Formiraju sindikate da „izabrani“ ne bi bili „tehnološki viškovi“

U poslednjih mesec dana kancelarije našeg Sindikata obratio se veći  broj naših članova i drugih zaposlenih u prosveti kojima je bilo najavlјeno bodovanje za radna mesta na kojima je došlo do smanjenja norme. „Nekima je i pre obavlјenog bodovanja najavlјeno da će biti višak jer, iako imaju više bodova po jasno određenim kriterijumima iz člana 34. PKU za osnovne i srednje škole i domove učenika navodno, zbog toga što su oni sa manje bodova „zaštićeni“, jer su predsednici nekog od sindikata u školi ili funkcioneri tih istih sindikata na gradskom, okružnom, pokrajinskom i republičkom nivou. Bizarnost ove situacije je postala još veća kada su zaposleni sa najmanjim brojem bodova „preko noći“ postali „zaštićeni“, a zaposleni sa većim brojem bodova proglašavani za tehnološki višak“, kaže Miroljub Bjeletić, generalni sekretar NSPRV.

“Podvlačimo – predsednik ili funkcioner nekog sindikata je zaštićen, ali samo ako radi po zakonu i dok radi po zakonu, što uklјučuje i zakonit izbor, i organizovanje sindikata u školi po zakonu, a direktor bi kao zadužen za čuvanje zakonitosti rada u školi morao da zna da nikakvo pravno dejstvo ne može proizvesti nezakonit izbor predsednika/predstavnika sindikata već podleže krivičnoj prijavi i sankciji. Ono što još zabrinjava jeste i činjenica da će sa „poplavom“ novih sindikalnih organizacija i novih sindikalnih lidera samo izgubiti zaposleni u školama u čije se ime to navodno i radi”, kaže Bjeletić.

NSPRV će u svakom slučaju podržati one koji budu eventualno oštećeni zbog toga što se favorizuju nezakonito izabrani predstavnici sindikata, a pod maskom statusa “zaštićenog” radnika i upućuje ih da, u slučaju da i pored toga što imaju veći broj bodova budu proglašeni radnicima za čijim radom prestaje potreba, obavezno ulože prigovor na Listu i podnesu zahtev za zaštitu zakonitosti postupka.

(→Saopštenja)

Danas završava “mala matura”?

Osmaci su juče na “maloj mature# rešavali kombinovani test. Testiranje je završeno u 11 časova. Na kombinovnaom testu bilo je 20 zadataka iz pet predmeta – biologije, istorije, fizike, hemije i geografije. Mala matura počela je u ponedeljak testom iz srpskog jezika. Mali maturanti  danas takođe od 9 do 11 polažu matematiku, što je trebalo još u utorak, ali je pomereno na četvrtak i time se završava mala matura.

Šarčević: Ne osećam se krivim, neću da preuzimam tuđe krivice!

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče, povodom prevremenog “curenja” testova iz matematike za učenike osmih razreda, da se ne oseća previše krivim i da neće, kako je rekao, više da preuzima tuđe krivice. On je za Politiku rekao da o njegovoj “eventualnoj odgovornosti odlučuju premijer i predsednik”. Upitan da li se oseća odgovornim za to što test iz matematike odložen zbog prevremenog “curenja”, zbog čega je reagovala opozicija, ali i brojni roditelji, Šarčević je rekao da smatra da “svi oni koji su imali zle namere treba da odgovaraju. “A mi u ministarstvu smo i računali na najlošije scenarije i prema tome se i pripremili”, rekao je Šarčević. Dodao je da nadu u bolje sutra vidi u radu na novom modelu male i velike mature u elektronskoj formi.

Šarčević ponudio ostavku predsedniku(!): Podržala ga premijerka!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je juče da oseća moralnu odgovornost jer su testovi iz matematike za malu maturu procureli u javnost, ali da to nije razlog za njegovu ostavku, jer je problem u lošem sistemu polaganja ispita koji je uveden 2011. godine. Šarčević, koji je juče obišao OŠ “Vuk Karadžić” u Beogradu, rekao je novinarima da je premijerki i predsedniku Srbije ponudio svoju blanko ostavku, ali da su ga oni podržali u njegovom radu. Na pitanje zašto smatra jednim od svojih šefova predsednika, a ne samo premijerku Srbije, on je podsetio da ga je upravo predsednik, koji je tada bio premijer, pozvao u vladu i da oseća moralnu odgovornost prema onom koji ga je i pozvao. Upitan zašto je izjavio da ne bi trebalo da podnese ostavku, ministar je odgovorio: “Zato što treba da se sagleda ceo sistem rada Ministarstva prosvete i da se pročita izveštaj Evropske komisije, po kojem je najbolje ocenjeno upravo to ministarstvo”. On je, uoči početka današnjeg polaganja kombinovanog testa, rekao da je test bezbedan.

Šarčević pretpostavlja da je test iz matematike procureo u javnost jer direktor neke škole nije dobro obezbedio test. Kaže da se Ministarstvo prosvete “muči da održi taj sistem polaganja ispita”, te da su do sada rešili problem oko štampanja testova koje sada nadgleda policija i BIA, zatim promenili šest načelnika školskih uprava koji su tokom izrade testa pomagali deci, dozvolili da deca prepisuju ili prepravljali testove. Naveo je i da je transport testova iz magacina do školskih uprava obezbeđen, ali da je dalja odgovornost na direktorima da test dobro obezbede.

Zbog svih tih propusta koji trenutni sistem pokazuje, ministar je kazao da će 2021. biti uvedeno elektronsko polaganje mature. “Mi radimo novi koncept. Deca koja počnu po jednom modelu ne mogu u toku školovanja da menjaju model, to je princip. Zato ćemo za dve godine da uvedemo novi sistem. Pre dve i po godine počeli smo sistem matura, projekat koji se radi sa Evropskom komisijom kroz IPA, i koji obuhvata ne samo malu nego i veliku maturu”, rekao je Šarčević.

Objasnio je da je sistem polaganja matura uveden 2011. godine, jer se nema poverenja u ocenjivanje profesora i ukazao da je u Srbiji čak 43 odsto dece osmi razred završilo sa odličnim uspehom, a da je na jugu Srbije svako peto dete vukovac. “Može doći do situacije da dete sa poklonjenom peticom ugrozi dete koje bolje zna, a koje je imalo jaku četvorku zbog oštrih kriterijuma profesora. Zato uvodimo sistem koji meri znanje, a taj sistem će biti za dve godine”, zaključio je Šarčević.

Ne da Ana “svoga” Milovana: Ponosna što je ministar u “njenoj” vladi!

Predsednica Vlade izjavila je juče iz Pariza da ne vidi odgovornost Šarčevića za to što je test iz matematike ”procureo” u javnost i što je odloženo polaganje tog predmeta iz male mature, uz ocenu da je Šarčević jedan od najboljih ministara u vladi. Ona je rekla da nema šta da zameri Šarčeviću, već da mu zahvaljuje za sve što je uradio u obrazovanju, što je bio hrabar i što se borio. ”Ne prihvatam ostavku Šarčevića, drago mi je što je on ministar prosvete i ponosna sam što je ministar u mojoj vladi”, rekla je Brnabić novinarima u Parizu, gde boravi u zvaničnoj poseti. Brnabić je kazala da joj nije drago zbog svega što se desilo sa polaganjem male mature i dodala da se to dešava i u drugim zemljama – u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i mnogim naprednijim zemljama EU.

Premijerka je naglasila da se postupilo najbolje što je moglo u datim okolnostima i da je problem odmah uočen tako da je polaganje testa iz matematike pomereno samo za dan. ”Cela matura i testovi biće mnogo bezbedniji od sledeće školske godine i u tome ćemo biti jedna od naprednijih zemalja”, navela je premijerka i primetila da se ”provaljivanje” testova i ranije dešavalo, ali da se u javnosti nije dizala tolika gužva oko toga kao ovog puta jer je, kako kaže, ranije bilo mnogo većih problema o kojima se govorilo. Upitana ko po njenom mišljenju, snosi najveću odgovornost za krađu testova, Brnabić je rekla da nije boravila u Srbiji kada se sve dešavalo i da nema dovoljno informacija niti prava da svaljuje odgovornost na bilo koga. ”Znaće se imenom i prezimenom ko su odgovorni, a to će uz digitalizaciju i tehnološki napredak doprineti da sledeće godine sve bude drugačije i da se takve stvari više ne rade”, naglasila je Brnabić.

Na pitanje da li mali maturanti, roditelji i nastavnici sada mogu biti sigurni da neće biti problema u vezi sa konačnim ishodom male mature, premijerka je navela da to što je Ministarstvo prosvete odmah reagovalo dokazuje da testovi jesu i da će biti apsolutno sigurni. ”Politički gledano, verovatno je najlakše bilo da se zažmuri na jedno oko i pusti da to tako prođe. Međutim, odmah smo reagovali i obezbedili rezervne testove i sve sisteme kontrole”, navela je Brnabić. Kako je rekla, lično je zainteresovana da sa polaganjem mature sve prođe kako treba, jer je i njen bratanac mali maturant. ”U kontaktu sam sa njim i celom porodicom da bih znala kako je prošao i kako je na njega delovalo odlaganje testa. Nije kraj sveta”, rekla je premijerka i podsetila na vreme kada je i sama polagala prijemni ispit za srednju školu. ”Pogledajte kakvo je bilo naše školovanje u prošlosti. Tri meseca pre kraja školske godine nije se znalo da li ćete imati maturu, kako će izgledati matura, da li ćete i iz čega imati prijemni. Danas je Srbija mnogo drugačija zemlja”, rekla je Brnabić.

Govoreći o rezultatima u obrazovanju tokom Šarčevićevog mandata, podsetila je da je posle 10 godina ”neuspelih i jalovih pokušaja” programiranje uvedeno kao obavezan predmet u osnovne škole i u čemu je, istakla je Brnabić, Srbija prepoznata kao jedan od lidera u Evropi.

Programiranje nije uvedeno tako da decu učite šta su kompjuteri, flopi diskovi, kako se istorijski razvijala IT industrija, već učite skreč, pajton, a od 1. septembra ove godine pajd, to su najnapredniji programi. Premijerka je navela da je uveden i sistem dualnog obrazovanja zahvaljujući čemu je, kaže, MTU danas u Srbiji .

Dodala je da je, od kada je Šarčević na čelu Ministarstva, u Srbiji prvi put formiran Fond za nauku, kao i da je dualno obrazovanje uvedeno u visoko školstvo, a preduzetništvo i finansijska pismenost u osnovne škole. ”Pet puta su povećana specijalizovana IT odeljenja u srednjim školama, za 20 odsto smo povećali kapacitet tehničkih fakulteta – njihov broj, prostorije, opremu…”, navela je Brnabić.

Privedena majka osumnjičena da je u javnost pustila test!

Majka đaka iz Beograda koja je privedena na saslušanje nakon što je osumnjičena da je pustila u javnost testove iz matematike za malu maturu otkrila je da su pored nje još četiri osobe učestvovale u krađi i puštanju u javnost testova. Žena koja nije zaposlena u Ministarstvu prosvete, a čije dete ide u OŠ “Ilija Birčanin” u Zemunu, satima je bila na saslušanju na okolnost krađe testova, zbog čega je polaganje testova iz matematike za malu maturu odloženo za danas.

U utorak ujutro je nastao skandal kada je Ministarstvo prosvete objavilo odluku o odlaganju testova iz matematike, jer su se u ponedeljak uveče na društvenim mrežama pojavili rukom pisani zadaci iz matematike. Kako se nezvanično saznaje, upravo te zadatke osmaci bi imali na testu.

Ministarstvo prosvete je donelo odluku da se test iz matematike odloži za četvrtak, od 9 do 11 časova. Istog trenutka društvenim mrežama počeli su da se šire i drugi testovi, za koje je utvrđeno da nisu bili pravi. Takođe, Ministarstvo je odlučilo da iz predostrožnosti povuče i kombinovani test i zameni ga rezervnim.

Šarčević: Tri žene učestvovale u krađi testa za malu maturu!

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je u utorak uveče za RTS da se desio propust prilikom projekta male mature i da su tri osobe ženskog pola učestvovale u tom lancu. Mladen Šarčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da su te osobe iz škole u Zemunu. Kako je naveo, test je uzet, dat je drugoj osobi, sve preko Vajbera, snimljen je i poslat osobi koja se bavi medijima. Istakao je da su ljudi provereni i da je policija uradila svoj deo posla. Šarčević je ukazao da je on govorio da je sam projekat male mature, zbog načina na koji se radi već osam godina, samo po sebi rizičan. 

 “Sve moje izjave do sada su bile da je mala matura mnogo loša i rizična a da je velika formalna. Ja sam zadesio ministarstvo koje nije ni pokušalo da uredi oblast mature. Moralo je 2012. da se to uradi. Mnogi koji kritikuju sada bili su u tim timovima” – naveo je Šarčević.   Ističe da je projekat mature koji je zahtevan od Evropske komisije i IPA, da se uz veliku, obuhvati i mala matura. Međutim, kako ističe, deci se ne mogu promeniti pravila igre u toku igre i ako su počela po starom modelu tako moraju i da završe.  – Pre dve godine smo rekli da će se 2021. raditi neutralna matura gde je kompletno ocena eksterna, gde se menjaju ovi odnosi o kojima govorimo. I mi već imamo uslove, na leto ćemo imati 10.000 digitalnih učionica, sledeće godine još šest i imaćemo uslove da sledećeg proleća radimo po starom modelu ali kroz digitalni format – istakao je ministar. 

Šarčević: “Bez male mature iskrivljena slika”

Kada je reč o procedurama, ministar kaže da je u A. D. “Politika”, gde se već tri godine rade testovi, sve pod kamerama i da ljudi iz BIA-e i MUP-a sve kontrolišu. – Onda smo sprečili da se na samoj maloj maturi prepisuje, pa smo smenili šest načelnika uprava. Pa smo onda sprečili da se popljavljaju testovi prilikom pregledanja. Znači, imate sada u uputstvima da direktor škole, kada dobije test, mora da ga odloži na bezbedno mesto – rekao je Šarčević i naveo da su neki direktori ili direktor to danas ostavili “na izvolte”.  Đacima poručuje da bez male mature imamo iskrivljenu sliku i da je,ovakva kakva jeste, bolja nego da je nema.  – Mi imamo 43 odsto osmaka koji su odlični đaci. Da li je to normalno? Imamo da je svaki sedmi đak u Srbiji vukovac. U Južnoj Srbiji da je svaki peti. Znači kriterijumi ocenjivanja, kada je ovaj model počeo da radi 2011. gfodine su bili sumnja da je ta objektivnost dobra – naveo je ministar.   Međutim, kako kaže, model je napravljen da prolazi 2.000 ruku.  – Ako će neko da uzme komandnu odgovornost, uzeđu ja. Ali nije ovo Haški tribunal. Mi bismo po tom osnovu, uz sistem od 125.000 ljudi koji rade i milion koji dobija uslugu, morali da imamo ministre kao maramice, da ih dnevno menjamo – kaže Šarčević. Smatrra da je za dve i po godine sistem dosta utegnut. Navodi da je po oceni EK prosveta dobila najvišu ocenu četiri, i nauka takođe ocenu četiri. Ukazuje da je ostvareno 95 odsto svih ishoda. – Znači u tih pet odsto, eto imate neke sitnice – navodi ministar.  

Osmaci protestovali u centru Beograda

Najavljen još jedan skup pred Ministarstvom za sredu u 13 sati. Testovi za malu maturu procureli su i pre samog polaganja, zbog čega je polaganje matematike odloženo za četvrtak, te su brojni nezadovoljni osmaci u 13 časova otpočeli protest pred Ministarstvom prosvete, tražeći smenu ministra Mladena Šarčevića i ukidanje male mature. Nakon šetnje do zgrade Vlade, a zatim i blokade Slavije, đaci su se vratili do Ministarstva, a pošto njihov zahtev da se upišu samo na osnovu uspeha iz škole nije ispunjen, najavili su još jedan skup pred Ministarstvom za u sredu u 13 sati. Đaci su iz Nemanine ulice ušli u Kneza Miloša, u kojoj je saobraćaj nekoliko minuta bio blokiran, a nakon što su krenuli ka Skupštini, normalizovan je. Od Skupštine, osmaci su ušli u Bulevar kralja Aleksandra, u kome je saobraćaj u jednom smeru trenutno blokiran. – To je strašno, u pitanju je veliki broj dece, niko im se ne obraća, niko ih ne kontroliše, sami zaustavljaju saobraćaj, policajci su tek ponegde – kaže jedna šokirana prolaznica, zabrinuta za decu.

Incident u Nemanjinoj

Nešto pre 15 časova u utorak došlo je i do incidenta u Nemanjinoj ulici, kada je vozilo koje je pokušalo da se provuče kroz masu okupljenih, naletelo na jednu osobu. Prema jednim izvorima, automobil je naleteo na devojčicu, a prema drugima, “zakačio” je oca jednog od đaka. Ubrzo se pojavila i policija, a prema rečima očevidaca, u ovom incidentu niko nije povređen. Podsetimo, mali maturanti u ponedeljak su polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a za utorak  je bio zakazan ispit iz matematike, koji je otkazan, i pomeren za četvrtak, imajući u vidu da je test “procurio” i došao do đaka. Osmaci koji si se okupili ispred ispred Ministarstva prosvete tražili su ukidanje male mature. Oni su nosili transparente poput “Nećemo prijemni” i “Kradete nam budućnost” i tvrdili da su se sami organizovali. Iako je obezbeđenje reklo okupljenima da se udalje, sve veći broj dece je nastavio da pristiže, zatim su prošetali do zgrade Vlade, i ponovo se vraćali  ka Ministarstvu.

Jajima na zgradu Ministarstva

Učenici su u utorak blokirali saobraćaj ispred Ministarstva prosvete, zgradu su gađali jajima, a zatim su pokušali i da upadnu u Ministarstvo. Deca kažu da su skup organizovali preko društvenih mreža. Kako se saznaje na licu mesta, troje dece uspelo je da uđe u Ministarstvo prosvete, kako bi, kažu pregovarali sa nadležnima. – Zahtevamo da se ukine prijemni. Osam godina smo vredno radili za svoje ocene, roditelji nam plaćali pripremne časove za prijemni koji smo planirali. Psihički smo se pripremili za to i smatramo da je nepraverdno da cela generacija ispašta i dobije teži test zbog nekoliko dece, koji su imali odgovore – kaže jedna učenica, koja očegledno smatra da će odloženi test iz matematike biti teži nego onaj koji je trebalo da rade danas. Na protest su počeli da dolaze i roditelji. – Decu niko nije smeo da primi, rečeno im je da nikog nema u Ministarstvu, ni pomoćnika, ni ministra. Obezbeđenje nas je zamolilo, i izvinilo se jer im je bilo neprijatno, tražili su da napišemo neku molbu, da se to zavede – rekla je jedna majka koja je došla u Nemanjinu ulicu da podrži osmake.

– Kombinovani je sutra. Ovo je bruka i sramota, da se deci niko ne obrati. Kada su testovi provaljeni 2013. ministar je smenjen, 1995. ministar je smenjen, očekujemo ništa manje nego smenu, mi kao roditelji – izjavila je ona. Bilo je spekulacija i da je kompromitovan kombinovani test, koji će se polagati sutra, međutim iz Ministarstva prosvete su dematovali te navode.

Protesti malih maturanata u Kragujevcu i Nišu: Policija fotografisala decu

Đaci osmog razreda škola u Kragujevcu takođe su protestovali zbog pomeranja testa iz matematike, zahtevajući da polaganje završnog ispita bude poništeno. Protestovali su i maturanti u Nišu. Učenici osmih razreda osnovne škole iz kragujevca prošetali su gradskim ulicama, uzvikujući “Nećemo prijemni” i “Poništite prijemni”. U Nišu se više stotina “malih maturanata” okupilo oko 17 sati na Trgu kralja Milana, gde su oštro protestovali zbog otkazivanja testa iz matematike. Najveće nezadovoljstvo je zbog toga što je država, koja je, kako kažu, trebalo da štiti testove kako bi uslovi na polaganju male mature bili isti za sve, dopustila da oni nekom postanu dostupni. Osmacima iz velikog broja niških škola podršku su pruzili i pojedini roditelji, ali ne u velikom broju. U trenutku kada su okupljeni sa Trga krenuli kolovozom prema raskrsnici kod nekadasnjeg “Ureda”, policija je počela da pristiže kako bi obezbedila protestnu šetnju. Osmaci su šetali preko oba mosta u centru Niša, uzvikujući “Nećemo prijemni” i “Dole uprava”, a građani su im aplaudirali i mahali, dok su vozaci, uključujući i gradski prevoz, trubljenjem pozdravljali najmlađe sugrađane do sada viđene da protestuju.

Šetnja je trajala oko sat i po vremena, posle čega su se deca vratila do centralnog trga, gde je protest završen pozivom da se sutra u 17 sati ponovo okupe. Jedan od policajaca pokušao je da sazna od novinara N1 ime i prezime dečaka koji je osmake pozvao da se ponovo okupe sutra, pošto je reportera video u blizini njega. Jedan od roditelja na protestu rekao je da je policija na samom početku skupa fotografisala okupljenu decu.

Zadaci kružili Viberom: BIA se uključila u istragu

Zbog objavljenih slika zadataka iz matematike, pisanih rukom, u utorak ujutro je odloženo polaganje ovog predmeta na maloj maturi. Slike testa preko Vajbera su delili đaci osnovne škole u Zemunu. Deca su slike dobila u ponedeljak, uz poruku da je to test iz matematike koji treba da polažu. Svi su brže-bolje krenuli da rešavaju zadatke, da bi se odmah sutradan ispostavilo da se baš zbog tih zadataka i odlaže polaganje. Zaposleni u toj školi kažu da prvi put čuju da su njihovi đaci delili slike testova pisanih rukom, kao i da to iz same škole nikako nije moglo da procuri. – Škola je test iz matematike dobila tek u utorak ujutro. Svi testovi se u zemunske škole dopremaju iz glavnog punkta, odnosno jedne škole. Tamo su testovi stajali pre nego što su to jutro dopremljeni u ostale škole – navode iz škole za naš portal.

Pomoćnica ministra Vesna Nedeljković kaže da su BIA i policija na tragu da otkriju odakle je test procurio. – Zadaci koje su sinoć objavljeni jesu zadaci sa testa. Bezbednosno-informativna agencija je u saradnji sa policijom blizu da otkrije odakle je test procurio. Za sada ne mogu potvrditi da li se to dogodilo u Zemunu – kaže Nedeljković. Ona je dodala i da je potvrđeno da kombinovani test nije procurio.

Detalji istrage: U 15 škola testovi iz matematike otvoreni pre vremena

U 15 škola u Srbiji kese sa testovima iz matematike otvorene su pre vremena, ali u prisustvu supervizora i komisije, o čemu postoje zapisnici. Ne bi trebalo da su zadaci iz matematike procureli iz ovih škola, jer su se “provaljeni testovi” pojavili na internetu još sinoć. – Međutim, i pored toga biće dodatno provereno šta se tačno dešavalo u tih 15 škola, od kojih su pet škola u Beogradu, dve u Subotici, dve u Pirotu, dve u Užicu i po jedna u Vranju, Prijepolju, Zrenjeninu i Putincima kod Rume – kaže izvor “Blica” blizak istrazi koju Ministratsvo prosvete sprovodi u školama širom Srbije. Kako se saznaje, trenutno policija istražuje Zavod za kvalitet i štampariju u kojoj su zadaci pripremani i štampani. Polaganje testa iz matematike u okviru male mature odloženo je jutros, jer su se sinoć na društvenim mrežama pojavili rukom pisani zadaci iz matematike, a kako se nezvanično saznaje, upravo te zadatke osmaci bi imali danas na testu. Ministarstvo prosvete je donelo odluku rano jutros da se test iz matematike odloži za četvrtak, od 9 do 11 časova. Takođe, Ministrastvo je donelo odluku da iz predostrožnosti povuče i kombinovani test i zameni ga rezervnim.

Nedeljkovićeva negirala da je “provaljen” kombinovani test

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete izjavila je da za sada nema saznanja da je u javnost procureo i kombinovani test, ali da se radi na proveri. – U neposrednoj smo komunikaciji sa MUP-om. Zahvalni smo kabinetu ministra Stefanovića koji nam je pružio pomoć u otkrivanju odakle je poteklo. Ne mogu ništa da kažem dok su u toku istražne radnje – rekla je Nedeljkovićeva. I njoj je, međutim, stigao na Viber navodno “provaljen” kombinovani test. – Ja sam dobila na Viber navodno provaljen kombinovani test, odgovorno tvrdim, ovo što sam ja dobila nije test kombinovani, ostala je još jedna provera. Proveravamo da li je to test, ali svakako imamo rezervnu varijatnu – rekla je Nedeljković u utorak ujutro. Istakla je i da se Ministarstvo “svim silama i snagama truditi da onaj ko je ovo hteo da zloupotrebi ne uspe u tome”.

Prenela je poruku ministra Šarčevića koji se nalazi u Banjaluci: – Svako ko je odgovoran poneće debeo teret odgovornosti, istražićemo do najsitnijih detalja ko je ugrozio polaganje završnog ispita i ovo učinio deci poruka je ministra Šarčevića. U medijima se jutros pojavila informacija da su čitaoci poslali navodno prekucana pitanja iz kombinovanog testa, koji osmaci treba da polažu sutra, uz ogradu da su to nezvanična saznanja. 

Akademac: I nauka i biznis

Činjenica je da je budući Naučno tehnološki park u okviru kampusa u Novom Sadu – samo odgovor na aktuelne potrebe studenata, naučnih radnika i privrednika. Na pitanja studenata o izgradnji ovog fundamentalnog zdanja, odgovaro je u nedelju u najnovijoj emisiji  Akademca, prof.dr Rade Doroslovački-dekan Fakulteta tehničkih nauka. Pitanja su bila:  Na koji način će se studenti FTN ali i drugih fakulteta ubuduće ostvarivati? Da li će Naučno tehnološki park biti mesto susreta teorije i prakse? Šta će za studente značiti blisko prisustvo start ap firmi i razvojnih kompanija ? Koliki deo NTP-a je u vlasništvu Fakuletea tehničkih nauka od postojećih 25 000m2 ? Na koji način će FTN ali i izgradnja NTP-a doprinete smanjenju odlaska školovanog kadra iz Srbije? Kako se student FTN-a našao u inženjerskoj ekipi koja učestvuje u radu tehničke pripreme radeći paralelno i na svom master radu? Kako će fakultet rešiti odlazak svog kadra u kompanije zbog većih honorara?

U emisiji su predstavljene i dve neobične studentkinje koje su svoje pasije pretvorile prvo u hobije a onda i u odličan izvor prihoda, makar i za održivost te iste pasije!? Emisiju možete pogledati na prvom kanalu RTV Vojvodina  i na odloženo.

Šta najčešće biraju osmaci

Temom; Šta najčešće pitaju osmaci kada im se otvore vrata neke srednje škole, o čemu razgovaraju sa starijim drugarima i koliko zapravo imaju informacija o upisu – teme su novog izdanja emisije za male maturante” bavila se poslednja emisija RTV1 “Ja biram”.  Ovoga puta svoja vrata za buduće učenike otvorila je Tehnička škola „Mileva Marić Ajnštajn”. Tinejdžerke Mila i Sara nisu baš imale vremena da se vide „uživo” ali ih to nije sprečilo da ćaskaju mobilnim telefonima, ovoga puta imale su ideju da posete nekadašnji dvorac, a sada kulturnu stanicu Eđšeg koja je sve češće mesto okupljanja mladih i kreativnih ljudi. Emisiju možete pogledati na RTV Vojvodina 1 i na odloženo.

Medicinski fakulteti Srbije zajedno u Kosovskoj Mitrovici

Sastanak Zajednice fakulteta medicinskih nauka Srbije održan je u ponedeljak u Dekanatu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a najavljena su nova ulaganja u zdravstveni sistem kao i izgradnja novih kliničko-bolničkih centara. Dekan Medicinskog fakulteta u Prištini i predsedavajuća Zajednice Suzana Matejić podsetila je da je ta Zajednica osnovana upravo u Kosovskoj Mitrovici 2004. godine te da je reč o prvom sastanku koji se tu održava od osnivanja. Matejić je ukazala da se skup održava pod pokroviteljstvom prištinskog univerziteta, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i resornih ministarstava, kao i da sednici prisustvuju dekani svih medicinskih, stomatoloških i farmaceutskih fakulteta Srbije, kao i pridruženi članovi iz Foče i Podgorice.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović je naveo da kroz različite programe i projekte Vlada Srbije posredstvom te Kancelarije i resornog Ministarstva zdravlja dugi niz godina kontinuirano radi na podizanju ukupnih zdravstvenih kapaciteta. Jović je rekao da je osnovni uslov ostanka i opstanka srpskog življa na prostoru KiM zdravstveni sistem koji može da odgovori svim izazovima, a koji su na tom prostoru veći i snažniji nego bilo gde u centralnoj Srbiji.

Koncert mladih Novosađana “Naš svet” u Studiju M

Škola muzike Melodis (Melodies) osnovana je septembra meseca 2013. godine, sa ciljem da muzičkim obrazovanjem dece i mladih Novosađana promoviše muzičku kulturu u Novom Sadu i učestvuje u kulturnim događanjima kada god je to moguće. Njihov ovogodišnji završni koncert koji nosi naziv „Naš svet“, biće održan u Studiju M u četvrtak 20. juna u 18 časova.  Za šest godina postojanja, u gradu su imali na stotine nastupa, na Festivalu meda, u okviru programa obeležavanja Dečije nedelje, na manifestaciji U susret praznicima, na manifestacijama povodom Dana ljubavi, 8. marta, na Sajmu pčelarstva, na festivalu Baby Exit, na Zmajevim dečjim igrama, na festivalu Winter fest, Zov ravnice itd., kao i nekoliko televizijskih snimanja na Radio – televiziji Vojvodine. Na koncertu učestvuju polaznici ove škole, deca uzrasta od 1 – 10 godina koja će pevati pretežno njihove autorske pesme, a u trajanju od oko 45 minuta.

Mladi Kikinđani – čuvari baštine

U okviru Dana evropske baštine, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekcija muzejskih pedagoga pri Muzejskom društvu Srbije sproveli su konkurs pod nazivom “Nedelja stvaralaca evropske baštine”.  U skladu sa propozicijama koje je postavio Savet Evrope, konkurs je bio otvoren za mlade od 12 do 18 godina, a od ukupno 43 rada iz Srbije, u konkurenciji se našlo i 11 mladih autora iz Kikinde.

Propozicije Konkursa podrazumevale su da učesnici posete muzej, galeriju, spomenik, znamenito mesto, arheološki ili neki drugi lokalitet koji se bavi nasleđem, da napišu kratku priču, uz propratne fotografije ili da to urade u video formi. “Na taj način su svi oni istražili deo svog nasleđa i to su prezentovali ne samo Srbiji, nego i čitavoj Evropi. Svi ovi radovi su vidljivi na sajtu “Evropski dani baštine”           https://www.youtube.com/watch?v=ozv4z1d5XiA

Parakvad poklonio kućicu za čepove školi u Velikom Središtu

Udruženje “Parakvad” Vršac uručilo je 12. juna kućicu za sakupljanje čepova OŠ “Branko Radičević”, vrtićkom odeljenju u Velikom Središtu u okviru akcije Sakupi humani čep. Nakon uspešne akcije koja je realizovana marta meseca, i u kojoj je ambulanti u Velikom Središtu donirano pomagalo, invalidska kolica za teže pacijente, Udruženje Parakvad Osnovnoj školi, pri kojoj se nalazi i vrtić, poklonilo je Kućicu za sakupljanje čepova. Direktor i nastavno osoblje imaju više razloga da budu ponosni na svoje đake koji revnosno, i nakon završene akcije sakupljaju čepove. I najmlađi su uspeli, ne samo da se priključe akciji, već i da uključe najstarije.

Vremeplov: Umrla Klara Cetkin

Na današnji dan 20. juna 1933. godine umrla je nemačka revolucionarka Klara Cetkin, član međunarodnog radničkog pokreta. Organizovala je 1907. godine prvu međunarodnu konferenciju žena. Na njen predlog 8. mart je proglašen Međunarodnim danom žena.

Vremeplov: Rođen Marko Ristić

Srpski  pisac i diplomata Marko Ristić, istaknuti teoretičar beogradske nadrealističke grupe i jedan od predstavnika moderne i avangarde u srpskoj književnosti između dva rata rođen je na današnji dan 20. juna  1902. godine Od 1945. do 1951. bio je ambasador Jugoslavije u Parizu. Dela; “Od sreće i od sna”, “Bez mere”, “Nox microcosmica”.

Vremeplov: Kraj srpske srednjovekovne države

Na današnji dan 20. juna 1459. godine Turci su zauzeli utvrđeni grad Smederevo, poslednje uporište srpske srednjovekovne države, čime je ona i formalno izgubila samostalnost i potpala pod vlast Osmanskog carstva. 

Vremeplov: Ubijen Pančo Vilja

Na današnji dan 20. juna 1923. godine ubijen je meksički revolucionar Fransisko Pančo Vilja, vođa seljačkog pokreta u revoluciji od 1910. do 1917. Proglašen je za meksičkog nacionalnog junaka 1966.

Vremeplov: Prvi parobrod preplovio Atlantski okean

U engleski grad Liverpul na današnji dan 20. juna 1819. godine uplovio je brod “Savana”, prvi parobrod koji je preplovio Atlantski okean. Putovanje od američke luke Savana (Džordžija) trajalo je 27 dana i 11 časova.

Vremeplov: Umro Emanuel Siejes

Na današnji dan 20. juna 1836. godine umro je francuski revolucionar i sveštenik Emanuel Žozef Siejes, jedan od vođa Francuske revolucije i osnivača Jakobinskog kluba. Odigrao je ključnu ulogu u državnom udaru 1799. kojim je na vlast došao Napoleon Bonaparta.

Vremeplov: Rođen Frederik Hopkins

Engleski biohemičar Frederik Gaulend Hopkins, jedan od osnivača nauke o vitaminima rođen je na današnji dan 20. juna 1861 godine. Sa holandskim lekarom Kristijanom Ajkmanom, podelio je 1929. Nobelovu nagradu za medicinu.

By admin