Vesti – 28.10.2019.

Neetički: Etička komisija bi samo javnu opomenu za lažnog doktora

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je došao do izveštaja Etičke komisije Fakulteta organizacionih nauka u kome se navodi da Komisija nije imala dovoljno činjenica na osnovu kojih bi mogla doneti nedvosmisleno mišljenje o doktoratu ministra finansija Siniše Malog i predložila je da se Malom izrekne mera javne opomene. Etička komisija Fakulteta organizacionih nauka zasedala je u petak 25. oktobra, kako bi razmotrila mišljenje Stručne komisije ovog fakulteta o doktoratu Siniše Malog. Prema dokumentaciji koju je dobio CINS, Etička komisija nije imala dovoljno činjenica na osnovu kojih bi mogla doneti nedvosmisleno mišljenje o radu Malog. “U Stručnom mišljenju (Stručne komisije) nije navedena ocena da li je do propusta došlo, i u kojoj meri, na osnovu namere, nemara ili druge radnje kandidata…”, navodi se u zaključku Etičke komisije. Na kraju sastanka, Etička komisija je predložila da zbog “postojanja elemenata neakademskog ponašanja u doktorskoj disertaciji” Siniši Malom bude izrečena mera javne opomene. Sednica Nastavno-naučnog veća zakazana je za ponedeljak 28. oktobra u podne, nakon čega bi odluka Fakulteta trebalo da bude prosleđena Beogradskom univerzitetu.

Protest “1 od 5 miliona”: Etička komisija pokazala kukavičluk

U Beogradu u subotu   je održan 47. protest “1 od 5 miliona” na kojem su glavna tema bili uzbunjivači, a zbog zagađenosti vazduha u Beogradu neki učesnici protesta nosili su maske za lice. Na protestu Jedan od pet miliona u Beogradu pročitano je večeras pismo podrške uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću iz fabrike namenske industrije Krušik, koje će mu biti predato sa potpisima okupljenih i uz poruku “Solidarnost je naša snaga”.

Studentkinja Aleksandra Reković iz organizacije protesta pročitala je pismo u kome je navedeno da se u mračnim vremenima rađaju heroji, a to su obični ljudi i, komšije. Oni se ne mire sa nepravdom i poniženjem Obradović je časno postupio u borbi protiv državne mafije, dodaje se u pismu koje je pročitala Reković. Ona je podsetila da je Obradović u kućnom pritvoru gde će mu biti odneto pismo koje u znak podrške potpisuju građani okupljeni na protestu, a kako je dodala biće slobodan.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković izjavio je da će čekati kakvu će odluku doneti Rektorat o doktoratu ministra finansija Siniše Malog. Komentarišući stav etičke komisije Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu da taj rad nije plagijat, on je rekao da su još jedanput pokazali kukavičluk. 

Protest koji je u subotu  uveče bio organizovan kao podrška uzbunjivačima, završen je zakazivanjem novog okupljanja za sledeću subotu.

Leksikon o 1.000 najboljih učitelja

Leksikon o 1.000 najboljih učitelja u Srbiji od 100.000 pedagoga koliko ih ima a koji su obeležili našu istoriju obrazovanja, u četvrak 24. oktobra je predstavljen na 64. Međunarodnom sajmu knjiga. Na nešto više od 700 strana luksuznog izdanja “Leksikon stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju” u izdanju Izdavačke kuće Klett isplovila je čitava plejada najboljih vaspitača, učitelja, nastavnika i pedagoga koji su generacijama i generacijama najmlađih bili vodiči za život – vaspitavali ih, naoruzavali znanjem, razigravali im duh i maštu. U Leksikonu je 220 doktora nauka, rekao je jedan od autora Milenko Kundačina i dodao da je najstariji učitelj generacija đaka koji je zauslužio titulu najboljeg među najboljima star 96 godina, dok najmlađi pedagog ima 28 godina.

Na konfereciji u punoj Velikoj sali Beogradskog sajma bile su i desetine od tih najboljih čija se imena nalaze među koricama te knjige koja ima 704 strane. “Izvučeni su iz samoće ucionice oni koji su najvažniji za svako društvo, državu”, rekla je direktorka IK Klett Gordana Knežević Orlić govoreći o tom značajnom leksikografskom poduhvatu na kome su priređivačim profesor doktor Kundačina i magistar Mirjana Pajić, učiteljica po zanimanju, radili četiri godine.

Autori su, kako je dodala, zajedno stvarali i časopis Učitelj. Kundačina je rekao da pedagoško stvaralaštvo treba da bude osnovno merilo rada, a po kome se tih 1.000 pedagoga našlo u Lesikonu najboljih. “Obuhvaćeni su stvaraoci u književnosti, likovnoj i muzičkoj umetnosti, pa sportu čija imena su zabeležena u Evropi, čiji su đaci osvajali međunarodna priznanja”, rekao je Kundačina.

Među 1.000 veličanstvenih u obrazovnom sistemu Srbije su i nosioci Svetosavske i brojnih drugih nagrada.

Sinod smenio dekana Bogoslovskog fakulteta?

Vladika Ignatije (Midić), prema nezvaničnim informacijama, smenjen je odlukom Svetog arhijerejskog sinoda sa mesta dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, piše u petak  “Politika”. Vest su u četvrtak objavili pojedini mediji, ali Politika navodi da nije uspela da dobije potvrdu ni u Patrijaršiji u Beogradu, kao ni na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu gde je za list objašnjeno da još nemaju nikakvih informacija o tome. Takođe, ni na dostupni telefon Eparhije braničevske u četvrtak se niko nije javljao. Navodno, vladika Ignatije je smenjen, jer nije izvršio odluku Sinoda koji je u julu smenio dvojicu predavača ovog fakulteta: vladiku zapadnoameričkog Maksima, koji je angažovan na predmetu Patristika 2 i docenta Marka Vilotića, sa Grupe za hrišćansku filosofiju i religiologiju. Umesto smene, kako prenose pojedini mediji, dekan im je dao dvogodišnje odsustvo.

Nezvanično, krajem septembra vladika Ignatije je obavestio Sinod da ne može da sprovede odluku o smeni dvojice predavača jer bi time, navodno prekršio “svetovne” zakone, budući da je PBF deo Univerziteta u Beogradu, navodi Politika. Inače, episkop braničevski za dekana PBF izabran je na sednici Nastavno naučnog veća ovog fakulteta krajem jula prošle godine, a predaje dogmatiku i etiku.

Šarčević u Plandištu i Sečnju

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je u četvrtak OŠ “Dositej Obradović” u Plandištu i srednju školu “Vuk Karadžić” u Sečnju. “Posebno se radujem što se vidi da je škola renovirana i opremljena kao i škole u nekim drugim sredinama poput Beograda ili Novog Sada. Vodimo brigu o opremanju biblioteka, kabineta, obuci nastavnika da kompletno obrazovanje bude na visokom nivou”, rekao je Šarčević tokom obilaska OŠ u Plandištu. Najavio je da će u narednom periodu staviti akcenat na osavremenjavanje kabineta za biologiju, hemiju i fiziku. Ministar je obišao kabinet za informatiku, salu za fizičko i kuhinju, nakon čega je dao intervju za školski list “Zujalica”.

U okviru srednje škole u Sečnju “Vuk Karadžić” nalazi se opšta gimnazija, kao i smer automehaničar i tehničar grejne i rashladne tehnike. Ministar je posetio radionicu, biblioteku, salu za fizičko, a potom razgovarao sa zaposlenima i učenicima. Šarčević je istakao da u sredinama kao što je Sečanj je potrebno da bude fleksiblinije obrazovanje. “Ne možete iz godine u godinu forsirati iste smerove, jer se tržište zasiti i dolazi do depopulacije i gašenja odeljenja. S druge strane ne mogu se deca školovati samo za neproizvodna zanimanja, jer neće imati zaposlenje. Mislim da moramo da se pozabavimo zahtevima tržišta. Izuzetno mi je drago što razvijate učeničko zadrugarstvo”, istakao je ministar Mladen Šarčević tokom boravka u Sečnju. https://www.youtube.com/watch?v=3y05adfDxa0

Nagrade studentima za radove o evropskim integracijama

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uručila je u petak  sertifikate studentima nagrađenim za najbolje radove na temu evropskih integracija i procesa pristupanja EU, a što, kako je dodala tim elokventnim i promišljajućim mladim ljudima otvara vrata angažmana u resornom ministarstvu. Joksimović je na štandu MEI na 64. Međunarodnom sajmu knjiga sertifikate uručila studentima Pravnog fakulteta i FPN Mariji Ralević, Miroslavu Golubović i Luki Milovanoviću, čiji su radovi proglašeni za najbolje na trećem konkursu MEI. “Veliko zadovoljstvo mi je što mogu na Školskom danu beogradskog sajma knjiga da dodelim sertifikate najboljima”, rekla je ona i dodala da je nagrada imala i novčani deo i da u celosti pokazuje da vlada na ozbiljan način vrednuje promišljanje koje nekada može biti i kritičko. Ovo je važan i lep konkurs koje MEI sprovodi a tema je ona kojom se svi kao društvo bavimo, rekla je ministar i dodala da su studenti bili pozvani da izaberu neku od ponuđenih tema i daju viđenje procesa koji ima svoje uspone i padove i izazove.

Studenti nisu uniformna kategorija, svako ima formirano sopstveno viđenje politika, odnosa u svetu i društvu, oni su generacija koja može i da vidi budućnost EU i politike koje kreiramo. Pred njima je bilo nekoliko tema – koji faktori koji utiču na proces pristupanja, na koji način reforme poduprete EU utiču na sistem, šta ideju integracija čin privlačnom i zašto, ako ne zbog čega, kakve predrasude o EU postoje i kako bi mogle da budu prevaziđene. Ministarka je dodala da je pred studentima bila i jedna aktuelna tema koju smo predvideli kako EU treba da bude reformisana i kako će se reformama menjana Srbija uklopiti u tako reformisanu EU. Joksimović je dodala da su svi radovi objavljeni u elektronskom zborniku dostupni najširoj javnosti i da je vredno da ih svi pročitamo. Vrata MEI su ovako zainteresovanim, elokventnim, pismenim i promišljajućim mladim ljudima otvorena i za upoznavanje institucija i za budući angažman jer samo najbolji i najuporniji to zaslužuju. Svi ostali nek se potrude, rekla je ona i dodala da na iskren način govori o otvorenim vatima za najbolje, najažurnije kreativnije i najvrednije. To su afirmativni radovi koji nam daju vetar u leđa da i u ovim otežanim okolnostima nastavimo put vlade ka EU, rekla je Joksimović.

Radove je ove godine ocenjivala konkursna komisija, koju su činili troje profesora Univerziteta u Beogradu: prof. dr Jelica Stefanović – Štambuk (Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu), prof. dr Vladimir Vuletić (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu) i prof. dr Maja Lukić Radović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu).

Naši studenti mogu i na studije u inostranstvo

Fond za mlade talente Republike Srbije “Dositeja”, koji je  prošle nedelje učestvovao  na “Putujućim studentskim sajmovima” u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, pozvao je studente da se prijave na Konkurs za stipendiranje studija u inostranstvu. “Putujući studentski sajam”  je održan u Rektoratu Beogradskog univerziteta, zatim u Novom Sadu i Nišu,  a  29. oktobra posetiće Kragujevac. Na manifestaciji koju organizuju francuski instituti iz zemalja Zapadnog Balkana, a sa kojim Ministarstvo omladine i sporta Srbije ima potpisan Sporazum o saradnji, na “Dositejinom” štandu mogu da se informišu o aktuelnom Konkursu za stipendiranje studenata u inostranstvu za školsku 2019/20. godinu, čiji je rok za prijavljivanje 1. novembar.

“Konkurs za stipendiranje u inostranstvu odnosi se na studente drugog i trećeg stepena u zemljama članicama Evropske unije, Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (Efta) i na vodećim svetskim univerzitetima”, kaže se u saopštenju Ministarstva sporta i omladine. “Da bi neko dobio stipendiju Fonda za studiranje u inostranstvu potrebno je da ima prosečnu ocenu minimum 8,50 na osnovnim studijama, da je završio barem jednu godinu na osnovnim akademskim studijama u Republici Srbiji, da je upisao master ili doktorske studije u inostranstvu za školsku 2019/2020. godinu, da je državljanin Republike Srbije, da ima prebivalište u Srbiji, i, naravno, da ima položene sve ispite sa prethodnih godina studija”, objasnila je Jelena Praizović, šefica radne grupe Fonda “Dositeja”.

Studenti se o svim uslovima konkursa, na kojem će biti dodeljeno 500 stipendija za studiranje u inostranstvu, mogu informisati putem sajtova Ministarstva omladine i sporta i Fonda, profila “Dositeje” na društvenoj mreži Fejsbuk, putem telefona (011/311 0785) i putem mejla fond.konkursi@mos.gov.rs.

Nesvakidašnji koncert “Muzika nas sve spaja” u centru Novog Sada

Da i deca sa posebnim potrebama znaju muzički da se izraze, pokazao nam je nesvakidašnji koncert pod nazivom “Muzika nas sve spaja” u centru Novog Sada. „Muzika nas sve spaja“ koncert koji je u sredu  spojio inkluzivni hor „Ison“, kao i decu iz novosadskih osnovnih škola „Dušan Radović“ i „Žarko Zrenjanin“. Glavno šetalište u samom centru buduće Evropske prestonice kulture, Zmaj Jovina ulica, pretvoreno je u binu na kojoj su deca dva sata izvodila poznate pesme različitog žanra. Organizatori ovog koncerta su Inkluzivni hor „Ison“ i Udruženje „Vera, ljubav, nada“. Koncert je deo programskog luka „Druga Evropa“ koji do 15. decembra, a u duhu priprema Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, ima za cilj da prikaže drugačiju, skrivenu, manjinsku, ali hrabru i izazivačku kulturu i umetnost.

Kako se učenicima dopada projektna nastava?

Projektna nastava je prošle godine uvedena kao obavezan predmet u školama. Deca o određenoj temi uče kroz aktivnosti.  Da li se deci dopada novi vid nastave i šta su novo naučili, proverili smo u OŠ “Sveti Sava” u Rumenci.       https://www.youtube.com/watch?v=JE_ZeDtF38A 

Vrdnik: Otvoren zabavno-rekreativni park

U Vrdniku je u četvrtak  24. oktobra svečano otvoren zabavno-rekreativni park namenjen prvenstveno deci, ali i drugim uzrastima i sportistima, jer poseduje teretanu na otvorenom. Izgradnja parka trajala je dva meseca, a finansirana je od strane Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije i lokalne samouprave, koja ulažući u turizam, poboljšava turističku ponudu banje Vrdnik. Vrednost radova je bila oko pet i po miliona dinara, a park je zbog tartan podloge u potpunosti bezbedan za mališane. Svaka investicija u Vrdnik je važna jer je ovo mesto prva asocijacija na turizam čemu će ovaj park i doprineti. Deo sredstava obezbeđen je od strane Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije koje je i u prethodnom periodu dosta ulagalo u turizam ovog kraja. Park je pokriven video nadzorom, a u narednom periodu moguće je i njegovo obogaćivanje dodatnim sadržajima. https://www.youtube.com/watch?v=vjELa3WgAm8

Forum gimnazija traži odlaganje državne mature

Forum beogradskih gimnazija (FBG) saopštio je u petak  da podržava najavljenu mogućnost odlaganja primene novog koncepta velike (državne) mature i smatra takvu odluku neophodnom. “Od najave uvođenja velike mature Forum beogradskih gimnazija je zauzeo stav da u ovom trenutku Srbija nije spremna za ovako veliki iskorak, odnosno da je pre uvođenja novog koncepta mature istu neophodno temeljno pripremiti kroz pilot projekte jer bi svako srljanje vodilo u rizik od potpunog fijaska”, navodi se u saopštenju.

Kao glavni argument za odlaganje velike mature ističu probleme sa kojima se obrazovni sistem suočavao kroz realizaciju završnog ispita za osnovne škole, što je kulminiralo “curenjem testova” iz štamparije na poslednjem ispitu. “Ako zanemarimo činjenicu da u je u ovom trenutku teško obezbediti regularne uslove za polaganje mature u čitavoj zemlji, smatramo i da je potpuno nelogično uvoditi novi koncept mature od školske 2020/21. godine jer su srednjoškolci, koji bi te godine polagali maturski ispit, školu pohađali po starom planu i programu, dok se novi koncept maturskog ispita usklađuje sa reformisanim programima”, naglašavaju u saopštenju.

O pomeranju datuma prve državne mature se razmišlja u Ministarstvu prosvete, jer generacija koja je prvobitno planirana da je polaže nije obuhvaćena novim nastavnim planom i programom.

Pokrajina izdvojila sredstva za renoviranje STŠ u Somboru

Pokrajinska vlada je izdvojila sredstva sa kojima će Srednja tehnička škola u Somboru renovirati svoje zgrade, izgraditi salu za fizičko i opremiti svoje učionice. Đaci najbrojnije srednje škole u Somboru nastavu fizičkog izvode u improvizovanim prostorijama ili na dvorištu prilagođavajući se vremenskim uslovima jer je stara sala od azbestnih materijala zabranjena za korišćenje od 2016.

„Naši časovi fizičkog se odvijaju u podrumu škole, kad je napolju hladno obično se zagrejemo unutri a onda radimo fizičko napolju”, rekao je Miloš Ivković, učenik III razreda Srednje tehničke škole u Somboru.  Budući maturanti se raduju novoj sali jer bi im omogućila bavljenje brojnim sportskim aktivnostima. „Imali bi sekcije za košarku, to jest već imamo u sredu turnir a pošto je nemamo eto… igrali bi i fudbal i ima raznih mogućnosti…“, kaže Oliver Fituš, učenik III razreda Srednje tehničke škole u Somboru.

Nova zgrada sale za fizičko koja će zameniti staru dotrajalu od azbesnog materijala sa oštećenim potpornim stubovima, deo je odobrenog projekta ovoj školi od strane Pokrajinskog vlade. „Novac koji je dobijen od Pokrajine u visini od 31 milion, u pvoj fazi je namenjen za krov ove školske zgrade sa fasadom i drvenarijom a druga faza je pripremanje projekta enterijera zgrade jedan, zgrade dva u Njegoševoj i sale za fizičko“, objasnila je Suzana Vukićević, direktroica Srednje tehničke škole u Somboru.  Srednja tehnička škola će sa projektom dokumentacijom aplicirati u kancelariji za kapitalne investicije. „Sala za fizičko ima svoj projekat ali, analizirali smo i pokušaćemo da u naredna mesec-dva vremena, možda malo da prilagodimo tj. da nam se dozvoli da povežemo zgradu jedan sa salom za fizičko a dimenzije će biti nešto veće!“ kaže Suzana Vukićević, direktorica Srednje tehničke škole u Somboru. Radovi na izgradnji sale najavaljeni su od proleća a đaci Srednje tehničke škole u Somboru, mogu očekivati da časove fizičkog vaspitanja pohođaju u novoj, savremenoj zgradi od početka nove 2020/2021. školske godine .

Opštinsko veće Sremski Karlovaca stipendira 11 đaka

Učenicima prvog razreda Osnovne škole „23. oktobar” biće isplaćena jednokratna novčana pomoć od 5.000 dinara, odlučeno je na 17. oktobra na sednici Opštinskog veća. Reč je o tradicionalnom novčanom daru lokalne samouprave prvacima povodom polaska u školu, koji se isplaćuje na osnovu Odluke o finansijskoj podršci porodici s decom. Dar će dobiti 65 đaka, koliko je upisano u prvi razred ove školske godine. Novac će roditelјi uz ličnu kartu moći da podignu na šalteru pošte. Opštinsko veće donelo je i odluku o dodeli đačkih stipendija. U narednih deset meseci srednjoškolske stipendije dobijaće 11 učenika. Isplata stipendija počinje ovog meseca. Oni će svakog meseca, izuzev jula i avgusta, dobijati po 6.000 dinara. Na konkurs koji je bio raspisan  od 12. do 27. septembra prijavilo se 11 đaka. Devetoro njih su učenici od drugog do četvrtog razreda s prosekom ocena od 5,00 i dvoje su bili đaci generacije karlovačke osmoletke

Futog: Dečji vašar i berza knjiga

Dečji vašar, berza knjiga i likovni susret „Art in…” su prošlog vikenda održani od 11 časova u Kulturnom centru „Mladost” u Futogu. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole su na dečjem vašaru izložili i prodavali ili menjali knjige, igračke, stripove i sve ono što su sami napravili, poput čestitki, slika i kolača. Osim toga,je predstavlјena strateška i edukativna igra „Marš na Drinu” autora Vukašina Nišavića.

Berza knjiga s akcijom „Slikaj me s knjigom” okupila je lјubitelјe knjige i one koji vole da se fotografišu i takmiče. Svaki učesnik mogao  je sa sobom da ponese knjige za razmenu, odabere neku za sebe, fotografiše se s njom a potom i učestvuje u nagradnoj igri za najbolјi selfi s knjigom. Fotogafije će biti objavlјene na „Fejsbuk” stranici „Život kao inspiracija”, a ona s najviše lajkova biće nagrađena.

Likovna kolonija „Art in…” okupila je slikare koji su na jedinstven način likovnim medijima „odgovorili” na temu susreta čiji je naziv „Zaustavite Dunav i kazalјke stare…”.

Dobrotvorna akcija u Njujorku za pomoć dečijim bolnicama u Srbiji

Devetu godinu zaredom, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, zajedno sa humanitarnom organizacijom Lajflajn Njujork, bili su 23. oktobra domaćini godišnjeg dobrotvornog ručka u Njujorku na kom su prikupljana sredstava za medicinsku opremu za dečije bolnice u Srbiji.  Ovaj važan događaj organizovala je humanitarna organizacija Lajflajn Njujork, čiji je pokrovitelj Nj.K.V. Princeza Katarina. Dobrotvorna akcija održana je u klubu Metropoliten u Njujorku, sa ciljem da se ujedinjenim naporima pomogne najvećem blagu ovog sveta, a to su deca. Prisutni su uživali u nastupu lirskog soprana Barbare Grajzer i dobitnika nagrade Američko-izraelske fondacije za kulturu, pijaniste Drora Betela. Zahvaljujući donaciji kompanije Vinjard Brends, gosti su takođe imali priliku da probaju crna vina Kot de Ren blank i ruž, porodice Perin. Kompanija za uvoz vina sa vrhunskom stručnošću, Vinjard Brends, osnovana je 1971. godine i zastupa samo porodične vinarije. Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar pozdravio je goste na ručku, a potom se Nj.K.V.

Princeza Katarina zahvalila svom suprugu i svima koji sarađuju sa organizacijom Lajflajn: „Moji humanitarni napori za pomoć Srbiji započeli su pre 26 godina nabavkom medicinske opreme za Univerzitetsku dečiju bolnicu u Beogradu. Deca, njihovo zdravlje i dobrobit, u srži su svih mojih humanitarnih aktivnosti, kao i aktivnosti moje Fondacije u Beogradu i svih humanitarnih organizacija Lajflajn, čiji sam pokrovitelj. Situacija sa dečjim bolnicama u Srbiji je veoma teška i njih treba opremiti na pravi način, mnogo bolje nego sada, kako bi lekari i medicinske sestre pružali odgovarajuću negu našoj bolesnoj deci. Nakon ovog događaja, kada sretnete članove porodice ili prijatelje i pitaju vas: „Šta ste radili danas?“, s ponosom možete da kažete da ste spasavali živote dece“, rekla je Nj.K.V. Princeza Katarina. Zatim je Nj.K.V. Princeza Katarina pozvala dr Harvija Karpa, poznatog pedijatra i autora najznačajnije knjige decenijeo roditeljstvu „Najsrećnija beba u kraju“, da joj se pridruži na pozornici i nastavi razgovor o važnosti pomoći deci uSrbiji.

Na dobrotvornoj aukciji prodavani su poklonjeni predmeti, poput ručno izrađene odeće i obuće, slika, portreta i mnogi drugi. Njihova Kraljevska Visočanstva bila su u društvu, između ostalih, Nj.E. g-đe Olgice Vlačić, generalnog konzula Republike Srbije u Njujorku, g-đe Nevene Toaso, rukovodioca tima za komunikacije, inovacije i partnerstva pri Ujedinjenim nacijama. Njihova Kraljevska Visočanstva bila su počastvovana prisustvom Njegovog Preosveštenstva Episkopa istočnoameričkog Irineja. Godišnjem dobrotvornom ručku prisustvovali su mnogi istaknuti gosti.

Lajflajn Njujork blisko sarađuje sa Fondacijom Nj.K.V. Princeze Katarine u Beogradu u pružanju preko potrebne humanitarne pomoći građanima Srbije, bez obzira na religiju ili etničko poreklo, sa fokusom na pomaganje deci sa invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja, kao i zdravstvenim ustanovama, u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite širom Srbije.

Vremeplov: Osnovan Harvard

U Kembridžu, u američkoj državi Masačusets, na današnji dan 28. oktobra  1636. godine osnovan je Koledž Harvard, najstarija obrazovna ustanova u SAD.

Vremeplov: Kolumbo

Kristofer Kolumbo je na prvom putovanju preko Atlantika na današnji dan 28. oktobra 1492.  godine otkrio kopno, misleći da je stigao do Istočne Indije i proglasio je posedom Španije.

Vremeplov: Umro Džon Lok

Na današnji dan 28. oktobra 1704. godine umro je engleski filozof Džon Lok, jedan od utemeljivača empirizma i liberalističke filozofije. Snažno je uticao na kasnije filozofe empiričare i teoretičare liberalnog društva i građanske države (“Ogled o ljudskom razumu”, “Pisma o toleranciji”, “Dve rasprave o vladi”, “Vaspitanje”.

Vremeplov: Umro Aleksandar Tijanić

Novinar  Aleksandar Tijanić umro je na današnji dan 28. oktobra 2013. godine. Bio je glavni urednik časopisa Intervju, direktor televizije Politika i BK televizije. Od 1994. do 1996. je ministar informisanja u Vladi Srbije. Generalni direktor Radio televizije Srbije bio je od 2004. do smrti.

Vremeplov: Umro Marko Martinović

Srpski pomorac i matematičar Marko Martinović umro je na današnji dan 28. oktobra 1716. godine. Rodom je bio iz Perasta u Boki Kotorskoj. Postao je ruski knez, stručnjak za hidrogradnju i brodogradnju. Kao nastavnik Pomorske akademije u Veneciji podučavao je i mladiće iz Rusije primljene na molbu cara Petra Velikog. U rodnom mestu je rukovodio jednom od najstarijih pomorskih škola na Jadranu. Autor je jedne rasprave o gradnji brodova, koja je bila posvećena Martinovićevom učeniku Dmitriju Galicinu.

Vremeplov: Rođen Miloje Milojević

Kompozitor, muzikolog, pedagog i kritičar Miloje Milojević, profesor Muzičke akademije u Beogradu, jedan od začetnika muzikologije u Srbiji rođen je na današnji dan 28. oktobra 1884. godine. Osnovao je beogradski orkestar “Collegium musicum” (“Četiri komada za klavir”, “Melodije i ritmovi sa Balkana”, “Pred veličanstvom prirode”).

Vremeplov: Rođen Džonas Salk

Američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk koji je 1953. godine pronašao vakcinu protiv dečje paralize rođen je na današnji dan 28. oktobra 1914. godine.

Dobri rezultati u dečjoj zaštiti

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja finasista Zoran Đorđević otvorio je u četvrtak konferenciju “Unapređenje ljudskih resursa u sistemu socijalne i dečje zaštite”, istakavši da je strateško opredeljenje Vlade Srbije da obezbedi kontinuirani profesionalni  razvoj stručnih i svih drugih radnika u toj oblasti. Finasista   je istakao da su profesionalni i obučeni kadrovi, sa odgovarajućom stručnom podrškom, pouzdan pokazatelj da će građani na najbolji način ostvariti prava u sistemu socijalne i dečje zaštite. Istakao je da je reforma koju sprovodi resorno ministarstvo podeljena u četiri faze i treba da donese očekivani kvalitet stručnog rada, zasnovan na visokoj kompetentnosti svih koji rade u toj najvažnijoj ustanovi u sistemu socijalne zaštite. Prva faza, koja je uspešno završena, podrazumeva analizu rada centara za socijalni rad i elemenata svakodnevne prakse sa kojom se zaposleni u centrima suočavaju, kazao je ministar finansista i dodao da rezultati prve faze služe kao polazni osnov za sledeću fazu, kojom će početi praktični deo procesa reforme centara za socijalni rad.

Direktorka UNICEF-a Regina De Dominicis istakla je da su postignuti veliki i značajni uspesi na ovom polju, uz napomenu da postoji još prostora za unapređenje. Prema njenim rečima, u svim zemljama regiona još ima dece koja žive u siromaštvu, koja su žrtve nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja, a sve je više i dece migranata.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović predstavila je okvir za praćenje primene preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za prava deteta.

Konferenciji prisustvuje skoro 200 predstavnika vladinih institucija, akademskih zajednica, stručnjaka i pružalaca usluga iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije.

Tokom dvodnevnog rada, zemlje učesnice koje imaju isto nasleđe socijalne zaštite i slične kontekstualne i kulturološke faktore razmeniće svoja iskustva i primere dobre prakse i razmatrati izazove sa kojima se suočavaju kako bi došli do konkretnih predloga i preporuka za dalji rad za dobrobit svakog deteta i porodice u sistemu socijalne zaštite.

Dečacima košarkašima iz Novog Pazara zabranjen ulazak na Kosovo

Pripadnici Kosovske policije su na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka zabranili ulazak na Kosovo dečacima Košarkaškog kluba “Ras” iz Novog Pazara. Pioniri i kadeti “Rasa” trebalo je da u Severnoj Mitrovici odigraju utakmice protiv svojih vršnjaka iz “Trepče” i “Poletarca”. U okviru trećeg kola Međuregionalne lige Srbije planiran je bio i meč između domaće “Trepče” iz KK “Novi Pazar” ali, kako je za Kosovo online potvrđeno u ovom klubu, oni nisu ni krenuli na put, jer im je poručeno da im neće biti dozvoljen prolazak na Kosovo.

Dugogodišnji sportski radnik i trener Košarkaškog kluba “Poletarac” iz Severne Mitrovice Saša Trpković rekao je za portal Kosovo online da je neshvatljivo da se deci zabrani da se bave sportom, nadmeću i druže. “Ovo je najblaže rečeno presedan, jer je nezamislivo da se dečacima koji su jedino želeli da odigraju utakmicu, bez ikakvog pravog objašnjenja, zabrani prolazak. Predlažu nam da sve utakmice igramo van Kosova kao gosti. Pa zar naši sportisti nisu zaslužili da ih bodre i podržavaju u svom gradu simpatije, roditelji i prijatelji”, upitao je Trpković i dodao da “ovakvi nerazumni postupci mogu dovesti do odlaska mladih ljudi čije je srtpljenje pri kraju”.

Kancelarija za KiM: Šovinistički odnos Prištine prema svemu iz Srbije

Kancelarija za Kosovo osudila je zabranu ulaska na Kosovo dečacima iz KK Ras, navodeći da je to još jedna potvrda “otvorenog šovinističkog” odnosa Prištine prema svemu što ima bilo kakve veze sa Srbima i Srbijom. “Jasno je da iza zabrana Srbima sa Kosova i Metohije da se takmiče u okviru srpskih liga i takmičenja stoji podla namera da se naš narod izoluje, a Srbija u svakoj sferi, pa i u juniorskom i omladinskom sportu, istisne iz naše južne pokrajine”, saopštila je Kancelarija. Dodaje se da je neverovatno da se ovakva “antidemokratskai anticivilizacijska” praksa sprovodi uz prećutno odobravanje dela međunarodne zajednice. “Očekujemo, pre svega, da međunarodne sportske asocijacije reaguju kako bi primorale Prištinu da pod pretnjom kazne odustane od ovakvog ponašanja, a svoj zvanični stav po ovom pitanju mora da iznese i Evropska unija, koja mora prestati da toleriše sistematsko obespravljivanje čitavog jednog naroda u srcu Evrope”, ističe se u saopštenju Kancelarije. Već duže vreme problem sa ulaskom na Kosovo imaju brojne sportske ekipe iz Srbije, a najdrastičniji primer je zabrana za fudbalere Crvene zvezde  koji su svoj meč osmine finala Kupa Srbije trebali da odigraju protiv FK “Trepča” u Žitkovicu kod Zvečana. Oni su, odlukom Kosovske policije, a po nalogu vlade Kosova, vraćeni sa prelaza Jarinje, iako su preporuku za odigravanje ove utakmice u Žitkovcu dale i Fifa i Uefa.

About the Author

admin