Studenti “1 od 5 miliona”: “Preuzeli smo potpunu kontrolu nad rektoratom”

Studenti iz udruženja “Jedan od pet miliona” saopštili su u subotu  da su “preuzeli kontrolu” nad zgradom Rektorata Univerziteta u Beogradu pošto im je kako su naveli, “prethodne noći bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja”. Oni su ocenili da je “nečinjenje i nereagovanje uprave Rektorata i rektorke Ivanke Popović prilikom upada aktivista Srpske napredne stranke, koji su napali studente tokom blokade Rektorata, jasan znak da je autonomija Univerziteta narušena i ugled ove institucije tom prilikom ukaljan”. “Sada studenti odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz zgrade Rektorata! Uprava i zaposleni ne mogu ući bez prethodnih pregovora”, navodi se u saopštenju. Studenti iz udruženja “Jedan od pet miliona” pozvali su “kolege i profesore” da im se pridruže u “vanrednim okolnostima”, a graane da ih podrže “svojim dolaskom”.  Oni su juče sa kolegama, profesorima i javnim ličnostima započeli blokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu zahtevajući da rektorka Ivanka Popović na RTS-u zatraži od premijerke Ane Brnabić razrešenje dužnosti ministra finansija Siniše Malog.

Studenti su nezadovoljni i jer im se, kako su naveli, remeti nastavna godina zbog održavanja Univerzijade, iduće godine u Beogradu. Udruženje “Jedan od pet miliona” saopštilo je ranije da su studenti iz tog udruženja noć proveli zaključani u zgradi Rektorata, ocenivši da im je na taj način, “zabranom ulaska i izlaska u Rektorat”, narušeno osnovno ljudsko pravo – sloboda kretanja. Od učesnika blokade je, kako su naveli, traženo da pri izlasku iz Rektorata Univerziteta u Beogradu upišu svoje ime na spisak kako bi ih čuvar identifikovao prilikom ponovnog ulaza, što su, kako navode, odbili jer pruža mogućnost zloupotrebe i targetiranja.

Studenti noć proveli zaključani u zgradi Rektorata

Udruženje “Jedan od pet miliona” saopštilo je da su studenti iz tog udruženja noć proveli zaključani u zgradi Rektorata, ocenivši da im je na taj način, “zabranom ulaska i izlaska u Rektorat”, narušeno osnovno ljudsko pravo – sloboda kretanja. Od učesnika blokade je, kako se navodi u saopštenju tog udruženja, traženo da pri izlasku iz Rektorata Univerziteta u Beogradu upišu svoje ime na spisak kako bi ih čuvar identifikovao prilikom ponovnog ulaza, što su, kako navode, odbili jer pruža mogućnost zloupotrebe i targetiranja. “Pozivamo sve studente, profesore, naučne radnike i sve gradjane da dodju, podrže i zaštite studente”, piše u saopštenju.

Studenti iz udruženja “Jedan od pet miliona” u petak su sa kolegama, profesorima i javnim ličnostima počeli blokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu. Njihovi osnovni zahtevi su da rektorka Ivanka Popović na RTS-u zatraži od premijerke Ane Brnabić razrešenje dužnosti ministra finansija Siniše Malog, kao i da im se ne remeti nastavna godina zbog održavanja Univerzijade, iduće godine u Beogradu.

Pred početak blokade, u Rektorat je došla i grupa koja se predstavila kao Nezavisna studentska organizacija, i koja je pokušala da spreči blokadu studenata. Među “studentima” su se našla i starija lica koja su sama izjavila da su poslata od “stranke Aleksandra Vučića”.

Rektorski kolegijum: Grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata

Tokom proslave Dana Univerziteta u Beogradu, 13. septembra u zgradu Rektorata je, pored zvanica, ušao veći broj lica koja nisu bila pozvana na proslavu, saopštio je Rektorski kolegijum Univerziteta. Nakon Svečane akademije jedna grupa lica koja je sebe deklarisala kao studenti iz Pokreta “1 od 5 miliona”, ušla je sa transparentima na koktel u dvorište Rektorata. U međuvremenu se oformila i druga grupa i povremeno je dolazilo do međusobnih verbalnih sukoba i nagoveštaja fizičkog obračuna, navodi se dalje u saopštenju Kolegijuma.

Studentski parlament Univerziteta u Beogradu, kao jedini legitimni predstavnik studenata, pokušao je da posreduje između dve sučeljene strane i pozvao ih da ne vrše pritisak na rad tela Univerziteta, saopštavaju iz Kolegijuma. Kako je dalje navedeno, u kasnim popodnevnim časovima druga grupa je napustila zgradu Rektorata, dok je prva grupa ostala u zgradi i prihvatila je pravila kućnog reda da se zgrada zaključava od petka posle podne do ponedeljka ujutro, ali im nije bilo onemogućeno da, po potrebi, izađu i vrate se u zgradu.

U zgradi su ostala dva radnika stalno angažovana na poslovima obezbeđenja Rektorata i petnaestak lica iz Pokreta “1 od 5 miliona”. Tokom današnjeg dana došlo je do kršenja dogovora i postavljanja novih uslova boravka u zgradi od strane lica koja borave u njoj, kažu iz Kolegijuma. “Bezbedonosne kamere u Rektoratu su pokrili, čime je onemogućena redovna kontrola bezbednosti Zdanja, postavili su prepreke na sve ulaze u Rektorat i zahtevali da im se predaju ključevi zgrade”, rečeno je u saopštenju. Kako je dalje navedeno Rektorski kolegijum ne odobrava neovlašćeni boravak bilo kojih lica van radnog vremena, kao i najavu onemogućavanja redovnih aktivnosti u Rektoratu. “Mišljenja smo da ovakav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata. Rektorski kolegijum neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata i u slučaju potrebe će preduzeti sve odgovarajuće pravne mere”, poručuju iz Kolegijuma.

Protest “Jedan od pet miliona”: Između Filozofskog i Komore izvršitelja

Protest “Jedan od pet miliona” završen je ispred Komore javnih izvršitelja Srbije u Njegoševoj ulici na Vračaru, a organizatori protesta su pozvali građane da se pridruže studentima iz tog udruženja koji blokiraju zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu. Nakon održanih uvodnih govora ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, učesnici skupa su krenuli u protestnu šetnju ka sedištu Komore javnih izvršitelja na Vračaru, želeći da ukažu na, kako su kazali, zloupotrebu Zakona i nasilje koje izvršitelji sprovode izbacivanjem ljudi iz njihovih stanova. 

Građanima su se ispred Filozofskog fakulteta na početku protesta obratili potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i profesorka Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković.  Jovanović je rekao da je Srbija prva po korupciji u Evropi, da privatni izvršitelji otimaju ljudima stanove, najčešće zbog infostana, da vojnim penzionerima u “Bristolu” isključuju vodu i struju. Dodao je i da je na sto metara od večerašnjeg mesta početka protesta vladajuća partija poslala svoje batinaše na studente i pozvao građane da bojkotuju predstojeće izbore.

Profesorka Beogradskog univerziteta Biljana Stojković pozdravila je studente koji su juče blokirali zgradu Rektorata, navodeći da se oni bore za našu budućnost. Studenti iz udruženja “Jedan od pet miliona” saopštili su ranije danas da su “preuzeli kontrolu” nad zgradom Rektorata Univerziteta u Beogradu pošto im je kako su naveli, “prethodne noći bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja”. “Nisam ja hrabra, nego je došlo vreme da ne može da se ćuti”, rekla je ona. Stojković je navela da su građani juče imali prilike da vide dve Srbije – jednu koju predstavljaju “naši mladi, lepi studenti i drugu koju predstavljaju studenti od 60 godina “koji su bili u pratnji SNS batinaša”. Ona je pitala i rektorku Beogradskog univerziteta Ivanku Popović da li je “osudila upad SNS-a u zgradu rektorata”.

Konkurs Fondacije “Centar za mlade talente”

Fondacija “Centar za mlade talente” raspisala je konkurs za novu školsku godinu. Prijave su do 1. oktobra, a zainteresovani učenici osnovnih i srednjih škola mogu da konkurišu za kurseve matematike i programiranja. www.facebook.com/centarzamladetalente

Vučić sa direktorkom UNESKO-a

Predsednik Aleksandar Vučić primio je u petak  13. septembra generalnu direktorku Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) Odri Azule, sa kojom je razgovarao o mogućnostima za sadržajniju saradnju, kao i zaštiti srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Vučić je rekao da Srbija ceni aktivnosti UNESKO u zaštiti ugroženog srpskog istorijskog, kulturnog i verskog nasleđa na KiM, jer je to nasleđe celog sveta, prenela je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. Kako se navodi, Vučić je podržao napore generalne direktorke Azule da sačuva temeljne vrednosti na kojima je zasnovan rad UNESKO, kao i da spreči politizaciju te organizacije. Predsednik je izrazio podršku različitim programima UNESKO u svim oblastima koje ta organizacija pokriva, a posebno u oblasti obrazovanja.

Dvoje sagovornika su se saglasili da je važno sprečiti negativni uticaj modernih tehnologija na obrazovanje mladih generacija. Generalna direktorka Azule je rekla da je Srbija, kao član Izvršnog saveta, velika podrška njenim naporima za reformu UNESKO.

Finansiranјe projekata nacionalnih saveta manjina u oblasti osnovnog i srednјeg obrazovanјa

Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice za finansiranje i sufinansiranje aktivnosti, programa i projekata nacionalnih saveta nacionalnih manjina u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja,  a u vezi sa Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2019. godinu  Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice raspisao je Konkurs za finansiranјe i sufinansiranјe aktivnosti, programa i projekata nacionalnih saveta nacionalnih manjina u oblasti osnovnog i srednјeg obrazovanјa u AP Vojvodini za 2019. godinu

Konkurs se raspisuje za finansiranje i sufinansiranje aktivnosti, programa i projekata nacionalnih saveta nacionalnih manjina u oblasti razvoja i podizanja kvaliteta osnovnog i srednjeg obrazovanja na jezicima/govoru nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, naročito namenjenih za dotiranje pripreme i izrade testova i zadataka na manjinskim jezicima, za takmičenja na svim nivoima, od opštinskog, preko regionalnog do republičkog, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Konkurs se raspisuje na ukupan iznos od 1.575.000,00 dinara, koji se raspodelјuje:

1. za aktivnosti, programe i projekte u oblasti osnovnog obrazovanja 1.105.000,00 dinara i
2. za aktivnosti, programe i projekte u oblasti srednjeg obrazovanja 470.000,00 dinara.

Pravo da učestvuju na konkursu imaju nacionalni saveti nacionalnih manjina sa sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i to za aktivnosti, programe i projekte u oblasti razvoja i podizanja kvaliteta osnovnog i srednjeg obrazovanja na jezicima/govoru nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Rok za podnošenje prijava je  20. 09. 2019. godine. Prijave se podnose isklјučivo na konkursnim obrascima Sekretarijata. Konkursna dokumentacija se može preuzeti od 11. 09. 2019. godine na web adresi Sekretarijata : www.puma.vojvodina.gov.rs

Međunarodni sastanak o medijskoj pismenosti

U Palati Srbija u  četvrtak je počeo Međunarodni ekspertski sastanak o medijskoj i informacionoj pismenosti, koji organizuje Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Uneskom i Ministarstvom spoljnih poslova. Ovo je prvi u nizu međunarodnih sastanaka na kome učestvuje 30 eksperata iz celog sveta u oblasti medija, obrazovanja, komunikacionih i informacionih tehnologija koji će raditi godinu dana na pripremi “Beogradskih smernica za Nacrt globalnih standarda za kurikulume za medijsku i informacionu pismenost”. Nakon tog perioda, u okviru koga će biti organizovana serija sastanaka o toj temi u zemljama članicama Uneska širom sveta, u Beogradu će biti održan finalni sastanak, na kome će biti predstavljen priručnik o medijskoj pismenosti ažuriran u odnosu na aktuelni iz 2011. godine. Prema najavama organizatora, ovaj dokument daće veliki doprinos medijskoj i informacionoj pismenosti svih građana širom sveta i učiniti ih sposobnim za pristup, kritičko promišljanje i kreiranje medijskih sadržaja na odgovoran način prema sebi i prema drugima u savremenoj oflajn i onlajn dihotomiji. Kako kažu u Ministarstvu kulture, ove veštine i znanja omogućiće svim ljudima da aktivno učestvuju u građanskom životu savremenog demokratskog društva. Dvodnevni skup posetila je i generalna direktorka Uneska Odri Azule, koja će u petak sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem otvorila plenarnu sesiju o temi “Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu”. Ovo je prva poseta generalnog direktora Uneska otkako je Srbija ponovo postala samostalna država.

Seminar za najuspešnije nastavnike u programu “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”

U okviru programa “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” organizovan je seminar za najuspešnije nastavnike, koji su kroz ekološke radionice i edukacije tokom godine, uticali na svest dece najmlađeg uzrasta o važnosti očuvanja prirode i zaštite prirodnog okruženja. Oko 120 škola i vrtića učestvovalo je u programu gde su nastavnici u saradnji sa učenicima, roditeljima i stanovništvom u lokalnoj sredini, organizovali kreativne i edukativne radionice, čišćenje i ozelenjavanje prostora i dvorišta kao i prikupljanje sekundarnih sirovina. “Deca su radosna, voljno učestvuju u svim tim aktivnostima,na početku im je bilo malo čudno al sad im je sasvim prirodno, čak su i sami inicijatori nekih nepoznatih aktivnosti što još nismo radili, nekih novih aktivnosti, to se stalno menja kod nas”, kaže Ildiko Horvat Babinski iz Hemijsko-prehrambrene škole u Čoki.

U realizaciji Pokreta gorana, najbolji nastavnici su kao nagradu dobili mogućnost boravka na Seminaru “Ceger ekoloških ideja” gde će dobiti dodatna znanja kako da povedu decu u prirodu a da boravak bude smislen, svrsishodan i edukativan. Dušica Milenković, kordinator edukativnog programa Pokreta Vojvodine kaže: “Ovim seminarom oni će se usavršiti i unaprediti neke svoje veštine kako da decu što uspešnije zainteresuju za prirodu, kako da realizuju aktivnosti u prirodi i kako da te aktivnosti povežu sa nastavom tako da deci omuguće zanimljivije učenje, bolje pamćenje onoga što je školskim programom predviđeno”

Ove godine je u Programu učestvovalo 128 obrazovnih ustanova, a od toga je nagrađeno 60 ustanova, što je najveći broj do sada. Program je pokrenut od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine sa ciljem podizanja svesti i lične odgovornosti za birgu o životnoj sredini u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama na teritoriji Vojvodine. Tamara Stojanović, savetnik u Pokrajinskom sekreterijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine ističe: “Program je vrlo jedinstven i poseban iz jednostavnog razloga što su u njegovom fokusu najmlađi stanovnici ove planete – odnosno deca. Ima za cilj edukaciju kao i jačanje svesti kada je u pitanju zaštita životne sredine, a što se tiče samih aktivnosti, to su aktivnosti koje podstiču pre svega očuvanje prostora u kojem deca borave, njegovo ozelenjavanje, a tiču se dece od predškolskog uzrasta, dece uzrasta osnovnih škola, kao i srednjoškolskog uzrasta”

Seminar realizuje Pokret gorana Vojvodine, a podršku je pružio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.  https://www.youtube.com/watch?v=ebblwtjBQ6U

Ukinuti dualizam o upotrebi pisma – samo ćirilica

Na Filološkom fakultetu u petak  13. septembra održan  je okrugli sto posvećen upotrebi ćirilice. Kako je rečeno, ćirilica je identitetsko pismo koje društvo mora da neguje i razvija, te da je neophodno da se što pre ukine nelogični i nepotrebni dualizam o službenoj i javnoj upotrebi pisma. Jedno od posebno zanimljivih zapažanja učesnika bilo je to da su velike međunarodne korporacije, poput „Koka-kole“, „Simensa“ ili „Forda“, koje su u istočnoevropskim zemljama bile prisutne i u doba SSSR-a, razvile i zadržale ispisivanje svojih robnih marki na ćiriličnom pismu i jeziku zemlje u kojoj posluju.

Kroz izlaganja profesora iz četiri slovenske zemlje, u kojima je dominantna upotreba ćiriličnog pisma, predstavljena su različita zakonska i praktična rešenja u vezi sa službenom i javnom upotrebom ćirilice. Kako je naglašeno, ćirilično pismo ne predstavlja nikakav problem u poslovnoj sferi, već da je njegova primena u prvom redu stvar jezičke prakse, ali i jezičke politike određene zemlje i pratećih pravnih normi. Upravo zbog toga jeste važno da se nakon gotovo tri decenije u Srbiji jasno pravno definiše upotreba jezika i pisma. 

Inicijativu za izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma Ministarstvo kulture i infiormisanja uputilo je 23.3.2018. godine Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, kao nadležnom za pripremu propisa koji se odnose na službenu upotrebu jezika i pisma.

Okrugli sto vodio je prof. dr Miloš Kovačević, a u radu su učestvovali prof. dr Galina Tjapko iz Rusije, prof. dr Dimka Savova iz Bugarske, doc. dr Olga Novak iz Ukrajine i doc. dr Svetlana Goljak iz Belorusije.

Dodeljene diplome kadetima i studentima Vojne akademije

Načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić uručio je u petak diplome kadetima 139. i 140. klase, studentima master akademskih studija i samofinansirajućim studentima Vojne akademije. Svečanom skupu prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, članovi kolegijuma ministra odbrane i kolegijuma načelnika Generalštaba, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović i brojni gosti, porodice i prijatelji kadeta, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Državni sekretar Aleksandar Živković pozdravio je prisutne u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i čestitao svima koji su uspešno završili školovanje, a posebno onima koji su dobili nagrade za najbolje rezultate. “Kada ste upisivali Vojnu akademiju, vi ste se, između ostalog opredelili da stanete u vojnički stroj onih koji će da brane naš narod, naše građane i otadžbinu od svih oblika ugrožavanja. To svoje opredeljenje, potvrdili ste i davanjem zakletve. Od sutra kadete 139. i 140. klase očekuje oficirski put”, poručio je državni sekretar Živković poželevši im da ih na tom putu prate dobro zdravlje, lična sreća, uspeh u izvršavanju svih zadataka i da iznad svega ostanu verni zakletvi.

Integrisane i osnovne akademske studije u 139. i 140. klasi završila su 132 kadeta iz Republike Srbije i tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.  Školovanje na master akademskim studijama završilo je 19 studenata na šest različitih studijskih programa. Školovanje je realizovano na osam akreditovanih studijskih programa, odnosno 15 različitih modula u okviru studijskih programa. U 139. klasi prosečna ocena je odličan 8,61, a prosečna ocena u 140. klasi je vrlo dobar 8,13.

Tradicionalno, na svečanosti su uručene nagrade kadetima koji su postigli najbolji uspeh po studijskim programima. Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović uručio je nagrade kadetima Stefanu Rašoviću (9,57) sa studijskog programa Menadžment u odbrani, Žarku Žarkoviću (8,90) sa studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo, Aleksandru Iliću (9,00) sa studijskog programa Vojnoelektronsko inženjerstvo, Aleksandru Lukiću (9,12) sa studijskog programa Logistika odbrane, Jovani Dobrijević (8,96) sa studijskog programa Protivvazduhoplovna odbrana, Stefanu Milićeviću (9,88) sa studijskog programa Vojnomašinsko inženjerstvo, Kosani Koprivici (9,12) sa studijskog programa Atomsko-biološko-hemijska odbrana i Milošu Basariću (9,60) sa studijskog programa Vojnogeodetsko inženjerstvo.

Od pripadnika stranih oružanih snaga najbolji uspeh postigao je kadet Milan Gengo (8,98) sa studijskog programa Menadžment u odbrani. Najbolji samofinansirajući student je Aleksa Ljubisavljević (9,60) sa studijskog programa Javne finansije. Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković uručio je letački znak kadetima 139. klase Vojnog vazduhoplovstva i to Draganu Grebiću, Žarku Žarkoviću, Lazaru Svjetlici i Vladimiru Stankoviću. Nagrade su dobili i kadeti koji su izradili najbolji završni rad po obrazovno-naučnim poljima. Za najbolji rad u okviru društveno humanističkih nauka proglašen je rad Nikole Živkovića sa studijskog programa Menadžment u odbrani, modul pešadija, a u okviru tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih nauka najbolji je rad kadeta Stefana Milićevića sa studijskog programa Vojnomašinsko inženjerstvo, modul motorna vozila.

Nagrade je uručio pukovnik dr Dragan Trifković.

Nagrada Fonda “Potporučnik Borko Nikitović”, koju je uručila majka poginulog potporučnika JNA, Zora Nikitović pripala je najboljem kadetu roda pešadije Marku Crnogorcu (prosečna ocena 9,22).

Na Fruškoj gori panel studenata iz Beograda i Prištine

Atlantski Savet Srbije uz podršku ambasade SAD u Beogradu, od 12. do 15. septembra organizovao je na Fruškoj gori panel diskusiju i radionicu pod nazivom “Dobar komšija” (‘Good Neighbour’) u kojoj su učestvovali studenti Prištinskog i Beogradskog Univerziteta. Predviđene teme panel diskusija su značaj i uloga KFOR-a za Srbe i Albance na Kosovu, uticaj medija na kreiranje javnog mnjenja, vidovi konstruktivne komunikacije i prevazilaženje konflikta, benefiti članstva Hrvatske u NATO, saopšteno je iz Atlantskog Saveta. Kako se napominje, teme panel diskusija poslužiće učesnicima da prodube dobre međuljudske odnose i saradnju započetu prethodnim projektom realizovanim u Prištini sa istim učesnicima, a takođe da ukaže mladima na benefite članstva u NATO. Panelisti su bili pukovnik Vićenco Graso iz KFOR-a, prof. dr Leana Vučković, zamenik direktora RTS-a Milivoje Mihajlović i dr Mladen Nakić, potpredsednik Atlantskog Vijeća Hrvatske.

“Neven” Vesni Aleksić

Nagrada Neven za 2018. godinu biće dodeljena Vesni Aleksić za knjigu “Sazvežđe violina” u izdanju Kreativnog centra kao najboljem delu iz oblasti beletristike, o čemu je odlučivao žiri u sastavu Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet. Prema rečima žirija “Sazvežđe violina” je naglašeno emotivna priča o odrastanju, prijateljstvu, umetnosti i ratu, koja svojom tematikom, elegantnim stilom i čvrstom strukturom donosi nove poetske standarde u domaći žanr omladinskog romana. Nagradu će 10. oktobra u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda dodeliti organizacija Prijatelji dece Srbije.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 45 naslova namenjenih deci iz 17 izdavačkih kuća. Tradicionalna nagrada Neven, najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za mlade. Dodeljuje je organizacija Prijatelji dece Srbije u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige ili slikovnice i popularna nauka. Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.

Vremeplov: Rođen je knez Mihailo Obrenović

Na današnji dan  16. septembra 1823. godine rođen je knez Mihailo Obrenović, koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu. Vladao je od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868, kada je ubijen u Košutnjaku. Zbog bune Tome Vučića Perišića, 1842. pobegao je u Austriju gde je pomagao Vuka Karadžića, Đuru Daničića, Branka Radičevića i druge srpske pisce.

Vremeplov: Okončana Aneksiona kriza

Beč i Moskva na današnji dan  16. septembra 1908. godine  su se sporazumeli da se Austro-Ugarska ne protivi otvaranju Bosfora za ruske brodove, a Rusija austrougarskoj aneksiji Bosne i Hercegovine, čime je okončana Aneksiona kriza. Rusija i Srbija su pod pritiskom Austro-Ugarske i Nemačke u martu 1909. priznale aneksiju.

Vremeplov: Rođen Kutuzov

Na današnji dan  16. septembra 1745. godine rođen je ruski vojskovođa Mihail Ilarionovič Kutuzov, jedan od najvećih vojnih stratega 19. veka. Proslavio se borbama protiv Turaka i Napoleona Bonaparte 1812. Jedna je od glavnih ličnosti romana “Rat i mir” Lava Tolstoja.

Vremeplov: Umro Torkemada

Španski dominikanac Tomas de Torkemada, pokršteni Jevrejin, prvi Veliki inkvizitor Španije (1483-94) i fanatični propovednik Inkvizicije,  umro je na današnji dan  16. septembra 1498. godine. Pod njegovim pritiskom kralj Ferdinand V izdao je dekret o progonu Jevreja na osnovu kojeg je 300.000 Jevreja proterano iz Španije.

Vremeplov: Umro Farenhajt

Nemački fizičar Gabrijel Danijel Farenhajt, koji je 1714. godine usavršio termometar napunivši ga živom umesto alkoholom umro je 16. septembra 1736. godine. Tačka smrzavanja na njegovoj skali, 32 stepena, označava najjaču zimu koja je 1709. zabeležena u Dancigu (Gdanjsku).

Vremeplov: Vuk Karadžić počasni građanin Zagreba

Zastupništvo grada Zagreba dodelilo je 16. septembra 1861. godine Vuku Stefanoviću Karadžiću Povelju počasnog građanina, kojom su mu data “sva prava, sloboštine i koristi kao što svakom građaninu Zagreba po zakonu i starom narodnom običaju pripadaju”.

Devojčice šamarale vršnjakinju u dvorištu škole u Barajevu

Na društvenim mrežama pojavio se još jedan snimak vršnjačkog nasilja na kojem dve učenice (15) u dvorištu osnovne škole u Barajevu tuku i šamaraju svoju vršnjakinju, dok se za to vreme druga deca smeju. Na snimku se vidi kako jedna od učenica srednje škole u Barajevu lupka žrtvu po glavi i preti joj da će ”proći trista puta gore” ako sve ispriča njenoj majci. Druga devojčica prilazi žrtvi i naređuje joj da spusti ruke, a zatim počinje da joj udara šamare, dok ostala deca dobacuju psovke. Dve devojčice (15) snimljene su kako u dvorištu škole u Barajevu tuku i iživljavaju se nad svojom vršnjakinjom, udarajući joj naizmenično šamare. Za sve to vreme druga deca se smeju, pa cak i nasilnice same pokazuju osmehe. Kako prenose mediji, žrtva i jedna od nasilnih devojčica su učenice prvog razreda Srednje škole u Barajevu, dok je druga nasilnica učenica srednje škole sa Zvezdare.

Direktor: Učenice nasilne pod uticajem rijalitija

Srednja škola u Barajevu pokrenula je disciplinski postupak protiv učenice te škole koja je bila nasilna prema svojoj vršnjakinji, rekao je za Tanjug direktor te ustanove Dobrivoje Jelić. Jelić je rekao da takvo nasilje mora da se sankcioniše zbog čega je škola pokrenula disciplinski postupak protiv učenice, dok će policija podneti prijavu za nasilničko ponašanje prema učenici. Dodao je da će o tome da li će učenica biti isključena iz škole konačnu odluku doneti nastavničko veće. ”Nasilje se dogodilo u dvorištu osnovne škole u Barajevu koja je od naše udaljena oko 200 metara. Ne želimo da zbog ovakvih stvari dođemo na loš glas, iako su devojčice učenice naše škole tek sedam dana”, rekao je Jelić i dodao da je utvrđeno da su učenice ranije razmenjivale uvredljive poruke preko društvenih mreža.”Sve ono što vide u rijaliti programima, one to reprodukuju. U slučaj je umešana i učenica druge škole koja se došla sa Voždovca da se bije”, naveo je direktor.

Ističe da je nasilna učenica u dosadašnjem školovanju bila primernog vladanja i da nije pokazivala nasilničko ponašanje. ”Iz razgovora sa njom, vidim da ona razume svoje grešku, ne pokazuje nikakvu agresivnost osim one koja se vidi na snimku”, rekao je Jelić. Kako kaže, razgovarao je sa roditeljima obe učenice, a devojčica koja je bila žrtva nasilja u ponedeljak će krenuti u školu. ”Garantujemo bezbednost učenika u školi. Pokriveni smo kamerama, imamo dežurstva i u dvorištu i u hodnicima škole, ali ne možemo da pratimo decu do kuće”, napominje Jelić.

“Srbska čast” uzela konja maloletniku u Nišu

“Sada na tvom primeru, ceo tvoj kraj će da ispašta. Ako budete dobri, biće sve okej, ako ne budete dobri i ako se ne edukujete kako treba, svaki konj, svaka životinja biće oduzeta za primer”, govori Bojan Stojković, osnivač “Srbske časti”, 17-godišnjaku iz Niša kome oduzima konja jer ga je, kako se navodi u videu na Fejsbuku, ovaj tukao. Sručnjaci kažu da je veoma opasno to što neko sebi daje za pravo da van institucija uzima zakon “u svoje ruke”. Kako prenose Južne vesti, snimak maloletnika koji tuče konja prethodio je upadu nekoliko članova niške organizacije “Srbska čast” u romsko naselje Crvena zvezda. Oni su celu svoju “akciju” takođe snimali, a na snimku se najpre vidi kako se po kraju raspituju o vlasniku konja, a onda rez na 17-godišnjaka koga sa kauča Stojković “prevaspitava” uz obaveštenje da će mu oduzeti konja, jer se nije dobro starao o njemu. To je, kako je podvukao Stojković, “poslednja opomena” i to ne samo za njega, već i za čitavo njegovo naselje. “Znači, sada će biti oduzet konj i celo naselje će na tvom primeru da ne može više niko da maltretira nijednu životinju, pogotovu što ta životinja ne može da progovori nijednu reč. Da je ta životinja mogla da ti kaže za*ebi da me udaraš, ti je ne bi udarao, ali nije mogla i ti si nastavio da je udaraš. Znači, ovo je zadnja opomena da ovakva sra*a praviš, jer veći si mangup kad zaštitiš slabije od sebe nego da maltretiraš”, govori Stojković na smiku. Na kraju video-klipa, vidi se kako “Srbska čast” uz pomoć niške organizacije koja brine o životinjama “Zoo planet” oduzima tuđeg konja.

Manjina o oduzimanju imovine – prava stvar: Većina – opasno ponašanje

Jedan deo građana na društvenim mrežama, ovaj potez vidi kao “pravu stvar”, dok se drugi pitaju odakle organizaciji “Srbska čast” pravo da ulazi na tuđe posede, uzima tuđu imovinu, sprovodi zakon i prevaspitava, umesto da slučaj prijave policiji. To što umesto institucija, nevladine organizacije uzimaju zakon “u svoje ruke”, Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava smatra veoma opasnim. “To što se vidi na klipu je neshvatljivo. Neko daje sebi za pravo da na ovakav način “radi posao” nadležnih službi i institucija. O poruci koja je na ovakav način poslata stanovnicima naselja Crvena zvezda da ne govorimo”, ističe Đorđević. Dodaje i da ukoliko ovo prođe bez reakcije nadležnih institucija može da bude ozbiljan presedan jer bi ovaj incident lako mogao da postane praksa. I DS je reagovao saopštenjem u kome navode da je ovakvo ponašanje desničarske organizacije brutalno kršenje Ustava Srbije. “U Srbiji jedino institucije mogu da na osnovu sudskih presuda oduzimaju imovinu građana. Ono što smo upozoravali se dešava, da se podstiču desničarske organizacije da prevaspitavaju i ugrožavaju ljudske živote”, navode iz DS-a. Demokrate dodaju da je po sredi zastrašivanje i diskriminacija svih Roma u Srbiji od strane paramilicije.

By admin