Vesti – 13.06.2019.

EU pozvala na zaštitu dečijih prava širom sveta

Povodom 12. juna Svetskog dana borbe protiv dečijeg rada Evropska unija je  ukazala  na 152 miliona dece koja su žrtve dečijeg rada širom sveta i poziva na zaštitu dečijih prava. “EU će i dalje biti lider u borbi za prava dece širom sveta kako bi izgradila bolju sadašnjost i bolju budućnost za mlade generacije”, navode u Evropskoj komisiji. Evropska komisija i šefica EU diplomatije Federika Mogerini u saopštenju povodim Dana borbe protiv dečijeg rada navode procenu da širom sveta danas postoji čak 152 miliona dece koja su žrtve dečijeg rada i kojim je uskraćeno pravo na pristup obrazovanju i siguran životni prostor. “Povodom Svetskog dana borbe protiv dečjeg rada, 12. juna, Evropska unija, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, ponavlja svoju čvrstu opredeljeljenost za odbranu ljudskih prava svakog deteta”, navodi se u saopštenju.

U Briselu podsećaju da se ove godine obeležava 30. godina Konvencije UN-a o pravima deteta i 20. godina Konvencije Međunarodne organizacije rada o najgorim oblicima dečjeg rada. Navodi se da je fokusiranje na borbu protiv dečijeg rada u svim relevantnim sektorima i politikama ključno za dostizanje cilja UN za 2025. godinu. “Mi preduzimamo akcije koristeći sva sredstva koja su nam na raspolaganju, počevši od razvojne saradnje, političkih dijaloga i dijaloga o ljudskim pravima, do socijalnih i trgovinskih politika”, navode u Evropskoj komisiji.

U saopštenju Evropske komisije naglašava se da je EU sa partnerima iz UN, organizacijama civilnog ali i privatnog sektora, angažovana na podizanju svesti i uspostavljanju regionalnih strategija koje rešavaju pitanja prekograničnog dečijeg rada.

EU je do sada u okviru projekta “Jasan pamuk” u cilju eliminacije dečijeg rada i prisilnog rada u oblasti tekstila i odevnih predmeta izdvojila 7,5 miliona evra za sprovođenja zakona i zadovoljavanje osnovnih potreba i prava dece koja se bave ili su izložena riziku dečijeg rada u Burkini Faso, Maliju, Pakistanu i Peruu.

U EU navode da izdvajanjima iz budžeta doprinose i zaštiti dece u sukobima, uključujući Siriju i Jemen, finansiranju obrazovanja u vanrednim situacijama, podržavanju socijalne zaštite i zakonodavstva, ali i da koriste trgovinske podsticaje sve u cilju ukidanje dečjeg rada širom sveta.

Proglašeni ovogodišnji pobednici projekta „Stvaramo znanje“

Na osnovu glasanja na zvaničnoj Fejsbuk stranici „Mts Tvoj svet“ odabrano je 20 osnovnih škola koje će Telekom Srbija nagraditi savremenim informatičkim kabinetima u trećem ciklusu projekta „Stvaramo znanje“. Glasanje je trajalo 10 dana, a ukupno je zabeleženo više od 150.000 glasova građana koji su se potrudili da doprinesu izboru želјenih škola. Projekat „Stvaramo znanje“ realizovan je uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je predložilo 40 osnovnih škola koje su učestvovale na konkursu. Kako bi računarski kabineti bili podjednako raspoređeni u svim krajevima Srbije, škole su podelјene u četiri geografske regije. Po pet škola sa najvećim brojem glasova iz svake regije dobiće od Telekoma Srbija savremeno opremlјene računarske kabinete. U okviru projekta „Stvaramo znanje“ tokom prethodne dve godine opremlјeno je 40 informatičkih kabineta u osnovnim školama. Kao deo krovnog programa „Pokrećemo pokretače“ kojim Telekom Srbija osnažuje institucije i pojedince da u svom okruženju pokreću pozitivne promene, projekat „Stvaramo znanje“ osmišlјen je kao podrška najmlađim pokretačima, pružajući mogućnost  osnovcima da unaprede digitalnu pismenost i prošire svoje znanje.

Škole koje će Telekom Srbija opremiti modernim računarskim kabinetima su:  OŠ „Đura Jakšić“, Čurug, OŠ „Doža Đerđ“, Gunaroš, OŠ „Branko Ćopić“, Lukićevo, OŠ „Sava Munćan“, Kruščica, OŠ „Jovan Popović“, Susek, OŠ „Majur“, Majur, OŠ „Sveti Sava“, Popučke, OŠ „Petar Vragolić“, Ljubovija, OŠ „14. oktobar“, Barič, OŠ „Milan Munjas“, Ub, OŠ „9. maj“, Sastavci, OŠ „Sveti Sava“, Toponica, OŠ „Karađorđe“, Rača, OŠ „Branko Radičević“, Sedlare, OŠ „Sreten Lazarević“, Prilike, OŠ „Vuk Karadžić“, Donji Milanovac, OŠ „Dositej Obradović“, Vražogrnac, OŠ „Branko Radičević“, Trgovište, OŠ „Stana Bačanin“, Leposavić i OŠ „Vuk Karadžić“, Žitni Potok.

Sombor: Svečano obeležen Svetski dan borbe protiv dečijeg rada

NSJ§ i NSPRV su juče u Somboru organizovali  svečanu  konferenciju posvećenu borbi protiv dečijeg. O problem dečijeg rada, pored čelnika Sindikata, prof. Hadži Zdravka M. Kovač, predsednika NSJ§  i prof. Ranka Hrnjaza, predsednika NSPRV, govorili su Jovan Protić, nacionalni kordinator ILO Serbia, prof. Borislav Staničkov, načelnik Školske uprave Sombor Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnik Ministarstva rada i zapošljavanja – NZS filijala Sombor,  predstavnik Centra za socijalni rad Sombor, predstavnik  Škole  za osnovno obrazovanje odraslih Sombor, predstavnik MUP – PU Sombor, Goran Todorić, načelnik Uprave za obrazovanje Grada Sombora,  Nemanja Sarač, član gradskog veća  Gradske uprave Sombor zadužen za obrazovanje, Zoran Borak, direktor  OŠ „I.L.Ribar“  – „Škole za 21 vek“  i škole koja obrazuje decu migrante, Maja Sekulić direktorka škole “Avram Mrazović” – škole koja obrazuje decu migrante  i Tamara Vidaković, učenica I-2 Srednje ekonomske škole iz Sombora koja će  pročitati nagrađeni rad„Ne daj da ti unište snove“.

Učesnici konferencije su upozorili da je, i pored pozitivnih  rezultata,  danas  još uvek 152 miliona dece umesto u školi, na random mestu. Šta više, čak 73 miliona od njih je angažovano na opasnim poslovima, a 40 miliona su robovi.

U sklopu svečane konferencije program „Muzikom protiv dečijeg rada“ izveli su  učenici i profesori MŠ „Petar Konjović“ Sombor. Konferencija je  završena podelom nagrada i priznanja učesnicima na konkursima „Moje obrazovanje, moje pravo(a)“, koktelom i druženjem učesnika i izvođača programa.

Pozivamo i Vas da se pridružite svetskom pokretu protiv dečijeg rada.
Deca moraju imati snove!

Stipendije za 144 studenta doktorskih studija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je u ponedeljak 10. juna u Beogradu ugovore o stipendiranju i  uklјučivanju studenata doktorskih akademskih studija u naučno istraživačke projekte ministarstva za 2019. godinu. Stipendije će dobijati 144 studenta, a mesečna stipendija je 46.000 dinara. Čestitajući dobitnicima Šarčević je rekao da će Ministarstvo prosvete kreirati nove politike u obrazovanju, naročito visokom i odvajati veća sredstva za stipendije. Skoro je gotov zakon o takozvanim dualnim studijama. Tako da će kompanije gde god imaju interes već od osnovnih studija finansirati vaše obrazovanje. Državi ostaje da nagrađuje vas kao najvrednije i najposvećenije učenju, tako što će odvajati veća sredstva i formirati nove budžetske linije…, rekao je on na svečanosti u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Šarčević je ocenio da je poslednjih godina dosta urađeno za nauku u Srbiji i kao primer naveo da je formiran Fond za nauku koji će uskoro objaviti poziv za prvi projektni ciklus. Najvažnija je činjenica da smo nedavno postali punopravni član CERN-a. To otvara mnoga vrata i država će imati priliku da koristi benefite tog članstva, dodao je on.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović je ocenila da se stipendijama uvažavaju potencijali studenata i mogućnost da daju doprinos nauci i svojoj zemlјi. Mislim da su uslovi za nauku sada takvi da možemo da očekujemo značajne promene koje će vratiti onaj kompetitivni karakter nauke koji je izražen u svetu, a to je da ima mnogo dobrih naučnika, a ne dovolјno para. To je standardna situacija u nauci u svetu, i zbog toga mora da postoji kompetetivni duh da se do finansiranja dođe, naglasila je ona. Rektorka je dodala da veruje da će mladi stipendisti kroz doktorske studije steći znanja i veštine kako da se takmiče na globalnom tržištu nauke.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog finansira Program podsticanja i stipendiranja mladih i nadarenih za naučnoistraživački rad, koji obuhvata i: Stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija i uklјučivanje u naučnoistraživačke projekte ministarstva. Ta programska aktivnost finansira se od 1. marta 2002. godine i do ove godine stipendirano 2246 studenata. Finansiranje programskih aktivnosti utvrđenih ovim programom vrši se raspisivanjem javnog poziva za svaku budžetsku godinu.

Pored redovnih obaveza na doktorskim akademskim studijama, Stipendisti ministarstva su u obavezi da budu angažovani u naučnoistraživačkim organizacijama na projektima koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ministarstvo sufinansira i materijalne troškove naučnoistraživačkim organizacijama (fakultetima i institutima)  za angažovanje stipendista na projektima u njihovoj instituciji. Od ove godine, povaćeni su i iznosi za materijalne troškove i oni iznose za eksperimentalna istraživanja 7.000,00 dinara (bilo je 4.600,00 dinara) svakog meseca za jednog stipendistu, a po 4.000,00 dinara (bilo je 3.500,00 dinara) za teorijska istraživanja. Stipendija može da traje najduže 4 godine, na osnovu postignutog uspeha na doktorskim studijama i angažovanju na projektu tokom prethodne godine.

Ministarstvo za PKU: Protest bez osnova

Posebni kolektivni ugovor za više i visoko obrazovanje je u izradi i biće uskoro potpisan u dogovoru sindikata obrazovanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali tek kada se dobije mišlјenje Ministarstva finansija. Međutim, veoma je neumesno da neko traži pare za jubilarne nagrade, uprkos činjenici da je država visokoškolskim ustanovama omogućila da imaju sopstvene prihode. Takođe nije ni solidarno da sindikati u visokom obrazovanju traže isto što je omogućeno zaposlenima u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama, jer je činjenica da zaposleni u douniverzitetskom obrazovanju imaju mnogo manje plate i mogućnosti, s jedne strane, a s druge da je DRI ustanovila da mnogi fakulteti i pojedini zaposleni na njima sebi daju plate od više stotina hilјada dinara.

Ministarstvo prosvete se zalaže i insistira da uskoro bude potpisan PKU, ali mora da bude precizirano ko šta finansira. To su takođe i neki od razloga zašto je u toku izrada i Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.

Šarčević: Uspešne reforme u oblasti nauke i tehnološkog razvoja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da će  se Nacrt Zakona o nauci i istraživanjima naći 6. juna na dnevnom redu sednice Vlade Srbije. Ministar je Naučno-tehnološkom parku Beograd izjavio da je reč o krovnom zakonu u oblasti nauke koji u paketu sa Zakonom o Fondu za nauku uređuje politiku za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja, stabilno finansiranje i efikasno korišćenje sredstava, kroz kombinaciju projektnog i institucionalnog finansiranja.

U Naučno-tehnološkom parku Beograd 5. juna su predstavlјene uspešne reforme koje su u oblasti nauke i tehnološkog razvoja sprovedene u Srbiji tokom poslednje dve godine, a istovremeno je i svečano obeležen prijem naše zemlјe u punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN). Šarčević je kazao da su mladi lјudi, ne samo u CERNU-u klјuč za uspeh. On je dodao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 1. marta 2018. godine objavilo Poziv za talentovane mlade istraživače – studente doktorskih akademskih studija a 27. novembra drugi poziv za talentovane mlade istraživače. Po ova dva poziva do sada je uklјučeno 1.157 mladih istraživača. Ovim pozivima Vlada Srbije i Ministarstvo šalјu poruku da za najbolјe mlade istraživače ima i da će uvek biti mesta u našoj naučnoj zajednici, naveo je ministar. Šarčević je podsetio i da Ministarstvo podržava uklјučivanje istraživača povratnika iz inostranstva na projekte koji se realizuju u tekućem ciklusu istraživanja.   Govoreći o reformama koje su sprovedene u oblasti nauke Šarčević je kazao da je, između ostalog, pokrenut proces izrade Strategije pametne specijalizacije (4S) čiji je cilј identifikacija oblasti specijalizacije kako bi javna ulaganja imala veći efekat, a privreda postala konkurentnija. Na polјu stvaranja konkretne veze nauke i privrede se mnogo radi. Privreda bazirana na znanju u Srbiji neće biti fraza, kazao je on.

Ministar je pohvalio i rad i rezultate Fonda za inovacionu delatnost i Naučno tehnološkog parka Beograd. On je dodao da su u protekle dve godine u Srbiji nastavlјena ulaganja u infrastrukturu u oblasti nauke i naveo primer izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu i Nišu, izgradnju zgrade Biosens instituta u Novom Sadu i stanova za mlade istraživače u Kragujevcu.

Na svečanosti je govorio i predsednik Komisije za saradnju Republike Srbije sa CERN-om Petar Adžić koji je podsetio da je Srbija oko pet godina bila pridružena članica CERN-a , a da je 24. marta postala 23. punopravna članica ove organizacije. On je rekao da je to istorijska odluka i da će članstvo u CERN-u srpskim naučnicima pružiti nove mogućnosti za učešće u istraživanjima i biti podsticaj fundamentalnim naukama.

Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktor Fonda za nauku Republike Srbije, najavila da će 21. juna biti otvoren poziv za izvrsne projekte mladih istraživača, kao i da će uskoro biti raspisani pozivi za još dva programa.

Na svečanosti su govorili i direktor Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije Ivan Rakonjac i v.d. direktor Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović-Grković.

Studije hebrejskog jezika i kulture na Filološkom fakultetu u Beogradu

Od 1. oktobra na Filološkom fakultetu u Beogradu akademci će moći da studiraju hebrejski jezik i kulturu. Nacionalno akreditaciono telo odobrilo je akreditaciju ovog studijskog programa na Filološkom fakultetu. Hebrejski jezik predavaće profesor Gideon Grajf, istoričar i istraživač Holokausta iz Izraela, koji je postao i redovni profesor Univerziteta u Beogradu. Istovremeno, prof. Grajf će na ONO (Ono Academic College) koledžu u Izraelu, u okviru svog predmeta o Holokaustu, početi da predaje kulturu sećanja o Jasenovcu po svojoj knjizi „Jasenovac – Aušvic Balkana“. Deo nastave posvetiće i multikulturalnom predmetu „Srpski Jevreji i Srbija kao kolevka modernog cionizma“, s posebnim osvrtom na srpske Jevreje – rabina Alkalaja, Teodora Hercla, Davida Albalu, kao i na predstavlјanje Srbije kao prve zemlјe koja je priznala Balforovu deklaraciju. U okviru njegovog predmeta izučavaće se i istorijat srpsko-jevrejskih odnosa kroz vekove.

U Srbiji boravi delegacija iz Izraela koju predvodi prof. Grajf, u čijem sastavu su prof. dr Stela Revital Šajovic i prof. dr Džudi Arad, prodekani Dekanata ONO koledža. Prof. dr Šajovic i dekan Filološkog fakulteta prof. dr Ljilјana Marković juče su u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisale Protokol o saradnji.

Potpisivanju su prisustvovali, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Bojan Tubićprorektor za međunarodnu saradnju Beogradskog univerziteta prof. dr Nenad Zrnić i koordinatori srpsko-izraelske akademske saradnje, ambasador Ljilјana Nikšić i Gideon Grajf.

Grajf je ovom prilikom zahvalio ministru Mladenu Šarčeviću i njegovom ministarstvu za preporuke koje su mu otvorile vrata svih srpskih arhiva, Muzeja genocida i Jugoslovenske kinoteke, kao i svih drugih institucija relevantnih za njegovo četvorogodišnje istraživanje čije je rezultate objavio u knjizi „Jasenovac – Aušvic Balkana“.

Dopunski poziv za prijave za ekspertizu rukopisa udžbenika

Nacionalni prosvetni savet raspisao je dopunski Javni poziv, upućen svim zainteresovanim licima iz reda stručnjaka za odgovarajuće oblasti za podnošenje prijave za izbor članova stručne komisije koja vrši ekspertizu rukopisa udžbenika i udžbeničkih kompleta  za obavezne nastavne predmete i izborne programe u osnovnoj i srednjoj školi. Javni poziv raspisuje se za ekspertizu  rukopisa udžbenika i udžbeničkih kompleta  u osnovnoj i srednjoj školi za sledeće obavezne nastavne predmete i izborne programe: Srpski kao nematernji jezik, Maternji jezik/Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture, Strani jezik (engleski, francuski, nemački, ruski, španski i italijanski jezik), Fizika, Hemija, Biologija, Geografija, Istorija, Svet oko nas /Priroda i društvo, Muzička kultura, Likovna kultura, Fizičko i zdravstveno vaspitanje, Sociologija sa pravima građana i Filozofija.

Prijave u pisanoj formi, zajedno sa pratećom dokumentacijom podnose se u zatvorenoj koverti, Nacionalnom prosvetnom savetu, Bul. Mihajla Pupina 2, 11070 Novi Beograd, sa naznakom: Za javni poziv za izbor članova stručne komisije. Obavezno na koverti naznačiti nastavni predmet za koji se podnosi konkursna prijava. Rok za podnošenje prijave je 1. jul 2019. godine.

Prva Tviter knjiga u svetu objavljena u Srbiji

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” objavila je prvu Tviter knjigu u svetu. Reč je o štampanoj verziji naloga “@1918nadSrbijom” na društvenoj mreži Tviter, koji je Univerzitetska biblioteka pokrenula povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i velikih događaja koji su prelomili sudbinu srpskog naroda – proboja Solunskog fronta, oslobađanja Srbije i stvaranja nove države. Autor knjige i zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke dr Adam Sofronijević priredio je svojevrsno sećanje na 62.000 vojnika koji su odlučili rat pre 100 godina, a tvitovi su zapravo razmišljanja i aktivnosti imaginarnog učesnika proboja Solunskog fronta, anonimnog redova Timočke divizije Druge armije. Sofronijević je u intervjuu Tanjugu rekao da je to u mnogim aspektima inovativan projekat i da se krenulo od pretpostavke da internet postoji 1918. godine i da običan vojnik srpske vojske može da postavlja na Tviteru ono što mu se događa i o čemu razmišlja svakog dana.

Inovativnost se ogleda i u upotrebi dva pisma – na ćirilici su prezentovani dokumentaristički materijali, preuzimani iz bibliotečkih fondova, a na latinici ono što je kvazi-književni narativ, izmišljena razmišljanja imaginarnog tviteraša. Jedan od ciljeva vođenja Tviter naloga, a postom i štampanja knjige, bio je da se promoviše na savremen i originalan način upotreba digitalne arhive, najveće pretražive zbirke istorijske štampe u Srbiji koja u ovom trenutku ima oko 600.000 strana i neprestano se uvećava.

Sofronijević je istakao da je Tviter nalog privukao izuzetnu pažnju domaće i strane publike što pokazuje više od milion i po interakcija ostvarenih za tri meseca. “Najvažnije je da je ovaj nalog izazvao nepodeljeno pozitivne reakcije na Tviteru, što je gotovo nezamislivo u Srbiji, jer šta god da se pomene na toj društvenoj mreži, izaziva opozitne stavove”, naglasio je Sofronijević i dodao da su čak i BBC i Australijski nacionalni servis imali opsežne priloge o tome. “Inspirisani tim uspehom, krenuli smo dalje. Shvatili smo da mnogi ljudi ne koriste ili zaziru od korišćenja društvenih mreža ili imaju određenu predrasudu u vezi toga i zbog toga smo odštampali sve to tako da imamo prvu Tviter knjigu koja i svojim fizičkim oblikom podseća na tablet”, objasnio je Sofronijević.

Smatra da je ovo dobar način da se dopre do čitalaca i da se predstave biseri zaboravljene prošlosti u vremenu u kome se teži kratkim sadržajima. “U društvenom diskursu vidimo opadanje dužih formi, romana na primer, i sve veću okrenutost kratkim pričama, a Tviter je svakako vrlo kratka priča od 140 karaktera i mislili smo da bi bilo zanimljivo videti koliko će se ljudi vratiti štampanoj knjizi ako je ovako predstavimo i koliko će im biti zanimljivije da čitaju i to je dalo dobre rezultate”, primetio je Sofronijević.

Knjiga je puna zanimljivih slika i zaboravljenih događaja iz prošlosti o kojima se može čitati u starim novinskim člancima, poput onoga u Vašingtonu na Vidovdan 1918. godine kada je u najvećem tamošnjem parku ćerka američkog predsednika glumila Srbiju okovanu lancima, a 100 ćerki najuglednijih vašingtonskih porodica je pevalo srpsku himnu i druge pesme dok Srbija nije skinula te lance, odnosno dok se predsednikova ćerka nije oslobodila, čime je na simboličan način najavljeno oslobođenje Srbije koje se i dogodilo nekoliko meseci kasnije.

Tviter nalog “@1918nadSrbijom”, koji je vođen tokom septembra 2018. godine sa podnaslovom “Raport sa Solunskog fronta” inspirisan je Tviter nalogom “@RealTimeWWII”, jedinstvenim projektom “oživljavanja” Drugog svetskog rata koji vodi Alvin Kolinson iz Britanskog muzeja u Lonodnu. Sofronijević kaže da su u planu još dve knjige koje će doneti tvitove objavljene u oktobru i novembru. S obzirom da su u prvoj događaji iz septembra 1918. godine vezani za proboj Solunskog fronta, naredna će opisivati dešavanja u oktobru i oslobađanje Srbije, a treća događaje iz novembra i stvaranje nove države kada su, kako podseća Sofronijević, bili prelomni potresi, možda još dalekosežniji nego za vreme rata.

Promocija dualnog i preduzetničkog obrazovanja i u Leskovcu

 „Promocija nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja“ održana je 31. maja u Skupštini  grada Leskovca,  a na otvaranju je govorila pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić koja je ukazala  na značaj ovog modela obrazovanja. Pomoćnica ministra istakla je da postoji više razloga što je Leskovac odabran kao jedan od gradova gde će se realizovati Promocija nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Jedan od razloga je to što je Leskovac od početka radio zajedno sa Ministarstvom prosvete na uvođenju ovog modela nastave, podsetila je ona. Obraćajući se mladima u sali Grujić je izjavila da je da će im opredelјenje za ove modele obrazovanja dati visok nivo samopouzdanja, samopoštovanja da sami biraju svoje buduće zanimanje. Kad smo počinjali da uvodimo ovaj model, govorili su da je dualno obrazovanje jeftina radna snaga. Morali smo da pokažemo da je jeftina radna snaga ona koja izlazi nestručna, a da kada mladi uče i kada stiču teorijska znanja i mogu u kompanijama da sagledaju savremeni tehnološki razvoj a da ne uče više za ocenu već zato što su na drugačiji način motivisani, to je kvalitetna radna snaga, navela je ona. Prema njenim rečima. velika zainteresovanost mladih za široku lepezu ponuđenih profila govori o visokom nivou obrazovnog identiteta mladih Leskovčana i ostalih iz regiona, koji kroz dualni model obrazovanja ostaju u Srbiji i grade svoju budućnost, svoju karijeru.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izrazio je zadovolјstvo što je grad Leskovac jedan od deset gradova koji su odabrani za „Promociju nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja“.Prema njegovim rečima, od dualnog obrazovanja benefite imaju kompanije, pojedinci, čitava lokalna zajednica, region i Republika Srbija. Cvetanović je podsetio da u Jablaničkom okrugu, četiri škole, od kojih je tri u Leskovcu i jedna u Vlasotincu realizuju dualno obrazovanje sa ukupno 32 kompanije. Na ovaj način kompanije promovišu poslovnu kulturu društvene odgovornosti, pružajući šansu našim mladima, ambicioznim učenicima. Pored toga poslodavci se nalaze u dobroj poziciji, gde mogu da prepoznaju kapacitete i profil svakog kandidata, naveo je on. Naglasio je da se dualno obrazovanje pokazalo kao prilika da učenici primenjuju teorijska znanja koja su stekli tokom školovanja i steknu radno iskustvo. Ovako pripremlјeni učenici sigurno će lakše naći posao, konstatovao je gradonačelnik Leskovca.

Snežana Radivojević iz Regionalne privredne Komore Leskovca ukazala je na značaj ove teme. Predstavnici privredne komore Srbije su u stalnom kontaktu sa privredom i smatramo da je privreda jedna od klјučnih karika realizacije dualnog obrazovanja. Radivojević je istakla da je „455 kompanije dalo podršku obrazovnim profilima u ovoj školskoj godini, a da se 280 novih priklјučilo procesu. Što se tiče Jablaničkog i Pčinjskog okruga, oko 80 kompanija će sarađivati sa devet stručnih škola i 15 obrazovnih profila, rekla je ona.

Na značaj osnivanja i rada učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola, kao jednog od dobrih modela razvoja osećaja za inicijativu i preduzetništvo, ukazala je Sanja Radmilović, rukovodilac grupe u sektoru za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje i tom prilikom  predstavila Pravilnik o učeničkim zadrugama.

Prisutnima su se obratili i Tatjana Galijaš, predstavnik kompanije „Falke“ (Falke) koja je prezentovala implementaciju dualnog obrazovanja u svojoj kompaniji. Vlasnik hotela „Nais“ Tomas Pavlović je predstavio svoja iskustva u primeni dualnog obrazovanja, dok je nastavnik veština u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija Leskovac Momčilo Cenić govorio o iskustvu te škole u primeni tog modela.

Na temu „Nacionalnog okvir kvalifikacija“ govorila je Vesna Fabian, rukovodilac grupe za razvoj visokog obrazovanja. Fabian je istakla da „Nacionalni okvir kvalifikacija“ usklađuje sistem obrazovanja sa potrebama tržišta rada ali ne samo sa trenutnim potrebama već i sa budućim. Sistem „Nacionalnog okvir kvalifikacija“ je takav da priznaje i verifikuje sve vrste i nivoe kvalifikacija, ne samo one koje su stečene kroz formalno obrazovanje, već i one koje se stiču kroz neformalno obrazovanje tako i informalno učenje. Fabian je ukazala da „Nacionalni okvir kvalifikacija“ prepoznaje i da obrazovanje i sticanje kvalifikacija nije samo privilegija mladih lјudi, već se mogu steći i u odraslom dobu.

Na skupu koji je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlјeni su i pravilnici, standardi karijernog vođenja i savetovanja i Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija. Promociju su prisustvovali predstavnici škola, među kojima su učenici srednjih škola, predstavnici Privredne komore Srbije, lokalne samouprave i predstavnici kompanija iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Vremeplov: Katarina Ivanović prva žena akademik

Srpsko učeno društvo izabralo je na  današnji dan 13. juna 1876. godine slikarku Katarinu Ivanović za prvu ženu akademika.

Vremeplov: Miting klečanja” protiv ratne politike Miloševića

Na  današnji dan 13. juna 1992. godine u organizaciji Udruženja kompozitora ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu je održan “Miting klečanja”, u znak protesta protiv ratne politike predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Vremeplov: Policija razbila proteste studenata, 4 poginula

  U Bukureštu su na  današnji dan 13. juna 1990. godine  poginule četiri, a ranjeno oko 200 osoba kada je policija pokušala da suzbije proteste studenata koji su se smestili u šatore u centru grada.

Vremeplov: Rođen Visarion Bjelinski

Književni kritičar i filozof Visarion Grigorjevič Bjelinski, osnivač realističke estetike u ruskoj književnoj kritici rođen je  na današnji dan 13. juna 1811. godine. Formulisao je teorijsku osnovu novog pravca u ruskoj književnosti nazvanog “naturalna škola”, a kao uzor isticao je Gogoljevo delo (“Pismo Gogolju”, “Književne maštarije”).

Vremeplov: Bokserski ustanak

Na  današnji dan 13. juna 1900. godine u  Kini je počeo tzv. Bokserski ustanak – pobuna seljaka i gradske sirotinje protiv stranog kapitala i domaćih feudalaca. Ustanak su u septembru 1901. ugušile evropske sile, Japan i SAD.

Vremeplov: Umro Martin Buber

Jevrejski pisac i filozof Martin Buber umro je na današnji dan 13. juna 1965. godine. Najviše je bio zaokupljen književnim i filozofskim nasleđem hasidizma, jevrejskog verskog pokreta nastalog u Poljskoj početkom 18. veka (teritorija kasnije austrijske Galicije). Napisao je i više značajnih dela o istoriji jevrejske kulture. Pisao je na nemačkom i za pripovetke je uzimao motive iz folklora poljskih Jevreja. S Francom Rozencvajgom preveo je na savremeni nemački jezik “Stari zavet”. Pred nacistima je 1938. pobegao iz rodne Austrije u Palestinu i postao jedan od prvih profesora Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Zalagao se za zajedničku jevrejsko-arapsku državu. Dela: “Priče rabi Nahmana”, “Ja i ti”, “Hasidske priče”, “Gog i Magog”, “Slike o dobru i zlu”, “Mojsije”, “Susreti”.

Vremeplov: Majkl Džekson oslobođen optužbi o seksualnom zlostavljanju dečaka

Na  današnji dan 13. juna 2005. godine američka pop – zvezda Majkl Džekson oslobođen je svih optužbi u sudskom procesu o seksualnom zlostavljanju maloletnih dečaka, koji je pretio da mu potpuno uništi karijeru.

Vremeplov: Rođen Vilijam Jejts

Irski  pisac Vilijam Batler Jejts, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1923. rođen je na današnji dan 13. juna 1865. godine. Bio je izraziti kosmopolita oslonjen na klasične helenske uzore, ali i duboko vezan za irsko tlo i tradiciju. Jedan je od najvećih autora koji su stvarali na engleskom jeziku. Dela: poezija “Oisinova lutanja”, “Vetar u trsci”, “Ostrvce na jezeru Inisfri”, “Toranj”, drame “Grofica Ketlin”, “Žuđena zemlja”, “Mačka i mesec”, eseji “Keltski suton”, “Ideje dobra i zla”, “Sanjarenja o detinjstvu i mladosti”, “Autobiografija”.

I horor romani u izbornoj lektiri za drugi razred gimnazije

Gogolјev “Šinjel” umesto “Revizora”, Sremčevi “Ibiš aga” i “Kir Geras” umesto “Zone Zamfirove”, ali i horor romani poput “Frankeštajna”, samo se neke od novina u lektiri koja čeka učenike drugog razreda gimnazije od naredne školske godine. Zamenica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) Dejana Milijić Subić kaže da je uvođenje novih, intrigantnih književnih dela u lektiru pokušaj da se u nastavu srpskog jezika i književnosti uvede dijalog književnih epoha. Kada je realizam u pitanju došlo je do manjih izmena, pa je tako Gogolјeva drama “Revizor”, zamenjena drugim njegovim delom “Šinjel”.

Milijić Subić kaže da se se za to odlučili jer se gimnazijalcima u četvrtoj godini predoči čuvena rečenica Dostojevskog “Svi smo mi izašli iz Gogolјevog šinjela”, a da oni ne znaju o čemu je reč jer nisu čitali “Šinjel”.  Na spisku obavezne lektire je i dalјe “Čiča Gorio” Onore de Balzaka, Tolstojeva “Ana Karenjina”, ali je izostavlјena “Zona Zamfirova” Stevana Sremca. “Odlučeno je da se Zona Zamfitrova ne radi, jer je film toliko popularan da se učenici zadržavaju u domenu filmske produkcije, a ne pročitaju delo. Uveli smo neka druga Sremčeva dela kao što su ”Ibiš aga” ili ”Kir Geras””, pojasnila je Milijić Subić za Tanjug.

Od dela našeg nobelovca Ive Andrića za gimnazijalce će i dalјe obrađivati “Put Alije Đerzeleza” i “Most na Žepi”, ali su spisku prvi put pridodata i “Anikina vremena”. Aleksandar Puškin je ostao u obaveznoj lektiri sa delom “Evgenije Onjegin” dok su “Cigani” sada u izbornom paketu, a bili su u obaveznom. Takođe, Molijer je iz obavezne lektire predviđen u izbornom delu. Đaci će obrađivati i više pesama Laze Kostića, te će osim “Santa Maria della Salute” i “Među javom i međ snom” ubuduće analizirati i “Spomen na Ruvarca”.

Novo u ponudi lektire je delo Vuka Karadžića “Pismo knezu Milošu”, dok je do sada bio “Uvod u rječnik” i Kritika na roman Ljubomiru u Jelisijumu.  Od baroknih dela ostala su u obaveznoj lektiri dela Zaharija Orfelina, dok je đacima i profesorima ostavlјeno da odaberu neka dela iz savremene književnosti ili iz istorije književnosti, kao što je Pedro Kalderon de la Barka “Život je san”, zatim poezija Milisava Tešića, roman Radoslava Petkovića “Sudbina i komentari”, pripovetke Milorada Pavića, kao šsto je “Silazak u Limb” ili “Izvrnuta rukavica”.

“Kada je prosvetitelјstvo u pitanju Dositej je ostao nosilac tog programa. Međutim pored dela ”Pismo Haralampiju ” i ”Život i priklјučenija” ovoga puta je uvršćena i pesma ”Vostani Serbije” jer ona predstavlјa sublimaciju prosvetitelјskih ideja”, pojašnjava sagovornica Tanjuga.

Kada je romantizam u pitanju ima dosta promena, te je tako delo Viktora Igoa “Predgovor Kromvelu”, zamenjeno Novalisovim esejima.

U izbornom paketu dat je širok dijapazon novih književnih dela, kao što su horor priče Edgara Alana Poa “Pad kuće Ušera “, “Maska crvene smrti”.  “Tu je Meri Šeli sa svojim ”Frankeštajnom”, prva žena koja je napisala horor roman. Takođe, roman savremene književnosti Mirjane Novaković ”Strah i njegov sluga”, koji je pobudio veliko interesovanje javnosti kada se pojavio. Govori o istorijskom događaju, gde je komisija Austrougarske došla u Srbiju da istraži priče o vampirizmu”, naglašava Milijić Subić. U izbornom paketu lektire za drugi razred gimnazije predloženo je 19 naslova, a učenici i profesori biraju osam koje će obrađivati. Osim lektire, u programu nastave za srpski jezik i književnost za drugi razred gimnazije, predviđeno je da profesori u radu sa učenicima više pažnje posvete govornim veštinama i pravopisu.

About the Author

admin