NSPRV sutra obeležava prosvetarsku slavu i … početak nove školske godine

NSPRV je, prva esnafska organizacija prosvetara u Srbiji, koja je obnovila esnafsku slavu Kraljevskog udruženja srpskih učitelja – Sabor srpskih svetitelja i učitelja, a koju  proslavljali učitelji u modernoj Srbiji. Proslava će i ove godine biti održana u subotu uveče u navečerje Sabora, uz kumove i brojne goste iz javnog i društvenog života. I ovom prilikom podsećamo da je od ustanovljenja ove slave, pa do Prvog svetskog rata, Kraljevsko udruženje srpskih učitelja svoju slavu proslavljalo upravo ovog dana, između ostalog i iz razloga što je jedan deo ove proslave bio posvećen liturgiji na kojoj je služen poseban moleban za đake i njihove nastavnike, kao i zaupokojena liturgija za učitelje koji su preminuli u prethodnom periodu. Tako su se srpski učitelji sećali svih svojih prethodnika, ali i poželeli sve dobro đacima i njihovim nastavnicima na početku još jedne, nove školske godine. Kasnije, i Srbija je prešla na reformisani (Gregorijanski  kalendar, prim.aut.), pa je ova Slava pomalo padala u zaborav sve do momenta kada su  je nastavnici i sindikalci iz NSPRV ponovo ustanovili i otkada je redovno obeležavaju.

Osvećenje kolača biće organizovano u subotu uveče u Somboru u maloj sali Stare gradske kuće sa početkom u 18.30 časova, uz prisustvo rukovodstva Sindikata, predsednika sindikalnih organizacija iz Zapadnobačkog i Severnobačkog okruga, Vojvodine i Republike, predstavnika Ministarstva prosvete, lokalne samouprave i sredstava informisanja.

I ovom prilikom, svim kolegama i zaposlenima u delatnosti obrazovanja želimo da im naredna školska godina bude uspešna i da se i u svojim školama sete i na prigodan način obeleže učiteljski Velikdan, esnafsku slavu – Sabor srpskih svetitelja i učitelja, jer ko slavu slavi, onome i pomaže. Kuma ovogodišnje slave je Marina Graovac, profesorka iz Sombora.

DR Siniša: Plate veće do kraja godine, penzije od 1. januara

Ministar finansija Srbije Mali DR Siniša izjavio je juče ujutro da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine. Državni rizničar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine (decembarska plata je prva plata koja se isplaćuje iz budžeta za 2020. godinu, prim. ured.).

“Do kraja godine naši najstariji sugrađani treba da očekuju jednokratno 5.000 dinara, ako kalkulacije budu tačne, uz povećanje od 1. januara – videćemo koliko će biti shodno švajcarskoj formuli”, kaže DR Mali. On  je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine. “Do kraja godine biće povećanje plata u javnom sektoru, vrlo brzo za desetak dana, samo da pogledamo kako nam stoji budžet, do polovine septembra znaćemo koliki će procenat povećanja biti”, istakao je DR Siniša .

Informatika obavezna od 1. do 4. razreda?

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo je radnu grupu za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u prvi ciklus osnovnog obrazovanja. Ona podrazumeva izradu stručnog predloga za pripremu plana i programa nastave i učenje, saglasno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. “Uvođenjem jednog časa informatike nedeljno deca bi trebalo da nauče da koriste računare za učenje, međusobnu komunikaciju i saradnju, samostalno korišćenje udžbenika, ali i da ih koriste bezbedno. Uvođenje informatike u nižim razredima osnovne škole je osnov i za dalji ciklus učenja od petog do osmog razreda”, saopšteno je iz ministarstva. “Ovo je u skladu sa očekivanjima roditelja da deca nauče informatiku, ali predstavlja i podršku učiteljima da najmlađi nauče da povezuju sadržaje različitih predmeta što će im olakšati dalje školovanje”, dodaje se u saopštenju. Radna grupa ima zadatak da osmisli program do kraja 2019. godine.

Neophodno razvijati veštine digitalne pismenosti

U toku je digitalizacija škola, učionica i udžbenika.  U skladu sa tim, neophodno je razvijati i veštine digitalne pismenosti. https://www.youtube.com/watch?v=ohH9a9g1fT8

Saradnja Srbije i Rusije u primeni nuklearne energije u mirnodopske svrhe

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović i zamenik generalnog direktora i direktor bloka za međunarodnu saradnju ruske državne korporacije “Rosatom“ Nikolaj Spaski razgovarali su u utorak u Beogradu o perspektivama saradnje Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Kako je saopšteno iz kabineta ministra, Popović i Spaski su potvrdili spremnost dve strane da sarađuju na izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Republike Srbije. Popović je ukazao da će ovaj centar biti zasnovan na najsavremenijim tehnologijama koje danas postoje u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe i ocenio da će s takvim centrom Srbija sasvim sigurno postati lider u ovom delu Evrope u istraživanju, razvoju i primeni nuklearnih tehnologija u svim relevantnim oblastima kao što su medicina, poljoprivreda, industrija, razvoj novih materijala. Ministar je izrazio uverenje da će ovaj centar biti baza za obrazovanje najboljih srpskih kadrova u oblasti nuklearne energije, ali i mesto gde će se obučavati kadrovi iz celog sveta. Popović je istakao zadovoljstvo tempom razvoja međudržavnih odnosa Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, koja se ostvaruje kroz saradnju s državnom korporacijom “Rosatom”.

Zamenik generalnog direktora “Rosatoma” Nikolaj Spaski istakao je da Srbija i Rusija imaju dugu i bogatu tradiciju saradnje u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe i izrazio zadovoljstvo činjenicom da dve zemlje posle više od 30 godina obnavljaju saradnju u ovoj oblasti. Spaski je ocenio da ta saradnja, sa jedne strane, doprinosi obnovi naučne baze Srbije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, a sa druge strane, ima ogroman komercijalni i ekonomski značaj za Srbiju, dodaje se u saopštenju.

S. Pazova: Besplatne knjige i školski pribor za prvake

Roditelji prvaka, koji se školuju u nekoj od osnovnih škola na teritoriji opštine Stara Pazova, ove godine neće morati deci da kupuju knjige i školski pribor. Umesto njih, sve to je nabavila lokalna samouprava. https://www.youtube.com/watch?v=eSF-w7QQbpg

Pošte Srbije pustile u opticaj “Dečju marku”

Povodom 100 godina predškolske ustanove Dečji dani Pošte Srbije su juče  pustile u opticaj poštansku marku “Dečja marka”.

“Pošta Srbije je 5. septembra pustila u opticaj filatelističko izdanje emisije prigodnih poštanskih maraka – Dečja marka, posvećenu jubileju rada predškolske delatnosti Dečji dani”, navodi se u saopštenju Pošta Srbije. Dodaje se da su pre 100 godina, u mnogim gradovima Srbije, kao i tadašnje Kraljevine SHS, organizovani Dečji dani u Beogradu i manifestacije posvećene deci i humanitarnom radu. Predškolska ustanova Dečji dani nalazi se u Beogradu, u opštini Stari grad. Poznata je po tradiciji negovanja različitih oblika i programa rada, koji su prilagođeni potrebama dece i njihovih porodica. U svom sastavu ima 11 vrtića, saopštile su Pošte Srbije.

Danas počinje 48. Brankovo kolo

Po dugoj tradiciji, u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, prvog petka u septembru, svečano će biti otvoreno 48. Brankovo kolo, najveća pesnička i, u tom znaku, kulturna manifestacija u zemlji i regionu. Novom besedom o Branku Radičeviću i njegovoj poeziji, 48. Brankovo kolo će svečano otvoriti istaknuti srpski pesnik Milan Nenadić. U deset različitih ambijenata, sa dvadeset raznovrsnih sadržaja i programa iz sveta poezije, književnosti, muzičke i dramske umetnosti, filozofije i duhovnosti, manifestacija će trajati od 6. do 16. septembra u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i na Stražilovu. U pesničkim programima, počev od svečanog otvaranja i svečanog zatvaranja festivala, preko “Stražilovskog mitinga poezije” i rubrika “Tako govore pesnici” i “Mladi pesnički salon” nastupiće Ileana Ursu, Božidar Mandić, Blagoje Baković, Danilo Jokanović, Blagoje Savić, Živko Nikolić, Stojan Berber, Dušan Radak, Dragica Stojanović, Branislav Zubović, Gordana Boranijašević, Dragoljub Pavlov, Želidrag Nikčević, Alen Bešić, Miloš Janković, Milan Rakulj, Julija Kapornjai, David Kecman Dako, Zdenka valent Belić, Perica Markov, Damir Malešev, Sava Krneta, Rastko Lončar, Nikola Rausavljević, Lidija Đogo, Ivan Despotović, Dubravka Milenković, Milan Ćosić, Irena Plaović, Dajana Petrović, Dušan zaharijević, Andra Beata Bicok, Miloš Puđa, Jelena Milošev i drugi.

Na vrhu Stražilova, pored čuvenog piramidalnog spomenika Branku (podignutog 1885), sastavljenog od kamenika kocaka planina iz svih krajeva gde živi srpski narod, položiće sveće i zapaliti sveću istaknuti pesnik sa Kosmeta Blagoje Savić.

Po tradiciji, u sabornoj crkvi Svetog oca Nikole u Sremskim karlovcima biće održan parastos Aleksiju (Branku) Radičeviću koji je kao đak Karlovačke gimnazije (1835-1841) za pevnicom nedeljom pevao u crkvi. Svečano će biti uručena međunarodna nagrada “Branko Radičević” Budimiru Dubaku iz Crne Gore. Zatim, nagrada “Stražilovo”, Krstivoju Iliću za ukupno pesničko delo, te Milici Milenković, Nataši Bundalo Mikić, Suzani Rudić i Aleksandri Batinić, za najbolje pesničke knjige objavljene u Brankovom kolu. Biće predstavljeni i novi dobitnici nagrade “Pečat varoši sremskokarlovačke”: Boško Suvajdžić, Ivan Lalović, Jasna Milenović i Saša Nišavić.

U rubrici “Brankova nagrada Matice srpske” nastupiće šest ovogodišnjih mladih laureata: Lana Jeknić, Ana Stević, Jelisaveta Arsenijević, Branislav Čurčov, Marina Srnka i Lana Kostić. Takođe, u rubrici “Nagrade kroz vreme” biće predstavljeno osam uglednih pesnikinja, ranijih dobitnica “Pečata varoši sremskokarlovačke”: Tanja Kragujević, Ileana Ursu, Dragana Kragulj, Jelena Aleksić, Emsura Hamzić, Gordana Đilas, Dragica Stojanović i Jasna Milenović.
Na dvodnevnom 27. Filozofskom simpozijumu na Brankovom kolu, biće govora na temu “Pojam nade”. Kao moto poslužiio je stih Branka Radičevića: “Nado moja, nisi valjda pena”. Učestvuju: Vladimir Kostić, predsednik SANU, Bogoljub Šijaković, Jovan Babić, Zorica Tomić, Drago Đurić, Drago Perović, Dušan Krcunović, Radivoje Kerović, Zoran Avramović, Slobodan kanjevac, Aleksandar Lukić, Duško Prelević, Una Popović, Petar Jevremović, Damir Smiljanić, Slobodan Antonić, Goran Rujević, Časlav Koprivica, Petar Nurkić, Stojan Šljuka, Aleksandar Stevanović, Nenad Cekić, Saša Radovanović i Nikola Tanasić.

Premijerno će biti izveden poetsko-muzički komad na stihove Miroslava Antića “Dolazi crvena jesen”, u izvedbi recitatorsko muzičke družine “Među nama”. U seriji “Nematerijalno kulturnu nasleđe Srba”, na temu “Govor Banije, Korduna, Like i Bosanske Krajine”, biće predstavljena pesnička knjiga Jagode Kljaić “Sa druge strane štreke”.

U muzičkim programima nastupiće hor i ansambl Zmaj Jovine gimnazije iz Novog Sada, sa dirigentom Jovanom Travicom, hor Karlovačke gimnazije pod dirigentskim vođenjem Ivane Punoševac, ženski trio hora “Sveti car David” iz Sremske Kamenice, mladi operski pevači Dušan Dakić i Silvia Minea, pijanisti Lazar Lazarević i Maja Grujić, etno-pevači i izvorne grupe, Katarina Popović, “Jarački jarani” “Vila” i “Dar zavičaja”.

Na tradicionalnm 32. pesničkom turniru u šahu, jedinstvenom u svetu po svome kontinuitetu, a po ugledu na Branka Radičevića kao šahistu, nastupiće: Ljubivoje Ršumović, Goran Babić, Stevan Tontić, Želidrag Nikčević, Dragutin Karlo Minić, Slobodan Terzić, Vladimir Knežević, Aleksandra Batinić, Milovan Dragić, Zoran Miladinović, Dimitrije Panfilov, Milan Mihajlović i drugi. Sudija: Željko Medar.

O predstavama i igrama za decu, program će modelovati Valentina Milačić, sa čelnim primerom “Na te mslim, dušo, bez prestanka” po stihovima Branka Radičevića. Biće prdstavljena i dva gimnazijska lista “Branko” i “Skamija” Karlovačke i Zmaj Jovine gimnazije u Novom Sadu, sa mladim urednicima saradnicima

O konkrenom predlogu za Evropsku prestonicu kulture, predsednik Brankovog kola, pesnik i pisac Nenad Grujičić kaže: “U mladolikom Brankovom kolu, sa mnogo novih pesničkih, umetničkih i duhovnih talenata, u susret Evropskoj prestonici kulture 2021. godine u Srbiji jedna stara ideja iz Brankovog kola mogla bi biti ključna u predstavljanju Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Stražilova. Ona proističe iz prostornog i vremenskog ambijenta iz kojih je iznikla i ostvarila se u 19. veku najveća pesnička dimenzija ovog podneblja kao reprezentativni amblem.

Dakle mimo vatrometnog spektakla, panđurske galame i veštačke masovnosti, potrebno je uraditi i nešto na ovom planu što bi ostalo generacijama kao konkretan i krupan trag jednog velikog događaja. U Brankovom kolu, vajar Jovan Soldatović, čiji spomenik Branku nalazi se u podnožju Stražilova, podignut 1974. godine, stalno je predlagao i zagovarao ideju “Aleje pesnika” koja bi zauzimala prostor od podnožja Stražilova do vrha. Tu se nalaze zemni ostaci i velelepni piramidalni spomenik Branku Radičeviću, od kamenih kocaka planina gde živi srpski narod, podignut prilikiom prenosa pesnikovih kostiju iz Beča na Stražilovo 1883. godine, što je bio veliki evropski događaj toga vremena, čak je i engleska štampa pisala.

“Aleju pesnika” bi danas sačinjavalo tridesetak bista naših i evropskih pesnika na svakih stotinak metara pri penjanju na kultno Stražilovo kao srpski Parnas. Pored svake biste bila bi lepo urađena klupa sa antologijskim stihovima pesnika i pločom sa njegovom kratkom biografijom. U saradnji sa evropskim ambasadama u Srbiji moglo bi se lako doći do poprsja Puškina, Getea, Emineskua, Petefija, Petrarke, Bodlera, Lope de Vege, Mickjeviča, Ferenanda Pesoe i drugih. Dabome tu bi bili i naši pesnici Zmaj, Kostić, Vojislav Ilić, Đura Jakšić, Vladislav Petković Dis, Tin Ujević, Jovan Dučić, Miloš Crnjanski, Desanka Maksimović i drugi, čije biste bi bilo vrlo jedostavno umnožiti.”

Novosadski PMF partner na projektu “Watertour”

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, partner je na projektu “Watertour” iz programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska. Projekat je započet u maju 2018. i završiće se u oktobru ove godine. https://www.youtube.com/watch?v=XnQf79LNUOg

“Obogaćeni jednosmenski rad” u somborskim školama

Osnovna škola “Dositej Obradović” u Somboru jedna je od 240 škola u Srbiji koje od nove školske 2019/2020. počinju sa realizacijom pilot projekta Ministarsta prosvete, nauke i tehnološkog razvoja “Obogaćeni jednosmenski rad” Više od 630 đaka svih razreda, OŠ “Dositej  Obradović” u Somboru, novu školsku godinu počeli su u prepodnevnoj smeni. Većina učenika ističe oduševljenje i mogućnost za bolju organizaciju slobodnog vremena. “Meni se sviđa to što idemo pre podne zato što možemo obaviti svoje obaveze kada dođemo kući, idemo na treninge i mogu da se igram sa drugaricama”, ističe Milica Gnjatović, učenica petog razreda.  “Ne moramo više subotom i nedeljom da se guramo za dodatne nastave i ustajemo rano, možemo to raditi popodne. Meni je takođe dobro što jer imam uveče trening, a ovako sam pola treninga propuštao”, naglasio je Matej Koril, učenik osmog razreda. “Kad se vratimo iz škole moći ćemo da se igramo, da imamo više vremena da učimo, da idemo negde sa porodicom”, ispričala je Marina Milićević, učenica. “Vremenski mi se dopada, ali što ćemo biti svi u smeni, videćemo, ovako još nismo išli”, kaže Jovana Petrović.

Roditelji osnovaca ističu brojne benefite koje očekuju od nove jednosmenske nastave. “Deca će imati više vremena zimi, kratak je dan pa neće dolaziti po noći kući, mislim pri tom na bezbednost dece. Zato mislim da je bolji ovaj jednosmenski rad”, rekao je Srđan Poslovski. “Mnogo je jednostavnije da mi deca idu u istu smenu, imamo više od dana, možemo osim domaćeg zadatka da uradimo još nešto, a i lakša je organizacija kada dvoje dece idu u istu smenu”, objasnila je Mirjana Đorđević, majka dvoje školske dece od kojih je mlađe prvak. “Pošto se može ostajati do 17 časova, deca imaju i vanškolske aktivnosti, deca mogu i da urade domaći pa roditelji imaju manje posla što se tiče domaćeg, a više vremena za druženje sa decom”, naglasila je Milana Vasiljević.

Stručnjaci naglašavaju da je uspešnost učenja uslovljena i mestom, a i vremenom učenja koje tokom prepodneva najbolje efekte daje između 8 i 11 časova. “Ako kod deteta od najranijeg uzrasta želite da formirate radne navike upravo je to način – u isto vreme, na istom mestu odrađivati iste aktivnosti. Znači, ako deca dolaze celu školsku godinu u isto vreme, pretpostavljamo da će se lakše formirati radne navike što i jeste cilj”, objasnila je Meira Mrđenov, psiholog u OŠ “Dositej Obradović”.

Za potrebe jednosmenskog rada renoviran je prostor u školi, obezbeđeni ormarići za pribor i udžbenike, a učionice opremljene računarom, projektorom i internetom. U opštini Sombor, osim OŠ “Dositej Obradović”, po projektu “Obogaćeni jednosmenski rad” nastavu će pohađati osnovci u selima Stapar, Čonoplja i Aleksa Šantić. https://www.youtube.com/watch?v=ZtSVbNIsA_4

 Elemir: NIS otvorio najsavremeniji trening centar

Kompanija NIS 4. septembra je u Elemiru svečano otvorila najsavremeniji Trening centar u regionu za obuku radnika u oblasti proizvodnje nafte i gasa. Reč je o jedinstvenom kompleksu opremljenom modernom opremom u kome se obuka izvodi u realnim uslovima, sa mogućnošću simulacije svih zadataka sa kojima se naftaši susreću u procesu proizvodnje, pripreme i otpreme nafte i gasa. “Pored toga što je u planu da obuku i edukaciju u našem trening centru završavaju zaposleni, budući zaposleni, u planu je da obuku prolaze učenici srednjih škola i studenti fakulteta sa kojima imamo saradnju”, rekao je direktor proizvodnog departmana NIS-a Srđan Dragišić.

U Trening centar u Elemiru, pored Zrenjanina, kompanija NIS ukupno će investirati dva miliona evra. Centar se sastoji od dva dela, poligona sa dve proizvodne bušotine koje umesto fluida koriste tehničku vodu i učionice opremljene savremenim kompjuterskim simulatorima. Kapacitet Trening centra je 30 polaznika istovremeno, a na godišnjem nivou u planu je da obuke prođe oko 150 polaznika, kaže Dragišić.

Danijela Kralus iz Zrenjanina je, nakon završetka Rudarskog fakulteta u Sankt Peterburgu u Rusiji gde je proglašena za najboljeg stranog studenta u 2019. godini, počela da radi u NIS-u. “Pet godina provedenih u Rusiji predstavlja jedno posebno iskustvo i svakako da zauzima posebno mesto u mom i srcu mojih kolega. Kvalitetno obrazovanje je od velike važnosti za mlade ljude u Srbiji ali je jednako važno da i nakon školovanja imaju mogućnost da svoje znanje unapređuju i usavršavaju”, rekla je Kralus. Povratak mladih ljudi nakon studiranja u inostranstvu predstavlja jedno od sistemskih važnih stvari na nivou cele zemlje. “Kompanija NIS je meni i mojim kolegama omogućila da se vratimo u svoju zemlju i da se odmah nakon završetka školovanja zaposlimo u svojoj struci, a samim tim da svoje znanje donesemo u Srbiju i doprinesemo prosperitetu energetskog sektora”, kaže Kralus.

Pored kontinuiranog obrazovanja i doživotnog učenja važno je zadržati mlade u zemlji, odnosno, kada su već otišli u inostranstvo, da ih vratimo u Srbiju, istakla je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček. “Ovaj Trening centar je bitna stavka u razvoju obrazovanja. Izuzetno nam je bitno da radimo na dualnom obrazovanju, odnosno na omogućavanju sticanja praktičnih znanja učenicima u srednjim školama i na fakultetima”, istakla je Viček.

Svečanosti u Elemiru prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predstavnici stručne javnosti, obrazovnih ustanova, menadžmenta NIS-a kao i stipendisti “Energije znanja”, programa NIS-a za saradnju sa naučnim i obrazovnim ustanovama.

Vremeplov: Rođena Džejn Adams

Američka pacifistkinja i društvena reformatorka Džejn Adams, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1931. rođena je na današnji dan 6. septembra 1860. godine  Rešavala je socijalne probleme i bila predsednik Međunarodne ženske lige za mir i slobodu. 

Vremeplov: Rođen Mozes Mendelson

Na današnji dan 6. septembra 1729. godine  rođen je nemački pisac i filozof racionalizma Mozes Mendelson, osnivač jevrejskog prosvetiteljskog pokreta u Nemačkoj i tvorac prve moderne jevrejske filozofije religije.

Vremeplov: Umro Pavaroti

Na današnji dan 6. septembra 2007. godine umro je italijanski tenor Lučano Pavaroti čija je karijera trajala 46 godina. Debitovao je 1961. u Pučinijevim “Boemima”, a omiljene opere bile su: “Lučija de Lamermur”, “Turandot”, “Bal pod maskama”, “Rigoleto”, “Madam Baterflaj” i “Magbet”.

Vremeplov: Umro Kurosava

Japanski filmski reditelj i dobitnik Oskara Akira Kurosava umro je na današnji dan 6. septembra 1998. godine. Jedan od najčuvenijih svetskih reditelja svih vremena, Kurosava je rođen u uglednoj samurajskoj porodici. Prve pouke o umetnosti dobio je od učitelja, koji je bio slikar i koji ga je podučavao, kako kaže Kurosava, na “način vaspitavanja genija”. Od starijeg brata poprimio je izrazitu naklonost ka ruskoj književnosti. Kao reditelj debitovao je 1943. godine filmom Sanširo Sugata – Saga o Džudou”. Japanska filmska umetnost bila je nepoznanica za mnoge u svetu sve do 1951. godine, kada je film Akira Kurosave Rašoman, dobio Zlatnog lava na Festivalu u Veneciji.

Tokom 56 godina karijere snimio je 30 filmova. Filmovi Rašomon, Ran, Krvavi presto, Sedam samuraja i Kagemuša postali su svetska klasika. Tri puta je dobio Oskara, a 1990. godine, Američka filmska akademija nagradila ga je za životno delo. Kurosava je rođen 1910. godine u Tokiju.

Vremeplov: Jedanaestogodišnjak preplivao Lamanš

Jedanaestogodišnji dečak Tomas Gregori postao je 6. septembra 1988. godine najmlađa osoba koja je preplivala Lamanš. Plivao je 11 sati i 54 minuta.

Vremeplov: Pravoslavni bogoslovski fakultet

Prvom sednicom održanom 6. septembra 1920. godine  u zdanju Rektorata Univerziteta u Beogradu (Kapetan Mišino zdanje) započeo je s radom Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu. Visoko teološko obrazovanje kod pravoslavnih Srba postojalo je prethodno samo u Karlovačkoj bogosloviji, koja ipak nikada nije i formalno uzdignuta u rang visoke škole, mada je po oceni stručne javnosti, kvalitetom i programom taj rang dosegla.

DR Nebojša: U prethodne tri godine deca nisu stradala u zoni škola

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Stefanović DR Nebojša izjavio je juče da u prethodne tri godine u Srbiji nijedno dete nije stradalo u saobraćaju u zoni škola i apelovao na vozače da i dalje budu oprezni i pažljivi kako bi naša deca bila bezbedna. Stefanović, koji je obišao učenike Osnovne škole “Dušan Radović” u Nišu, istakao je da su sve aktivnosti policije, kroz rad školskih policajaca, video-nadzor i kroz druge mere, doprinele tome da deca budu maksimalno zaštićena. “Apelujem na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i pažljivi, posebno u ovom mesecu kada su prvaci krenuli u školu i kada se još uvek navikavaju na uslove u saobraćaju”, rekao je Stefanović i dodao da je policija spremna na saradnju po pitanju preventivnih i edukativnih programa koji će doprineti većoj bezbednosti dece.

On je podsetio da je na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova pre dve godine, za učenike četvrtog i šestog razreda osnovnih škola, uveden predmet “Osnovi bezbednosti dece”, koji od prošle godine imaju i prvaci. “Tokom prethodne školske godine samo u Nišu je održano više od 2.000 predavanja i taj broj ćemo svake godine povećavati”, rekao je DR Nebojša. On je dodao da deci predavanja na više različitih tema iz oblasti bezbednosti drže policajci i vatrogasci, ali i penzionisani policijski službenici. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je predmet naišao na pozitivne reakcije dece i roditelja i istakao da danas, zahvaljujući toj edukaciji, deca znaju šta je uloga policije, kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, u vanrednim situacijama, šta su opasnosti i rizici koji ih vrebaju na internetu, ali i kakva je štetnost upotrebe narkotika i alkohola.

Agencija za bezbednost saobraćaja donirala je Osnovnoj školi “Dušan Radović” poligon na kome će, kako je rekao Stefanović, deca kroz igru i učenje moći da usvoje znanja i veštine za pravilno ponašanje u saobraćaju.

Adrijan se  radovao  polasku u školu, ali  … opštinari (ponovo) nisu održali obećanje!

Adrijan Nađ, devetogodišnji dečak iz Bačke Topole već drugu godinu za redom raduje se polasku u prvi razred, ali, na žalost, druženje i učenje su mu i ovog septembra uskraćeni. On će tako, umesto sa drugarima u školi, ostati kod kuće, jer, kako kaže njegova majka, Opština Bačka Topola ni ove godine dečaku nije obzbedela prevoz do škole, a drugog načina da se preveze, nema. Adrijan je dečak sa Daunovim sidromom i nepokretan je, a osnovnu školu za decu sa posebnim potrebama trebao bi da pohađa u Subotici, gradu na oko 35 kilometara od njegove kuće. Zato je nephodno da mu se obezbedi svakodnevni adekvatan prevoz od Bačke Topole gde živi.

Međutim, prema rečima njegove majke, Opština Bačka Topola, već drugu godinu za redom to ne čini, te Andrijan ponovo nije krenuo u prvi razred. – On nema nijednog dana škole. Prošle godine mu je komisija odložila školovanje jer nije bilo adekvatnog prevoza, a on ne može da hoda. Potreban je kombi koji ima prostor za spuštanje i rampu – kaže za “Blic” Dejana Draškić, Adrijanova majka dodajući da je jako tužna jer ni ove godine njen sin nije upoznao nove drugare i krenuo u školu kao sva druga deca. Kako ističe Dejana, ona je više puta kontaktirala upravu Opštine Bačka Topola, međutim, ni prošle ni ove godine nije bilo rešenja.

– Uvek me ohrabre, kažu da će biti rešenja, obećaju, ali nikad se ništa ne desi. Juče sam se čula sa službenicom koja je zadužena za prevoz i rečeno mi je nemaju rešenje – ističe Dejana. Adrijanova mama je probala na sve načine da mu obezbedi prevoz do škole, te je pokucala i na vrata gradskih prevoznika u ovom mestu, međutim, oni u svom voznom parku nemaju ovakav kombi. – Rekli su mi da ne mogu da mi pomognu, a u Subotici postoje dva vozila kakva su nama potrebna. Jedno pripada ustanovi Kolevka, a drugo udruženju za cerebralnu paralizu. Nažalost, oni nisu u mogućnosti da obavljaju dodatne usluge prevoza jer su prebukirani sa svojim korisnicima – kaže Dejana.

Novinari Dnevnika su  pokušali da kontaktiraju predsednika Opštine Bačka Topola, kako bi proverili šta se dešava sa prevozom za Adrijana, međutim odgovora nije bilo. Sekretarica predsednika opštine  je rekla da u zgradi nemaju struju i da zato nije u mogućnosti da nam prebaci vezu, a na druge načine koje su novinari predložili ne bi li uspostavili kontakt sa predsednikom, nije pristala.

Četvoročlana porodica Nađ, Andrijan, njegov brat Gregor, sestra Vikotorija i majka Dejana žive u teškoj materijalnoj situaciji, budući da Dejana jako dugo nije mogla da radi usled povreda koje je zadobila tokom teške saobraćajne nesreće, te nemaju novca da privatno iznajmljuju vozilo za Andrijanov put od škole.

Sinovcu (6) i sinovki (3) dao ekstazi 

Novopazarska policija uhapsila je Pericu D. (32) iz ovog grada zbog sumnje da je deci od šest i tri godine, inače deci svog brata, dao po jednu tabletu ekstazija, nezvanično saznaje “Blic”.  Prema nezvaničnim informacijama, dečak i devojčica su deca Pericinog brata, a sve se desilo u porodičnoj kući u novopazarskom naselju Ćerimidžinica.  – On je mališanima dao po jednu tableticu ekstazija, nakon čega su ona počela čudno da se ponašaju. Kako je takvo ponašanje potrajalo, sve je primetila njihova majka koja je decu povela kod doktora – priča naš izvor iz istrage.

 Lekari su prilikom pregleda utvrdili prisustvo narkotika u organizmu.  – Deca su primljena u ošamućenom stanju, nakon čega je primenjena terapija detoksikacije i ispiranje želuca. Mališani su zadržani na posmatranju tokom noći i danas se osećaju dobro – kažu u Opštoj bolnici u Novom Pazaru. Perici je održano zadržavanje do 48 sati, a tereti se da je počinio dva krivična dela – neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga.  Prema nezvaničnim informacijama, on je nekoliko puta hapšen zbog posedovanja narkotika, ali i i krađa.

U kući petoro ubijenih: Ubica dečak (15) 

Tinejdžer je osumnjičen za peterostruko ubistvo nakon što je policiji priznao da je pucao u članove svoje porodice. Stravičan pokolj odigrao se u njihovoj porodičnoj kući u Elkmontu u Alabami. Žrtve su:Džon Sisk(38), dečakov otac, Meri Sisk (35), dečakova maćeha, polusestra (6), polubrat (5) i 6-mjesečni polubrat. Motivi 14-godišnjaka još nisu poznati, rekli su CNN-u iz policije. Pištolj kojim je počinjeno ubistvo istražitelji su pronašli nedaleko od mesta zločina. Dečak ga je bacio nedaleko od ceste, a sve je priznao policiji. Rekao je da je oružje držao u kući ilegalno, ali nije objasnio zašto. Masakr se zbio oko 22.30 u ponedjeljak, a dečak je odmah potom nazvao policiju i rekao da je bio u podrumu kad je začuo pucnjavu, tvrdeći bez imalo emocija da ništa nije video.

Budući da se činjence koje je izneo nisu podudarale, policija je brzo posumnjala u njega. Iz šerifove kancelarie su saopštili da su tri od pet žrtava preminule na licu mesta, a preostalih dvoje su podlegli teškim povredama kad su stigli u bolnicu. Obdukcija će biti sprovedena danas. Komšije kažu da je porodica Sisk bila mirna, a iz srednje škole koju pohađa mladi ubica su poručili da su duboko potreseni događajem te da im je sad najvažnije da pruže podršku ožalošćenima i celoj zajednici koja je u šoku. Džon Sisk je išao u večernju školu za frizera i svi njegovi kolege su u šoku. – Bio je divan čovek, na njega se baš moglo računati. Želeo je bolji život i jako se borio za njega, a njegova Meri mu je uvek bila velika podrška. Pretužan sam – napisao je njegov prijatelj na Fejsbuku.

Ne postoji “gej gen”

Veliko naučno istraživanje bioloških uporišta seksualnog ponašanja potvrdilo je da ne postoji izdvojeni “gej gen”, ali je ustanovljeno da složena kombinacija genetike i okruženja utiče na to da li će neko imati seksualne sklonosti prema osobama istog spola. Istraživanjem su analizirani podaci o DNK i seksualnim iskustvima pola milijuna ljudi. Došlo se do zaključka da postoje hiljade genetskih varijacija povezanih s istospolnim seksualnim ponašanjem, ali većina na to ima veoma mali uticaj. Samo pet genetskih markera je “značajno” povezano s homoseksualnošću, otkrili su naučnici, ali ni na osnovu njih ne mogu se predvideti seksualne sklonosti. “Skenirali smo celi ljudski genom i pronašli šačicu, pet lokacija koje su jasno povezane s time da li će osoba imati istospolne seksualne odnose”, rekao je Andrea Gana, biolog s Instituta za molekularnu medicinu u Finskoj koji je bio jedan od vođa istraživanja i dodao da ti markeri imaju “vrlo mali uticaj” na određivanje ljudske seksualnosti. To znači da su drugi faktori poput okruženja, vaspitanja i ličnosti puno značajniji za seksualnu orijentaciju, kao i u slučaju drugih ljudskih osobina, istakli su istraživači. Ova studija, jedna od najvećih, analizirala je anketne odgovore i sprovela analize na nivou celokupnog genoma (GWAS) na podacima više od 470.000 ljudi koji su dali uzorke svoje DNK i podatke o svojim preferencijama institutu UK Biobank i američkoj kompaniji za genetička testiranja 23andMeInc, prenose mediji. Rezultati su objavljeni u četvrtak u časopisu Sajens pokazali su da ne postoje jasni obrasci između genetskih varijacija kojima bi se mogla predvideti ili identifikovati seksualna orijentacija pojedinaca. Aktivisti za prava LGBT osoba pozdravili su ovo istraživanje, naglasivši kako ono pruža “još dokaza da je biti homoseksualac prirodan deo ljudskog života”.

By admin