Vesti – 26/27.10.2019.

Šarčević otvorio “Školski dan”

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvorio je u četvrtak “Školski da” u okviru 50. Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava. On je naveo da su na sajmu predstavlјeni svi segmenti obrazovnog sistema i da će posetioci moći da se upoznaju sa ponudom programa obrazovnih institucija i ustanova različitih nivoa i struka, savremenim nastavnim sredstvima, udžbenicima i ostalim edukativnim izdanjima, didaktičkim sredstvima koja podstiču kreativnost i kvalitet obrazovanja. Ovo je prilika da se predstavi skoro sve što je urađeno u svim segmentima obrazovanja u Srbiji od predškolskog do visokog.

Kada je reč o predškolskom obrazovanju i vaspitanju tu je novi koncept pod nazivom “Godine uzleta“, u osnovim školama tu su dobri modeli učeničkih zadruga, u okviru srednjeg obrazvanja biće predtavlјeni stari i novi dualni modeli, ali i mnogo toga drugog, naveo je Šarčević. Ministar je rekao da će na sajmu biti predstavlјene i visokoškolske ustanove koje imaju dobre internacionalne modele studija i koje izdaju dve diplome i naveo primer Ekonomskog fakulteta iz Beograda. Šarčević je obišao štandove više obrazovnih institucija i izdavačkih kuća, među kojima su i štand Mašinske škole iz Čačka, Politehnike iz Beograda, Fakulteta organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja… Na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava Ministrstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastupa pod sloganom ,,Škola kakvu želim“.

Sajam obrazovanja do 27. oktobra

Pod sloganom „Obrazovana Srbija, uspešna Srbija“ u sredu 23. oktobra je u Beogradu otvoren “Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava”. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček istakla je da je ovaj sajam prilika za sve koji su na bilo koji način uklјučeni u proces obrazovanja da predstave svoj rad i rezultate. Ona je navela da će učenici i nastavnici imati priliku da predloge i sugestije kada je reč o procesu obrazovanja ubace u posebnu kutiju na štandu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja čiji je ovogodišnji slogan „Škola kakvu želim“. Viček je navela da je u Srbiji u toku reforma celokupnog procesa obrazovanja počev od predškolskog do univerzitetskog.  Drago mi je da se Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava organizuje u isto vreme kada i Međunarodni sajam knjiga. Veoma je važno da u vremenu digitalizacije i novih tehnologija ne zaboravimo na značaj knjiga, rekla je ona.

Na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava do 27. oktobra biće predstavlјeni noviteti u obrazovanju i savremena nastavna sredstva. Programskim konceptom sajma obuhvaćeni su svi segmenti obrazovnog sistema tako da će posetioci moći da se upoznaju sa ponudom programa obrazovnih institucija i ustanova različitih nivoa i struka, savremenim nastavnim sredstvima, udžbenicima i ostalim edukativnim izdanjima, didaktičkim sredstvima i igrama koji podstiču kreativnost i motoriku. Deo izlagačkog programa činiće i segmenti o profesionalnoj orijentaciji, preduzetništvu, podsticaju na obrazovanje, doživotnom učenju, transferu znanja, inkluzivnom obrazovanju, negovanju talenata, međunarodnoj saradnji. Sajam obrazovanja održava se pod pokrovitelјstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i prati aktuelnosti i inovacije u politici obrazovanja i državnoj strategiji.

Rusija i Srbija grade istraživački reaktor, ne nuklearnu elektranu

Rusija i Srbija gradiće Centar za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije u Vinči, tu će biti izgrađen istraživački reaktor, ali ne nuklearna elektrana, pišu Novosti koje dodaju da će reaktor koštati oko 300 miliona evra. Istraživački reaktor, takozvane nulte snage, proizvodiće radioaktivne izotope za medicinu i različita istraživanja, prenose Novosti. Gradnja nuklearne elektrane, ipak, moraće u nekom trenutku da dođe na red zbog sve manjih zaliha fosilnih goriva, objasnio je za list jedan od srpskih nuklearnih fizičara.

Evropska komisija: 30 miliona evra za Rome u Srbiji

Srbija je lider u regionu u oblasti obrazovanja Roma, njihove preventivne zdravstvene zaštite i regulisanja dokumenata, ali to ne znači da je posao završen, ocenile su u sredu 23. oktobra predstavnica Evropske komisije Marta Garsija Fidalgo i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Veoma je dobro i to što u Srbiji nema segregacije i što za Rome ne postoje odvojene škole, rekla je novinarima Fidalgo koja je zadužena za Koordinaciju politika za Rome u Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovora o proširenju. Evropska komisija i EU su ove godine opredelile 30 miliona evra za podršku i inkluziju romske zajednice koja u Srbiji ima veliki potencijal za ekonomski razvoj zemlje.

Pred početak seminara o inkluziji romske zajednice u Klubu poslanika Fidalgo je podsetila da je Romima prethodnih godina dodeljeno i više od 1.000 stipendija, kao i da se radilo na stambenom zabrinjavanju uz podršku 50 mobilnih timova za integraciju.

“Ima još puno stereotipa, problema, prepreka, mora se raditi više, u naredne dve godine”, rekla je Mihajlović i obećala da će Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na čijem je čelu u narednom periodu “biti još jači motor”.  Potrebno je, kako je kaže, podići kvotu Roma koji se upisuju na fakultet, kao i onih u predškolskom i raditi na zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju i zapošljavanju Romkinja.

Prema njenim rečima, integracija Roma nije priča nego cilj kojem je Srbija ozbiljno posvećena i zbog čega je napravljen sistem da preko Koordinacionog tela povežemo i institucije, i nevladin sektor, i predstavnike romske nacionalne manjine. “Rezultati su vidljivi na poboljšanju uslova stanovanja, komunalnoj infrastrukturi u romskim naseljima, na povećanju broja zdravstvenih medijatora i pedagoških asistenata”, rekla je Mihajlović.

Učitelji, pokrenite našu decu!

Učitelji i odeljenja od prvog do četvrtog razreda svih osnovnih škola u Srbiji do 4. novembra ove godine mogu da se prijave na novi konkurs u okviru programa “Pokrenimo našu decu”, najavili su danas organizatori. Konkurs “Pokrenimo našu decu” organizuje se u okviru istoimenog programa kojim brend Aqua Viva kompanije Knjaz Miloš i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,u saradnji sa Srpskim savezom profesora fizičkog vaspitanja i sporta, uvode dodatnu svakodnevnu petnaestominutnu fizičku aktivnost u osnovne škole u Srbiji. Osnovni cilj programa je promocija zdravlja i fizičke aktivnosti, a u svrhu prevencije i korekcije deformiteta izazvanih neaktivnim i sedentarnim načinom života kod dece. Aqua Viva je pripremila vredne nagrade u vidu novih i sadržajnih paketa rekvizita za fizičku aktivnost za 36 odeljenja širom zemlje.

Tri prvoplasirana odeljenja, osim paketa podsticajnih rekvizita za vežbanje, osvojiće i sedmodnevnu rekreativnu nastavu, dvodnevni i jednodnevni izlet za sve učenike odeljenja, kao i vaučere za putovanja za učitelje. Zainteresovani učitelji više informacija i prijavni formular mogu da pronađu na sajtu brenda Aqua Viva. Rezultati konkursa i proglašenje pobednika biće na dan školske slave, 27. januara 2020. godine.

Sajam knjiga: Edicija “Prozna dela srpskih naučnika”

U četvrtak  je na 64. Sajmu knjiga u Beogradu predstavljena Edicija „Prozna dela srpskih naučnika“, zajednički projekat Pokrajinske vlade, Ministarstva kulture i informisanja, „Službenog glasnika“ i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“. Edicija obuhvata deset knjiga među kojima su dela Atanasija Stojkovića, Stojana Novakovića, Mihajla Pupina, Mihaila Petrovića Alasa, Laze K. Lazarevića, Gorana Milašinovića, Milutina Milankovića, Vladana Đorđevića, Radovana Samardžića, kao i odabrani ogledi i delovi autobiografija. „Posle prošlogodišnjeg zajedničkog projekta sa Edicijom „Srpska književnost u velikom ratu“, mi kao predstavnici AP Vojvodine imamo i obavezu i odgovornost da učestvujemo u ovom velikom i značajnom projektu u kom ćemo osvetliti i drugu stranu života naših naučnika“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. U AP Vojvodini, i danas, baštinimo tradiciju koju su nam ostavili velikani i naučnici poput Nikole Tesle, Milutina Milankovića i Mihajla Pupina i stoga je ovaj projekat naša velika odgovornost.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je 64. Sajam knjiga dobra prilika za predstavljanje ovog izuzetnog kapitalnog izdanja, ideje vodilje za nove generacije. „Pisci iz ove edicije jesu naši uzori ne samo zahvaljujući gigantskim rezultatima koje su postigli u svojim profesijama već i zbog svoje snage i talenta, čime su doprineli kulturi našeg naroda. Ohrabreni ovom i prošlogodišnjom edicijom, namera nam je da za sledeću godinu pripremimo još jedan zajednički projekat, sabrana dela Stanislava Krakova, velikog srpskog pisca i značajne ličnosti srpske književnosti i istorije“, kazao je ministar Vladan Vukosavljević.

Predsednik Mirović i ministar Vukosavljević obišli su i štand „Pravoslavne reči“, gde im je uručeno kapitalno izdanje te kuće, Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i Arhiva Vojvodine – „Spomenica Prisajedinjenja 1918–2018, Kruna vekovne borbe za oslobođenje i ujedinjenje“. „Ova knjiga biće putokaz za nova vremena i nove generacije, ali i jedan istorijski osvrt na naše velikane poput Svetozara Miletića i Jaše Tomića, koji su osvetlili put slobode za srpski narod u Vojvodini i zbog kojih mi i danas živimo zavetne misli, misli koje se šire Vojvodinom, a to su jedinstvo i napredak“, naglasio je predsednik Mirović. „Ova monografijačuva uspomenu na pomalo zaboravljene ljude i oklonosti, a koje ne smemo da zaboravimo, jer su nama ti ljudi koji su izvojevali slobodu i ujedinjenje važni i kao simbol i kao podsećanje“, kazao je ministar Vukosavljević.

Poseta ruskog akademika Panarina izložbi “Odbrana 78“

Ruski akademik i stručnjak za informacioni rat prof. dr Igor Nikolajevič Panarin, u pratnji načelnika Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnika Duška Šljivančanina, posetio je u četvrtak  izložbu „Odbrana 78“, koju su u Muzeju grada Beograda priredili Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, povodom obeležavanja 20. godišnjice od odbrane otadžbine od NATO agresije. Utisak jednog od najpriznatijih svetskih analitičara globalne ekonomije i geopolitike 21. veka je da je izložba veoma teška, jer oslikava vojna dejstva usmerena ne samo protiv vojske, već i i civilnog stanovništva Srbije. “Dovoljno je pogledati fotografije ubijene dece i shvatiti da je reč o čudovišnim zločinima. Dobro je što su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije napravili ovakvu izložbu da se vidi kako su se branili i štitili svoju otadžbinu, kao i to kako su se građani ponašali prkoseći agresoru organizacijom raznih koncerata i skupova”, rekao je doktor političkih nauka iz Moskve.

Prof. dr Panarin poručio je da će se lično, promovisanjem na svom „Jutjub“ kanalu, potruditi da što veći broj ljudi sazna za izložbu „Odbrana 78“ koja pruža svedočanstva o zločinima nad srpskim građanima. Poseban utisak na njega ostavilo je to što Beograd, kao grad koji je u prošlosti mnogo stradao, ni 1999. godine nije zaobišlo razaranje. “Ruski građani nedavno su imali prilike da vide film „Balkanska međa“ u kojem je prikazan deo tog čudovišnog zločina. Tu su prikazane scene bombardovanja porodilišta, bombardovanja RTS-a i ubistva novinara, što dodatno govori o dimenzijama zločina. Kako se to ne bi ponovilo, trebalo bi da se, makar na ovaj način, ima uvid u to zlo koje su zemlje NATO nanele stanovništvu Srbije”, naglašava prof. dr Panarin ocenjujući značaj izložbe „Odbrana 78“.

Nakon obilaska multimedijalne, interaktivne postavke autora Dušan Jovovića, koju čini obilje originalnih eksponata i video zapisa, predstavljenih uz podršku Vojnog muzeja, Muzeja vazduhoplovstva i jedinica Vojske Srbije, prof. dr Panarin upisao se u knjigu utisaka. U posveti je zapisano i da „treba pamtiti zverstva NATO-a, ali i duhovnu čvrstinu srpskog naroda, u ime razvoja pozitivne budućnosti i bratstva Rusije i Srbije“. Naučna dela i publikacije prof. dr Igora Nikolajeviča Panarina izazivaju veliku pažnju širom sveta, a jedna od njegovih knjiga „Hibridni rat” biće predstavljena večeras u 19 časova u Svečanoj sali beogradskog Doma Vojske.

Konkurs kratkih priča na temu srpskih narodnih poslovica

Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“ u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i informisanja, Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine, Radio televizijom Vojvodine, Maticom Srpskom i Gradom Novim Sadom, raspisao je pilot konkurs za pisanje kratkih priča na temu srpskih narodnih poslovica. Cilj samog procesa jeste približavanje poslovica modernom vremenu i situacijama, kao osavremenjavanje nepromenjenih, trajnih vrednosti koje predstavljaju. Poslovice koje su ponuđene kao teme za konkurs odabrala je Matica Srpska, a pilot konkurs je sproveden među novosadskim srednjim školama. Odabrani rad korišćen je kao scenario za kratak animirani film u kojem je sažeta poruka o mudrosti poslovica i tome koliko su primenljive u svakom vremenskom razdoblju.

U ponedeljak, 28. oktobra, u Tehničkoj školi „Mileva Marić-Ajnštajn“ u 13.00 časova biće predstavljen proces rada prve faze, pobednički rad iz prethodne školske godine čiji će film biti premijerno prikazan u decembru, a ujedno će biti raspisan i konkurs za nove radove i to za sve srednje škole u Vojvodini. Tom prilikom, prisutnima će se obratiti Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade i Vukašin Grozdanović, koordinator OPENS2019.

KS “Svilara” obeležila prvih 365 dana rada

Prošle godine stara fabrika svile postala je kulturna stanica, koja je aktivirala lokalnu zajednicu u najstarijem delu grada – Almaškom kraju i doprinela kulturnoj sceni u gradu nudeći  mogućnost novog prostora i raznih sadržaja.  Kulturna stanica Svilara obeležila je 23. oktobra prvih 365 dana rada. Program je počeo u 18 časova otvaranjem izložbe „Svilom snovano vreme“ Udruženja tkalja Novog Sada među čijim artefaktima su se našli i predmeti na svili iz stare novosadske fabrike Svilare. To Udruženje tkalja prvo je udruženje te vrste osnovano u Vojvodini 1995. godine, a svoj rad osavremenile su spajanjem sa street art umetnikom iz Francuske, Vlade Palibrka, u sklopu projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Paralelno sa otvaranjem izložbe, u 18 časova, je organizovana Lampionska dečija povorka „Raspričane ulice“ kada je grupa učenika O.Š. „Ivan Gundulić“ i predškolaca vrtića „Dreamland“ krenula u kratku šetnju Almaškim krajem od škole, kroz ulice Save Vukovića, Lađarsku, Zemljane ćuprije, do Svilare. Nosili su ručno rađene lampe nastale u okviru zajedničkog projekta O.Š. „Ivan Gundulić“ i Akademije umetnosti koje su oslikane motivima Almaškog kraja, dok su predškolci bili kostimirani. U 18.30 sati je organizovana i aukcija „Orfelinova ćirilica na svili“. U pitanju je humanitarna aukcija na kojoj su  prodavani šest kaligrafski ručno ispisanih svilenih marama sa motivima Orfelinove kaligrafije, na čemu je radilo 12 učenika Jovine gimnazije pod mentorstvom prof. dr Jasmine Pivnički.

Vikend u Galeriji Matice srpske: Izložbe i  radionica za decu

Ovog vikenda u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje bogat program posvećen dvema izložbama – Kračun i Portret jednog vremena. Fotografije Feliksa Nadara. U petak, 25. oktobra u 19.00 sati biće održano kustosko vođenje kroz izložbu “Kračun” Nikole Ivanovića, kustosa Galerije Matice srpske, dok će u subotu u 26. oktobra u 19 sati biti održano predavanje Nadarove avanture balonom Jelene Ognjanović, kustosa izložbe Portret jednog vremena. Fotografije Feliksa Nadara.

Za najmlađe posetioce, u subotu 26. oktobra od 11 do 12.30 sati biće priređena kreativna radionica za decu “Smešno lice i čudna figura”, u okviru izložbe o Feliksu Nadaru.  Elem, deca uzrasta od 5 do 11 godina mogu da učestvuju u kreativnoj radionici za decu Smešno lice i čudna figura, tako nastaje karikatura. Na poslednjoj radionici posvećenoj Feliksu Nadaru, mališani će se upoznati sa ovim umetnikom kao karikaturistom. Imaće priliku da nauče šta je to karikatura, i na koji način je Nadar osobine ljudi koje je poznavao prikazivao uz pomoć smešnog crteža. Nakon što zaključe da karikatura nije uvreda za onoga ko je na njoj prikazan, već samo šaljivi prikaz, mališani će nacrtati svoju karikaturu. Razmisliće najpre o tome šta je na njihovom licu zanimljivo i koje je njihovo najčešće raspoloženje, a zatim će uz pomoć olovke i bojica naglasiti te osobine na svom crtežu ‒ karikaturi. Ulaznica za kreativne radionice iznosi 150,00 dinara, a potrebno je prijaviti se putem onlajn prijave.

Vremeplov: Rođen Crnjanski

Srpski književnik i jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature XX veka došao je na svet 26. oktobra 1893. godine. Istakao se kao pesnik, pripovedač, romansijer i publicista. Bavio se i likovnom kritikom. Miloš Crnjanski rođen je u Čongradu (mala varošica u Mađarskoj, „činovnički Sibir“ za nepodobne srpske činovnike onog vremena).“ Porodica će se ubrzo, 1896, preseliti u Temišvar, gde mladi Crnjanski uči osnovnu školu i gimnaziju, a 1905. postaje đak Pijarističkog liceja. U Temišvaru će mladi školarac igrati fudbal, gimnasticirati, ali i slikati i napisati svoje prve stihove, pa i pesmu „Sudbu“, koju će objaviti u somborskom listu Golub, 1908. godine.      

U Beču ga zatiče i Prvi svetski rat, gde je mobilisan u austrougarsku vojsku. Ratuje u Galiciji i Italiji, zamalo ne izgubivši glavu. Posle rata, 1918, dolazi u Beograd, gde upisuje studije književnosti i uređuje list „Dan“. Objavljuje prve knjige – zaredom: dramu Maska (1918), Liriku Itake (1919), Priče o muškom (1920) i Dnevnik o Čarnojeviću (1921). Na kratko putuje u Pariz i Italiju, a po povratku, 1921, ženi se Vidom Ružić, koja će mu ostati doživotna supruga, „deleći s njim radosti njegove slave i gorčine njegovog stradanja“.         

Sa radom počinje kao nastavnik u Pančevačkoj gimnaziji, a posle stečene diplome na Filozofskom fakultetu (1922) postaje profesor IV beogradske gimnazije. Bavi se angažovano i novinarstvom – u „Vremenu“, „Politici“, „Našim krilima“, „Jadranskoj straži“.  Postaje i ataše za štampu u Berlinu (1928/9). Ali ne zapostavlja pisanje. Roman Seobe, koji je objavljivao u Srpskom književnom glasniku (1927), dve godine kasnije objavljuje i kao knjigu, za koju će dobiti i nagradu Srpske akademije nauka (1930). Ređaju se knjige: Ljubav u Toskani, Sabrana dela, u dva toma, Knjiga o Nemačkoj, Sveti Sava.  Godine 1934. i 35. posvetiće svom nedeljniku „Ideje“, kojim će izazvati burne književne i političke polemike onoga vremena.

Ući će i u diplomatsku službu Kraljevine Jugoslavije – u Nemačkoj (1935/38) i u Italiji (1939/41). Po izbijanju rata evakuisan je iz Rima, preko Madrida, za Lisabon, odakle odlazi u London, gde će neko vreme biti i savetnik za štampu u jugoslovesnkoj emigrantskoj vladi. U Londonu ostaje i posle rata, sve do 1965. godine kada se vraća u Beograd.        

Iako će mu emigrantske godine biti mukotrpne, biće one stvaralčki bogate. Napisaće tamo veliki Roman o Londonu i svoje najznačajnije delo – Drugu knjigu Seoba. Kao i svoj Lament nad Beogradom (1956), ali koji će najpre objaviti u Johanesburgu (1962). Početak osme decenije obeležiće njegovi novi romani Kap španske krvi (1970) i Roman o Londonu (1971), za koji će dobiti i NIN-ovu nagradu i Nagradu za najčitaniju knjigu godine. Tek posthumno objaviće se njegove velike knjige Knjiga o Mikelanđelu (1981) i Embahade (1985).

Vremeplov: Nobelova nagrada za  Andrića

Na današnji dan 26. oktobra 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost dobio je jugoslovenski književnik Ivo Andrić i tako postao prvi Jugosloven dobitnik te prestižne svetske nagrade.

Vremeplov: Rođen Borislav Todorović

Borislav Todorović, tvorac prvog srednjoškolskog programa hemije u Srbiji rođen je na današnji dan 26. oktobra   1846. godine.

Vremeplov:  Osnovan prvi Sovjet

Na današnji dan 26. oktobra 1905.  godine tokom Prve ruske revolucije (1905-07), radnici su u Petrogradu osnovali prvi Sovjet (radničku skupštinu).

Vremeplov: Smenjeni liberali

U kampanji Saveza komunista Jugoslavije protiv “anarholiberala” 26. oktobra 1972. godine smenjeni su najviši funkcioneri Saveza komunista Srbije Marko Nikezić i Latinka Perović. Nakon toga smenjeni su i funkcioneri u državnom aparatu i privredni rukovodioci koji su se zalagali za liberalizaciju i modernizaciju društva.

Vremeplov: Obešen Žil de Re

Na današnji dan 26. oktobra 1440. godine obešen je Žil de Re, jedan od boraca Jovanke Orleanke. Bivši maršal Francuske optužen je za satanizam i ubistvo 140 dece. Njegov zločin bio je inspiracija za priču “Plavobradi”.

Vremeplov: Rođen Kosta Čavoški

Kosta Čavoški je srpski pravnik, teoretičar prava, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, akademik SANU i član Senata Republike Srpske rođen je 26. oktobra 1941.  godine.

Vremeplov: Rođen Vladimir Ćorović

Na današnji dan 27. oktobra 1885. godine rođen je Vladimir Ćorović, srpski istoričar, profesor i rektor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije. Austrougarske okupacione vlasti osudile su ga na Banjalučkom veleizdajničkom procesu na osam godina robije. Posle oslobođenja zemlje bio je član Narodnog veća u Zagrebu i Privremenog narodnog predstavništva u Beogradu. Dela: “Istorija Jugoslavije”, “Uzajamne veze i uticaj kod slovenskih zapisa”, “Podela vlasti između Milutina i Dragutina”, “Spisi sv. Save”, “Luka Vukalović”, “Pohod Mahmut-paše Bušatlije protiv Paštrovića”, “Odnosi Austro-Ugarske i Srbije u XX veku”, “Odnosi Crne Gore sa Dubrovnikom od Karlovačkog do Požarevačkog mira”, “Ban Borić i njegovi potomci”, “Historija Bosne”, “Pokreti i dela”. Posthumno objavljeno: “Istorija Srba”, “Skripta minora”.

Vremeplov: Umro Slobodan Selenić

U Beogradu je na današnji dan 27. oktobra 1995. godine  umro srpski književnik Slobodan Selenić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu (“Prijatelji sa Kosančićevog venca”, “Očevi i oci”, “Ubistvo s predumišljajem”). 

Vremeplov: Rođen Teodor Ruzvelt

Na današnji dan 27. oktobra 1858. godine rođen je Teodor Ruzvelt, predsednik SAD od 1901. do 1909, čija je politika stvorila svetsku silu od dotad izolacionističke Amerike. Dužnost šefa države je preuzeo kao potpredsednik SAD, posle ubistva predsednika Vilijama Mekinlija 1901. Sproveo je plan za izgradnju Panamskog kanala, a za posredovanje u rusko-japanskom ratu 1905. dobio je 1906. Nobelovu nagradu za mir.

Vremeplov:  Spaljen Serveto

Na današnji dan 27. oktobra 1553. godine na lomači je kao jeretik spaljen španski lekar i teolog Migel Serveto. Spisima “Christianismi restitutio”, u kojima je odbacio hrišćansku doktrinu o Svetom trojstvu, izazvao je gnev i rimokatolika i protestanata. Na zahtev vođe švajcarskih protestanata Žana Kalvina uhapšen je u Ženevi, u kojoj se skrivao od rimokatoličke inkvizicije, i osuđen na smrt spaljivanjem.

Vremeplov: U prirodnim katastrofama 2003. poginulo 76.806 ljudi

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca saopštila je 27. oktobra  2004. godine  da je tokom 2003. u prirodnim katastrofama poginulo 76.806 ljudi, što je tri puta više nego u prethodnoj, 2002. godini. Do porasta ljudskih žrtava došlo je zbog ekstremnih klimatskih promena u svetu.

Vremeplov: Rođen Nikolo Paganini

Na današnji dan 27. oktobra 1782.  godine rođen je italijanski muzičar Nikolo Paganini, virtuoz na violoni i kompozitor, čijoj su veštini savremenici pridavali magične moći (violinski koncerti, 24 kapriča za solo violinu, kamerna muzika).

Vremeplov: Umro Ivan III

Ruski vladar Ivan III Vasiljevič, veliki knez moskovski od 1462. godine i “svih Rusa” ujedinio je veliki broj kneževina, ojačao centralnu vlast i oslobodio ruska područja od Tatara umro je na današnji dan 27. oktobra 1505. godine. Izdao je prvi ruski zbornik zakona “Sudebnik” (1497). Zbog rodbinskih veza sa vizantijskom carskom dinastijom, smatran je naslednikom Istočnog rimskog carstva i tada se prvi put pojavila ideja o istorijskoj misiji Ruskog carstva kao zaštitnika celog pravoslavlja. 

Tornjoš: Pretučena devojčica romske nacionalnosti

Romska partija je saopštila da je u četvrtak  u naselju Tornjoš kod Sente pretučena dvanaestogodišnja devojčica romske nacionalnosti kada je išla da kupi hleb. Ta stranka upozorava da nema veće društvene opasnosti nego kada se napadaju deca po ulici. Potparolka Romske Partije Sanja Šajn kaže da je počinilac poznat. “Tražimo da državni organi postupe po zakonu, zadrže 32-gošinju počiniteljku zločina i kazne je u skladu sa zakonom”, navela je Šajn. Kaže da ovakvi incidenti stvaraju nezdrav društveni ambijent na duže vreme i poručuje da Srbija mora da obezbedi sigurnost za svu svoju decu i da svako dete mora da bude zaštićeno od bilo kod oblika napada.

Bangladeš: Smrtna kazna za 16 osuđenih koji su zapalili učenicu

Sud u Bangladešu osudio je 24. oktobra 16 osoba, među kojima i direktora škole, na smrtnu kaznu zbog ubistva učenice Nusrat Džahan (18), koju su zapalili. Devojka je u martu optužila direktora verske škole za pokušaj silovanja i seksualno uznemiravanje, a ubistvo se dogodilo pošto je odbila da povuče tužbu. Osuđeni su polili devojku kerozinom i zapalili je na krovu verske škole u aprilu na jugoistoku Bangladeša, prenosi Rojters. “Zadovoljni smo presudom”, rekao je tužilac Hafez Ahmed novinarima ispred suda. Policija je navela da je ubistvo izvršeno po nalogu direktora škole. Ubistvo devojke izazvalo je gnev javnosti u Bangladešu i masovne proteste na kojima su demonstranti tražili kaznu za ubice.

Trafiking: Žrtva ima traumu, a ne trauma žrtvu

Na nedavno održanoj Konferenciji su učestvovali i predstavnici NVO „Atina“, Apelacionog suda u Novom Sadu, Sigurne ženske kuće u Novom Sadu, Crvenog krsta Novog Sada, Svratišta za decu ulice Novi Sad, kao i Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu Grada Novog Sada i Gradskog veća za socijalnu zaštitu i zdravstvo Grada Subotica. Događaju, koji organizuju Nevladina grupa „Sloboda nema cenu“, OPENS 2019, Ekumensko udruženje studenata i Evropski hrišćanski politički pokret, prisustvovali su i studenti, mahom psihologije, žurnalistike i prava.

– Ljudi misle da su žrtve trafikinga, ali i sami trafikeri, tamo neki lјudi, da se to ne dešava nama i u našem komšiluku, ali to je zabluda – istakle su predstavnice NVO „Atina“,skrećući pažnju na važnost podrške čitavog sistema, društva, kao i porodice, naročito u situacijama kada žrtva uspe da izađe iz lanca trgovine. – Podrška je važna kako bi se žrtvama vratila nada i snaga da nastavi dalјe. Međutim, u praksi žrtve imaju osećaj kao da su samo broj na papiru. Pri izlasku iz lanca, žrtvi je najteže jer ostaje bez krova nad glavom, bez ekonomske sigurnosti, porodice i prijatelјa. Takođe, u dalјem sudskom procesu one iznova moraju da prepričavaju traumatska iskustva, što žrtve teško podnose i bivaju sekundarno viktimizovane.

Postoje brojni faktori koji guraju, ali i koji vuku u lanac trgovine lјudima. U prvu grupu spadaju siromaštvo, nezaposlenost, nasilјe u porodici, ratna istorija i slično, dok drugu grupu ispunjavaju zanimlјive ponude za posao, za putovanja, bolјe prilike za kvalitetniji život. Rukovoditelјka Sigurne ženske kuće Nada Padejski Šekerović je istakla da je reč o fenomenu koji više nije transnacionalan, već lokalan, kao i da podrazumeva da trafiker zloupotreblјava težak položaj žrtve.

Žrtve trgovine lјudima nemaju mogućnost da slobodno govore, da se slobodno kreću, a predstavlјaju i takozvani skriveni zločin. Važno je predočiti i činjenicu da su žrtve te koje imaju traumu i da je ona deo njihovog života, a ne ceo život osobe koja je preživela eksploataciju. Kako bi celo društvo, ali i predstavnici nadležnih institucija, bili što senzibilniji po ovom pitanju, najvažnija je edukacija, što su govornici na Konferenciji podjednako istakli.

Epstajn i princ Endrju orgijali na “pedofilskom ostrvu”

Novi dokumentarac preispitaće tvrdnje da se princ Endrju pridružio orgijama koje su imali pedofil Džefri Epstajn  i devet mladih žena, dok jedna Britanka tvrdi da je Epstajn voleo da “sakuplja ljude”, a da mu je princ zapravo “najveći trofej”. Virdžinija Roberts govorila je o orgijama u sudskim dokumetima iz 2015. godine, koje je princ odlučno negirao. Međutim, novi dokumentarac Kanala 4 sada preispituje sudske dokumente i traga za bolničkim izveštajima Robertsove iz vremena kada tvrdi da je zlostavljana. Prilog navodi izjavu iz januara 2015. godine kao deo slučaja klevete koji je pokrenula bivša Epstajna devojka Gizlejn Maksvel, u kojoj ona kaže da je “treći put imala seks sa princem za vreme orgija na privatnom ostrvu pedofila”.

Roberts je istakla kako je tada imala 18 godina i da je oko osam mladih devojaka učestvovalo u orgijama. Ona je rekla da se Epstajn našalio da devojke ne mogu dobro da komuniciraju zbog jezičke barijere i da su one “najlakše” devojke s kojima može da se složi. Program Kanala 4 od tada je dobio medicinsku dokumentaciju od 9. jula 2001. nakon što je pretrpela 3 nedelje vaginalnog krvarenja. Njeni dokazi odbačeni su u maju 2015. godine. Epstajn voleo da sakuplja ljude, a princ je bio njegov najveći trofej – Princ Endrju bio je Džefrijev najveći trofej i oruđe koje je koristio kako bi impresionirao elitu – tvrdi Britanka Viktorija Harvi. Ona je dodala da je Epstajn, koji se ubio u zatvoru, bio zavistan od “sakupljanja ljudi”, kao što su članovi kraljevske porodice. – Voleo je da impresionira ljude. A kada je upoznao člana kraljevske porodice, znao je da je on njegov najveći trofej – rekla je ona.

Endrju je rekao da je upoznao Epstajna 1999. godine, u isto vreme kada je imao kratku romansu sa Viktorijom. Priznao je da je dugo poznavao pedofila, ali je odbijao da je imao bilo kakvo neprikladno ponašanje sa maloletnicama. Epstajn se obesio u zatvoru u avgustu ove godine dok je čekao početak suđenja za trgovanje maloletnicama.

About the Author

admin