Vesti – 23.09.2019.

Pišu, tek nešto da pišu: Zaboravili šta su nekad tražili!

Predsednici tri sindikata: Sindikata radnika u prosveti Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata obrazovanja Srbije, nakon što su pročitali saopštenje predsednika NSJSS prof Hadži Zdravka M. Kovača „Vlada definitivno odustala od platnih razreda. I dalјe za isti rad različite plate“,  uputili su u petak 20. septembra dopis ministru Šarčeviću u kome ponavljaju navode iz ovog saopštenja –  da je nekada zahtev svih sindikata da plate u prosveti  budu u rasponu od 1:3 u osnovnom i srednjem obrazovanju odnosno 1:5 u univerzitetskom obrazovanju i tvrde da će sa planiranim  povećanjem od 9 odsto i povećanjem minimalca od 11,2 odsto „svi zaposleni do VI stepena stručnosti biti na minimalnoj zaradi“,  a samo nešto ranije, pre svega nepune tri nedelje 30. avgusta,  tražili su od ministra školskog „korekciju cene rada“ i rešenje problema „plata za one koji su na minimalcu“, dakle upravo ono što je Vlada upravo i uradila uz još ponešto (ukidanje Uredbe o zabrani zapošljavanja, PKU za visoko obrazaovanje, učenički i studentski standard i predškolce, nastavak pregovora o platnim razredima, prim. ured.). Podsećamo i da je Unija zabunjivača uz  potpuno promašeni jednodnevni „štrajk“ tada tražila „pravedne platne razrede“, ma šta god to značilo. O ozbiljnosti svih ovih zahteva nekom drugom prilikom, pošto ova saopštenja sama po sebi dovoljno govore o potpisnicima i načinu kako oni misle da poprave materijalni i radno-pravni položaj članova i drugih zaposlenih  u prosveti. (→Saopštenja)

OŠ „Dr B. Vrebalov“ Melenci: Isplaćen deo zarada, danas ostatak

Prof.  Nikola Adamov,  predsednik NSPRV OŠ „Dr Boško Vrebalov“ iz Melenaca uputio je ministru Mladenu Šarčeviću dopis u kome ga je obavestio da  je ovoj   školi od 23.08.2019. godine blokiran račun, i da su  zbog blokade računa svi zaposleni su ostali bez plata. Nakon urgencije sindikata zaposleni su u petak  dobili oba dela plate za mesec avgust uz obećanje iz kabineta ministra Šarčevića da će danas dobiti i ostale zarade. Podsećamo da su  za sutra  – utorak, 24.09.2019. godine zaposleni u školi najavili da će u suprotnom  stupiti u štrajk”.

Protest “1 od 5 miliona” pružio podršku blokadi Rektorata BU

Protest “Jedan od pet miliona” završen je ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu čitanjem pisma profesora Univerziteta u Vizbadenu, u Nemačkoj, Raše Karapandže. Raša Karapandža, autor analize doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog u kojoj tvrdi da je Mali plagirao svoj rad, u pismu je naveo govor koji je “premijerka Srbije Ana Brnabić iz paralelne dimenzije” održala studentima povodom akademske krađe Malog. Kako se u pismu ističe, to je dimenzija gde Srbija nije despotija a Ana Brnabić je progresivni političar. U tom govoru, Brnabić je razrešila Malog ministarske dužnosti zbog akademske krađe i zloupotrebe položaja kako bi zataškao tu aferu i izvinila se građanima i studentima.

Na početku protesta okupljenima se obratila aktivistkinja pokreta “Jedan od pet miliona” i učesnica blokade zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta, Mila Jovanović, koja je kazala da su mnogi velikani potekli sa tog univerziteta, da će još mnogi poteći te da blokada predstavlja borbu upravo za njihove diplome.  “Borimo se za sve koji su stekli svoje diplome, lopovi ne smeju da bace senku na njih”, rekla je ona.  Ona je dodala da se ne oseća bezbedno od petka kada se desio incident u zgradi Rektorata i pozvala rektorku Ivanku Popović da se ogradi od nasilja i osudi ga, kao i da zaštiti svoje studente. 

Tea Vukadin, takođe aktivistkinja pokreta “Jedan od pet miliona”, izjavila je da je blokada rektorata “jednom čoveku” prvi put nakon sedam godina rekla “ne”.

Protest u subotu uveče, inače 42. po redu, počeo je ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu i bio je posvećen “borbi za čast Univerziteta u Beogradu”. Organizatori protesta su istakli da se borba za čast UB vodi od prošlog petka, od kada traje blokada Rektorata, koju su organizovali aktivisti Udruženja “Jedan od pet miliona”. “Studenti su prošlog petka otpočeli blokadu Rektorata, od tada se tamo vodi borba ne samo za čast Univerziteta već i svih građana Srbije koji se bore za očuvanje slobode i demokratije kao i institucija u Srbiji”, naveli su. 

Okupljeni građani su nosili transparente “Vučić nikada neće dozvoliti slobodne i fer izbore. Bojkot” i “Probudi se, Srbijo, država radi a ne zvonce Vučića”.  Protestna kolona je krenula sa Platoa i prošla ulicama Vase Čarapića, Kolarčevom, Terazijama, Prizrenskom, Brankovom, zatim Pop Lukinom, Kneza Sime Markovića, Pariskom i Uzun Mirkovom do zgrade Rektorata, gde studenti tog udruženja blokiraju tu ustanovu.

Vučić: Mali ne mora imati diplomu, može biti ministar i sa osnovnom školom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da opozicija stoji iza blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu, gde grupa studenata zahteva da rektorka od premijerke zatraži smenu ministra finansija Siniše Malog zbog sumnje da je plagirao doktorat. On je rekao da ti studenti žele da utiču na sastav Vlade i da Siniša Mali, čiju smenu studenti traže, ne mora da ima bilo kakvu diplomu, može da ima i samo osnovnu školu i da je to pitanje političkog izbora, za šta odgovara onaj ko je taj izbor napravio. Vučić je ocenio da je cilj blokade da se izazove pažnja i dodao da država neće slati policiju, kao ni do sada.

Vrnjačka Banja: Ružić podelio sertifikate obučenima o pravima deteta

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić prisustvovao je u petak završnici obuke za predstavnike lokalnih samouprava o pravima deteta u jedinicama lokalne samouprave i upravljanju po meri deteta, koja je realizovana uz podršku Unicefa u Vrnjackoj Banji. Prema njegovim rečima, prava deteta su danas mnogo bolje nego pre deceniju. Osvrćući se na obuku činovnika u gradskim upravama u Srbiji koji se bave pravima deteta, Ružić je rekao da je reč o početku sistemske reforme. Stanje je bolje nego što je bilo ranijih godina, pa i decenija. Želeo bih da istaknem da je ovo samo prvi korak kako bi unapredeli institucionalnu osposobljenost lokalnih uprava da se na pravi i adekvatan način bave tim pitanjem. Ovaj pilot projekat je uključio 25 jedinica lokalnih samouprava, a u Srbiji ih ima skoro 180. Mislim da će oni biti ambasadori i promoteri jedne kvalitetne obuke”, rekao je Ružić za Tanjug u Vrnjačkoj Banji.

Direktorka Unicefa u Srbiji, Ređina de Dominićis zajedno sa ministrom Ružićem dodelila je sertifikate polaznicima obuke. “Dečja prava su nezavršen posao svuda u svetu. Zato treba konstantnu pažnju posvetiti ovoj temi. Dosta dece u Srbiji postoji i među romskom populacijom, ali mislim da imamo veoma dobru reforme. One se posebno odnosi na obrazovanje u školama i primenjuje se na različite uzraste. Smatram da je to ključ uspeha”, rekla je direktorka Unisefa.

Šarčević: Roditelji biraju jezik, a ne Džudžo i Ugljanin

Roditelji odlučuju na kom jeziku će deca da im se školuju, a ne Esad Džudžo i Sulejman Ugljanin, rekao je za “Novosti” ministar prosvete Mladen Šarčević povodom zahteva koji su školama uputili Bošnjačko nacionalno veće i Grad Novi Pazar da se prilikom upisa dece u školu, jezik na kom će mališani pohađati nastavu odredi shodno nacionalnoj pripadnosti roditelja. To praktično znači da se roditeljima uskraćuje pravo da se izjašnjavaju na kom jeziku će njihova deca pohađati nastavu. Pokušaj da svu bošnjačku decu upišu na bosanski je provokacija i ne dešava se prvi put, kaže ministar Šarčević i dodaje da je i ranije odlazio u Novi Pazar zbog ovog problema. “Svi, pa i BNV moraju da poštuju zakon. Sve škole u Novom Pazaru dobiće dopis da moraju da se pridržavaju zakona i da ne mogu da upisuju decu onako kako želi BNV”, kaže on. Takođe BNV i Grad Novi Pazar traže da se u svim školama do 30. septembra sprovede ponovno izjašanjavanje roditelja, kako bi se oni koji su se opredelili za srpski, eventualno predomislili.

Šarčević podseća da su Ugljanin i Džudžo prethodno 2017. tražili da njihovi kontrolori “stoje nad glavom” roditeljima u školama kada se izjašnjavaju za jezik na kom će deca da uče. “Sad su otišli korak dalje, pa traže da svako bošnjačko dete automatski uči na bosanskom, mimo volje roditelja, navodi Šarčević i dodaje da svakog ko dođe da upiše dete sekretar škole pita da se izjasni. “Nego, njima smeta što se većina bošnjačke dece izjasnila za nastavu na srpskom i direktori to poštuju”, kaže ministar.

Razgovori sa studentima koji blokiraju Rektorat moraju biti nastavljeni

Razgovori sa studentima iz udruženja “1 od 5 miliona”, koji već drugu nedelju dana blokiraju zgradu Rektorata, moraju biti nastavljeni jer je to jedini način da se dođe do rešenja, rečeno je na zajedničkoj sednici članova Senata, Saveta i Studentskog parlamenta UB.

Rektorka UB Ivanka Popović je rekla da su studenti postigli svoj cilj, da su neka pitanja doveli u žižu javnosti, ali da ne podržava način na koji to rade. “Nama je od ključnog značaja da stručne službe u Rektoratu počnu da rade. Nadamo se da ćemo u razumnom roku sesti za sto da privedemo priču kraju”, navela je ona. Dodaje da studenti iz Rektorata moraju da izađu ne kao pobeđeni, već kao grupa koja je bar delimično ispunila svoje zahteve. Rektorka je prenela da će nadležne službe UB učiniti sve kako bi se ubrzale procedure u odlučivanju o doktoratu Siniše Malog. “Dali smo preporuku da se nakon dobijanja odgovora od Stručne komisije FON-a, Odbor za profesionalnu etiku UB ne iskoristi zakonski rok od 120 dana da se izjasni o tome, već da se to pitanje reši u kraćem roku”, navela je rektorka. To je jasan signal studentima, kako je rekla, da univerzitet ne odlaže rešenje pitanja koje je dovelo do te situacije.

Dekan Građevinskog fakulteta prof. Vladan Kuzmanović rekao je da treba izbeći politizaciju univerziteta i da su “svi oni postali taoci prepucavanja vlasti i opozicije”, a da je sve krenulo od zloupotrebe njihovih studenata. Podsetio je da univerzitet u svom sastavu ima 31 fakultet, 11 instituta, biblioteku, a da je zgrada Rektorata centralno čvorište i ključna za sve njih.

Senat i Savet: Obezbediti neometan rad UB u celini

Članovi Senata, Saveta i Studentskog parlamenta zabrinuti su zbog trenutne situacije u kojoj se našao Univerzitet, jer je zgrada Rektorata blokirana već nedelju dana od grupe studenata iz udruženja “1 od 5 miliona” “Smatramo da je od izuzetnog značaja za sve fakultete i institute da bude obezbeđen neometan rad Univerziteta u Beogradu u celini”, navodi se u zajedničkom saopštenju sa današnjeg sastanka. Navode da daju punu podršku svakodnevnim naporima rektorke i članova Rektorskog kolegijuma za razrešenje ove situacije i ohrabruju dalju komunikaciju koja treba da dovede do toga da Univerzitet nastavi sa normalnim radom. “Iako prepoznajemo širi društveni značaj tema koje su pokrenute u vezi sa blokadom Rektorata, ne podržavamo način na koji studenti koji borave u njemu pružaju podršku Univerzitetu”, navodi se u saopštenju. Dodaju da podržavaju napore svih studenata koji se zalažu za ostvarivanje širih interesa akademske zajednice i ističu da je za celu akademsku zajednicu Univerziteta u Beogradu, a posebno za 100.000 njegovih studenata, od izuzetnog značaja da Rektoratu što pre bude omogućeno da nastavi da funkcioniše.

Šarčević: Blokadom Rektorata narušena prava studenata

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da nova akademska godina počinje u otežanijim okolnostima, jer je zgrada Rektorata nekoliko dana u blokadi, čime se narušavaju prava velikog broja studenata. Šarčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da rektorski tim pregovora sa grupom studenata koja je u zgradi Rektorata. “Rektorski tim pregovora sa tom grupom studenata koja ima nekakve čudne zahteve koji nisu uopšte studentski zahtevi. Radi se o političkim zahtevima”, rekao je Šarčević i ocenio da ta grupa studenata radi kao “eksponent određene političke grupacije”. Ukazao je da samo može da da podršku rektoru Beogradskog univerziteta, što čini mejlovima i porukama. “Vlada se ne meša i ne treba da se meša. Ako autonomija Univerziteta važi za Vladu, važi i za sve, važi i za opoziciju. Ja neću govoriti o grupi studenata, govoriću o opoziciji”, naveo je Šarčević. “Neko narušava prava velikog broja studenata, ima 105.000 studenta Beogradskog univerziteta, ako ne mogu da dobiju potvrdu oni neće dobiti dom, neće mnoga prava moći da ostvare, a neko misli da ću ja to sada da nemo pratim, da produžavam i izmišljam rokove”, dodao je ministar. Istakao je da je to opstruktivno ponašanje i kršenje zakona. “Sebi dajete za pravo da imate politički stav o nečijem doktoratu, pa imate lažnu knjigu na Ekonomskom fakultetu što tamo nije okupirano”, upitao je Šarčević.

Smatra da je rešenje ono što radi rektorka, a to je da se ljudski razgovara. “Nije rešenje sila, to niko nije ni predložio niti pokušava. Ali ja zaista pozivam ljude koji su ovo organizovali da shvate da ugrožavaju mnoge mlade ljude”, istakao je Šarčević. On dodaje i da je Unija studenata SKONUS dala svoje saopštenje o svemu tome, kao i da to ne podržavaju i da to nije ni u čijem interesu.

Vučić: Rektorat blokirali politički aktivisti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je cilj blokade Rektorata, koja je delo političkih aktivista, a ne studenata izazivanje političkog haosa kako bi država poslala policiju i silom ih izbacila. “Država nije slala policiju i nije bila nasilna prema njima ni kada su šutirali ljude po ulici, okruživali Predsedništvo, upali u RTS”, rekao je Vučić za TV Pink i ponovio da je jedan od glavnih vođa studenata koji su blokirali Rektorat čovek koji ima 30 godina i da su i studentske organizacije potvrdile da nemaju veze sa blokadom Rektorata.

Novosadski učenici za Ginisov rekord!

Ginisov rekord u broju ljudi koji istovremeno sviraju na jednom klaviru, a koji drže srednjoškolci iz Holandije, nadmašen je u petak uveče, u Gradskoj kući gde su 23 učenika i profesora Muzičke škole „Isidor Bajić“, na taj način izvela kompoziciju „Zora“ studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu Ivana Markovića. Događaju su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

Na klaviru su svirali učenici, uzrasta od devet do 18 godina: Mihajlo Racpeti, Saša Zahorjanski, Danijel Leš, Milica Vranješ, Tisa Lekić, Igor Dalagija, Boško Stojadinović, Luka Petrović, Milica Vujanović, Dunja Vranješ, Sara Todorić, Mateo Radimir, Lenka Škrbić, Nemanja Marčetić, Marija Šapovalova, Ivan Černuhin, Elena Jakšić, Laura Mađarić, Damjan Svijić, Stefan Svijić kao i profesori Tijana Tenji, Aleksandra Vojnak i Slobodanka Stević.

Ideja je ponikla na klavirskom odseku Muzičke škole, kao jedan od načina da se klasična muzika približi publici, na atraktivan i nesvakidašnji način. Direktorka muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmila Rakin Martinović nazvala je ovaj poduhvat šalom, ali onom koja zahteva ozbiljne pripreme i predstavlja sjajnu motivaciju za učenike i profesore.

 Događaj je organizovala Omladinska prestonica Evrope Novi Sad. Koordinator OPENS2019, Vukašin Grozdanović istakao je da omladinske politike i organizacije treba i da postoje u svrhu realizacije ideja mladih i mlade. “Logično je da u godini kada smo Omladinska prestonica Evrope podržavamo ideje koje dolaze upravo od mladih ljudi. Zadovoljstvo nam je bilo da otvorimo vrata i pomognemo da zajedno sprovedemo ovu ideju do kraja. Kako je jedan od ciljeva OPENS-a podsticanje aktivnog učešća mladih, želimo da mladima pre svega pružimo priliku da učestvuju u ovako jednom nesvakidašnjem događaju i da za sobom ostave trag promene čiji deo su i oni bili”, izjavio je Vukašin Grozdanović.

Događaj je, po svemu sudeći ispunio sve propozicije za ulazak u najpoznatiju knjigu svetskih rekorda, a konačni rezultat biće poznat do kraja tekuće godine, kada Ginisova komisija detaljno pregleda pisani, foto i video materijal, koji svedoči da su zadovoljene propozicije.

Praćenje obaranja Ginisovog rekorda bilo je omogućeno i preko led ekrana na Trgu slobode, a uoči događaja učenici muzičke škole izveli su javni čas, na četiri lokacije u gradu, i to: ispred Gradske biblioteke, u Katoličkoj porti, pored kafea ‘Trčike“ i ispred Srpskog narodnog pozorišta. https://www.youtube.com/watch?v=CxGs6sPyg2I

Novi Sad: Ove sedmice dele knjige u gradskim autobusima

Kompanija Color Media Communications u sklopu “Nedelje knjige” sprovodi akciju deljenja knjiga u gradskom prevozu. Putnici koje volonteri u ponedeljak, utorak, sredu i četvrtak (23, 24. 25 i 26. septembra) između 13.00 i 16.00 časova zateknu sa knjigom na nekom od stajališta gde se ukrštaju mnogobrojne gradske i prigradske linije (ispred Bazara, u Šafarikovoj ulici, kod Futoške pijace), ili u autobusima na linijama 3, 5, 7 i 8, na poklon će dobiti novu knjigu. Akcija se organizuje četvrtu godinu zaredom, a prethodi regionalnoj književnoj konferenciji “BookTalk 2019”.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Na sceni Dečjeg pozorišta u Subotici, u nedelju  22. septembra u 18 sati i 30 minuta, počelo je 26. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Na ceremoniji svečanog otvaranja najstarijoj srpskoj glumici Branki Veselinović i piscu Ranku Risojeviću su  uručene nagrade “Mali princ” za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Iste večeri, Pozorište mladih iz Novog Sada igrali su  “Na vukovom tragu”, prvu od ukupno 14 predstava u takmičarskom programu koje su odabrane u velikoj konkurenciji. “Bilo je više od stotinu prijavljenih predstava iz celog sveta. Iz Brazila, Čilea i Meksika prijavljeno je nekoliko predstava, zatim iz Tunisa, Kine, Južne Koreje, Rusije, Belgije, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Poljske, Belorusije, Španije, Italije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije”, izjavio je Zoran Đerić, direktor i selektor Međunarodnog festival pozorišta za decu u Subotici.

Pored Dečjeg i scene “Jadran” Narodnog pozorišta, mališani će moći da uživaju u predstavama koje će biti igrane i u Pozorištu “Deže Kostolanji”, ali i na ulicama i trgovima Subotice. “Na gradskom trgu će, kao i ranijih godina, biti postavljena bina gde će, tokom četiri dana, nastupati i obdaništa, osnovne škole, razne plesne i kulturno-umetničke grupe tako da će i gradski trg biti mesto okupljanja i uživanja najmlađih, ali i starijih”, kaže Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta Međunarodnog festival pozorišta za decu.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici jedan je od najvažnijih u regionu, koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce iz celog sveta koji su svoj rad posvetili najmlađima, a njegovo 26. izdanje traje do 27. septembra.

Đurić deci sa KiM: Vi ste budućnost naše zemlje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je u petak 20. septembra deci sa KiM da su nada i budućnost naše zemlje i da će država nastaviti da se bori za njihov opstanak i budućnost u južnoj pokrajini. Đurić je u Palati Srbija organizovao prijem za 85 mališana sa KiM, koji su dan ranije bili u publici na utakmici Partizan-AZ Alkmar, i poželeo im dobrodošlicu u glavni grad i zdanje za koje je rekao da je simbol državnosti Srbije i mesto u kojem predsednik države i drugi državni zvaničnici organizuju svečane prijeme za velike svetske lidere koji posećuju našu zemlju. ”Ovo je vaš grad, vaša prestonica. Ovde ste svoji na svome i uvek ste dobrodošli, ne samo da navijate, nego i da studirate i borite se za svoju zemlju”, rekao je Đurić.

Zahvalio je mališanima što su, kako je rekao, najmlađi i najvatreniji navijači Srbije i rekao da je država Srbija ponosni na decu sa KiM i na to što u teškim uslovima opstaju, uče, trude se i neguju srpski jezik, kulturu, običaje i veru.  Istakao je da će država nastaviti da pomaže i obnavlja srpske škole, bolnice i druge objekte na KiM u okviru plana predsednika Srbije Aleksandra Vučića za preporod Srbije. Dodao je da je cilj i da što više dece iz južne pokrajine poseti Beograd ali i ostale gradove u zemlji. On je podsetio da je Kancelarija ove godine podržala i akciju posete i bratimljenja više od 1.500 srpske dece sa KiM sa decom iz Republike Srpske, kao i da je određen broj dece sa KiM išao na letovanje u Grčku i Crnu Goru.

Nastavnik istorije u Osnovnoj školi ”Milovan Jakšić” u selu Banje, u opštini Srbica, Aleksandar Stević rekao je da je 35 učenika te škole došlo u Beograd da navija za Partizan i dodao da su deca bila oduševljena pozivom da dođu u prestonicu. ”Izlazak sa KiM i dolazak u maticu im mnogo znači. Kosovo je srce Srbije i deca se tako osećaju, lepo su se družili, stekli nova prijateljstva”, rekao je Stević. Ističe da Srbima sa KiM mnogo znači pomoć Kancelarije za KiM i to što znaju da je država uz njih, kao što su i oni kaže uz Srbiju. ”Mi radimo po planu i programu Republike Srbije. Naša deca osvajaju nagrade. prošle godine je naša škola osvojila šesto mesto na državnim takmičenju iz istorije u Nišu. Nastavićemo da radimo i da se borimo”, rekao je Stević.

Vremeplov: Umro Emanuilo Janković

Emanuilo Janković, srpski pisac, prevodilac, prirodnjak, knjižar i štampar umro je 23. septembra1791. godine . Gimnaziju je završio u rodnom Novom Sadu a medicinu je studirao u Haleu. U Pragu je izučio knjižarski i štamparski zanat. U Lajpcigu je 1790. kupio štampariju i doneo je u Novi Sad kako bi štampao srpske knjige, ali mu vlasti to nisu dozvolile pa je štampao knjige na nemačkom, latinskom, mađarskom. U Novom Sadu je držao knjižaru gde je uz knjige nudio i muzikalije, bakroreze. Prevodio je i prerađivao strane pozorišne komade, preveo je komediju K.Goldonija “Tergovci”, F.K. Štarka “Zao otac i nevaljao sin”, posrbio” je i komad J.J. Engela “Blagorodni sin”. Preveo je i “Opisanije života i heroičeskih del feldmaršala od Laudon” nepoznatog autora. Bio je član Prirodnjačkog društva u Haleu i autor je dela: “Fizičesko sočinjenije”.

Vremeplov: Začetak Univerziteta u Zagrebu

Na današnji dan 23. septembra 1669. godine  kralj Leopold I proglasio je zagrebačku isusovačku akademiju sveučilišnom ustanovom, što je bio začetak Univerziteta (Sveučilišta) u Zagrebu.

Vremeplov: Rođen Oktavijan Avgust

Rimski državnik i vojskovođa Oktavijan Avgust, prvi rimski car, adoptirani sin Gaja Julija Cezara, rođen je na današnji dan 23. septembra 63. p. n. e.     Godinu dana posle ubistva Cezara 44. pre nove ere, kao komandant senatske vojske kod Mutine potukao je Marka Antonija, ali je ubrzo s njim i Markom Emilijem Lepidom sklopio trijumvirat. Posle druge pobede nad Antonijem kod Akcijuma 31. pre nove ere, koja mu je omogućila osvajanje Egipta, pod imenom Avgust preuzeo je svu vlast i ukinuo republiku. Zaveo je novi oblik vladavine poznat u istoriografiji kao principat. Ulepšao je Rim mnogim građevinama, pomagao nauku i umetnost i njegova vladavina je najsjajniji period rimske istorije, nazvana “Avgustov” ili “Zlatni vek”.

Vremeplov: Poginuo Stojan Janković

Na današnji dan 23. septembra 1687. godine  poginuo je, u napadu na Turke u Duvnu, Stojan Janković, vođa uskoka u Ravnim Kotarima u severnoj Dalmaciji. U borbi s Turcima 1666. godine zarobljen je i odveden u Carigrad, odakle je posle 14 meseci pobegao, što je opevano u srpskoj narodnoj pesmi “Ropstvo Janković Stojana”, a 1686. oteo je Sinj od Turaka. Za podvige u borbama protiv Turaka, mletačke vlasti su ga odlikovale titulom “kavalijera” i dale mu veliko imanje u Kotarima.

Vremeplov: Umro Sigmund Frojd

Sigmund Frojd, austrijski ljekar i psihijatar, osnivač psihoanalize umro je na današnji dan 23. septembra 1939. godine.   

Zlostavljana i nasilnice “zvezde”  Instagrama: Prati ih 27.000 vršnjaka!

Po nalogu tužilaštva, policija je podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv I. O. (15) i D. I. (14), koje su u školskom dvorištu OŠ “Knez Sima Marković” 11. septembra fizički maltretirale 15-godišnju devojčicu, što je zabeleženo i video-snimkom.Ovaj slučaj ispraćen je u medijima, a jedan detalj posebno je zanimljiv. Naime, i žrtva nasilja i dve devojčice koje su vršile nasilje postale su predmet praćenja na društvenim mrežama od strane svojih vršanjaka, koji su nakon incidenta želeli da znaju svaki njihov korak, pa su tražili od žrtve da se “lajv” putem obrati na instagramu i objasni o čemu je reč.

Žrtva nasilja bizarnim spletom okolnosti postala je “popularna” preko noći, a pored mnogih grupa podrške upućene njoj koje svakodnevno rastu, na svom instagram profilu dobila je više od 35.000 novih “praćenja”, što je “iskoristila” tako što je reklamirala svoje prijatelje i na taj način prikupljala i njima veći broj pratilaca.

Njihovi vršnjaci komentarišu i popularnost dve “nasilnice”, čiji je broj pratilaca, navodno skočio za 27.000 novih osoba, i to preko noći. Njima je ubrzo instagram profil obrisan, kako saznajemo od strane MUP-a, ali je jedna od njih pre toga uspela da se oglasi, kako su mnogi prokomentarisali, sramnom objavom. 

Udruženje “Drug nije meta”

Udruženje “Drug nije meta” jedino je udruženje u Srbiji koje u fokusu rada ima prevenciju vršnjačkog nasilja. Kroz mnogobrojne aktivnosti udruženje je uključilo hiljade učenika i nastavnika, a na njihovom sajtu možete zakazati besplatnu radionicu, pronaći savete i brojne korisne informacije.

Vršnjačko nasilje – protiv dece starije od 14 godina može se voditi postupak

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je  da su dve devojčice, protiv kojih su zbog maltretiranja drugarice u srednjoj školi u Barajevu podnete krivične prijave, starije od 14 godina i da se, prema tome, protiv njih može voditi postupak. Kuburović je na televiziji Pink objasnila da se, prema srpskim propisima, protiv dece starije od 14 godina može voditi postupak u slučaju vršnjačkog nasilja. “Naš Zakon o krivičnom postupku i Zakon o maloletnim učiniocima krivičnog dela predviđa da ne možete do 14 godina krivično da odgovarate, prema Porodičnom zakonu postoji odgovornost roditelja za ponašanje deteta. U slučaju u Barajevu je reč o deci koja su starija od 14 godina, tako da može da se vodi postupak”, rekla je Kuburović.

Kuburović je istakla da se vršnjačko nasilje tretira i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. “Oni koji rade u vaspitnim ustanovama treba da vode računa o promeni ponašanja dece, da li možda jesu žrtve nasilja i da reaguju pravovremeno. To je jedna od obaveza u Zakonu o sprečavanju nasilja, da svako ko primeti nasilje to i prijavi i pravovremeno reaguje”, navela je Kuburović.

Po nalogu Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu policija je podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv I.O. (15) i D.I. (14), koje su šamarale A.M. (15) u srednjoj školi u Barajevu, koja je tom prilikom zadobila i povredu. U toku postupka biće obavljeno saslušanje devojčica osumnjičenih za nasilje, kao i oštećene, a radiće se i veštačenje povrede koju je zadobila, rečeno je ranije Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu. U slučaj će biti uključeni roditelji i centar za socijalni rad, a odluku o kazni, odnosno nekoj od vaspitnih mera, doneće sudija za maloletnike.

Devojčica koja je popila asepsol nije u životnoj opasnosti

Dvoipogodišnja devojčica koja pre par dana zbrinuta na intenzivnoj nezi Pedijatrijske klinike u Kragujevcu, pošto je u vrtiću „Naša radost” u Rači umesto vode popila asepsol u stabilnom je zdravstvenom stanju i van životne opasnosti, rečeno je agenciji Beta u Kliničkom centru u Kragujevcu. „Urađena je potrebna dijagnostika, ali je neophodno da se njeno stanje i dalje prati pod nadzorom lekara” rekla je portparolka Kliničkog centra Vanja Đorđević.

Deda devojčice Tomislav Veljković je rekao da je devojčica zatražila vodu i vaspitačica joj je dala iz flašice „Jana” koja je bila na stolu u prostoriji gde se nalaze deca, ne znajući da je u njoj umesto vode bio asepsol. Devojčica je odmah počela da povraća, i o njenom stanju su obevešteni roditelji. Pošto u Domu zdravlja u Rači nisu mogli da utvrde uzrok tegoba, roditelji su krenuli za Kragujevac, a usput su od vaspitačice saznali šta se tačno dogodilo.  Veljković kaže da je cela porodica šokirana onim što se dogodilo u vrtiću jer je nedopustivo da se higijenska sredstva nalaze „na dohvat ruke” dece u obdaništu. On je rekao da je slučaj prijavljen policiji i da očekuje da nadležni organi reaguju.

Direktorka Predškolske ustanove „Naša radost” Ljubina Jeftić je ranije medijima rekla će se utvrditi kroz postupak ko je odgovoran i da će svi odgovorni snositi posledice u skladu sa zakonom.

Disciplinski postupak protiv 4 zaposlenih zbog trovanja devojčice u vrtiću

U Predškolskoj ustanovi „Naša radost” u Rači pokrenut je disciplinski postupak protiv četvoro zaposlenih, dok je javni tužilac pokrenuo predistražni postupak zbog slučaja trovanja asepsolom dvoipogodišnje devojčice, rečeno je u petak 20. septembra Beti u toj ustanovi. Direktorka „Naše radosti” Ljubina Jevtić je rekla da je disciplinski postupak pokrenut protiv tri medicinske sestre i jednog vaspitača. „Biće utvrđena odgovornost, a krivac će snositi posledice”, rekla je Jevtić.

Šešelj mlađi: Toma Nikolić  primer svima da ne odustaju od studiranja

U Skupštini Srbije u četvrtak 19. septembra u toku  rasprave o amandmanima na izmene Zakona o visokom obrazovanju došlo do polemike između naprednjaka i radikala o produktivnosti onih koji kasnije diplomiraju, sa posebnim osvrtom na školovanje nekadašnjeg lidera i jednih i drugih – Tomislava Nikolića. Poslanici Srpske radikalne stranke su tražili da se svima koji su upisali fakultete dozvoli da diplomiraju bez ograničenja, dok su poslanici Srpske napredne stranje rekli da će ovoga puta produžiti rok studentima, ali da ta praksa mora biti prekinuta.

Poslanica SNS-a Ljiljana Malušić izjavila je da je rok studentima produžavan više puta i da neko može da diplomira i u 65 godina zbog sebe, ali da neće biti produktivan,  a Vjerica Radeta iz SRS ocenila je izjavu Malušićeve kao politički nezrelu i kao uvredu za naučnike, lekare ili sudije koji i posle 65. godine postižu odlične rezultate.

Poslanik SRS-a Aleksandar Šešelj dodao je da je čudno što primedbe o dužini studiranja stižu od poslanika čiji je prethodni predsednik Tomislav Nikolić završio fakultet u 60. godini, prenela je Beta. Šešelj je dodao da je Nikolić pravi primer svima da nikada ne odustaju od studiranja jer imaju veliku šansu da možda jednom postanu i predsednici države. U raspravi o amandmanima na izmene Zakona o visokom obrazovanju bilo je reči i o ličnim iskustvima, pa je više puta rečeno da su ljudi ranije studirali u mnogo težim uslovima i da bi svako mogao da se pozove na neki problem koji ga je sprečio da diplomira. Predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala je poslanike da ovo bude poslednji put da se produžavaju rokovi za studiranje, jer se koristan član društva može biti i bez fakulteta. Poslanici  su u međuvremenu glasali o izmenama Zakona o i isti usvojili.

About the Author

admin