ПОЗНАТИ ПОБЕДНИЦИ НА КОНКУРСИМА „МОЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ, МОЈЕ ПРАВО!“

ПОЗНАТИ ПОБЕДНИЦИ НА КОНКУРСИМА „МОЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ, МОЈЕ ПРАВО!“

         И ове године, Независни синдикат просветних радника Војводине и Независни синдикат јавних служби Војводине су активно учествовали у Глобалној недељи акције за образовање која се ове године одржала од 24. априла до 01. маја, а код нас (због пролећног – ускршњег распуста) од 22. до 28. априла. Подсећамо да је овогодишња Глобална акција организована у склопу активности и циљева одређених Глобалним развојним циљевима, а нарочито Циљем 4. са свих 10 подциљева, пошто је генерално прихваћен став да једино реализацијом овог циља – бесплатним и квалитетним основним и средњим образовањем је могуће реализовати и преостале циљеве развоја.

          Поред свакодневног обавештавања стручне и друге јавности путем синдикалних гласила и пригодних саопштења која су објављивана у дневној и периодичној штампи, НСПРВ и НСЈСВ су расписали два конкурса за ученике основних и средњих школа са територије АПВ. И ликовни и литерарни конкурс имали су за тему мото овогодишње ГНАО: „Моје образовање, моје(а) право(а)!“ са жељом да наши ученици дају свој допринос овој теми која је била носилац активности у целом свету.

          У уторак, 28. маја, стручни жирији: Сузана Секулић, Соња Ђорђевић Јоцић и Мира Трбовић (у категорији писаних радова) и Сања Медић Учур, Марија Милошевић Паштровић и Тина Тркуља (у категорији ликовних радова) су прегледали пристигле радове и оценили да је велик број радова заслужио пажњу, али да због ограниченог броја могућности награда (по три у свакој категорији) прогласи за најбољи рад у категорији литерарних радова рад: „Не дај да ти униште снове“ Тамаре Видаковић, ученице I-2 Средње економске школе из Сомбора (менторка: проф. Мира Трбовић). Другу награду је освојио рад: „Моје образовање, моје право“ Емилије Мрђанов, ученице VI-2 ОШ „Бранко Радичевић“ из Стапара (менторка: проф. Сашка Бодирожић), а трећа награда је додељена раду: „Моје образовање, моје право“ Сташе Мајсторовић, ученице VIII-Б разреда ОШ „Иво Лола Рибар“ из Сомбора (менторка: проф. Снежана Кострешевић). 

          У категорији ликовних радова, прво место освојио је рад Ане Мариновић, ученице III-2 разреда Гимназије и економске школе „Јован Јовановић Змај“ Оџаци (менторка: проф. Слободинка Бранковић), друго место припало је раду Николине Буњевчев, ученице VII-1 разреда ОШ „Бранко Радичевић“ Стапар (менторка: проф. Јелка Филиповић), а треће место је освојио рад Немање Цветков, ученика VIII-1 разреда ОШ „Никола Вукићевић“ Сомбор (менторка: проф. Рената Цветков).

          Свечано проглашење победника и уручење награда биће одржано 12. јуна ове године са почетком у 12.00 часова у великој сали Старе градске куће у склопу свечане академије посвећене Светском дану борбе против дечијег рада, ове године под мотом: „Деца не би требала да раде на пољима, али морају имати снове“.

          Овом приликом честитамо победницима и њиховим менторима и захваљујемо свим учесницима на конкурсима.

Градимо и развијајмо јавне образовне системе и… обезбедимо, под истим услоовмиа, приступ образовању свој деци. Укључимо сву децу из осетљивих група. Имамо још само 11 година да достигнемо Циљ 4 Одрживог развоја. Придружите се!

Нови Сад, 29.05.2019.год.
проф. Хаџи Здравко М. Ковач,
саветник НСПРВ

About the Author

admin