Napustio Srbiju: Nije bio dobar za SANU, dobar za Harvard!

Profesor dr Miodrag Stojković, vlasnik poznate specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu i profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, napustio je Leskovac, piše Politika. On će, navodi list, sledeće dve godine biti na čelu tima za istraživanje matičnih ćelija na Harvardu. Dr Stojković nije prošao prvi krug izbora za člana SANU, a tim povodom je poručio: “Bruka je njihova a ne moja, neću se više kandidovati”, prenosi Politika. “Epilog je da će ovaj naučnik zatražiti odsustvo sa Medicinskog fakulteta i otići u svet kako bi potražio bolje uslove za rad i razvoj Centra za izučavanje matičnih ćelija, čije je osnivanje pokrenuo, a koji još nije završen”, piše list. Kako se navodi, Stojkovićeva klinika za lečenje steriliteta u poslednjih 10 godina pomogla je rađanje više od 800 dece.

Preliminarni rezultati upisa u  dvojezične škole

Prema preliminarnim podacima prijemni ispit za upis u srednju školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku – bilingvalna odeljenja položilo je ukupno 635 učenika. Za polaganje prijemnog ispita prijavilo se 812 učenika, a na pismeni deo ispita 25. maja 2019. godine izašlo je 729 učenika. Za 264 mesta u odeljenjima u kojima se deo nastave ostvaruje na engleskom jeziku  prijavilo se 455 učenika, od kojih je ispitu pristupilo 413. Položila su 373 učenika. U odeljenjima u kojima je deo nastave na francuskom jeziku za 165 mesta prijavio se 171 učenik. Na ispit je izašlo 144, a položilo je 127 učenika. Za 60 mesta u odeljenjima u kojima se deo nastave ostvaruje na nemačkom jeziku prijavila su se 93 učenika. Ispitu su pristupila 82 učenika, dok je prijemni položilo 67 učenika

U odeljenjima, gde se deo nastave održava na ruskom jeziku za 45 mesta prijavila su se 52 učenika. Ispit je polagalo 49 učenika, a položilo je 46 učenika. Za 30 mesta u odeljenju u kome se deo nastave ostvaruje na italijanskom jeziku  ispit je polagao 41 kandidat. Ispit su položila 22 učenika. Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole u Republici Srbiji za školsku 2019/2020. godinu predviđena su 564 mesta za upis učenika koji deo nastave ostvaruju na engleskom, francuskom, nemačkom, ruskom i italijanskom jeziku. Osim u gimnazijama bilingvalna odeljenja su predviđena i u dve stručne škole.  Prijemni ispit je održan 25. i 26. maja, a sastojao se iz dva dela: pismenog testa iz stranog jezika i usmene provere znanja stranog jezika. Kandidat je ispunio uslov za usmenu proveru znanja stranog jezika ukoliko je na pismenom testu ostvario najmanje devet bodova od maksimalnih 15 bodova.  Na usmenom delu ispita, 26. maja bilo je moguće ostvariti najviše pet poena.

Konkurs za obuku zaposlenih u predškolskim ustanovama

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Unicef organizovaće obuku, mentorstvo, uzajamno učenje i horizontalnu razmenu za 12.000 zaposlenih u predškolskim ustanovama, s cilјem što bolјe primene Novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja (Godine uzleta).

Svi profesionalci iz oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji mogu kompetentno, na profesionalan i prijemčiv način svojim kolegama da pruže potrebnu obuku i podršku u procesu primene novog programa pozvani su da se prijave na konkurs koji je objavila kancelarija Unicefa u Srbiji: https://www.unicef.org/serbia/sites/unicef.org.serbia/files/2019-05/Treneri_mentori_Godine%20uzleta_konkurs.pdf

Na oglas mogu da se prijave svi koji ispunjavaju uslove navedene u konkursu, uklјučujući i one koji su već autori/realizatori tri akreditovana programa obuke, jer u ovom slučaju to nije ograničavajući faktor.

Pobednici takmičenja „Otvoreni podaci u nastavi“

U finalu takmičenja za srednje škole u Srbiji „Otvoreni podaci u nastavi“, koje je održano 23. maja u Naučno-tehnološkom parku Beograd, prva tri mesta osvojili su timovi “Tesla Girls” iz Školskog centra „Nikola Tesla“ iz Vršca, “GimPi2” iz gimnazije u Pirotu i „Aurora“ iz Ekonomsko-trgovinske škole u Kralјevu. Oni su učestvovali na takmičenju čiji je cilј podrška nastavnicima informatike i drugih predmeta da učenicima predstave šta su otvoreni podaci, kako se oni mogu upotrebiti i da motivišu mlade da razmotre karijeru u oblasti informacionih tehnologija.U projektu „Otvoreni podaci u nastavi“ učestvovalo je više od 180 nastavnika srednjih škola, 80 učeničkih timova, a deset najbolјih timova je predstavilo svoje radove u finalu takmičenja.

Kako je istakla savetnica ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Bilјana Marić Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju posvećuje razvoju učeničkih kompetencija za aktivno učešće u savremenom društvu koje se svakodnevno menja. Unapređenje nastave računarstva i informatike podrazumeva i kontinuirano stručno usavršavanje nastavnika, što je i postignuto realizacijom projekta ‘Otvoreno obrazovanje u Srbiji’. Projekat je doprineo  unapređenju i omasovlјenju takmičenja u oblasti informatike i računarstva, rekla je Marić. Ona je zahvalila Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu Republike Srbije, Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Centru za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan, Računarskom centru Univerziteta u Beogradu i kolegama iz Ministarstva prosvete na uspešno realizovanom projektu. Projekat je veoma važan jer nam pomaže da obradom i korišćenjem otvorenih podataka, iz različitih oblasti, unapredimo informatičko obrazovanje  u gimnazijama i srednjim stručnim školama, konstatovala je Marić.

Kada je reč o otvorenim podacima, procene su da će vrednost tržišta otvorenih podataka na nivou Evropske unije u 2020. biti veće od 300 milijardi evra. To je vrednost proizvoda i usluga koje stvaraju kompanije i organizacije upotrebom otvorenih podataka, koji su inicijalno prikuplјeni za neku drugu svrhu, a uglavnom se nalaze u mašinski čitlјivom formatu. Projekat “Otvoreni podaci–otvorene mogućnosti” u Republici Srbiji sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Treći ciklus projekta „Stvaramo znanje“

Kompanija Telekom Srbija pokreće treći ciklus projekta „Stvaramo znanje“ u okviru koga je, tokom protekle dve godine, opremlјeno 40 informatičkih kabineta u 40 osnovnih škola širom Srbije. Projekat kojim kompanija ulaže u obrazovanje i daje podršku osnovcima da unaprede svoje znanje, sprovodi se pod pokrovitelјstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je dalo predlog škola za koje će građani moći da glasaju putem zvanične Fejsbuk (Facebook) stranice MTS Tvoj svet. Od ukupno 40 predloženih, 20 škola sa najvećim brojem glasova dobiće kao nagradu sredstva za opremanje računarskih kabineta savremenom informatičkom opremom. 

Kako bi osnovci u svim krajevima Srbije podjednako imali pristup novoj računarskoj opremi i savremenom načinu izvođenja nastave, škole su podelјene u četiri geografske oblasti. Iz svake od njih, na kraju glasanja, po 5 škola sa najvećim brojem glasova dobija računarski kabinet. Glasanje je počelo 27. maja u 12 časova  i trajaće do 5. juna u podne, nakon čega će biti proglašene škole koje su pobedile u ovoj akciji. Kompanija Telekom Srbija poziva sve korisnike društvene mreže Fejsbuk da posete zvaničnu MTS stranicu i svojim glasovima utiču na odabir škola kojima će biti opremlјeni informatički kabineti. Projekat „Stvaramo znanje“ realizuje se u okviru krovnog programa „Pokrećemo pokretače“ koji je Telekom Srbija pokrenuo u cilјu osnaživanja institucija i pojedinaca da u svom okruženju pokreću pozitivne promene i motivišu druge da krenu tim putem. Za program „Pokrećemo pokretače“ i posvećenost principima društvene odgovornosti kompanija Telekom Srbija nagrađena je jednom od najznačajnijih nagrada za društveno odgovorno poslovanje koju dodelјuje Privredna komora Srbije.

  Zrenjanin: Završna svečanost “Čitalačke Super značke”

U utorak, 28. maja u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” održana je  završna svečanost 36. manifestacije “Čitalačka značka” i tom prilikom su proglašeni najuspešniji autori čitalačkih dnevnika u kategoriji učesnika od I do VIII razreda osnovne škole. Svečanost je počela u 11 časova. Prateći interesovanja dece i značajne jubileje, ovogodišnji obavezni deo programa bio je strip. Jednan od najpoznatijih superheroja, Supermen proslavio je 80 rođendan, pa ovogodišnja Čitalačka značka, u duhu tog jubileja, nosi naziv “Čitalačka Super značka”.

 Svaki čitalački dnevnik trebalo je da sadrži prikaz najmanje 5 knjiga, od kojih je jedna strip. Učesnicima je ostavljena mogućnost da utiske o pročitanim knjigama prikažu u formi koja im najviše odgovara: kao tekst, ilustraciju, u formi stripa, video zapisa, kao i da odluče da li će čitalački dnevnik pisati u elektronskoj ili klasičnoj formi. Čitalački dnevnici koje su deca vodila tokom čitave godine dostavljeni su Gradskoj biblioteci do 21. maja 2019. godine. Ove godine Biblioteci je predato oko 400 dnevnika iz 24 škole, a neka odeljenja su bila posebno maštovita i osmisla kreativne kolekcije u kojima su doneli svoje dnevnike. Izložba svih kolekcija, kao i najuspešnijih dnevnika biće priređena u čitaonici dečjeg odeljenja.

Šest specijalizovanih IT odelјenja u Vojvodini

U skladu s opredelјenjem Vlade Srbije da joj je razvoj IT sektora jedan od prioriteta, u ovoj školskoj godini pet puta je povećan broj odelјenja specijalizovanih za informatiku u gimnazijama, tako da trenutno u 36 gimnazija u Srbiji, u 40 odelјenja, prvi razred pohađa 800 učenika. U narednoj školskoj godini broj ovih odelјenja u čitavoj republici će se još povećati,a samo u Južnobačkom i Sremskom okrugu planirano je da se udvostruči. – Prošle godine su sve škole koje su želele i imale uslove, mogle da konkurišu za otvaranje ovih odelјenja, ali su ona formirana samo tamo gde je prijemni položilo bar 15 učenika, a u ova dva okruga to je bilo u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, gde su formirana dva odelјenja i u Sremskomitrovačkoj gimnaziji, gde je formirano jedno – rekao je  u novosadskoj Osnovnoj školi “Svetozar Marković Toza”, na predstavlјanju IT odelјenja, načelnik Školske uprave u Novom Sadu Jovo Vukčević. – Za narednu školsku godinu predviđeno je duplo više odelјenja u ova dva okruga. Novosadska gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj” moći će da upiše tri odelјenja, Mitrovačka gimnazija jedno, kao i Gimnazija „Jan Kolar” u Bačkom Petrovcu, gde bi nastava bila na slovačkom jeziku, i Srednja škola „Lukijan Mušicki” u Temerinu, gde bi se nastava održavala na mađarskom.

Prijavlјivanje učenika za ova odelјenja završeno  je 17. maja, za ova dva okruga u novosadskoj Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”, a prijemni će se održati 2. juna. – Za upis u ova odelјenja polaže se prijemni iz matematike, za koji se učenici mogu pripremati iz zbirki za polaganje testa iz matematike za završni ispit, vežbajući zadatke srednjeg i naprednog nivoa – rekao je Jovo Vukčević. – Bodovi s prijemnog biće dodati bodovima donetim iz osnovne škole po osnovu uspeha i onih sa završnog ispita, koji će se održati 17, 18. i 19. juna. Inače, u specijalizovanim IT odelјenjima ima po 20 učenika, a uz redovne gimnazijske predmete u toku četvorogodišnjeg školovanja oni imaju i skoro 1.000 časova iz osam informatičkih predmeta, koje slušaju u grupama po deset učenika.

Među osmacima koji su  došli da se bliže upoznaju s onim što nude specijalno informatička odelјenja bio je i Sergej Stojanović. – Odličan sam đak, a volim programiranje, učim programske jezike i mislim da je to nešto u čemu ću se pronaći u budućnosti – kaže Sergej. – Želim da upišem informatički smer u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” i već idem tamo na pripreme, koje nisu baš lake, ali nadam se da ću položiti prijemni i upisati se. Nenad Vasilјević, s vrlo dobrim uspehom, planira da upiše Elektrotehničku školu. Kaže, dobro mu ide matematika, pa se nada da neće biti problema. Voli da programira igrice i time bi želeo da se bavi u budućnosti, pa zbog toga razmatra i mogućnost upisa na informatički smer u gimnaziji. I Jovana Gvozdenac još nije odlučila šta će joj biti prva želјa za nastavak školovanja. Odličan je đak i volela bi da jednog dana studira hemiju. – Volim i programiranje, pa se još dvoumim da li da idem u Gimnaziju „Svetozar Marković” ili „Isidora Sekulić” ili da ipak pokušam u informatički smer u Jovinoj – kaže Jovana i dodaje da se uveliko sprema za polaganje završnog ispita i to uglavnom sama, a kad “zaškripi” s matematikom ode i na koji privatni čas.

„Roditelјi gejmera”:  Program koji menja sliku o hobiju dece

Program „Roditelјi gejmera”, koji edukuje roditelјe o video-igrama i  zbližava ih tim putem s decom, nedavno je prezentovan na prvom festivalu „Roditelјa gejmera” koji je održan u „StartIT” centru. Na Festivalu, koji je kroz zabavu i informisanje spojio decu i roditelјe, govorilo se, između ostalog, o zavisnosti od video-igara, ali i o tome koje su igre dobre, odnosno loše, i zašto, koje mogu doprineti deci, i kako, a predstavlјeni su i lokalni proizvođači video-igara. To je bilo i prilika da roditelјi, zajedno sa svojom decom, isprobaju neke od video-igara i upoznaju se bliže s takvom vrstom hobija. Festival je organizovan nakon serije predavanja i radionica koje su održane širom Srbije, a na kojima su do tada bili uklјučeni samo roditelјi.

Taj program je nastao na inicijativu dizajnerke video-igara Milice Crkvenjakov pre oko godinu. Ideja te mlade Novosađanke je bila da se promeni slika o video-igrama, koje su u javnosti predstavlјene kao loše i kao nešto što transformiše decu u nasilnike. – Razmišlјala sam odakle mogu da počnem i shvatila da su to roditelјi koji ne igraju video-igre – objašnjava Milica Crkvenjakov. – Ja sam imala fantastično iskustvo s mojim roditelјima, ali mnogi moji saigrači nisu. Roditelјi nisu razumeli njihov hobi, što je „normalno” jer u Srbiji apsolutno nemaju ni gde da se na realan način edukuju o video-igrama. Moj tata je igrao strategije, bio je uklјučen koliko-toliko i shvatao je video-igre. Mama, koja nije igrala video-igre sve dok ja nisam napravila svoju prvu, uvek se raspitivala. Često sam igrala multiplejer igre pa je volela da zna s kime ih igram, kada imamo turnire, o čemu se radi u igri i tome slično.

Naša sagovornica kaže da ne želi da pojedina deca odrastaju s roditelјima koji ne podržavaju njihov hobi, koji je sjajan jer video-igre mogu toliko dobrog da donesu. Međutim, smatra da će uskoro doći nove generacije roditelјa, koje su i same stasavale uz video-igre, pa potreba za takvim programom neće ni postojati. Danas ipak, osim malog broja roditelјa koji se zanimaju za takav hobi svoje dece i biraju igre zajedno s njima te o tome razgovaraju, postoje oni koje to uopšte ne zanima – Teško je objasniti koliko uticaja na decu može imati ukoliko ne postupaju na pravi način, a u to je uklјučeno i kada im zabrane video-igre. Deca će tada otići u igraonicu i roditelјi tek tada nemaju pregled u to šta se dešava i šta njihovo dete igra – rekla nam je Milica. – Za sve roditelјske propuste lјudi okrive video-igre. Ne provode dovolјno vremena s decom pa ona ne razviju dovolјno vokabular, i to ne zato što su igrala video-igre, već zato što roditelјi nisu pričali dovolјno s njima. Treba pričati o video-igrama – za ručkom, u šetnji… Često deca igraju video-igre ne razmišlјajući o tome, a tek kada počnu da pričaju o njima, krenu da otkrivaju zapravo šta je to što igraju.

Milica Crkvenjakov kaže da video-igre imaju mehanizme koji mogu da nas uvuku, a koji nam, ako ne znamo da ih prepoznamo i borimo se protiv njih, mogu naškoditi. Ipak, one imaju mnogo pozitivnih strana, zbog čega i poziva roditelјe da pregledaju sajt www.roditeljigejmera.com putem kojeg mogu čitati tekstove o temama koje ih mogu zanimati, a u vezi su s video-igrama i njihovim uticajem, te značajem za decu. 

 „Res polis“:  Da se mladi zaposle i ostanu u Srbiji

Centar za omladinski i društveni razvoj „Res polis“ osnovan je 2007. godine u želјi tadašnjih studenata da učine nešto za promene u društvu i gradu, kao i da unaprede sebe. Za početak su to bili neformalni programi, festivali u oblasti kulture, promocije zdravih stilova života, zaštite životne sredine i slično, a afiniteti organizacije zavisili su od ideja i edukacije mladih lјudi koji su je činili. – Uglavnom smo radili projekte na temu preduzetništva, kulture i unapređenja digitalne kompetencije mladih, a sve u cilјu njihove bolјe zapošlјivosti – naglasio je izvršni direktor „Res polisa“ Nikola Radman. – I danas su svi naši programi usmereni na zaposlenje mladih u regionu, kao i na još jedan veliki problem, a to su velike migracije mladih u potrazi za bolјim životom. Zbog toga smo aktivni na svim mrežama koje podržavaju politike za mlade koje teže ka pozitivnim promenama u životu mladih. Tokom prve dve-tri godine postojanja organizovali smo regionalne skupove, u okviru kojih smo radili analizu potreba u vezi sa zapošlјavanjem i ostvarili strateška partnerstva. Učestvujemo i u programima razmene, te svake godine na njih šalјemo po nekoliko mladih i na taj način i druge organizacije mogu da se upoznaju s našim radom.

Svake godine „Res polis“ organizuje programe i aktivnosti, a tokom poslednje tri godine akcenat je na edukaciji mladih za grafičke i veb-dizajnere. Danas je to već svojevrsna serija projekata „Design your job“. – S Nacionalnom službom za zapošlјavanje imamo dobru saradnju te smo pre dve godine od Evropske komisije dobili projekat „Design your job 2“, u okviru kojeg se pravi praktični kurikulum za neformalnu edukaciju mladih za grafički i veb-dizajn – objašnjava Radman. – Osim NSZ-a, na tom projektu imali smo partnere iz Hrvatske i Albanije. Inicijativom „Design your job“ nastojimo da napravimo efikasne, ekonomične i praktične programe i da pojačamo digitalne kompetencije mladih u regionu u cilјu zapošlјavanja u IT sektoru. Sve činimo da sprečimo odlazak velikog broja mladih iz naše zemlјe. Partnerstvo sa zemlјama regiona doprinelo je i edukaciji u različitim krajevima, što je mladima značilo u smislu simulacije snalaženja gde god da se nađu. – Kada smo bili u Sisku, odveli smo ih u digitalnu agenciju koja se bavi veb-dizajnom, gde su imali priliku da pričaju sa zaposlenima i od njih su dobili savete o bavlјenju tim poslom ili šta bi trebalo da rade kad traže posao – kaže Nikola Radman. – Posetili smo i IT firmu u Albaniji, a još jedna zanimlјivost tih kurseva bio je edukativni trening, u okviru kojeg su imali zadatak da šire svoje znanje.

Inicijativu „Design your job“ podržala je i Evropska unija. – Ove godine smo pokrenuli i „Design your job 4” projekat, a reč je o razvijanju edukativnog programa za 3D modeling i gejming industriju, pri čemu nam je partner gejming kompanija „Ejpiks”, čiji treneri drže edukacije. Na tom projektu imamo partnere i iz Makedonije. O aktivnostima „Res polisa“ mladi imaju mogućnost da saznaju na sajtu www.respolis.org, stranica na „Fejsbuku” i „Instagramu”, kao i na osnovu poziva i formiranja mejling-listi različitih nevladinih organizacija koje se za to pobrinu. – Interkulturalnost i razmena iskustava mladih iz različitih zemalјa Evrope su vrednosti svakog evropskog programa koji sprovodimo. Moja poruka mladima je da prate konkurse, međutim, danas je problem to što informacija ima previše. Ipak, značajno je da njihovo obrazovanje omogućava što bolјu praksu. Cilј sticanja svakog obrazovanja nije diploma, nego da znaš kvalitetno da uradiš bilo koji posao. Smatram da se danas sve više vraća nekadašnji princip – mnogo prakse, a manje teorije, i to jesu neka načela naših edukativnih programa. Nije važno samo šta raditi i uraditi, nego i širiti rezultate – zaklјučio je Nikola Radman.

Boravak deteta u prirodi važan za formiranje mentalnog zdravlja

Nova istraživanja ukazala su na značaj prirode u formiranju mentalno zdravih odraslih ličnosti. Pesak, kofice, lopatice, trava, lopta i blato važni su za mentalni razvoj deteta. Mentalno zdravlje podložno je negativnom uticaju urbane sredine zahvaljujući buci, gužvi, nedostatku zelenih površina i slično. Deca koja žive urbanim stilom života potencijalno imaju lošiji kvalitet života, manjak samopouzdanja, krhkije mentalno zdravlje i veću telesnu težinu. Deca koja imaju sreću da odrastaju u prirodnom okruženju imaju veće predispozicije da kada odrastu budu mentalno zdravije osobe, objavljeno je u okviru Međunarodnog dnevnika o ekološkom uticaju na zdravlje (International Journal od Environmental Health Research-a). Ova istraživanja pokrenula su analizu prioriteta kada je u pitanju planiranje urbanizacije za nadolazeće generacije.

Istraživanje je uključilo 3.585 odraslih, starosti 18-75 godina u 4 evropska grada, a postavljena pitanja bila su koliko često su kao deca odlazili u prirodu, a koliko često to čine sada kada su odrasli. Ispitanici su, takođe, ocenjivali svoje mentalno zdravlje u proteklih mesec dana na osnovu psihološkog testa. Ispostavilo se da su teže mentalne tegobe imali odrasli koji su kao deca manje vremena provodili igrajući se u prirodi. Naučnici su istakli i značaj studije za podizanje svesti o tome koliko vreme provedeno u prirodi u životnom dobu deteta ima odraz na stav odrasle osobe o značaju prirode i mentalnog zdravlja.

Dugačka je lista koristi koja proizilazi iz boravka u prirodi, kao što je smanjenje rizika od nastanka dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih oboljenja, iznenadne smrti, prevremenih porođaja, visokog pritiska i smanjenje stresa generalno i slično. Nedostatak istraživanja postoji oko toga koliko je vremena konkretno potrebno da dete provodi napolju kako bi imalo dobro mentalno zdravlje u odraslom dobu, a na ova i druga pitanja bi trebalo da odgovore neka buduća istraživanja.

Pobedili najteže bolesti, sada daju podršku bolesnoj deci

“Zovem se Branislav Mandić, Bane, i lečio sam se pre 10 godina od leukemije kada sam imao 14. Sada sam volonter u NURDOR-u, jer dok sam se lečio, nisam poznavao nikoga ko se izlečio. To je bilo jako strašno – ovako je Bane iz Novog Sada iskreno pričao učenicima OŠ “Kizur Ištvan” u Subotici o svojoj boleti i ličnom paklu. Bane je osnovcima, zajedno sa predstavnicima NURDOR-a, i majkom izlečene devojčice iz Novog Sada, ispričao svoje suočavanje sa leukemijom i zašto je važno biti dobar drug bolesnom drugu, kako i glasi naziv edukativnog časa koje je organizovalo Udruženje “Roditelji Subotice” na čelu sa Natašom Kustudić Nikoletić. – Izlečenje je moguće i deca treba da znaju da na kraju tunela postoji svetlo. Lečio sam se dve godine i sve je prošlo kako treba uz mnogo uspona i padova, ali najveći problem je bila izolacija – rekao je Bane, student veterine, kome je trebalo pet godina da počne da govori o svojoj borbi, jer je to u Srbiji i dalje tabu tema.

Kada se razboleo, rekao je deci ovaj mladić, sreo je u bolnici devojčicu koja nije imala kosu. – Nije imala kosu i bila je jako bleda. Upoznali smo se, ona je divna devojka i sada smo drugari, oboje smo se izlečili i smejemo se situacijama kroz koje smo prošli. Važno je da znate da se maligna oboljenja mogu izlečiti – rekao je Bane. Razgovor sa decom praćen je crtanim filmom o dečaku u kome se pojavio zmaj, koji ga iznutra napada. – Podrška porodice, prijatelja i nastavnika je od neprocenjive važnosti. Dok sam se lečio, profesori su mi izašli u susret i u bolnici sam pohađao dve školske godine. Mnogo sam im zahvalan na tome. Bolesnoj deci je potrebno da budu u toku dešavanja, da su sa drugarima, a mene su moji posećivali. Nisu ni znali od čega se lečim, ali njihova podrška mi je bila najdraža. Ne treba da vam bude žao dece koja se leče, već ih prihvatite takve kakvi su. To što su malo fizički drugačiji nema veze. Svi smo malo drugačiji – poručio je Bane.

Vremeplov: Rođen Svetozar Ćorović

Na današnji dan 29. maja 1875 godine rođen je srpski pisac Svetozar Ćorović. S Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo je u Mostaru 1896. list “Zora”. Bio je jedan od viđenijih bosanskohercegovačkih srpskih intelektualaca i nije se mirio s okupacijom BiH od strane Austrougarske. Dela: romani “Stojan Mutikaša”, “Ženidba Pere Karantana”, “Majčina Sultanija”, zbirke pripovedaka “U časovima odmora”, “Moji poznanici”, “Brđani”, drame “Zulumćar”, “On”, “Adam-beg”, “Ajša”.

Vremeplov: Utopio se Vladislav Petković Dis

Srpski pisac Vladislav Petković Dis, jedan od najtalentovanijih pesnika srpske književnosti, utopio se na današnji dan 29. maja 1917. godine  u Jonskom moru kod Krfa pošto je brod na kojem se nalazio torpedovala nemačka podmornica. S piscem Simom Pandurovićem, jednim od osnivača srpske moderne, uređivao je časopis “Književna nedelja”. U Prvom svetskom ratu povukao se sa srpskom vojskom preko Albanije, posle čega odlazi u Francusku. Njegova lirika je samosvojna, veoma senzibilna, muzikalna u ritmu i emocijama, okrenuta unutrašnjem životu, maštanju i halucinacijama, pesimistična. Njegova pesma “Možda spava” spada u najizrazitija lirska ostvarenja simbolizma u srpskoj poeziji. Dela: zbirke pesama “Utopljene duše”, “Mi čekamo cara”.

Vremeplov: Rođen Kosta Abrašević

Na današnji dan 29. maja 1879. godine rođen je srpski pisac Kosta Abrašević. Politički angažovan pesnik. Njegovi umetnički nedorađeni stihovi, što valja pripisati činjenici da je stvarao izuzetno mlad, umro je u 19. godini, prožeti su ljubavlju prema socijalno obespravljenima. Pesme: “Zviždi vetre”, “Svet je nama otadžbina”, “Bratstvo”, “Crvena”.

 Vremeplov: Turci osvojili Konstantinopolj

Posle duge opsade na današnji dan 29. maja 1453. godine Turci su osvojili Konstantinopolj (Carigrad), što je bio konačni kraj Vizantije. U krvavoj trodnevnoj orgiji Turci su potom pobili sve branioce, uključujući poslednjeg vizantijskog vladara Konstantina XI Paleologa, sina cara Manojla II i carice Jelene, čiji je otac bio srpski velmoža Konstantin Dragaš.

Vremeplov:  Ubijeni kralj Aleksandar i Draga Mašin

Na današnji dan 29. maja 1903. godine u Beogradu su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena Draga Mašin. Ubistvo poslednjeg vladara iz dinastije Obrenovića izvršila je grupa oficira. Novi kralj Srbije postao je Petar I Karađorđević.

Vremeplov:  Ubijen knez Mihailo Obrenović 

U Topčideru, u Beogradu na današnji dan 29. maja 1868. godine ubijen je knez Mihailo Obrenović. Atentatori su uhapšeni, odmah osuđeni i streljani na Karaburmi. Za učešće u zaveri optužen je bivši knez Aleksandar Karađorđević.

Vremeplov: Francuzi odbacili Ustav Evropske unije

Na današnji dan 29. maja 2005. godine  Francuzi su ubedljivom većinom na referendumu odbacili Ustav Evropske unije. Francuska je jedan od osnivača EU i prva je država koja je odbacila ustav EU, koji je do tada ratifikovalo devet evropskih država. Dva dana kasnije francuski premijer Žan-Pjer Rafaren podneo je ostavku. Francuska je ratifikovala Lisabonski sporazum u parlamentu 8. februara 2008.

Problemi sa autoritetom u tinejdžerskom uzrastu

Otpor, nepoverenje, pa i neprijateljstvo prema svakom vidu autoriteta u tinejdžerskom uzrastu, pokazuje da su takve osobe imale negativna iskustva sa roditeljima kao nosiocima autoriteta. Ovakvo ponašanje ispoljava se u odnosu na nastavnike, a kasnije i na direktore, šefove, ali i na svakog drugog, ukoliko se, uslovno rečeno, nalaze u podređenom položaju. Taj osećaj otpora se prenosi potpuno nesvesno, ističu stručnjaci. Ako je tinejdžer bio razmažen i u centru pažnje porodice, isti takav odnos očekuje i u razredu, a kasnije u kolektivu. Ako mu se ne ispune očekivanja, on reaguje agresivno ili depresivno.

Roditelji greše i ako svom detetu planiraju život do najsitnijih detalja, uključujući i igru kao i vreme odmora. Kod takve dece na ovaj način se guši stvaranje sopstvene inicijative, samostalnosti i odgovornosti, koje izostaju kasnije u tinejdžerskom i odraslom dobu. Tada već nastaje problem, jer roditelji žele da njihovo poslušno i potčinjeno dete istovremeno bude snalažljivo, spontano, hrabro i da se nametne. Ovakva očekivanja su nemoguća misija, ističu stručnjaci. Po njihovom mišljenju, autoritativni i zahtevni roditelji su u stvari nervozni roditelji. Nametanje striktno određenog načina ponašanja predstavlja želju da izbegnu sopstvene brige, probleme, nerazumevanje okoline, sumnje i svakodnevne dileme.

Splav sa maturantima počeo da tone, deca skakala u Dunav!

Nekoliko stotina maturanata iz više srednjih škola u Novom Sadu u petak je evakuacijom u poslednji čas izbeglo utapanje u Dunavu tokom maturske žurke. Dnevnu žurku za maturante organizovao je jedan splav na popularnom Ribarcu, a terasa plovila je u jednom trenutku, od siline tereta, počela da tone. Učenicima je voda odjednom došla do gležnjeva i potapanje je bilo neizbežno. Na splavu je bilo više stotina tinejdžera, mnogo više nego što može da nosi. Terasa splava je ubrzo iščezla ispod talasa mutne reke.

Otac jednog maturanata objavio je na društvenim mrežama u petak sledeće: “Dramatičnim događajima danas u Novom Sadu dodajmo i to da novosadski maturani umalo nisu završili u Dunavu kada je splav na kojem je organizovana maturantska žurka počeo da tone. “Preduzimljivi” domaćini nisu vodili računa o nosivosti splava, pa je splav najpre počeo da se ljulja a onda i da tone u vodu. Deca su se izvukla samo sa mokrim nogama, ali ne smem ni da razmišljam šta je sve još moglo da se dogodi. Ovaj roditelj u razgovoru za medije pojašnjava:- Očigledno je da se mora pooštriti kontrola takvih objekata i preduprediti da se ovako nešto ponovi. Jer sad je sve dobro prošlo (deci je čak bilo i zabavno), ali ako se ponovi, pitanje je da li će imati srećan kraj. Onda može biti kasno” – kaže on.

Jedan maturant je ovako opisao događaj: – Maturanti su bili iz različitih skola, a koliko nas je bilo ne znam. Nekoliko stotina, sigurno. Zabavljali smo se uz muziku, plesali i igrali, a u jednom trenutku smo odjednom stajali u vodi. Osetilo se tonjenje. Muzika je stala, čulo se strašno škripanje dasaka i sajli. Krenuli smo da bežimo ka izlazu, nastao je krkljanac. Neki su skočili Dunav. Svi smo uspeli da izađemo na obalu. Stajali smo preplašeni, maturske haljine i odela su bili mokri, ali svi smo bili živi – ispričao je ovaj 18-godišnjak.

Inđija: Osamnaestogodišnjak i dvojica maloletnika tukli ljude

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Inđiji uhapsili su juče M.M. (18) i dvojicu maloletnika starosti po sedamnaest godina, svi iz Inđije, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje. Oni se terete da su u subotu uveče, od 22,30 do 23 časa, na dva različita mesta, fizički napali dvojicu građana i naneli im telesne povrede, a jednom od njih oštetili putnički automobil. Takođe se sumnja da su na jednoj kući razbili osam prozora, kao i izlog lokala u privatnom vlasništvu. Policija je identifikovala i pronašla osumnjičene, kojima je određeno zadržavanje do 48 časova. Nakon saslušanja u nadležnim tužilaštvima, sva trojica su pritvoreni do 30 dana.

Japan: Noževima ubio dve učenice, 16 ranio, pa se ubio

Muškarac koji je nosio noževe u obe ruke i vrištao “Ubiću vas!” napao je grupu učenica koje su stajale na autobuskoj stanici u gradu Kavasaki, na obodu Tokija, i ubio dve i ranio 16 učenica, nakon čega je izvršio samoubistvo, objavili su lokalni zvaničnici i mediji, preneo je juče AP. Japanska državna televizija NHK javila je da je većina napadnutih devojčica stajala na stanici u blizini parka Noborito, kada je muškarac star 40-ak ili 50-ak godina počeo da ih seče noževima. Ta televizija je, pozivajući se na policiju, navela da je napadač potom prerezao sebi vrat, što policija nije zvanično potvrdila.

Portparolka policije Kavasakija Masami Arai izjavila je da je ranjeno 16 osoba, od kojih su većina učenice, od kojih troje teže, do 13 osoba nemaju povrede opasne po život. Navodi se da je većina žrtava pohađala školu koju je osnovala organizacija katoličkih časnih sestara iz kanadskog grada Kvebeka. Nije poznato koliko su godina imale ubijene učenice, a škola koju su pohađale ima i osnovno i srednje obrazovanje.

By admin