Vesti – 02.10.2019.

Svetski dan nastavnika 2019 : Obratiti pažnju na pitanja najvažnija mladim kandidatima

U 2019. godini 5. oktobar – Svetski dan nastavnika proslavićemo pod motom  „Mladi nastavnici: Budućnost profesije“. U vezi sa privlačenjem mladih u profesiju prof. Hadži Zdravko M. Kovač, savetnik u NSPRV  kaže da  je „s obzirom na izazove za privlačenje, upošljavanje i zadržavanje mladih ljudi u profesiji, ključno da se zemlje konsultuju i uvaže mišljenje mladih diplomaca i studenata pedagoških studija kako bi planirali dinamičnije zapošljavanje i strategije obuke i kako da uopšte ovu profesiju učine atraktivnijom“. „Dijalog može da počne pitanjima: Kakvi podsticaji bi pomogli da privuku najkvalifikovanije i predane mlade talente u nastavu? Koje vrste ugovornih odnosa, naknada i nagrada žele mladi kandidati i kako da postojeće politike budu u istoj ravni sa njihovim ambicijama i očekivanjima za napredak u karijeri? Šta bi se moglo uraditi da izazove fleksibilnije zapošljavanje, obrazovanje nastavnika i politike rapoređivanja na radna mesta u slučajevima nedostatka nastavnika?“, kaže Kovač

„Iako nastavnička profesija nije prvi izbor za mnoge, takođe živimo u vremenu u kom je menjanje karijere učestalo. Budućnost mora da navede ulazne tačke za mlade i one srednjih godina sa fakultetskim obrazovanjem koji mogu da doprinesu obrazovnom sistemu u oblastima u kojima je prisutan manjak nezaposlenih. Za ove, potencijalne zaposlene, kojiima ovo može da bude drugo ili treće zaposlenje, koje vrste fleksibilne obuke i profesionalne strategije mogu da ih podstaknu da svoju karijeru nastave u sektoru obrazovanja?“, analizira prof. Kovač

„Poslednje, ali ne i najnebitnije, je uloga žena nastavnika na upis devojčica i rezultate učenja u osnovnom i srednjem obrazovanju, kako možemo privući i zadržati kvalifikovane mlade žene u profesiji na svim nivoima, i naročito u regijama gde je prisutan manjak ženskih nastavnica u učionici? Obrnuto, kako možemo privući muškarce u ženski dominantna područja kao što je predškolsko vaspitanje?“, kaže Zdravko Kovač

„Sva ova pitanja i problemi zahtevaju bliže istraživanje. Ako ne utrošimo vreme u dijalog sa mladim ljudima i oni međusobno, možemo da propustimo još jednu generaciju talentovanih kadrova i kreativnih umova koji bi mogli da budu nastavnici u zemljama kojima su najpotrebniji“, kaže  prof. Hadži Zdravko M. Kovač .

 Naš sindikat priprema, u sklopu obeležavanja WTD 2019, svečanu akademiju za petak 4. oktobar koja će biti održana u velikoj sali stare Gradske kuće u Somboru sa početkom u 11. časova. Akademija će biti posvećena 30-toj godišnjici osnivanja NSPRV.

Šarčević poželeo uspešno školovanje brucošima Učitelјskog fakulteta

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poželeo je u ponedeljak 30. septembra uspeh tokom školovanja studentima Učitelјskog fakulteta u Beogradu koji su upisali prvu godinu tog fakulteta u školskoj 2019/2020. godini. Učitelјski fakultet edukuje kadrove kojima je potreban entuzijazam. Uloga učitelјa u školovanju učenika je mnogo veća od obrazovne. Učitelјi treba da pruže najbolјe obrazovanje, ali u velikoj meri utiču na proces formiranja mladih ličnosti, rekao je Šarčević na svečanosti na Učitelјskom fakultetu. On je kazao da budući učitelјi decu treba da uče da primenjuju nova znanja, ali i pripreme ih za ambijent u kojem su informativne tehnologije sve prisutnije. Šarčević je najavio je da će uskoro Srbija biti sasvim prekrivena digitalnim učionicama, kao i da  bi od naredne školske godine informatika trebalo da bude uvedena od prvog razreda osnovne škole.

Dekan Učitelјskog fakulteta Danimir Mandić je poručio budućim učitelјima da kod dece podstiču istraživački duh i sposobnost zaklјučivanja umesto da troše energiju na samo memorisanje znanja. Više od 80 odsto karaktera formira se do 10. godine života, zato je velika odgovornost na roditelјima, ali i učitelјima i vaspitačima, rekao je Mandić, navodeći da je poziv učitelјa jedan od najplemenitijih, ali i najtežih.

Šarčević: Dobra saradnja Srbije i Španije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Španije Raul  Bartolome Molina razgovarali su  u ponedeljak o proširenju saradnje dve zemlјe u oblasti prosvete i nauke. Ministar Šarčević kazao je da je učenje španskog jezika u Srbiji u ekspanziji i da postoji mogućnost da se u srednjim školama formiraju bilingvalna odelјenja. Na sastanku je bilo reči o programu „Studiraj u Srbiji“, kao i mogućnostima da se u taj program uklјuče studenti sa hispanskog govornog područja.

Kongres mladih matematičara od 3. oktobra u Novom Sadu

Kongres mladih matematičara održava se od 3. do 5. oktobra u Novom Sadu.  Prijavilo se 107 učesnika iz 16 gradova, sa 14 različitih univerziteta i 2 gimnazije, mahom iz Srbije, ali i iz Makedonije, Bosne, Češke, Belgije, Švajcarske i Kine, od kojih će njih 72 izlagati svoje radove. Učesnici kongresa su mladi matematičari sa doktoratom u poslednjih 10 godina, kao i studenti doktorskih studija.  Kongres će otvoriti četiri plenarna predavanja, a predavači su naši najbolji mladi matematičari od kojih su se neki, i pored karijera na prestižnim svetskim univerzitetima, vratili u Srbiju. Ideja SNMD-a je da ovim skupom poveže mlade istih ili sličnih interesovanja, da podstakne razmenu ideja, u cilju promocije matematike kao nauke i popularizacije među mladima.

Učesnike će pozdraviti državni sekretar prof. dr Vladimir Popović, pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević kao i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, prof. Dr Milica Pavkov Hrvojević.Organizatori su se potrudili da za sve učesnike obezbede besplatan smeštaj i hranu tokom trajanja kongresa, uz iskrenu želju da ovaj skup postane tradicionalan u narednom periodu. Organizator kongresa je Srpsko naučno matematičko društvo u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Ogranka u Novom Sadu, Departmanom za matematiku i informatiku Prirodno- matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Matematičkim Institutom u Beogradu.

Projekat “Stvaramo znanje” godina treća

Kompanija Telekom Srbija nastavila je sa opremanjem informatičkih kabineta u osnovnim školama u okviru projekta “Stvaramo znanje” koji se, već treću godinu zaredom, sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević svečano su uručili računarsku i prateću opremu školi “Milan Munjas“ u Ubu, jednoj od 20 škola kojima je ove godine dodeljena donacija Telekoma Srbija. Generalni direktor Telekoma Srbija podsetio je da je ta kompanija tokom tri godine opremila 60 informatičkih kabineta u 60 osnovnih škola širom Srbije i da se projekat “Stvaramo znanje“ realizuje u okviru programa “Pokrećemo pokretače”. – Projekat opremanja informatičkih kabineta u osnovnim školama pokrenuli smo 2017. godine povodom 20 godina postojanja naše kompanije, sa ciljem da učenicima i nastavnicima obezbedimo savremene uslove za rad, kako bi digitalnu pismenost podigli na još viši nivo. Povezivanje digitalnih komunikacija sa učenjem danas je jako važno, jer deca upravo u školama na pravi način uče kako da iskoriste prednosti modernih tehnologija, ali i kako da zaobiđu sve opasnosti koje one nose. Pokretače vidimo u novim naraštajima i upravo je osnaživanje i ulaganje u mlade nešto čemu kao kompanija tradicionalno posvećujemo veliku pažnju i što predstavlja važan aspekt društvene odgovornosti Telekoma Srbija – izjavio je Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije Telekom Srbija.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević zahvalio se Telekomu Srbija na vrednim donacijama za informatičke kabinete, imajući u vidu da je informatika i računarstvo danas obavezan predmet u osnovnim školama. – Od ove školske godine Informatika i računarstvo izučava се kao obavezni predmet u V, VI i VII razredu. Kako bismo ostavarili kontinuitet informatičkog obrazovanja formirali smo Radnu grupu za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u prvi ciklus osnovnog obrazovanja. Time ukazujemo da se osnovne digitalne kompetencije grade prevashodno u sistemu obrazovanja, od najranijeg uzrasta. Nastavnik je taj koji treba da bude kompetentan da koristi tehnologiju za organizovanje novih, raznovrsnih oblika učenja, nastave i ocenjivanja, a u skladu sa uzrasnim i razvojnim karakteristikama, mogućnostima i interesovanjima učenika i školskom klimom. Kroz projekat „Stvaramo znanje“ škole pobednice dobile su neophodnu osnovu za odgovornu, smislenu i etičku primenu digitalnih tehnologija, koje imaju ključnu ulogu u sistemu obrazovanja 21. veka – izjavio je ministar Mladen Šarčević.

Telekom opremio 20 informatičkih kabineta u školama

Škola “Milan Munjas” jedna je od 20 škola koje su građani odabrali tokom internet glasanja. Direktorka škole ukazala je na značaj angažovanja lokalne zajednice tokom glasanja i izbora škole. Pored osnovne škole “Milan Munjas”, sredstva za opremanje informatičkih kabineta ove godine dodeljena su i školama OŠ “Đura Jakšić”, Čurug, OŠ “Doža Đerđ”, Gunaroš, OŠ “Branko Ćopić”, Lukićevo, OŠ “Sava Munćan”, Kruščica, OŠ “Jovan Popović”, Susek, OŠ “Majur”, Majur, OŠ “Sveti Sava”, Popučke, OŠ “Petar Vragolić”, Ljubovija, OŠ “14. oktobar”, Barič, OŠ “9. maj”, Sastavci, OŠ “Sveti Sava” Toponica, OŠ “Karađorđe”, Rača, OŠ “Branko Radičević”, Sedlare, OŠ “Sreten Lazarević”, Prilike, OŠ “Vuk Karadžić”, Donji Milanovac, OŠ “Dositej Obradović”, Vražogrnac, OŠ “Branko Radičević”, Trgovište, OŠ “Stana Bačanin”, Leposavić i OŠ “Vuk Karadžić”, Žitni Potok.

Nove prostorije za osobe sa invaliditetom u Srbobranu

Udruženje za pomoć nedovoljno razvijenim osobama i osobama sa invaliditetom “Biser” iz Srbobrana jedno je od tri najuglednija u Vojvodini. Uz pomoć Republičkog ministarstva za  socijalna pitanja i lokalne samouprave udruženje će ovih dana početi da koristi novi prostor za svoje aktivnosti. Udruženje “Biser” iz Srbobrana ovih dana obeležava godišnjicu osnivanja, a tim povodom useljava se u novi prostor, u čiju adapticiju je Republičko ministarstvo za socijalna pitanja uložilo 3 miliona dinara. Trenutno su u toku sitniji radovi i opremanje nameštajem, a novi prostor će značajno unaprediti rad udruženja.

“U prethodne dve godine smo intenzivno radili na adaptaciji tih prostorija i u tome nam je najviše pomoglo Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja, koje je zaista plasiralo ogromna sredstva, za nas su to zaista velika sredstva. I mi smo do 30. do ponedeljka završili ovaj objekat. Očekujemo da ćemo ga opremiti sa onim nameštajem koji imamo i sa opremom koju imamo, a u narednom periodu ćemo to opremiti onako kako standardi zahtevaju”, kaže predsednica udruženja “Biser”, Slavka Popić.

Opštinsko udruženje “Biser” iz Srbobrana ima 8 stalno i 27 privremeno zaposlenih koji svakodnevno pružaju usluge mentalno nedovoljno razvijenim osobama. “Mi proslavljamo ove godine 15 godina postojanja, počeli smo skromno sa 10 korisnika, odnosno 10 roditelja koji su se uključili kao osnivači udruženja, a trenutno imamo preko 100 porodica odnosno 100 dece kojima pružamo usluge, odnosno to su i odrasle osobe pošto i one koriste usluge dnevnog boravka. Tako da smo iz običnog udruženja koje se borilo sa prava osoba sa invaliditetom prerasli u pružaoce usluga i trenutno pružamo tri vrste usluga: to je usluga socijalne usluge – dnevni boravak, to je usluga ranog tretmana i to je usluga ličnog pratioca. 19 ličnih pratioca, 20 korisnika dnevnog boravka i 100 dece ranog tretmana”, dodaje ona.

Treba reći da opština Srbobran kao jedna od najmanjih u Vojvodini, nema uslova da u okviru Doma zdravlja pruža usluge logopeda i defektologa, pa ove usluge obavlja udruženje “Biser”. https://www.youtube.com/watch?v=oTnaHHFAGUA

“Salajačka dečija nedelja“: “Da pravo svako – dete uživa lako“

U novosadskoj Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” juče je  počeo 5. kulturno-ekološki događaj “Salajačka dečija nedelja“. Manifestacija se ove godine održava pod sloganom “Da pravo svako – dete uživa lako“ i trajaće do 6.oktobra. Cilj je da u nedelji posvećenoj prvenstveno deci i njihovom mestu u društvu, deca nauče o važnosti očuvanja kulture i prirode i da takav način razmišljanja postane deo njihovog sistema vrednosti. U okviru “Salajačke dečije nedelje” održaće se likovna radionica na temu kulture očuvanja prirode, u okviru koje će deca koristeći različite materijale iskazati svoje shvatanje prirode i povezanosti svih organizama u njoj, kao i radionica orijentiringa u okviru koje će deca nižih razreda posetiti prirodnjačku izložbu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Manifestaciju organizuju Savet MZ “Salajka” i Udruženje “Mileva Marić Ajnštajn”, u saradnji sa OŠ “Vuk Karadžić“. U realizaciji programa učestvuje i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Detalji programa na Facebook stranici MZ Salajka: https://www.facebook.com/mzsalajka/ .

Tri knjige u izboru za nagradu “Milica Stojadinović Srpkinja”

U najuži izbor za nagradu “Milica Stojadinović Srpkinja” za 2019. godinu, odabrane su tri knjige pesama: Mirjana Stefanović, “Trap”, Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani”, Edicija “Povelja”, Kraljevo 2018. godine; Maša Seničić, “Povremena poput vikend-naselja”, Treći trg – Srebrno drvo, Beograd 2019. godine; Sunčica Radulović Torbica, “Odbrana proleća”, “Prometej”, Novi Sad 2019. godine.  Ovu odluku doneo je Žiri za dodelu književne nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja” Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” u sastavu: dr Zoran Đerić, predsednik, dr Dragana V. Todoreskov, Franja Petrinović, dr Đorđe Despić i Alen Bešić, članovi. Oni su razmatrali 15 pesničkih knjiga autorki, objavljenih od oktobra 2018. do septembra 2019. godine na srpskom jeziku, koje su pristigle na Konkurs Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”, koji je trajao zaključno sa danom 15. septembar 2019. godine. Konačna odluka o ovogodišnjoj dobitnici nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja” biće doneta na sledećoj sednici Žirija za dodelu nagrade, u četvrtak, 3. oktobra ove godine.

Srbiji nedostaje fakultet za umetničku igru

Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za igru (NFI) iz Beograda i rimske Baletske akademije pod pokrovitelјstvom čuvene primabalerine Karle Frači predstavili su se  krajem septembra publici u Monci i Komu. Izvođenju komada „La Vie Parisienne“ u koreografiji italijanskog pedagoga i koregrafa Sabrine Bosko 27. septembra prisustvovali su predstavnici Lombardije i gradonačelnici gradova u toj regiji, kao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević. Ministar je tom prilikom ocenio da u Srbiji ima malo baletskih škola i da nedostaje fakultet za umetničku igru. Kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i Ministarstvo, prosvete, nauke  rade na tome da se stvori jedinica koja će se time baviti. Aja Jung nam je u tome veliki saveznik, a Italija je jedna od zemalјa koje nam mnogo znače u našim dalјim planovima. Kontakte koje je Aja uspostavila i ova deca, koja su naši mali ambasadori kulture i umetnosti, pomoći će nam da u dogledno vreme počnemo da radimo na novom kampusu umetnosti, rekao je ministar. On je dodao da će se u kampus površine 29.000 kvadratnih metara na Novom Beogradu, preseliti Univerzitet umetnosti, Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, i tu će biti otvoren novi Fakultet za umetničku igru koji će dobrim delom biti baziran na znanjima i iskustvima Italije i delimično Španije.

Direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung, koja je u Ezino Lariju dobila zahvalnicu za unapređenje saradnje Srbije i Italije, istakla je da je uspešno gostovanje u Monci i Komu najlepša proslava desetogodišnjice postojanja NFI i kruna saradnje sa Italijom, brojnim pedagozima, koreografima, kao i sa Baletskom akademijom iz Rima sa kojom imaju potpisan protokol i čiji program Fondacija prati.

Mladi baletski igrači zajedno sa prvacima Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Anom Pavlović i Jovanom Veselinovićem, oduševili su publiku u teatrima u Ezino Lariju i Barlasini, a gradonačelnik Ezina Larija pozvao ih je da nastupe u njihovom pavilјonu na Bijenalu arhitekture u Veneciji sledeće godine. Nakon izvođenja u Monci i Komu „La Vie Parisienne“ će u oktobru videti publika u Vršcu, Rumi, Kragujevcu i Smederevu, u okviru nastavka drugog „Karavana igre“.

Samo jak kolektivni imunitet štiti od epidemije malih boginja

Skoro u svim zemljama u okruženju vlada epidemija malih boginja – Severna Makedonija, BiH, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, a epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta “Batut” kaže da je moguće da se i kod nas “unese” infekcija, ali da se održavanjem jakog kolektivnog imuniteta može sprečiti pojava epidemije. Ona je naglasila da je opasnost od “unošenja” bolesti realna ne samo za ovu već i za sve druge infekcije zbog putovanja i stalne pokretljivosti stanovništva. “Ove godine imali smo četiri importovana slučaja malih boginja iz Rusije, Ukrajine, Austrije i Rumunije, međutim nije došlo do daljeg širenja epidemije u našoj populacija, jer je jak kolektivni- zaštitni imunitet”, rekla je Tepavčević za Tanjug. Ona je apelovala na sve roditelje da vakcinišu decu, kako je predviđeno kalendarom za vakcinaciju, jer je to važno da se održi i ojača kolektivni imunitet. “Uloga svih nas je da i dalje bude visok obuhvat kada je u pitanju imunizacija. Da roditelji čija deca treba da se vakcinišu savesno i na vreme vode svoje mališane da prime vakcinu. Na taj način se jača kolektivni imunitet i bićemo bezbedni ako neki inportovan slučaj dođe u našu zemlju da se virus ne bi širio”, navela je ona.

Do kraja prošle godine obuhvat MMR vakcinom protiv malih boginja, rubele i zaušaka je bio 93,4 odsto, a pre epidemije koja je izbila 2017. godine obuhvat je bio 81 odsto. Posebno je značajan napredak ostvaren je u Beogradu i Nišu gde je vakcinisano tek nešto više od 60 odsto mališana, a sada je blizu 95 odsto. “Tokom ove godine nismo primetili bilo kakve zastoje u redovnom sprovođenju imunizacije, tako da se nadamo da će svi izveštaji do kraja ove godine pokazati još bolje rezultate a tome i svedoči prekid epidemije u našoj zemlji”, navela je ona.

U Srbiji je epidemija malih boginja buknula oktobru 2017. godine i do kraja avgusta kada je završena od malih boginja je obolelo skoro 6.000 ljudi i bilo je 15 smrtnih slučajeva. “Tokom ove epidemije smo prijavili prvi smrtni ishod od malih boginja godina nakon 20 godina. Na žalost na bolniji način smo shvatili kako male boginje mogu da budu izuzetno opasno obolenje koje može da odnese živote”, pojasnila je ona.

Širom Evrope prijavljeno je oko 100.000 slučajeva malih boginja. Skoro sve evropske zemlje su prijavile prisustvo virusa malih boginja na svom području, čak i neke zemlje gde je virus bio eliminisan. “Epidemije se nalaze svuda oko nas. Mi smo jedina zemlja u Evropi koja je imala epidemiju većih razmera i koja je uspela da je zaustavi, jer je porasla svest o značaju vakcinacije”, zaključila je Kisić Tepavčević.

Vremeplov: Generalni štrajk u Srbiji

Na današnji dan 2. oktobra 2000. u Srbiji počeo generalni štrajk kojim su DOS i građani zahtevali od vlasti da priznaju pobedu Vojislava Koštunice u prvom krugu predsedničkih izbora.

Vremeplov: Rođen Sima Milutinović Sarajlija

Srpski pisac Sima Milutinović Sarajlija, preteča srpskih romantičara rođen je na današnji dan 2. oktobra 1791. Nadimak je dobio po mestu rođenja. Školovao se u Beogradu, Zemunu, Segedinu, Sremskim Karlovcima. Borio se u ustancima Srbije za nezavisnost, a u Cetinju je od 1827. bio sekretar vladike Petra I Petrovića Njegoša i vaspitač i pesnički učitelj njegovog sinovca Petra II Petrovića Njegoša. Na poziv kneza Miloša Obrenovića vratio se 1831. u Srbiju i bio sekretar Ministarstva prosvete i istoriograf kneza Miloša. Dela: spevovi “Srbijanka”, “Trojebratstvo”, “Trojesestarstvo”, tragedija “Obilić”, istorijski spisi “Istorija Srbije”, “Istorija Crne Gore”, zbirka narodnih pesama “Pjevanija crnogorska i hercegovačka”.

Vremeplov: Čarls Darvin

Na današnji dan 2. oktobra 1836. engleski prirodnjak Čarls Darvin uplovio na brodu “Bigl” u englesku luku Falmut posle petogodišnjih istraživanja živog sveta u Južnoj Americi i na ostrvima u južnom Pacifiku, koja su odlučujuće doprinela razvoju njegove teorije o evoluciji, odnosno o promenljivosti vrsta.

Vremeplov: Skender Kulenović

Pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor potresne poeme “Stojanka majka Knežopoljka” rođen je 2. septembra 1910. godine. Bio je pripadnik Partizanskog pokreta. Posle Drugog svetskog rata nalazio se na mestu direktora Drame sarajevskog pozorišta i potom urednika beogradske izdavačke kuće “Prosveta”. U književnosti se javio 1927. vencem od pet soneta “Ocvale primule”. Ostala dela: roman “Ponornica”, poeme “Ševa”, “Zbor derviša”, drama “Svjetlo na drugom spratu”, komedije “Djelidba”, “Večera”.

Vremeplov: Rođen Vilijam Remzi

Škotski hemičar Vilijam Remzi, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1904, koji je otkrio gasove helijum, argon, kripton, radon, neon i ksenon rođen je na današnji dan 2. oktobra 1852. godine. 

Vremeplov: Rođen Gandi

Indijski nacionalni vođa Mohandas Karamčand Gandi, nazvan Mahatma, predvodnik borbe za oslobođenje Indije od britanske kolonijalne vlasti, otac moderne Indije rođen je na današnji dan 2. oktobra 1869. godine. Doktrina gandizma, koju je usvojio Indijski Nacionalni Kongres, partija na čelu borbe za nezavisnost, manifestovala se u pasivnom otporu. U Nju Delhiju ga je 30. januara 1948. ubio Naturam Godse, fanatik iz sekte “Hindu Mahasabha” koja se protivila politici stišavanja antagonizama između hindusa i muslimana.

Vremeplov: Rođen Jesenjin

Ruski pesnik Sergej Aleksandrovič Jesenjin rođen je na današnji dan 2. oktobra 1895. godine Omiljeni ruski poeta bio je razbarušen boemski tip, živeo je burno, intenzivno i kratko. Njegovi stihovi po opštoj oceni najvišeg su dometa i veoma je uticao na generacije pesnika, ne samo ruskih. U tridesetoj godini izvršio je samoubistvo. Dela: zbirke pesama “Zadušnice”, “Ispovest mangupa”, “Triptih”, “Stihovi skandalista”, “Sovjetska Rusija”, “Persijski motivi”, pripovetka “Urvina”, poema “Ana Snjegina”, dramska poema “Pugačov”.

Vremeplov: Zoltan Čuka

Mađarski pisac Zoltan Čuka, autor koji je najveći deo stvaralaštva posvetio prevođenju na mađarski dela pisaca srpskog jezika, od Njegoša do savremenih – više od sto knjiga, rođen je 2. septembra 1901. godine. Dela: “Istorija književnosti jugoslovenskih naroda”, “Zvezdana prašina” (antologija lirike na srpskom jeziku), zbirke poezije “Putevi”, “Ognjeno zvono”, “Moje dve domovine”.

Vremeplov: Kraljevina SHS postala Jugoslavija

Na današnji dan 2. oktobra 1929. godine ime države Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenjeno je u Kraljevina Jugoslavija.

Đak izbačen zbog neopravdanih pokušao da zapali školu

Policija iz Požege sumnjiči tinejdžera (18) iz tog mesta da je u petak uveče pokušao da zapali zgradu koju koriste Tehnička škola i Gimnazija “Sveti Sava”, dok on to negira. Prema nezvaničnim saznanjima “Blica”, radi se o bivšem učeniku Tehničke škole, koji je iz ove obrazovne ustanove izbačen zbog velikog broja neopravdanih izostanaka, a požar koji je mogao da izazove ogromnu materijalnu štetu sprečen je pukom srećom. U petak oko 23 sata pored škole je prošla patrola polilcije. Policajci su ušli u školsko dvorište i u njegovom delu zaklonjenom sa ulice, u kome se neretko okupljaju korisnici narkotika, primetili da nešto gori. Nedaleko odatle stajao je jedan mladić, potpuno sam. Ispostavilo se da je bio zapaljen najlon kojim je bilo prekriveno 30 tona uglja namenjenog za grejanje škole. Gomila uglja se nalazila desetak metara od krila školske zgrade u kojoj su smešteni kotlarnica i fiskulturna sala. Međutim, kako saznaje “Blic”, policajci nisu videli ko je zapalio vatru, ali su posumnjali na 18-godišnjaka, s obzirom na to da je stajao blizu plamena. – Da policajci nisu ušli da prekontrolišu ovaj deo dvorišta ugalj bi verovatno planuo i postojala bi velika mogućnost da se vatra proširi na školsku zgradu koja je većim delom montažna – kaže izvor “Blica” upućen u ovaj događaj.

Na licu mesta obavljen je uviđaj kojim je utvrđeno da se “otvorenim plamenom delovalo na najlon”, a na ogradi školskog dvorišta zatečena je i zapaljena reklama jedne firme iz Arilja. Mladić je odmah uhapšen i mirno je podneo privođenje. Protiv njega je Osnovnom javnom tužilaštvu u Požegi podneta krivična prijava za krivično delo izazvanje opšte opasnosti koja ga tereti da je namerno hteo da izazove požar koji bi ugrozio školu.  U Tehničkoj školi u Požegi nam je kratko rečeno da znaju da je u školskom dvorištu bilo neke paljevine, da ne znaju ko stoji iza nje i da ne žele ništa da komentarišu dok traje istraga. Prostorije ove ustanove u jednoj smeni koristi Tehnička škola, a u drugoj Gimnazija “Sveti Sava”. – Čuli smo od đaka mlađih razreda da se nešto dešavalo u petak uveče u školskom dvorištu, ali ni oni ne znaju tačno šta osim da je nešto gorelo. Pitali smo i profesore, ali oni kažu da nisu upućeni. U to vreme učenici trećeg razreda i mi maturanti Tehničke škole smo bili na ekskurziji u Italiji, a taj dan, koliko znam, na ekskurziju su otišli i gimnazijalci – rekao nam je jedan od đaka četvrtog razreda Tehničke škole iz Požege.

Branio se da nije podmetnuo vatru već da je slučajno bio u dvorištu

Uhapšeni mladić je, kako saznajemo, prilikom saslušanja tvrdio da on nije zapalio najlon kojim je bio prekriven ugalj, već da se u školskom dvorištu zatekao slučajno. Takođe je rekao i da ne zna ko je podmetnuo vatru. Posle isteka zadržavanja od 48 sati, u nedelju je pušten je da se brani sa slobode.

Niš: Direktor psa uhvatio kaišem od pantalona

Troje učenika Osnovne škole “Njegoš” u Nišu povređeno je u petak  ujutro oko 9.20 časova nakon što ih je povredio pas rase staford koji je na velikom odmoru utrčao u školsko dvorište. Prema podacima Hitne pomoći koja je zbrinula decu, jedan učenik ima ogrebotinu na leđima, drugi ima hematom na potkolenici, a treća učenica nagnječenje malog prsta. Deca nisu ujedena, sve povrede su ocenjene kao lake, ali su pretrpela šok Teže posledice sprečio je direktor škole Bojan Krstić koji je kaišem od pantalona uhvatio psa. – Mlađi pas rase staford, star između jedne i dve godine koji je bio bez povoca i kontrole, utrčao je u školsko dvorište u vreme velikog odmora. Jedan od učenika koji je trčao za užinu ima povredu na leđima jer ga je verovatno pas stigao sa leđa. Bilo je mnogo dece u dvorištu, dežurni je odmah uveo decu, ali je pas pas krenuo u školsku zgradu gde sam ga je uhvatio. Prošao je pored dežurnog koji se izlagao opasnosti pokušavajući da ga uhvati rukama, ali pošto pas nije imao povodac nije imao za šta da ga uhvati. Izlaganjem opasnosti kurira i mene sprečili smo veći incident i uhvatili smo ga kaišem od pantalona – priča direktor Krstić. On kaže da pas nije bio agresivan, ali mu nije mesto u školskom dvorištu. – Pas nije lajao, nije režao, mahao je repom, ali mu nije mesto tu, u školi. Nije regaovao ni na mamljenje ni na nuđenje hrane, sve smo pokušali da ga primirimo. On nije režao, skakao je da se igra, ali dovoljno da napravi paniku. Jedini način da ga sprečimo bio je da ga uhvatimo kaišem od pantalona. Ja sam skinuo kaiš sa pantalona, napravili smo omču i uhvatili ga. Kurir ga je potom odveo do veterinarske stanice gde je utvrđeno da je pas čipovan pa je pronađen i vlasnik koji je dao izjavu policiji i Komunalnoj policiji – kaže Krstić i dodaje da je o incidentu obaveštena i Školska uprava. Krstić ističe da su na ulazu u školu istaknuti znakovi zabrane uvođenja pasa, ali da nesavesni vlasnici to ne poštuju.

U Komunalnoj miliciji grada Niša kažu da je protiv vlasnika psa podneta prekršajna prijava. – Vlasniku psa je izdat prekršajni nalog na iznos od 6.000 dinara jer je psa bez povoca pustio u školsko dvorište. Podsećamo građane da je unutar dvorišta i u blizini predškolskih i školskih ustanova tokom 24 časa zabranjeno puštanje pasa. Apelujemo na sve vlasnike pasa da iz razloga bezbednosti poštuju propise – kaže načelnik Komunalne milicije Niša Milan Đorđević. U niškoj policiji kažu da će izveštaj o inicidentu biti prosleđen Osnovnom javnom tužilaštvu.

Đaci lakše povređeni, ali pod stresom

U Hitnoj pomoći kažu da su deca povređena lakše i da su ih po ukazanoj pomoći prevezli do Dečje interne klinike. – Jedan dečak ima ogrebotinu na leđima. Reč je o povredi površinskog sloja kože. Drugo dečak ima hematom na natkolenici a devojčica povredu malog prsta na šaci, verovatno nagnječenjem. Ne radi se o ujedima I scve povrede su lake ali su svi bili pod stresom. Prevezeni su do Dečje interne klinike na dalje preglede, kažu u dežurnoj služni Hitne pomoći u Nišu. Prema poslednjim informacijama, u KC Niš je prevezeno četvoro đaka, ali kod jednog nisu ustanovljene povrede. Deca su puštena na kućno lečenje.

Policajci silovali maloletnu članicu ruske reprezentacije

Jedanaest policajaca je otpušteno nakon skandala sa prinudom 17-godišnje odbojkašice na seks. Prema regionalnom šefu Ministarstva unutrašnjih poslova, četiri službenika patrolne službe, čiji su zaposleni optuženi, kao i nekoliko službenika policije iz rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova u Krasnodaru, otpušteni su sa svojih položaja. Oni su suspendovani pošto je trener maloletnog sportiste rekao policiji da su devojčicu silovali policajci. 

Podsećamo, oni su zastrašili sportistkinju odeljenjem za maloletnike, primoravši je na intimnu vezu s njima.  Ovo se dogodilo u noći 26. avgusta u selu Vitiazevo kod Anape. Odbojkašica se opuštala na plaži sa svojom starijom prijateljicom dok im nisu prišla tri policajca. Oni su joj pretili odeljenjem za maloletnike, jer se navodno ponašala nemoralno. Prema istrazi, policajci su počeli da ubeđuju maloletnicu da stupi u intimnu vezu s njima, obećavši zauzvrat da je neće pozvati na odgovornost, a navodno su je prethodno i zatekli kako ima seks na javnom mestu. Devojka, strahujući za svoju sportsku karijeru i u strahu od skandala, složila se.

Crna Gora: Kažnjeno 168 roditelja zbog nevakcinisanja dece

Prekršajni sudovi u Crnoj Gori prošle i ove godine kaznili su 168 roditelja koji su odbili da vakcinišu decu, što je skoro tri puta više nego u periodu od 2013. do 2017. godine. Prema podacima iz sudova, 140 roditelja kažnjeno je novčano, dok je 27 dobilo opomenu, prenose podgoričke “Vijesti”. Zbog odbijanja imunizacije, roditelji su sankcionisani sa oko 14.560 evra, što znači da su uglavnom dobijali minimalnu zakonsku kaznu koja iznosi 100 evra. Prema zakonu, maksimalna kazna je 2.000 evra. Kako se navodi, više od 8.000 dece uzrasta od tri do pet godina još nije primilo MMR vakcinu, koja ih štiti od tri zarazne bolesti – malih boginja, zauški i rubeola.

About the Author

admin