VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
11000 Beograd, Nemanjina 22-26
N/r g-dinu Mladenu Šarčeviću, ministru

Predmet: Poziv za učešće na svečanoj akademiji posvećenoj 5. oktobru – Svetskom danu učitelja 2019. godine: „Mladi nastavnici: Budućnost profesije“

Poštovani,

Širom sveta prosvetni delatnici 05. oktobra, još od 1994. godine, redovno obeležavaju Svetski dan učitelja. Ovog dana obeležava se i godišnjica potpisivanja Preporuke UNESCO/ILO o statusu nastavnika iz 1996. godine i Preporuke o statusu univerzitetskih nastavnika i istraživača.

Ovogodišnji moto ove, sve masovnije, akcije u kojoj učestvuje više od 30 miliona nastavnika sveta (svaki drugi) i više od 400 sindikalnih organizacija iz 173 zemlje jeste: „Mladi nastavnici: Budućnost profesije“, kojom se naglasak stavlja na Cilj 4 (SDG 4) održivog razvoja i namenski cilj SDG 4.c kojim se nastavnici prepoznaju kao ključ za ostvarivanje ciljeva programa: Obrazovanje 2030.

Svetski dan je prilika da se govori o postignućima, ali i razmišlja o načinima za dostizanje preostalih ciljeva za promociju nastavničkih profesija kao i rešavanje problema akutnog nedostatka nastavnika, kao i način regrutovanja mladih u nastavnička zanimanja i zadržavanja nastavnika pripravnika u delatnosti, tim pre što će prema UNESCO-vom Institutu za statistiku, svetu biti potrebno čak 69 miliona nastavnika, od čega gotovo 49 miloiona zamenskih, ako želimo postići univerzalno osnovno i srednje obrazovanje do 2030. godine, za šta se opredelila i naša Zemlja i zašto se zalaže i Vaše resorno Ministarstvo.

Naš Sindikat i ove godine aktivno učestvuje u događanjima vezanim za Svetski dan učitelja i tog dana organizuje prigodnu svečanu akademiju posvećenu Svetskom danu nastavnika koja će biti održana u Velikoj sali Stare gradske kuće u Somboru, Trg Svetog Trojstva 1, 04. oktobra 2019. sa početkom u 11 časova.

U očekivanju  da ćete svojim dolaskom podržati naše aktivnosti vezane za Svetski dan učitelja i lično se obratiti učesnicima i gostima  naše akademije, te da ćete se pridružiti našim naporima i podržati aktivnosti nastavnika širom sveta da ukažu na goruće probleme u prosveti, tim pre što imamo još svega 11 godina da uradimo dogovoreno i obećano, srdačan sindikalni pozdrav!

S poštovanjem,

Novi Sad, 25.09.2019.god.
Ranko Hrnjaz, predsednik

By admin