Vesti – 05.09.2019.

Drugi upisni rok na fakultetima

Na fakultetima i visokim školama strukovnih studija na kojima je još ostalo mesta 2. septembra je počeo drugi upisni rok. Dokumenta su se podnosila početkom nedelje, a  juče su počeli i prijemni ispiti za drugi upisni krug na fakultetima u Srbiji. Prijemni  ispiti se završavaju danas. Preliminarna lista drugog upisnog kruga na fakultetima biće objavljena 6. septembra, a upis se završava do 15. septembra.

Nepopunjeno  9.110 mesta na državnim  univerzitetima

Studenti koji se nisu upisali na neki od fakulteta u Srbiji mogu to učiniti u drugom upisnom roku, i to za početak prijavom od 2. i 3. septembra. Kandidati imaju na raspolaganju 9.110 slobodnih mesta na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a prijemne će polagati već 5. i 6. septembra. Upis će trajati tokom celog meseca, a fakulteti će pojedinačno objaviti tačne detalje i termine upisa.

Druga šansa za upis, mnogi fakulteti su u igri

U Beogradu je 955 nepopunjenih mesta na budžetu na fakultetima Univerziteta u Beogradu, kao i na 2.214 samofinansirajućih mesta Slobodnih mesta ima na Poljoprivrednom, Filološkom,Šumarskom, Ekonomskom, Fizičkom, Rudarsko-geološkom, Pravnom fakultetu…

Bulat: Ima i 1.000 mesta i na budžetu

“Veliki broj budžetskih i samofinansirajućih mesta ostao je na Šumarskom fakultetu, gde je od 345 mesta ostalo nepopunjeno 238 (96 budžetskih, 142 samofinansirajuća), dok je na Fizičkom od 155 mesta, 96 nepopunjeno. Mesta ima i na Poljoprivrednom fakultetu i za drugi upisni krug, ostalo je 170 budžetskih i 314 samofinansirajućih mesta. Na Rudarsko-geološkom fakultetu ostalo je 102 budžetska i 57 samofinansirajućih mesta, a budžetskih i samofinansirajućih mesta ostalo je i na Građevinskom i Tehnološkom fakultetu. Samofinansirajućih mesta ostalo je i na Ekonomskom i na Pravnom fakultetu”, objasnio je prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Petar Bulat. Bulat dodaje da je pravo iznenađenje da je i na Stomatološkom fakultetu ostalo slobodnih mesta. “Na prvom upisnom krugu vladalo je veliko interesovanje za Stomatološki, na jedno upisno mesto čak tri kandidata, a sada imamo 20 slobodnih mesta, ali na samofinansiranju. Studenata je manje iz godinu u godinu i sva ova slobodna mesta treba da iskoriste srednjoškolci kako bi u budućnosti postali akademski građani”,  rekao je Bulat.

Na Kragujevačkom univerzitetu slobodno još  1.151 mesto

Ko želi da studira na nekom od fakulteta Kragujevačkog univerziteta, imaće priliku da se bori za neko od 1.151 mesto. O trošku države može da studira još 357, dok preostalih 794 mogu da upotpune studenti koji studiraju o svom trošku.

UNS: Ostalo 2.139 slobodnih mesta

Na Univerzitetu u Novom Sadu ostalo je 2.139 mesta, i to budžetskih 682 i 1.457 samofinansirajućih. Od toga budući brucoši drugu šansu mogu da potraže na Pravnom fakultetu, pet budžetskih i 346 samofinansirajućih. Takođe, ostalo je dosta mesta i na Prirodno-matematičkom fakultetu, ukupno 220, od toga je 171 budžetskih mesta i 99 samofinansirajućih.

Na Univerzitetu u Prištini (K. Mitrovica)  1.086 slobodnih mesta

Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ostalo je ukupno 1.086 slobodnih mesta, od toga je 515 budžetskih, i 571 samofinansirajućih.

Državni univerzitet u N. Pazaru: Najviše mesta za matematičke, ekonomske i tehničke nauke

Na državnom univerzitetu u Novom Pazaru najviše slobodnih mesta ima na departmanima za matematičke, ekonomske i tehničke nauke, ukupno 306 mesta, od čega je 210 na budžetu i 96 na samofinansiranju. Ubedljivo najviše slobodnih mesta na budžetu ima na Prirodno-matematičkom fakultetu – 154.

Nova školska godina: Prvaka 6.000 manje

Ove školske godine prvi put u klupe osnovnih škola sešće 63.371 đak prvak, što je za šest hiljada manje nego protekle godine. Broj blizanaca koji ovog septembra počinje sa pohađanjem osmoletki iznosi 2.286 đaka. U 204 škole biće uvedena jednosmenska nastava i to u prepodnevnim satima, dok će učenici poslepodne imati mogućnost da učestvuju u različitim radionicama. Ministarstvo prosvete osmislilo je 50 aktivnosti na koje će učenici moći da utroše popodne. Dodatnu nastavu moći će da pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, ukoliko to žele.

Šta sve čeka đake od ove školske godine?

Prva u nizu novina u školama jeste elektronski dnevnik, koji je od ove godine uveden u svih 1.800 osnovnih i srednjih škola, koliko ih ima u Srbiji. Uvođenjem e-dnevnika, roditelji dobijaju uvid u sve ocene i izostanke svoje dece. Kao prednost ovog sistema navodi se to da roditelji u svakom momentu mogu da imaju uvid u ocene i izostanke svoje dece, a kako je nastavnicima onemogućen uvid u ocene iz drugih predmeta, ocenjivanje bi trebalo da bude realnije i objektivnije.

Osim e-dnevnika, đaci u 500 škola imaće i digitalne učionice, koji će đacima omogućiti da im nastava bude zanimljivija i interaktivnija.

Osnovci će se susresti i sa novim školskim predmetima, poput tehnike i tehnologije, fizičkog i zdravstvenog, kao i računarstva i informatike za učenike nižih razreda osnovne škole, a novina koja izaziva najviše pažnje je državna matura, odnosno novi završni ispit za srednjoškolce.

Izmene u školstvu će se ticati i ekskurzija, te će tako osnovci nakon povratka sa ekskurzije imati obavezan referat o tome gde su išli i šta su tamo videli. Svaki autobus koji prevozi đake moraće da ima ima pojas za vezivanje, a za putovanje koje traje duže od dva dana roditelji će dostavljati podatke o zdravstvenom stanju učenika.

Pomozite deci da se prilagode

Vrlo je bitno deci pomoći da se nakon raspusta ponovo vrate u školske klupe, a đacima prvacima da se školi prilagode. Deci je važno objasniti da sa početkom škole dolaze i nove obaveze. Napravite sa detetom raspored aktivnosti kako bi bilo organizovanije, ali mu i na ličnom primeru pokažite kako treba da se ponaša. Kada su u pitanju đaci prvaci, potrebno je da pre polaska u školu znaju osnovne stvari, poput toga kako da vežu pertle, da pravilno drže olovku i pristojno se ponašaju. Iako ne moraju nužno da znaju da čitaju i pišu, deca bi pre polaska u prvi razred trebalo da imaju razvijene predčitalačke veštine, koje će im omogućiti učenje čitanja i pisanja.

Šarčević: Uskoro jedan predmet – jedan udžbenik

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da resorno ministarstvo planira da izdavačima propiše šta je redovan udžbenik, a šta su dodatna i pomoćna nastavna sredstva tako da za jedan predmet postoji osnovni udžbenik, a da ostalo štivo koje prati predmet bude u digitalnoj formi. Povodom vesti da će naredne godine biti 10.000 novih digitalnih učionica, ministar za “Kurir” kaže da je prelazak na digitalne modele učenja jedan je od načina da udžbenici budu jeftiniji, a za to su potrebne digitalne učionice. Kaže i da se svake naredne godine planira još po 10 000 digitalnih učionica i time će sve biti za tri godine digitalizovane i imaćemo 30 000 pametnih učinioca. Najavljuje i da bi od 1. septembra 2020. godine računarstvo trebalo da postane obavezan predmet od prvog do četvrtog razreda, a projekat “Od igre do računara” će ostati za predškolski uzrast. Ministar je naveo i da je drugi način za jeftinije udžbenike đačka zadruga. “Ima prostora, đačke zadruge mogu sa cenom da idu i 30 odsto niže”, kaže ministar i dodaje da se insistira na osnivanju đačkih zadruga jer to nije biznis u školi, već učenje o preduzetništvu. Upitan da li ima prostora da svi prvaci u Srbiji dobiju besplatne knjige kaže da se nada, ali da ne može da da čvrsto obećanje. “To zavisi od svih nas, postoje budžetske linije i na republičkom i na lokalnom nivou. Tamo gde želi lokalna samouprava da se uključi niko ne brani. Naprotiv, idemo sinhronizovano”, kaže Šarčević. On ističe da država svake godine izdvaja sve veća sredstva i da će to iz godine u godinu moći da bude i bolje. “Mi smo uspeli prošle godine da proširimo kategorije onih koji imaju pravo na besplatne udžbenike, tako da to pravo ostvaruju i porodice sa troje i više dece”, kaže ministar.

Dodaje da se pravi mreža i to radi Ministarstvo telekomunikacija, a dok će oni raditi jedinstveni informacioni sistem u prosveti. Upitan da li će biti povećanja plata u prosveti kaže da je to u sklopu povećanja plata svih zaposlenih u javnom sektoru i da je to više puta najavljivao predsednik države. “Ko će i koliko imati povećanje za obrazovanje još nisam čuo niti smo imali sastanke koji o tome govore”, precizira Šarčević. Objašnjava da će i kroz zakon o platnim razredima prosvetni radnici u svakom narednom povećanju imati malo više, a ovo bi bilo peto povećanje za tri godine. Ministar ocenjuje i da se generalno položaj zaposlenih u prosveti poboljšava iz godine u godinu.

“Večitim studentima” još dve godine

Studentima koji su upisali studije po starom programu biće produžen rok za završetak studija za dve godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Rok će biti produžen na zahtev Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije. Na dnevnom redu Skupštine Srbije po hitnom postupku naći će se Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje će omogućiti da se to primeni u praksi, navedeno je u saopštenju. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvalo je fakultete koji nemaju tehničkih mogućnosti da tu meru sprovedu u potpunosti da se jave ministarstvu kako bi se našlo zajedničko rešenje za prevazilaženje te situacije.

Za novosadske brucoše 1.000 mesta u domovima

Za one koji neće studirati u rodnom mestu, bliži se vreme kada će morati da pronađu mesto gde će boraviti tokom studentske godine u nekom univerzitetskom gradu. Omiljena destinacija je svakako studentski dom, zbog cene smeštaja, ali i drugih pogodnosti. Za studente prve godine svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ove godine je obezbeđeno oko 3.000 mesta, a očekuje se da će ih se prijaviti oko hiljadu, a zbog velikog interesovanja, kao i prethodnih godina, svaki treći će dobiti smeštaj u domu. “Utisci su, što se tiče domova, jako dobri, zato što je za relativno, za relativnu malu cenu, možete da dobijete jako dobre stvari koje trenutno ne možete trenutno nigde da dobijete, nigde u Novom Sadu, čak ni na nekim jeftinijim i manjim mestima, ovakav kvalitet stanovanja, jednostavno nema nigde”, kažu studenti. “Aplicirao sam prvi put ove prethodne godine, uslovi su sasvim, sasvim adekvatni, znači prostor je ok, naravno s razmerom koliko mi plaćamo sve ovo”, kažu studenti.

Za mesto u domu od presudnog je značaja ostvareni uspeh u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomski status porodice kandidata. Studentima starijih godina broj bodova se računa na osnovu uspeha ostvarenog na fakultetu. “Treba da pripreme neophodnu dokumentaciju, to je pre svega prijava na konkurs koji studenti popunjavaju i nose na fakultet gde se overava. Uz prijavu treba da se preda uverenje o prihodu po članu domaćinstva za prvih šest meseci tekuće godine. Uverenje sa fakulteta da je student upisao prvu godinu prvi put na teret budžeta i overene kopije svedočanstva iz sve četiri godine iz srednje škole”, kaže Marijana Milinković, šef Službe smeštaja. “Kad ostvarite pravo na smeštaj, znači useljavate se u jedan od studentskih domova, sve sobe su uglavnom dvokrevetne, imamo nešto jednokrevetnih, svaki student ima besplatni internet, imamo zajedničke prostorije, učionice, biblioteke, ono što je sve pripada jednom školskom načinu života”, kaže Steva Lazarević, zamenik direktora Studentskog centra Novi Sad.

Konkurs za studentske domove traje od drugog do 16. septembra, a sve potrebne informacije budući studenti mogu dobiti u službi smeštaja i na sajtu www.scns.rs. Prvu preliminarnu listu mogu očekivati već 16. septembra, a ukoliko nisu zadovoljni rezultatima, imaju pravo žalbe u roku od osam dana od objavljivanja liste.         https://www.youtube.com/watch?v=pE5HiHKsnx4

“Evropska noć istraživača” i u 6. gradova Vojvodine

U više od 370 evropskih gradova i čak 29 gradova Srbije poslednjeg petka ovog meseca, 27. septembra, biće održana “Evropska noć istraživača”, najveća naučna zabava u Evropi – najavljeno je u EU info centru u Beogradu. U pojedinim gradovima Srbije program će biti nastavljen i u subotu, 28., od 16 do 20 časova.

Šta se očekuje od jednosmenskog rada u školama?

Jednosmenski rad u školama počinje 16. septembra u 204 škole i 111 izdvojenih odeljenja u Srbiji. Škole koje su učesnice tog pilot projekta morale su da ispoštuju infrastrukturne uslove, poput posedovanja kuhinje i prostorija za različite treninge i radionice. Od 8 do 16.30 trajaće boravak za svu decu koja to budu želela i to besplatno. Šta se očekuje od tog projekta, u priči novinarke RTV Sanje Čavić. https://www.youtube.com/watch?v=LhLQlf_e-IA

Uspešno završen projekat “Snimam nauku”

Projekat „Snimam nauku“, međunarodni projekat promovisanja primera dobre nastavne prakse kreatinih i inovativnih nastavnika u oblasti stvaranja kvalitetnog obrazovnog videa, nakon četvoromesečnog rada završen je poslednjeg dana avgusta. Bila je to velika interaktivna radionica u virtuelnom prostoru sa ciljem razvoja i unapređenja digitalnih kompetencija učesnika u vaspitno-obrazovnom procesu. Kako se digitalne kompetencije odnose na znanja, veštine i stavove o digitalnoj tehnologiji: njihovo poznavanje, efikasno korišćenje i pozitivne stavove, ali i kritički odnos prema značaju i njihovom uticaju, one ne podrazumevaju samo računar i internet, nego sve digitalne medije. Otvoren za sve nastavnike, bez obzira na državu i jezik, bio je to specifičan oblik nestandardne komunikacije nastavnika i njihovih učenika, ali i samih kolega.

Više od 320 nastavnika škola doakademskog nivoa iz Srbije i pet susednih zemalja Jugoistočne Evrope, Pakistana, Kenije, Turske, Egipta, Meksika, Nepala, Iraka, Libana, Tunisa i Filipina, kroz deset obaveznih segmenata i stalno otvorene teme “eksperimet”, “naučno popularno” i “otkrića”, korišćenjem WEB alata kreativno su iskoristili dane letnjeg raspusta i u prijatnoj atmosferi, kroz projektnu formu koja je još uvek nova kod nas.

Koliko je projekat bio obiman ukazuje i statistika da je bilo preko 1.100 objava, 2.700 komentara i 13.500 reakcija. Otuda i visoka ocena evaluacije i očekivanje da će se projekat uskoro nastaviti sa novim sadržajima i izazovima. “Potpuno drugačiji od projekata u kojima sam učestvovala. Veoma zanimljiv i jedinstven, a opet sveobuhvatan i neopterećujući. Uživala sam”, ocena je jedne od učesnica projekta prilikom završne evaluacije.

Svi učesnici dobili su sertifikate za učešće, a posebno aktivni i distingtivne sertifikate”, kaže profesor Dejan Kreculj, pedagoški savetnik kovinske “Zmajeve” osnovne škole, autor i voditelj ovog projekta.

Nagrade za najbolje staropazovačke đake

Opština Stara Pazova nagradila je vrednim robnim i novčanim nagradama oko 250 najboljih učenika iz svih škola u opštini, i to za postignute uspehe u prethodnoj školskoj godini, na međunarodnim, republičkim i okružnim takmičenjima, učenike generacije, takođe su nagrađeni i ekipno.  Za rad sa đacima nagrađeni su i njihovi mentori.          https://www.youtube.com/watch?v=ADTzaav0xZ0

Na centralnom Kosovu 300 prvaka dobilo školski pribor

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović sa saradnicima u utorak  je prvacima na centralnom Kosovu uručio školski pribor. Opština Gračanica je i ove godine, kao i prethodne, svim đacima sa teritorije lokalne samouprave  i centralnog Kosova koji su ove godine upisali prvi razred poklonila školski pribor. Podeljeno je preko 300 paketa osnovnog školskog pribora, koji je obezbedilo Odeljenje za obrazovanje. Popović je, zajedno sa direktorkom obrazovanja Brankicom Nićić, pribor prvo podelio prvacima u OŠ “Knez Lazar” u Donjoj Gušterici, kojih je ove godine 54. “Ovo je najlepši dan u našoj opštini, dan kada dobijamo novu generaciju. Ove godine na centralnom Kosovu imamo preko 300 prvaka i Opština Gračanica je za sve njih obezbedila pribor. Ove osmehe niko ne može da zameni, ovi mališani su naša budućnost, nešto što moramo da pazimo i negujemo, kako bi postali dobri ljudi i kako bi njima mogli da se ponosimo”, kazao je Popović čestitajući im polazak u školu, javio je portal Kosovo onlajn.

Direktorka obrazovanja Brankica Nićić istakla je da će svaki prvak na centralnom Kosovu dobiti školski pribor. “Školski pribor dobiće deca u Plemetini, Prilužju, Brnjici, Starom Gracku… Bez obzira što su da deca van teritorije Opštine Gračanica ona svakako zaslužuju da dobiju i budu obradovana ovakvim prigodnim poklonom”, kazala je Nićić. Direktor OŠ “Knez Lazar” Dragan Maksimović zahvalio je, u ime đaka i roditelja, na poklonima koje su predstavnici opštine Gračanica uručili prvacima u toj školi. “To je pokazatelj da Opština misli na svoje najmlađe i da se maksimalno trudi da obezbedi što bolje uslove za proces obrazovanja. U našoj školi ima 470 učenika, a ove godine upisali smo 54 prvaka, što je na prošlogodišnjem nivou”, kazao je Maksimović.

Popović i direktorka Nićić potom su u pratnji predsednika privremenog organa SG Priština u Gračanici Ljubinka Karadžića školski pribor podelili prvacima u Lapljem Selu, gde je upisano 54 i u Gračanici, gde je upisano 85 prvaka. Popović je reko da će lokalna samouprava nastaviti sa ulaganjima u obrazovanje, odnosno sa stvaranjem boljih uslova za školovanje.

Nakon što prvacima u Osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici uručio školski pribor, Popović je obišao školsku zgradu koja je ove godine kompletno renovirana sredstvima iz opštinskog budžeta. “Jedan od naših prioriteta je stvaranje što boljih uslova za obrazovanje naše dece. Prošle godine smo kompletno rekonstruisali školu ‘Knez Lazar’ u Donjoj Gušterici. Ove godine to činimo sa školom ‘Kralj Milutin’ u kojoj je rekonstruisana kompletno unutrašnjost objekta, postavljene su nove table, zamenjeni podovi, vrata i kompletan inventar”, kazao je Popović. Osim toga, kazao je, u toku su intenzivni radovi na proširenju kapaciteta, rade se nove prostorije i učionice, škola će primiti više đaka što, kako je rekao, posebno raduje. Dodao je i da je u planu rekonstrukcija školskog atriuma.

Srbija na sajmu knjiga u Moskvi

Srbija, predstavljanjem nacionalnog štanda, učestvuje na 32. Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi, koji se održava od 4. do 8. septembra 2019. Glavna tema srpskog nastupa je 810. godišnjica od nastanka Studeničkog tipika Svetog Save, kao i 800. godišnjica od sticanja srpske crkvene samostalnosti. O novom reprezentativnom izdanju znamenitog spisa, objavljenom u manastiru Studenica na četiri jezika, govoriće prof. dr Maja Anđelković, sa Univerziteta u Kragujevcu, jedan od urednika i priređivača, kao i prevodilac Svetlana Luganska. Osim na Sajmu, Studenički tipik biće predstavljen i u Centru slovenskih kultura, kao i u Biblioteci inostrane literature “M. I. Rudomino”. Kao cela ova godina u srpskoj kulturi, nastup Srbije na Sajmu u Moskvi biće u znaku niza značajnih godišnjica srpskih pisaca. Navršava se 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića, 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića, 30 godina od smrti Danila Kiša, 70 godina od smrti Rastka Petrovića, 120 godina od rođenja Radeta Drainca, stota je godišnjica od objavljivanja prekretničke zbirke pesama Lirika Itake Miloša Crnjanskog.

Na moskovskom sajmu biće predstavljena edicija “Serbika” (prevodi savremene srpske proze i poezije) izdavačke kuće Skitija, kao i izdanja “Aleteje” objavljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Posebno predstavljanje imaće Beogradski sajam knjiga a na programu je i autorski nastup književnice Vesne Kapor. Kao prateći program, u Domu ruske dijaspore “Solženjicin” biće otvorena izložba “Sergej Solovjov: konjanik i stripar” prof. dr Irine Antanasijević. Okrugli sto “Savremena književnost Rusije o Srbiji i Srbije o Rusiji” biće održan završnog dana u klubu “Falanster”, a učestvuju književnici i kritičari Boris Kuprijanov, Vladimir Šurigin, Maksim Surkov, Jevgenije Baranov, Ivan Naumov, Mihail Polikarpov. Ceo nastup praćen je i posebnim tematskim izdanjima Nacionalne revije “Srbija” na ruskom i engleskom jeziku.

Pored glavnih tema nacionalnog nastupa, posebno je istražena viševekovna percepcija Rusije u srpskoj književnosti i Srbije u ruskoj. Veoma je zanimljiv i temat o Lazaru Srbinu, “prvom krotitelju ruskog vremena”, zagonetnom učenjaku iz XV veka koji je u moskovskom Kremlju napravio prvi mehanički časovnik u istoriji. Predstavljeni su i savremeni književnici Dragan Jovanović Danilov iz Srbije i Berislav Blagojević iz Republike Srpske. Dizajn štanda, produkciju svih pratećih publikacija, kao i ukupnu kreativu u nastupu Srbije u Moskvi, na najvećoj i najstarijoj manifestaciji te vrste u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji, uradili su “Princip Pres” i Nacionalna revija “Srbija”.

Vremeplov: Umro Jovan Ristić

Na današnji dan 5. septembra 1899. godine  umro je srpski državnik i istoričar Jovan Ristić, vođa desnog krila Liberalne stranke, jedan od najznačajnijih srpskih diplomata 19. veka. Uspešno je vodio pregovore s Turcima o oslobađanju srpskih gradova, bio je predstavnik Srbije na Berlinskom kongresu 1878, dva puta regent i tri puta premijer. Napisao je “Diplomatsku istoriju Srbije 1875-1878”.

Vremeplov: Umro Slavko Leovac

U Beogradu je 5. septembra 2000. godine umro Slavko Leovac, predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, jedan od najistaknutijih književnih kritičara i istoričara srpske književnosti u drugoj polovini 20. veka. Najznačajnija dela: zbirke eseja “Svetlo i tamno”, “Mit i poezija”, “Metamorfoze”.

Vremeplov: Rođen Tomazo Kampanela

Na današnji dan 5. septembra 1568. godine rođen je italijanski filozof, dominikanac Tomazo Kampanela, zastupnik utopijske filozofije. Optužen da širi jeretičku nauku, osuđen je 1599. godine na doživotni zatvor. Oslobođen je nakon 27 godina na intervenciju pape Urbana VIII. Svoj ideal države opisao je u delu “Grad sunca” koje je postalo udžbenik utopijske filozofije.

Vremeplov: Umrla Majka Tereza

U Kalkuti je 5. septembra 1997. godine umrla Majka Tereza, misionarka koja je život posvetila siromašnim i bolesnim. Za svoj humanitani rad dobila je 1979. godine Nobelovu nagradu za mir. Albanka cincarskog porekla rođena je u Skoplju. 1928. godine stupila je u družbu Majke Božije od Loreta u Irskoj, a potom je u Kalkuti 1950. godine osnovala novu družbu Sestre misionarke ljubavi.

Vremeplov: Umro Ogist Kont

Francuski filozof i matematičar Ogist Kont, jedan od osnivača filozofije pozitivizma i sociologije (“Kurs pozitivne filozofije”, “Sistem pozitivne politike”), umro je na današnji dan 5. septembra 1857. godine.

Vremeplov: Rođen Radakrišnan

Na današnji dan 5. septembra 1888. godine rođen je indijski filozof i državnik Sarvepali Radakrišnan, profesor filozofije na univerzitetima u Madrasu, Kalkuti, Čikagu i Oksfordu, ambasador u Moskvi 1939, potpredsednik Indije od 1952. i predsednik od 1962. do 1967. Najviše ga je zaokupljala religija, etika, istorija filozofije i kulture i mogućnost objedinjenja civilizacijskih i kulturnih vrednosti Istoka i Zapada. Koristeći se komparativnom metodom u istoriji filozofije, nastojao je da pokaže značajnu ulogu indijskog nasleđa u mogućnoj kulturnoj renesansi jedinstvene svetske kulture. Dela: “Indijska filozofija”, “Istočna religija i misao Zapada”, “Religija  i društvo”, “Kalki, ili budućnost civilizacije”, “Istorija Istočne i Zapadne filozofije”.

Bolest je bila jača: Preminuo dečak(10) koji je ujedinio Srbiju

Desetogodišnji Rade Peurača iz Sombora kome su lekari dijagnostifikovali karcinom pankreasa, nažalost, izgubio je bitku sa opakom bolešću. On je u subotu preminuo na klinici u Istanbulu, gde je pre desetak dana otputovao na lečenje. Rade je do marta 2019. godine bio veselo, živahno i zdravo dete, velika pričalica. Trenirao je džudo i uživao u druženju sa drugarima. Bezbrižno detinjstvo prekinuo je bol u stomaku. A onda je njegove roditelje zabrinuo bol u stomaku koji je Rade imao, te ga odvode kod lekara koju su posumnjali na problem sa slepim crevom zbog čega se odlučuju za operaciju.  Međutim, iako je započeo operaciju, doktor saopštava roditeljima da se radi o mnogo ozbiljnijem problemu – tumoru na pankreasu. Mali junak Rade hrabro je podneo ceo ciklus hemioterapija i činilo se da sve ide u dobrom smeru kada je u pitanju njegovo lečenje Nakon magnetnog snimanja lekari odlučuju da je urade hiruški zahvat radi odstranjivanja tumora na pankreasu.  Ali, prilikom operacije uviđaju nove probleme maligniteta i tada mališanu uspostavljaju konačnu dijagnozu – neuroendokrini karcinom pankreasa sa karcinozom na trbušnoj maramici.

Kako u našoj zemlji nije bilo moguće nastaviti sa lečenjem bolesti koja je dečaku dijagnostifikovana, nakon brojnih humanitarnih akcija, Rade odlazi pre desetak dana u kliniku u Istanbulu. Turski lekari ustanovili su drugačiju dijagnozu i ispostavilo se da boluje od neuroblastoma, tj. tumora nervnih završetaka. Nažalost, mali junak nije izdržao i u subotu je preminuo na klinici u Istanbulu.

Tužna vest o smrti njihovog sugrađanina pogodila je Somborce, ali mnoge druge širom Srbije koji su početkom avgusta udružili svoje snage i organizovali brojne humanitarne akcije prikupljanja pomoći za Radetovo lečenje u inostranstvu. Veliki broj njih se od malog heroja oprostio na društvenoj mreži Fejsbuk, uz reči “Počivaj u miru, anđele”.

Desetar  spasao dete iz saobraćajke kod Žednika

Ministar odbrane Aleksandar Vulin primio je u utorak  desetara Uroša Ždera, vozača vojnog saniteta iz Odeljenja za zdravstvenu zaštitu 17. mehanizovanog bataljona Prve brigade Kopnene vojske iz Bačke Topole, koji se u ponedeljak  hrabro poneo spasavajući život dečaku povređenom u teškoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu Novi Sad – Subotica, kod mesta Stari Žednik. Nakon udesa kamiona i automobila marke “audi” austrijskih tablica, u kojem su stradala trojica muškaraca, na mesto nesreće naišao je desetar Ždero u vozilu vojnog saniteta. “Vozeći u pravcu Subotice, od saobraćajnog policajca saznao sam za težak udes na putu i za povređenog dečaka. Ni trenutka se nisam dvoumio. Pretičući kolonu vozila uspeo sam da dođem do mesta nesreće, smestim dete koje je bilo u nesvesnom stanju u vozilo i pojurim prema bolnici. Čini mi se da nikada nisam brže vozio u želji da spasem jedan mladi život”, objašnjava desetar Ždero. Dodao je da je dečak povremeno, kad se budio, plakao, a da je najgore bilo što nije bilo jasno koje je povrede zadobio, s obzirom da su njegovi saputnici preminuli na licu mesta. “Strahovao sam da možda ima unutrašnje krvarenje i da neću stići na vreme do najbliže bolnice. Srećom, stigli smo na vreme”, priča desetar.  Kad je završio posao, desetar kaže da je odmah otišao u Opštu bolnicu, gde je saznao da je stanje povređenog dečaka stabilno.

Za plemeniti podvig, ministar Vulin je desetara Ždera nagradio sedmodnevnim boravkom s jednim članom porodice u hotelu “Omorika” na Tari.

Mađarska podiže spomenik Tesli

Mađarska država će u Budimpešti podići spomenik Nikoli Tesli, najavio je juče ministar Mikloš Kašler tokom razgovora sa srpskim kolegom Zlatiborom Lončarem. “Pripremamo se da podignemo Teslin spomenik u Budimpešti. Biće to realističan spomenik u odnosu na onaj podignut Janošu Hunjadiju u Zemunu”, rekao je Kašler. On je nakon poziva Lončara da sa saradnicima zvanično poseti Beograd, izrazio zadovoljstvo što je u julu tokom posete predsednika Mađarske Janoša Adera Beogradu otkiven spomenik Hunjadiju.”Obožavalac sam Beograda iz brojnih razloga, kulturnih i istorijskih”, rekao je Kašler. “Janoš Hunjadi, u srpskom narodu poznatiji kao Sibinjanin Janko, čuven je po učešću u odbrani Beograda 1456. Turci su tada od Beograda bežali do Sofije, a crkvena zvona su zvonila širom Evrope i slavlje je trajalo nekoliko dana. A Turci narednih 65 godina nisu opsedali Beograd”, naveo je mađarski predsednik prilikom posete Beogradu.

Veštačka inteligencija pobedila ljude na testu čitanja

Veštačka inteligencija pobedila je ljude na testu čitanja organizovanom na Univerzitetu Stenford. Program veštačke inteligencije koji je razvio kineski gigant za elektronsku trgovinu “Alibaba” ostvario je prvu pobedu mašine nad čovekom u ovoj oblasti. Test su dizajnirali stručnjaci za veštačku inteligenciju na Stenfordu kako bi izmerili kompjutersku sposobnost za čitanje. “Alibabin” kompjuterski program je prvi koji je pobedio ljudsku rasu. Luo Si, glavni naučnik za obradu prirodnih jezika u “Alibabinom” Odeljenju za istraživanje veštačke inteligencije, nazvao je ovu prekretnicu “velikom čašću”. 

Međutim, on priznaje da će u budućnosti znatan broj radnika izgubiti posao zbog mašina i kompjutera. -Ova tehnologija može biti postupno primijenjena na brojne poslove, kao što su korisnička služba, muzejski vodiči i internet odgovori na medicinska pitanja pacijenata, što će smanjiti potrebu za ljudskom delatnošću, procjenjuje Luo. “Alibaba” je već upotrebio takvu tehnologiju tokom praznika, koristeći kompjutere za odgovaranje na veliki broj pitanja upućenih korisničkoj službi. Pranav Rajpurkar, jedan od istraživača sa Stenforda koji su razvili test čitanja, objavio je na “Tviteru” da “Alibabino” delo predstavlja odličan početak 2018. za veštačku inteligenciju.

About the Author

admin