Vesti – 09.10.2019.

Hrnjaz: Održite obećanje – ukinite zabranu zapošlјavanja!

Predsednik IO NSPRV Ranko Hrnjaz uputio je juče dopis  Maji Gojković, predsednici Narodne Skupštine RS, Muameru Zukorliću, predsedniku skupštinskog Odbora za prosvetu, Slavici Đukić Dejanović, ministarki bez portfelja, zaduženoj za poslove demografije, Mladenu Šarčeviću, ministru prosvete i  predsednicima poslaničkih klubova u Narodnoj Skupštini dopis u kom traži da održe obećanјa i da ukinu zabranu zapošljavanјa!

„Za koga li Srbija gradi puteve, želјeznice, aerodrome, metroe i sve ono što svakodnevno gledamo na gotovo svim televizijskim kanalima“, pita Hrnjaz. „Ovo je pitanje koje bi narodni poslanici u Skupštini Srbije morali prvo razmotriti, pa onda otvoriti raspravu o Zakonu o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, a koji predviđa, zasad, produžetak zabrane zapošlјavanja do kraja 2020 godine“. „U dužem periodu, i jedan broj državnih zvaničnika se izjašnjavao da je zabrana zapošlјavanja neodrživa i da je treba što pre ukinuti. Među njima je bio i ministar prosvete“, kaže Hrnjaz

„Povećanja plata predviđena Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu apsolutno neće uticati na odliv mladih obrazovanih lјudi koji su tim istim zakonom stavlјeni u položaj građana drugog reda zbog zabrane zapošlјavanja, što će izvesno ubrzati njihovu odluku o odlasku iz zemlјe. Trenutno u prosveti tridesetak hilјada mladih lјudi radi na određeno od čega je oko dvadeset i pet hilјada stručno i radi na upražnjenim radnim mestima, a slična situacija je i u zdravstvu“, tvrdi prof. Hrnjaz.

„Posebno ogorčenje izaziva obrazloženje za ovakav predlog zakona koji kaže: „Navedene mere dale su izuzetne rezultate u smanjenju obima rashoda za plate u budžetima svih nivoa vlasti, odnosno celom javnom sektoru“, pošto budžet apsolutno isto košta zaposlen na određeno i neodređeno, pa nije jasno na koje uštede predlagač misli, naravno ako ne postoji neki dogovor sa stranim bankama, da se deo uvećanih kamata za kratkoročne kredite koje plaćaju ove kolege ne vraća u budžet. O dugoročnim kreditima i rešavanju nekih životnih pitanja ove kolege mogu samo da maštaju.  Svakodnevno slušamo priču o izdvajanju ogromnog novca za stimulaciju nataliteta a u isto vreme najobrazovanijem delu nacije, koji bi trebao da rodi i othrani budućnost ove zemlјe, je uskraćeno pravo na potomstvo jer im niko ne garantuje da će nakon porodilјskog bolovanja biti vraćeni na svoje radno mesto. Postavlјa se pitanje koga mi to stimulišemo i gde taj novac odlazi“, piše Hrnjaz. (→Saopštenja)


Šarčević i predsednik Jermenije obišli NTP i Institut

U okviru zvanične posete Srbiji, predsednik Republike Jermenije Armen Sarkisjan posetio je  u petak 4. oktobra Naučno-tehnološki park Beograd gde se upoznao sa radom prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji i obišao neke od kompanija članica. Jermensku delegaciju dočekali su ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković. Armen Sarkisjan obišao je tokom posete i 3D Inovacionu laboratoriju NTP Beograd, dok su svoja inovativna tehnološka rešenja predstavile kompanije: NovelIC, Futuring, PirateArt i Anora.

Kompanije članice NTP Beograd razvijaju veliki broj inovacija u različitim oblastima, počev od sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, preko prehrambrene inustrije, elektronike, pametnih gradova, farmacije, robotike. Postignuti rezultati pokazuju da se zahvalјujući razvoju ovakvih instrumenta podrške inovacijama i mladim preduzetnicima, značajno može zaustaviti odliv mozgova iz zemlјe i stvoriti prepoznatlјivo jezgro za razvoj ekonomije zasnovane na znanju.

Predsednik Jermenije nakon toga posetio je i Institut Mihajlo Pupin, koji predstavlјa vodeću naučnoistraživačku organizaciju u informacionim i komunikacionim tehnologijama u Jugoistočnoj Evropi.

Šarčević: Nema prečica za reformu obrazovanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je u utorak 7. oktobra da nema prečica za reformu obrazovanja i da je cilј tog procesa da mladi imaju razloga da ostanu u Srbiji. Na panelu u okviru 19. Ekonomskog samita posvećenom novim nacionalnim cilјevima u periodu od 2020-2030. godine, Šarčević je rekao da kvalitet obrazovanja mora da bude presudan. On je ocenio da su za svaku zemlјu lјudski resursi najbitniji, da kvalitet obrazovanja počinje od predškolskog uzrasta, da su reforme u toj oblasti dugotrajne i da ih trenutno prati intenzivan proces digitalizacije.

Ministar je podsetio da se izdvajaju velika sredstva kako bi se podigla infrastruktura i povećao obuhvat dece kada je reč o predškolskom obrazovanju. Šarčević je ukazao da se na primer kroz reformu osnovnog obrazovanja bitno menja način procesa nastave i učenja i da se primenjuje učenje kroz ishode, a ne samo puko reprodukovanje sadržaja. Naveo je i da je usvojen i Zakon o dualnim studijama, a da se radi na strategiji obrazovanja i nauke do 2030. godine.

Ministar je ocenio i da su u oblasti nauke napravlјeni možda najveći pomaci i podsetio da je usvojen Zakon o Fondu za nauku, kao i Zakon o nauci i istraživanjima. Nacionalna strategija za ostvarivanje privrednog rasta u narednoj deceniji i jačanje bankarskog sistema, pristupanje Srbije EU i perspektive Unije u svetlu Bregzita, neke su od tema kojima će se 7. i 8. oktobra u Beogradu baviti učesnici 19. ekonomskog samita Republike Srbije, u organizaciji TGI Group International.

Studentski pilot-projekat

Povodom “male” opsade Rektorata Univerziteta u Beogradu
Piše: Zoran R. Tomić

„Čovek uopšte nije znao šta je hteo, a ja sam mu to predočio na najdelotvorniji način, rekao sam mu da je ono što on radi bolesno… da je čitava njegova egzistencija bolesna, te da je sve što on čini glupo, da ne kažem besmisleno… S druge strane, tu jasno dolazi do izražaja neka vrsta megalomanije…., jer uopšte ne ispunjava uslove za taj posao, ni jedan jedini uslov, čak ni onaj najmanji“ (Tomas Bernhard, Poremećaj, 79)

1) Izgleda da za pojedince, čak i prvobitno nađenih približno 7% intelektualno prisvojenog tuđeg, u tzv. doktoratu g. Malog, nije ubedljivo za njegovo – bio fakultetsko, bilo univerzitetsko – poništavanje, odnosno oduzimanje. A podneti su jaki dokazi da je (is)tog nepočinstva bilo neuporedivo više. I kvantitativno, i kvalitativno! Ali i ovo do sada – neporecivo utvrđeno – više je nego dovoljno da prozvani sam odstupi, odnosno ekspresno – ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga – bude razrešen ministarske funkcije U međuvremenu, FON se „krije“ iza nekakve stručne komisije, drugostepeni univerzitetski etički organ čeka novu odluku prvostepenog, a rektorka, sledstveno (!?), novu drugostepenu odluku, po verovatnoj novoj žalbi (sic!). I sve tako do nekih hipotetičkih novih izbora, bojkota i blokadi.

Umesto da – paralelno – čelnica Univerziteta upozna, „podseti“ Vladu na – M/mali ili veliki, svejedno – neoprostiv, bespogovorni delikt jednog od njenih ključnih članova. Politički, pravni etički, profesionalni. Pa da se izvrši dodatan – snažan, legitiman i legalan – širok akademski pritisak na vladajuću partijsko-državnu garnituru. Da se ta sramna, blazirana dugohodajuća afera najzad zatvori, i politički i pravno. Ili je toku „akademska“ Savamala 2? A možda se, kod ministarskih plagijata, bodovi na Šangajskoj listi računaju dvostruko?

2) A vi svi, privremeni politički moćnici koji ste prekršili i kršite sve što se moglo i može prekršiti – i Ustav i zakone i moral, i podelu vlasti i vladavinu prva, vi koji urušavate parlamentarizam, ne poštujete ni ugovore ni dogovore, ne osvrćete se na pravdu, i valjane običaje, na javni poredak, građansku pristojnost i dobar ukus, vi koji nemate nikakve obzire i granice ni prema kome, vi koji flagrantno neprekidno gazite brojne osnovne ljudske slobode i prava, kao i autonomiju univerziteta, vi koji trgujete onim što nije vaše i čime se nipošto ne sme trgovati, vi koji pokušavate da nas obmanjujete plagijatima, falsifikatima, kojekakvim izborima i nekakvom navodnom boljom budućnošću – vi nam nećete, ne smete i ne možete držati lekcije o patriotizmu i tradiciji, o tobožnjim skandalima, a ni o bilo čemu drugom – pa ni o (ne)opravdanosti simboličnog protesta grupe hrabrih a očajnih mladih ljudi zgroženih dugogodišnjim i sve gorim stanjem u državi i društvu!! Jer oni svojim vapajem samo pokušavaju da sačuvaju ono što je od akademizma i dostojanstva Univerziteta preostalo.

3) Elem, rektorka je u datoj neprilici rekla i učinila šta je mogla, a čak se izgleda i politički šef osumnjičenog plagijatora u svom stilu odrekao – u rukavicama, razume se – svog dojučerašnjeg savamalskog štićenika. Ostavljajući mu prostor da demisionira. Jer, kada dobrano oštećeni balon preti da se strmoglavi, valja se nemilosrdno i hitro ratosiljati suvišnog tereta. Živela gravitacija!

*profesor Pravnog fakulteta u Beogradu

Dečija nedelja obeležava se i u Somboru

Ova nedelja u znaku je najmlađih, jer tradicionalno početak oktobra vreme je kada se obeležava Dečija nedelja.  Kako će ovu nedelju obeležiti najmlađi Somborci?   https://www.youtube.com/watch?v=uxkyZY6sqLg

Radionica o problemima slepih i slabovidih osoba prilikom obrazovanja

U Srbiji živi više od 12.000 slepih i slabovidih osoba. Uprocesu njihove integracije u društvo, veoma važnu ulogu igra obrazovanje, što je jedan od prioriteta Saveza slepih Srbije. Subotički ogranak tog saveza, organizovao je radionicu koja se bavi upravo problemima koji te osobe imaju prilikom obrazovanja. Evo kakvi su zaključci. Većina slepih i slabovidih osoba u Srbiji odlučuje se na neki vid obrazovanja. Najveći broj uključen je u redovan proces nastave u masovnim školama, gde se međutim susreću sa raznim problemima u procesu praćenja i izvođenja nastave. Radionica koja je održana u Subotici bila je prilika da se razgovara sa osobama oštećenog vida, njihovim porodicama i svim akterima koji imaju uticaj na neposredno obrazovanje dece, kako bi se ukazalo na moguće nedostatke u zakonskoj regulativi.

“Posle ovih radionica Republički savez će to sublimirati, inicirati izmenu eventualno zakona i nekih pravilnika, podzakonskih akata, kako bi naša deca mogla potpuno ravnopravno da se uključe u rad redovnih škola, da to bude sa svojim vršnjacima”, kaže Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije. U Subotici je obrazovanje slepih i slabovidih osoba na zadovoljavajućem nivou. Nije međutim takva situacija u svim mestima u Srbiji. Obrazovanje je upravo zbog toga jedan od prioriteta za Savez slepih Srbije. “Obrazovanje je nešto što je u primarnom odnosu na sve neke druge aktivnosti. Znanjem koje se stiče obrazovanjem se praktično kompenzuje gubitak vida, a i u procesu socijalizacije mnogo je drugačije kada je neko obrazovan, naročito visoko obrazovan. U tom smislu mi podržavamo sve pojedince i sve one koji u ovom poslu nastoje da se olakša nastavak u smislu obezbeđivanja udžbenika, pomagala i asistenata i sve ono što je neophodno za učenje dece”, ističe Stošić.

Udruženje slepih i slabovidih osoba Subotice pored grada pokriva teritoriju opština Mali Iđoš, Bačka Topola i Kanjiža, i ukupno broji oko 700 članova.  https://www.youtube.com/watch?v=JQvlmLslCSA

Kroz sport deca razvijaju zdrave psihičke, fizičke i sociološke navike

Predispozicija za zdrav i jak organizam u budućnosti je, između ostalog, i bavlјenje sportom i fizičkom aktivnošću u najranijem uzrastu. Veoma je bitno da deca od malih nogu steknu zdrave navike, od kojih je jedna bavlјenje sportom. Danas su deca opterećena svim i svačim, jer im roditelјi guraju mnogo bespotrebnih obaveza u kojima se oni ne snalaze i počinju da gube samopouzdanje. Nemaju vere u sebe i često brzo odustaju jer se ne pronalaze u nametnutim aktivnostima. Stoga je bitno pustiti dete da samo odluči kojim sportom želi ili ne želi da se bavi. Kako nam je rekao profesoro fizičke aktivnosti Nenad Radonjić iz Sportske porodice „Sportisimo” ne treba žuriti s upisivanjem deteta na sport, jer mališani kroz njega treba da razvijaju i druge sposobnosti, a ne da ih gube. – Onog trenutka kada dete hoće da negde ostane samo, bez prisustva roditelјa, ono postaje svesno svog postojanja i donošenja odluka, stoga je to najbolјe vreme da se počne baviti nekim sportom – kaže Radonjić. – U suštini je za decu najbolјe da se bave različitim fizičkim aktivnostima do puberteta, jer što više njih prođu, to stiču i razvijaju više motoričkih navika te im je šira i njihova primena. Nakon napunjenih deset godina, može se krenuti s odabirom nekog sporta, dok su do tog perioda najbolјi izbor bazične sportske aktivnosti, poput atletike, plivanja, školice sporta, gimnastike, plesova, poligona svestranosti i slično.

Po njegovim rečima, klinci treba da se bave sportom iz više razloga: zbog stvaranja kreativnih navika i zdravijeg pogleda na život, socijalizacije s okolinom, razvoja fizičkih i motornih sposobnosti, kao i mentalnih, ali i stvaranja predispozicija za zdraviji organizam u odraslom dobu i srećniji život. Međutim, potrebno je voditi računa o mnogo drugih aspekata u životu dece, da bi se i na zdravlјe moglo uticati kroz sport. Treba razlikovati fizičku aktivnost od fizičkog vaspitanja, jer vrhunski sport jeste odličan, ali rekreativni pruža mnoge prednosti koje su u prvobitnom zabranjene ili redukovane. – Fizička aktivnost podrazumeva šetanje, igranje na igralištu ili vožnju biciklom, dok je čas fizičkog vaspitanja, odnosno trening, osmišlјen, realizovan, praćen i iskontrolisan od stručnjaka – kaže naš sagovornik. – Analiziraju se svi pokreti i dešavanja na treninzima i na osnovu toga se dalјe postupa u oblikovanju njihovog pravilnog izvođenja. Za bavlјenje sportom nikada nije kasno, imamo brojne slučajeve da se rađaju vrhunski sportisti, koji su počeli da treniraju tek u srednjoj školi. U sportu je najbitnije predano raditi, zalagati se, truditi i posvetiti se određenoj aktivnosti, a talenat je sposobnost da nešto brže, bolјe ili lakše savladamo, pri tom trošeći daleko manje energije, razmišlјanja i fizičkog rada.

Kako kaže, samopouzdanje se kod dece gradi ceo život, a dovolјan je jedan nesiguran pogled od osobe kojoj najviše veruje da se ono sruši. Stoga je u odrastanju deteta, naročito u sportu, podrška najbitnija. Tu roditelјi znaju da prelaze granice, pa su suviše nametlјivi, previše zaštitnički nastrojeni, dok su neki suviše neoprezni, pa lažno podržavaju svoje dete. Iskrenost i umerenost su najbolјa preporuka za delovanje svakog roditelјa.

Kako nam je rekao Nenad Radonjić, „Sportisimo” nudi grupne treninge za decu svih uzrasta i s njima rade stručnjaci, posvećeni ispravlјanju njihovih deformiteta. Mališani su danas nerazvijeni emocionalno i mentalno, motorički su zakržlјali, nemaju samopouzdanja i te tri stavke vode do toga da su deca danas puna deformiteta. Kriva kičma je veliki problem, stoga u „Sportisimu” imaju program razvojne gimnastike. Atletika je za predškolski uzrast od pete do osme godine, jer je to neka prva granica kada deca mogu početi da je treniraju. Osim toga, dostupna je i Školica sporta i predstavlјa sveobuhvatan program rada na razvoju svih motoričkih sposobnosti. Džez-balet za devojčice se pokazao kao veoma dobar program, a tu je i ritmička gimnastika za devojčice. Oba sporta, između ostalog, utiču na razvoj gracioznosti pokreta. Više na  www.sportisimo.org      

Bač: Vrtić „Kolibri” u Selenči prelazi na rentabilnije grejanje

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj uradiće analizu za vrtić “Kolibri” u Selenči kojim energent da koristi da bi zagrejao oko 500 kvadrata prostora tokom grejne sezone da bi račun za grejanje bio minimalan. – Prostor se sada zagreva sa lož ulјem koji lokalnu smaoupravu godišnje košta oko pola miliona dinara što predstavlјa veliki trošak za malu i nerazvijenu opštinu – kaže savetnik za energetiku Nenad Kovač. Po njegovim rečima očekuje se da Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodine analizu završi do kraja goidne, a onda će lokalna samouprava preduzeti korake kako da peć prilagodi novom energentu. – Na objektu vrtića u Selenči su stavlјeni novi PVC prozori i urađena je izolacija krova, ali zidovi nemaju izolaciju, pa se očekuje da će i to u analizi biti navedeno kao mera koja bi dovela da se smanji potrošnja energenta – naveo je Kovač.

Javne ustanove , naveo je ,na području opštine koriste više izvora energije za zagrevanje protora.

– Zgrada opštine Bač i Dom zdravlјa koriste lož ulјe, vrtić u Predškolskoj ustanovi u Baču koristi pelet, osnovne škole u Bođanima, Bačkom Novom Selu, Vajskoj i Plavni troše ugalј i drva da bi tokom zime bilo toplo – istakao je Kovač.

Početkom meseca Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj dodelio je 20 ugovora lokalnim smaoupravama za izradu analize energetske efikasnosti za 80 javnih objekata, pre svega osnovnih škola i predškolskih ustanova. Projekat je vredan 100.000 evra i finansira ga Evropska banka za obnovu i razvoj. Prilikom dodele ugovora naznačeno je domaće javne zgrade u vlasništvu države imaju specifičnu potrošnju toplotne energije po metru kvadratnom, koji je veliki u odnosu na evropski prosek i iznosi 228 kilovat sati po metru kvadratnom, dok je prosek EU između 120 i 130 kilovat sati po metru kvadratnom.

Prof. iz Niša usavršavao se u SAD: Može li  iskustvo primeniti u Srbiji?

Časovi od pedeset minuta, dvanaest razreda, dodatni predmeti po izboru zajednice – ovako ukratko izgleda školski sistem u SAD sa kojim se upoznao Milan Petrović, profesor iz Niša koji boravi u Ohaju na posebnoj razmeni. Naime, u okviru Fulbrajtovog programa 22. profesora iz 11 zemalja trenutno boravi u Ohaju, u cilju upoznavanja sa američkim obrazovanjem i sticanjem potrebnog iskustva koje bi se kasnije moglo primenjivati u praksi u matičnim zemljama. Među njima je i Nišlija Milan Petrović, jedan od dvoje stipendista iz Srbije koji trenutno borave u Kentu prateći njihov program i način rada. Petrović je profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu, a svoja iskustva preneo je i u svom video-blogu objašnjavajući razlike između našeg i američkog načina rada.

Prema njegovim rečima, u Americi postoji dobar sistem, a u obrazovanje i škole se ulaže neuporedivo više nego kod nas. Kakvo će obrazovanje imati učenici, zavisi ponajviše od tamošnje lokalne zajednice. – Njima je nepojmljivo što mi imamo nešto u obrazovanju što je besplatno. Primera radi, “Tedi Ruzvelt” je škola koja je u siromašnijem kraju, škola se najmanje finansira od federalne države, onda veći deo od države u kojoj se nalazi – Ohajo, a najveći deo dobija od lokalne zajednice. To je novac koji se prikuplja od poreza na imovinu, tako da oni sami odlučuju šta im je potrebno. Zajednica ima pravo da donese odluku da je u njihovom distriktu neophodno da sva deca imaju dodatni predmet Upravljanje ličnim budžetom, ili Zdrava ishrana. Tako siromašni delovi zato imaju slabiji program. Na drugoj strani, bogate zajednice, recimo Hadson – škola ima svoj amfiteatar sa pozorištem, terene za golf, tenis, fudbal, ragbi, radionice… njihovi uslovi i kvalitet su potpuno drugačiji – objašnjava Petrović.

Ono što je dalje primetio je da je njihovo opšte obrazovanje na niskom nivou, a škole nisu podjednako kvalitetne. Kao dobru stranu sistema vidi i to što ukoliko roditelji detetu ne mogu da priušte kompjuter, obezbediće škola, a osim predavača u školi, postoje savetnici koji prate učenike po grupama, njihova interesovanja, kako bi ih što bolje pripremili za dalje obrazovanje. – Njihovo predškolsko počinje od treće – četvrte godine, ključ njihovog sistema je dvanaestogodišnja škola koja sadrži osnovnu i srednju školu. Časovi počinju od osam, i traju po 50 minuta. Imaju pet obaveznih predmeta, tu spadaju engleski, matematika, prirodne nauke zajedno, društvene nauke zajedno i fizičko, po dva časa nedeljno i to je obavezno. Firme u Americi sarađuju sa školama, doniraju, učenici imaju praksu i tako se njihova potreba za radnicima rešava još u srednjoj školi – objašnjava Petrović.

Veliki značaj pridaje bezbednosti – nastavnici u školama se svakog jutra čekiraju pri ulasku, prolaze obuke za krizne situacije. Učenici moraju da poštuju pravila, a nastavnici su ti koji ih sankcionišu. – Ako, recimo, učenik obuče majicu na kojoj piše nešto uvredljivo, svaki nastavnik ima pravo da ga zaustavi i pošalje kući da se presvuče. Može je obući naopako, ali ako i to odbije, ostaje sat-dva duže u školi za kaznu. Za nanetu štetu isto se pohađaju dodatni časovi, a ukoliko se u školu unesu narkotici, oružje ili pak alkohol, učenik može biti isključen na određeno vreme. Ukoliko učenik fizički povredi nekoga, odlazi u zatvor, nakon odsluženja kazne on se vraća u školu i mora da nadoknadi sve propušteno – objašnjava profesor.

On će, inače, moći još toga da otkrije do kraja programa koji traje do kraja oktobra. Na osnovu do sada viđenog, zaključuje – kod nas svakako treba više ulagati u obrazovanje, ali i konkretizovati šta je čija odgovornost, šta čini država, šta lokalna zajednica, a šta sami nastavnici i učenici kako bi se kvalitet nastave poboljšao.

Vremeplov: Rođen  Mihailo Pupin

Na današnji dan 9. oktobra 1854. godine  rođen je srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin, profesor matematike i fizike (1901) na Kolumbija univerzitetu. Njegov najznačajniji pronalazak, samoindukcioni kalemovi (“Pupinovi kalemovi”) (1890), omogućio je telefonski i telegrafski prenos na velike daljine pomoću kabla. Za autobiografsku knjigu “Od iseljenika do pronalazača” dobio je 1924. Pulicerovu nagradu.

Vremeplov: Rođen Ivo Andrić

Na današnji dan 9. oktobra 1892. godine rođen je  i Ivo Andrić, čije je delo donelo međunarodni ugled i priznanje jugoslovenskoj književnosti. Prvi je i do sada jedini jugoslovenski književnik dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1961) (“Ex ponto”, “Znakovi”, “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”).

Vremeplov: Ubijen  kralj Aleksandar I

U Marseju je 9. oktobra  1934. godine ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Atentat u kojem je poginuo i francuski ministarinostranih poslova Žan Luj Bartu, organizovali su lideri hrvatskog ustaškog pokreta i makedonskih nacionalista, a izvršio ga je Vlada Černozemski.

Vremeplov: Nacionalni dan davanja

Nacionalni dan davanja je ustanovlјen na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, a obeležava se 9. oktobra – na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa koji je doprineo razvoju svoje zemlјe i čovečanstva. Svrha uspostavlјanja ove manifestacije je da se promoviše kultura davanja, da se skrene pažnja javnosti na neki problem u društvu i da se prikupe sredstva za sistemsku podršku odabranom društvenom problemu.

Vremeplov: Osnovan Univerzitet Jejl

Na današnji dan 9. oktobra 1701. godine u Nju Hejvnu, u američkoj državi Konektikat, osnovan je Univerzitet Jejl, danas jedan od najčuvenijih univerziteta u SAD.

Vremeplov: Ubijen Če Gevara

U Boliviji je 9. oktobra 1967. godine ubijen argentinski revolucionar Ernesto “Če” Gevara – simbol revolucije u Južnoj Americi. Kao beskompromisni borac za pravdu stekao je veliku popularnost širom sveta, posebno među mladima. Učesnik Kubanske revolucije, ministar u Kastrovoj vladi (1961-65), postao je u novembru 1966. lider gerilaca u Boliviji, u oktobru 1967. je zarobljen, a potom ubijen.

Vremeplov: Saharov dobio Nobelovu nagradu

Sovjetski fizičar i disident Andrej Saharov dobio je 9. oktobra 1975. godine Nobelovu nagradu za mir.

Realizacija đačkih ekskurzija samo  prema Pravilniku

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ističe da postoje pravilnici za realizaciju ekskurzija čija je primena stupila na snagu u martu 2019.godine. Do sada je bilo nekoliko prijava nepravilnosti i svaka od njih je u proceduri. U narednom periodu utvrdiće se kolike su dnevnice nastavnika, koliki uticaj ima savet roditelјa na realizaciju putovanja, zašto se ne poštuje organizacija putovanja u zemlјi za sve osim maturante, zašto odlazi manji broj nastavnika u odnosu na pravilnik. Ovo su samo neka od pitanja koja ćemo da postavimo organizorima putovanja. Svi su upoznati sa novim pravilnikom koji je potrebno primenjivati, a oni koji ga krše biće sakcionisani, potencira ministar Šarčević.

U slučaju 9. gimnazije utvrđeno je da je bila nepotpuna dokumentacija za jedan od tri autobusa koji je angažovala turistička agencija. Škola je uradila kompletnu pripremu za ekskurziju prema pravilniku. Kada je reč o ekskurziji  gimnazije iz Prokuplјa čiji su se učenici vratili noćas u Srbiju i napadu na dva učenika očekuju se detalјi istrage u narednim danima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izvestiće javnost o ovom događaju.

Zašto je došlo do nepravilnosti kod do sada realizovanih putovanja utvrdiće nadležni organi. Ministarsto podeseća da je cilј svake ekskurzije neposredno upoznavanje pojava i odnosa u prirodnoj i društvenoj sredini, kao i upoznavanje kulturnog nasleđa i privrednih dostignuća, sa akcentom obrazovno-vaspitne uloge škole. Među elementima svakog putovanja su bezbednost učenika, realizacija prema planu putovanja, poštovanje procedure izbora turističke agencije kao i adekvatnog smeštaja, ishrane i prevoza. U narednom periodu radiće se na uklјučivanju đačkih zadruga u kompletu proceduru kako bi putovanje bilo kvlitetnije i jeftinije. Potrebna je i veća uklјučenost Saveta roditelјa u kompletnu proceduru relizacije učeničkih ekskurzija.

Direktor škole ,,M. Zakić“ u Kuršumliji razrešen dužnosti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na osnovu vanrednog inspecijskog nadzora u OŠ ,,Miloje Zakić“ u Kuršumliji razrešio je direktora Radicu Jović. Na osnovu činjenica utvrđeno je da su kvalifikovane povrede zakona kao posledica propuštanja direktora da preduzme radnje i mere iz svoje nadležnosti. Utvrđeno je da direktor škole nije sprovodio mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika i nije preduzimao blagovremeno odgovarajuće mere u slučajevima povrede zabrana iz člana 110-113. Zakona. Vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je u prepodnevnoj smeni za vreme velikog odmora učenik prvog razreda gurnut od strane učenika u korito česme koje se nalazi u dvorištu škole i bio mokar. Niko od predstavnika škole nije obavestio nadležnu Školsku upravu u roku od 24 sata o događaju.

          Nasilјe i zlostavlјanje direktor ustanove je u obavezi da podnose prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata. Ako se sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelјe i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu. Prikrivanje vršnjačkog nasilјa od strane zaposlenih u bilo kojoj ustanovi nije dozvolјeno, a odgovorna lica moraju da snose posledice, ističe ministar Mladen Šarčević.

Uhapšen 17-godišnjak, počinio 13 krivičnih dela

Policija u Beogradu u ponedeljak je uhapsila sedamnaestogodišnjeg mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio devet krivičnih dela razbojništvo i četiri krivična dela krađe. Sumnja se da je on na teritoriji Beograda, uz pretnju nožem i kamenom, od radnika prehrambrenih prodavnica oduzeo novac. Takođe, on se tereti da je u četiri prodavnice u Beogradu iskoristio odsustvo prodavaca i iz kase ukrao novac. Osumnjičeni je priveden Višem javnom tužilaštvu za maloletnike u Beogradu, navodi se u saopštenju MUP.

About the Author

admin