Vesti – 14.10.2019.

Studenti “1 od 5 miliona“: Prema “Srpskoj naprednoj stvarnosti” mi smo kriminalci

Učesnici protesta Jedan od pet miliona ponovo su  u subotu simbolično ofarbali vrata zgrade Radio televizije Srbije u “pink” boju, a u toj akciji pridružili su im se predstavnici Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Marko Bastać i Nebojša Zelenović. Jedan od organizatora protesta koji je bio saslušavan u policiji zbog farbanja vrata RTS-a Srđan Marković poručio je generalnom direktoru javnog servisa Draganu Bujoševiću da je u službi Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića, jer je podneo krivične prijave protiv studenata. Marković je rekao da je Bujošević nekada bio uzor mnogima, poznat po rečenici “nije srpski ćutati”, ali da više nije tako i upitao ga: “Zašto si ofarbao tu svoju prošlost u pink”, dok su okupljeni skandirali “RTS je SNS”.

Predstavnik studenata iz udruženja Jedan od pet miliona Moma Kovačević podsetio je da su studenti koji su učestvovali u akciji farbanja RTS-a pink bojom saslušavani u policiji jer je protiv njih podneta krivična prijava. “Prema ‘Srpskoj naprednoj stvarnosti’ mi smo kriminalci jer se borimo za naše pravo da znamo sve”, rekao je Kovačević.  Prema njegovim rečima studenti su za vlast izdajnici, dok se predstavnici vlasti sastaju po jahtama s predstavnicima Prištine. Kovačević je rekao da “srpska napredna stvarnost i realnost toliko različiti da ne mogu da se sretnu”. “Zato bojkotujemo njihove laži, njihovu stvarnost i njihove izbore”, rekao je Kovačević.

Okupljeni građani krenuli su u protestnu šetnju ka zgradi RTS-a u Takovskoj ulici. Kako je ranije najavljeno, protest Jedan od pet miliona je predstavljao odgovor na krivične prijave podnete protiv studenta koji su tokom ranijeg protesta farbali u “pink boju” ulazna vrata zgrade RTS-a. Učesnici protestne šetnje izveli su mini performans u blizini sedišta predsednika Srbije u Beogradu, a zatim su nastavili ka zgradi RTS-a u Takovskoj ulici noseći na čelu kolone veliki transparent s natpisom ‘Bojkot’. 

I Vučić ruši platne razrede: Dodatak na platu zaposlenima u 4. okruga

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu  da mu je ideja da se u četiri najsiromašnija okruga, među kojima je i Toplica, uvede poseban dodatak, nešto poput kosovskog dodatka, te da će o toj mogućnosti razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić. “Krajnje je vreme da za četiri naša najsiromašnija okruga damo poseban dodatak, kao kosovski dodatak, za naše učitelje, profesore, lekare, medicinsko osoblje…da pomognemo”, rekao je Vučić u obraćanju žiteljima Blaca i okoline. Ideja je, kaže, da taj dodatak za Toplički okrug, Jablanički, Pčinjski…bude 10 odsto, pa da palata lekara u Blacu bude veća 10 odsto nego lekara u Beogradu. Kako kaže, ako se to lekaru u Beogradu ne dopada, onda neka dođe da radi u Blacu. Cilj je, kaže, da podstaknemo ljude da ostanu u Blacu.

Veća podrška porodicama dece sa teškoćama u razvoju

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić učestvovali su u petak 11. oktobra  na konferenciji koju su organizovali UNICEF i Fondacija za otvoreno društvo, posvećenoj razvoju sistema ranih intervencija za decu sa smetnjama i kašnjenjima u razvoju. Đukić Dejanović je navela da proces brige o deci počinje u najranijem detinjstvu i zavisi od okruženja u kome dete raste, te dodala da je naučno dokazano da svako peto dete ima razvojne teškoće i da ono i njegova porodica mogu imati koristi od intervencija u ranom detinjstvu. “Kod više od 70 odsto te dece, zahvaljujući blagovremenom uključivanju u program ranih intervencija, razvoj se vraća u očekivane tokove, dok oko 20 odsto dece i porodica zahteva dugoročnu podršku”, rekla je Đukić Dejanović.

U skladu sa preporukama analiza stanja usluga ranih intervencija u Srbiji, 2018. godine je započet dvogodišnji projekat probne primene modela ranih intervencija u Beogradu (gradske opštine Rakovica, Čukarica i Novi Beograd), Leskovcu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Nišu.

Gradonačelnik Radojičić kaže da Beograd planira da se još intenzivnije uključi u aktuelne inicijative za podršku deci ranog uzrasta, posebno deci i porodicama iz osetljivih grupa. “Ono što mi kao Grad, država, kao društvo treba da omogućimo roditeljima sa decom koja imaju smetnje u razvoju jesu kvalitetne i lako dostupne usluge. Dok specijalizovane ustanove i bolnice imaju svoju ulogu u dijagnostici i tretmanu, kontinuitet podrške ovim porodicama mora se pružiti sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite – u svakom delu našeg grada i naše države”, rekao je Radojičić. S jedne strane, kako je rekao, kroz obuke pedijatara i zdravstvenih saradnika i unapređenje dostupnosti i kvaliteta rada razvojnih savetovališta, a sa druge, povezivanjem zdravstvenog sistema, socijalne zaštite i predškolskog vaspitanja i obrazovanja kao najvažnijih karika uspostavljanje ovog sistema.

Prema rečima direktorke UNICEF-a Ređine De Dominićis, ta organizacija planira da dugoročno ulaže u razvijanje unapređenog sistema podrške, posebno za decu koja su izložena višestrukim rizicima, kod koje su prisutna kašnjenja i smetnje u razvoju, i njihovim porodicama. “Cilj nam je da se ovaj model podigne na nacionalni nivo, da obuhvati celu zemlju i da ni jedno dete i ni jedna porodica ne budu izostavljeni”, poručila je direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Šest decenija Tehnološkog fakulteta

Svečanom akademijom u Rektoratu novosadskog univerziteta u četvrtak 10. oktobra 2019.  obeleženo je 60 godina postojanja i uspešnog rada Tehnološkog fakulteta. Osim isticanja postignutih rezultata, najavljeni su i planovi u cilju proširivanja mogućnosti zaposlenja studenata. Pratiti tokove u nauci, razmišljati i delovati unapred, biti otvoren za inovacije. To su izazovi koje Tehnološki fakultet uspešno prevazilazi poslednjih 60 godina, a za mnoge studente je to motiv zbog kog se opredeljuju za upis kako osnovnih studija, tako i studija drugog i trećeg stepena. Posvećenost je zajednički motiv kako za studente tako i za nastavni kadar fakulteta koji je posebno ponosan što se njihovi studenti danas bave važnim pitanjima svoje struke u Srbiji i regionu. “Tehnološki fakultet može sa ponosom da kaže da je u nauci jedan od najboljih na UNS, u Srbiji i u čitavom regionu. Mislim da bez nauke, prenošenja ove vrste znanja i tog kvaliteta ne bi bilo”, ističe Biljana Pajin, dekanica Tehnološkog fakulteta.

“Jedna prepoznatljivost i na nacionalnom nivou i na međunarodnom nivou. Sa treće strane i saradnja sa privredom, izuzetno važna za fakultete ovog tipa koji se delom bave osnovnim istraživanjima, a većim delom primenjenim istraživanjima i to je ono što nam je potrebno i na čemu država radi u poslednje vreme”, kaže Viktor Nedović ispred ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Saradnja fakulteta sa privredom biće primarna stavka i u narednom periodu. “Mi kao grad imamo odličnu saradnju sa tehnološkim fakultetom i u prethodnom periodu smo od njih imali veliku podršku kada smo vodili pregovore sa uglednom švajcarskom firmom Beri Kalebo, fabrikom čokolade koja je već u našem gradu, a planira da u novembru naredne godine krene sa proizvodnjom čokolada”, kaže Marijana Dukić Mijatović, savetnica gradonačelnika Novog Sada za primenu strateških projekata.

Otvaranje švajcarske fabrike u Novom Sadu za diplomce Tehnološkog fakulteta značiće i mogućnost rada uz primenu inovativnih rešenja i receptura, slične saradnje se planiraju i u budućnosti kako bi studenti imali mogućnost da nakon diplomiranja znanje primene unutar svoje zemlje. https://www.youtube.com/watch?v=C8N8tXhi_p4

Novi Sad: Svetska nedelja svemira u OŠ “Branko Radičević”

Rokenrol pesme izvode i deca. Priredbom i horskim izvođenjem pesme “Ovo je zemlja za nas”, u četvrtak 10. oktobra predstavili su se učesnici Osnovne škole “Branko Radičević”. U okviru Svetske nedelje svemira, deca su se upoznala sa osnovnim pojmovima svemira, raketnim inženjeringom i modelarstvom. https://www.youtube.com/watch?v=xcQtJEdHsjI

Novi Sad: Besplatan kurs kineskog u Gradskoj biblioteci

Gradska biblioteka u Novom Sadu i Konfučijev institut Univerziteta u Novom Sadu, i ove školske godine upisuju polaznike na početni kurs kineskog jezika u biblioteci. Kurs je besplatan i namenjen je učenicima od 2. do 4. razreda osnovne škole. Nastava je počela 12. oktobra i odvijaće se svake subote od 9 do 10 i 30. https://www.youtube.com/watch?v=WvhV4k4PUNw

Saradnja NBS sa fakultetima iz Srbije i Republike Srpske

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Tabaković DR Jorgovanka potpisala je u utorak 8. oktobra 2019.  s predstavnicima devet fakulteta iz Srbije i šest fakulteta iz Republike Srpske u oblasti ekonomskih, pravih i organizacionih nauka memorandume o poslovnoj saradnji. Prema njenim rečima, cilj saradnje je stvaranje podsticajnog ambijenta koji će omogućiti najboljim studentima da stečena znanja primene u praksi. Tabakovićeva je kazala da NBS sa devet fakulteta iz Srbije već ima potpisane ugovore o saradnji, a da je danas potvrđen nastavak te saradnje, dok sa šest fakulteta iz Republike Srpske danas počinje saradnju. Podsetila je da je u protekle tri godine NBS kroz saradnju s fakultetima realizovala više od 100 različitih aktivnosti, među kojima su organizovanje gostujućih predavanja zaposlenih u NBS na fakultetima, organizovane posete studenata NBS, učestvovanje predstavnika NBS na stručnim konferencijama koje organizuju fakulteti ili studenti… Dodala je da je u protekle tri godine više od 120 studenata obavljalo stručnu praksu u NBS. “Kao prvi guverner koji je formalizovao saradnju s fakultetima, veoma sam zadovoljna dosadašnjom saradnjom. U narednom periodu, insistiraću da održimo broj aktivnosti koje realizujemo s fakultetima iz Beograda, ali i da povećamo broj aktivnosti sa fakultetima iz unutrašnjosti Srbije i Republike Srpske, jer je naša zajednička misija da najbolji studenti ostanu u Srbiji”, rekla je DR Jorgovanka. Ona je navela da je u razgovoru s dekanima fakulteta iz Srbije i Republike Srpske dogovoreno da u fokusu saradnje bude zapošljavanje studenata.

Dekan Ekonomskog fakulteta Pale Radomir Božić izrazio je zadovoljstvo što je inicijativa NBS o saradnji s fakultetima proširena i na fakultete iz Republike Srpske. “Mi ćemo se truditi da ukazanu priliku iskoristimo na najbolji mogući način i da budemo kvalitetni partneri poput fakulteta koji već sarađuju sa NBS”, rekao je Božić. Ocenio je da je ovo idealna prilika za studente da stečena znanja pokažu u praksi, dodajući da bi oni najvredniji i najambiciozniji mogli dobiti i posao u NBS.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici Aleksandar Grubor kaže da inicijativa NBS predstavlja veliko poverenje predstavnicima sistema visokog obrazovanja u Srbiji. Naveo je da je taj fakultet danas obnovio memorandum o poslovnoj saradnji sa NBS koji je zaključen pre tri godine, dodajući da je za to vreme područje saradnje bilo široko. “Zahvalio bih pre svega u ime naših studenata koji bi u ovoj, ali i u sledećim godinama, da okončavaju svoje studije na univerzitetima u Srbiji i da svoju radnu, profesionalnu i životnu karijeru nastave u našoj zemlji”, rekao je Grubor.

Memorandumi o nastavku saradnje potpisani su s predstavnicima ekonomskih fakulteta u Kragujevcu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici i Subotici, pravnim fakultetima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici, kao i sa Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu. Memorandumi o saradnji potpisani su s Pravnim i Ekonomskim fakultetom u Banjaluci, Ekonomskim fakultetom Pale, Pravnim fakultetom Istočno Sarajevo, Fakultetom poslovne ekonomije Bijeljina i Ekonomskim fakultetom Brčko.  NBS već ima potpisane memorandume o poslovnoj saradnji sa Ekonomskim, Pravnim i Matematičkim fakultetom u Beogradu, kao i s Visokom školom za informaciono-komunikacione tehnologije.

Predstavnici kompanije “Net-Dragon” posetili FTN

Predstavnici kompanije “Net-Dragon” posetili su u četvrtak10. oktobra 2019.  Fakultet tehničkih nauka, povodom uspostavljanja saradnje sa Nacionalnim centrom za veštačku inteligenciju, robotiku i obrazovne tehnologije. Njima su predstavljeni rad, aktivnosti i dostignuća laboratorije za robotiku, Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment.  https://www.youtube.com/watch?v=mVS8uAxGX2I

Rumskoj školi odobren projekat “Po znanju se izdvajamo”

Rumskoj Srednjoj stručnoj školi “Branko Radičević“ odobren je projekat “Po znanju se izdvajamo“ koji finansira Evropska unija putem programa Erasmus plus. Partner na ovom projektu je italijanska Regija di Kalabrija, a projekat podrazumeva odlazak rumskih đaka i nastavnika na razmenu u Italiju. Važno je istaći da će učenici i nastavnici nakon razmene dobiti takozvanu diplomu EUROPASS koja će im omogućiti da u budćnosti lakše dođu do posla, naročito u zemljama Evropske unije.

Nova sezona serijala RTV Vojvodine “Ja biram”

Početak nove sezone serijala “Ja biram” obeležile su  nove zanimljive teme sadašnje generacije “malih maturanata”, između ostalog i novih lica serijala Tajne i Sanje. Kako organizovati slobodno vreme tako da ga ima zapravo imamo više, pitale su se osmakinje baš u prvoj emisiji. Da priprema prijemnog, tj. male mature nije samo stvar bodova, već opšte kulture, potvrđuju nova pitanja i odgovori koje nam tumeče stalni prijatelji emisije, profesori Zoran Horvatov, Marina Dorocki, i Branislav Minčić. Zašto za smer pedijatrijska sestra kažu da je jedan od najlepših u Medicinskoj školi, imamo li predrasude o tome i kakve-pričali smo sa profesorima i učenicima baš tog smera. Nova sezona serijala “Ja biram” počela je u nedelju 6. oktobra na RTV1 u 9.40 sati. Urednica emisije je Vesna Konja.

Apatin: Još ove godine rekli su – zbogom vrtiću

Kako su se za prvih mesec dana snašli prvaci u školi, obzirom da je većina njih provela po dve ili tri godine u vrtiću, proveravali smo u apatinskoj Osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin”. Mališani su podelilli su sa nama šta im se najviše sviđa, šta su naučili, zašto vole školu… Nije teško biti đak prvak, pohvalili su nam se apatinski prvačići, mada bi se od njih neki još malčice vratili u vrtić…. Kritike i pohvale su razne… Nema više spavanja u podne, vikena punih igre i razbibrige, sada se više uči, čita i piše. Vežbaju se slova i brojke, a domaći zadaci su obavezni deo radnog dana.

“Sviđa mi se više škola zato što možemo mnogo više da naučimo, u vrtiću smo se samo igrali, a ovde učimo. Iz matematike sam naučila šta su duži, sviđa mi se geometrija. Duž, duž je jedna ravna linija”, rekla je Tija Lazendić, učenica I3 razred OŠ Žarko Zrenjanin. “U prvom razredu upoznala nove drugare, a sviđa mi se to što imamo fizičko ceo čas. Naučila sam za ovih mesec dana geometrijske oblike i tela, šta je duž, krive i izlomljene linije i da ih sve razlikujemo, kao i neka slova”, smatra Nina Basarić, učenica I3 OŠ “Žarko Zrenjanin”.

I tako od ponedeljka do petka gleda se rapored časova, stiču radne navike…torba se za školu sprema…još samo da iz nje svo to znanje u glavu stane… I uverili smo se, dragi su im prvi đački dani, mada je sve sada ozbiljnije I nema više toliko da se maze. “Vrtić im verovatno još uvek nedostaje, ovde se više uči. Nedostaje im vaspitačica koju su bolje poznavali i bili su vezani za nju…ali koliko vidim, dobro se privikavaju”, rekla je Suzana Banjac, učiteljica I3 odeljenje OŠ “Žarko Zrenjanin” Život je tek pred njma i još mnogo listanja knjiga… a mi smo ih sa setom napustili uz dobro pozantu citiranu krilaticu “od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba”.

Beogradski univerzitet ispao sa svetske rang liste THE

Beogradski univerzitet (BU) ispao je sa svetske rang-liste Times Higher Education (THE) za 2020. godinu, na kojoj je rangirano skoro 1.400 univerziteta iz 92 zemlje, objavljeno je na veb stranici koja predstavlja to međunarodno rangiranje. Prošle godine najstariji univerzitet u Srbiji bio je plasiran između 801. i 1.000 mesta. U izjavi za Danas, rektorka Univerziteta u Beograd Ivanka Popović rekla je da je trend pada na svim listama očekivan. Ona podseća da je Beogradski univerzitet na THE listi 2016. bio rangiran između 601. i 800. mesta, 2017. godine je bio u grupi 800 +, dok ga 2018. nije bilo na ovoj listi. Rangiranje je zasnovano na 13 indikatora, grupisanih u pet kategorija, u kojima se meri uspešnost institucija u nastavi, istraživanju, međunarodna prepoznatljivost, citiranost i prihodi od privrede.

Četvrtu godinu zaredom, Univerzitet u Oksfordu je na vrhu rang-liste, na drugom je Kalifornijski tehnološki institut, a na trećem Kembridž. Slede Stanford, MIT, Prinston, Harvard, Jejl, Univerzitet u Čikagu i Imperijal koledž London. Od univerziteta sa prostora bivše Jugoslavije na listi je najbolje plasiran Univerzitet u Ljubljani – između 601. i 800. mesta, Univerzitet u Mariboru je na poziciji između 801. i 1000, dok je Sveučilište u Zagrebu u odnosu na prošlogodišnje rangiranje palo stepenicu niže i sada je u grupi 1.001+.

Na THE listi prvi put se plasirao Univerzitet Crne Gore, koji je takođe u kategoriji 1001+, u kojoj su univerziteti rangirani između 1001. i 1396. pozicije. Pored Crne Gore, ove godine su prvi put rangirani univerziteti iz Bruneja, sa Kube, Malte, iz Portorika i Vijetnama.

Mihajlovićeva devojčicama: Moć i snaga su u vašim rukama

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je u petak  11. oktobra 2019. devojčicama u Srbiji, povodom Međunarodnog dana devojčiča, da su moć i snaga u njihovim rukama da se izbore za ono što žele u životu. “Danas kada ceo svet obeležava njihov dan, moja poruka svim devojčicama u Srbiji je da su moć i snaga u njihovim rukama da se izbore za ono što žele u životu. Sve dok u vama, drage devojčice, titra i najmanja iskra za ciljem kojem stremite, imate šansu da ostvarite sve što hoćete! Pre svega, posvetite se obrazovanju, jer ono vam daje snagu da se izborite za mesto koje vam pripada”, poručila je Mihajlović.

Ona je, povodom Međunarodnog dana devojčica, koji se od 2012. godine obeležava svakog 11. oktobra, istakla da su svi svesni problema sa kojima se devojčice susreću, od diskriminacije u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, preko ranih brakova, do vršnjačkog nasilja, i da svako odgovorno društvo na rešavanju tih problema radi svakodnevno, ali da danas treba da slavimo sve devojke i devojčice koje svojim primerom pokazuju da mogu da se izbore sa izazovima sredine. “Ne postoji nijedan objektivan razlog da se ne ostvarite u onome što vas interesuje, bilo da je reč o nauci, sportu, umetnosti, politici… Osvrnite se oko sebe i videćete sjajne mlade devojke koje su najbolje u matematici, informacionim tehnologijama, sportu, muzici… Školujte se, jer znanje je moć koju vam niko ne može oduzeti. I svaki put kada čujete: „Ti to ne možeš i ne umeš, ti si devojčica, nije to za tebe“, umesto da vas to obeshrabri i uspori, neka vam bude vetar u leđa i podstrek da dokažete da i te kako možete sve!”, rekla je ona, navodi se saopštenju.

Potpredsednica Vlade dodala je da će uvek biti tu da podrži devojčice i mlade žene i da se u svom radu svakodnevno bori da društvo prepozna vrednost i snagu devojčica i žena. “Ako želimo da živimo u modernom i razvijenom društvu, onda moramo da pružimo jednake šanse svima – da se obrazuju, rastu i razvijaju. Nema prepreka i izgovora ako želimo bolju budućnost za svoju decu”, zaključila je ona.

Konferencija za studente “Inovacija, moja revolucija”

Desetak stručnjaka iz različitih oblasti, 9. oktobra je ispred Rektorata UNS-a sa mladima podelilo svoja poslovna iskustva i put uspeha. Pored iskustva, oni su mladima delili i savete vezane za profesionalni i lični razvoj. Kako da osmislite projekat, realizujete ideju, odnosno, plasirate proizvod? Odgovore na ova pitanja i svoja iskustva, podeli su inovatori, rukovodioci u Guglu, stručnjaci iz oblasti menadžmenta. Svi uspešni u svojim oblastima i raspoloženi da podele znanje sa onima koji tek počinju da razmišljaju o svojoj budućnosti. Među njima profesor Dejan Ilić, naučnik i svetski priznat inovator sa 600 patenata i tri osvojena Oskara, tvorac smart kartice. I glavna poruka svih učesnika: Ne smete odustati i prestati da učite. “Ne plašite se neuspeha. Neuspeh zapravo nije neuspeh, neuspeh je zapravo lekcija iz koje ako se izvuku odgovarajuće poruke to je zapravo jedna škola koja se plaća i sjajna osnova iz koje se posle grade neki budući uspesi”, smatra Ivan Jakovljević, direktor Googla za Saudijsku Arabiju. “Odmah posle fakulteta imate mnogo više opcija da rizikujete i da ne uspete i da ponovo pokušate, i da između 20 i 30 godine zapnu najviše što mogu, teško se dešava posle”, kaže Milena Đuričić, tvorac najvećeg digitalnog distributera u Turskoj.

Konferencija Inovacija, moja revolucija, nakon Novog Sada, seli se za Beograd, gde će neki novi drugi mladi koji razmišljaju o svom životnom pozivu, možda rešiti neke dileme.   https://www.youtube.com/watch?v=JAyNzbHePPU

Počela nova sezona “Akademca” RTV Vojvodine

U svojevrsnom elektronskom vodiču kroz studiranje autori  “Akademca” RTV Vojvodine pozivaju vas da u “našoj 8. akademskoj sezoni vidike širimo zajedno! Sezonu započinjemo radno, bez uvoda, dobrodošlica i sličnih pozdrava jer verujemo da je razvoj – vaš lični izbor i da ste na fakultetu svesno , zato što ste tako želeli!”, kažu iz Akademca.

 Intelektualna svojina je pojam sa kojim se susreće svako, značenje je međutim višeslojno i svojstveno osobama koje šire zahvataju saznanja a samim tim i mesto u akademskoj zajednici. Pitali smo za vas: Šta je sve vlasništvo nad rezultatima umnog rada? Da li je snimanje predavanja na fakultetu povreda intelektualne svojine? Da li je sačinjavanje, umnožavanje i prodaje skripti takođe povreda intelektualne svojine? Koje su sve to heterogene oblasti? Da li je informacija potrošno dobro? Kako je nastalo pravo intelektualne svojine? Zašto je važan kontekst stvaranja dela i ideje? Može li student biti vlasnik dela i kako ga može zaštiti? Može li i malo dete biti autor samo zato što je to čin stvaranja? Zašto je nepoznavanje prava lična uskraćenost? Da li je korišćenje bubica na ispitima neki vid narušavanja intelektualne svojine? U ovoj emisiji možete čuti zbog čega se kupovina i korišćenje bubica univerzitetom širi poput epidemije, kako se uprkos podrazumevane akademske čestitosti, razvio duh prečica i na kraju, kako se može stati na put ovom beščašću? Pored studenata u emisiji govori i prof.dr Sanja Radovanović sa Pravnog fakulteta.

Emisije možete gledati na RTV 1  nedeljom  od 13.30 h, ali i na odloženo.  Urednica i scenaristkinja je Tamara Burević, Akademac režira Nedeljko Budak, a  voditeljke su  Bojana Petrović i Jelena Šilić

Sin i majka zajedno u školi

Sedmogodišnji Stefan Pavlović iz Božurnje kod Topole, u prvi razred krenuo je ovog septembra, a sa njim je krenula i njegova majka Adelina. Ona je Albanka koja je pre deset godina stigla u Srbiju i sada zajedno sa sinom usavršava srpski jezik.  https://www.youtube.com/watch?v=EvTgk9A9M24

Vremeplov: Rođen Deda Avram

Dragoslav Avramović srpski ekonomski stručnjak, dopisni član SANU rođen je na današnji dan 14. oktobra 1919. godine. Doktorat ekonomskih nauka stekao je 1956. Bio je savetnik u NBJ od 1951. Potom radi u Svetskoj banci, gde je od šefa Odeljenja za opšte studije dospeo do mesta direktora. Bio je savetnik generalnog sekretara Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD) za pitanja ekonomske saradnje zemalja u razvoju i za opšta pitanja (Ženeva 1980-1984), kao i ekonomski savetnik Banke za trgovinu i razvoj (Vašington 1984-1988). Njegovim ekonomskim programom je januara 1994. zaustavljena hiperinflacija u SRJ, od marta 1994. do maja 1996. nalazio se na mestu guvernera Narodne banke. Bio je centralna ličnost Saveza za promene iz kojeg je docnije izrasla Demokratska opozicija Srbije (DOS).

Vremeplov: Demosten izvršio samoubistvo

Na današnji dan 14. oktobra 322. godine p.n.e. najveći govornik starog veka Demosten izvršio je  samoubistvo ispivši otrov. Kao vođa antimakedonske stranke u Atini proslavio se govorima protiv Filipa II Makedonskog, “filipikama”. Njegovi govori, od kojih je sačuvano oko 40, smatraju se obrascem govorničke veštine. 

Vremeplov: Nemci streljali 6.000 civila iz Kraljeva

Nemci su u Drugom svetskom ratu, na današnji dan 14. oktobra 1941. godine,  streljali oko 6.000 civila iz Kraljeva i okoline zbog njihove podrške pokretu otpora.

Vremeplov: Umro Marko Murat

Na današnji dan  14. oktobra 1944. godine u Dubrovniku je  umro  slikar Marko Murat, prvi pravi i dosledni plenerista u srpskom slikarstvu. Od 1894. godine bio nastavnik crtanja u Beogradu i značajno uticao na stvaranje “Beogradske škole”. Jedan od osnivača umetničkog društva “Lada” i Umetničke zanatske škole u Beogradu. 

Vremeplov: Martin Luter King dobio Nobelovu nagradu

Nobelovu nagradu za mir dobio je na današnji dan 14. oktobra 1964. godine američki borac za ljudska prava crnaca Martin Luter King.

Vremeplov: Nagib Mahfuz

Na današnji dan 14. oktobra 1988. godine egipćanin Nagib Mahfuz je postao prvi arapski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. 

Vremeplov: Rođen Dvajt Ajzenhauer

Američki  general i državnik Dvajt Dejvid Ajzenhauer rođen je na današnji dan 14. oktobra 1890. godine.   Bio  je vrhovni komandant savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu u Evropi, predsednik SAD od 1953. do 1961, komandant NATO od 1950. do 1952, kada je dao ostavku zbog predsedničkih izbora u SAD.

Mnogo brakova pre 18. godine

Trećina Romkinja u Srbiji stupila je u brak pre navršene osamnaeste godine, a 30 odsto tih devojčica je uzrasta između 13 i 15 godina, saopštio je Romski centar “Daje”, ukazujući na 11. oktobar Međunarodni dan devojčica na probleme sa kojima se susreću devojčice iz romske populacije. U saopštenju se naglašava da više od polovine Romkinja postaju majke pre navršene 18 godine, dok jedna trećina prvo dete rodi između 14. i 16. godine. “Za mnoge devojčice romske nacionalnosti ostvarivanje osnovnih prava, kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zaštita od diskrimnacije, nasilja i ugovorenih brakova predstavlja svakodnevni izazov”, ocenio je centar “Daje”.

Centar je u saopštenju ukazao da su posledice prisilnih i maloletničkih brakova po devojčice i žene brojne i uključuju napuštanje škole i niži nivo obrazovanja, zdravstvene rizike povezane sa ranom seksualnom aktivnošću i siromaštvo. Kako se naglašava, život u prisilnim i maloletničkim zajednicama žene više izlaže fizičkom, psihološkom, ekonomskom i seksualnom partnerskom nasilju i nasilju drugih članova porodice. “Za ‘udate’ devojčice prva bračna noć je silovanje i predstavlja početak života u nasilju”, istakao je centar “Daje”. Iako je ta praksa rasprostranjena, ona se ne sme tumačiti kao deo tradicije Roma, već se mora razumeti isključivo kao grubo kršenje ljudskih prava devojčica, navodi se u saopštenju.

Promocija poboljšanja mentalnog zdravlja

Mladi, iz godine u godinu, sve češće bivaju izloženi sve većem stresu. Takođe, bivaju izloženi i depresiji, anksioznosti ili prolaze kroz različite oblike krize. Veoma je važna edukacija i svesnost da pomoć, ipak, postoji. U univerzitetskom kampusu, ovog vikenda, održana je promocija poboljšanja mentalnog zdravlja, namenjena upravo mladima.        https://www.youtube.com/watch?v=ctHlfGIm65o

Đorđević i Jurić o uvođenju sistema “Amber alert”

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se u petak  sa osnivačem Fondacije “Tijana Jurić” Igorom Jurićem, kako bi razgovarali o pružanju podrške Ministarstva za uvođenje sistema “Amber alert” koji bi omogućio brže i lakše pronalaženje nestale dece. Đorđević je rekao da podržava svaki vid zaštite dece od bilo kog oblika nasilja i da resorno Ministarstvo već učestvuje u mnogim projektima koji su u vezi sa ovom temom. Kako je istakao, lično će se angažovati da u konsultaciji sa drugim ministarstvima omogući podršku i za uvođenje ovog novog sistema. “Zaštita prava dece od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja jedan je od prioriteta rada Vlade Republike Srbije. Sva deca u Republici Srbiji moraju da odrastaju u bezbednom okruženju i da im se omogući ostvarivanje svih njihovih prava. Ministarstvo je takođe pripremilo i Nacrt zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta – dečijeg ombudsmana, čije se usvajanje očekuje na jesenjem skupštinskom zasedanju“, rekao je Đorđević. On je dodao da veruje da će ovaj zakon doprineti boljem ostvarivanju dečijih prava i njihove zaštite od nasilja, koje kao država želimo da iskorenimo u našem društvu.

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić“ Igor Jurić rekao je da je za uvođenje ovog sistema neophodna podrška svih značajnih institucija u našoj zemlji i istakao da veruje da ona neće izostati ni kada je u pitanju ministar Đorđević, odnosno Ministarstvo kojim rukovodi. “Ključna uloga u uvođenju ovog novog sistema upravo je u nadležnim institucijama. Zaista nam znači njihova podrška, pogotovo u slučajevima uspešnog pronalaska dece. Verujem da će ovaj sistem brzo zaživeti u našoj zemlji i da će se time u velikom broju smanjiti tragični slučajevi nestale dece, istakao je Jurić, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Poginuo dečak (17) na putu Šabac-Loznica: Osumnjičeni vozio pijan

Dečak Damjan (17) iz Klubaca, kod Loznice, učenik trećeg razreda Srednje tehničke škole, smer automehaničar, smrtno je stradao u petak uveče na magistralnom putu Šabac-Loznica, kod firme “Elind”, dok se kretao pešice. Na njega je, nezvanično, naleteo automobil za čijim je volanom bio Ž.M.(28) iz susednog sela. Osumnjičeni je imao u sebi 2,32 promila alkohola.  Navodno osumnjičeni se, posle udesa, udaljio sa mesta događaja, pa se, potom, vratio. Odmah mu je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova, posle čega sledi privođenje dežurnom tužiocu, koji će da odluči da li će, za njega, da traži pritvor od sudije za predhodni postupak nadležnog suda.

Profesori III gimnazije: Direktor neće u penziju, nadležni bez rešenja?

Grupa profesora Treće beogradske gimnazije obratila se medijima povodom, kako tvrde, kršenja zakona u toj školi. U pismu koje je u ime kolega potpisala Vesna Nikolovski, navedeno je da direktor Milenko Macura krši zakon jer je 15. juna napunio 65 godina, čime mu je prestao mandat, ali on i dalje obavlja posao direktora. Profesori su saopštili da su se obraćali Ministarstvu prosvete, Školskoj upravi Beograd, Zaštitniku prava građana, Povereniku za informacije od javnog značaja, inspekciji rada i ministru lično, ali da problem nije rešen. Četiri meseca posle isteka mandata, Macura ne samo što obavlja sve dužnosti direktora, već je u septembru vodio jedno odeljenje učenika na ekskurziju u svojstvu odeljenskog starešine, a planira i izvođenje studijskog putovanja u toku uskršnjeg raspusta 2020. godine, dok u školi postoje brojni problemi, piše u pismu.

About the Author

admin