BEZ NOVE GENERACIJE NASTAVNIKA CILJ 4. POD VELIKIM ZNAKOM PITANJA

Znanje i učenje su najvažniji obnovljivi izvori čovečanstva  i
… odgovor na izazove XXI veka.
Obrazovanje ne samo da prati svet koji se menja.
Obrazovanje menja svet.
(UNESCO – Futures of Education)

BEZ NOVE GENERACIJE NASTAVNIKA CILJ 4. POD VELIKIM ZNAKOM PITANJA

U 2019. godini 5. oktobar – Svetski dan nastavnika proslavićemo pod motom „MLADI NASTAVNICI: BUDUĆNOST PROFESIJE“. Međutim,  mnogo je   opravdanih razloga za zabrinutost pošto sa značajnim brojem nastavnika koji će se penzionisati u narednoj deceniji, glavni problem i dalje ostaje da nema  dovoljno mladih kandidata koji će biti angažovani kao novi ili zamenski nastavnici.  Podsećamo da agende Obrazovanja 2030 i Milenijumskih ciljeva razvoja su izračunale da je  potrebno zaposliti preko 69 miliona nastavnika do 2030. godine u osnovnom i srednjem obrazovanju da bi se dostigli ciljevi SDG4. Od ovog broja, 48,6 miliona novih kadrova je potrebno samo da se zamene oni koji će otići u penziju.

 Ovi izazovi i promene u 21. veku su veoma stvarni. Stoga, dok obeležavamo Svetski dan učitelja 2019. moramo da nađemo vremena da pogledamo u budućnost profesije i u ulogu mladih nastavnika u njoj – prihvatajući promene u obrazovanju i školstvu i pripremajući ih za izazove 21. veka  „podučavanje u različitosti“ i „različitost u nastavi“. Jasno je i da bez nove generacije motivisanih nastavnika koji žele da prave razliku, obaveza da se „obezbedi inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promoviše šansa za  celoživotno učenje za sve“ je pod znakom pitanja“. Analize obrazovanja naznačuju problem sistema politika u shvatanju složene interakcije faktora koji utiču na strukturu i kvalitet profesije, kao i na motivaciju nastavnika. Ali bolji sistemski odgovor je sada jedini faktor koji igra ulogu u nedostatku nastavnika i krizi u podučavanju. Svet se značajno promenio u proteklih 30 godina i kvalifikovani mladi ljudi imaju više mogućnosti u svojim karijerama, više nego ikada pre.

Iz ovog razloga razgovori u vezi privlačenja i podržavanja mladih nastavnika moraju ići i van okvira ministarstava prosvete i moraju uključiti diplomce sledećih generacija i potencijalne nastavničke kadrove. Sindikati, organizacije civilnog društva, direktori škola, udruženja roditelja, školski odbori, inspektori i edukatori će takođe biti uključeni u diskusiju da podele svoja iskustva u podržavanju mladih nastavnika i promovisanju stvaranja vitalne nastavničke sile.

Ono što je napokon bitno je stalna važnost nastavničke misije za mlade ljude i felksibilnost da savladaju promene društveno-političkih i ekonomskih prilika širom sveta na način koji vraća prestiž podučavanja mladim i kvalitetnim kadrovima. U ovim nastojanjima, mediji i najnovije tehnologije sa kojima se mladi identifikuju, pre nego ulogom nastavnika, moraju biti snažni pokretač koji će učiniti ovaj posao interesantnim, interaktivnim, povezujućim i zabavnim.

Naš sindikat priprema, u sklopu obeležavanja WTD 2019, svečanu akademiju za petak 4. oktobar koja će biti održana u velikoj sali stare Gradske kuće u Somboru sa početkom u 11. časova. Akademija će biti posvećena 30-toj godišnjici osnivanja NSPRV.

U očekivanju da ćete se i vi pridružiti našim naporima i podržati aktivnosti nastavnika širom sveta srećan Vam  Svetski dan nastavnika!

Imamo samo 11 godina da postignemo SDG4! 
Pridruži se kampanji  „Obrazovanje za sve“!
Novi Sad,03.10.2019.
Prof. Hadži Zdravko M. Kovač

About the Author

admin