Vesti – 12.06.2019.

„Deca ne bi trebala raditi na poljima, ali moraju imati snove!“

„Eksploatacija u detinjstvu je zlo … nepodnošljivo za ljudsko srce“.
Ozbiljan rad u socijalnom zakonodavstvu uvek počinje sa zaštitom dece“.
(Albert Tomas, prvi direktor ILO)

Svake godine, širom sveta, 12. juna obeležava se Svetski dan borbe protiv dečijeg rada. I pored pozitivnih  rezultata i danas  još uvek 152 miliona dece, umesto da idu u škole, rade. Šta više, čak 73 miliona od njih je angažovano na opasnim poslovima, a 40 miliona su robovi.

NSJS i NSPRV organizuju i ove godine svečanu  konferenciju posvećenu borbi protiv dečijeg rada koju organizuju u velikoj sali Stare Gradske kuće u Somboru, Trg Svetog Trojstva 1, u sredu, 12. juna, sa početkom u 12.00 časova.  NSJS i NSPRV organizuju i ove godine svečanu  konferenciju posvećenu borbi protiv dečijeg rada u velikoj sali Stare Gradske kuće u Somboru, Trg Svetog Trojstva 1, u sredu, 12. juna, sa početkom u 12.00 časova. O ovom problemu, pored čelnika Sindikata, govoriće  Jovan Protić, nacionalni kordinator ILO Serbia, Borislav Staničkov, načelnik Školske uprave Sombor Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnik Ministarstva rada i zapošljavanja – NZS filijala Sombor,  predstavnik Centra za socijalni rad Sombor, predstavnik  Škole  za osnovno obrazovanje odraslih Sombor, predstavnik MUP – PU Sombor, Goran Todorić, načelnik Uprave za obrazovanje Grada Sombora,  Nemanja Sarač, član gradskog veća  Gradske uprave Sombor zadužen za obrazovanje, Zoran Borak, direktor  OŠ „I.L.Ribar“  – „Škole za 21 vek“  i škole koja obrazuje decu migrante, Maja Sekulić direktorka škole “Avram Mrazović” – škole koja obrazuje decu migrante  i Tamara Vidaković, učenica I-2 Srednje ekonomske škole iz Sombora koja će  pročitati nagrađeni rad„Ne daj da ti unište snove“

U sklopu svečane konferencije program „Muzikom protiv dečijeg rada“ izvešće učenici i profesori  MŠ  „Petar Konjović“ Sombor. Konferencija završava podelom nagrada i priznanja učesnicima na konkursima „Moje obrazovanje, moje pravo(a)“ i koktelom za sve učesnike.

Pozivamo i Vas da se pridružite svetskom pokretu protiv dečijeg rada.
Deca moraju imati snove!

Đorđević u Ženevi: Srbija ratifikovala 76 konvencija ILO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, u ponedeljak je,  u okviru 108. zasedanja Međunarodne organizacije rada (MOR) koje se održava u Ženevi, razgovarao je sa regionalnim direktorom MOR za Evropu i centralnu Aziju Hajncom Kolerom, saopštilo je Ministarstvo. Đorđević podsetio da je Srbija ratifikovala 76 konvencija te organizacije od ukupno 189 i da je u martu ove godine potpisan i novi Program dostojanstvenog rada za period 2019-2022. godine koji predstavlja dokument o konkretnoj saradnji Srbije sa MOR. “Verujem da će saradnja u narednom periodu biti intenzivnija i podignuta na jedan viši nivo”, rekao je Đorđević.

Ministar Đorđević predstavio je Srbiju na otvaranju 108. zasedanja Međunarodne konferencije rada u Skupštini UN u Ženevi i programe koji se sprovode u toj oblasti. On je tom prilikom podsetio na Program dostojanstvenog rada za Republiku Srbiju za period od 2019. do 2022. godine, koji je potpisan u martu u Beogradu, a čija realizacija je uspešno započeta, navodi se u saopštenju ministarstva. Jedna od važnih tema ovog skupa bila je i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu. U cilju rešavanja ovog izazova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tokom marta i aprila, organizovalo je obuku, kao i radionicu “Odgovor na izazove za zapošljavanje mladih koji nisu zaposleni niti su u obrazovanju ili obuci”. Specifična tema ovih, izuzetno uspešno realizovanih aktivnosti, bila je integracija te kategorije mladih na tržište rada i mere aktivne politike zapošljavanja, navodi se u saopštenju.

Međunarodnoj konferenciji rada, koja predstavlja najveće godišnje okupljanje svih članica, u delegaciji Srbije, prisustvovali su i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić i pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirjana Ćojbašić.

Šarčević: Klјuč uspeha –  inicijalno obrazovanje nastavnika

Klјuč uspeha obrazovnih reformi u Srbiji jeste kvalitetno inicijalno obrazovanje vaspitača, nastavnika i stručnih saradnika, uz njihov kontinuirani profesionalni razvoj, poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Šarčević je na konferenciji o statusu obrazovnih politika u regionu, na kojoj u Beogradu učestvuju ministri prosvete iz regiona i predstavnici međunarodnih organizacija, rekao da će se sa reformskim procesima uskladiti i sistem stručnog usavršavanja i sistem napredovanja u određena zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika.  Ministar je podvukao da je jedan od prioriteta i reafirmacija vaspitne uloge škole i da će da se ostvaruje stvaranjem sistemskih uslova za promenu pristupa u realizaciji školskih aktivnosti.

Šarčević je podsetio da je od ove školske godine počela primena novih programa nastave i učenja, da su usvojene Osnove programa predškolskog obrazovanja i vaspitanja, da se nastavlјaju kurikularne reforme gimnazijskog obrazovanja i vaspitanja i umetničkog obrazovanja… Posebno ćemo da radimo na kurikularnoj reformi u stručnom obrazovanju koja podrazumeva fleksibilne programe nastave i učenja u skladu sa Nacionalnim okvirom kvalifikacija, kao i  potrebama tržišta rada, dualni modeli, prekvalifikacije, dokvalifikacije, istakao je Šarčević.

Ministar je poručio i da su povećanje finansijske efikasnosti obrazovnog sistema kroz racionalizaciju i optimizaciju mreže škola, uvođenje sistema finansiranja koji omogućava nagrađivanje prema kvalitetu, revidiranje norme zaposlenih u obrazovanju neke od aktivnosti koje će biti u fokusu u narednom periodu.

Osvajači “EUROBOTA 2019” u Vladi Vojvodine

Pokrajinski premijer Igor Mirović primio jе u ponedeljak  studеntе čеtvrtе godinе Fakultеta tеhničkih nauka u Novom Sadu, koji su osvojili prvo mеsto na mеđunarodnom takmičеnju “EUROBOT 2019” u Francuskoj, u konkurеnciji 33 tima iz 16 zеmalja Tim studеnta “PMG robotics” pobеdio jе u finalu takmičеnja ruski tim “Reset sa Skoltech” kosmičkog cеntra, Instituta za nauku i tеhnologiju iz Moskvе. “Obradovali stе svе ljudе u našoj zеmlji i svojim uspеhom pokazali da u okviru našеg Univеrzitеta nеgujеmo znanjе prеpoznatljivo u еvropskim okvirima”, kazao jе prеdsеdnik Mirović. On jе podsеtio da jе plan da sе do kraja godinе otvori i prva faza Naučnotеhnološkog parka u Novom Sadu, zajеdnički projеkat Vladе Rеpublikе Srbijе i Pokrajinskе vladе, u okviru koga ćе svoj prostor naći i Cеntar za robotiku i vеštačku intеligеnciju.

“Ukazali stе nam čast današnjim prijеmom, jеr stе pokazali da država cеni naš rad i talеnat ovih mladih ljudi. Važna nam jе vaša podrška, nastavićеmo sa ovim tеmpom jеr imamo i potеncijala i vеština za to”, kazao jе prof. dr Branislav Borovac.

Tеma ovogodišnjеg takmičеnja bila jе “Atom factory”, u čast hеmičaru Dmitriju Mеndеljеjеvu. Roboti su imali zadatak da na tеrеnu izvеdu akcijе kojе simbolično prеdstavljaju еkspеrimеnt kao i da vršе klasifikaciju i mеrеnjе atoma.

Tim “PMG robotics” činе prof. dr Branislav Borovac, koordinator ovog tima i studеnti Nеmanja Janus, Pеtar Knеžеvić, Andrеj Jusupović, Slađan Plavšić, Žеlimir Trišić, Đorđе Dostanić, Danilo Lazić, Milan Bеadеr, Branko Jеkić i Vidojе Obradović. prijеmu u Pokrajinskoj vladi prisustvovao jе i prodеkan FTN-a Dragiša Vilotić.

Zaposleni u visokom obrazovanju, traže kolektivni ugovor

Sindikat obrazovanja Srbije organizovao je u subotu  protest zaposlenih u visokom obrazovanju jer su, kako kažu, nezadovoljni što Vlada Srbije odlaže potpisivanje kolektivnog ugovora. Iako je odziv na protestu bio mali sindikati su uvereni da će vlada imati sluha za njihove zahteve. Prosvetari ponovo na ulici, tačnije u hladovini jednog drveta na Trgu Nikole Pašića. Ovog puta zbog, kako kažu, problema u visokom obrazovanju. Čekaju četiri godine na kolektivni ugovor. “U visokom obrazovanju radi 17 hiljada ljudi 50 odsto je nenastavno osoblje, ovo je nemar države u visokom obrazovanju u smislu socijalnih privilegija koji ostali imaju u obrazovanju”, kaže Valentina Ilić presednica Sindikata obrazovanja Srbije.

Na pitanje novinara N1: Kažete da ima 17.000 zaposlenih. Kako komentarišete ovako mali odziv na protestu? Ilićeva kaže; “Mogu da kažem da će ovo dobiti nekog odjeka i prosto ćemo u oktobru pokušati ponovo da se oglasimo ukoliko kolektivni ugovor, po rečima ministra, ne bude bio potpisan za vrlo kratko vreme”.

Ministarstvo: Biće PKU, čekaju se finansije

A za vrlo kratko vreme oglasio se ministar prosvete Mladen Šarčević. “Posebni kolektivni ugovor za više i visoko obrazovanje jе u izradi i biće uskoro potpisan u dogovoru sindikata i Ministarstva prosvete, ali tek kada se dobije mišljenje Ministarstva Finansija”, navodi se u saopštenju.

“Morate se složiti da ako se vi za nekoga borite da mu poboljšate materijalni položaj i kada je prvi put protest visokog obrazovanja se organizuje oni ne dođu, pri čemu su obavešteni svi, znači ja sam danas rezigniran”, rekao je Dejan Micković iz Sindikata obrazovanja Srbije. Borba za bolji materijalni položaj u visokom obrazovanju je, sudeći po saopštenju Ministarstva prosvete, kako navode, neumesna. “Nije solidarno da sindikati u visokom obrazovanju traže isto što je omogućeno zaposlenima u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama jer je činjenica da oni imaju manje plate. DRI ustanovila je da mnogi fakulteti i pojedini zaposleni na njima daju sebi plate od više stotina hiljada dinara”.

“Ako postoji jedan određeni broj ljudi, pedesetak dekana direktora visokoškolskih ustanova koje sebi daju enormne količine para plate i svojim rođacima itd. onda je to sistemsko rešenje koje je stvar određenih organa i ministarstava”, rekla je Ilić.

U saopštenju ministarstva prosvete navodi se da baš zato u kolektivnom ugovoru mora da se precizira ko šta finansira, ali i tvrdi da visokoškolske ustanove imaju sopstvene prihode.

“Nije korektno pominjati ta sopstvena sredstva kada je dužnost, po mom dubokom uverenju, države da obezbedi oni osnovnu cenu rada za sve zaposlene u obrazovanju, uključujići i visoko obrazovanje. Nije logično da spremačica u visokom obrazovanju ima manju platu od spremačica u srednjim i osnovnim školama”, naveo je Micković. Zbog toga je i još jedan zahtev sindikata da se izjednače osnovice jer su u visokom orazovanju one niže za devet odsto.

Šarčević: Cilј – vratiti slavu visokom obrazovanju

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je 6. juna u Nišu da se sprovodi sveobuhvatna reforma obrazovanja u Srbiji i da je jedan od cilјeva tog ministarstva internacionalizacija obrazovanja. Šarčević je rekao da je to način da visoko obrazovanje počne da zarađuje, da se još podigne ugled zemlјe i pokrene novi investicioni ciklus, kao i da će to doprineti da mladi, naročito, oni najobrazovaniji ostanu u Srbiji. On je istakao i da je cilј da se vrati slava visokom obrazovanju Srbije. Namera  je da se jača infrastruktura, pre svega na visokom obrazovanju. Imamo ambiciju da vratimo slavu visokog obrazovanja od pre 30 godina kada je u Srbiji bilo na desetine hilјada stranih studenata, rekao je on. Šarčević je ocenio da univerziteti iz Srbije imaju kapacitete da školuju strane studente. On je pohvalio i sveobuhvatni napredak Niškog univerziteta za koji je rekao da je jedan od stubova visokog obrazovanja Srbije.

Ministar je naveo da se nastavlјa ulaganje u infrastrukturu obrazovnih i naučnih institucija i da to pokazuje da je obrazovanje u Srbiji u ekspanziji. Obnavlјamo osnovne škole, srednje škole…Uvodimo nove smerove. Izuzetno je dobro što u Nišu deca  pokazuju sve veće interesovanje za matematiku, informatiku, fiziku. Gimnazije u Nišu napreduju intenzivno i jedne su od bolјih, naveo je Šarčević.

Ministar prosvete i predsednica Vlade Srbije Ana Branabić obišli su danas radove na izgradnji Naučno-tehnološkog parka Niš a potom posetili Startap centar u Nišu. Premijerka je tom prilikom položila i kamen temelјac za izgradnju višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu. Polaganju kamena temelјca, osim predsednice Vlade Srbije i ministara prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, prisustvovali su i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, kao i šefica predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Premijerka i ministar sa uspešnim nastavnicima

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarali su 5. juna sa uspešnim nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije o reformama obrazovanja koje se sprovode i njihovim predlozima i sugestijama za unapređenje obrazovnog sistema. Brnabić je istakla su njeni današnji sagovornici, direktno zaposleni u nastavi, ti koji utiču na bolju budućnost i da zato i ona i ministar Šarčević žele da čuju njihova iskustva. Vaše mišljenje o reformama nam je važno, jer želimo da znate da imate podršku u Vladi Srbije, poručila je ona nastavnicima i pozvala ih da joj i posle ovog, petog sastanka u Vladi, dostavljaju predloge i sugestije.

Ministar Šarčević je rekao da je cilj ovih susreta da se čuju ideje uspešnih nastavnika o tome u kom pravcu reforma obrazovanja treba da ide i u tom kontekstu naveo da je, pored već formiranih timova u raznim oblastima, u planu i onaj koji će se baviti primerima dobre prakse. On je, govoreći o projektu jednosmenske nastave, koja je bila jedna od tema na sastanku, istakao da taj sistem otvara brojne mogućnosti, na šta ukazuje i podatak da je čak 50 dodatnih pedagoških sadržaja prijavljeno za takav vid nastave. Bitka za obrazovanje je veća nego ikada i to je pravi podvig za našu državu, poručio je ministar koji je nastavnicima predstavio neke od planove Ministarstva prosvete.

Prema njegovim rečima, cilj resornog ministarstva jeste da motiviše i podstiče uspešne nastavnike da i dalje šire svoju praksu. Na sastanku je bilo reči i o radu sa darovitim učenicima i osnivanju novih istraživačkih centara poput Petnice i Tršića, „hvatanju koraka“ u školama sa razvojem IT industrije i tehnološkog napretka, ali i o brizi o obrazovanju srpske dece koja žive van Srbije. Nastavnike koji su bili na razgovoru u Vladi Srbije su predložili rukovodioci svake školske uprave, jer su pokazali, između ostalog, uspešnu i inovativnu praksu, kao i rezultate na takmičenjima. Na sastanku je bilo 17 uspešnih nastavnika.

Sajam studentskog preduzetništva: Znanje pretvorili u biznis

Prvi Sajam studenata polјoprivrede, održan krajem maja u holu Polјoprivrednog fakulteta, okupio je diplomce i akademce sa završnih godina koji su stečena teorijska znanja pretvorili u sopstveni biznis, te ponudili široku paletu proizvoda iz srca prirode. Prema rečima dekana Nedelјka Tice, inicijativa za ovakvu manifestaciju potekla je od Studentske organizacije, koja je dobila svesrdnu podršku ove obrazovne institucije. Ispostavilo se da je jedan od najčešćih razloga da se ovi mladi lјudi upute u preduzetničke vode želјa da pomognu, najpre sebi, a onda i ostalima. Dvadesettrogodišnji Damjan Perić sa četvrte godine veterine ponudio je tinkture od bilјaka koje svakodnevno koristimo, a čija su magična svojstva bez kontraefekata prilično zanemarena. Tako su se na njegovom štandu našli ekstrakti đumbira, hajdučke trave, koprive, ruzmarina, pelina, valerijane, bosilјka, lavande, matičnjaka, uz neizostavno uputstvo i preporuke. Mnoge bilјke upotreblјavamo samo kao začine, a ne znamo da imaju odlično dejstvo na organizam, rekao je Damjan Perić, dodavši izreku starih Egipćana: „Dobri lјudi imaju dušu koja miriše na bosilјak”, budući da ova usnatica, između ostalog, umiruje nerve i pobolјšava raspoloženje. Kako je dodao, u ovaj posao s vremenom se uklјučila i njegova porodica. Na primer, tinkturu od reišija, retke glјive dobijene na poklon, napravila je moja sestra, kazao je Perić. Ognjen Đenisić sa završne godine voćarstva, koji uzgaja aroniju na 700 metara nadmorske visine, bez upotrebe hemijskih preparata, u saradnji sa kolegom koji ima zasad jabuke došao je na ideju da spoji ta dva ukusa.

Aronija je dosta opora i jaka, pa smo je oplemenili ukusom slatkih sorti jabuke, kako bi je mogle piti osobe sa osetlјivim stomakom i deca, objasnio je. Ovaj miks je, dodoao je naš sagovornik, izuzetno zdrav, kao i čist sok od aronije koji takođe proizvodi. Zna se da je ova voćka jedan od najbogatijih izvora antioksidanata i glavni borac protiv malignih bolesti. Čvrsto se držim kućne proizvodnje, jer mi je tako najlakše da kontrolišem kvalitet, što mi je i glavna reklama, kazao je Đenisić. Kada joj je deda preminuo, apsolventkinja na agroekonomiji Jelena Popović rešila da bude ta koja će naslediti gazdinstvo u Magliću. Komentari porodice da je to prevelik zalogaj za nju nisu je pokolebali, te se ubrzo posvetila ogranskoj polјoprivredi, krenuvši od plastenika malina i jagoda. Prirodnu kozmetiku počela je da proizvodi pre pola godine jer njenim problemima s kožom nisu mogli da doskoče ni brojni dermatolozi. Prvi stepenik bio je kurs u Beogradu, nakon kojeg je usledilo proučavanje obimne literature, dodala je ona.

Osim sapuna, navela je, u ponudi ima 20 vrsta krema, mada ih je napravila preko 100 prema individualnim potrebama poručilaca. Glјive od kojih pravim začine još jedna su moja strast, koja me vuče da još dublјe zaronim u prirodu i da se relaksiram, kazala je Jelena Popović.

Akademac: Prvi intervju

Bilo da je u pitanju okončanje studija ili traženje posla uz studiranje, prvi intervju sa poslodavcem, gotovo uvek. predstavlja stres i nedoumicu. Međitim, ne mora biti tako! Novinari RTV Vojvodine su tražili odgovore na sledeća pitanja: šta sve napisati u CV? da li frizirati ili biti iskren?, kako se obući? , da li pitati za platu ili ne?,  da li pitati šta je tačno moj posao?  i još …  što šta što vas sigurno interesuje.

Na pitanja odgovarala je Ana Nešić, docentkinja sa Fakulteta tehničkih nauka. Snimili su i kako se pravilno piše CV sa Edit Vereš. Emisija je emitovana u nedelju, 9. juna u 13,30 časova na RTV 1, ali se može pogledati i na odloženo.

Udovičić sa sportistima na predavanju u Antidoping agenciji

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovao je  u  ponedeljak 10. juna na prvoj ovogodišnjoj edukaciji Antidoping agencije Srbije (ADAS) za sportske stipendiste Ministarstva omladine i sporta. “Drago mi je da vas vidim danas ovde u prepunoj sali i želim da naglasim da je jako važno da se edukujete, da znanje koje stičete na ovim edukacijama širite među svojim kolegama, da prenosite znanje dalje. Nastavite svojom stazom uspeha, pobeđujte, igrajte pošteno i budite zdravi”, rekao je Udovičić.

Stipendisti, njih 400, vrhunski sportisti, slušali su predavanje o dopingu i imali priliku da razgovaraju, dobiju nove informacije, savete i podršku za dalji rad od stručnjaka iz Antidoping agencija Srbije. Ova edukacija je obavezna, definisana ugovorom, propisano Zakonom i daje priliku sportistima da čuju sve aktuelnosti iz ove oblasti.

ADAS je lider u regionu, primer dobrog rada i organizacije, koja iz godine i godinu povećava broj pregleda, edukacija i svojim preventivnom radom doprinosi borbi protiv dopinga. Rad ADAS-a je jako važan jer svaka nepravilnost i neznanje mogu da dovedu cak i do zabrane učestvovanja sportista na takmičenjima. Zahvaljujući dobrom radu ADAS, Srbija je imala dve godine predstavnika u odboru Svetske antidoping agencije (WADA) i angažovana je za doping kontrole na preko 100 međunarodnih takmičenja, uključujući i kontrole u inostranstvu. Kontrolori ADAS su angažovani za kontrole na Olimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima iz raznih sportova. ADAS veštaci daju i stručna mišljenja u sudskim sporovima koji uključuju krivična dela vezana za distribuciju doping supstanci.

Kruševac: Promocija dualnog i preduzetničkog obrazovanja

Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić prisustvovala je 30. maja „Promociji nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja“ u Kruševcu. Događaju u zgradi Gradske uprave prisustvovali su predstavnici i učenici osnovnih i srednjih škola, Privredne komore Srbije, lokalne samouprave i kompanija iz Rasinskog okruga. Pomoćnica ministra podsetila je da je Kruševac jedan od gradova koji je odmah pristao da učestvuje u primeni modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja i dodala da savremeni tehnološki razvoj zaista leži u kompanijama. Zato su privrednici ti koji moraju da nam kažu šta je to u opisu posla važno kada kreiramo za vas nove profile, kazala je ona. Prema njenim rečima, učenje samo u učionicama ili amfiteatrima nije dovolјno stimulativno.  Mladi će postati inovativni i razviti kritičko mišlјenje upravo ako borave i rade u stimulativnim sredinama, a kompanija jeste stimulativna sredina, ona otvara nove vidike. Naš zadatak je da promislimo ozbilјno kako da povećamo vaše šanse, da imate šansu da kroz sistem obrazovanja steknete ozbilјno znanje i da pružimo mogućnost mladima da ostanu u svojoj zemlјi. Prepreke su put, nisu na putu!, istakla je Gabrijela Grujić.

Zamenica gradonačelnika Kruševca Vesna Lazarević ocenila je da je dualno i preduzetničko obrazovanje jedan od načina da se obezbedi zapošlјavanje i opstanak mladih u rodnom gradu.  Prema njenim rečima, Grad Kruševac je dosta toga uradio na polјu dualnog obrazovanja. Po dualnom obrazovanju u školskoj upravi Kruševac prethodne školske godine obrazovala su se tri odelјenja, što je ukupno 90 učenika, a za narednu školsku godinu imaćemo ukupno pet odelјenja, odnosno 150 učenika, naglasila je ona.

Direktor Regionalne privredne Komore Rasinskog upravnog okruga Predrag Vukićević ocenio je da bi Zakon o dualnom obrazovanju trebalo da omogući efikasnije poslovanje i zapošlјavanje mladih, odmah nakon završetka srednje stručne škole.

Na značaj osnivanja i rada učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola, kao jednog od dobrih modela razvoja osećaja za inicijativu i preduzetništvo, ukazala je Sanja Radmilović, rukovodilac grupe u sektoru za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje i tom prilikom  predstavila Pravilnik o učeničkim zadrugama.Na skupu koji je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlјeni su i pravilnici, standardi karijernog vođenja i savetovanja, kao i Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija.

Vremeplov: Rođen Milovan Đilas

Milovan Đilas, političar i publicista, disident rođen je na današnji dan 12. juna 1911.  godine. Od 1937. do 1954. bio je član najužeg rukovodstva KPJ i jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita, posle rata i predsednik Skupštine Jugoslavije. Odlukom Plenuma CK KPJ u januaru 1954. posle članaka objavljenih u “Borbi” označen je kao “revizionista” i smenjen sa svih funkcija. Ocenjeno je da je u spornim tekstovima ispoljio stavove “koji sadrže tendenciju likvidiranja Komunističke partije kao idejno-politički vodeće klasne političke organizacije” i da se “približava pozicijama građanskog liberalizma”. Njegovo najpoznatije delo: “Nova klasa” imalo je ogromne tiraže u zapadnim zemljama u periodu bipolarne podele sveta.

Vremeplov: Rođena Ana Frank

Na  današnji dan 12. juna 1929. godine rođena je Ana Frank, autor dnevnika o stradanju Jevreja u okupiranom Amsterdamu u Drugom svetskom ratu, koji je pisala u tajnom skrovištu. Ubijena je u martu 1945. u nacističkom logoru Bergen-Belzen. Od porodice Frank rat je preživeo jedino Anin otac. 

Vremeplov: Verbić pozvao Miću Megtrenda da podnese ostavku

Ministar prosvete i nauke Srbije Srđan Verbić pozvao je na današnji dan 12. juna 2014. godine  rektora Megatrend univerziteta Miću Jovanovića da podnese ostavku pošto nije pronađen njegov doktorat na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Vremeplov: Premijer Moldavije podneo ostavku zbog sporne diplome

Na današnji dan 12. juna 2015. godine premijer Moldavije Ćiril Gaburuči podneo je ostavku na funkciju zbog sporne autentičnosti njegove visokoškolske i univerzitetske diplome. Ovaj biznismen je na mestu premijera bio od februara.

Vremeplov: Mađarsko-srpski rat 1848. godine

Mađarska vojska napala je na današnji dan 12. juna 1848. godine Sremske Karlovce, sedište Srba u Ugarskoj, gde je u maju 1848. Skupština Srba zatražila autonomiju Srpske Vojvodine (Banat, Bačka, Baranja i Srem). Napad je uspešno odbijen, a smatra se početkom mađarsko-srpskog rata 1848. godine.

Vremeplov: Mađari sa Petrovaradina gotovo uništili Novi Sad

Na  današnji dan 12. juna 1849. godine Mađari su topovima sa Petrovaradina skoro potpuno uništili Novi Sad braneći se od napada vojske austrijskog generala barona Josip Jelačića, koji je kao austrijski oficir imao naređenje da uguši mađarsku revoluciju. Jelačić (kasnije ban hrvatsko-slavonski), gušeći Mađarsku revoluciju za račun Beča, umarširao je u Novi Sad i napao Mađare na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Sastanak predstavnika Ministarstva sa rektorom Univerziteta u Nišu

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sastali su se prošle  nedelje sa rektorom Univerziteta u Nišu kako bi se našlo rešenje za situaciju na Fakultetu umetnosti, Građevinsko-arhitektonskom fakultetu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Agencija za borbu protiv korupcije donela je rešenja za razrešenje dekana ta tri fakulteta, Suzane Kostić, Petra Mitkovića i Milovana Bratića, što oni nisu prihvatili, iako su fakulteti u obavezi da postupaju u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ostalim zakonima i poštuju odluke, mere, rešenja državnih organa, u ovom slučaju Agencije za borbu protiv korupcije.

Predstavnici Ministarstva razgovaraće sa rektorom kako bi preduzeo mere na koje je ovlašćen članom 64. stav 3. Zakona o visokom obrazovanju, a zbog neispunjavanja uslova organa poslovođenja za obavlјanje te funkcije. Zakon o visokom obrazovanju propisuje da organ poslovođenja ne može da bude osoba koja je pravnosnažnom presudom osuđena za različita krivična dela, koja je teže prekršila kodeks profesionalne etike, ali i za koju je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje. Preporuka za razrešenje je istovremeno i etičko pitanje, imajući u vidu da je jedan od osnovnih principa visokog obrazovanja akademski integritet, koji se zasniva na očuvanju dostojanstva profesije, unapređenju moralnih vrednosti i podizanju svesti o odgovornosti svih članova akademske zajednice. Ministarstvo prosvete je analiziralo navode iz rešenja Agencije i u skladu s čim će u narednom periodu preduzeti odgovarajuće mere.

Sa civilnim društvom zajedno u borbu protiv nasilja

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je u ponedeljak 10. juna ugovore sa udruženjima i organizacijama civilnog društva za realizaciju projekata u oblasti socijalnog stanovanja, ukupne vrednosti od 10 miliona dinara. Na konkursu je odobreno devet projekata koji se odnose na radove na objektima za stambeno zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja i dece kako bi bili poboljšani uslovi stanovanja u sigurnim kućama, svratištima i prihvatilištima. Posle potpisivanja ugovora, Mihajlovićeva je novinarima rekla da je ovo treća godina kako Ministarstvo izdvaja novac za koji kaže da nije veliki već simboličan, ali ističe da predstavlja znak spremnosti na zajedničku borbu protiv nasilja nad ženama i decom.

Predstavnicima civilnog sektora poručila je da su oni za nju heroji i da nisu sami, kao što, dodaje, u Srbiji nisu same ni žena ni deca koji trpe bilo koji vid nasilja. “Borićemo se svaki dan protiv nasilja”, poručila je Mihajlovićeva i navela da predstavnici civilnog sektora koji nastoje da poprave uslove boravka u sigurnim kućama i prihvatilištima imaju svaku vrstu njene podrške i pomoći. Navela je da Vlada i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture grade puteve, mostove, obnavljaju i grade aerodrome, ulažu u vodni saobraćaj i sve to za građane i građanke ove zemlje, ali, kako je istakla, sve dok imamo i jednu ženu u Srbiji koja trpi bilo kakav vid nasilja i jedno dete o kome se ne brine ili koje takođe trpi neki vid nasilja, nismo uspeli u ovome što radimo. 

“Džaba nam svi ti putevi i aerodromi i pruge i sve što radimo, ako ne učinimo sve da smanjimo i suzbijemo nasilje iz naše zemlje i da učinimo sve da brinemo o našoj deci”, poručila je ministarka. Sve materijalno što pravimo, od puteva i pruga, nije dovoljno ako, istakla je, zaboravimo da mislimo na ljude oko nas i na empatiju. “Sve što radimo, radimo za ljude i ne smemo da dozvolimo da jedno jedino dete ili jedna jedina žena u ovoj zemlji pati. Kad uspemo da pređemo taj prag, onda verujem da idemo ka jednom uspešnom i modernom društvu”, rekla je Mihajlovićeva. Novac od ovogodišnjeg konkursa namenjen je za sedam sigurnih kuća, i to iz Niša, Leskovca, Vranjske banje, Sremske Kamenice, Sombora, Smedereva i Sremske Mitrovice, Prihvatilište za decu i omladinu iz Kragujevca i Svratište za decu iz Beograda.

Bivši ministar prosvete RSp uhapšen zbog seksualnog zlostavljanja devojčice

Policija je privela bivšeg ministra u Vladi Republike Srpske Nenada Suzića, koji je osumnjičen za seksualno zlostavljanje maloletne devojčice iz Banjaluke, objavili su banjalučki mediji. Nezavisne novine su navele da je slučaj prijavila osnovna škola koju pohađa devojčica, posle čega je Suzić (69) priveden. Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da je uhapšen N. S. iz Banjaluke, zbog sumnje da je seksualno zlostavljao i iskoristio dete. On je sproveden u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dostavljen je izveštaj protiv Suzića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo obljube deteta mlađeg od petnaest godina. Posle ispitivanja tužilac će odlučiti da li će zatražiti pritvor.

Nenad Suzić je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Bio je ministar prosvete RS od januara 1998. godine do januara 2001. godine, u vreme prvog premijerskog mandata Milorada Dodika.

Sastanak ekspertskih timova Srbije i Srpske

Ekspertski timovi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske sastali su se 5. juna u Beogradu gde su razgovarali o dalјem unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja. Oni su razgovarali o reformi predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, digitalizaciji, novom predškolskom programu u Srbiji „Godine uzleta“. Bilo je reči i o informacionom sistemu e-uprava i e-upis za upis dece u predškolsku ustanovu i prvi razred osnovne škole. Goste iz Republike Srpske interesovalo je stručno usavršavanje i profesionalni razvoj vaspitača, nastavnika i stručnih saradnika, usavršavanje nastavnika srpskog jezika u Obrazovno- kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, kao i iskustva i primeri dobre prakse u vezi sa Centrima za talente. Na sastanku je diskutovano i o osnivanju i radu resursnih centara, zaštiti nacionalnih identitetskih disciplina (srpskog jezika, istorije, geografije) i iskustvu i rezultatima polaganja završnog ispita, male mature.

About the Author

admin