Vesti – 27.09.2019.

UNESCO: Proslava Svetskog dana nastavnika 2019. „Mladi nastavnici: Budućnost profesije“

U 2019. godini 5. oktobar – Svetski dan nastavnika proslavićemo pod motom  „Mladi nastavnici: Budućnost profesije“. „Uz pohvale za postignuća uz taj dan podsećamo i na tamnu stranu profesije“, kaže prof. Hadži Zdravko M. Kovač. „ Elem, svi se slažu da na početku 21. og veka nije lako biti nastavnik. Dok je nastavnička profesija nekada bila veoma cenjena, vrednovana, značila siguran posao, i bila prihvaćena kao uzor za mlade ljude, danas je vrlo lako postati „žrtveni jarac“ zbog nedostataka u obrazovnom sistemu. Zapravo, u društvima koja slave poznate ličnosti, češće možemo, sa društvenih mreža, da vidimo pohvale umetnicima, sportistima i influenserima, pre nego uvaženim nastavnicima“, kaže prof. Kovač i dodaje  da „ postoje, bez sumnje, značajani izazovi profesionalnog, društvenog i zakonskog statusa nastavničke profesije širom sveta“. „Neke zapadne zemlje takođe izveštavaju o padu poštovanja javnosti za nastavnike, sugerišući da porodice ne pružaju automatski podršku nastavnicima u učionici. Nastavnici i zaposleni sve ćešće se susreću sa pretnjama,  nasiljem i  zastrašivanjem od strane svojih učenika i njihovih porodica. U nekim zemljama, toliko je izražen negativan stav javnosti da se zaposleni često izloženi realnom nasilju“ tvrdi prof Kovač.

Naš sindikat priprema, u sklopu obeležavanja WTD 2019, svečanu akademiju za 4. oktobar o.g. koja će biti održana u velikoj sali stare Gradske kuće u Somboru sa početkom u 11. časova. Akademija će biti posvećena 30-toj godišnjici osnivanja NSPRV.

Rektorka: Profesor dužan da je uz studente i kad se ne slažu

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da je profesor dužan da bude uz studente čak i kad se ne slažu i ne razumeju, komentarišući zamerke predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ishod blokade Rektorata. “Htela bih da kažem da iako nisam sedela u svojoj kancelariji, da sam mnogo radila ovih 12 dana. To nije bila nikakva pauza. Profesori su dužni da budu uz svoje studente čak i kad se ne slažu i ne razumeju, zato što smo mi jedinstvena zajednica”, kazala je Popović u četvrtak uveče za TV N1. Ona je istakla da je veoma važno što je situacija rešena u okviru akademske zajednice i da inače smatra da je dobro da se akademska pitanja tako rešavaju. Dodala je da i dalje smatra da blokada nije bila najbolji način da se dođe do rešenja, ali je konstatovala i da je to verovatno do razlike u godinama između nje i studenata. “Na Univerzitetu postoji druga tradicija aktivnosti koje mogu da bude bliske revolucionarnim: ’68, pa devedesete godine (…) Mislim da kada smo počeli da razgovaramo u okviru onoga što su nadležnosti Univerziteta, da je to bio ključni trenutak kada su naši razgovori postali plodonosni”, ocenila je rektorka.

Upitana da li je prethodnih 12 dana bilo pritisaka na nju, Popović je kazala da “ako se misli da je interesovanje za ono što se dešava vid pritiska, onda je bilo mnogo interesovanja”, ali i da smatra da su oni koji su se interesovali, to činili zato što im je stalo do Univerziteta i zato što ga poštuju.

Rektorka: Svi da poštuju odluku o doktoratu Siniše Malog

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je juče  da će Univerzitet u Beogradu poštovati odluku Odbor za profesionalnu etiku, koji do 4. novembra treba da se izjasni o doktoratu ministra finansija Siniše Malog. Na pitanje TV Prva šta ako se studentima iz pokreta “Jedan od pet miliona”, koji su 12 dana blokirali zgradu rektorata, ne dopadne odluka koja bude doneta 4. novembra, Popović je rekla da su svi dužni da poštuju odluku Odbora za profesionalnu etiku. “Univerzitet je iznad svih nas. Mi smo dužni da poštujemo sve odluke stručnih organa univerziteta. Ovo je akademsko pitanje. U pitanju je rad javne ličnosti, pa je dobilo pažnju javnosti”, rekla je Popović. Ona je dodala da se sada čeka da Fakultet organizacionih nauka odgovori na pitanja koja je svojim rešenjem doneo Odbor za profesionalnu etiku do 26. oktobra.

Upitana da li je ovo jedini sporan doktorat na Univerzitetu u Beogradu, Popović je rekla da nije i da ima još manje od 10 spornih doktorata. Na konstataciju da ako je sporan doktorat Malog, zašto u zahtevima studenata iz pokreta “Jedan od pet miliona” nema toga da se preispita i ostalih manje od 10 spornih doktorata, Popović je priznala da su možda procedure manjkave i složene i da treba da se unaprede.

Brnabić: Rektorka i posle deblokade pod pritiskom studenata

Premijerka Ana Brnabić pozdravila je u sredu deblokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu, u interesu zaposlenih i oko 100.000 studenata, ali upozorava da se pritisak na rektorku nastavlja i to, kako ističe, ucenjivački, jer oni koji su Rektorat držali u blokadi i dalje od rektorke očekuje da postupa na osnovu njihovih zahteva. “Što se tiče apela onih koji su 12 dana držali Univerzitet u Beogradu i sve njegove studente pod blokadom da “ne daju rektorku” i da će je “štititi od pritisaka”, istu onu rektorku koju 12 dana nisu poštovali, koju su fizički sprečavali da uđe u Rektorat, žželim da u ime Vlade Republike Srbije podsetim da prvog čoveka Univerziteta predlažu profesori, a bira Savet Univerziteta u kome su i predstavnici studenata i profesori sa Univerziteta”, ocenila je premijerka u izjavi za Tanjug. Brnabić ističe da “jedini pritisak kojem je rektorka bila izložena dolazi upravo od strane onih koji je danas navodno brane, odnosno onih koji su instituciju Rektorata držali u blokadi sve ovo vreme”. “Taj nedopustivi pritisak na rektorku se nastavlja kroz poruku da je “ispit položila”, a da joj je “diplomski zakazan” za 4. novembar, što su reči jednog o učesnika protesta”, kaže Brnabić i naglašava da se time pokazuje da je karakter protesta ucenjivački, jer se i dalje od rektorke očekuje da postupa na osnovu zahteva onih koji su 12 dana suspendovali Rektorat kao instituciju. “To je najdrastičniji način suspedovanje njene slobodne volje i slobode u odlučivanju”, upozorava premijerka.

Rektorka Popović je od svog imenovanja u svakom trenutku bila, i biće, navodi Brnabić, relevantan sagovornik i partner, za razliku od političkih aktivista iz pokreta “1 od 5 miliona” koji su je u proteklih 12 dana selektivno i po sopstvenom nahođenju puštali u Rektorat na razgovor, a danas je “ne daju”. “Za razliku od političara iz Saveza za Srbiju koji su tokom blokade slobodno u svako doba dana i noći mogli da uđu u Rektorat, Vlada Republike Srbije nijednim potezom nije učinila bilo šta što bi na bilo koji način ugrozilo autonomiju Univerziteta”, naglašava ona. Brnabić poručuje da Vlada rektorki UB, kao najvišem zvaničniku Univerziteta, kao i ostalim rektorima državnih univerziteta u Srbiji, za koje su, kaže danas čuli da nisu slobodni, stoji na raspolaganju. “Poštujemo autonomiju Univerziteta i nikada se ne bi usudili da bilo kom zvaničniku Univerziteta kažemo da su položili ispit ili ne, kao i šta treba da urade da bi “diplomirali” jer bi to bilo najgrublje kršenje automonije jedne nezavisne institucije koja je veoma važna za naše društvo”, poručila je premijerka. Ona dodaje da je Rektorka Popović izbor profesora Univerziteta u Beogradu, zaposlenih i predstavnika studenata, da je na tu funkciju izabrao Savet Univerziteta u Beogradu. “Ona će uvek imati naše poštovanje na isti način na koji poštujemo Univerzitet, sve njegove organe i njegovu autonomiju”, zaključuje Brnabić

“Biosens“ na Evropskim danima istraživanja i inovacija

O spoju nauke i privrede govorilo se i u Briselu, gde su počeli Evropski dani istraživanja i inovacija. Na tom prestižnom događaju, u organizaciji Evropske komisije, Srbija ima svog predstavnika – novosadski Institut “Biosens“. https://www.youtube.com/watch?v=t-h3qqu5PqE 

Obeležen Evropski dan jezika

Više od 800 miliona Evropljana u 47 država juče je proslavilo Evropski dan jezika, a među tim jezicima nalazi se i srpski. On spada među slovenske jezike, jednu od najvećih jezičkih grupa na području Evrope. “Kada je u pitanju srpski jezik strancima je zanimljivo to što je digrafičan – ima dva pisma koja se podjednako koriste. Svi vole da čuju različite nazive koje upotrebljavamo za članove šire porodice, pošto su, na primer, tetke, strine i ujne u drugim jezicima najčešće nazvane jednom rečju kao što je engleski izraz aunt”, navela je Svetlana Milinković iz Transcoma. Datum 26. septembar određen je u čast 225 autohtonih jezika sa područja Evrope, a kako ističu stručnjaci švedskog Transcoma, postojanje ovakvog “praznika” značajno je jer doprinosi promociji sopstvene kulture i upoznavanju drugih. Iz Transcoma navode da su povećane saznajne sposobnosti, kontakt sa drugim kulturama i lakše pronalaženje posla samo neki od benefita poznavanja stranih jezika. “Procenjeno je da polovina svetske populacije govori najmanje dva jezika i najčešće su to maternji i engleski jezik. Ovakva situacija nastala je kao posledica različitih faktora kao što su turistički obilasci, masovna kultura, globalna trgovina i potražnja na tržištu rada, a sve je izvesnije da će poznavanje stranih jezika biti preduslov za pronalaženje posla u budućnosti”, ističe Aleksandra Bubić, menadžer ljudskih resursa u Transcomu. Bubić napominje da, učeći jezik, ljudi često gledaju strane filmove, čitaju knjige i slušaju muziku na drugom jeziku. “To ponekad ide i u obrnutom smeru, pa oni koji neobavezno gledaju serije i filmove, perfektno nauče drugi jezik. Na primer, u našim kancelarijama u Beogradu i Novom Sadu imamo kolege koje savršeno govore strani jezik, a potpuno su samouki. Sve su savladali gledajući španske sapunice, turske serije ili slušajući stranu muziku”, navela je ona.

Evropski dan jezika obeležava se svakog 26. septembra od 2001. godine. Obeležavaju ga sve države članice Saveta Evrope sa ciljem da ohrabre Evropljane da uče jezike u bilo kom starosnom dobu, podstaknu interkulturnu razmenu i sačuvaju jezičko nasleđe kontinenta, kaže se u saopštenju.

Noć istraživača danas i sutra u 29 gradova

Poslednji septembarski dani proteći će u znaku desete Evropske noći istraživača, najveće do sada! U čak 29 gradova širom Srbije, 27. i 28. septembra od 16 časova naučnici će pokazati uzbudljivo i zabavno lice nauke, a svi sadržaji biće besplatni za posetioce. Najveća naučna zabava ove godine održaće se 27. septembra u čak 29 gradova, najviše do sada: u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Šapcu, Bečeju, Inđiji, Nišu, Kragujevcu, Ubu, Užicu, Čačku, Malom Zvorniku, Kruševcu, Trsteniku, Zaječaru, Gornjem Milanovcu, Negotinu, Knjaževcu, Smederevu, Ranovcu, Svilajncu, Despotovcu, Jagodini, Ćupriji, Pančevu, Novom Pazaru i Leskovcu. Osim u petak, druženje će u pojedinim gradovima biti nastavljena i u subotu, 28. septembra sve od 16 do 20 časova.  “Noć istraživača” u Novom Sadu održaće se danas , od 15.00 do 1.00 sat nakon ponoći, na dve lokacije i biće zanimljiva i raznovrsna.

Tema ovogodišnje Noći istraživača je nauka koja nas globalno povezuje – bilo da je u pitanju nauka koja se bavi pitanjima kako nam internet pomaže da se globalno povežemo ili kako se nauka povezuje kroz međunarodne projekte u cilju rešavanja nekog problema. Zbog toga vam predstavljamo i 8 međunarodnih projekata i naučnike iz Srbije koji su deo tih projekata, koje može upoznati u Noći istraživača. Pre toga ćete ih sigurno primetiti na bilbordima u gradu. Posebnu pažnju posvetićemo i mladima u nauci jer je Novi Sad proglašen za glavni grad omladine (Youth Capital) 2019. godine.

U tržnom centru BIG videćete mnogobrojne naučne eksponate i učestvovati u interaktivnim naučnim radionicama koje će nauku dočarati iza različitih vrsta veza kojima su sistemi u prirodi i oko nas povezani, ali će vam pokazati i kako nam sve nauka pomaže da se globalno povežemo. Na istom mestu moći ćete, uz kafu, sokić ili čaj, moći da popričate o nekim problemima u nauci kojima se bave istraživači širom sveta sa njihovim kolegama iz Srbije.

U Kulturnom centru “Svilara” u samoj Noći istraživača, na istoj lokaciji, očekuje vas popularno predavanje o značaju vakcinacije, susret sa naučnicima koji nas predstavljaju na međunarodnoj sceni, degustacija ukusa sveta, kao i već tradicionalni naučni kviz nakon čega sledi žurka, uz bend Justin Case.

Na petnaestak lokacija širom Beograda mališani, ali i oni stariji, moći će da se oprobaju u lovu na naučno blago, kroz zanimljive postavke istraže prošlost ili se pak upoznaju sa nikad bližom budućnošću. Moći će i da zavire kako u laboratorije, tako i u neke sasvim drugačije prostore gde će biti u prilici da upoznaju naučnike i zajedno sa njima naprave svoje prve naučne korake. Tako će posetioci BIG Fashion tržnog centra uživati u zvuku fotona i laserskih harfi, moći će da istražuju morsko dno, saznaju šta je to malakologija i upoznaju neverovatne školjke, ali i da vide kako nastaje prva rukom naslikana prenosna 3D slika u Srbiji inspirativnog naziva “Odrastanje”. U Institutu Servantes uz brojne zabavne, ali i veoma korisne psihološke radionice za mlade, radoznalci će moći da probaju da li samo uz pomoć svoje koncentracije i pažnje mogu da pokrenu avion. Francuski institut skrenuće pažnju posetilaca na toplotna ostrva grada, zelene krovove budućnosti ali i na zanimljive mikrofluidne čipove i robote. Centar za promociju nauke provešće svoje posetioce raznim delovima Beograda kroz virtuelnu istraživačku igru, vraćajući ih u prošlost i ukazujući na “pametnu” budućnost. Astronomska opservatorija ugostiće u subotu ljubitelje zvezda i planeta, dok će Kuća legata biti otvorena za sve one zainteresovane da DNK detektivima pomognu da identifikuju počinioce krivičnih dela.

Uzbudljivo će biti i u Nišu, gde će veliku pažnju zasigurno privući naš čuveni naučnik Nikola Tesla, čija će njujorška laboratorija biti dostupna svim posetiocima za razgledanje, zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama! Svoja vrata otvoriće i biblioteka budućnosti, a istorijat ovog grada moći će da se proučava kroz najrazličitiji nakit i intrigantne pozorišne plakate iz prošlosti. Zanimljive postavke čekaju i najveće radoznalce koji će se oduševiti čarobnim svetom svetlucavih biljaka ili pak pričama o pravljenju otrovnih napitaka, sve od Kleopatre pa do Šekspira.

Kragujevac svoje posetioce vodi na put oko sveta kroz društvene igre, trudeći se da kroz zabavu i interakcije prikaže na koji se to način isti matematički pojmovi različito sagledavaju od jedne do druge kulture. Ljubitelji informatike saznaće na koji način svoja znanja mogu da iskoriste u očuvanju kulturnog i naučnog nasleđa, dok će se najmlađi posetioci kroz kreativne radionice upoznati sa najlepšim kragujevačkim zdanjima iz nekih prošlih vremena.

Leskovac će predstaviti putnike namernike, kiridžije, tatare i telale, povezujući na jedinstvenoj radionici nekadašnje glasonoše i današnji svet interneta. Poštovaoci starih zanata moći će da izoštre svoje tkačke veštine, dok će oni zainteresovaniji za tehnologiju biti u prilici da se upoznaju sa mikro:bit načinom za učenje kroz zabavu. Užičani će na zabavan način moći da se upoznaju sa fotosintezom, spajajući znanja iz fizike, hemije i biologije! Uz to će upoznati i svet zaboravljenih, nekoliko vekova starih ćiriličnih štamparija, a svoja vrata otvoriće im i prava mala kovačnica novca.

Svilajnac će svoje posetioce učiti tajnama forenzike, dok će ljubitelje savremenih tehnologija savetovati kako da sami kod kuće mogu da naprave holograme! Jagodina je spremila neobičnu avanturu Tesinim koracima, a priprema se i za upoznavanje posetilaca sa čudesnim svetom ferofluida i neodimijumskih magneta. Čačak je pak inspiraciju pronašao u liku i delu Nadežde Petrović, pa će na jedno veče oživeti duh Srbije s početka 20. veka. Kruševac će se posvetiti predstavljanju staroslovenskih brojeva, kaligrafiji i zagonetnom Fibonačijevom nizu, a pored toga će moći da se bave i naukom jesenjeg lišća ili da zavire u nevidljivi nanosvet. Šabac će svojim radoznalcima predstaviti “srpski Stounhendž” – arheološko otkriće u Pocerini, a ljubitelje još dalje prošlosti povešće u šetnju sa dinosaurusima, mamutima i drugim izumrlim vrstama, ali i živim fosilima. Prvi put se manifestaciji pridružuje i Mali Zvornik gde će glavne zvezde večeri biti nesvakidašnja hidroponična kultura i posve neobična Globalna edukativna avantura.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa “HORIZON 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta. Projekat ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science), čiji je koordinator Prirodno-matematički fakultet Niš, organizuje Evropsku noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekat SCIMFONICOM 2018-19 (Science in Motion for Friday Night Commotion) koordiniše Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Fakultetom za fizičku hemiju. Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Tamara Vučić u Njujorku na skupu o pomoći deci razvojnim teškoćama

“Odgovarajuća i efikasna pomoć deci sa autizmom i drugim razvojnim teškoćama jedino je moguća u bliskoj saradnji sa njihovim roditeljima i starateljima, jer su ta deca, kao i sva ostala, neodvojivi deo svojih porodica, svog prirodnog okruženja kome najviše veruju”, poručila je u Njujorku supruga predsednika Srbije Tamara Vučić. Ona je u sredu učestvovala na posebnom skupu za vreme zasedanja Generalne skupštine UN, na temu “Milijarde koje nedostaju u sistemu zdravstvene zaštite: deca i osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom”, koji je održan u Njujorškoj javnoj biblioteci, u organizaciji UNICEF-a, Svetske zdravstvena organizacije i NVO Autism Speaks. Srbija je, zahvaljujući saradnji Ministarstva zdravlja Srbije sa tim organizacijama, postala deo pilot projekta (CST-Caregiver Skill Training).

Reč je o programa za roditelje i staratelje dece sa razvojnim teškoćama, sa posebnim akcentom na decu sa poremećajima iz spektra autizma. “Kada smo nemoćni, naročito kada se radi o našoj deci, najviše patimo. Ovo je program za decu koja imaju poteškoća i njihove roditelje, ali ovo je program i za sve nas, da se probudi uspavano razumevanje, empatija i potreba da se pomogne”, rekla je Tamara Vučić. Upravo zbog toga i kako bi strah, kao glavni okidač za stigmatizaciju u društvu, bio manji, ovaj program treba da se širi i da se o njemu raspravlja, istakla je Tamara Vučić.

Otvorene 26. Zmajeve dečije igre u Kikindi

U Kikindi su, u sredu 25. septembra, otvorene 26. Zmajeve dečije igre. U dvodnevnom programu, koji će obeležiti različite radionice, koncerti, priredbe i druženje sa pesnicima za decu, najmlađi Kikinđani podsećaju se na slavnog pisca, koji je ceo svoj život posvetio deci. Ovo je i jedan od načina da im se predstave malo drugačiji sadržaji i da se vrate pisanoj reči. Stare i više od jednog veka, pesme Jovana Jovanovića Zmaja, primamljive su i novim generacijama. Njemu u čast, Kikinda je 26-ti put upriličila Zmajeve dečije igre, u čijem su fokusu, prirodno, deca. Dvodnevna manifestacija pravi je povod da se najmlađi podsete na lik i delo poznatog stvaraoca za decu. U čast velikog pisca za decu, prostorije kikindskog Kulturnog centra, koji je i organizator manifestacije, postanu pravi mali kreativni punktovi, gde svako može da pronađe ono što je blisko njegovom senzibilitetu. Najmlađa publika okuplja se i ispred ove ustanove, gde uživa u centralnom programu. “Svi znaju ko je čika Jova Zmaj, što mi je jako drago. Svi su pripremili centralnu priredbu u čast čika Jove Zmaja, to su sve pesme uz koje oni igraju, recituju i pevaju. Jako mi je drago da je tako velik odziv, jer tako našu decu učimo neki pravim vrednostima”, rekla je Tanja Nožica, direktorica Kulturnog centra Kikinda.

Zanimljivo je da je, pored Novog Sada, Kikinda jedini grad u Srbiji u kojem se i dalje održavaju Zmajeve dečije igre. “Kikinda jeste mesto sa vrlo toplim prijemom i ovde uvek rado dolazimo. Kao što čujemo, deca su željna dobrih sadržaja i umetničkih susreta sa našim saradnicima “Zmajevcima”, koji se vrlo rado odazivaju svake godine”, kaže Dušica Marinović, direktorica Zmajevih dečijih igara u Novom Sadu.

U vremenu kada se deci, ali i odraslima, plasiraju sadržaji sumnjivog kvaliteta, važno je održati i manifestacije koje podstiču čitanje, pisanje i stvaralaštvo. Tako će dvodnevna manifestacija u Kikindi, pored radionica i priredbe, obuhvatiti i koncerte, ali i druženje sa piscima za decu. https://www.youtube.com/watch?v=22AKYK0d7mo

Više od tri stotine osnovaca na sportskom danu

Više od 300 učenika iz sedam novosadskih osnovnih škola okupilo se u sredu 25. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi da učestvuje u manifestaciji “Školski sportski dan” koju organizuju Savez za školski sport Srbije i Savez za školski sport Novog Sada. Manifestacija “Školski sportski dan” se realizuje u okviru projekta “Evropska nedelja sporta” koju je inicirala Evropska komisija, a čiji je cilj razvoj sporta i fizičke aktivnosti. Tokom ove nedelje, organizuju se brojni sportski i edukativni događaji u kojima učestvuje više od 15 miliona učesnika iz 46 zemalja Evrope. Srbija u projektu učestvuje po drugi put, organizovanjem manifestacije “Školski sportski dan” u Beogradu i Novom Sadu gde učenici osnovnih škola imaju priliku da učestvuju u sportskim i kulturnim radionicama i da kroz sport, druženje i igru nauče nešto više o istoriji svog grada.

Učenike je na otvaranju manifestacije pozdravio član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin i poželeo im uspešan sportski dan. “Grad Novi Sad prepoznaje značaj školskog sporta, želimo da što veći broj dece uključimo u neki vid rekreacije i da oni sami shvate da je sport više od nadmetanja na terenu, da on doprinosi zdravom razvoju i odrastanju. Ovakve manifestacije promovišu takve ciljeve i zato ih uvek sa zadovoljstvom podržavamo. Sledeće godine očekuje nas Školska olimpijada i siguran sam da će se i tom prilikom naš grad pokazati kao dobar domaćin”, rekao je Cvjetićanin.

Izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije, Damir Štajner je istakao da je važno što je Novi Sad, kao Omladinska prestonica Evrope razumeo važnost i pomogao realizaciju projekta u kojem učestvuje najosetljivija uzrasna kategorija – osnovci. “Podaci istraživanja o bavljenju sportom izvan škole, kod dece osnovnoškolskog uzrasta su poražavajući i svi imamo obavezu da nešto uradimo kako bi se to promenilo. Ovo je jedna od aktivnosti koje se sprovode u cilju popularizacije sporta kako bi deca shvatila da kroz sport imaju priliku da postanu bolji ljudi, steknu nove prijatelje i izrastu u zdrave ljude”, kazao je on.

Za učenike sedam novosadskih osnovnih škola pripremljene su zabavne sportske radionice, poligoni i igre, a turistički vodiči će se potruditi da ih na zanimljiv i prijemčiv način bliže upoznaju sa znamenitostima Petrovaradinske tvrđave.       https://www.youtube.com/watch?v=2Fx9Q68KfMo

Pokret gorana: Druga jesenja “Novosadska cvetna pijaca”

U petak i subotu, 27. i 28. septembra će se održati druga Novosadska cvetna pijaca u jesenjem ciklusu. Cvetne pijace se održavaju na platou ispred SPC “Vojvodina”, u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada. Jesen nam je stigla i sa drugom Novosadskom cvetnom pijacom ćemo obojiti plato jesenjim bojama, mirisima, ukusima. Tokom trajanja naših cvetnih manifestacija posetioci će imati prilike da posete štandove naših izlagača cveća, sadnica, opreme za uređenje bašta i vrtova, meda i pčelinjih proizvoda, zdravstveno-bezbedne hrane, starih zanata, kreativaca. U petak će biti organizovana radionica “Medoljub” za  najmlađe sugrađane na kojoj će se upoznati sa medenim putem pčelice, na koji način su povezane biljke i pčele i na koji način nastaje zlatni nektar – med. Sledeća “Novosadska cvetna pijaca” je planirana za 04. i 05. oktobar 2019. godine. Više na www.pokretgorana.org.rs

Novosadski učenici ugostili đake prištinske gimnazije

Uoči Evropskog dana jezika, koji se obeležava od 2001. godine, Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” organizovala je program, koji neguje tradiciju srpskog jezika. Pored toga, zajedno sa kosovsko-metohijskim odborom Matice srpske i fondacijom “Simonida” ugostili su i učenike prištinske gimnazije. Hor gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” pesmom je svečano otvorio manifesticiju, čiji je ovogodišnji slogan ,,Samo pismen čovek je kulturan čovek”.

Kao uvod u Evropski dan jezika, škola je dan posvetila besedi, a program je nastavljen i sutradan. “Sutrašnji dan smo posvetili upravo tradiciji negovanja srpskog jezika i zaštitnom znaku srpskog jezika koji mi predlažemo da bude lepo pisanje, sutra je dan namenjen kaligrafiji. Tom prilikom će sutra tamo biti organizovana i izložba “Čarobni svet kalifragije” u Kulturnoj stanici Svilara”, kaže Jasmina Pivnički, profesorka srpskog jezika u Gimnaziji “J.J.Zmaj”.

Pored izložbe, učenici Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” će u sklopu radionice kaligrafije goste iz Prištine učiti veštini lepog pisanja. Njihova profesorka srpskog jezika Ana Kostić, kaže da im je ta poseta novo iskustvo, jer neki od njih nisu imali priliku da izađu iz svog mesta. “Učenici koji će danas boraviti u Novom Sadu su deca koja vrlo retko izlaze sa Kosova i Metohije, deca koja žive u vrlo ograničenom prostoru, i deca koja recimo nikada nisu videla pozorište bila u muzeju, deca koja nisu imali kontakte sa velikim gradom u smislu da se upoznaju sa kulturom toga grada”. Nakon predavanja o srpskoj tradicionalnoj kulturi i književnosti, domaćini su goste odvesli i u obilazak vojne podzemne galerije, fruškogorskih manastira i Sremskih Karlovaca. https://www.youtube.com/watch?v=aBM7jXvJWIs

Maskenbal “U bajci stanujem” održan u Sremskoj Mitrovici

U organizaciji Biblioteke “Gligorije Vozarović”, pod pokroviteljstvom gradske uprave, u sreduu Sremskoj Mitrovici je održan tradicionalni, 13. po redu, maskenbal “U bajci stanujem”. Povodom veselog početka školske godine i Dečije nedelje, više stotina kostimiranih mališana iz gradskih i seoskih predškolskih objekata i osnovnih škola prodefilovalo je gradskim ulicama, do Žitnog trga, gde je priređen zanimljiv prigodan program. Maske su bile inspirisаne likovimа iz dečije književnosti – bаjkаmа, bаjkovitim romаnimа, pričаmа, pesmаmа, a birale su se najbolje maske u kategorijama grupna i pojedinačna maska, zа decu predškolskog i školskog uzrаstа.

Matica Srpska: Damjanov i Stepanov dobitnici nagrade “Teodor Pavlović”

U prepunoj sali Matice srpske otvoreni su, u sredu 25. septembra, 20 dani Teodora Pavlovića u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Matice srpske. Uručene su i nagrade za najbolju knjigu i životno delo. https://www.youtube.com/watch?v=SB2rlAPh5Nc

Vremeplov: Rođen Vojislav Arnovljević

Na današnji dan 27. septembra 1895. rođen je srpski lekar Vojislav Arnovljević, osnivač kardiološke škole u Srbiji, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Školovao se u Beogradu i u Francuskoj u koju je upućen posle prelaska Albanije u Prvom svetskom ratu sa srpskom vojskom. Organizovao je prve kurseve iz kardiologije za lekare iz cele zemlje i objavio oko 90 studija iz kardiologije i drugih oblasti interne medicine. Od 1932. do 1934. izdavao je “Medicinski godišnjak”, a od 1948. do 1963. uređivao je “Lekarski priručnik”.

Vremeplov: Osnovana mreža meteoroloških stanica Srbije

Ministarstvo prosvete i crkvenih poslova Kraljevine Srbije osnovalo je na današnji dan 27. septembra 1888 jedinstvenu mrežu meteoroloških stanica u Kraljevini Srbiji. Na osnovu obrazloženja prof. Milana Nedeljkovića, ministar prosvete i crkvenih dela Dr Vladan Đorđević doneo je tada Uredbu o osnivanju, koja je označila zasnivanje državne meteorološke služba u Srbiji. Taj datum obeležava se kao Dan Hidrometeorološkog zavoda Srbije. Profesor Liceja Vladimir Jakšić je još januara 1848. godine u Beogradu, na svom imanju na Senjaku, započeo redovna merenja temperature, vlažnosti, padavina, vetra i vazdušnog pritiska. Godine 1856. u 20 varoši tadašnje Srbije radila je mreža meteoroloških stanica, a 1857. bilo ih je 27, što je u to doba bila najgušća meteorološka mreža u Evropi.

Vremeplov: Rođen Milan Dedinac

Na današnji dan 27. septembra 1902. rođen je srpski pisac i pozorišni kritičar, novinar i diplomata Milan Dedinac. Filozofski fakultet završio je u Beogradu. Do Drugog svetskog rata bio je novinar “Politike”, od 1941. do 1943. u nemačkom zarobljeništvu. Posle oslobođenja zemlje urednik je “Politike”, potom “Književnih novina”, koje je osnovao zajedno s jednom grupom pisaca, ataše za kulturu u Parizu, dramaturg i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Dela: “Javna ptica”, “Jedan čovek na prozoru”, “Pesme iz dnevnika zarobljenika broj 60211”, “Od nemila do nedraga”, “Poziv na putovanje”, “Studija o Branku Radičeviću”, “Pozorišne hronike”.

Vremeplov:Umro Ivan Gončarov

Ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, koji je sjajnim stilom opisao stagnaciju, mrtvilo i dekadentnost ruskog plemstva polovinom 19. veka umro je na današnji dan 27. septembra  1891. Atmosferi apatije i besmisla koja je obuzela rusko plemstvo, suprotstavio je sve snažniji prodor vitalnih duhova mladog građanstva. Ime Oblomov glavnog junaka drugog dela istoimenog romana-trilogije i pojam “oblomovština” postali su sinonimi za apatiju i bezvoljnost. Izvrsnim stilsko-jezičkim i psihološkim postupkom u oblikovanju glavnog junaka, prirodnim dijalogom, mnoštvom detalja koji stvaraju atmosferu i dopunjuju osnovnu poruku dela dočarao je stanje duha karakteristično za visoke krugove ruskog društva njegovog vremena. Ostala dela: romani “Obična priča”, “Ponor”, eseji “Milion grčeva”, “Bolje ikad nego nikad”, “Uspomene o Belinskom”, putopis “Fregata Palada”.

Vremeplov: Prvi putnički voz

Na današnji dan 27. septembra 1825 engleski pronalazač Džorž Stivenson pokrenuo je u Darlingtonu putnički voz na prvoj železničkoj pruzi u svetu Darlington – Stokton u severoistočnoj Engleskoj, koji je vukla njegova parna lokomotiva “Aktiv”. Uspeh je bio ogroman i železnica je ubrzo prihvaćena širom tadašnje Evrope.

Novi Sad: Skidao se pred devojčicama

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su V. M. (1988), sa područja Sombora, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio dva krivična dela polno uznemiravanje. Sumnja se da je, u dva navrata, na ulici zaustavio dve devojčice, uzrasta deset i jedanaest godina, skinuo donji deo garderobe i obratio im se na nedozvoljen i neprimeren način. Efikasnim operativnim radom, policija je rasvetlila ovo krivično delo, identifikovala i pronašla osumnjičenog. Po nalogu javnog tužioca, kome će biti priveden na saslušanje, određeno mu je zadržavanje do 48 sati. Policija sumnja da ovo nisu jedina krivična dela koje je učinio V. M., pa poziva građane koji su, eventualno, bili oštećeni i prepoznaju osumnjičenog, da se jave pozivom na broj telefona: 021/419-037.

Ruen: Veliki požar u fabrici hemikalija, zatvorene škole i vrtići

Vatrogasci se i dalje se bore s požarom koji je  juče  rano ujutro izbio u fabrici hemikalija u luci Ruen na severu Francuske, a nadležni su juče zatvorili škole u 11 okolnih gradova i apelovali na građane da ostanu u svojim domovima. Lokalne vlasti su apelovale na građane da izbegavaju područje u kojem se nalazi fabrika Lubrizol, koja proizvodi hemikalije, prenosi AP. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su škole i vrtići zatvoreni, a da korisnici staračkih domova u tom delu zemlje neće izlaziti napolje.Mediji prenose slike sa lica mesta, na kojima se vidi veliki crni oblak dima, kao i plamen iznad fabrike. Fabrika, koja proizvodi aditive za maziva i boje, za sada se nije oglasila. Nema ni izveštaja o povređenima.Uzrok požara, koji je izbio oko 2.40, za sada nije poznat, a vatrenu stihiju gasi oko 130 vatrogasaca.

About the Author

admin