati. Na ovu temu Prof.dr Jašović nam je rekao: „Ovo je zapravo pomen za pedesetogodišnjicu od Banjevićeve smrti. Obzirom da je KK Mirko Banjević sa tradicijom od preko 40 godina, prirodno je da na adekvatan način proslavi ovu godišnjicu. Zamišljeno je da je to najbolje uraditi preko naučnog skupa o književnom delu ovog pesnika, koji je imao značajnu ulogu, kako u ex jugoslovenskoj književnosti, tako i u nacionalnim književnostima Srbije i Crne gore. U Crnoj Gori ga neki književni istoričari posmatraju kao avangardnog pesnika, dok u srpskoj književnosti on pripada ekspresionističkoj grupi pesnika i kasnije soc-realističkoj. U svakom slučaju je svojom poezijom ostavio značajan trag.

Posle naučnog skupa, zamislili smo izložbu Veselina Banjevića, inače sina Mirka Banjevića. Izložba će biti u toku skupa 23. 05. i pesničkog maratona gde će biti okupljeno više desetina pesnika iz desetak gradova. Maraton se održava 01. juna u Planinarskom domu na Grzi. Zamišljeno je da svake naredne godine održimo naučni skup povodom jubileja nekog od nacionalnih pisaca.“ Ovo je kulturološki projekat: Petruški književni sabor u okviru kojeg se ostvaruju programi: naučni skup Život i delo Mirka Banjevića, izložba Veselina Banjevića i Pesnički maraton Mirku Banjeviću u pohode.

Vremeplov : Godina Velikog štrajka završila – štrajkom

U Somboru je na današnji dan 20. maja 1997. godine  nastavljen štrajk sa minimumom procesa rada (časovi 30 minuta). Ovaj oblik štrajka somborski nastavnici će „izgurati“ sve do kraja školske godine.

Vremeplov: Umro Kolumbo

            Španski moreplovac italijanskog porekla Kristifor Kolumbo umro je na današnji dan 20. maja 1506. godine, u Valjadolidu. Kolumbo je 1492. otkrio Ameriku, ali je do smrti verovao da je otkrio istočne obale Indije. Posle više pokušaja u Portugaliji i Španiji, sklopio je pogodbu sa španskim kraljevskim parom Ferdinandom Petim od Aragona i Izabelom Prvom od Kastilje o finansiranju ekspedicije. Obećana mu je desetina robe koju donese, vlasništvo nad osminom zemlje koju otkrije, dobio je tri jedrenjaka, zvanje admirala okeana i vice kralja zemalja koje osvoji. Isplovio je 3. avgusta 1492. i 12. oktobra iste godine stigao do ostrvca Gvanahani (San Salvador) u grupi Bahamskih ostrva, zatim na Kubu i Haiti. Na drugom putovanju, od 1493. godine do 1496. godine otkrio je Dominiku, Gvadelup, Portoriko i Jamajku, na trećem od 1498. do 1500. godine Trinidad i obale Južne Amerike (ušće reke Orinoko), a na četvrtom od 1502. do 1504. godine Honduras. Uprkos ogromnih zasluga za Španiju, koja je stekla bogate kolonije, mimoišla su ga obećana priznanja i nagrade i umro je u bedi.

Vremeplov: Rođen Balzak

Na današnji dan 20. maja 1799. godine rođen je  francuski književnik Onore de Balzak. Začetnik je evropskog književnog realizma. Karijeru je započeo 1829. godine romanom “Poslednji huan”. U narednih 19 godina napisao je 91 roman. Na oko 20.000 stranica prikazao je široku galeriju likova iz svih slojeva francuskog društva, kao i ekonomske, političke i kulturne prilike toga doba. Sva njegova dela čine celinu poznatu pod nazivom “Ljudska komedija”. Značajna Balzakova dela su: “Evgenija Grande”, “Izgubljene iluzije”, “Sjaj i beda kurtizana” i “Čiča Gorio”. Posebno mesto u Balzakovom opusu zauzimaju “Golicave priče” – bokačovske po strukturi, ali po duhu klasičan primer francuske erotske tragikomike, poznate kao “galski humor”.

Vremeplov: Umro Dragan Borisavljević

Dragan Borisavljević, prosvetni radnik, književnik i novinar, dopisnik “Politike” iz Prokuplja, osnivač “Drainčevih pesničkih susreta” umro je na današnji dan 20. maja 2016. godine.

Vremeplov: Umro Đuro Salaj

            Đuro Salaj, jedan od osnivača Komunističke partije Jugoslavije i prvi predsednik Jedinstvenih sindikata Jugoslavije (1945)  umro je na današnji dan 20. maja 1958. godine.

Vremeplov: Donet  Dušanov zakonik

Na današnji dan 20. maja 1349. donet je Dušanov zakonik, kojim su utvrđena opšta načela uređenja srpske države.

Vremeplov: Umro  Pol Riker

Francuski filozof Pol Riker  umro je na današnji dan 20. maja  2005. Bio je humanista i autor oko 30 knjiga, među kojima je i “Pravilo metafore”. Riker je bio najpoznatiji po svom radu na polju fenomenologije.

Novi Sad: Evakuisana Isidorina gimnazija

Učenici gimanizije Isidora Sekulić, evakuisani su u utorak 14. maja oko 15 časova zbog sumnje na požar. Na teren su za svega 3 minuta izašli vatrogasci s četiri vozila kao i patrole policije. Brzom reakcijom dobro obučenih školskih kadrova učenici su bez panike napustili objekat. Vatrogascu su ustanovili da nema požara, a učenici su veoma brzo vraćeni u objekat. Brza reakcija hitnih službi i koordinacija sa lјudima iz škole se pokazala uspešnom što može biti značajno u slučaju stvarnog požara. Škola je evakuisana nakon što je navodno izbio manji požar na elektro instalacijama, odnosno na rasveti u hodniku koja je počela da se dimi.

Prvi projekat o tome kako da mlađa deca bezbedno koriste internet

Projekat UNICEF-a i kompanije Telenor “Bezbedan internet za celu porodicu”, koji su sproveli Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užički centar za prava deteta, omogućio je da se do sada 2.000 vaspitača i učitelja i 100.000 roditelja u Srbiji upozna sa time kako da deca mlađeg uzrasta na bezbedan način koriste digitalne tehnologije i internet, rečeno je danas da na predstavljanju rezultata projekta. Pod sloganom “Deca i internet – pametno od početka”, projekat je pokrenut 2017. godine, a bilo je uključeno ukupno deset vrtića i škola iz Beograda, Niša, Kragujevca, Novog Sada i Užica.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kazala je da je resorno ministarstvo definisalo digitalnu pismenost kao jednu od ključnih kompeticija koja treba da se razvije kod učenika i zbog toga je, kako je dodala, zajednički interes obrazovnog sistema i porodice da se deci obezbedi bezbedna upotreba interneta. Nedeljković je istakla da je ovo prvi projekat koji se bavi temom bezbedne i kreativne upotrebe informacionih tehnologija, a koji se odnosi na decu mladjeg uzrasta, odnosno decu od četiri do osam godina. “Digitalne tehnologije su deo kulturnog okruženja u kojem naša deca odrastaju i odgovorni smo da ih naučimo kako da ih koriste. Zato je neophodno da vaspitači, učetelji i roditelji i sami poseduju odgvarajuća znanja i veštine informatičke, socijalne, digitalne i medijske pismenosti, da poznaju aktuelne koncepte, metode i alate koji predstavljaju smislenu upotrebu digitalnih tehnologija u skladu sa uzrastom dece”, rekla je ona. Istakla je i da je bitno da projekat može da se širi na druge obrazovne ustanove, sa težnjom da postane deo sistemskog rešenja. Podsetila je da je Vlada Srbije zbog toga stvorila i medjuministarstku grupu koja se bavi bezbednošću dece na internetu, a pored saradnje sa UNICEF-om i Telenorom, Ministarstvo prosvete saradjuje na sličnim projektima i sa drugi organizacijama i institucijama poput OEBS-a. “Učinili smo da škole u Srbiji postanu senzibilisane za sve oblike nasilja, pa i ono na internetu i da ga prepoznaju i preveniraju”, kazala je ona.

Direktorka za komunikacije i održivi razvoj Telenora Marija Vujanić kazala je da je projekat prvi put usmeren na mladju grupu dece, odnosno na njihove roditelje, vaspitače i učitelje, a bio je podstaknut istraživanjima koja su pokazala da deca uzrasta od četiri godine već počinju da koriste internet, ali i da se više od 30 odsto roditelja ne oseća kompetentno i spremno da se nosi sa tim digitalnim okruženjem. “Nakon dve godine, od kada je počeo projekat, 100.000 roditelja i 2.000 vaspitača i učitelja obučeno da se nosi sa izazovima digitalizacije i da na pravi način usmeri decu na internetu”, rekla je ona. Ona je istakla da će resursi koji su stvoreni u projektu tek će moći da se koriste, kako u obrazovnom sistemu Srbije, tako i izvan njega.   Ukazala je da još od marta, svi gradjani koji žele da se edukuju o bezbednost dece na internetu, mogu da pogledaju digitalni vodič (https://digitalni-vodic.ucpd.rs/) koji sadrži ključne poruke o bezbednosti dece na internetu. “Digitalizacija je budućnost i Telenor ozbiljno shvata svoju ulogu u tom procesu i oseća odgovornost da svoje znanje i resurse usmere na stvaranje bezbednog internet okruženja za decu”, kazala je Vujanić.

Zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji Severin Leonardi rekla je da je Srbija prva zemlja u regionu koja je predstavila inicijativu za bezbednost dece mladjeg uzrasta na internetu. “Svi materijali koji su rezultat projekta biće na raspolaganju korisnicima u regionu, a biće prevedeni i na engleski, kako bi bili na raspolaganju korisnicima širom sveta”, kazala je Leonardi. Ona je ocenila da je u vreme kada deca počinju da koriste digitalne tehnologije i internet u sve mladjem uzrastu, važno da roditelji, vaspitači i učitelji imaju dovoljno znanja i kompetencije da ih usmeravaju ka bezbednom koršćenju te tehnologije.

Direktor Užičkog centra za prava deteta Radovan Cicvarić rekao je da je tokom programa najavljeno mnogo obrazovnog materijal kao što je digitalni vodič “Deca u digitalnom dobu” koji se pored teoretskog dela sastoji i od seta scenarija i radionica za rad sa decom uzrasta od četiri do osam godina, kao i za rad sa njihovim roditeljima. “Napravili smo i on lajn obuku za roditelje i nastavnike koja je dostupna svima u Srbiji, a namera je da se akredituje, kako bi postala deo stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju”, kazao je on. Dodao je da je napravljena i brošura za roditelje, koja je podeljena u 10.000 primeraka, dok je na početku školske godine svim djacima prvacima u Srbiji podeljen flajer sa porukama o važnosti bezbednosti na internetu. Cicvarić je kazao i da su uradjena i tri animirana filma za decu od sedam-osam godina i jedan za decu uzrasta od četiri do šest godina koji govore o zaštiti i bezbednosti na internetu. Prema njegovim rečima, obrazovne materijale koji su nastali tokom projekta do sada je videlo i koristilo više od pola miliona roditelja, nastavnika i vaspitača u Srbiji.

Predstavnica Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu Dobrinka Kuzmanović kazala je da su efekti dobiti od obuke roditelja, učitelja i vaspitača o bezbednoj upotrebi interneta kod mladje dece potvrdjeni na osnovu više pokazatelja. “Unapredjena je svest o važnosti te teme i potencijalnim rizicima, kao i o ulozi odraslih kao medijatora u korišćenju digitalne tehnologija i interneta od strane dece”, kazala je ona.

Dubrovnik: Studentkinji izgreban auto, mislili da je iz Srbije

Studentkinji iz Slavonije, koja studira u Dubrovniku, izgreban je automobil a ona je uverena da se to dogodilo jer je njen sused mislio da su na njenom vozilu srpske registarske tablice, preneo je portal 16. maja Indeks.hr. Kako je ispričala, kupila je vozilo da bi iz Dubrovnika češće mogla da putuje u rodni kraj i parkirala ga je na javnom parkingu što je izazvalo negodovanje njenog suseda koji je, kako kaže, spominjao požarevačke registarske oznake.  Na vozilu su, naime, bile PŽ registarske tablice, za Požegu, grad u zapadnoj Slavoniji

Kako je rekla za Dubrovački Dnevnik, komšija ju je pozvao i rekao da ne može tu da parkira i pitao je da li je iz Srbije. “Pitao je jesmo li iz Srbije jer je mislio kako su požarevačke tablice, a požeške su. I da jesmo iz Požarevca, ne znam zašto je to bitno. Pokušala sam mu na pristojan način objasniti kako je reč o javnom, a ne privatnom parking mestu. Rekao je da “nastaju problemi čim nisu u pitanju dubrovačke tablice”, izjavila je studentkinja.  Studentkinja je, na insistiranje komšije, oslobodila parking mesto, koje je nakon toga dva dana bilo prazno. Zato je ona na to parking mesto ponovo parkirala vozilo posle čega ga je zatekla izgrebanog. Kako kaže, ne zna ko je počinilac, ali ima svoje sumnje i uverena je da je vozilo namerno izgrebano. Studentkinja, koja je razočarana ponašanjem svojih sunarodnika, dodala je da svađa oko tablica nije jedina neugodnost koju je doživela od suseda, navodi Indeks.

By admin