Predsednicima organizacija NSJ§, svima
Medijima

ZAŠTITIMO KUĆNE RADNIKE

• U nedelju je Svetski dan radnika u domaćinstvima • “Kućni radnici” među najugroženijima u svetu rada

Još se nisu stišali komentari oko problema dečijeg rada (Svetski dan borbe protiv dečijeg rada je obeležen u sredu 12. juna) i sumiranja šta su po ovom pitanju učinile međunarodna zajednica, vlade,  poslodavačke i  radničke organizacije,  NGO sektor, … po kalendaru međunarodne zajednice, ILO-a i  odgovornih sindikata  stiže nam i 16. jun –  Međunarodni dan radnika u domaćinstvima.

Elem, radnici  u domaćinstvima čine značajan deo globalne radne snage u neformalnom zapošlјavanju i spadaju među najugroženije grupe radnika. Oni rade za privatna domaćinstva, često bez jasnih uslova za takvo zapošlјavanje, neregistrovani su u bilo kojoj evidenciji  radnika i potpuno isklјučeni iz delokruga radnog zakonodavstva. 

Trenutno je u svetu najmanje 67 miliona radnika u domaćinstvima, ne uklјučujući decu  radnike u domaćinstvima (dečiji rad), a taj broj stalno raste i u razvijenim i u zemlјama u razvoju. 

Iako značajan broj muškaraca radi u sektoru – često kao baštovani, vozači ili batleri – kućni rad ostaje visoko feminiziran sektor –  80 odsto svih radnika u domaćinstvima su žene.  Nјihov rad može uklјučivati poslove kao što su čišćenje kuće, kuvanje, pranje i peglanje odeće, briga o deci, starijim ili bolesnim članovima porodice, baštovanstvo, čuvanje kuće, vožnja za obitelј, pa čak i čuvanje kućnih lјubimaca.

Radnik u kući može raditi puno radno veme ili  pola radnog vremena,  može biti zaposlen od strane jednog domaćinstva ili više poslodavaca, može boraviti u domaćinstvu poslodavca ili može da živi u svom ili svom sopstvenom prebivalištu.  Radnik u kući može raditi u zemlјi u kojoj nije državlјanin i tada  se  tretira kao migrantski radnik u kući. 

Trenutno, radnici u domaćinstvu se (pre)često suočavaju sa veoma niskim platama, preterano dugim satima angažovanja, nemaju garantovan nedelјni dan odmora i ponekad su izloženi fizičkom, mentalnom i seksualnom zlostavlјanju ili ograničavanju slobode kretanja. Eksploatacija domaćih radnika se delom može pripisati nedostacima u nacionalnim  zakonodavstvima  o radu i zapošlјavanju, a često odražava diskriminaciju na pol, rasu ili kastu i stoga će se o ovom problemu morati progovoriti češće i glasnije.

Pridružite se svetskom pokretu za afirmaciju i legalizaciji rada u kućama da milioni ovih radnika dobiju sva prava kao i drugi radnici!

Novi Sad, 14.06.2019.god.
prof. Hadži Zdravko M. Kovač, predsednik

By admin