SVETSKI DAN UČITELJA – SVEČANOST U SLAVU NASTAVNIKA
WTD 5. oct. 2019; „Mladi učitelji: Budućnost profesije“

U 2019. godini 5. oktobar – Svetski dan učitelja proslavićemo pod motom  „Mladi nastavnici: Budućnost profesije“. Dan pruža priliku da se širom sveta slavi profesija i nastavnik – profesionalac, da se sumiraju dostignuća i ponude rešenja za neka sporna pitanja. Obeležava se svake godine od 5. oktobra 1994. godine, Svetski dan nastavnika se organizuje na godišnjicu usvajanja Preporuke ILO/UNESCO-a o statusu nastavnika iz 1966. godine. Ova Preporuka postavlja referentne vrednosti u pogledu prava i odgovornosti nastavnika i standarda za njihovu početnu obuku i dalje obrazovanje, regrutovanje, zapošljavanje i uslove podučavanja i učenja. Preporuka koja se odnosi na status nastavnog osoblja u visokom obrazovanju usvojena je 1997. godine i dopunjuje Preporuku iz 1966. godine “pokrivanjem” nastavnog i istraživačkog osoblja u visokom obrazovanju.

Usvajanjem Cilja 4. održivog razvoja (SDG 4.) o obrazovanju i namenskog cilja (SDG 4.c) kojim se nastavnici prepoznaju kao ključni za postizanje programa Obrazovanje 2030, WTD je postao prilika da se obeleži napredak i razmotre načini za eliminaciju preostalih izazova u promociji nastavničke profesije. Svetski dan učitelja partnerski  organizuju UNICEF, UNDP, Međunarodna organizacija rada (ILO) i Internacionala obrazovanja (EI).

Centralni svetski događaj će se održati u ponedeljak 7. oktobra  u sedištu UNESCO-a u Parizu, a biće proslavljen i širom sveta različitim događajima. Naš sindikat priprema, u sklopu obeležavanja WTD 2019, svečanu akademiju za 4. oktobar o.g. koja će biti održana u velikoj sali stare Gradske kuće u Somboru sa početkom u 11. časova. Akademija će biti posvećena 30-toj godišnjici od osnivanja NSPRV.

Novi Sad, 24.09.2019.
prof. Hadži Zdravko

By admin