OŠ  Melenci:  U utorak štrajk zbog neisplaćenih zarada

Prof.  Nikola Adamov,  predsednik NSPRV OŠ „Dr Boško Vrebalov“ iz Melenaca uputio je ministru Mladenu Šarčeviću dopis u kome ga obaveštava da  je  školi,  od 23.08.2019. godine blokiran račun, i da su  zbog blokade računa svi zaposleni su ostali bez plate. „Od nadležnih imamo obećenje da će oba dela plate za mesec avgust biti isplaćena u petak, 20.09.2019. godine a najkasnije u ponedelјak, 23.09.2019. godine. Ukoliko do toga ne dođe, zaposleni će u utorak, 24.09.2019. godine stupiti u štrajk”, kaže Adamov. (→Saopštenja)

Šarčević: Blokadom Rektorata narušena prava studenata

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da nova akademska godina počinje u otežanijim okolnostima, jer je zgrada Rektorata nekoliko dana u blokadi, čime se narušavaju prava velikog broja studenata. Šarčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da rektorski tim pregovora sa grupom studenata koja je u zgradi Rektorata. “Rektorski tim pregovora sa tom grupom studenata koja ima nekakve čudne zahteve koji nisu uopšte studentski zahtevi. Radi se o političkim zahtevima”, rekao je Šarčević i ocenio da ta grupa studenata radi kao “eksponent određene političke grupacije”. Ukazao je da samo može da da podršku rektoru Beogradskog univerziteta, što čini mejlovima i porukama. “Vlada se ne meša i ne treba da se meša. Ako autonomija Univerziteta važi za Vladu, važi i za sve, važi i za opoziciju. Ja neću govoriti o grupi studenata, govoriću o opoziciji”, naveo je Šarčević. “Neko narušava prava velikog broja studenata, ima 105.000 studenta Beogradskog univerziteta, ako ne mogu da dobiju potvrdu oni neće dobiti dom, neće mnoga prava moći da ostvare, a neko misli da ću ja to sada da nemo pratim, da produžavam i izmišljam rokove”, dodao je ministar. Istakao je da je to opstruktivno ponašanje i kršenje zakona.

“Sebi dajete za pravo da imate politički stav o nečijem doktoratu, pa imate lažnu knjigu na Ekonomskom fakultetu što tamo nije okupirano”, upitao je Šarčević. Smatra da je rešenje ono što radi rektorka, a to je da se ljudski razgovara. “Nije rešenje sila, to niko nije ni predložio niti pokušava. Ali ja zaista pozivam ljude koji su ovo organizovali da shvate da ugrožavaju mnoge mlade ljude”, istakao je Šarčević. On dodaje i da je Unija studenata SKONUS dala svoje saopštenje o svemu tome, kao i da to ne podržavaju i da to nije ni u čijem interesu.

Gojkovićeva: Narušena autonomija Univerziteta

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je u četvrtak da je blokiranjem rada Rektorata Univerziteta u Beogradu narušena autonomija univerziteta i da organizacija “Jedan od pet miliona” ima posebnu taktiku kako da zada udarac svojoj državi. “Ja ću to da potpišem, neka me stave na stub srama, gde god hoće u medijima. Skandal je to što se desilo pre nekoliko dana da grupa studenata koja pripada političkoj grupaciji “Jedan od pet miliona” upadne u Rektorat i zauzme ga, i ucenjuje državu, ucenjuje Vladu da im ispuni nešto što im je palo na pamet da Vlada ispuni”, rekla je Gojković. Ona je, tokom razmatranja amandmana na izmene Zakona o visokom obrazovanju, ocenila da je to “flagrantan primer narušavanja autonomije univerziteta. Država mora da bude mudra u ovom slučaju, da se prati šta se tamo dešava”, istakla je Maja Gojković. Ona je rekla da “Jedan od pet miliona” ima posebnu taktiku kako da zada udarac svojoj državi. “To je da napadaju meko tkivo, tamo gde su svi osetljivi, a to je obrazovanje. Najlakše je manipulisati punoletnim ljudima koji studiraju”, ocenila je ona. Gojković je rekla da oni, pored obrazovanja, napadaju i nauku i kulturu, i kao primer navela dešavanja u Ateljeu 212 posle postavljanja novog upravnika.

Subotica: U toku prijava studenata za dom

Na nedavno završenom konkursu za prijem brucoša u studentski dom, prijavilo se njih  129, od kojih su svi uspunili uslove i biće primljeni. Studenti starijih godina sa donošenjem dokumentacije počeli su juče, a konkurs za njih biće otvoren do 31.oktobra, dok će master studenti moći konkurisati u periodu od 1. oktobra do 5. novembra. Studentski centar „Subotica“ trenutno ima kapacitet od 651 mesta, dok će nakon završetka rekonstrukcije desnog krila doma „Ivo Lola Ribar“, taj broj biti 805. Brucoši su se na konkurs prijavljivali od 2. do 16. septembra, a ove godine ih je dvadesetak manje nego prethodne godine, te će se u studentski dom „Ivo Lola Ribar“ u periodu od 30. septembra do 10. oktobra useliti njih 21, dok će u domu „Bosa Milićević“ prvu godinu studija provesti njih 108. Brucoš na Građevinskom fakultetu, Miloš Slijepčević, dolazi iz Novog Sada, a na stanovanje u domu se odlučio kako ne bi morao da putuje svakodnevno.

Konkurs za starije studente otvoren je 17. septembra, i oni će moći da se prijave sve do 5. novembra, dok će na useljenje sačekati drugu polovinu novembra. Kapacitet doma „Bosa Milićević“ je 438 kreveta, dok u „Ivo Lola Ribar“ ima mesta za 213 studenata.

Direktor Studentskog centra, podseća da su tokom prethodnih godina u domu „Bosa Milićević“ renovirana kupatila, dok su pre godinu dana počeli radovi na rekonstrukciji desnog krila doma „Ivo Lola Ribar“. Nakon završetka građevinskih radova na rekonstrukciji, uslediće opremanje novim nameštajem, te se iz Studentskog centra nadaju da će dom za nove stanare biti spreman u novembru. https://www.youtube.com/watch?v=1iNQvhHVeug

Naučnica iz Srbije član Evropske akademije nauka mladih

Dr Magdalena Đordević sa Instituta za fiziku u Beogradu izabrana je za člana Evropske akademije nauka mladih (Young Academy of Europe) i tako postala deo mreže najizvrsnijih aktivnih istraživaca na kontinentu. Kako je objavljeno na sajtu Instituta za fiziku, dr Magdalena Đordević, zajedno sa istraživacima koji čine njen tim proučava kvark-gluonsku plazmu. Ovo stanje materije, opisano u kvantnoj hromodinamici, postoji samo na izuzetno visokim temperaturama i pristiscima. Smatra se da je jedno od najstarijih stanja u Univerzumu, a njeno postojanje eksperimentalno je dokazano pre desetak godina, od kada je u žiži naučnog interesovanja. Nakon izuzetno uspešne karijere na američkim univerzitetima, dr Đordević se vratila na Institut za fiziku, ali pritom nije promenila svoju oblast istraživanja, ni svoja interesovanja. Zato je krajem 2016. godine dobila prestižni ERC grant za istraživanje kvark- gluonske plazme, i time je postala druga dobitnica ERC granta u Srbiji. Evropska akademija nauka mladih osnovana je 2012. godine sa ciljem da doprinese naučnoj razmeni među zemljama Evropske unije i pridruženim članicama. Njeni članovi su stručnjaci i lideri u oblastima kojima se bave, a s obzirom da su akademici uglavnom ljudi stariji od 50 godina, ova organizacija okuplja mlade naučnike kako bi naglasila pogled novih generacija na budućnost nauke. Zvanični prijem novih članova, među kojima je i dr Magdalena Đordević, održava se u oktobru na godišnjem zasedanju u Barseloni. Pored ERC granta, dr Magdalena Đordević nedavno je dospela u medijsku žižu i zbog velike citiranosti radova.

Mladi u digitalnom svetu: Onlajn platforme, učenje budućnosti

Vauu, hoćemo još! Konačno, nešto korisno!, ovim i sličnim rečenicama, petnaestoro učesnika skupa s temom “Mladi u digitalnim svetu”, ocenilo je predstavlјanje priče o prednostima i manama digitalizacije i onlajn učenja. Okrugli sto, nedavno održan u Novom Sadu, deo je aktivnosti internacionalnog projekta „YOLO – Youth Online Learning Opportunities “ koji sprovode udruženje Juventa iz Šapca i Edit centar iz Novog Sada, s partnerima iz sedam zemalјa regiona i Evrope. U projektu, pored Srbije, učestvuju i Italija, Slovačka, Bugarska, Albanija, Estonija i Kosovo. Projekat je finansiran u okviru Erazmus+ programa za mlade i predviđa izradu onlajn platforme za razvoj i unapređenje kompetencija u omladinskom radu i neformalnom obrazovanju.

Predstavnicima omladinskih organizacija, studentima i đacima, dvema učenicama i profesoru  Elektrotehničke škole u Novom Sadu projekat su predstavili Milisav Milinković (Edit centar) i koordinatorka projekta Dijana Puškar (Juventa). Oni su na aktivan, zanimlјiv i mladima prijemčiv način predstavili onlajn alate za izradu platforme i pokazali na koji način prednosti interneta mogu dapomognu u neformalnom obrazovanju.

Nesumnjivo je, pokazalo se i na skupu, da su onlajn platforme učenje budućnosti. Da bi se na ovaj način usvajalo znanje potrebno je biti digitalno, elektronski pismen, odnosno posedovati digitalne kompetencije. Prvi, očigledni primer da je to brže, bolјe, zanimlјivije, a mladima bliskije postao je očigledan kada je Milinković pokazao kako se umesto flip čarta dolazi do prikaza prvih asocijacija na ekranu, a sve preko smart telefona svakog od učesnika skupa. Prve asocijacije na sintagmu “digitalne kompetencije” bile su: Mladi, znanje, zapošlјivost, multimedija, digitalna pismenost, program, informacije, sadašnjost protiv budućnosti, mediji, snalažlјivost, onlajn učenje…

Nije bilo predavanja eks katedra, čak ni verbalne konverzacije između onoga ko vodi radionicu i slušalaca. Umesto toga učesnici su vežbom došli do informacije koji se sve set veština može koristi u digitalnom okruženju, što zapravo predstavlјa digitalnu, novu pismenost. Da bi svako mogao sam da izmeri svoje digitalne kompetencije sačinjen je test koji meri digitalnu pismenost i dostupan je na internetu. U isto vreme time se može odrediti i sopstvena pozicija i znanje u odnosu na evropska merila. Kreiranje onlajn kurseva i sadržaja, potom procene, zadaci, kvizovi, gde se uči i proverava naučeno digitalni je svet gde lјudi rade na sebi i svojoj edukaciji i istovremeno se socijalizuju, te koriste javne i privatne usluge putem interneta.

Mladi lјudi su svesni da su razvoj i usvajanje digitalnih veština, poznavanje jezika i preduzetništva u središtu EU agende za zapošlјanjanje. Evropski okvir digitalne kompetencijhe za građane DIGCOMP, predstavlјa opis digitalnih kompetencija, a grupisane su u pet oblasti. IKT – informacionoe komunakacione  tehnologije, čulo se na skupu, sigurno je da omogućavaju veću i efikasniju zaposlenost i podižu kvalitet života svih rađana.

Onlajn platforme primeniti u školskom sistemu

Na skupu u Novom Sadu iskristalisala su se i neka pitanja koje mladi postavlјaju pred okruženje u kome žive, pred profesore koji pred njima stoje u školama i na fakultetima, kao i pred nadležnima u ministarstvima i državnim upravama: Da li onlajn aktivizam u Srbiji ima skoru budućnost; imamo li uslova i znanja da ga implementiramo u školski sistem, može li platforma za onlajn učenje da bude svima dostupna, kvalitetna, da prati evropske trendove i da bude besplatna. To bi bilo važno za sve, a posebno za mlade koji nisu u mogućnosti da putuju ili im evropske “knjige znanja” nisu dostupne iz naigled prozaičnog razloga nemanja kompjutera, internet konekcije i sličnih, za dvadeset prvi vek neshvatlјivih stvari.

Subotica: Mala škola znakovnog jezika „Progovori rukama“

Školski centar sa domom učenika „Dositej Obradović“ iz Subotice , drugu godinu zaredom organizuje Malu školu znakovnog jezika, pod nazivom „Progovori rukama“. Tokom tri dana, učenici iz ove obrazovne ustanove će kroz kreativne, sportske i zabavne radionice, zajedno sa decom iz tri subotičke škole, učiti znakovni jezik. Ciljevi projekta su senzibilizacija dece iz masovnih škola prema svakodnevnim izazovima vršnjaka oštećenog sluha, prevazilaženje komunikacijskih barijera, kao i razvijanje socijalnih odnosa i tolerancije. Na ovaj način, deci oštećenog sluha otvaraju se nova vrata ka većem razumevanju, prihvatanju i lakšoj integraciji u grupu mališana tipičnog razvoja.

Nikola Pavić, učenik drugog razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“, do sada nije bio u prilici da nauči znakovni jezik, te se raduje što je deo ovakvog projekta i što će steći nove drugare.

Naredne aktivnosti će se odvijati na Furioso salašu, gde će pored radionica znakovnog jezika mališani uživati i u avantura parku – jahanju konja, vožnji zapregom i nizu rekreativno-sportskih aktivnosti. Poslednjeg dana manifestacije, deca će se kroz edukativne i eko radionice družiti u zoo-vrtu na Paliću. Projekat je namenjen deci uzrasta od 8 do 12 godina, te je tako ovaj vid edukacije obuhvatio oko 60 učenika kako iz škole domaćina kampa, tako i đaka iz osnovnih škola „Ivan Goran Kovačić“, „Jovan Jovanović Zmaj“  i „Kizur Ištvan“.  https://www.youtube.com/watch?v=NLJP_8kchCU 

Završeno 48. Brankovo kolo: Nagrada pesniku Dubaku

Uručenjem međunarodne nagrade „Branko Radičević“ srpskom pesniku Budimiru Dubaku iz Crne Gore, u ponedeljak 16. septembra je u Karlovačkoj gimnaziji svečano završeno 48. Brankovo kolo. Uručujući nagradu, predsednik „Brankovog kola“ Nenad Grujičić ukazao je na značaj tog priznanja s imenom velikog pesnika srpskog i evropskog romantizma. – Sa zrelim grozdom pesničkih imena dosadašnjih svetskih laureata, a u susret Evropskoj prestonici kulture u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima 2021. godine, nanovo se budi i otvara stara ideja Brankovog kola, potekla od vajara Jovana Soldatovića – da se od podnožja do vrha Stražilova podigne „Aleja pesnika“, koja bi obuhvatala svetske, evropske i naše pesnike – poručio je Grujičić. – Na svakih pedesetak metara do vrha Stražilova i spomenika Branku podignutog 1885. godine, dva leta posle čuvenog prenosa pesnikovih zemnih ostataka iz Beča na Stražilovo, bile bi postavlјene biste inostranih i naših pesnika, uz klupe s kratkim biografijama i antologijskim stihovima. To bi bio poduhvat koji bi, za razliku od jednokratnih projekata nalik peni od sapunice, ostao za sva vremena novim generacijama koje u velikom broju iz svih krajeva i dan-danas pohode Brankovo Stražilovo kao srpski Parnas.

Primajući visoku međunarodnu nagradu s imenom Branka Radičevića, novi laureat Budimir Dubak naveo je, između ostalog, da je Branko imao poseban odnos prema Crnoj Gori, kao svom prazavičaju. – U Brankovoj pesmi „Put“ vidimo kontrast između Kosova, gde je „srpska slava ugašena“ i Crne Gore, u kojoj je „granulo iznova“ na Kosovu srpsko sunce – istakao je Dubak. – I u „Proglasu Beogradskog odbora“ za prenos Brankovih posmrtnih ostataka iz Beča na Stražilovo 1883. godine piše: „Nјegoš je sretniji od Branka, jer njegove kosti počivaju na vrhu ponositog Lovćena, odakle se daleko unaokolo vide srpske zemlјe. Branko leži u Beču, daleko od Stražilova, daleko od Fruške gore, vrela poezije njegove“. Ali, sreća je promenlјiva. Nјegoš se posle smrti sedam puta selio… A Branko je trideset godina posle smrti dočekao da se vrati na „stanište muza“, kako naziva Stražilovo u pesmi „Oproštaj od Karlovaca“.

U znaku 195. godišnjice rođenja Aleksija Branka Radičevića, od 6. do 16. septembra na različitim mestima i u ambijentu Sremskih Karlovaca, Stražilova i Novog Sada izvedeno je dvadeset raznovrsnih programa iz oblasti poezije, dramske i muzičke umetnosti, filozofije i duhovnosti, a pred mnogobrojnom mladom i kroz vreme odnegovanom publikom Brankovog kola nastupilo je nekoliko stotina izvođača, od najmlađe preko srednje do najstarije generacije.

Vremeplov: Umro Sava Tekelija

Grof Sava Tekelija, jedan od prvaka Srba tadašnje Austrije, osnivač i predsednik Matice srpske, narodni dobrotvor, …,  umro je na današnji dan  21. septembra 1842. godine.Po obrazovanju bio je doktor pravnih nauka. Velikim zaveštanjem od 150.000 forinti, nekoliko kuća i zemljišnih poseda, osnovao je 1838. u Pešti zadužbinu “Tekelijanum” pod upravom Matice srpske (za čiji je rad on takođe obezbedio velika sredstva), kako bi srpskim đacima iz Vojvodine i drugih krajeva omogućio univerzitetsko školovanje u glavnom gradu Ugarske. Kao veleposednik (grof) iz Arada (danas Rumunija) aktivno je učestovovao u političkom životu ugarskih Srba i materijalno je pomagao gotovo sve srpske nacionalne akcije. Matica srpska ga je 1838. izabrala za doživotnog predsednika.

Vremeplov: Rođen Jovan Rajić

Na današnji dan 21. septembra 1726. godine rođen je srpski istoričar, teolog, književnik Jovan Rajić. Školovao se u Sremskim Karlovcima, gde je i rođen, u jezuitskoj gimnaziji u Komoranu, i u Šopronu (protestantska gimnazija). Zaršio je Duhovnu akademiju u Kijevu. Radio je kao profesor u Karlovcima i Novom Sadu (geografija sa istorijom). Pošto se zamonašio 1772. postaje arhimandrit manastira Kovilj u Bačkoj. Uz Dositeja Obradovića on je verovatno najučeniji Srbin svog vremena. Njegov “Katihizis”, koji je izradio na traženje carice Marije Terezije, najprevođenija je srpska knjiga 18. veka. Njegova “Istorija”, obimno delo objavljeno u 4 toma (1794/95) ostavila je ogroman trag u srpskoj kulturi. To je prva publikacija u srpskoj književnoj istoriji za koju su bili upisivani prenumeranti (pretplatnici). I na literarnom polju imao je sjajne rezultate, njegova poema “Boj zmaja sa orlovi” smatra se najboljim pesničkim ostvarenjem srpske literature 18. veka. Dela: “Katihizis mali”, “Boj zmaja sa orlovi”, “Stihi o vospominaniji smrti”, “Istorija raznih slovenskih narodov”, “Traedokomedija” (prerada dela Emanuila Kozačinskog), “Molitvenik”, “Istorija katihizma”, “Bezpristrastnaja istoričeskaja povest”, “Pravila monašeskaja”.

Vremeplov: Rođen Svetomir Nikolajević

Srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, predsednik vlade Srbije, ministar unutrašnjih dela i jedan od osnivača Radikalne stranke,  rođen je 21. septembra 1844 godine. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Znatno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. veka. Napisao je veliki broj studija, kritika, članaka i eseja, od kojih su mnogi objavljeni u dve sveske pod naslovom “Listići iz književnosti”.

Vremeplov: MŠ “Mokranjac”

Muzička škola “Mokranjac”, najstarija muzičko-pedagoška institucija u Srbiji koja postoji u kontinuitetu do danas, osnovana je 21. septembra 1899. godine. Prvobitni naziv bio je Srpska muzička škola, a preimenovana je 1946. Osnivač škole bilo je Beogradsko pevačko društvo. Prilikom osnivanja za članove Saveta Škole izabrani su Stevan Mokranjac, Stanislav Binički i Cvetko Manojlović. Osim njih nastavnik je tada bio i Jovan Ružička. Prvi direktor bio je Mokranjac.

Vremeplov: Umro Publije Vergilije Maron

Na današnji dan 21. septembra 19. godine p.n.e umro je Publije Vergilije Maron, proslavljeni pesnik carskog Rima, autor nacionalnog junačkog epa “Eneida”. Smatra se najvećim pesnikom antike i uzorom latinskog i zapadnoevropskog stvaralaštva. Dante ga je uzeo za vodiča kroz podzemlje (“Pakao”) u Božanstvenoj komediji (“Georgike”, “Bukolike”, “Ekloge).

Vremeplov: Umro Valter Skot

Škotski pisac Valter Skot, autor istorijskih romana “Rob Roj”, “Ajvanho”, “Veverli”… umro je na današnji dan 1832. godine. Skupljao je i narodne pesme i pisao epove iz istorije Škotske. Izdao je u engleskom prevodu i našu narodnu pesmu “Hasanaginica”. Izvršio je značajan uticaj na evropski roman.

Vremeplov: Rođen Svetozar Marković

Na današnji dan 1846. godine  rođen je srpski političar i pisac Svetozar Marković, osnivač socijalističkog pokreta u Srbiji i prvi teoretičar realizma u srpskoj literaturi. Pokrenuo je prvi socijalistički list u Srbiji “Radenik” (1871). Njegove ideje su imale veliki uticaj na razvoj socijalističke ideologije i politike u Srbiji i na Balkanu.  Najpoznatija dela: “Srbija na istoku”, “Načela narodne ekonomije”, “Pevanje i mišljenje”.

Vremeplov: Umro Šopenhauer

Nemački filozof Artur Šopenhauer umro je na današnji dan  21. septembra1860. godine. Njegovu duboko pesimističnu filozofiju prihvatila je generacija razočarana neuspehom nacionalnih pokreta 1848. godine u Evropi, a u filozofiji i književnosti našla je odraza u delima Fridriha Ničea i Tomasa Mana. Najznačajnija dela: “Svet kao volja i predstava”, “Parerga i paralipomena”.

Vremeplov: Francuska proglašena Republikom

Na današnji dan 22. septembra 1792. godine dan posle obaranja monarhije Francuska proglašena republikom. Na snagu stupio i novi kalendar, kojim je za početak računanja nove ere uzet jesenji ekvinocij, 23. septembar 1792. godine.

Vremeplov: Skupština feminističkih društava Kraljevine Jugoslavije

U Ljubljani je 22. septembra 1923. godine održana Skupština feminističkih društava Kraljevine Jugoslavije, a na kojoj je osnovana Feministička alijansa, kasnije Alijansa ženskih pokreta Jugoslavije. 

Vremeplov: Ubijen Sturluson Snori

Na današnji dan 22. septembra 1241. ubijen je Sturluson Snori, najznačajniji pisac stare islandske književnosti, autor dela “Snorra edda”, s legendama iz drevne severnjačke mitologije i “Orbis terrarum”, sage o norveškim mitskim počecima. Smatra se da je ubistvo naručio norveški kralj Hakon VI iz političkih razloga.

Vremeplov: Ubijen Lažni car Šćepan Mali

Avanturista, poznat kao “lažni car Šćepan Mali”, kojem je uspelo da se nametne kao vladar Crne Gore ubijen je  na današnji dan 22. septembra 1773. godine . Poreklom je bio Srbin iz Dalmacije. Zbacio je 1766. sa vlasti mitropolita Savu. Predstavljao se kao ruski car Petar III, kojeg je 1762. sa prestola uklonila njegova supruga Katarina II, poznata kao Katarina Velika. Suzbijao je krvnu osvetu, nastojao da iskoreni potpuno uobičajenu pljačku i otimačinu, uveo je nekakav sud, gradio puteve i čak počeo popis stanovništva. Ubio ga je na spavanju jedan njegov sluga iza kojeg je stajao skadarski paša.

Vremeplov: Umrla Katarina Ivanović

Na današnji dan  22. septembra 1882. godine umrla je srpska slikarka Katarina Ivanović, prva članica Srpskog učenog društva. Slikala portrete, istorijske žanr-kompozicije i mrtve prirode. Neke njene slike među najboljima u srpskom klasicizmu. 

Vremeplov: Rođen Majkl Faradej

Na današnji dan 22. septembra 1791. godine rođen engleski fizičar i hemičar Majkl Faradej. Faradej je 1831. otkrio zakon elektromagnetske indukcije, što je naučni osnov elektrotehnike, a 1833. dva osnovna zakona elektrolize – osnov elektrohemije i učenja o elektricitetu sa gledišta korpuskularne strukture. Otkrio je i vezu magnetnog polja i svetlosti, utemeljio učenje o fizičkom polju, unapredio hemiju i optiku. Njegovim imenom nazvana je merna jedinica za električnu kapacitivnost – farad (oznaka F) – i više efekata i uređaja: “Faradejev tamni prostor”, “Faradejev efekat”, “Faradejev cilindar”, “Faradejev broj”. Nije bio matematičar pa je njegove ideje i pronalaske matematički formulisao i razradio engleski teorijski fizičar Džejms Klerk Maksvel. Dela: “Eksperimentalna istraživanja u elektricitetu”, “Eksperimentalna istraživanja u hemiji i fizici”, “O raznim silama u prirodi”, “Predavanja o hemijskoj istoriji jedne sveće”.

Vremeplov: Umro Mihailo Valtrović

Srpski arheolog i istoričar umetnosti Mihailo Valtrović, prvi profesor arheologije na Velikoj školi u Beogradu, upravnik Narodnog muzeja, osnivač Srpskog arheološkog društva, član Srpske kraljevske akademije,  umro je na današnji dan  22. septembra 1915. godine. Pokrenuo je časopis “Starinar” i među prvima istraživao srpsku srednjovekovnu arhitekturu i umetničko-zanatske predmete iz srednjeg veka. Tvorac je idejnog i likovnog rešenja ordena Kneza Lazara – najraskošnijeg ordena Kraljevine Srbije i Jugoslavije. Dela: “Građa za istoriju umetnosti u Srbiji”, “Pogled na staru srpsku crkvenu arhitekturu”.

Devojčica (16) uzela drogu “krokodil”: Doktori je više puta vraćali iz mrtvih

Lekari zdravstvenih centara u Surdulici i Vranju napravili veliki podvig kad su iz kandži smrti izvukli maloletnu pacijentkinju koja se predozirala najopasnijom drogom na svetu. Samo zahvaljujući brzoj reakciji i velikoj požrtvovanosti lekara u zdravstvenim centrima u Surdulici i Vranju, spasen je život devojčice E. S. (16) iz Surdulice, koja se prošle nedelje predozirala najopasnijom drogom na svetu, takozvanim “krokodilom”, koji je višestruko toksičniji od heroina.

Drama je počela u noći između prošle srede i četvrtka, kad je dežurna patrola policije u Službu hitne pomoći ZC u Surdulici dovezla maloletnu pacijentkinju kojoj je život bio ugrožen.- Pacijentkinja je bila veoma loše, u komatoznom stanju, sa širokim zenicama, nije reagovala na spoljne nadražaje, a krvni pritisak joj je naglo padao… Odmah je došla pedijatar dr Antonela Kusaković da je zbrine, a E. S. je po dolasku imala prvi epileptični napad i odmah joj je data terapija. Nakon pola sata, E. S. je u pratnji doktorke sanitetom prevezena za ZC Vranje. Devojčica je tokom celog puta imala epileptične napade, telo joj se grčilo, išla joj je pena na usta, a lekari su se svim snagama borili da je svaki put povrate – opisuje dramatično spasavanje jedan od očevidaca.

U ZC Vranje sanitet s devojčicom je prihvatila dr Suzana Tomić, specijalista urgentne medicine:Oko jedan posle ponoći stigla nam je E. S. u pratnji pedijatra i dva policajca. Bila je bez svesti, ali bez poremećaja ritma srca i disanja i bez promena na koži. Odmah smo započeli dijagnostiku i pristupili lečenju. Devojčica je bila u vrlo teškom stanju, maltene nije reagovala na terapije koje smo joj davali. Nikad se ovde nismo susreli s takvim nečim kod tako mladog pacijenta. Pacijentkinja je posle primljene terapije i stabilizacije stanja transportovana na toksikologiju KC Niš – opisuje dr Tomić.                                                                                          Prema njenim rečima, taj slučaj ju je jako potresao.- Pretpostavila sam da se radi o drogi novijeg datuma, zbog atipičnih reakcija. Tragično, tako mlada i tako lepa devojka i da je dovezu u takvom stanju… Apelujem na mlade da nikad i ne probaju narkotike – kaže dr Tomić i dodaje da je pravovremena i brza reakcija lekara bila ključna za spasavanje ovog mladog života. Prema prvim informacijama, devojčica se predozirala drogom „krokodil“. Njeno stanje je trenutno stabilno i nalazi se u Zavodu za mentalno zdravlje u Nišu. – Ministarstvo će u saradnji sa svim partnerima aktivno raditi na praćenju pojave novih psihoaktivnih supstanci i preduzimati adekvatne mere kako bi se smanjile štetne posledice po zdravlje pojedinca i društva u celini. Formirali smo i sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama – objašnjava Jelena Janković, rukovodilac Centra za monitoring droga Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo: Nulta tolerancija i uključenje porodice u vršnjačko nasilje

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je 18. septembra svim predškolskim i školskim ustanovama dopis sa usvojenim čitavim nizom sistemskih zakona, podzakonskih akata, kao i javnih politika koji na neposredan ili posredan način utiču na sprečavanje diskriminacije i zaštitu od svih oblika nasilja u celokupnom sistemu i na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja.

Osnove na kojima se zasniva koncept obrazovanja su inkluzivni principi koji obezbeđuju pravo na obrazovanje za svu decu i učenike. Razvijen je i čitav set mera kroz različite vidove edukacija zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja sa ciljem razvijanja kompetencija za prepoznavanje otvorene i prikrivene diskriminacije u obrazovanju i vaspitanju, prevenciju i postupanje u situacijama nasilja. Sve ustanove obrazovanja i vaspitanja imaju obavezu da osiguraju za sve učenike obrazovanje kao i podsticajno i bezbedno okruženje, da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju.

          Ističemo da je za treći nivo nasilja i zlostavljanja direktor ustanove u obavezi da podnose prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata. Ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ističe da je neophodno upotrebiti sve mere kako bi se vršnjačko nasilje iskorenilo iz škola i dodaje: Pored škole koja ima obavezu da prijavi svako nasilje postoji potreba i da se uključi porodica kao stub društva i na taj način zajedno možemo da učinili mnogo za decu i njihovu budućnost. Nije dozvoljeno prikrivanje vršnjačkog nasilja, a kada se to desi odgovorni moraju da snose posledice, ističe ministar Šarčević.

Odluka o imenovanju direktora OŠ „Sveti Sava“ doneta u zakonskom roku

“Odluka o imenovanju direktora OŠ „Sveti Sava“ u Beogradu doneta je u skladu sa zakonom utvrđenim rokovima”, saopštilo je 18. septembra ministarstvo prosvete. “Zapisnik o dopunskom vanrednom nadzoru dostavljen je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  3. septembra 2019. godine čime su se stekli uslovi da se utvrdi potpuno činjenično stanje i da ministar donese odluku o imenovanju direktora što je i učinjeno 9. Septembra”, piše u saopštenju. “Naime, nakon predstavki koje su upućene u vezi sa izborom kandidata postupala je Gradska prosvetna inspekciji i zapisnik od 16. jula dostavljen je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. S obzirom da ovo postupanje nije uzelo u obzir naknadne predstavke Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije, izvršen je dopunski inspekcijski nadzor koji je obuhvatio prigovore tih sindikata. Taj zapisnik je resornom ministarstvu dostavljen 3. septembra”, kaže se u saopštenju ministarstva prosvete.

Kako prevencijom do manjeg nasilja

Poslednji primer vršnjačkog nasilja zabeležen je pre nekoliko dana u Barajevu. Dve tinejdžerke udarale su treću devojčicu, dok su ostala deca taj čin posmatrala i snimala. Najoštriju sankciju za sada snosi direktor škole, dok se ponovo postavlja pitanje da li je za sprečavanje nasilja važnija preventiva ili kazna. Napad na četrnaestogodišnju devojčicu iz Barajeva jedan je od 840 slučajeva nasilja prijavljenih Ministarstvu prosvete na godišnjem nivou. Uprkos formiranju timova za sprečavanje nasilja u školama, čini se da se ono ne smanjuje i da zakon nije dovoljno moćan u sprečavanju pogrešnih oblika ponašanja. “Deca su kad čuju od nasilnika pretnje misle da se to samo njima dešava, ne mogu ni da pretpostave kakve su posledice i odluče da sami snose taj svoj problem. Nekako je u javnost stigla to kako su škole nemoćne, ne smeju ništa, ne smeju nastavnici da dignu glas i roditelji su negde prestali da se obraćaju školi što je jako pogrešno. Oni bi trebalo da se obrate školi, očekuju zaštitu, a ukoliko je ne dobiju, da idu dalje, na sledeću instancu”, rekla je pedagoškinja Snežana Golić.

Da li su rijalitiji i svađalački ton koji je na svakodnevno zastupljen u javnosti, razlozi za ispoljavanje agresije među decom i dalje je polemičko pitanje. Osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić, smatra da se događaji u društvu u poslednjih 30 godina jasno reflektuju danas. “Mi jedostavno moramo da budemo svesni da će vršnjačko nasilje tek biti u porastu i ukoliko mi odrasli ne promenimo svoju svest u budućnosti, tek možemo da očekujemo velike probleme. Mi smo sada na ozbiljnoj prekretnici između tradicionalnog i savremenog vaspitanja dece. Tradicionalno koje sam ja prošao je imalo svojih manjkavosti kao i sve što je bilo u nekadašnjoj državi, međutim mi se teško dana susrećemo i teško razumemo to savremeno vaspitanje gde je jednostavno veliki jaz i da bi kompromis između ta dva načina vaspitanja mogao da da neke određene rezultate”, rekao je Igor Jurić. Iako oštro kažnjavanje lošeg ponašanja pojedinca može biti način za preventivu budućih dešavanja, ostaju otvorena pitanja zašto deca snimaju nasilje, ne pritiču u pomoć i zašto nove mere za sprečavanje vršnjačkog nasilja u školama nisu delotvorene u meri u kojoj je to najavljeno. https://www.youtube.com/watch?v=ymqRKI63qyc

By admin