Dopis Vladi RS: Ukinite zabranu zapošljavanja!

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Београд, Немањина 11
– Н/р г-ђи Славици Ђукић Дејановић, министарки без портфеља задужену за демографију и популациону политику

Поштована,

ОДРЖИТЕ ОБЕЋАЊЕ: УКИНИТЕ ЗАБРАНУ ЗАПОШЉАВАЊА!

За кога ли Србија гради путеве, жељезнице, аеродроме, метрое и све оно што свакодневно гледамо на готово свим телевизијским каналима.

Ово је питање које би народни посланици у Скупштини Србије морали прво размотрити, па онда отворити расправу о Закону о изменама и допунама закона о буџетском систему који се тренутно налази у Скупштини Србије, а који предвиђа, засад, продужетак забране запошљавања до краја 2020 године.

У дужем периоду, и један број државних званичника се изјашњавао да је забрана запошљавања неодржива и да је треба што пре укинути. Међу њима је био и министар просвете који је најавио да ће се залагати да од јануара 2020 године буде укинута забрана запошљавања. Пошто је наведени Закон о изменама и допунама буџетског система „прошао“ Владу, претпостављамо да ће актуелни министар просвете у наредним месецима постати бивши, а реформе за које је он заслужан проглашене неуспешним, а на то смо се већ навикли.

Повећања плата предвиђена Законом о изменама и допунама Закона о буџетском систему апсолутно неће утицати на одлив младих образованих људи који су тим истим законом стављени у положај грађана другог реда због забране запошљавања, што ће извесно убрзати њихову одлуку о одласку из земље. Тренутно у просвети тридесетак хиљада младих људи ради на одређено од чега је око двадесет и пет хиљада стручно и ради на упражњеним радним местима, а слична ситуација је и у здравству.

Посебно огорчење изазива образложење за овакав предлог закона који каже: „Наведене мере дале су изузетне резултате у смањењу обима расхода за плате у буџетима свих нивоа власти, односно целом јавном сектору“, пошто буџет апсолутно исто кошта запослен на одређено и неодређено, па није јасно на које уштеде предлагач мисли, наравно ако не постоји неки договор са страним банкама, да се део увећаних камата за краткорочне кредите које плаћају ове колеге не враћа у буџет. О дугорочним кредитима и решавању неких животних питања ове колеге могу само да маштају.

Свакодневно слушамо причу о издвајању огромног новца за стимулацију наталитета а у исто време најобразованијем делу нације, који би требао да роди и отхрани будућност ове земље, је ускраћено право на потомство јер им нико не гарантује да ће након породиљског боловања бити враћени на своје радно место. Поставља се питање кога ми то стимулишемо и где тај новац одлази.

Уколико би посланици Скупштине Србије усвојили овакав закон вероватно, у наредних пар година, проценат стручне наставе у школама ће бити на неприхватљивом нивоу и никакве стимулативне мере то неће променити. Још једном постављамо питање, за кога градимо инфраструктуру? Када оне који би требало да је користе својим мерама терамо из земље. Зато, одржите обећање и укините забрану запошљавања, уведите платне разреде за све и покажите да сте социјално одговорни и да држите обећања.

Срдачан синдикални поздрав!

Нови Сад, 08.10.2019.год.
Председник ИО НСПРВ Ранко Хрњаз

About the Author

admin